ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O altfel de plimbare prin rezervație - cu bicicleta

Ilustrație video-muzicală
ANTONIO VIVALDI - PRIMAVARA
TIPĂREȘTE

În anul acesta vremea din Duminica Tomii (prima după Paști) promitea să fie ceva mai bună decât în restul săptămânii precedente așadar am hotărât să ieșim, noi ăștia mai mari, cu bicicletele la pădure.

Cum nu avem biciclete în dotare (și dacă aș avea, n-aș avea unde să le depozitez) deja eram chitit să revin la Comana unde știam de data trecută că se pot închiria biciclete destul de bune, cu care se poate merge prin „rezervație”.

Despre drum și localizare, am scris deja în articolul de anul trecut, despre Parcul de aventură Comana.

Din păcate, fiind totuși duminică, ne-am mișcat ceva mai încet și am ajuns acolo pe la prânz. Evident, în parc nu mai erau biciclete, ba chiar erau și vreo 12 oameni înscriși pe o listă în așteptarea celor care le luaseră așa că am renunțat și am mers vreo câteva sute de metri înapoi, la Casa Comana unde aveau chiar în fața intrării o frumusețe (?) de „biciclete retro” tot de închiriat. Și la același tarif: 15 lei pe oră, 50 toată ziua. Cu trei biciclete închiriate, deja poți lua una de la magazin... Da' un' s-o pun?!? că tocmai vă spusei că n-am loc pe nicăieri. :(

Închirierea se face pe baza unui act de identitate, la recepția hotelului. Care, între noi fie vorba, chiar arată bine. Pentru o recepție... Tot acolo e și o „Dugheană” (chiar așa îi spune!) de unde se pot lua ceva suveniruri, dar n-am intrat să văd exact ce anume.

Ne-am ales noi două biciclete (eu am verificat să aibă roțile bine umflate, iubi nu știu cum a ales-o pe-a ei) și-am încălecat pe-o șa... dar încă nu v-am spus povestea, că de-abia începe.

Bicicletele sunt OK, noi, arată chiar bine, dar sunt mai degrabă biciclete de oraș, fără schimbător de viteză, cam cum erau pe vremuri Tohan-urile pentru cine și le mai amintește. Numai că astea au frâne ceva mai bune, și nu pe torpedou. Și - pentru că veni vorba - șeile au fost chiar bune, eu unul n-am avut niciun fel de dureri după plimbare. Drumul fiind totuși cu câteva urcări și coborâri (line), s-a simțit puțin lipsa unui schimbător, măcar la urcare... Dar am supraviețuit și fără.

La poarta rezervației, o barieră oprește vizitatorii până achită taxa de intrare - 3 lei de persoană; se poate intra și cu mașina, dar nu m-a interesat cât costă. Norocul nostru a fost că drumul, neasfaltat, era umed în urma ploilor din cursul săptămânii (fără a fi noroios, totuși), așa că am putut respira un aer extrem de curat, parfumat de mirosul florilor de primăvară, de baltă, de pământ reavăn de pădure. Fără praf! dar într-o zi toridă de vară, nu cred că mai ar fi la fel de plăcut, mă tem că praful și țânțarii v-ar cam putea teroriza. Așadar, recomand vizitarea locului după o zi ploioasă.

Bine, n-am menționat aici și mirosul de la cele câteva grătare aprinse de alți turiști la Fântâna cu Nuci, nici ceața puturoasă a vreo cinci motocrosiști care se găsiseră să facă excursii tot pe acolo - astea au trecut destul de repede. Și noi pe lângă.

E drept, nu e nimic spectaculos de văzut aici - e până la urmă o pădure pe marginea unei lunci inundabile (și inundate, din pricina situației hidrologice din ultimele zile). Dar e un loc unde poți veni să-ți mai încarci puțin bateriile.

Cărarea spre firul apei este acum sigură și bine făcută, iar la ambele capete au apărut foișoare de observare a păsărilor, unde se pot petrece minute sau chiar și ore în șir căscând gura după viața sălbatică a bălții.

Fântâna cu Nuci e la fel cum au descris-o și ceilalți, au apărut și ceva indicatoare și panouri informative, dar nimic spectaculos. Din punctul meu de vedere, nu prea se justifică taxa încasată. Da' asta e altă istorie...

Am revenit la Casa Comana, am depus bicicletele și am achitat pentru cât le-am folosit și am intrat puțin și prin parcul lor.

Am observat astfel că au reușit să termine podul (l-au botezat pompos „Pasarela Dorințelor” și vând lăcățele doritorilor de a-și pune dorințe acolo) care e paralel cu tiroliana de peste lac. Și grădina arăta foarte frumos, parcă mai bine aranjată decât vara trecută. Numai lacul era cam „umflat” de la ploi, și dăduse puțin peste margini. Nimic periculos, însă. Doar că debarcaderul era cam sub 10 cm de apă, așa că era cam greu de luat o barcă. :)

Și... cam asta a fost.

Sper să mai vin pe aici, măcar ca să mă pot în sfârșit opri și la Mânăstirea Comana - alt monument istoric din zonă care merită a fi cercetat mai îndeaproape.


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 28.04.14 10:18:46
Validat / Publicat: 28.04.14 19:09:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COMANA [GR].

VIZUALIZĂRI: 7629 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cu bicicleta prin Rezervația naturală Comana - drumul neasfaltat din pădure
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

teona
[28.04.14 19:46:28]
»

Frumoasa plimbare, chiar nu stiam de facilitatile oferite de acea zona. Ne-au recomandat de curand niste cunostinte din Giurgiu, Casa Comana, iar pozele chiar imi arata ca merita sa ajungi acolo, mai ales ca noi iesim repede spre Giurgiu. Am fost acum 3 ani si am vizitat Manastirea Comana, care este interesanta dar cred ca se poate face mai mult daca ar avea fonduri, pentru ca este necesara o renovare. Si m-ar bucura teribil sa ma plimb pe bicicleta prin padure si nu pe asfalt. Sper sa ajungem si noi cat de curand.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[28.04.14 20:23:21]
»

@teona: Mânăstirea, din câte am văzut trecând chiar pe la poarta ei, este acum în renovare, cu ceva schele pe ea. Iar Comana (localitatea) mie chiar îmi place cum arată, cel puțin partea asta „turistică”. Mai ales iluminatul cu LED-uri și panouri solare.

Ar ma fi de făcut ceva cu bucata de drum clădită peste zona inundabilă a Neajlovului, care datorită solului instabil e catastrofală... Norocul nostru că nu e prea lungă.

webmaster
[28.04.14 21:06:20]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[28.04.14 21:19:58]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos WM - e frumoasă. Deși, trebuie să recunosc, pedalând prin pădure, sufletul meu murmura acorduri din „Primăvara” lui Antonio Vivaldi...

webmaster
[28.04.14 21:28:56]
»

@Dragos: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.04.14 21:43:27]
»

Eu anul trecut am dat o raită pe acolo şi, lîngă ultimul foişor (cel accesibil aproape de capătul drumului), cîţiva inşi înfierbîntaţi făceau baie în Neajlov, într-o zonă cu apă moderat de adîncă şi nisip pe fund, adică perfectă pentru o răcoreală. Se bălăceau cu atîta nesaţ încît m-a apucat o poftă mai ceva ca pe Nică, cînd a şters-o la scăldat... dar n-aveam slipi la mine şi încă mi-a rămas gîndul la apa răcoroasă şi la o baie pe cinste, cum dădeam în copilărie în Argeş, la Dumitrana sau la "km. 36".

Dacă sînteţi amatori, reţineţi aspectul şi luaţi la voi ce trebe pentru o baie. Locul de scaldă e niţel amonte (vreo 15 m) faţă de foişorul cu pricina (care e cel din care e făcută poza 14).

Ce am mai descoperit cu uimire în rezervaţie a fost vreo 2 sau 3 case, care păreau a fi particulare, într-un luminiş situat între pădure şi mlaştini, la care ajungi trecînd printr-o pădure mai rară cu arbori maiestuoşi, uşor stranii la înfăţişare, cu trunchiuri sinuoase şi coroane rare, numai spre vîrf.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[28.04.14 23:24:38]
»

@abancor: am văzut casele acelea; ar mai fi de pomenit și pepiniera ocolului silvic GR.

Daaar... uite ce am descoperit în seara asta, pe google maps:

- google.com/maps/@44.16171 ... m1!1e3?hl=ro-RO cică ar fi acolo un „sat celtic”. Interesant este că în poza următoare, acesta nu mai apaare:

- google.com/maps/@44.16178 ... m1!1e3?hl=ro-RO.

(later edit: poza din satelit, mai veche, cu satul, apare numai în versiunea veche google maps! - inserat ulterior în text, după ce am vizualizat ecoul pe alt PC).

Chestia e că nu-mi dau seama care poză e mai veche. Oricum, la cât era apa de mare, nu cred să fi putut să-l vedem acum. Așadar, am dat un „sarci” pe goagăl și uite ce-am aflat:

Locuințele lacustre și Satul Celtic cărora li s-a făcut atâta reclamă – și care, poate nu știai, nu erau acolo de când lumea și pământul. Se pare că au fost construite prin anii ’90 pentru niște filmări dar câțiva indivizi binevoitori au dat foc stufului din Rezervație și locuințele au ars acum vreo 2 ani, după cum ne-au spus paznicii de la intrarea în parc. De atunci nu le-a mai reconstruit nimeni.

Din păcate, nu pot menționa sursa, să nu fie considerată reclamă, dar e ușor de găsit.

Păcat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.04.14 15:40:58]
»

Așa știam și eu, că sînt distruse, nici nu le-am căutat că văzusem poze cu starea în care erau.

De pe hărți, par să fie foarte aproape de zona care se vede în P12 - P14. Faptul că nu se mai vede nici o urmă (nici în pozele tale, nici cînd am fost eu vara trecută), lasă de înțeles că au fost complet distruse, eventual dezafectate cu bună știință.

Oricum, ați prins o pădure aerisită. Eu am fost acolo anul trecut de Rusalii, zi liberă. Atît curtea acelui hotel mare, traseele de prin copaci, locurile de picnic, cît și tot drumul de după barieră erau ticsite! Om lîngă om, mașină lîngă mașină.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, teona
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală Comana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075527906417847 sec
    ecranul dvs: 1 x 1