ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2010
    DURATA: 5 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 10 MIN

    La Costinesti, tristetea este strict interzisa!

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Sunt amintiri ce nu pier, vorbe ce nu se uită şi prieteni pe care ţi-i vei aminti întotdeauna cu nostalgie chiar dacă viaţa te-a îndepărtat de ei. Sunt zile în care cel mai important lucru este să prinzi răsăritul şi apoi, cu picioarele goale, să colinzi ţărmul pustiu, însoţit doar de pescăruşii ce nu au somn nici ei. Şi apoi, seara, să sfidezi întunericul şi răceala nopţii şi să te avânţi din nou, în valuri. Iar singura bogăţie cu care te mândreşti este o scoică uriaşă prin care să poţi asculta marea. Nu îţi dai însă seama, atunci, cât de preţioase sunt aceste clipe şi cât de dor ţi se va face mai apoi şi treci mai departe nepăsător, convins fiind că ce e frumos nu va piere niciodată. Anii trec, însă "te lupţi cu rele şi-adesea oboseşti…/Şi când ai câte-o clipă răgaz să-ţi aminteşti/Revezi cu ochii umezi bătrânul Costineşti”

    Costineşti are acel „vino-ncoa” care te face să revii cu drag şi care şi-a păstrat spiritul tânăr deşi vântul schimbării a bătut şi pe aici. „The fun starts here” eşti avertizat chiar de la intrare, un mod mai modern de a spune „Tristeţea este interzisă în Costineşti”. Ploua în neştire când am ajuns, dar floarea soarelui zâmbitoare de pe panoul de la intrarea în localitate şi care ura poligloţilor, Welcome m-a înveselit pe dată. Din acel moment, ploaia nu a mai contat pentru mine şi am privit cu indiferenţă stropii grei ce îşi făceau de cap. Un sentiment plăcut mă cuprinsese şi priveam cu nesaţ în jur, încercând să recunosc peisajul de altădată. Nu mai recunoşteam mai nimic dar aveam acea senzaţie de déjà-vu şi, sigură pe mine, îmi îndeplineam cu conştiinciozitate rolul de copilot: “uite gara, gata, mai avem puţin până în centru” unde am recunoscut cu uşurinţă, pe partea stângă a drumului pensiunea Casa Ancora şi unde am petrecut 5 nopţi frumoase despre care am scris aici click aici

    În prima zi soarele nu s-a arătat deloc, dar ploaia s-a oprit după-amiaza, astfel încât am plecat nerăbdători să explorăm staţiunea. Am fost plăcut surprinsă de casele îngrijite, cu multe flori şi, la tot pasul, vedeam pensiuni frumoase, nou-construite sau anunţuri de cazare. Vremea tristă îşi spunea însă cuvântul şi, deşi pensiunea unde eram cazaţi era plină, zonele mai puţin centrale păreau să ducă lipsă de turişti. Treptat, străzile au început să se populeze de grupuri de tineri care trăgeau cu sârg, după ei, geamantane uriaşe, semn că un tren tocmai sosise. Erau toţi veseli, gata de distracţia ce era anunţată de la boxele unei maşini 4x4 în culori cazone şi care colinda staţiunea dintr-un capăt în altul, abordându-ne cu un ton familiar, prietenesc, acelaşi pe care îl simţisem aici în urmă cu aproape 15 ani. Se anunţa o noapte fierbinte în Clubul Imperio din apropierea lacului, cu multe surprize şi voie bună. Am făcut o poză tânărului din maşină şi mi-a făcut cu mâna, invitându-mă, şi pe mine, la marea petrecere.

    În zona plajei era mai multă animaţie. Era înnorat, puţin rece afară, dar apa era limpede şi caldă şi mă uitam cu jind la temerarii ce se scăldau fără nicio grijă, amintindu-mi de vremurile când temperatura mării era, şi pentru mine, un detaliu nesemnificativ. Din fericire, vorba că “Vremea este şi după sufletul omului” s-a adeverit şi următoarele zile a apărut şi soarele iar Plaja la 10 steaguri a devenit, la orele amiezii, neîncăpătoare. Aici nisipul este fin, intrarea în apă este lină o porţiune dar apoi se adânceşte brusc. Nisipul în apă este fin, nu sunt pietre. Apa a fost destul de curată la sfârşit de iunie, eu nu am văzut alge, erau şi valuri, numai bune pentru talasoterapie. Mergând spre Epavă, plaja se îngustează, apar şi pietrele, în special în apă, valurile mi s-au părut mai mari şi apa mai rece, dar poate a fost doar o impresie. Aici plaja este mai puţin aglomerată şi găseşti mult mai uşor un loc liber. În apropierea plajei există grupuri sanitare, 1 leu intrarea, am văzut şi ceva duşuri dar nu păreau funcţionale.

    Un şezlong cu umbrelă se puteau închiria la 10 lei, acestea împânziseră pur şi simplu plaja în weekend, chiar dacă multe rămâneau goale, oamenii preferând să se aşeze direct pe nisip. Cu greu am găsit atunci un loc liber pentru că întotdeauna mi-a plăcut să mă întind pe nisipul fierbinte, lucru pe care doar la mare îl pot face… Aşa se face că mulţi se aşezau pe culoarul special creat pentru salvamari care erau zilnic la datorie în număr destul de mare şi, dacă depăşeai geamandura, aveau grijă să te avertizeze. Am observat că exista şi personal responsabil cu ordinea şi care interzicea accesul vânzătorilor ambulanţi pe plajă, un lucru foarte bun. Plaja era curată dimineaţa dar seara îşi făceau apariţia tot felul de semne ale “civilizaţiei” deşi existau tomberoane de gunoi, pe categorii: plastic, hârtie, metal.

    Preţurile la mâncare sunt în staţiune în general convenabile, un meniu fix costând în jur de 15-20 lei, o ciorbă de la 5 lei, mie mi-a plăcut cea de văcuţă de la terasa de pe partea stângă cum cobori spre plajă, lângă o clădire frumoasă cu balcoane din fier forjat şi multe muşcate, vedeţi foto. Servirea a fost promptă, personalul amabil iar porţia mai mult decât generoasă. În zonă erau deschise mai toate terasele şi punctele alimentare, o pizza costa 15-19 lei, porumbul copt 4 lei, hamsiile 4 lei 100 grame sau 2, 5 fără pâine, la un local situat cam la 5 minute de plaja principală, mergând înspre epavă dar care erau mai bune şi mai proaspete decât cele din bazar. Îngheţata costa în jur de 3 lei, un pahar de bere de la 3, 5 lei, o sticlă de apă de 2l era 3 lei sau 5l, 4-5 lei, covrigii 1 leu la chioşcul de vizavi de Casa Ancora. Recomand şi eu patiseria din capătul străzii care coboară spre plajă, Cuptorul Fermecat , unde produsele sunt foarte proaspete şi bune la preţuri între 3-4 lei, în special brânzoaica şi gogoaşa cu vanilie. Alături este şi un magazin cu gogoşi. Vizavi, poţi cumpăra de la Ismail, kebab sau baclava. Şi, pentru că reclama este sufletul comerţului, mai toţi vânzătorii încercau să îşi pună în valoare marfa cu sloganuri amuzante de genul “Poftiţi la porumb cu unt şi sare/Cea mai ieftină mâncare” sau doar te pofteau amabil, de îndată ce te apropiai mai mult de standul lor. Iar la Ismail, într-o seară, pentru a-şi atrage clienţii, personalul a încropit Dansul Pinguinului, spre încântarea trecătorilor.

    Magazinele cu suveniruri şi produse de plajă au marfă din abundenţă iar preţurile sunt chiar mai mici decât în Braşov, de exemplu: 10 lei o pereche de ochelari de soare, 4-5 lei un magnet, un prosop de plajă de la 10 lei, 2 lei un colier de scoici, 1 leu o brăţară, 5 lei un breloc personalizat cu litoralul, la fel ca cel de la pensiune şi din care am ţinut neapărat să îmi cumpăr şi eu unul. Este bine să aveţi mărunţiş, mi s-a întâmplat de mai multe ori să nu aibă să dea rest de la o hârtie mai mare, turiştii nu se înghesuiau totuşi, în special în zona mai îndepărtată de plajă, către lac. Aici erau şi multe terase şi localuri închise.

    Pentru cumpărături noi am mers în Mangalia, ocazie cu care am revăzut şi oraşul. Din hala centrală am cumpărat şi carnea pentru grătar la preţuri convenabile, la fel şi fructele şi legumele, doar citricele mi s-au părut extrem de scumpe, 8-9 lei lămâile. Pe strada Vasile Pârvan, o stradă frumoasă cu tei, aproape de mare, am descoperit un restaurant pescăresc şi vânătoresc unde am mâncat guvizi foarte buni, 5 lei 100g, pe care i-am servit cu multă lămâie, un borş de peşte 5 lei şi preferata mea, ciorba de văcuţă, 5 lei, totul deosebit de gustos. Este un local mic, simplu, cu băncuţe din lemn afară şi câteva mese înăuntru, probabil am fi trecut mai departe dacă un domn aşezat la o masă nu ne-ar fi spus că el a fost foarte mulţumit de ce a comandat. Şi noi am fost, iar preţul mai mult decât convenabil, 30 lei în total pentru amândoi. Cu siguranţă vom reveni când se va mai ivi ocazia.

    Zona de Nord a Costineştiului este mult schimbată, au apărut clădiri noi, pensiuni cochete cu vedere spre mare unde am observat că erau cazate multe persoane trecute de vârsta a doua. Pe plajă erau şi familii cu copii mici, deci staţiunea se adresează tuturor categoriilor de vârstă.

    Am revăzut cu emoţie Obeliscul, simbolul staţiunii Costineşti, în alt loc decât unde îl lăsasem eu, dar la fel de frumos. Era, pe atunci, cel mai căutat loc de plajă, acum mi se pare puţin izolat, străjuit doar, pe malul mării, de stabilopozii ce stau acum stavilă în faţa mării. Farmecul său a rămas şi acum şi poţi zări seara îndrăgostiţii ce vin aici să îşi şoptească legăminte doar de ei ştiute. Mi-am pus şi eu în gând o dorinţă şi m-am îndreptat spre un nou punct de interes din Costineşti, canalul care leagă lacul de mare, construit în urma inundaţiilor din 2005. De pe lac se pot închiria hidrobiciclete pentru 25lei ora, bărci- 20 lei, caiace -15 lei şi de la Debarcader am făcut o plimbare pe mare cu vaporaşul L’Ozana până la Epavă pentru 10 lei/persoană, o experienţă interesantă pe o recomand în special celor cu spirit de aventură pentru că nu te simţi chiar în largul tău când vaporaşul te clatină zdravăn în mijloc de mare. Mie mi-a plăcut, dar cu vestă de salvare.

    Cel mai mult îmi doream să revăd căsuţele de piatră pe care le-am găsit îngropate în iarbă şi scufundate în tăcere. Aici stătusem timp de 10 zile, într-o căsuţă modestă cu mai multe paturi şi fără alt mobilier, având “all-inclusive” la cantina din apropiere şi apă caldă cu porţia la duşurile comune. Căsuţa se afla chiar lângă Discoteca Ring care acum era închisă. Îmi amintesc nopţile zgomotoase când nu era cu putinţă să te odihneşti din cauza muzicii date la maxim (dar cine dorea asta?) şi ne drămuiam fiecare bănuţ doar pentru a dansa, seară de seară în ring, alături de noii prieteni. M-am dus, apoi, la Teatrul de Vară dar şi acesta era căzut în uitare. Sper ca în plin sezon să fie mai animată această zonă atât de frumoasă cu multă verdeaţă, pentru că în vilele din apropiere erau cazate numeroase grupuri de tineri ce păreau veniţi în tabără.

    Timpul a trecut însă pe nesimţite şi, mult prea repede, a trebuit să-mi iau rămas bun de la Costineşti. Despărţirea nu a fost însă, uşoară şi, nu am putut pleca dimineaţa, după cum plănuiam. Am stat pe plajă până după-amiaza şi, la plecare, aş fi vrut să iau tot soarele cu mine şi marea cu pescăruşii ei gălăgioşi cu tot, pentru că acum ştiu că timpul trece şi este bine să ştim să ne bucurăm de fiecare clipă.

    Fiţi fericiţi, cu toţii şi, nu uitaţi, bucuria vine din suflet şi din lucrurile mărunte.

    Pe curând, Costineşti!

    Rog să se ataşeze imnul vechi al Costineştiului, mulţumesc click aici


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 09.07.10 16:45:23
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4248 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Marea Neagra la asfintit, in timpul plimbarii cu vaporasul
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9600 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    presario
    [09.07.10 16:53:32]
    »

    Pt ca sunt "fan" de Costinesti, te-am "pandit", ca sa-ti dau primul vot.

    Felicitari !

    biancuta
    [09.07.10 17:21:15]
    »

    @krondia, ai povestit atat de frumos, incat nu pot sa nu felicit pentru prezentare! Asa e, fericirea vine din suflet si din felul cum privim lucrurile! Desigur, supararile/fericirea apar in functie de asteptari, de amintiri, de nostalgii, etc. deci ceea ce trebuie sa reusim sa facem cu totii este sa avem asteptari realiste!

    webmasterXY*
    [09.07.10 19:10:55]
    »

    Adaugat Imnul vechi al Costinestiului, asa cum il stie cel mai multi dintre noi, excelenta alegere!

    Auditie placuta!

    magdalena
    [09.07.10 20:30:18]
    »

    Ce amintiri, amintiri....

    Parca acum ma vad cand incercam sa ajung cu hidrobicicleta pana la epava si cand am vazut ca nu reusim in ora avuta la dispozitie pentru inchirierea hidrobicicletei ne-am intors...

    Uf! Mai ajung eu la mare in Romania??

    mirelutza
    [09.07.10 22:11:31]
    »

    Costineşti are acel „vino-ncoa” care te face să revii cu drag

    ... ca bine ai grait krondy... si un SB daruit cu dragoste catre o brasoveanca ce ne-a invatat cu reviewuri scrise in amananut si cu pasiune..... chiar daca e posibil sa ma coste pozitia din clasament!!!

    trandafir 1970*
    [10.07.10 00:29:59]
    »

    Cine a mers macar o data in Costinesti, nu-l uita niciodata, are el asa, un farmec aparte...

    Am remarcat si eu terasa de care vorbeai, cu flori multe si bancute de lemn, in iunie, cand am avut un fel de teambuilding intr-un week-end. Frumos redat suflul tineresc al statiunii, un om al muntelui indragostit de ...mare, felicitari!

    Sanziana
    [10.07.10 10:31:58]
    »

    tocmai vorbeam cu o prietena pe care practic am cam fortat-o sa mearga la Costinesti si m-a sunat sa imi zica ca ploua si era trista si mi-am amintit ca am vazut un mail cu La Costinesti -tristetea e strict interzisa si m-am repezit sa il citesc,nu apucasem. Ma bucur ca tu mereu ai fost cea optimista si cea care ridica moralul tuturor, nu pot decat sa te felicit pentru un review minunat,mai ales ca m-am hotarat si ma duc si eu luna viitoare

    krondia*AUTOR REVIEW
    [10.07.10 10:42:18]
    »

    Îmi pare rău, e trist puţin când plouă la mare şi noi ne-am dus cu laptopul burduşit cu filme, aveam pus la favorite click aici şi da, este adevărat, îmi place să văd doar partea frumoasă a lucrurilor pentru că zilele de concediu sunt atât de puţine şi trec atât de repede încât este păcat să nu profităm de ele.

    ileanaxperta*
    [10.07.10 20:19:45]
    »

    Atata nostalgie si chiar mult romantism in randurile tale, ca m-au napadit deodata atatea amintiri din tineretea mea din secolul trecut... dar mai ales din "tineretea" mea de acum, de curand, cand am petrecut la inceputul lui iunie, impreuna cu Cris si gasca ei de studenti, cu totii minunati, niste momente unice in viata mea, atat de frumoase si de speciale...(printre altele, am facut "marele botez" din viata mea...tu, Cris, iti amintesti, nu???...)

    De-abia astept, reintalnirea cu tine, batrane Costinesti!!!...

    ... si alte pma vin acum spre tine, draga mea. Le meriti cu felicitari mii.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    georgiana
    [11.07.10 11:18:45]
    »

    Poza nr 1 e superba, parca -i o'' minciuna'', Marea Neagra, nu-i mai neagra, e albastra!

    Felicitari Krondia!

    artemisa24
    [11.07.10 13:29:05]
    »

    Prima data cand am ajuns la Costinesti, eram in cls. a 12-a si eram niste copii. Stateam cu ochii lipiti sa prindem rasaritul soarelui… eram cazati intr-un apartament, la niste blocuri, habar n-am pe unde…eram 8 zurlii (baieti si fete) si ne bateam cu pernele in camere pana nu ne mai vedeam de fulgi…de acolo am venit indragostita de mare, de valuri si… m-am intors in fiecare an acolo, in timpul studentiei dar NICIODATA n-a mai fost la fel…

    dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [12.07.10 00:33:10]
    »

    Un titlu care m-a facut sa zambesc si sa regret ca n-am avut parte in vremea studentiei sa-mi petrec macar o vacanta la Costinesti. Acum as fi avut si eu parte de un remember ca multi alti membri AFA de pe-aici. Dar nu e timpul piedut !

    Niciodata nu e prea tarziu, pentru a redeveni din nou copil sau adolescent si a depana amintirile tineretilor de-acu 20 de ani ...

    Povestea ta despre Costinesti-ul de azi si cel de alta data, care ti-a rascolit amintiri de neuitat, ma face intr-adevar sa-mi fac curaj si sa dau o raita si pe litoralul romanesc (daca timpu' imi va permite vara asta), caci totusi in amintirea clipelor placute merita o vizita prin batranul, dar vesnicul tanar Costinesti.

    Felicitari si 400 PMA cu toata dragostea !!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    amfost16
    [12.07.10 09:37:32]
    »

    ultima data am fost la Costinesti in 2005, iulie, dupa ce am plecat a urmat potopul si inundatie la greu, acum vad ca s-au mai reparat un pic treburile dar sincer trebuie sa dai dovada de mult optimism ca sa faci un concediu aici. pacat, mare pacat de litoralul romanesc, te felicit pt. rw si iti acord maxim de puncte...

    stancuflorina
    [25.08.10 08:14:55]
    »

    Mi-ai inseninat dimineata cu randurile tale si cu melodia, a fost Imnul Costinestiului sau mai este?

    krondia*AUTOR REVIEW
    [25.08.10 09:16:15]
    »

    Mulţumesc tuturor ce au citit aceste rânduri.

    Florina, melodia este de pe vremurile când Costineştiul era "altfel" dar versurile sunt în mare parte valabile şi acum. Costineştiul a fost şi va rămâne staţiunea preferată a tinerilor dar şi a celor care nu mai sunt atât de tineri şi se întorc la Costineşti cu copiii, dovadă aglomeraţia de care spuneai în alt ecou că ai avut parte aici vara aceasta. Eu am fost la început de sezon, era mai linişte, apa curată, doar în weekend era mai multă agitaţie. Acum răsună alte ritmuri pe străzile Costineştiului sau la clubul de lângă lac, mult mai alerte, tinerii se distrează altfel dar farmecul Costineştiului rămâne.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    artemisa24, biancuta, dananecula, georgiana, ileanaxperta*, krondia*, magdalena, mirelutza, stancuflorina, trandafir 1970*
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Costineşti:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046347856521606 sec
    ecranul dvs: 1 x 1