ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Banffy de la Bontida si istoria familiei nobiliare Banffy

TIPĂREȘTE

Dragi calatori daca va veti afla in trecere pe langa Cluj propun sa adaugati inca un obiectiv pe lista atractiilor turistice: Castelul Banffy de la Bontinda.

Dar sa aflam pe scurt povestea domeniului Banffy care din fericire dupa o lunga perioada de uitare si degradare incepe sa apreciat, vizitat si restaurant.

Istoria familie nobiliare Banffy

Familia Banffy a fost o importanta familie nobiliara de origine maghiara ce a detinut mai multe functii si proprietati in Transilvania: Castelul Banffy de la Rascuri, Castelul Wass-Banffi din Gilau si Castelul Banffy de la Bontida. Alte ramuri ale acestei familii au detinut proprietati in Cluj: Palatul Banffy (Muzeul de Arta in prezent), castelul Kemeny-Banffy din Luncani, castelul din Ludus, castelul din Nusfalau jud Salaj.

In ordine cronologica proprietarii Castelului din Bontida sunt: Dionisie Bannfy, comite de Cluj, fondatorul castelului; fiul acestia Gheorghe Bannfy al III-lea, guvernator al Clujului a avut in rol esential in dezvoltarea domniului de Bontida.

Urmatorul mostenitor Jozsef Banffy aduce modificari in stil romantic si neogotic dar cel mai important decide in 1858 sa vanda castelul baronului Miklos Banffy comite in Alba de Jos. Baronul Moklos isi pierde din drepturi in perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial urmand ca dupa caderea comunismului fiica sa, Contesa KatalIn Miklos, stabilita in Maroc sa recupereze proprietatea familie.

Istoria domeniului de la Bontida

Anul 1387 este cel in care Dionisie Banffy intra in posesia domeniului urmand ca in perioada 1668-1674 sa se ridice primele constructii definite de un stil renascentist.

Fiul acestuia, Gheorghe al III-lea continua constructia si renovarile de data aceasta cu influente baroce. Se construieste Curtea de Onoare, un plan in forma de U ce cuprinde manejul, remiza, grajdurile si locuintele angajatilor. La acestea se mai adauga o galeria de statui, parcul ce inconjoara castelul de inspiratie franceza.

Urmasului lui, Joszef Banffy, demoleaza turnul de poarta, ordona ridicarea unei mori de apa pentru sateni, la dorinta sa cladirile de pe partea vestica si estica sunt refatadate adoptand un stil neoclasicit. Cladirea principala si cea a bucatariei au fost refatadate in stil romantic.

Noul proprietar, Miklos Banffy, face doar mici lucari de intretinere iar o data cu venirea celui de Al Doilea Razboi Mondial istoria domeniului ia o turnura nefericita, acesta devenind spital militar. In anul 1944 trupele germane au jefuit si ars tot ansamblul astfel au fost distruse interioarele si obiectele de valoare. In perioada comunista domeniul a functionat ca CAP Bontida ceea a dus si mai tare la degradarea acestuia.

Dupa caderea comunismului Fundatia Transilvania Trust face demersuri pentru reabiltarea domeniului.

De cand este administrat de Fundatie, castelul a beneficita de renovari serioase, detine o cafenea in interioul domeniului, o sala de conferinta si biblioteca, sali de expozitie. Numele castelului este legat de multe activitati culturale, expozitii, tabere artistice si cel mai cunoscut eveniment Festivalul de muzica Electric Castel aflat in 2018 la a-5-a editie.

Festivalul Electric Castel este extrem de apreciat la nivel european dat fiind ca aduna artisti foarte importanti din muzica, tehnologie si arta alternativa. Ca sa intelegi anvergura evenimentului editia din 2017 s-a desfasoara pe aprox 20 000 de metri, cu 171 000 de participanti si aprox 150 de artisti asa ca merita vazut daca sunteti amatori ai acestui gen de muzica.

Vizita la castel

Chiar daca este situat la doar 30 km de Cluj, de mult am tot amanat vizitarea acestui obiectiv. Stiam doar ca este un castel lasat in paragina prin urmare nu aveam asteptari ca voi vedea mare lucru.

Prin urmare la fata locului am avut o mare surpriza: am descoperit nu doar o cladire ci un intreg domeniu, nu cladiri darapanate ci mare parte in picioare si un spatiu ingrijit, pregatit pentru a intampina turistii.

Orarul de vizitare este 10-17 de marti pana duminica, taxa de vizitare 8 lei. In interiorul domeniului exista o cafenea, toalete, spatiu de joaca pentru copiii si foarte mult spatiu verde bine intretinut.

Domeniul cuprinde urmatoarele: Poarta de intrare, Curtea de onoare, Bucataria, grajdurile, castelul propriu-zis, baza hipica, moara.

Dupa intrarea pe poarta se afiseza in toata splendoarea Curtea de onoare construita in forma de U, avand in mijloc o mare intindere de spatiu verde si pe margine, in stanga Grajdiurile si cladirea Miklos renovata si utilizata pentru conferinte. In partea dreapta se afla fosta Baza hipica si Corpurile A, B si C ale Cladirii Principale. In capat pe stanga este Bucataria in care acum functioneaza terasa Art Cafe si dupa ea Lacul.

Lacul este plin de pesti mari, inconjurat de vegetatie bine intretinuta. Din zona acesta se poate merge spre zona in care functioneaza Festivalul Electric Castel sau printr-o padurice amenajata cu platforme de vizitare.

In ceea ce priveste interioarele din pacate nu sunt renovate, dar macar exista intentia de a le decora cu diferite creatii artistice functionand astfel ca si galerie sau expozitie.

Ce mi-a placut: domeniul foarte mare, aerisit prin urmare m-am putut plimba linistita, am facut poze foarte usor fara sa fiu aglomerata de sute de turisti. Unghiul din care se vede castelul oglindit in lac e superb mai ales daca nimeriti o zi cu cer senin asa cum am avut eu noroc.

Din fericire sunt turisti atrasi de acest obiectiv, pe durata vizitei am vazut 3 autocare inclusiv de turisti straini. Exista ghid in limbi straine si se pot face sedinte foto pentru ocazii speciale. Nu exista supraveghetori insistenti ci doar un domn care incaseaza biletele.

Locatia

Comuna Bontida este situata la 30 km de Cluj, accesul facandu-se pe DN 1C, exista indicator catre Castelul Banffy, se intra pe drumul judetean DJ 161, accesul este usor, drumul decent. In centru satului exista 2 biserici si imediat castelul.

Sper ca v-a placut recomandarea mea si ca astfel ati aflat de un alt obiectiv atractiv din zona Clujului!


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 23.05.18 09:57:09
Validat / Publicat: 23.05.18 10:33:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GHERLA.

VIZUALIZĂRI: 1798 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Un unghi foarte reusit, castelul oglindit in lac
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30500 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.05.18 11:25:19]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[23.05.18 11:59:01]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Banffy [Bonțida]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057475090026855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1