GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Votul saitului (PMA STD), precum şi toate voturile obţinute au fost retrase. Articolul se poate vota doar simbolic, cu +/-1 1PMA
Despre Podul lui Dumnezeu am auzit intamplator la televizor la sfarsitul anului trecut (2009).
Se spunea ca este destul de degradat si in pericol de prabusire din cauza camioanelor grele care circula pe el.
Degradarea se cauzeaza inundatiilor din ultima perioada de timp si mai ales din anii 2008-2009, intrucat apa venita cu putere a lovit si macinat calcarul de la intradosul podului (tavanul boltii pe unde trece apa). Astfel au cazut doua blocuri mari de cate 40-50 tone iar alte doua blocuri de cate 60-70 tone stau sa cada.
Curiozitatea profesionala si denumirea m-au incitat sa aflu amanunte, asa ca am tastat pe google “podul lui Dumnezeu”.
Asa am aflat ca pe langa acest pod am trecut si eu ca si voi probabil, fara sa stim insa nimic de minunea dumnezeiasca care era langa noi.
Localizarea sa este in comuna Ponoarele, pe drumul judetean care pleaca din Baia de Arama si ajunge langa Orsova.
Pana la Baia de Arama se ajunge pe drumul national care pleaca din Baile Herculane si ajunge la Tg. Jiu.
Podul este o creatie naturala, din piatra, existand doar trei astfel de minuni in lume. Pe langa cea din Romania, mai este una in Franta si alta in SUA, dar podul din Romania este singurul deschis circulatiei publice.
Si asa cum stim din epoca moderna a guvernarilor din Romania ca la noi nu se face mai nimic pentru comunitate, Romania este singura tara din cele trei care nu-si protejeaza minunea dumnezeiasca.
“Nasterea” podului este controversata intre oamenii de stiinta si legende. Primii spun ca podul a luat fiinta prin caderea unui bloc masiv de calcar peste doi “umeri”.
Una din legende spune ca in pestera din zona aceea salasluia cel rosu si cu coarne care incerca tot timpul sa faca rau oamenilor, iar Dumnezeu, prin grija pe care o purta oamenilor, a incercat sa-i scape de creatura negativa. Astfel, Dumnezeu a astupat printr-o lovitura intrarea in pestera care a cazut si a format bolta care ulterior s-a dovedit a fi o cale de acces.
O alta legenda spune ca podul a fost creat de Dumnezeu pentru sfantul Nicodim.
Pentru ca sfantul Nicodim a fost practic alungat de unele familii care traiau pe acolo, acesta a blestemat apa raului.
Asa se face ca aici exista un rau in care nu traieste nici o vietate si care parca este inghitit de pamant. Realitatea este ca raul curge in pestera, unde se formeaza un lac, iar in zilele foarte ploioase, apa iese la suprafata exact sub podul lui Dumnezeu, de fiecare parte a acestuia.
Aici se afla doua lacuri carstice, din care unul este cel mai mare lac carstic din Romania, Zatonul Mare.
Apa involburata care iese din cele doua lacuri carstice, amestecata cu pamant, are culoarea rosie datorita pamantului din interiorul pesterii, care dupa un timp, cand incepe sa sece, isi schimba culoarea in albastru.
Este foarte ciudata schimbarea culorii pamantului, dar se pare ca se datoreaza unor elemente chimice existente care probabil oxideaza in contact cu aerul.
O alta legenda moderna spune ca masinilor care trec podul lui Dumnezeu nu le mai functioneaza franele iar accidentele rutiere nu se soldeaza cu victime.
Pentru ca orice legenda se bazeaza pe un sambure de adevar, exista un sofer care a supravietuit unui accident dupa ce camionul sau a cazut de pe pod, iar acesta a ridicat o cruce acolo.
Se vede ca Dumnezeu a binecuvantat zona Ponoarele. Padurea de liliac de aici este cea mai mare din tara iar primavara, in luna lui florar, aici are loc sarbatoarea liliacului. In fiecare primavara, autoritatile locale organizeaza o petrecere campeneasca la care invita si participa “invitati de seama” de la Bucuresti: parlamentari, ministrii si altii.
Din nefericire, mai marii tarii se distreaza si mananca bine la aceste petreceri, dar nu se preocupa pentru binele comunitatii locale sau al nostru ca natiune.
Asa cum statul roman spune ca nu are bani de alocat pentru repararea acestui pod, Ministerul Turismului cred ca nici nu este interesat ca acest pod sa fie reparat si sa promoveze zona intr-un circuit turistic de exceptie.
Si uite cum am ajuns sa vorbim din nou de actiunile statului roman in dezvoltarea turismului, protejarea zonelor si a obiectivelor turistice.
Doresc ca acest film sa fie la inceputul review-ului.
Surse de documentare/informare:
ponoare.ro/atractii/podul ... e-din-lume.html
eeajurna.blogspot.com/200...ece_326022.html /www.realitatea.net/podul...ul-lui-dumnezeu realitatea.net/podul-lui-...locat-de-masini ecomagazin.ro/podul-lui-d...lui+Dumnezeu%22 verticalonline.ro/podul-l...zeu-254235.html gds.ro/Ultima%20ora/2009-..._149985215.html libertatea.ro/stire/podul...ini/ponoare.php adevarul.ro/locale/turnu-...-ponoarele.html apdpoltenia.ro/pagini/pon...se-prabusi.html ponoare.ro/atractii/podul...-1.html#joomimg ponoare.ro/noutati/podul-...ient=firefox-a# [#]http://www.youtube.com/watch?v=tEoOB5G4xdk&feature=related"target="_blank">youtube [#]http://www.youtube.com/watch?v=MPDM1fdHoo0&feature=related" target="_blank">youtube
In linkurile de mai sus puteti citi informatii interesante despre Podul lui Dumnezeu si regiunea Ponoarele, dar si despre festivalul de folclor si declaratii politice care vor adduce “fericirea” comunitatii.
P. S. : aducerea aminte despre aceste locuri mi-a venit de la mcosmin din Targoviste care a postat “Cu masina cautand frumusetile naturii”, review in care a scris despre puzderia de lilieci dintr-o pestera de langa Baia de Arama, la Ponoarele.
Asa este, la Ponoarele, in Pestera Podului, din care se zice ca s-a format podul lui Dumnezeu, traiesc sute de lilieci.
Fotografiile sunt incarcate de pe diferite site-uri.
Trimis de cosminp in 14.02.10 17:33:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA de ARAMĂ.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cosminp); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
din pacate multe dintre pozele incarcate la acest review poarta amprenta surselor de unde provin asa ca nu au putut fi validate. iar celor care au fost validate, avand in vedere ca si acestea sunt luate de pe internet, le-au fost retrase punctele corespunzatoare.
Nu cred ca trebuie sa amintesc totala lipsa de preocupare fata de promovarea obiectivelor turistice importante in Romania.
In alta tara scria cu litere de doi metri despre podul lui Dumnezeu.
Bravo ai votul meu.
Imi plac legendele podului, de asemenea, aceasta "minune" construita de natura. Probabil ca a aparut acolo cu un anumit scop. Ai votul meu.
multumesc biancuta. abia astept sa ajung in zona si sa-mi fac drum sa vad acest pod si zona minunata in care se afla.
Din pacate, eu nu cred ca am sa merg prea curand in acea zona, doar daca voi merge cu ceva treburi, dar multumesc celor ca tine ca putem afla diverse raritati. Chiar daca nu le vedem "pe viu", e bine ca stim de existenta lor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Un popas! — scris în 26.08.21 de stefix70 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Monumentul de la Padeș – „Pornirea dumnealui… e folositoare și izbăvitoare” — scris în 23.11.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Cheile și Peștera Băluței – o plimbare ușoară în natură — scris în 18.11.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Ponoarele – secvențe turistice — scris în 06.11.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Podul lui Dumnezeu — scris în 07.09.18 de safir2006 din BăICOI [PH] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Mirajul comorilor: Un tezaur brâncovenesc la Baia de Aramă? — scris în 15.04.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Dantelă în piatră – Lapiezurile de la Ponoarele — scris în 16.10.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ