34369 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin Munții Măcinului

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.09.2012
DE
Avatar Qvadratvus
vârsta 30-40 ani
DIN Piatra Neamț
înscris/ă în 23.06.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
Puţin efort
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1
+ COPII: -- varsta: 11

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Pe Tutuiatu in Parcul National Muntii Macinului


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Curios fiind doream de mult să sui în Munţii Măcinului, cu atât mai mult cu cât de fiecare dată cînd treceam prin Dobrogea sau avem drum pe lângă Insula Mare a Brăilei, mă uitam cu jind la crestele aflate la o azvârlitură de băţ. Luna trecută fiul meu m-a prins la înghesuială fiindcă într-o doară, i-am spus că o să mergem în Munţii Măcinului. Am încercat eu să o dau cotită – nu prea avem timp – dar el m-a luat cu “Tati, ai promis! ”, aşa că zor nevoie a trebuit să mă comformez... Zis şi făcut, dar de unde să încep? Pentru că părea cel mai accesibil, am zis să încep cu Ţuţuiatul.

Vârful este cel mai înalt din Munţii Dobrogei – 467 m. Accesul cel mai facil se face dinspre Satul Greci, aflat pe o derivaţie de drum provenită din DN 22D pe porţiunea Măcin-Cerna. De trecut spre Măcin, treci evident cu bacul pe la Brăila (17,8 RON + 1,5 RON de pasager), asta dacă nu vrei să vii prin sud pe la Giurgeni-Vadu Oii. De la intersecţia unde se află Hanul Grecilor (acum numit Angelo) ai până în centrul satului unde este o cofetărie, aproximativ 4 km. Aici în centru încep marcajele turistice: Triunghi albastru (la stânga), Triunghi roşu şi Punct roşu (la dreapta). Pe noi ne interesează Triunghi albastru care ajunge pe Ţuţuiatu, pentru a coborî apoi în partea cealaltă spre Pasul Teilor (187 m, aflat între Munţii Măcinului şi Dealurile Niculiţelului).

Drumul – pe Valea Morsu - are aproximativ 1 ½ - 2 ore din centrul comunei până sus. Traseul urmăreşte de fapt poteca pastorală, caprele locale fiind spectatoarele behăitoare ale eforturilor de ascensiune. Există pe drum 2 izvoare captate, care nu au apa atât de rece pe cât te-ai aştepta, dat fiind că sunt izvoare montane. Urcuşul nu este greu, iar traseul este interesant. Se poate scurta mergând cu maşina dincolo de Cofetăria Angelo din centru până la Carieră – drum plicticos de aproximativ 2 km pe uliţele satului.

Zona prezintă o diversitate particulară de vegetaţie (stepă, silvostepă, păduri de foioase), precum şi o faună relativ bogată (noi nu am văzut decât o mulţime de şopârle, din păcate nici o broască ţestoasă şi din fericire nici o viperă, iar în pădure numai urme de mistreţi). Copacii sunt rari pe versanţii expuşi spre Dunăre.

Premiul cel mare este evident format de priveliştile care pot fi obţinute de pe vârf sau din apropierea acestuia. Se vede destul de departe, dar noi nu am distins clar decât până la Brăila şi Galaţi – spre vest, respective până la Isaccea – spre est. Este ceva deosebit să vezi de sus- altfel decât din avion – meandrele Dunării, lacul Cahul din Ucraina sau resturile pintenilor montani dinspre Turcoaia, Cerna sau Mircea Vodă ori Dealurile Niculiţelului.

De pe vârf sunt mai multe posibilităţi de a continua drumul:

-fie se coboară spre est pe Valea Fagilor şi apoi spre Luncaviţa (6-7 ore) – pe Triunghi Albastru

-fie se coboară spre Nifon pe Triunghi roşu (se merge pe culme spre Carabalu)

-fie se coboară în Greci pe altă variantă pe Valea Carabalu (Triunghi galben) sau Ditcova (Triunghi roşu spre est)

Eu am coborît spre Valea Piscului înalt şi apoi am suit spre Carabalu pentru a merge pe o porţiune spre Nifon. Ce este de remarcat pentru turistul care ia contact pentru prima dată cu Munţii Măcinului, este faptul că deşi zona aparţine unui parc naţional – în teorie relativ bine organizat (rangeri, patrule, etc...) - sunt probleme cu marcajele, ceea ce poate scoate peri albi unui turist picat în trecere şi fără nici o vină... Părerea mea este că unele nu au omologare sau sunt trasee vechi. Teoretic exista tarife de acces in parc si de campare, dar eu unul nu am văzut vreun punct de informare sau de acces, deşi panouri cu harta parcului sunt.

De exemplu la un moment dat la intersecţia din Valea Piscu înalt marcajul Triunghi albastru a dispărut de pe traseul pe care trebuia să fie (în josul văii, spre Valea Seacă), luând-o înapoi (marcaj vechi şi destul de greu vizibil) în unghi ascuţit în ascensiune spre Vârful Carabalu (indicator), intersectându-se sus cu Triunghi roşu, care la locul de intersecţie apărea aparent din neant, fără nici o explicaţie. În unele locuri am văzut şi ceva urme dintr-un marcaj cu Bandă galbenă., iar spre Vârful Călcata e un marcaj Triunghi Galben care nu apare pe harta parcului..., în plus rezistă ici colo un marcaj (vechi?) bandă roşie - probabil (?) vechi traseu de creastă...

Ca o concluzie recomand o hartă cu updateuri - de preferinţă dacă se poate şi o busolă, că nu strică. De rătăcit e destuld e greu să te rătăceşti, deşi dacă insişti – se poate... Aici e un site foarte fain cu informaţii cât se poate de pertinente despre zonă şi hărţi aduse pe cât se poate la zi.

Enjoy it, că merită!

Apropo - la Hanul Grecilor vă recomand - Tochitura Dobrogeană (se serveşte într-un platou de lemn cu 4 căuşe şi e de-a dreptul super !)

P.S. Dacă se poate, aş vrea ca videoclip http://www.youtube.com/watch?v=96ztQMiJDCE&feature=related

P.P.S. @Webmaster, în opinia mea Parcul Naţional Munţii Măcinului ar merita o rubrică separată în Hoinar prin Dobrogea. Aici mai este un rewiew cu acelaşi subiect, care ar putea fi şi el adăugat în aceeaşi rubrică.

---
Impresii încărcate de Qvadratvus in 09.09.2012 23:25:40

Validat / Publicat: 10.09.12 07:14:13

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 3557


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  23150 PMA (din 24 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster10
[10.09.12 05:57:00]
» mesaj pers

   Adaugat videoclipul propus

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Admin
[10.09.12 07:13:13]
» mesaj pers

   Mutat la rubrica "La pas prin Muntii Macinului" (nou-creata pe site)

   Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- dorgo
[10.09.12 07:47:43]
» mesaj pers

   @Qvadratvs... frumos review, din cate imi amintesc, muntii Macinului sunt cei mai batrani, cei mai erodati si cei mai scunzi munti ai tarii noastre...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Qvadratvus
[10.09.12 21:14:52]
» mesaj pers

   Tehnic vorbind ar fi nişte munţi şi mai vechi, ridicaţi în timpul Orogenezei Caledoniene în Silurian, munţi din care acum a rămas numai Podişul Casimcei.

   Iar în ceea ce priveşte Munţii Măcinului, Mrs. Nature a apelat la o şmecherie pentru a surclasa comepetorii de la Concursul de Eroziune: După procesele de orogeneză hercinică a scufundat terenul camuflândul sub apele mării, apoi l-a ridicat cică la loc, dar la înălţime mai mică decât cea la care fusese. Deh, ca tot românul imparţial... cu erele geologice...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- negoita
[16.09.12 12:32:00]
» mesaj pers

   @Qvadratvus: in afara de calificativul pe care l-am dat as mai vrea sa spun ceva autorului. de fapt doua aspecte:

   1. remarcabil dupa parerea mea subiectul (am fost si eu un "om de munte" si stiu ca poate 90% dintre calatori nu s-ar astepta sa vada un articol despre muntii Macinului! sau mai degraba nu s-ar gandi ca si asa ceva se poate scrie).

   2. mi-a placut foarte mult cum este scris acest articol. desi pare oarecum... tehnic sau poate articol-scoala, totusi, citind te simti si bine..., in excursie.

   concluzia: de doua ori bravo!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Qvadratvus
[17.09.12 23:11:24]
» mesaj pers

   Mulţam de aprecieri! Munţii Măcinului au "ceva" destul de incitant în ei, aşa că merită trasă o tură...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[11] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2012] Am trecut de carieră şi acum suntem pe lângă Vârful Ţuglea (187 m) -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 09.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363203">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363203"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363203">Şterge vot</a></div><span id="v9363203" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363203)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363203Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363203MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2012] Am trecut de carieră şi acum suntem pe lângă Vârful Ţuglea (187 m)
foto Qvadratvus [09.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2012] Pe Valea Morsu, puţin mai sus de Vârful Ţuglea - cu obiectivul îndreptat spre Ţuţuiatu. În centru - uşor spre stânga - Şaua Morsu. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 09.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363205">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363205"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363205">Şterge vot</a></div><span id="v9363205" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363205)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363205Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363205MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2012] Pe Valea Morsu, puţin mai sus de Vârful Ţuglea - cu obiectivul îndreptat spre Ţuţuiatu. În centru - uşor spre stânga - Şaua Morsu.
foto Qvadratvus [09.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2012] Deja suntem mai sus pe versantul Ţuţuiatului. În planul II Culmea Pricopanului. Spre dreapta se zăreşte ceva din Vârful Cavalu (430 m). -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 09.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363208">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363208"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363208">Şterge vot</a></div><span id="v9363208" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363208)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363208Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363208MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2012] Deja suntem mai sus pe versantul Ţuţuiatului. În planul II Culmea Pricopanului. Spre dreapta se zăreşte ceva din Vârful Cavalu (430 m).
foto Qvadratvus [09.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2012] Şi mai sus. Se zăreşte Satul Greci, cu drumul - aţă - spre DN 22D. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 09.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363211">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363211"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363211">Şterge vot</a></div><span id="v9363211" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363211)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363211Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363211MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2012] Şi mai sus. Se zăreşte Satul Greci, cu drumul - aţă - spre DN 22D.
foto Qvadratvus [09.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2012] Iată-ne pe vârf la finalul ascensiunii. Am stat întins precum guşterii la soare - aproape 1 oră, pe pietre. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 09.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363213">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363213"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363213">Şterge vot</a></div><span id="v9363213" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363213)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363213Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363213MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2012] Iată-ne pe vârf la finalul ascensiunii. Am stat întins precum guşterii la soare - aproape 1 oră, pe pietre.
foto Qvadratvus [09.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2012] Vârful Ghiunaltu (442 m). O şea relativ prietenoasă ne conduce la el. Deasupra vârfului - în centru - o fi oare Priopcea (410 m) ? -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 09.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363218">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363218"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363218">Şterge vot</a></div><span id="v9363218" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363218)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363218Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363218MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2012] Vârful Ghiunaltu (442 m). O şea relativ prietenoasă ne conduce la el. Deasupra vârfului - în centru - o fi oare Priopcea (410 m) ?
foto Qvadratvus [09.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2012] Spre şeaua dintre Ţuţuiatu şi Ghiunaltu. În centru s-ar putea să fie - deasupra şeii - Sivrica şi Pietrele Albe (aproximativ 300 m altitudine). -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 09.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363225">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363225"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363225">Şterge vot</a></div><span id="v9363225" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363225)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363225Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363225MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2012] Spre şeaua dintre Ţuţuiatu şi Ghiunaltu. În centru s-ar putea să fie - deasupra şeii - Sivrica şi Pietrele Albe (aproximativ 300 m altitudine).
foto Qvadratvus [09.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2012] Puţin mai jos de Vârful Ţuţuiatu, cu obiectivul spre Vârful Jalbă (382 m). Orientarea este aproximativ NNE. Satul din zare este probabil Luncaviţa şi mai departe este teritoriul Ucrainei. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 09.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363235">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363235"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363235">Şterge vot</a></div><span id="v9363235" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363235)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363235Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363235MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2012] Puţin mai jos de Vârful Ţuţuiatu, cu obiectivul spre Vârful Jalbă (382 m). Orientarea este aproximativ NNE. Satul din zare este probabil Luncaviţa şi mai departe este teritoriul Ucrainei.
foto Qvadratvus [09.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2012] Aici Cavalu (430 m), în planul II de la oara 9 spre ora 14 Culmea Pricopanului, în planul III puţin spre stânga Oraşul Măcin. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 09.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363236">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363236"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363236">Şterge vot</a></div><span id="v9363236" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363236)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363236Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363236MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2012] Aici Cavalu (430 m), în planul II de la oara 9 spre ora 14 Culmea Pricopanului, în planul III puţin spre stânga Oraşul Măcin.
foto Qvadratvus [09.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2012] Coborâm de pe Ţuţuiatul spre Valea Piscu Înalt. Aici marcajul este (încă) bine întreţinut. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 10.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363244">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363244"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363244">Şterge vot</a></div><span id="v9363244" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363244)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363244Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363244MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2012] Coborâm de pe Ţuţuiatul spre Valea Piscu Înalt. Aici marcajul este (încă) bine întreţinut.
foto Qvadratvus [10.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2012] Suim spre Carabalu. La un moment dat marcajul a dispărut şi l-am căutat vreo 20 de minute. Ce-o fi căutând pe acolo marcajul triunghi albastru - că nu era pe hartă - numai administraţia parcului ştie!? -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 10.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av363246">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv363246"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=363246">Şterge vot</a></div><span id="v9363246" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(363246)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f363246Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e363246MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2012] Suim spre Carabalu. La un moment dat marcajul a dispărut şi l-am căutat vreo 20 de minute. Ce-o fi căutând pe acolo marcajul triunghi albastru - că nu era pe hartă - numai administraţia parcului ştie!?
foto Qvadratvus [10.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

[11] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.0973708629608 sec