GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pare o gluma sa spui ca mergi la munte in Muntii Macinului.
Dar dupa ce am batut cam toti muntii din tara, mari si mici, de la Rodnei la Piatra Craiului si de la Ceahlau la Gutîi, am zis sa incerc gluma cu plimbarea pe delusoarele astea ce-si spun cu aroganta "munti". Iar experienta a fost grozava, desi nu se acorda puncte in clasamentul cataratorilor pe varfuri.
Zona e deservita de sosele spre/dinspre Constanta si nu e nici pe departe atat de stancoasa pe cat credeam.
Pe langa formatiunile granitice veti gasi o surprinzatoare vegetatie relativ abundenta, cu cateva specii de flora rare (campanule, garofita dobrogeana) si chiar fauna (testoasele sunt la ele acasa pe poteci, cu putin noroc si o vedere agera veti gasi pe coastele muntoase caprioare, poate si mistreti).
Zona este arie protejata, exista o administratie a parcului, rangeri care supravegheaza activitatile, care dau sfaturi si indicatii turistilor (foarte putini) din zona. Exista tarife de acces in parc si de campare. Se promoveaza turismul durabil, nu se permit boxe urland la maxim, nu veti gasi gunoaie sau paduri distruse. Traseele sunt marcate si exista cateva locuri de campare si altele de popas.
Eu am stat 3 zile in zona Cetatuia unde se poate campa langa un mic lac superb sau la popasul Valea Fagilor (cateva bancute, sursa de apa, acces auto) si alte 3 in zona Cerna (in zona padocului de unde se poate face turism ecvestru cu ghid - preturi bune, ghidul - tot un ranger va poate duce in locurile unde se arata, timide, caprioarele).
Traseele sunt relativ lungi, potrivite pt. backpackers sau, macar, picioare odihnite. Ex. : Cetatuia - Greci prin vf. Tutuiatu e cel mai frumos traseu, dureaza cam 4 ore de mers lejer doar dus iar in Greci e o cofetarie cu ceva notorietate in Jud. Tulcea... deci se lungeste drumul la intors :).
Ca sa uitati complet de griji puteti zabovi mai mult in zona Cetatuia, acolo nu exista semnal pt. niciun mobil!
Puteti gasi info detaliate despre tarife de vizitare si reguli de vizitare pe site-ul parcului.
Enjoy!
Trimis de Alas in 12.11.10 14:27:53
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alas); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
M-ai lovit cu rw asta ca mi-ai trezit niste amintiri... Inchipuie-ti ca intre Cerna si Greci am petrecut primii 9 ani din viata, ca am batut "muntii" aia care acum cica sunt declarati podis, ca mergeam aproape zilnic in cariera de piatra unde lucra tatal meu, ca beam apa de la fantanita descoperita de el intr-o grota si ca am mostenit o vie pe care nu o pot lucra pt ca stau prea departe... Despre muntii astia vorbeam cand am scris ca un incult a dat ordin sa fie defrisati si introdusi in circuitul agricol... Ce sa cultivi pe granit??? Dobroge tara saraca, bate vant si creste piatra! Acum nu mai pot nici sa-i impadureasca! Astept sa vad si pozele tale, o sa caut si eu cateva si poate o sa le postez.
Avand in vedere ca Munții Măcin apartin de Munții Dobrogei => mutat la rubrica "Hoinar prin Dobrogea" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
Daca imi permiti sa mai aduc niste completari, se poate ajunge usor si de la Bucuresti prin Harsova sau de la Braila si Galati dupa ce se traverseaza cu bacul. Daca nu ai unde sa mananci sau sa dormi la soseaua ce duce spre Greci exista Hanul Grecilor. Zona Cerna este foarte cautata de parapantisti datorita curentilor de aer iar la fauna ai uitat sa amintesti viperele.
@ninaa: Multam de completari. N-am uitat de vipere, dar n-am vrut sa sperii lumea degeaba. Viperele sunt serpi timizi, nu ataca la drumul mare, nu se sperie calul si nu te arunca din sa daca e vreuna pe drum (ne-a asigurat ghidul), te va ataca daca o calci pe coada... la propriu si la figurat.
@webmaster: Multam, n-am observat rubrica.
@ninaa N-am vrut sa ma pripesc dar eram sigur ca te cunosc. Bine ca n-am facut-o, dupa ce m-am uitat prin postarile tale am realizat ca te-am confundat cu "o"altcineva. De vina au fost dragostea patimasa pentru Dobrogea, revolta impotriva celor inconstienti care rad natura lasata acum sute de mii de ani, copilaria la Greci si chiar si via mostenita si de tine dar si de cunostinta mea.
Cu adevarat o zona spectaculoasa. Combinatia intre peisajele deosebite asigurate de Muntii Dobrogei si produsul principal cu provenienta din padgoriile renumite ale acestei zone fac aceasta zona una pe care sa o doresti vizitata cat mai curand.
Alas, chiar daca ne-am cunoscut vreodata ar fi pobabil foarte greu sa ne recunoastem pt ca la varsta de 9 ani ne-am mutat in alta localitate, totusi cu inima sunt in Dobrogea.
Totuşi sunt probleme cu marcajele, posibil ca unele să nu aibă omologare sau să fie trasee vechi. Genul ăsta de probleme pot scoate peri albi unui turist picat în trecere şi fără nici o vină...
Săptămâna trecută am tras o tură pe Ţuţuiatu şi apoi am coborât spre Valea Piscu Înalt. La un moment dat la intersecţia din Valea Piscu înalt marcajul Triunghi albastru a dispărut de pe traseul pe care trebuia să fie (în josul văii, spre Valea Seacă), luând-o înapoi (marcaj vechi şi destul de greu vizibil) în unghi ascuţit în ascensiune spre Vârful Carabalu (indicator), intersectându-se sus cu Triunghi roşu, care la locul de intersecţie apărea aparent din neant, fără nici o explicaţie.
În unele locuri am văzut şi ceva urme dintr-un marcaj cu Bandă galbenă., iar spre Vârful Călcata e un marcaj Triunghi Galben care nu apare pe harta parcului...., în plus rezistă ici colo un marcaj (vechi ?) bandă roşie - probabil (?) vechi traseu de creastă...
Mutat la rubrica "La pas prin Muntii Macinului" (nou-creata pe site)
@Qvadratvus: E adevarat. Nici eu n-am reusit sa ajung de la Tutuiatu la Greci pe marcaj. Dar am nimerit, oricum, intr-o margine, ca pan' la urma nu te poti rataci grav in muntii astia. Insa pt. cineva in trecere si cu timp limitat poate fi deranjant. Ce stiu sigur este ca marcajele se vor reface/imbunatati, exista niste proiecte.
Actual, totuşi marcajul de la Greci pe traseul Valea Morsu - Izvorul Italienilor - Vârful Ţuţuiatu este destul de bine făcut şi destul de vizibil (excepţie vreo 4 zone unde trebuie totuşi urmărit cu atenţie sau identificat). Dacă - actual - vă referiţi însă la alte variante (rulaţi pagina deschisă de link mai jos) , sunt de acord. Ce este drept, am înţeles că refacerea traseului pe valea Morsu avusese loc cam cu 2 ani înainte (în 2010 adică) de a merge eu (vara 2012) .
P.S. Când am zis în comentariul de mai sus de vechiul marcaj de creastă cu "Bandă roşie" nu mă refeream în nici un caz la banda roşie verticală simplă (marcaj forestier care semnifică limita de parcelă silvică), ci la marcajul turistic "Bandă roşie pe fond alb".
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Muntii Macin – traseu varful Tutuiatu — scris în 12.06.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Trasee Munții Măcin - Culmea Pricopanului — scris în 05.06.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Uite Sfinxul, nu e Sfinxul! — scris în 27.08.21 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- May.2021 La pas pe traseul Cozluk din Munții Măcinului — scris în 10.05.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Lacul Iacobdeal și cetatea Troesmis din apropiere de comuna Greci — scris în 11.05.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Traseul Culmea Pricopanului din Munții Măcin la început de aprilie — scris în 18.04.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Tanjind dupa o picatura de apa in Muntii Macin pe Culmea Pricopanului — scris în 09.09.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ