ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
APR-2016
TIMP CITIRE: 6 MIN

Drumul către Tulcea și înapoi + traversarea Dunării cu bacul la Galați

TIPĂREȘTE

Prezentul review este o noutate pentru mine aici pe AFA, întrucât este pentru prima dată când aleg să scriu despre drumuri. Voi prezenta rutele pe care le-am parcurs către Tulcea și înapoi acasă în weekendul ce tocmai s-a încheiat. Motivația acestui review s-a conturat în special la întoarcerea acasă, atunci când am ales să trecem Dunărea cu bacul pe la Galați.

Așadar, la plecarea către Tulcea am ales o rută clasică pentru noi, cel puțin în prima ei parte (până la Hârșova). De ce spun asta? Pentru că atunci când plecăm spre litoralul românesc folosim mereu acest traseu: Râmnicu Sărat - Șuțești – Ianca – Bordei Verde – Viziru – Cuza Vodă – Gura Ialomiței – Giurgeni – Hârșova și de aici mai departe pe DN 2A/E 60 spre Constanța. Acum am urmat ruta prezentată până la Hârșova, unde am continuat spre Tulcea pe DN 22A de la ieșire din Hârșova. Până la Hârșova drumul este în general bun, cu excepția porțiunilor Ianca – Bordei Verde și Bordei Verde – Viziru, unde apar din loc în loc gropi adânci în șosea. Față de anii trecuți, gropile sunt ceva mai puține, însă pe aceste porțiuni trebuie să fiți foarte atenți la starea carosabilului, altfel sunt șanse ca mașina să sufere serioase avarii dacă roata intră într-o astfel de groapă. Pe hartă, aceste două porțiuni de drum apar ca DJ 211 ȘI DJ 211A (până în localitatea Viziru din județul Brăila).

Am ajuns la podul de la Giurgeni peste Dunăre, iar aici taxa pentru autoturisme este neschimbată față de anul trecut; am achitat 11 lei și am stat mai puțin de un minut, în fața noastră fiind numai o singură mașină.

La ieșirea din Hârșova am continuat pe DN 22A până aproape de Tulcea, unde ne-am intersectat cu DN 22/E87 (după ieșirea din localitatea Cataloi). La acea intersecție am virat spre stânga și în câteva minute am ajuns la Tulcea. Porțiunea de drum dintre Hârșova și Tulcea a fost o surpriză plăcută pentru noi, întrucât asfaltul este de bună calitate, iar drumul a fost relativ liber. Pe acest sector de drum am întâlnit totuși vreo trei echipaje radar, așa că mare grijă să nu apăsați pedala mai mult decât este cazul! Ca impact vizual, drumul este foarte frumos, întrucât șoseaua șerpuiește printre lanurile de rapiță și grâu, traversează câte o pădurice sau trece printre numeroasele eoliene din zonă; din loc în loc, rocile străvechi ale Dobrogei apar la suprafață. De la Râmnicu Sărat până la Tulcea am parcurs 247 de kilometri în circa 4 ore, cu pauze de aproximativ 40 de minute în total.

La întoarcerea acasă am urmat o altă rută, atât pentru a mai vizita unele obiective din zonă, cât și pentru a traversa Dunărea cu bacul (o experiență nouă, nu mai făcusem așa ceva până astăzi). Am plecat din Tulcea spre Galați (pe DN 22/E87), trecând prin localități ca Mineri, Somova, Isaccea, Rachelu, Luncavița, Văcăreni sau Garvăn.

Din această șosea se iese în lateral pe drumuri secundare destul de bune, putându-se vizita obiective turistice precum Mănăstirea Celic-Dere (8 kilometri de la drumul principal; șoseaua secundară este asfaltată), Mănăstirea Saon (3 kilometri de la drumul principal; șoseaua secundară este asfaltată), Basilica paleo-creștină Niculițel sau ruinele cetăților Noviodunum ori Dinogeția. Există și alte obiective turistice în zonă, sunt mai multe indicatoare care le semnalizează prezența, însă probabil ar fi necesare două-trei zile, poate chiar și mai bine, pentru a le vizita pe toate.

Să revenim la drum; de la Tulcea până în localitatea Garvăn drumul este foarte bun și totodată destul de frumos; șoseaua străbate localitățile enumerate, trece printr-o zonă împădurită, șerpuiește prin apropierea unor lacuri în stuful cărora numeroase păsări își clădesc cuiburile în această perioadă sau străbate porțiuni plane în care drumul este străjuit de nuci. Am întâlnit pe această porțiune două echipaje cu radar.

În localitatea Garvăn, apare o intersecție bine semnalizată. Dacă alegeți să continuați pe drumul principal (puțin spre stânga), vă veți îndrepta spre localitatea Măcin și mai departe către traversarea Dunării cu bacul pe la Smârdan – Brăila (din Garvăn până acolo sunt circa 25 de kilometri). Dacă doriți să mergeți către dreapta (așa cum am ales noi), veți ajunge după 16 kilometri în localitatea I. C. Brătianu pentru a traversa Dunărea cu bacul spre Galați (această porțiune de drum este deteriorată - multe gropi în asfalt, noroc că sunt destul de mici).

Drumul de la Garvăn până la locul unde ne-am îmbarcat pe bacul ce avea să ne ducă la Galați a durat cam 15 minute. În localitatea I. C. Brătianu nu puteți rata locul în care vă veți îmbarca pe bac, trebuie doar să urmați drumul principal care vă conduce pe malul fluviului.

Traversarea Dunării cu bacul spre Galați a însemnat în primul rând o coadă destul de scurtă (circa 15 mașini în față) la care ne-am așezat și noi. În partea dreaptă se află casa de bilete, iar prețul traversării a fost de 21,5 lei. Ca să detaliez, costul traversării pentru un autoturism (inclusiv șoferul) este de 20 de lei, la care s-a mai adăugat un adult (soția) – 1,5 lei. Șoferul și copiii sub 12 ani nu plătesc bilet. Am văzut tarife afișate și pentru alte categorii auto sau pentru curse speciale ale bacului (am fotografiat lista de prețuri și o voi atașa prezentului review). Traversarea se efectuează din jumătate în jumătate de oră, iar programul afișat la casa de bilete este 06.00 – 22.00.

La urcarea pe bac ne-a fost verificat bonul fiscal primit ca bilet și în aproximativ 10 minute pe bac au sosit mai bine de 20 de mașini, dar și alți pasageri. Șoferii sunt dirijați pe bac de către personalul navei, așa că a fost ușor să parchez acolo. Atenție la urcarea și la coborârea de pe navă, acele pontoane metalice pot pune unele probleme mașinilor cu garda joasă. Cu puțină grijă din partea șoferilor și a personalului navei, toate mașinile au urcat și au coborât fără incidente. Pe apă ne-am intersectat cu celălalt bac ce plecase de la Galați spre I. C. Brătianu, prilej de fotografii pentru noi.

Traversarea propriu-zisă este lină și durează aproximativ 10 minute. Chiar dacă parcasem pe rândul din spate, am coborât în două-trei minute de pe bac și ne-am continuat drumul, încântați de noua noastră experiență. Cel mic deja întreba după câteva minute când vom mai călători cu bacul (cine știe, poate la vară în drum spre mare îl vom testa și pe cel de la Brăila). Alte informații despre traversarea cu bacul pot fi găsite aici: navrom.ro/grupul_bac.php.

Ajunși la Galați, am făcut un popas mai lung în oraș, apoi am pornit spre casă pe ruta Galați-Brăila-Cazasu... Râmnicu Sărat, urmând DN 22 de la ieșirea din Brăila. Acest drum este cam peticit pe multe porțiuni, însă poate fi străbătut fără mari probleme. În total, drumul de întoarcere de la Tulcea a însumat pe ruta aleasă de noi 198 de kilometri.

Cu gândul că poate o parte dintre aceste informații vor folosi cuiva, închei aici prezentul review. Călătorii plăcute în continuare!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 24.04.16 22:30:45
Validat / Publicat: 24.04.16 23:46:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CU MAȘINA SPRE LITORAL.

VIZUALIZĂRI: 19031 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Scurt popas pentru câteva fotografii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[25.04.16 07:30:17]
»

@Crazy_Mouse -

Articolul tau mi-a amintit de 'naveta' Constanta-Galati pe care am facut-o timp de 3 ani, de cele mai multe ori trecand cu bacul Dunarea, acum peste 30 de ani. Imi amintesc ca era placuta zona de nord a Dobrogei prin mai -iunie.

Radu Tudoran
[25.04.16 09:08:00]
»

Si mie tot de niste ani in care eram pe drumuri imi aminteste review-ul tau. Nu ca acum as sta acasa mai mult. Am schimbat doar zona In orice caz, buna idea de a descrie drumurile. Cum a ramas numele localitatii de vizavi de Galati? Bratianu? Ca s-a tot schimbat pe cand locuiam in Galati. Cand eram copil toti o stiau de Zaclau.

tata123 🔱
[25.04.16 09:36:45]
»

@Crazy_Mouse - Drumurile dobrogene arată bine, multe au fost rehabilitate în ultimii ani. Iar peisajele sunt excepționale în anumite locuri. Mi-au plăcut mult porțiunile de drum dintre trecerea cu bacul spre Brăila și Măcin (cu peisaje de pe vechiul brat al Dunării), precum și cea de dinainte de Isaccea.

Trecreile cu bacul peste Dunăre mi se par interesante și constituie o experiență plăcută (mai ales că nu sunt prea multe astfel de treceri cu bacul peste apă în România), drept pentru care chiar am scris un articol pe această temă (vezi impresii).

Informațiile postate de tine (și articolele ce bănuiesc că vor urma) cred că vor fi de ajutor și pentru @Michi care pregătește o excursie în zonă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[25.04.16 10:32:33]
»

@elviramvio - Într-adevăr, este foarte plăcută această zonă de nord a Dobrogei. Noi eram învățați cu peisajul ceva mai plat dintre Hârșova și Constanța. Chiar vorbeam pe drum că ar fi interesant să ne îndreptăm spre mare pe aici, chiar dacă drumul ar fi mai lung. Astfel, am putea vizita alte obiective din zonă.

@Radu Tudoran - În forma sa inițială, atunci când scriam, articolul se referea doar la drumul de întoarcere și, mai ales, la traversarea Dunării cu bacul de la Galați. L-am recitit înainte de a-l posta și mi-a venit ideea să-l completez și cu impresii despre starea drumurilor. Oricum, voi mai face o astfel de prezentare numai dacă voi avea ceva inedit de scris (de exemplu, traversarea cu bacul prin altă parte, orar, tarife).

@tata123 - Vin și articolele în curând, până la excursia pe care o pregătește @Michi sper să le postez pe toate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[25.04.16 12:11:18]
»

Si mie mi se pare foarte util ca pentru anume zone cei care au incercat diferitele variante sa povesteasca si celorlalti asta pentru a-i ajuta in alegerile cele mai bune. De drumuri in deplasarile Constanta-Focsani sau Focsani-Galati-Braila ne-am lovit si noi sotul meu fiind din Focsani astfel incat am avut si astfel de trasee.

Poate ca uneori chiar si farmecul de a merge cu bacul e definitoriu pentru traseu daca binenteles si restul drumului nu te face ca mai apoi sa opresti la service. Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte articole din această RUBRICĂDrumul din ţară spre litoralul românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060299873352051 sec
    ecranul dvs: 1 x 1