ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 365 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Constanta - plina de istorie si farmec

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Citeam zilele trecute cateva impresii despre unul dintre orasele mele de suflet, Brasov! Scrise cu suflet, iti dai imediat seama de cum le citesti, iti merg la inima.

Dupa aceea am realizat ca eu, un constantean iubitor de mare, iubitor de meleaguri natale, n-am scris un cuvintel despre orasul meu. Doar despre mare, pentru care as scrie oricand, oriunde si despre durerea constantenilor, Cazinoul in paragina... Si totusi ma gandeam ca daca Constanta este cel mai vechi oras din Romania, consemnat inca din 657 Inainte de Cristos, daca este al doilea oras ca marime din Romania, probabil are in spate si putina istorie care ne face mandrii. Monumente si situri arheologice care le intalnesti pretutindeni, din port pana in localitati apropiate Constantei.

Stiati ca denumirea actuala a orasului provine din anul 71 Inainte de Cristos, cand orasul a fost cucerit de catre romani, iar denumirea a fost data de catre Imparatul Constantin cel Mare in cinstea surorii sale, Constantiana. Insa cu siguranta daca veti ajunge la Muzeul de istorie din Constanta veti afla si alte povesti din acea perioada.

Dar pentru cine este interesat de latura istorica a orasului poate consulta site-ul acesta, de unde am aflat si eu anii cand Constanta a fost botezata cu acest nume.

Doresc sa ma concentrez mai mult pe latura turistica a orasului. Dimineata, intorcandu-ma spre casa dupa o tura de noapte la nava, fiind exasperate de zapada care cade intr-una de aproape o luna in Constanta, ma gandeam ce-ar face un turist pe o astfel de vreme in Constanta. Daca pe timpul verii are posibilitatea de a merge la plaje, acum, iarna posibilitatile de recreere, de vacanta in Constanta sunt totusi limitate la muzeele care exista in oras.

Vara faci plaje, te plimbi prin statiuni, te plimbi cu vaporasul, telegondola, inchiriezi biciclete, te duci la discoteci sau pub-uri in aer liber, acum iarna este mai crancen. Pana si plimbarile de la Cazinou, de pe faleza trebuiesc scurtate cu mult, din cauza vantului foarte rece, care amplifica frigul si gradele de afara. Majoritatea celor care calatoresc iarna in Constanta, vin in interes de serviciu, delegatii, misiuni. Foarte putina lume vine doar pentru a admira marea iarna. Si asta pentru ca este foarte frig, nu din cauza temperaturii. Din cauza vantului.

Ce ne ramane de facut dupa ce am inghetat pe malul marii?

Principalul obiectiv turistic din Constanta, dupa promenada de la Cazinoul din Constanta este de departe Muzeul de istorie si arheologie din Piata Ovidiu, fostul sediu al Primariei, din perioada interbelica. Unul dintre cele mai mari muzee de gen din tara, adaposteste exponate antice din cele mai vechi timpuri, foarte multe descoperite chiar in piata Ovidiu, langa muzeu.

Foarte multe colectii ceramice, statuare, numismatice, au consolidat pozitia vechiului Tomis pe harta marilor asezari ale tarii.

Cred ca nu exista vizitator al orasului, care sa nu treaca prin fata Muzeului de istorie, si implicit prin fata Marelui Publiu Nasos Ovidius, “cantaretul iubirilor gingase, rapus de-al sau amor”. Aceste versuri au ravasit mii de indragostiti veniti la malul marii sa-si impartaseasca iubirile spuse sau nespuse. Este un loc, unde si cel mai pragmatic trecator devine nostalgic si zambeste trist.

Daca tot suntem in acest loc, putem vizita Edificiul roman cu mozaic, un muzeu refacut relativ recent, descoperit in anul 1059 prin lucrarile arheologice din zona. Facea legatura intre orasul antic, a caror ruine se degradeaza pe zi ce trece catre Poarta 1 a portului, si Piata Ovidiu unde s-au descoperit si alte vestigii antice.

Putem continua periplul catre Marea Moschee din Piata Ovidiu, cunoscuta pe vremuri si sub denumirea de Moscheea Carol I, ca semn de omagiu al regelui pentru credinciosii musulmani din Dobrogea. Mai tarziu s-a numit Mahmud al II-lea, pentru ca in prezent sa poarte denumirea de “Geamia Regelui”. Este o constructie impresionanta cu o inaltime de 47 de metrii, si 140 de trepte, este prima constructie din Romania din beton armat! In interiorul moscheii, descoperim pe langa picturile deosebite si un covor imens, lucrat manual si daruit de catre sultanul Abdul Hamid.

O data cu vizitarea moscheeii, parasim piata Ovidiu si ne indreptam catre Acvariul de pe faleza Cazinoului. In drumul catre acvariul descoperim “Casa cu Lei”, un foarte apreciat restaurant care a apus odata cu nasterea Revolutiei, amplasat intr-o cladire de exceptie, cu importanta valoare istorica si cu o arhitectura care aduce aminte de stilul brancovenesc al vechilor vile. Pe vremuri aceasta cladire a fost unul dintre bordelurile de lux ale Constantei. Acum zace in paragina, asemeni multor alte vile cu valoare istorica din Peninsula.

Trecem tristi mai departe si privind peste drum descoperim unul dintre hotelurile cele mai apreciate ale orasului. In trecut, caci acum zace in paragina, uitat de autoritati, zacand in indolenta acelora care ar trebuii da conserve istoria si valorile ei. Este vorba despre hotelul Intim, fostul hotel Intim, unde pe vremuri a locui Mihai Eminescu alaturi de iubirile sale, Unde in trecut Regina Maria a stat pentru cateva seri la acest hotel, unde, mai de curand, Hagi si-a facut nunta. Am intrat si eu de doua ori in acest hotel, o data in restaurant, alta data in vizita la niste prieteni de familie, de-ai parintilor. Din anul 2000 acest hotel zace in nepasare. Mai bine spus, din anul 2000, am mai pierdut un monument istoric.

Si mai tristi, ne continuam drumul catre Cazinou, trecand pe langa basilica “Sf. Anton”, o foarte frumoasa biserica, care face cinste credinciosilor catolici din oras. Ajungem la statuia lui Anghel Saligny, cel care a proiectat pe langa podul de la Cernavoda si portul vechi al orasului. De aici ni se ofera o imagine deosebita asupra portului si a marii, si nu de putine ori intalnim turisti care admira aceasta priveliste minunata.

In stanga descoperim unul dintre muzeele, din pacate slab mediatizate, de arta “Ion Jalea”. Putina lume cunoaste faptul ca marele Ion Jalea s-a nascut in Constanta, si a dorit ca o mare parte din lucrarile sale din gips si bronz sa fie donate municipalitatii. Asa s-a nascut acest muzeu minunat, unde pretul de intrare este numai de 5 lei.

Ne continuam drumul spre Acvariul din Constanta, unde descoperim in dreapta vestigiile civilizatiilor dacice, strajuite de cea mai mare biserica ortodoxa din Constanta, Catedrala “Sf. Petru si Pavel”, acolo unde imi amintesc cu placere ca am facut si eu cununia religioasa.

Ajungem in sfarsit la Acvariul constantean, minunat pentru copii care pot cunoaste o multime de pesti, dar mult prea slab consistent in dotari, curatenie si ingrijire... / Iesim din acvariu, aruncam o privire trista catre tristul Cazinou care nu se mai poate lupta cu nepasarea administratiei locale, ne indreptam catre Portul Tomis. Pana in port descoperim statuia lui Eminescu privind marea. Aici an de an se strang poeti si recita din poeziile lui sau din poeziile celor care vorbesc despre mare si iubesc.

In spatele statuii descoperim Farul Genovez, o constructie din anul 1300 proiectata de catre navigatorii genovezi, care faceau comert aici.

Pornim catre Portul Tomis, descoperind impunatoarea cladire a Flotei Militare, o cladire veche, care in perioada comunista a servit drept hotel de lux. Ajungem in portul Tomis si suntem placut surprinsi de modernizarea acestui port turistic. Ne oprim aici, admiram lebedele hranite de inimosii orasului, intram in restaurantul din port si servim un pranz pe baza de peste, ca tot suntem la malul marii.

Servim pranzul tristi de ceea ce am descoperit pana acum. Foarte multa istorie, tarata in vremurile noastre de criza, unde ne complacem sa o uitam.

A trecut mai mult de o jumatate de zi, am vizitat aproape tot ceea ce era mai important in zona peninsulara a orasului.

De aici putem alege trasee mai lungi, dar la fel de frumoase. Putem face turul lacului Siutghiol, vizitand biserica din lemn, construita dupa Revolutie, putem admira frumoasa cladire a Pavilionului Expozitional, ne putem plimba prin Satul de Vacanta, descoperind-ul pe cat de pustiu, pe atat de frumos si salbatic. Doar cainii flamanzi te mai insotesc.

Ajungem intr-un din cele mai frumoase parcuri pentru copii din Romania, ‘Tara Piticilor”, unde autoritatile s-au depasit in ceea ce priveste dotarile, confortul pentru placerea copiilor.

Un loc foarte vizitat, mai ales pe timpul iernii, este Microrezervatia de la Delfinariu, unde descoperim diverse animale domestice, salbatice, putem face plimbari cu poneii sau ne putem plimba in jurul microrezervatiei cu masinute electrice de golf. (10 lei 30 minute).

Tot aici descoperim Expozitia de pasari exotice, acvariul cu pirania si rechini, Planetariul si Delfinariul acoperit.

Alte obiective turistice sunt: Muzeul de istorie Navala (Muzeul Marinei Romane), amplasat in fosta Scoala Navala din Constanta. Aici intalnim uniformele din diferite perioade, machete de nave, faruri, tablouri reprezentand batalii navale, fragmente ale unor epave, elici, mine, torpile, motoare, chiar si nave in marime naturala

Un alt obiectiv care nu trebuie ratat este Muzeul de arta Populara, amplasat langa Primarie, si care odinioara servea ca Palat al Consiliului. Aici descoperim diferite tesaturi din diferite perioade, ale tuturor etniilor care traiesc aici, dar si obiecte din lemn, costume populare si icoane pe sticla si panza.

Dupa ce vizitati si acest muzeu, vis-a vis de el descoperiti o shawormerie, unde se prepara cea mai buna Shaworma din oras. Merita, credeti-ma!

Cu siguranta, noaptea descoperiti o multitudine de cluburi, pub-uri, discoteci, trebuie sa intrebati un cunoscut sau pur si simplu un taximetrist si veti ajunge oriunde doriti. Viata de noapte este foarte activa aici, finante sa fie!

Probabil mai sunt multe de spus despre Orasul Meu, nu vreau sa va destainui toate secretele, nu mai are nici un farmec, tot ceea ce vreau sa va spun, din inima, este sa nu ratati aceste obiective care vi le-am impartasit si voua. Merita si daca nu va schimba impresia despre Constanta, atunci poate ca veti simti altfel cand va veti gandi la tara noastra!

Unul dintre site-urile importante este si acesta.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 09.02.10 20:11:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3621 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Statuia marelui Ovidius, din piata cu acelasi nume
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5700 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

pepsi70roAUTOR REVIEW
[09.02.10 20:13:23]
»

Am o rugaminte pentru WBM, Inserati urmatorul filmulet, merge perfect cu randurile mele. Multumesc

http://www.youtube.com/watch?v=x8qrP9Sko-o

krondia*
[09.02.10 20:30:20]
»

Frumos ai scris despre Constanta. Mi-ai amintit de munca de cercetare pe care am facut-o (ca de obicei, de altfel, inainte sa merg intr-un loc nou) cand am venit ultima oara pentru cateva zile la mare. Acum descopar ca mi-a mai scapat cate ceva.

Singurul meu of e traficul, taare greu se circula prin oras- no offence - si lipsa indicatoarelor, nu doar in oras ci si in judet.

Altfel, mi-a placut, pastrez randurile tale pentru urmatoarea vizita pe care sper sa o mai fac pe malul Marii Negre desi parca mai repede ne ducem prin alte tari de soare pline...

Bravo! Cele 400 de puncte sunt ale tale!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterXY*
[09.02.10 20:40:08]
»

pepsi, am pus si filmuletul.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[09.02.10 20:40:30]
»

Mai nou, au aparut indicatoare noi, conform normelor UE, deci nu mai este o problema acum.

Traficul este intr-adevar de cosmar, in orele de varf, circulatia devine imposibila. Se studiaza in prezent posibilitatea de a face mai multe strazi cu sens unic, asemeni Brasov-ului, unde acest lucru are succes. Deja principalul bulevard din oras, Tomis, a devenit cu sens unic de la Capitol, pana la Unic, si in continuare se studiaza si alte variante.

In sezon este mult mai rau, acum mai putem respira, dar si asa este greu.

Si pe tine, ca de altfel pe toti cei care citesc impresiile despre Constanta, va astept cu drag aici pentru a descoperii tot ceea ce am spus sau am omis sa spun.

No problem, daca place celor care citesc, atunci obiectivul meu este atins. Important este sa fac cunoscuta Constanta, asa cum nu o stie foarte multa lume.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster77
[09.02.10 20:50:30]
»

avand in vedere ca sectiunea "Excursie la malul marii" exista deja pe site si a fost creata tot pentru acest oras, am mutat aici acest review si noua sectiune proaspat creata a fost stearsa.

Costi
[09.02.10 22:59:32]
»

@pepsi70ro

Frumos review-ul tău, dar am o obiecţie.

La un moment dat, spui aşa:

"... vis-a vis de el descoperiti o shawormerie, unde se prepara cea mai buna Shaworma din oras. Merita, credeti-ma! "

În iulie 2009 am stat vreo două săptămâni la hotelul Tineretului, foarte aproape de zona de care vorbeşti.

Ei bine, zonă mai mizerabilă (atât la propriu, cât şi la figurat) decât asta nu găseşti în toată Constanţa.

Vizavi de această "shawormerie" este o groapă adâncă de câţiva metri, unde a fost o casă şi unde, dacă nu eşti atent, sau puţin mai cu chef, poţi cădea fără nicio problemă.

De fapt, acolo sunt vreo trei-patru localuri, care mai de care mai mizerabil, din care se aud la concurenţă valuri de manele, iar în faţa lor zac pur şi simplu lături.

Au ocupat toată strada cu mese, încât nici nu mai poţi trece, nu ştiu cum li se permite (de fapt, ştiu! ).

Bieţii oameni care vin la geamia de acolo (mi se pare că acolo este şi organizaţia comunităţii turce) sunt obligaţi să treacă prin toată mizeria. Este un contrast izbitor între curăţenia din curtea geamiei şi mizeria din stradă.

De fapt, de aici începe "no man's land"-ul din Constanţa, care este chiar zona istorică a oraşului.

Este ruşinos cum această zonă a fost lăsată în paragină. Nu am folosit întâmplător un termen de război în caracterizarea oraşului vechi, pentru că efectiv acesta este brăzdat de tranşee, şanţuri rămase neasfaltate, iar casele arată ca după bombardament. Este suficient să amintesc doar de clădirea Cazinoului, care, cu geamurile sparte şi cu tencuiala căzută stă să se dărâme.

După părerea mea, este ruşinos modul în care au înţeles edilii Constanţei să trateze problema.

Revenind la şaorma, nu-mi permit să dau sfaturi altora, aici depinde de gusturi, dar eu nu m-aş atinge de cea de-acolo nici dacă ar fi gratis.

Ai văzut cum se prepară?

Îmi cer scuze pentru termenii mai tari pe care i-am utilizat, dar mi-am amintit că zona respectivă mi-a stricat toată buna dispoziţie timp de două săptămâni. Mai ales că manelele răsunau până dimineaţă, spre "fericirea" celor din hotel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[10.02.10 07:14:11]
»

Costi, sunt foarte de acord cu tine in ceea ce priveste PARAGINA zonei peninsulare, uitata de autoritati, Exista un proiect de reabilitare al Centrului istoric, foarte indraznet, problema este ca de 4 ani nu s-a pus in aplicare. In acest timp totul se degradeaza.

Proiectul prevede renovarea tuturor cladirilor istorice, inlocuirea asfaltului cu piatra cubica, amplasarera de gradini cu foarte multe flori. Proiectul prevede si interzicerea circulatiei auto de la Primarie, catre Piata Ovidiu. Insa asemeni Cazinoului, si zona peninsulara moare incet incet.

Puteam la fel de bine sa scriu despre Constanta in nuante gri si negre, asa cum am facut despre Cazinou, dar totusi mai avem destule puncte de interes major care sunt foarte vizitate si apreciate.

In ceea ce priveste shaworma, sunt intr-adevar vreo 6 puncte care o prepara in zona, eu doar am spus unde este cea mai gustoasa, n-am vrut sa dau numele, pentru a nu face publicitate. In ceea ce priveste modul de preparare, nici la restaurant nu esti sigur de ceea ce mananci...

Insa per ansamblu, daca exista interes din partea autoritatilor, Centrul Istoric, poate deveni unul dintre cele mai frumoase din tara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[10.02.10 08:04:12]
»

Am ajuns prea tarziu la impresiile tale, astfel incat am eu "ingrata" sarcina de a da acest al 7-lea vot. Drumul spre mare trece prin Constanta, dar crede-ma, dupa 9 ore de drum, nu ne arde de vizitat si ne grabim spre locul de cazare. Dar, odata si odata, trebuie s-o facem, astfel ca review-ul tau va ghidul nostru.

almona
[11.02.10 10:00:59]
»

@pepsi70ro

Frumos scris, cu suflet.

Ma bucur ca mai sunt oameni care pot vedea dincolo de starea jalnica in care se afla Peninsula.

Este zona mea preferata unde imi place sa ma pierd printre stradutele intortocheate si inguste flancate de cladirile nu prea inalte, cu arhitectura orientala si balcoane cu adevarate broderii de piatra sau de fier forjat.

Imi place straduta care pleaca in stanga din Piata Ovidiu unde se afla Posta Veche. Acum functioneaza Romtelecomul, dar la inceput cladirea gazduia Posta. Mai tarziu s-a contruit cea de pe Bd. Tomis si aici au ramas „Telefoanele”. Poate nu va vine sa credeti, dar pana in 1989 aici mai erau inca utilizabile telefoanele cu manivela, pe care astazi le mai vedem in muzee sau in filmele vechi.

Noi am depasit de mult varsta, dar copiii nostri se vor bucura de o reprezentatie a Teatrului de Papusi ascuns si el pe o straduta ce coboara spre mare. Putini stiu ca este sala cu cea mai buna acustica, perfect antifonata avand peretii captusiti cu panza de sac.

Imi place sa imi amitesc artera comerciala care coboara din Piata Ovidiu spre mare. Aici erau pravalioarele de „coloniale”. Nu era nevoie sa stii drumul. Urmareai miresmele de cafea proaspat prajita si rasnita, de scortisoara, vanilie, migdale, nucsoara, cuisoare si citrice. In fata pravaliilor tronau tarabele cu masline, curmale, smochine, lamai, portocale si banane, migdale, alune, roscove, rahat, susan si „zaharicale” Strambau din nas gospodinele cand vedeau bananele verzi ca iarba, dar le linistea vanzatorul imediat. Le spunea asa: „le iei mata frumos, le invelesti pe fiecare in ziar, le cocoti pe sifonier sa stea la intuneric si o saptamana nu umbli la ele”. Dupa o saptamana erau galbene si dulci ca mierea. Zilnic vedeai turcii impingand la carucioare cu halva, inghetata, baclavale, sarailii si rulouri de caimac spre bucuria copiilor si disperarea parintilor.

In micile carciumioare veneau marinarii sa-si bea „cinzeaca” si sa-si depene povestile la o cafea turceasca „la nisip” si cu caimac.

Pe 15 august, de Ziua Marinei, Peninsula se gatea de sarbatoare. Beculete colorate, stegulete, globuri de hartie… Lume pestrita si copii cu masti de carnaval asteptau sa treaca alaiul zeului Neptun sa dea startul jocurilor marinaresti.

Pe locul unde astazi este o pizzerie-gelaterie, vis-à-vis de Muzeul de Istorie, era cea mai mare placintarie-simigerie din oras. De dimineata pana seara tarziu aveau covrigi cu mac, sare sau susan, braga, placinta dobrogeana si iaurt de oaie.

Cred ca in sensul acesta ar trebui gandit planul de reabilitare a zonei.

Costi
[11.02.10 12:34:06]
»

@almona

Ce memorie bună ai!

Mai ales că ceea ce povesteşti este de prin anii '70 şi mai înainte.

Asta înseamnă că ceea ce povesteşti sunt "Amintiri din fragedă pruncie".

almona
[11.02.10 13:22:04]
»

@ Costi - M-ai prins. E vorba fix de perioada '74-'78.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[11.02.10 15:36:23]
»

Acolo exista o simigerie unde parintii imi luau cei mai buni covrigi din oras, alaturi de o braga sau lapte batut. Si o frizerie, foarte apreciata.

Dar aceste lucruri vor face obiectul altor impresii din perioada anilor 60-70.

ancamariagadea*
[25.02.10 11:23:49]
»

Of, bietul nostru oras portuar, candva atat de vestit, arata astazi atat de trist! De cate ori merg in zona peninsulara ma cuprinde o mare revolta! Revolta impotriva indolentei autoritatilor, revolta impotriva paraginei zonei vechi si a mizeriei (din intreg orasul). Cazinoul, simbolul orasului, "pluteste in deriva" pentru ca, din cate stiu, se afla in litigiu, Muzeul de istorie are in interior un aer trist si parasit (ultima data cand l-am vizitat, in vara, eram doar eu in muzeu), toate obiectivele din zona veche sunt inconjurate de gunoaie, in portul de agrement contrasteaza frapant ambarcatiunile de lux cu mizeria din jur, Acvariul, saracu', arata ca acum 30 de ani si, din pacate, lista poate continua. M-am intristat foarte tare gandindu-ma la orasul pe care il iubesc si am citit randurile referitoare la trecut, ale Almonei si ale lui Pepsi, sperand ca intr-o zi acest oras sa-si recapete zambetul. Am sa merg si astazi, ca in multe alte randuri, sa stau cateva minute in "catedrala" de langa Cazinou pentru a vorbi cu Cel de Sus, ca de la El este singura speranta. Doar Dumnezeu mai poate face ceva caci oamenii... prea putin. Si apoi am sa merg pe faleza si am sa-mi pierd privirea in larg, golindu-mi sufletul de griji si incarcandu-mi bateriile (lucru pe care vi-l recomand tuturor, ori de cate ori treceti prin orasul acesta minunat, in ciuda fatadei sale ponosite). Marea mea atat de draga ma ajuta mereu sa gasesc speranta intr-un viitor frumos pentru Constanta.

Scuzati-mi randurile triste dar aceasta "poveste" trista a prezentului mereu ma rascoleste. Pe langa distractiile estivale, hotelurile si restaurantele frumoase, plaja intinsa, Constanta are si o istorie impresionanta ale carei urme incep, incet-incet, din pacate, sa se deterioreze si sa fie ignorate. Istoria este parte din noi, suntem ceea ce suntem si datorita unei istorii de care trebuie sa fim mandri dar, din pacate, autoritatile constantene o ignora si ne ignora.

Costi
[25.02.10 11:30:16]
»

@ancamariagadea

Ai perfectă dreptate în ceea ce scrii...

Dar cred că o vină au şi locuitorii oraşului, care nu au avut puterea să impună o atitudine corectă şi firească din partea autorităţilor, pentru ca oraşul să redevină ce a fost odată, mă refer la zona istorică a peninsulei, că în rest oraşul arată binişor.

Dar tocmai zona cea mai importantă a fost lăsată în paragină.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[25.02.10 11:44:53]
»

Orasul nu mai arata bine de foarte mult timp, imi pare rau sa recunosc , dar asta este.

Strada Stefan cel Mare, odata plina de magazine si viata, acum este foarte pustie, mai ales intre Antoniadis si magazinul Tomis. Pustie si trista, porumbeii se plimba ca stapani absoluti pe piatra cubica inaugurata cu alai in urma cu zece ani si privesc tacuti si resemnati cladirile degradate,multe dintre ele parasite, magazinele inchise, unele fara geamuri. Si nu este singurul loc central, frecventat de aproape toti turistii care trec prin oras. Si tac, tac pentru ca este orasul meu si ma doare.

@Costi, nu locuitorii orasului sunt vinovati, sigur nu apar pe nimeni, vinovatii sunt in alta parte. Arunc vina pe Mazare care a promis in 2010 o zona istorica complet refacuta, cladiri renovate, un mare bazar turcesc la Poarta 1, renovarea Cazinoului, la aniversarea celor 100 de ani ai sai, soseaua de coasta si multe alte proiecte gandite dar neancepute. Acum Mazare, de fapt Guvernul a taiat din lefurile angajatilor din Administratie, multe din sporurile care s-au acordat in anii trecuti sunt luate inapoi, nu se mai dau burse de merit, abonamente pentru elevi, batrani, si multa lume se pregateste de somaj.

Privind mai amplu ne intrebam de ce orasul se degradeaza pe zi ce trece. Vinovati sunt multi, cauze sunt multe. Si totusi...

Costi
[25.02.10 12:03:45]
»

@pepsi70ro

Şi pe Mazăre cine l-a ales?

Eu cred că o atitudine mai fermă din partea locuitorilor ar face ca şi autorităţile să-şi schimbe atitudinea.

Pentru că altfel, indiferent cine va fi ales sau numit acolo, va face doar ce-l taie capul, pentru că nu va fi nimeni să-l tragă de mânecă.

Dar atitudinea mioritică a noastră este cred cel mai mare handicap al nostru.

ancamariagadea*
[25.02.10 12:15:26]
»

@Costi

Intr-adevar, ca in fiecare oras, si locuitorii au o vina: cateodata nepasare, cateodata lipsa de bun simt (aici ma refer la gunoi, in special), dar, poate cel mai mult, sunt vinovati de naivitate. Si nu este doar cazul constantenilor, in aceasta categorie intra multi romani care au crezut in proiecte si vorbe frumoase dar care s-au dovedit a fi o mare minciuna (care, se pare ca mereu, are justificari "solide"). Oricum, vina locuitorilor, din punctul meu de vedere exista si ea, dar pe plan secund. Si DA, ai dreptate, spiritul mioritic l-am remarcat si eu de multe ori! Cert este ca, la urmatoarele alegeri, eu vreau o alta solutie pentru acest oras!

@Pepsi70ro

Si tu ai dreptate, vinovati si cauze sunt multe. Eu sunt in asentimentul tau spunand ca autoritatile locale poarta vina cea mai mare. Ideea este ca au promis ca vor face ce ai spus tu mai sus si n-au facut, sub diferite pretexte. Eu chiar imi imaginam cat de frumoasa va fi zona peninsulara "renovata".

Nu vreau sa se inteleaga din discutiile noastre ca Tomisul nostru este din toate punctele de vedere in paragina. Departe de noi de a face dezbateri cu tenta politica. Nicidecum! Exista si plusuri ale acestui frumos oras. Revolta noastra este indreptata impotriva degradarii obiectivelor care poarta istoria in spate sau a celor care sunt simboluri ale orasului. Nimeni nu contesta faptul ca Mamaia arata cu totul altfel si telegondola este un punct de atractie, nimeni nu contesta faptul ca drumurile au fost, in mare parte, refacute si largite, ca vara orasul este plin de flori si fantani arteziene, ca vapoarele de la intraile in oras dau un farmec aparte orasului dar, din punctul de vedere al istoriei orasului si a obiectivelor-simbol, acestea au fost marginalizate. Ceea ce s-a facut bun s-a facut doar intr-un spirit superficial si profund mercantilist, dupa parerea mea. S-au gandit doar la bani si cum ar veni acestia mai multi si mai usor. Si nu a fost solutia cea mai buna.

Si, pentru a inlatura umbra tristetii care s-a asezat deasupra noastra, mai bine ar fi sa admiram pozele lui Pepsi. Asa mai uitam de rele

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
almona
[25.02.10 12:33:44]
»

@Costi

Desi ar putea sa para ca am sa compar mere cu oua, situatia cu Mazare din Constanta cred ca este similara cu a lui Vanghelie din Sectorul 5 al Bucurestilor.

Pomanagiii si putorile il voteaza pt ajutoare sociale sau alte alea, iar cei care ar putea sa schimbe ceva nu voteaza pe ideea "De ce dracu' sa mai votez ca tot asta iese?"

Privind din afara, pentru ca nu mai locuiesc in Constanta din 1995, vad ca s-au facut investitii (calitatea, natura, utilitatea, bunul gust nu le comentez acum) in statiunea Mamaia si pe ceea ce are legatura directa cu aceasta. Adica fata de ce era atunci acum se vede ceva in plus, chiar daca unele lucruri au ramas ca acum 15 ani. De exemplu soseaua de la Definariu spre Mamaia zici ca a avut varsat de vant, asa-i de ciuruita. In spate pe la Piata Nicu Filipescu si aleile spre mare, spre str. Pescarilor, la fel.

In zona aceea cobori din bloc direct pe plaja, daca ai curaj. Pentru ca scarile care duceau la plaja au devenit foste scari, iar malurile se surpa an de an.

Asa ca nu numai zona Peninsulara ci si si Faleza Nord se afla cam in aceeasi situatie.

Diferenta este ca zona Peninsulara este plina de istorie pe care riscam sa se astearna straturi groase de praf pe care sa le indeparteze doar viitoarele sapaturi arheologice de peste vreo mie de ani

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
almona, ancamariagadea*, biancuta, Costi, krondia*, lizuk, pepsi70ro
Alte impresii din această RUBRICĂ[Re]Descoperă Litoralul românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06679892539978 sec
    ecranul dvs: 1 x 1