ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 24.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

... Cabana? ... Pensiune? ... Chiar hotel?

Ilustrație video-muzicală
Zori de zi - Stefan Hrusca si Vasile Seicaru


TIPĂREȘTE

A trecut destul timp de cand masivul Ciucas nu a mai beneficiat de o cabana montana, cea veche fiind lasata in paragina iar zona in care era amplasata capatandu-si de-a lungul anilor denumirea de “poiana fostei cabane Ciucas”. Si totusi, dupa atata vreme, din vara anului trecut aceasta denumire a devenit istorie, locul ruinelor fiind luat de o cabana noua, total diferita, reconstruita din temelii. Desi multi au salutat reconstructia acestei cabane, totusi au existat destui si cei care au contestat acest demers inca de la inceputul lucrarilor. Oricum, indiferent de pareri, lucrurile au mers inainte iar in iunie 2011 Cabana Ciucas si-a redeschis portile, gata sa-si primeasca turistii. Tot anul trecut, la nici doua luni de la inaugurare, am trecut si noi prin zona si am vazut pentru prima data noua cabana. Ne-a placut cum arata, dar cum “contactul” a fost minim la acea vreme, am adaugat doar cateva cuvinte despre aceasta locatie (vezi aici). Insa, inca de pe atunci eram hotarati sa revenim si pentru a beneficia de serviciile complete ale cabanei macar pentru o noapte. E drept ca dupa planurile noastre acest lucru trebuia sa se intample in toiul iernii dar … nu a fost sa fie. Pana la urma am reusit sa revenim de abia la mijlocul primaverii (vezi aici detalii despre drumetie), dar nu regretam deloc aceasta amanare. In schimb, ne pare rau ca nu am avut posibilitatea de a zabovi la cabana mai multe nopti.

Localizare Cabana Ciucas este amplasata in masivul cu acelasi nume, pe muntele Chirusca, la o altitudine de 1595 metri. Cei obisnuiti sa foloseasca sistemele electronice de navigatie trebuie sa stie ca pozitionarea geografica este aproximativ urmatoarea: 45 30 34.80 N / 25 56 51.30 E sau 45.509666 Lat. / 25.947583 Long.

Acces Oficial (o sa va dati seama de ce folosesc acest cuvant) singurele posibilitati de acces sunt traseele turistice marcate, indiferent din ce directie ar veni ele, locul unde este amplasata cabana fiind principalul punct de intersectie. Privitor la acestea am sa fac o scurta enumerare. Astfel, dinspre localitatea Vama Buzaului exista doua trasee, unul marcat cu cruce albastra, celalalt cu cruce rosie (plus un pasaj cu banda rosie), prin poiana Dalghiului. Din drumul national 1A (Brasov-Cheia-Ploiesti) se desprind alte trei carari: cruce rosie de la Podu Teslei prin Poiana Teslei, triunghi rosu de la Babarunca pe valea cu acelasi nume si banda rosie din Pasul Bratocea (granita dintre judetele Brasov si Prahova). Localitatea Cheia constituie punctul de plecare a altor trei: cel marcat cu cruce rosie care traverseaza si culmea Gropsoarele-Zaganu, respectiv cele doua, cel mai des folosite de turisti: cu banda galbena pe la cabana Muntele Rosu si cu cruce albastra pe valea Berii. Acesta din urma este de fapt un drum forestier care desi teoretic este inchis circulatiei publice auto-moto, el deservind strict cabana, practic este folosit in voie de cei lipsiti de dorinta de a face miscare in aer liber, ce merg cu “gipanele” pana la poarta cabanei. Parerea mea este ca ar trebui sa se ia masuri caci sincer, acest drum ma pune pe ganduri si ma tem ca el sa nu devina un factor favorizant in limitarea drastica a farmecului si frumusetii muntelui.

Descriere Unitatea este alcatuita din doua cladiri: o anexa (sau “cabana mica”) si corpul principal, ce cuprinde spatiile de cazare respectiv de servire a mesei. Atasat acesteia din urma, pe lateral, se afla spatiul amenajat pentru gratar, iar in fata este curtea. Cabana beneficiaza de incalzire centrala, apa curenta (rece si calda) si canalizare.

Curtea nu este foarte mare si este imprejmuita cu gard din lemn. Accesul pe cele doua porti existente se poate face atat in mod clasic cat si “sarind parleazul” (in sensul propriu). Spatiul verde este brazdat de aleile ce fac legatura intre porti si intrarea in cladire. Poate ar trebui mentionat ca in exteriorul curtii este amenajat un loc pentru foc de tabara insa din cate am inteles, acesta se foloseste doar in anumite perioade, cu acordul pompierilor.

Gratarul este amplasat intr-un spatiu special amenajat. Este vorba despre o sala dotata cu gratar, rotisor –sau asa cum i se spune in termeni populari –protap, cu sursa de apa si canalizare, cu mese si bancute. Tot aici, intr-un colt, am vazut si o masa de tenis. Aceasta sala este alipita de cabana si are intrare separata. Amplasarea exacta se poate deslusi mai bine in una din fotografiile postate.

Cabana propriu-zisa este structurata pe patru nivele, primul gazduind restaurantul cu terasa si receptia iar urmatoarele trei, spatiile de cazare. Intrarea mi s-a parut interesanta, cele doua usi -inchise, luand forma unui butoi. Dupa ce se trece de butoiul captusit pe interior cu blanuri se ajunge intr-un mic hol. Aici, pe peretele opus intrarii sunt expuse imagini ce reflecta o sumara istorie a cabanei iar in dreapta usii este receptia. Aceasta este amenajata in stil rustic, ca de altfel tot acest prim nivel. La data cand noi am fost la cabana receptia nu se folosea, formalitatile de cazare facandu-se la bar. Tot din holul de la intrare, care am vazut ca seara era folosit ca spatiu pentru fumat, se trece in restaurant (tot printr-un butoi) si in casa scarii ce duce la etaj.

Restaurantul cuprinde sala interioara si terasa. In interior se sta pe scaune iar afara la bancute. Din pacate, mi-am dat seama prea tarziu ca am omis sa ma interesez de capacitatea exacta dar cred ca numarul de locuri este suficient, cel putin raportat la cele de cazare. Noi am stat la masa de trei ori si de fiecare data am gasit masa libera fara probleme. In privinta servirii nu am avut nimic de reprosat, timpii de asteptare fiind rezonabili. Despre preturi, nici nu stiu ce ar fi de spus. Cred ca media nu se ridica mai sus decat a unui restaurant dintr-un oras mai mare sau statiune turistica. Unele par maricele, altele nu. Oricum, tinand cont ca vorbim de un restaurant din “creierul muntilor”, eu consider ca acestea sunt pe deplin justificate. Pentru a va face macar o idee, am sa mentionez cateva -bufet rece (diverse): 1,50-12 lei/100 g; omlete: 5-10 lei; ciorbe: 6-10 lei; preparate calde: 14-32 lei; garnituri: 5-9 lei; salate: 4,50-7 lei; desert: 5-9 lei; vinuri: 18-28 lei; bere: 5-7 lei; racoritoare: 4-10 lei. In cazul in care cineva doreste sa cunoasca exact intreaga lista de preturi, sa-mi spuna si i-o voi oferi cu placere.

Nici la capitolul mancare nu stiu daca as putea sa reprosez ceva. Poate cei foarte pretentiosi ar avea ceva de comentat in privinta modului de prezentare –simplist, fara prea multe “floricele”, noi insa punem accent pe gust si cantitate asa ca am fost foarte multumiti. Iar ca bonus, recomand sa nu se omita din comanda si o portie de papanasi. Sotia m-a pus sa-i promit, inca din ziua urmatoare, ca la urmatoarea drumetie vom trece pe la cabana macar pentru un desert -binenteles papanasi.

Desi poate o sa sune putin ciudat, pe langa serviciile clasice oferite de un restaurant, aici exista si un punct forte :). Mai exact, este vorba despre “mult ravnitul” colt de langa bar, singurul loc din cabana unde telefoanele aveau semnal. Si cum traim intr-o lume dependenta de telefonia mobila, aveai impresia ca se sta la coada pentru a prinde acel loc “binecuvantat” –pleca unul, venea imediat altul. Nu in ultimul rand, o alta caracteristica ce trebuie sa o mentionez este ca in sala de mese NU se fumeaza.

Personalul Nici la acest capitol nu am gasit nimic de reprosat niciuneia din cele cinci persoane cu care am intrat in contact: trei ospatari, doamna de la care am luat in primire camera –cred ca dansa se ocupa de curatenie si merita felicitata pentru felul in care era pregatita camera, si doamna de la bar, care a fost foarte amabila, atat incat sa ma “suporte” cu tot valul de intrebari si sugestii care l-am “napustit” asupra dansei. Despre ce am discutat, in afara de informatiile despre structura cabanei, o sa aflati spre sfarsitul review-ului.

Cazarea Din cate am aflat, cabana dispune de 16 spatii de cazare, fiecare avand doua, trei, patru (apartamentele) sau sase locuri. Nu stiu exact cate camere sunt din fiecare categorie, stiu doar ca pe primele doua paliere sunt cate sase camere -dotate cu baie proprie si balcon, iar la mansarda sunt alte patru camere –fara balcon, dintre care doua sunt de sase locuri (singurele de acest tip). Tarifele la cazare erau urmatoarele: camera doua locuri -90 lei; camera trei locuri -130 lei; apartament (patru locuri) -180 lei; camera sase locuri -180 lei. La sfarsit de saptamana toate aceste tarife cresc cu 20 de lei. La nevoie, sunt pregatite si puse la dispozitie si camerele din anexa. Daca am inteles bine, este vorba de patru camere, care de obicei deservesc personalul unitatii, dotate si mobilate asemenea celor din cabana dar care nu au baie proprie. Pentru cazarea intr-o astfel de camera tariful este de 90 de lei, indiferent de perioada saptamanii.

Noi am rezervat camera prin telefon, cu vreo doua saptamani inainte, si putem spune ca am avut noroc deoarece era ultima camera disponibila. E drept ca era una tripla dar am acceptat-o. Aici trebuie sa adaug un mare PLUS pentru cei de la cabana. Desi asa cum am spus, camera era tripla, datorita faptului ca am fost doar doua persoane, pana la urma s-a perceput tariful de dubla, pentru ca “asa e corect, ca doar nu s-au folosi trei locuri”. Cam rar te intalnesti cu asemenea situatii, fapt pentru care “Tot respectul” pentru modul lor de gandire. Dupa incheierea formalitatilor de cazare am fost condusi in camera. Trebuie sa recunosc faptul ca atunci cand s-a deschis usa, am ramas surprins pentru ca nu ma asteptam la astfel de conditii. Am mai stat prin cabane montane dar aici era …altceva. Desi cred ca imaginile sunt cat se poate de elocvente, am sa incerc in cateva cuvinte sa fac o descriere sumara: usi din lemn, parchet laminat, geamuri termopan, calorifer, mobilier din PAL si ca o caracteristica generala, toate intr-o stare impecabila (se vedea ca sunt relativ noi). Mobilierul cuprindea: pat dublu, pat simplu, doua noptiere, comoda, scaune si dulap de haine. Pe comoda era un televizor HD –la care se puteau viziona exact noua posturi, iar partea de jos cred ca a fost conceputa pentru a primi un mini-bar/racitor, care deocamdata lipsea.

O descriere la fel de sumara a baii ar putea suna astfel: gresie, faianta, vas WC, dus, chiuveta, oglinda, calorifer, ventilator, diverse accesorii, toate intr-o stare foarte buna. Cu apa calda nu am avut probleme, aceasta fiind chiar …calda :) si avand si presiune. Pentru fiecare persoana am gasit cate un pahar, sapun, un plic de sampon si trei prosoape de dimensiuni diferite.

Deficiente Dupa cum bine stiti, nimic nu e perfect si intotdeauna este loc de mai bine, asa ca trebuie sa adaug cate ceva si la partea aceasta. Defapt, cred ca e mult prea mult sa le numim deficiente, ele fiind mai degraba niste sugestii personale. Despre cea mai mare parte din ele am stat de vorba cu doamna de la bar, care s-a dovedit a fi deschisa la ceea ce i-am spus. Ca a fost doar amabilitate sau ca propunerile mele chiar vor fi luate in seama, nu am de unde sa stiu. Eu, ca de obicei, am spus ce am avut de spus iar in continuare am sa punctez cateva idei.

-In primul rand, ar fi o idee foarte buna daca s-ar gasi cumva vreo posibilitate de a se restrictiona PRACTIC circulatia rutiera pe valea Berii. Poate gresesc dar nu mi se pare normal ca in “varful muntelui” sa ma asigur cand traversez drumul sau sa fie nevoie de trotuare pentru a nu fi lovit de vreo …masina. Sa nu mai vorbesc de praful si gazele de esapament ce trebuie sa le inhalez.

-Deoarece poiana unde este amplasata cabana era cel mai cunoscut loc de campare din masiv, cred ca nu e o idee rea ca in curtea actuala sa se realizeze mici terase (eventual si niste poteci pavate), unde sa se poata instala corturi. Defapt, consider ca orice cabana montana ar trebui sa aiba si un spatiu amenajat pentru campare. Si in acest caz, nu cred ca ar afecta cu nimic peisajul si s-ar castiga si ceva in plus.

-In camera, ar fi indicat sa se puna si o veioza sau o alta sursa de lumina, care sa se poata folosi si dupa ce te bagi in pat. Poate ca unii au tentinta de a crede ca e un moft, ca doar nu e greu sa te dai jos din pat sa stingi becul. De-a lungul anilor am fost cazat in unitati cu si fara un astfel de mod de iluminat iar concluzia ese urmatoarea: nu e vorba de mofturi ci doar de utilitate.

-Sunt de parere ca balcoanele –de altfel destul de maricele, ar fi trebuit despartite intr-un alt mod pentru a fi intr-adevar individuale. In prezent, se poate vorbi despre un hol lung, impartit cu ajutorul unor grilaje din lemn, prin care te poti uita in balcoane la toti vecinii de palier. Si ca tot a venit vorba de balcoane, daca in camera toate se raporteaza la trei persoane, nu ar fi stricat ca aceasta regula sa se aplice si la scaunele din plastic caci spatiu este suficient (doar ca idee, nu ca noua ne-ar fi trebuit).

-La fel cum am mentionat si cu alta ocazie, decorul din spatele cabanei nu este unul foarte primitor. E vorba despre o imagine de santier care desi strica peisajul, de aceasta data am aflat ca pana la urma ar fi justificata. Mai exact, se pare ca lucrarile inca nu sunt finalizate, urmand a se construi o piscina si a se amenaja o partie de schi. Asadar, se vrea mai mult de la aceasta locatie iar planurile sunt deja facute. Ramane de vazut cum va arata in viitor acest loc si daca lucrarile ce vor urma vor fi benefice, atat cabanei cat si muntelui. Personal, asa sper si abia astept sa vad daca se va lua in calcul si vreuna din sugestile mele.

Binenteles ca finalul este dedicat concluziilor. Chiar daca nu am stat decat o noapte, am ramas placut impresionati de clipele petrecute la noua cabana. Ne-a placut in primul rand cum arata, apoi am fost incantati atat de conditiile oferite cat si de personal. Speram ca data viitoare –caci sigur vom reveni, sa avem parte de acelasi tratament. Nu as vrea sa inchei inainte de a aduce in discutie inca ceva, privitor la atmosfera de la cabana. Si cu acest prilej mi s-a aprofundat ideea ca nu depinde neaparat de unitate ci mai degraba de cei ce o populeaza si ma refer aici la turisti. Mai bine zis, atmosfera depinde de norocul fiecaruia. Noi am trecut pana acum de doua ori pe la aceasta cabana si ne-am confruntat cu doua situatii total diferite: daca prima data imaginea era definita de “gipane”, agitatie, fite, galagie, de aceasta data a domnit linistea si decenta, ceea ce dovedeste inca o data ca totul tine de comportamentul nostru. Chiar cei de la cabana au recunoscut ca nu tot timpul agreeaza atmosfera creata si ca oricat ar incerca, nu se poate sa ii multumeasca pe toti caci oamenii sunt diferiti, cu idei diferite, cu pretentii diferite. Dar indiferent cum am fi si ce conceptii am avea, mergem tot inainte si sper ca si cabana Ciucas sa ne urmeze si sa aiba viatat lunga si frumoasa. Vom vedea daca si viitorul va fi de acord.

P. S. Nu stiu daca are sau nu vreo importanta dar desi locatia este cunoscuta drept “Cabana Ciucas” pe Meniu am vazut ca figura “Cabana Varful Ciucas” deci cred ca aceasta este numele corect al acestei unitati.


[fb]
---
Trimis de urjanclaudiu in 01.06.12 11:56:50
Validat / Publicat: 01.06.12 13:59:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5509 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (urjanclaudiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Locul in care din DN 1A se desprinde drumul forestier catre cabana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

9 ecouri scrise, până acum

MCM
[01.06.12 16:16:40]
»

me... like

cristina65
[02.06.12 12:30:48]
»

Un review frumos, complet, bine structurat, asa cum de altfel, ne-ai obisnuit! Pacat, insa, ca scrii cam rar: -)...

Cabana arata intr-adevar bine (pt o cabana), usile-butoi chiar sunt o gaselnita simpatica (eu n-am mai vazut asa ceva niciunde, sunt convinsa ca or fi, doar ca eu n-am mai vazut), si sunt perfect de acord cu ceea ce spui tu apropos de "gipane" si cei ce coboara din ele... Va amintiti acum cativa ani de reportajele de la tv in care erau aratati cei ce parcau gipul chiar pe plaja? Se intampla in Romania...

Sa nu deviez: felicitari, Claudiu!

P.S.:O intrebare am:treptele de la intrarea in cabana sunt din gresie? Ca in poza 5 asa par-nu ca ma vad prea curand pe-acolo,desi you never know,dar eu chiar am o problema cu treptele de gresie fara bara de sustinere iarna pe gheata :-))

Si cred ca nu doar eu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[02.06.12 19:38:37]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[02.06.12 21:42:45]
»

@MCM I... thank you.

@cristina65 Multumesc pentru cuvintele frumoase. Sincer, mi-as dori sa am posibilitatea de a scrie mai des dar... asta e. Atat se poate. Asa cum probabil v-ati obisnuit, o sa va "stresez" in continuare mai mult cu povesti si descrieri montane.

In privinta acelor butoaie, si noua ni s-au parut foarte ingenioase si, la fel, a fost prima data cand am vazut asa ceva. Despre "gipane"... no coment.

Nu ma pricep prea bine la materiale de constructii si amenajari asa ca nu stiu daca acele placi chiar fac parte din categoria "gresie" (cel putin, sigur nu e gresia clasica). Mie mi-au parut a fi mai degraba niste placi din piatra sau o imitatie. Oricum, as inclina sa cred ca nu aluneca deoarece aveau niste striatii si, cel mai important, nu aveau pelicula lucioasa. Dar nu se stie niciodata. Sper ca am reusit sa lamuresc aceasta problema catusi de putin.

@webmaster13 Multumesc mult pentru melodie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lumis66
[05.06.12 00:14:36]
»

Ai scris asa de frumos si detaliat ca nu mai are rost sa scriu propriile impresii dupa ce weekendul acesta l-am petrecut la cabana Ciucas, fac doar cateva precizari:

-arata intr-adevar ca un hotel

-toate camerele au vedere in fata, spre frumoasa creasta Gropsoarele-Zaganu

- camerele din capetele holurilor sunt cele de 6 locuri si apartament, cabana avand forma unui triunghi acestea arata ca o mansarda (au un perete inclinat) deci sunt mai putin spatioase decat cele din mijloc

-camera de sase locuri are 3 paturi duble iar baia nu are dus (cel putin asa a fost a colegilor nostri) cred ca este bine sa intrebati acest lucru cand rezervati

-restaurantul cred ca are in jur de 60 locuri, spun asta pentru ca noi am fost un grup de 44 de persoane si au mai ramas ceva locuri libere

-la demisol mai exista un restaurant sau o sala de petreceri unde se serba un banchet

-izolarea fonica este buna, fiecare a dansat pe muzica lui si nici pe cei din camere nu i-am deranjat

-nu-mi place ca nici pe site si nici cand faci rezervarea telefonic nu-ti spun ca e obligatoriu sa mananci la ei trei mese

Ca om de munte nu stai la cabana, vii tarziu, si servesti intr-adevar cina dar dimineatea vrei sa prinzi rasaritul. Ne-au inteles si am luat doar cina, dar intre noi fie vorba cine nu vrea o macare calda dupa o zi de colindat pe munte sau o portie de clatite cu dulceata de afine sau papanasii recomandati de turistii intalniti pe traseu?

Sper sa va fie de folos cele spuse si va doresc sa ajungeti sa va convingeti singuri ca este o locatie frumoasa intr-un cadru natural deosebit.

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[05.06.12 13:03:31]
»

@Lumis66 Completarile sunt binevenite si e bine ca au venit inaintea alor mele. Eu binenteles ca intre timp nu am avut astampar (ma „rodea” faptul ca am omis unele informatii) si am sunat la cabana sa mai intreb una-alta.

Privitor la camere mi s-a spus ca pe primele doua paliere sunt: un apartament (situat in capatul holului, pe latura de sud), doua camere triple si trei duble, iar la mansarda sunt doua duble si cele doua camere de sase locuri, dintre care una nu are dus propriu. Cat despre restaurant, se pare ca intr-adevar capacitatea este de 60 de locuri. De demisol nu am stiut sa intreb. Am vazut scara ce cobora acolo dar am fost ferm convins ca e vreo pivnita de-a cabanei, habar nu am avut ca mai e si acolo ceva de interes.

Nu stiu exact cum e cu cele trei mese obligatorii dar pe noi nu ne-a obligat nimeni sa stam la masa si nici macar nu a pomenit cineva de asa ceva. Faptul ca am mancat (asa cum am specificat) de trei ori a fost o pura coincidenta. Dar nu bag mana in foc. Cine stie, poate vazand ca totusi noi am fost la masa nu ne-au mai spus de aceasta regula. Ar fi bine sa se stie sigur, macar pentru viitor.

Una peste alta, daca tot spuneti ca nu aveti de gand sa mai scrieti despre cabana, sa ne asteptam MACAR la o poveste a drumetiei?

P. S. Si totusi... papanasii aia!

bose
[08.08.12 22:55:16]
»

Îmi pare sincer rău că trebuie să stric entuziasmul general şi să-mi atrag poate oprobiul public, dar înainte de a da frâu liber admiraţiei pentru o astfel de locaţie - reuşită, ce-i drept, ar fi bine să cunoaştem toate datele problemei şi să analizăm tot ansamblul tabloului general care nu este nici pe departe atât de roz cum pare!

Cunosc Munţii Ciucaş încă de prin anii 80 şi cred eu că îi cunosc foarte bine. I-am vizitat de zeci de ori şi am parcurs cam toate traseele marcate, inclusiv unele care astăzi sunt desfiinţate.

Fosta cabană Ciucaş, cine şi-o mai aminteşte, era o clădire veche, poate prea veche dar care se integra bine în peisajul de platou montan. A supravieţuit până pe la începutul anilor 90 când economia de piaţă, ,,originală", i-a venit de hac. Pe vremea aceea te puteai caza la cabană ieftin dar în condiţii mai spartane, aşa cum e frumos şi cum îi place montaniardului. Găseai o ciorbă bună, o mâncărică, un pachet de biscuiţi, un suc şi chiar o bere rece. Era mai mult o cabană de tranzit unde nu prea stăteai mai mult de o noapte... Era un loc pentru popas pentru cei care bântuiau prin părţile mai înalte ale acestui munte de o frumuseţe rară. Pe vremea aceea cabana era aprovizionată cu ajutorul unei taliguţe trasă de măgari care se deplasa pe un drum îngust şi pe ultima parte destul de abrupt şi greoi chiar şi pentru turişti. Era un drum ca oricare traseu turistic şi se integra natural şi frumos în peisaj. Urca din rezervaţia Ciucaş, pe valea Berii, trecea pe lângă izvorul Niculae Ioan şi apoi, pe un traseu destul de abrupt ajungea la cabană. Acolo în rezervaţie, pe valea Berii puteai intra şi cu o maşină de teren sau camion sau tractor până aproape de izvorul Niculae Ioan, pe un drum neamenajat – forestier, dar de acolo drumul, prin natura lui, nu mai permitea accesul autovehiculelor. Nici măcar cu o bicicletă de munte nu putreai urca - era urcare dură.

După abandonare, cabana a rămas în paragină cam 15 ani - dacă fac un calcul corect. Unii turişti au mai folosit-o chiar şi în perioada de ruină ca loc de adăpost în momentele cu condiţii meteo neprietenoase. De câte ori urcam pe munte îmi aduceam aminte de frumoasele momente petrecute în preajma cabanei când încă mai era activă şi aduna în jurul ei grupuri de iubitori ai muntelui.

Ce s-a întâmplat între timp? Nişte ,,întreprinzători" au început să pună mânuţa lor preţioasă pe felii din muntele Ciucaş. Aşa a apărut chiar la intrarea în rezervaţie o ,,fabrică" de apă plată. Foarte tare! Apoi alţi ,,întreprinzători" (se pare că e vorba de aceiaşi) au luat cabana veche în ideea de a face una nouă şi modernă în loc... Până aici lucrurile nu sunt foarte grave... dacă afaceriştii nu se gândeau să facă şi un drum ,,sănătos" până sus pe platou. Aşa s-a intrat cu buldozerele şi basculantele grele şi alte asemenea utilaje pe care încă le mai întâlniţi pe munte în drum spre cabană. Ce s-a făcut - o defrişare masivă şi o tăiere oribilă şi total inestetică în versantul muntos pe o lungime de câţiva kilometri. Apoi s-au adus mii de tone de pietriş care a fost nivelat cu buldozerele şi întins pe tot acest drum total nelalocul lui acolo, şi care efectiv a schilodit peisajul din jur. Ca turist foarte greu mai urci cu piciorul pe un drum încă abrupt dar acoperit cu pietriş. Fiecare pas e un chin pentru că pietrişul se rostogoleşte şi piciorul se afundă la fiecare pas. Nu mai spun că traseul aşa schilodit nu mai are niciun farmec şi nu mai prezintă nicio atracţie. Şi nu exagerez. Dacă a şi plouat puţin înainte - sigur nu mai poţi urca pe pietrişul ud. Şi dacă nu mă credeţi pe mine puteţi citi şi pe siturile montaniarzilor - Alpinet. org sau Carpati. org. De acolo puteţi afla mai multe amănunte ale ,,afacerii".

Şi asta nu e tot. Dacă tot au făcut drumul acesta oribil, respectivii au şi dreptul total asupra lui. La intrarea în rezervaţie există o barieră păzită de cine credeţi... paznici care spun că treci cu maşina doar dacă ai rezervată cazarea la cabană. Adică drumul prin rezervaţie e al lor? Cu ce drept dau ei aprobare să intri sau nu cu maşina în rezervaţie? Au luat şi muntele, l-au moştenit cumva? Când ajungi cu maşina la barieră, paznicul de acolo te întreabă dacă mergi la cabană. Dacă nu ai maşină de teren nu te crede şi pe bună dreptate. Dar dacă ,,insişti" (ca la noi) îşi poate imagina că maşina ta e de teren!!! De aceea pe traseul din rezervaţie întâlneşti destule maşini la picnic.

Poate cabana e frumoasă dar oamenii iubitori de munte nu pot ierta adjudecarea muntelui de către nişte indivizi şi distrugerea unei mari fâşii de pădure.

Muntele şi pădurea aparţin tuturor.

Dar ştiţi de ce după atâta timp mai întâlniţi utilajele grele parcate pe munte? Pentru că muntele nu se lasă! La fiecare ploaie drumul este surpat, pietrişul gros este spălat pe alocuri şi nici măcar camioanele nu mai pot trece. De aceea sunt păstrate buldozerele şi excavatoarele pe traseu - să repare pe unde se strică, pentru că atunci când plouă tare - SE STRICĂ! Dacă nu tăiau pădurea şi nu mutilau muntele puteam accepta o cabană poate prea modernă acolo sus, pe platou. Turismul de calitate include şi protejarea şi păstrarea mediului, dar în cazul de faţă au contat doar banii - e o afacere pur mioritică!

Cunosc bine cabana. I-am văzut aproape toate camerele. Bine lucrată - frumoasă construcţie. Îmi aduc aminte că atunci când am văzut-o am fost foarte încântat. Veneam de pe Zăganu şi urma să cobor pe cărarea aceea a măgarilor cu taliguţa. Şi când am ajuns la intrarea în traseu – stupoare! Pădurea hăcuită! Muntele mutilat – iremediabil! Cu greu am coborât pe drumul lat acoperit cu pietriş afânat şi rostogolitor. A fost un efort considerabil însoţit de o mare dezamăgire amestecată cu durere! Da! Cu mare durere... Muntele fusese confiscat...

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[10.08.12 16:49:46]
»

@bose Si eu fac parte din categoria iubitorilor de munte si sunt total in dezacord cu distrugerea acestuia, asa ca sustin cele scrise de dumneavoastra. Personal, mi-am exprimat in cateva randuri ideea ca as fi preferat mai mult cabanele care si-au pastrat acel „spirit montan” de altadata, chiar daca au fost renovate si imbunatatite (inevitabil este nevoie de asa ceva). Dar vrem-nu vrem, realitatea ne dovedeste ca ele sunt din ce in ce mai rare, modernismul punandu-si amprenta si asupra celor ce populeaza aceste cabane.

Cu ceva timp in urma, cand am auzit ca Ciucasul va avea o noua cabana si mai ales cand am vazut cum va arata ea (pe o schita sumara), nu am agreat absolut deloc aceasta idee. Ma gandeam si nu m-am ferit sa zic (se pare ca am avut mare dreptate), ca odata cu aparitia unei constructii noi -cu niste conditii superioare, respectiv cu usurarea accesului, zona va deveni foarte populata, ceea ce in fapt nu ar fi fost un aspect negativ. Am mai spus-o si o repet cu fiecare ocazie: numarul turistilor nu este o problema –ba din contra, insa nu acelasi lucru l-as putea spune despre comportamentul acestora, care de foarte multe ori nu are nici o tangenta cu civilizatia. Ati putut vedea ca si la sfarsitul review-ului am punctat acest aspect, referitor la atmosfera de la cabana. Pana la urma, cel putin dupa parerea mea, noua cabana se dovedeste a fi frumoasa si utila. Dar entuziasmul general (asa cum ii spuneti si dumneavoastra) se limiteaza strict la cabana, ca si constructie.

In privinta accesului, asa cum mentionam in articol, chiar am avut o discutie cu cei de la cabana. De asemenea, cred ca ati remarcat ca nu am pomenit nimic despre „sacrificiile” necesare construirii acelui drum. Mi-e greu numai cand ma gandesc la ceea ce s-a facut acolo, desi nu am vazut cu ochii mei. De obicei, incerc sa fac in asa fel incat traseele noastre sa nu se intersecteze cu astfel de zone iar in acest caz mi-a reusit. Ciucasul este intr-adevar un munte frumos si o sa incerc in continuare sa-i strabat doar zonele care ma fac sa ma simt in (atat cat se mai poate folosi acest „termen”) inima naturii.

bose
[11.08.12 13:23:06]
»

E dureros că s-a ajuns la distrugerea mediului (prin tăierea de păduri şi distrugerea peisajului montan) în numele dezvoltării turismului, în cazul de faţă pentru o cabană privată. Parafrazând o vorbă deja celebră: ,,unii sunt mai egali decât alţii pe meleagurile noastre" - în cazul de faţă unii şi-au luat munte - şi fac ce vor cu el... din păcate eu cred că lucrurile nu se vor opri aici şi în acelaşi nume al dezvoltării turismului, defrişarea va continua aici. Şi nici măcar nu mai ai de la cine să aştepţi dreptatea - oprirea distrugerii naturii şi confiscării munţilor de către tot felul de interlopi aşa cum se întâmplă în ziua de azi. Te întrebi dacă noi mai avem loc pe acest pământ şi dacă nu cumva îi încurcăm. Povestea aia cu drepturi egale pentru toţi a devenit doar un slogan lipsit de conţinut aşa cum au devenit toate teoriile legate de democraţia originală de la noi. An de an vezi cum sunt distruşi munţii prin defrişări masive, ,,construcţii" de pârtii inutile sau de drumuri care nu duc nicăieri şi realizezi că este prea târziu să se mai facă ceva pentru oprirea dezastrului. Şi cum nimeni nu are de gând să facă nimic în acest sens (pentru că aceia care pot face ceva sunt direct implicaţi) te gândeşti cu resemnare că aici nu se mai poate face nimic...

Şi legat de ,,modificările" din munţi, am văzut că a fost făcut un drum ,,sănătos" care ajută din plin maneliştii să ajungă fără probleme până la Babele, în Bucegi! Ăsta da progres... În câţiva ani babele vor fi doar o amintire, iar platoul un loc foarte căutat pentru grătarul manelist - adică grătarul de unde nu se adună gunoiul şi de unde maneaua va răsuna până în Buşteni. Ca să nu se înţeleagă greşit - nu am nimic cu cei care fac un grătar civilizat (şi eu mai merg la grătar), dar sunt scârbit de grătarele gălăgioase, cu urlete şi manele date la maxim în urma cărora rămân tone de gunoaie. Ăsta este viitorul Bucegiului şi acum putem include în această ecuaţie şi Ciucaşul...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bose, cristina65, Lumis66, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂCabana Vârful Ciucaş (1595 m) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045593976974487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1