ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.09.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
LUNA
AUG-2010
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul catre litoral - Cum ardem gazul sa ne frigem pielea [Slobozia - Constanta - Mangalia]

TIPĂREȘTE

De oriunde ai veni, pe oriunde vrei sa treci in Dobrogea pentru a ajunge la nisipul fierbinte de pe Litoral, peste tot te intampina Fluviul nepasator ce parca este asezat special in calea romansului dornic de bronz si balaceala pontica si isi cere vama: daca vrei la Mare, plateste si te las sa treci!

Daca nu-i taxa de bac, la Galati, Braila sau Calarasi este taxa de pod la Vadu Oii sau Fetesti. Nu ai cum sa scapi de birul nemilosului fluviu, ce parca nu vrea sa ajunga sa se verse in Marea Neagra fara a-i duce ofranda. Si n-ar fi doar asta, dar parca are si rolul de a-i mai tempera pe turisti, de a le mai reduce din adrenalina goanei dupa cel mai bun loc, tinandu-i un pic la portile catre mare, sa mediteze un pic si sa-si mai infraneze pornirile si apucaturile nesanatoase.

Ei, dar nu sta romanasul in cateva zeci de lei, iar asteptarea este una din indeletnicirile lui de sute de ani, asa ca nici prin gand nu-i trece sa se intoarca din drum si sa dea satisfactie Dunarii tulburi.

Variantele nu ar fi prea numeroase, insa diferentele intre ele sunt destul de mari.

Sa luam segmentul de drum cel mai tranzitat de romani catre mare (si cel mai la indemana mie) Slobozia - Constanta - Mangalia, pentru ca pe aici se trece catre Mare dinspre Ardeal, Muntenia, Banat si mare parte din Moldova. Distanta intre aceste puncte poate fi parcursa in patru variante:

1. Slobozia - Tandarei - Giurgeni - Harsova - Constanta - Mangalia, cu trecere peste Dunare la Vadu Oii.

Dunarea in acest punct de trecere este cea mai putin pretentioasa, cu doar 9 lei ai rezolvat cazul, calea ti-e libera catre dezmat.

Dupa parerea mea, este cea mai buna varianta, distanta pana la Constanta este de aprox. 140 km, iar pana la Mangalia de 185 km.

Drumul este aglomerat doar in perioadele de varf (vineri si duminica, in special dupa-amiaza).

Carosabilul este acceptabil, pe unele portiuni este refacut total, pe altele te scoate din minti cu gropile dese si adanci pe care trebuie sa le ocolesti chiar pe contrasens daca nu vrei sa devii client la comerciantii de piese auto. Per total se merge bine, are zone de degajare pentru depasirea masinilor lente, insa localitatile destul de dese.

Radare putine, se merge bine si prin localitati.

Constanta se ocoleste pe soseaua de centura, in 15 minute esti la iesire, dar incep problemele de trafic generate de sensurile giratorii nou-infiintate la fiecare intersectare cu un drum de carute, dar si de baietii cu scufite albe care zadarnicesc cu incapatanare orice tentativa de fluidizare a traficului catre Eforie. De aici pana la Mangalia sa te tina motorul, dar incepi sa depinzi de altruismul celor care vin din fata, adica de flash-uri - imediat iti poate aparea in fata un baston dungat, vestitor de gaura in buget si puncte la carnet.

2. Slobozia - Drajna - Fetesti - Cernavoda - Medgidia - Constanta - Mangalia

Ai de parcurs 135 de km pana la Constanta si inca vreo 45 pana la Mangalia, e mai scurt decat prima varianta, dar garantat dureaza mai mult.

Mirajul A2 si al vantului in freza te mana sa alegi acest drum. Nu vei fi dezamagit, dar daca nu ai cel putin 2000 de cm cubi si prinzi perioada aia de varf, vei merge in rand cu tirurile - vin gipanele si mertzanele dinspre Bucuresti tot o fuga, sub 160 km/ora nu le place...

Toata vara am auzit, incepand de vineri dimineata stiri despre evenimente si cozi formate la taxarea de la Fetesti. Asta se intampla din doua mari motive: numarul foarte mare de bucuresteni care aleg aceasta varianta pentru a putea merge cu viteza de mai sus si faptul ca Dunarea e mai pretentioasa - vrea 11 lei, iar sa dai restul la atata romanet dureaza.

Mai mergi cum mai mergi pana la Cernavoda, apoi A2 se transforma intr-o sosea de toata jena, mergi din sat in sat, radare la fiecare stalp si coloane lungi care stau sau merg incredibil de incet, vei regreta ca masina ta nu are si treapta de viteza 0,5. Aici vei vedea cele mai nebunesti depasiri si intrari pe contransens din viata ta.

Ajuns la Constanta, intri doar putin in oras, la primul semafor faci dreapta, la urmatorul stanga si drumul te scoate din oras in aceeasi nebunie pana la Eforie.

Celelalte doua variante exclud Constanta din traseu, dar te vor duce mai usor catre Mangalia:

3. Slobozia - Drajna - Fetesti – Cernavoda – Ion Corvin – Adamclisi – Codabia – Topraisar – Eforie Sud - Mangalia

Nu vei scurta foarte mult din distanta, poate e chiar un pic mai lung drumul, dar e singura sansa sa eviti nebunia de la Cernavoda la Eforie, via Constanta.

Nu scapi insa de trecerea pe la taxarea cu 11 lei a trecerii neinduratorului strajer al Dobrogei, apoi, imediat cum se tremina autostrada si se pregateste trecerea pe sub calea ferata la Cernavoda, faci "Pa" coloanei si o iei la stanga, catre Sud. Pana la Ion corvin vei avea parte de un traseu semi-montan, cu serpentine si sosea ingusta, vei avea ocazia sa vezi Dunarea de sus, ca apoi sa treci la cativa metri de ea, urmatorul segment de drum il vei parcurge printr-o Dobroge asa cum nu ai cunoscut-o, saraca si prafuita si abia vei astepta sa ajungi la civilizatia - relativa - a Litoralului.

Soseaua nu este una stralucita, dar vei ajunge cu masina intr-o singura bucata.

4. Slobozia - Drajna - Calarasi - Ostrov – Ion Corvin – Adamclisi – Codabia – Topraisar – Eforie Sud - Mangalia este o alta abordare a trecerii Dunarii pentru a parcurge cam acelasi traseu ca si in cea de-a treia varianta.

Dunarea o vei trece pe la Calarasi cu bacul, te va costa mai mult, 25 de lei, dar e si un pic de aventura pentru cei neobisnuiti cu asta.

Cred ca este cel mai lung traseu, dar daca vrei sa te mai si plimbi un pic decat sa te inscrii la concursul "cine ajunge primul la mare? " merita. Din nou vei avea parte de peisaje incantatoare in vecinatatea Dunarii, de la trecerea acesteia si pana la Ion Corvin.

Eu am folosit in ultimii ani toate aceste variante, ultimele doua mi-au placut cel mai mult, nu reprezinta doar parcurgerea distantei intre A si B, ci au si un iz de aventura si de plimbare, cea de-a doua nu este recomandata decat in off-season, iar prima este cea mai practica si este cea pe care o recomand.

Nici una nu este, de fapt, nici pe departe comoda sau civilizata, dar romanul da navala in fiecare week-end de vara si le aglomereza, asa ca inseamna ca ii place!

Nu voi puncta decat la capitolul distractie, de care avem parte cand ii vedem pe altii la stiri cum fac 8 ore de la Bucuresti la Constanta.

Drum bun pe drumuri mai bune!


[fb]
---
Trimis de valimi in 15.09.10 11:20:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9273 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6700 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

taniolala*
[15.09.10 11:37:00]
»

Din fericire eu locuiesc in Dobrogea, asa ca problema trecerii Dunarii e rezolvata.

valimiAUTOR REVIEW
[15.09.10 14:59:46]
»

@taniolala, poti considera o mare parte din neplacerile cauzate de drumul catre mare ca si eliminate, tie Dunarea nu-ti poate tine calea.

nelu48*
[15.09.10 15:02:52]
»

pe la Cernavoda -Ion Corvin nu am incercat, pe la Calarasi am trecut cu bacul la manastirea Dervent

creivean
[15.09.10 17:45:44]
»

Drumul catre litoral, l-oi bate si eu in noaptea de duminica/luni. Dar, de la Oradea. Din fericire, imi este extrem de familiar. @valimi ai grija, pe unde umbli, luni pe la pranz, cand trec eu prin Slobozia (su pe centura) )

valimiAUTOR REVIEW
[15.09.10 17:56:41]
»

@creivean, ies daca nu cu un sandwich si un pahar cu suc, ca la ciclisti, sa servesti din mers daca te grabesti, macar cu batista iti fac de la fereastra, ca la de la mine de la bloc se vede centura...

Iti garantez ca, daca faceai drumul asta intr-o vineri acum vreo luna de zile, cand era canicula instalata bine in Romania, cred ca mai faceai pana la Litoral cat ai fi facut de la Oradea pana aici.

Sa ai drum bun!

pepsi70ro
[15.09.10 18:24:09]
»

Bun review-ul asta, mai bun era la inceput de sezon, dar bine si asa, oricum am remarcat ca toate drumurile incep din Slobozia, imi place ca scoti in evidenta cochetul tau oras, am ras de cateva ori singur de se uita catelusa mea la mine cam ciudat, mi-a placut deci ai obtinut aprecierea mea. Ba nu... "puncte de la mine! "...

Totusi... mai exista cateva rute care deriva din principalele drumuri aratate de tine. De exemplu:

a) Pentru Mamaia dupa Medgidia, la trecerea la nivel cu calea ferata drumul se bifurca catre Poarta Alba si de aici catre Nazarcea si apoi catre Lumina si apoi Navodari. De aici se poate ajunge usor atat in Mamaia cat si in zona salbatica din nord Vadu/Corbu

b) Catre Constanta De la sensul giratoriu din Medgidia se intra in oras si se iese catre Valea Dacilor si de aici Siminoc. Din Siminoc se reintra pe drumul national in Murfatlar, sosea pe doua benzi pe sens, apoi Valu Traian si Constanta.

Felicitari pentru ideea review-ului.

gcorneille*
[15.09.10 19:38:33]
»

Desi locuim in Bucuresti, in ultimii ani drumurile catre mare le facem din Brasov (ca e mai departe, hi hi hi), mergand prin Ploiesti, Urziceni, Slobozia, Drajna, Cernavoda, Medgidia, Constanta, Eforie. Din motivele enumerate de tine mai sus, de fiecare data facem drumul si la dus si la intors martea (de obicei intoarcerea implica si o pauza de o noapte in Bucuresti - cazarea moca, masa facuta pe fuga de sotie, servirea tot gratis). Iar Slobozia o trecem pe centura, data viitoare o sa-ti facem cu mana, sau poate facem o pauza de cafea, eu sunt mare amator de aceasta licoare atunci cand conduc.

Poate ai pastrat vreun monstru de somn prins pe Ialomita, conservat eventual in formol, sa-l vedem si noi in marime naturala.

Foarte dragute review-urile tale, este o placere sa le citesti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
valimiAUTOR REVIEW
[15.09.10 20:26:07]
»

@pepsi, si eu m-am gandit ca-i tardiv, dar nu mai aveam rabdare pana la primavara, iar review-ul nu il sterge nimeni, din contra, cred ca vor mai aparea cateva pe tema asta. Multumesc pentru apreciere si pentru puncte de la tine!

@gcorneille, mare inspiratie pentru ziua aleasa sa parcurgi acest traseu, data viitoare cand il faci, da un semn de viata, pentru o cafea se geseste timp oricand, chiar si martea...

Cat despre peste, de unde atata formol sa inmoi ditamai monstrul?

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.09.10 20:40:25]
»

pentru bucureşteni, a devenit în ultimii ani o opţiune demnă de luat în calcul şi varianta (variantele, mai precis) prin Bulgaria:

- Giurgiu Ruse Razgrad Şumen Varna Vama Veche Mangalia;

- şi varianta Drajna Calarasi Ostrov Silistra Dobrich, de unde se poate opta spre vămile Negru Vodă sau Vama Veche, apoi Eforie, respectiv Mangalia.

n-or fi mai scurte, nici mult mai ieftine (taxa de pod/bac + vinieta Bg.), da' cu siguranţă mai rapide ca pe la noi!

valimiAUTOR REVIEW
[15.09.10 21:09:40]
»

Dragos, bine-venite variantele adaugate de tine, insa omitem un element important al denumirii rubricii, acela de "drumurile patriei".

romanitzaa
[15.09.10 21:20:59]
»

Varianta expusa de pepsi pe Nazarcea probabil nu o sa fie disponibila in vara urmatoare pentru ca acest drum a intrat in reparatii capitale (largire, asfaltare) si o sa fie finalizat in aprilie 2012.

Insa, pentru a ajunge usor in Mamaia, puteti ca la iesirea din Medgidia (e un peco pe partea dreapta) sa faceti stanga, ajungeti la Mihail Kogalniceanu, apoi Lumina, Navodari, Mamaia sau Mihail Kogalniceanu - Ovidiu-Constanta.

Drum bun catre mare!

valimiAUTOR REVIEW
[15.09.10 21:25:31]
»

Corect, romanitzaa, acela este drumul de la Medgidia catre Harsova, dar nu prea prezinta garantie.

Admin
[16.09.10 10:24:31]
»

inauguram, prin acest review, o noua SECTIUNE pe site - "SPRE LITORAL, CU MASINA" (nou creata pe site si unde vom aduna si alte eventuale recomandari pe aceasta tema).

Am redenumit rubrica creata de valimi in "Slobozia - Constanta - Mangalia', pentru ca mi-as dori ca rubricile din aceasta noua sectiune sa se concentreze pe o anumita ruta (si a fi, astfel, mai facil de consultat/regasit de catre cei interesati in anumite trasee)

bessondm
[20.09.10 13:18:42]
»

Codabia? Probabil Cobadin?

romanitzaa
[29.09.10 00:15:46]
»

Valimi, drumul despre care spun eu nu ajunge la Harsova, ci la M. Kogalniceanu (se face stanga la iesirea din Medgidia).

Drumul despre care spui tu trece prin Tortomanu, Seimeni si ajunge la Harsova.

Ambele sunt testate de mine si sunt ok.

valimiAUTOR REVIEW
[29.09.10 12:51:38]
»

Corect, am facut confuzie cu drumul de la intrarea in Medgidia dinspre Cernavoda, pana in sensul giratoriu, bine corectat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, gcorneille*, nelu48*, romanitzaa, taniolala*, valimi
Alte articole din această RUBRICĂBucureşti - Litoral cu auto:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051102161407471 sec
    ecranul dvs: 1 x 1