ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelul Kendeffy (Sântămăria Orlea / Hațeg)

TIPĂREȘTE

In week-endul ce tocmai s-a încheiat (cam prematur, după opinia mea) am fost cu iubi la Hunedoara, unde s-au întâlnit la 25 de ani de la terminarea şcolii o gaşcă foarte veselă şi vorbăreaţă de fete. Dar cum orice lucru bun, are un sfârşit (ca sa nu mai spun că îngraşă!), duminică dimineaţa, după un rămas-bun cam grăbit, am reuşit să pornim la drum destul de devreme ca să nu fiu nevoit să alerg precum nebunu' (că sunt suficienţi şi fără mine) ba chiar să mai facem şi două-trei halte pentru culegere de date şi poze pentru prietenii noştri de pe acest sait.

Cum pe la zimbrii din Haţeg nu ma trăgea aţa să opresc, imediat ce ieşim din Haţeg (mergând la vale pe DN66 spre Petroşani), iubi îmi spune: "Hai sa vezi şi tu Castelul Kendefy! " OK. Asa mai merge; castelele îmi plac. O fulgerare de amintire îmi zboară prin minte: Hatzegopteryx! oau! suntem in ţara dinozaurilor pitici! (văzusem eu pe "Discovery" nişte documentare care m-au entuziasmat). Aha! deci aici este! şi chiar este, pentru că un indicator pe marginea drumului ne îndrumă spre "Rezervaţia Geoparcul Dinozaurilor". Imediat după asta, apare şi un indicator 'STAS': Parcul Naţional Retezat - 20km (şi alte localităţi - DJ686, cred). Aşadar, pentru cine are timp, e o ruta excelenta pentru o excursie de instruire şi de a admira natura (Retezatul, amenajarea hidrografică Râul Mare...), monumentele (ruinele castelului Nopcsa [exact! al baronului care a descoperit şi studiat aceste fosile, figură enigmatică a veacurilor XIX-XX], castelul Pogany, Bisericile monument din Sânpetru, Sântămăria Orlea şi Colţ precum şi Castelul din Colţ - acelaşi care l-a inspirat pe Jules Verne sa scrie "Castelul din Carpaţi" - etc. ) Ataşez şi o hartă turistică a zonei; se poate vedea că întreaga Ţara a Haţegului este ca o mină de aur pentru drumeţul însetat de frumos si/sau de istorie.

Dar sa revin puţin cu picioarele pe pământ. La propriu, pentru că imediat ce am luat-o la dreapta urmând indicatorul susmenţionat, la doar 4-500 de metri din drumul naţional, pe partea stângă, ne zgârie retina un roz (cel puţin) fistichiu; este castelul familiei Kendefy, locul căutat de noi. Opresc şi coborâm sa facem poze. Intrarea se face pe o poartă largă, dar neîngrijită (şi bunica la ţară are o poarta mai de Doamne-ajuta!), străjuită de locuinţele a doi căţei simpatici şi puturoşi, întinşi cât le era blana de lungă, la soare. În stânga e un corp de clădire unde trebuie să fi fost camerele argaţilor şi pe partea dreaptă o alta (unde acum scrie ca ar fi magazin de piese auto) unde par a fi fost grajdurile. Chiar în faţă, ascuns cumva privirii directe, se înaltă (încă) maiestuos, castelul. Azi, a devenit hotel (de 1*) şi nu mai prea păstrează din măreţia medievala decât "scheletul" renovat cândva în anii capitalişti, dar fără prea mare tragere de inimă. Mai ales zugrăveala, e teroare! Au păstrat doar inscripţia heraldică originală (lat.), şi, ca o singura notă bună, au pus undeva alături şi o traducere în 3 limbi (ro, fr, en): "Clădirea pe care tu, oaspe, o ai în faţa ochilor, este renumită nu atât prin măreţia lucrării şi podoabei, ci mai mult prin înlesnirea unei sălăşluiri tihnite. Cu ajutorul lui Dumnezeu însuşi, cel Preaînalt şi Preamărit, cârmuitor al celor dumnezeieşti şi al celor omeneşti, stăpân peste soartă, fără de care în zadar ne trudim, într-un ceas bun a zidit-o Alexius Kendefi, comite de Râu de Mori, sfetnicul şi omul de încredere în treburi interne şi externe ale Sfintei Împărăţii Chesarice, al Regelui şi al apostolicei Majestăţi, mai ales al Principelui Transilvaniei şi al preaiubitei sale soaţe Christina, născută contesa Bethlen, a închinat-o pe aceasta, în urma unei făgăduinţe, lui Dumnezeu Atoatestatornicitor, iubiţilor copii şi prietenilor, în anul de la Cristos 1782."

Numele Kendefy provine de fapt din vechiul nume al familiei de voievozi transilvani Cândea, transformat după anexarea provinciei de către regatul maghiar.

Am dat o tură întreagă "hotelului", l-am pozat cam din toate unghiurile, apoi... am încălecat pe-o şa şi... urmează oprirea de la Sf. Mănăstire Lainici. Dar aveţi răbdare... mai întâi trebuie sa completez cu pozele de aici!

PS: mi-a plăcut foarte mult "soclul" de piatra cu 'turnuleţe' (pe unde se intră la beci) pe care e ridicată clădirea.


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 20.04.10 12:22:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10659 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

30 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Castelul Kendefy - deşi de la distanţă, tot se observă degradarea... (intrarea este pe aici!)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

30 ecouri scrise, până acum

biancuta
[20.04.10 12:27:37]
»

Foarte frumoasa descrierea ta, dragos. Primul vot de 400 pma pentru prezentare.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[20.04.10 12:29:51]
»

@ biancutza > mama, da' repede mai il citisi! nici nu apucasem sa corectez greselile de tipar! saru' mana de apreciere!

ancamariagadea*
[20.04.10 12:29:55]
»

Si uite asa iarasi am aflat despre un loc despre care habar n-aveam. Multam si astept pozele!!!

presario
[20.04.10 12:43:34]
»

Foarte bun = vot.

Pacat de castel ca a ajuns un astfel de "hotel"

biancuta
[20.04.10 12:45:46]
»

Ce sa zic, dragos? Am fost pe faza, oricum avea deja 5 min.

cosminp
[20.04.10 13:11:19]
»

dragos, mi-a placut prezentarea si o consider utila, cel putin pentru mine, motiv pentru care ai votul meu.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[20.04.10 13:35:51]
»

@ presario > totusi, cel putin dpdv al restaurantului din dotare, se pare ca este cautat; cu o seara inainte sa ajungem acolo avusese loc un botez, iar in acea zi urmau sa aiba loc alte 'sindrofii'. sincer, la ce preturi puteau sa aibe, cred ca merita macar sa incerc. din pacate, nu aveam asa mult timp la dispozitie. dar sigur o sa mai trec pe acolo si va spun cum e si din punctul asta de vedere (cazare/restaurare).

presario
[20.04.10 14:07:57]
»

Dragos - unde s-a tinut intalnirea de la Hunedoara ?

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[20.04.10 14:18:20]
»

acasa la una dintre fete, la curte, in "cartierul" Pestisul Mare. de ce?!

pepsi70ro
[20.04.10 14:51:35]
»

Inca un loc despre care n-am stiut nimic pana sa citesc impresiile tale Dragos, imi este rusine ca sunt asa multe locuri minunate in tara noastra de care habar nu avem. Noroc ca sunt oameni cu suflet care le fac cunoscute. Felicitari!

kmy
[20.04.10 15:01:38]
»

Interesanta descrierea ta, dar daca ai zis ca ai fotografiat castelul din toate unghiurile, unde sunt fotografiile? Trimit un vot in intimpinarea lor... Si iata ca ai si un frumos superbonus!

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[20.04.10 15:06:39]
»

foto originale sunt acasa, pe cardul din fotocamera! am adus aici doar astea 3 (gasite 'pe net', de aia nici n-am vrut puncte pe ele) tocmai pentru o prima impresie. putintica rabdare, dupa ce mergem cu pustoaica la ortodontist, merg acasa si le "urc" si pe restul!

laurentiucapac
[20.04.10 15:11:13]
»

Asa pe muteste... pana urca pozele, 8.

Sanziana
[20.04.10 16:07:34]
»

Dragos, nici eu nu stiam de aceasta locatie

Oricum daca ai supravietuit dupa intalnirea de 25 de ani a unor femei, esti de felicitat,deci nota 400.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[20.04.10 16:09:51]
»

normal ca am supravietuit! doar eu le-am facut gratarele (impreuna cu inca un 'consort').

zangela69
[20.04.10 16:39:29]
»

te-am votat pentru descrierea ta. am fost acolo in circuitul meu din 2008, pe care nu am apucat inca sa-l astern pe paginile acestea. insa am ajuns pe o ploaie torentiala, care a tinut aproape cateva ore, am vazut numai din masina castelul roz, chiar m-a mirat culoarea. nu stiu cand mai ajung in zona asa ca descrierea ta a fost f bine venita

Cristian_h*
[20.04.10 17:51:24]
»

foarte frumos povestit Dragos, biserica de piatra aflata pe stanga cum mergi dinspre Hateg, foarte aproape de intersectia cu drumul la dreapta care duce la castel, este Biserica Reformată-Calvină din Sântămăria-Orlea una din cele mai vechi biserici din Romania initial biserica ortodoxa construita in sec 13, in interior are cateva fresce foarte frumoase din secolul 14, de obicei este inchisa insa am avut noroc si o data am vazut usa de intrare deschisa asa am putut sa o vedem, se pare ca in prezent este in custodia urmasilor familiei Kendefy care traiesc acum in Austria si care au in plan reconditionarea acesteia si introducerea in circuitul turistic!

piti
[20.04.10 19:16:11]
»

Si pentru ca s-a amintit despre alte atractii turistice ale zonei, sa va spun si eu despre una (desi nu cred ca vor exista foarte multi doritori, vedeti mai jos de ce).

Pestera Sura Mare, situata in raza comunei Ohaba-Ponor, este una din vedetele zonei in materie de carst. Cu o lungime de peste 3 km, are stalactite de o frumusete rara si ca o curiozitate aici vietuieste cea mai mare colonie de lilieci din Romania (peste 10 000).

Intrarea e mare, la capatul unei vai de cateva sute de metri, greu accesibila. Drumul pana acolo este deosebit, zona e de o salbaticie rara. Prin pestera curge raul Ohaba care pe traseu formeaza numeroase cascade, lacuri si chiar sifoane, din acest motiv pestera este aproape imposibil de vizitat fara echipament adecvat (barca, costum izopren, cizme, casca, surse de iluminat, ghid si o legatura cu exteriorul pentru ca la viituri mari riscul sa ramaneti blocat in interior e foarte mare).

Cu toate astea, am dorit sa va amintesc de acest minunat loc al lumii subterane.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[20.04.10 20:14:06]
»

@ cristian_h > am observat-o (am si pomenit-o in enumerarea celorlalte obiective de mai sus, dar de data asta am zis ca stau aici mai putin, sa am timp ceva mai in liniste sa vad Manastirea Lainici.

@ piti > zona Ponoarelor e cunoscuta pentru carstul foarte spectaculos. dar, asa cum spui, daca nu ai experienta si echipament (+ ghid), mai bine te uiti de la intrare!

Michi
[21.04.10 03:31:00]
»

Relatarea a fost pentru mine o intoarcere in timp, in anii cand cu Dacia 1100, cortul si copiii strabateam multe tari: a Oasului, a Hategului, a Fagarasului. Am fost in majoritatea locurilor vizitate de Dragos cu 40 de ani in urma. A povestit foarte frumos.

presario
[21.04.10 09:26:35]
»

Dragos - ati facut doar carnita pe gratar sau si mici "de Bulbucan" ?

( intreab-o pe Doamna ta - ar trebui sa stie ce sunt )

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[21.04.10 11:06:08]
»

@ presario > micii erau dintr-un supermarket din Deva... dar am avut slana si carnati de casa si vin din productii proprii!

presario
[21.04.10 11:13:52]
»

Na ca mi-ai facut pofta !

Michi
[21.04.10 22:31:26]
»

Pentru ca i-ai raspuns lui Presario ca mai vrei sa revii in tara Hategului, ti-asi sugera sa vezi sau sa revezi biserica de la Densus care e doar la cativa km. de Hateg, in directia Sarmisegetuzei.

Este cea mai impresionanta biserica din Romania, construita din piatra prin anii 1200 pe soclul unui templu pagan. Daca dupa zeci de ani o revad in fata ochilor -eu fiind o persoana fara memorii, (la plural) iti dai seama ce impact are asupra oricarui vizitator.

cosminp
[21.04.10 22:36:43]
»

si te poti caza la casa veche din hateg despre care am scris impresii.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[21.04.10 23:02:36]
»

musai mai merg, da' am de gand sa merg cu cortul!

cosminp
[21.04.10 23:14:41]
»

da, placerea asta nu o am. prefer acoperisul din materiale dure, nu panza.

Michi
[23.04.10 16:41:34]
»

La vreo 20 km de Hateg se afla cetatea Colt ascunsa in padure si care poate fi abordata dupa un urcus destul de pieptis. Se pare ca ea l-a inspirat pe Jules Verne sa scrie Castelul din Carpati pe care l-a vizitat la o incursiune a sa in tara.

piti
[13.06.10 21:46:55]
»

Am fost acolo azi, un sfert de ora, am dat un tur. Gardul imprejmuitor, realizat din piatra de rau, foarte solid contrasteaza puternic cu cladirea, in mare parte degradata.

Mai suparator e diferenta dintre arhitectonica cladirii, ce promite si invita drumetul de la distanta sa-i treaca pragul si culorile alese pentru exterior: roz si albastru!!! Parca asta nu ar fi deajuns, au trantit si niste termopane si nu de orice fel ci albe, care merg ca nuca in perete mai ales cu blazonul de la intrare. Restul ferestrelor aveau tamplarie de prin anii ' 50. Cu toate acestea in parcare odihneau masini, unele cu numere de Italia.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.03.16 12:45:24]
»

@Dragos - Despre Castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea ne-a vorbit și nouă în treacăt doamna care ne-a deschis și ne-a înlesnit vizitarea Bisericii Sântămăria Orlea. A făcut-o într-un fel nu prea încurajator comparativ cu modul în care ne-a vorbit despre Râu de Mori și despre obiectivele de acolo. Ne-a spus că nu prea avem ce vedea la castelul din sat, putem întra numai în curte, dar trebuie să știm că acolo sunt și câini răi. N-am fost, am plecat direct spre "Castelul din Carpați".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cosminp, domidoc, iulianic, kmy, laurentiucapac, Michi, piti, presario, zangela69
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Țara Hațegului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081593036651611 sec
    ecranul dvs: 1 x 1