35814 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Mănăstiri şi biserici buzoiene

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
10.11.2012
DE
Avatar Crazy_Mouse
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Râmnicu Sărat
înscris/ă în 09.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: -- varsta: --

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

”Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” - Mănăstirea Găvanu [Mânzăleşti, BZ]


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Gheorghe Zamfir - You needed me


Primul weekend din octombrie a fost generos din punct de vedere al vremii, așa că am hotărât să profităm și să explorăm o zonă mai puțin cunoscută din județul Buzău, respectiv Platoul Meledic de pe raza comunei Mânzălești (am postat impresiile aici). Văzând vremea frumoasă ne-am decis pe drum să mergem în aceeași zi și la Mănăstirea Găvanu, situată la aproximativ 15 kilometri de Platoul Meledic, pe teritoriul comunei Mânzălești, județul Buzău. Nu mai vizitasem niciodată acest lăcaș de cult, însă cunoșteam câteva informații cu privire la drumul până acolo.

Cale de acces

Până la Meledic traseul a presupus parcurgerea a 50 de kilometri alternând porțiunile de drum asfaltate cu cele neasfaltate, urmând traseul Râmnicu Sărat – Plevna – Grebănu – Livada Mare – Murgești - Mărgăritești – Niculești – Vintilă Vodă – Mânzălești. Plecând de la Meledic a început însă aventura, drumul parcurs de noi până la Mănăstirea Găvanu fiind recomandat mai degrabă iubitorilor de off-road (și autovehicolelor destinate acestei activități). Din DJ 203K, la Mânzălești, am urmat drumul comunal ce pleacă din locul numit ”Grunj” (un element geologic de culoare albă, format din tuf vulcanic și marnă, cu înălțimea de 18 metri) și am trecut prin satele Gura Bădicului, Jghiab și Cireșu. Traseul este neasfaltat și are porțiuni greu accesibile; astfel, între satele Jghiab și Cireșu, unde drumul urcă brusc pe o porțiune de câteva sute de metri. În satul Cireșu localnicii ne-au îndrumat să urmăm un drum către dreapta și tot aici am aflat că de aproximativ o lună de zile există posibilitatea de a ajunge la Mănăstirea Găvanu cu mașina. Până de curând ultimii trei kilometri trebuiau parcurși pe jos pe o potecă din pădure, dar acea potecă a fost transformată în cale de acces pentru autoturisme. Stâncile din zonă au fost dinamitate, iar drumul este acoperit cu bucăți mărunte de piatră; Loganul nostru a făcut față acestui traseu dificil, fără a atinge pe jos pe nicăieri. Problema reală în parcurgerea cu mașina a acestui drum nou-creat este că nu există loc decât pentru un autovehicol, iar o eventuală întâlnire ar presupune să mergi câteva sute de metri cu spatele, drumul fiind mărginit de o parte de un perete înalt de stâncă, iar de cealaltă parte de o prăpastie. Așadar, peisaje extraordinare care ne-au încântat ochiul, dar perspective deloc încurajatoare, pe care noi le-am ignorat și, beneficiind și de norocul de a nu întâlni un alt vehicol, am ajuns cu bine la Mănăstirea Găvanu.

Descrierea Mănăstirii Găvanu

Lăcașul de cult este situat într-o poiană largă, mărginită de jur-împrejur de piscuri împădurite, acoperișul verde fiind străpuns din loc în loc de stâncile golașe. De fapt termenul de ”găvan” (scobitură, adâncitură, hău – conform DEX), care dă și numele locației, descrie perfect această zonă greu accesibilă unde este amplasată Mănăstirea Găvanu.

Poiana mănăstirii cuprinde o zonă mai joasă, unde se văd urmele unui lac ce la momentul vizitei noastre era secat. Mănăstirea este amplasată în zona cea mai înaltă a acestei poieni, chiar sub poala muntelui. Pe marginea drumului care urcă șerpuind către lăcașul de cult am putut admira o turmă de mioare care se odihneau la umbra unui măr, precum și doi cai, animale care ne-au privit mirate și puțin speriate, acestea nevăzând probabil prea multe mașini prin zonă.

Am ajuns la poarta mănăstirii și am intrat în curte. Nici nu am vorbit prea mult, de teamă să nu cumva să alterăm liniștea profundă de aici, tulburată din când în când de glasul mioarelor din poiană sau de trilul rătăcit al vreunei păsări. În partea dreaptă a curții se află amplasată clopotnița lăcașului de cult, ce poartă semnele necruțătoare ale trecerii timpului. În fața noastră se înalță biserica mănăstirii ce poartă hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, iar în partea stângă Paraclisul așezământului monahal cu hramul ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” ridicat după 1990.

Biserica mănăstirii este asemănătoare ca stil al construcției cu Biserica ”Tuturor Sfinților” de la Mănăstirea Poiana Mărului, situată pe raza comunei Bisoca, județul Buzău (obiectiv despre care am postat impresii aici). De altfel, cele două lăcașe de cult au cooperat de-a lungul timpului, având uneori și conducere comună – starețul Rafail (în 1823). Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, declarată monument istoric, este construită din lemn, acest lăcaș de cult fiind ridicat și sfințit în anul 1828 (între cei care au pus umărul la construcție numărându-se și starețul Elisei de la Poiana Mărului). Biserica mănăstirii este acoperită cu tablă, pereții exteriori sunt căptușiți cu scândură înnegrită, iar accesul în interior se realizează pe o ușă din lemn, care se deschide în două canaturi. Spre deosebire de biserica de la Mănăstirea Poiana Mărului, acest lăcaș de cult nu este pictat și la exterior, dar pictura interioară este asemănătoare celei realizate la Poiana Mărului, fiind definitivată în anul 1859 în timpul starețului Arsenie. Deși pe alocuri icoanele pictate sunt deterioarate de trecerea timpului, pictura este o adevărată operă de artă, fiind realizată în ulei și aplicată direct pe lemn, iar coloritul original încă se păstrează. Icoanele de pe pereții mănăstirii înfățișează diverse personaje și scene biblice. Catapeteasma este și ea deosebită, încadrându-se în atmosfera mistică a acestui lăcaș de cult.

În curtea mănăstirii, pe lângă clopotniță, biserică și paraclis se mai găsesc chilii, diverse locații gospodărești, dar și un mic iaz amenajat, ce captează apa unui izvor din zonă, care alimentează mănăstirea cu apă. Așezământul monahal oferă în prezent adăpost pentru patru călugărițe și pentru părintele Sofian Neacșu. Una dintre călugărițe, cu care am schimbat câteva vorbe, ne-a spus că iazul din curte a fost amenajat după 1990 și că este populat cu pește (caras). Am întrebat-o pe măicuță cum se descurcă iarna în această pustietate, iar ea ne-a privit tristă spunându-ne că iarna trecută nămeții de 3-4 metri au persistat în zonă pentru vreo două luni, locația fiind complet izolată. Tot ea ne-a spus că în zonă viețuiesc lupi și urși, care deocamdată nu au provocat pagube printre animalele și bunurile mănăstirii.

Noi am petrecut aici aproximativ o oră și jumătate, dar pentru că soarele cobora repejor și amenința să se ascundă după vîrful muntelui, i-am mulțumit călugăriței pentru amabilitate și am ieșit din curtea mănăstirii, îndreptându-ne către mașină. Pe drum am mai oprit de câteva ori pentru scurte ședințe foto și ne-am îndreptat către casă alegând de data aceasta să urmăm parțial o altă rută, la fel de dificilă și spectaculoasă ca cea de la venire. Am urcat prin satele Lacurile și Recea către Bisoca, zonă pe care am vizitat-o și la începutul lunii septembrie (am postat impresiile aici). La Bisoca am revăzut Lacul Limpede și Lacul cu Ciuciur și apoi am pornit către casă spre Sărulești și apoi Vintilă-Vodă, de aici urmând același drum ca la sosire.

Scurt istoric – Înainte de a prezenta câteva date cu privire la istoria acestui lăcaș de cult precizez că am cules următoarele informații dintr-o broșură editată de Episcopia Buzăului și Vrancei. Așadar, preoții și intelectualii din partea locului consideră că Mănăstirea Găvanu își are începutul în anul 1707, însă această datare nu are nicio acoperire documentară. Se pare că Schitul Găvanu a fost la început o ctitorie călugărească, fiind întemeiat poate și mai înainte de veacul al XVIII-lea, de către monahi pustnici, care au rămas necunoscuți, numele lor fiind pierdute în negura timpului.

Prima bisericuță din lemn a lăcașului de cult nu mai există de multă vreme. La începutul secolului al XIX-lea monahii au ridicat aici o altă biserică din lemn care a fost arsă de turci în 1821. Turcii au ajuns până aici urmărind un grup de greci eteriști; la Găvanu au găsit un grup de oieri și negustori buzoieni care erau refugiați aici. Turcii i-au omorât și apoi au dat foc bisericii. Actuala biserică a mănăstirii a fost sfințită în anul 1828, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”.

Recensământul lui Cuza din 1860 ne indică faptul că la Găvanu viețuiau 44 de călugări, însă în urma secularizării averilor mănăstirești schitul rămâne aproape pustiu. Viața monahală se va înviora puțin în perioada interbelică și oarecum în perioada 1945-1959. În următorii treizeci de ani, schitul va fi aproape pustiu, doar o singură călugăriță, maica Magnezia, îngrijind pe cât posibil așezământul monahal. După 1990, Mănăstirea Găvanu a fost reactivată ca mănăstire de călugări, iar începând cu anul 2007 a fost transformată în mănăstire de călugărițe.

Concluzii – Mănăstirea Găvanu este un lăcaș de cult interesant, situat într-un cadru natural de vis, frumusețea locului fascinându-l și pe Alexandru Vlahuță, care a vizitat această mănăstire. De altfel, unul dintre subcapitolele lucrării ”România pitorească” este denumit ”Muntele Penteleu. Mănăstirea Găvanu”; în această operă literară apărând o scurtă descriere a lăcașului de cult: ”Mânăstirea este ascunsă într-o poieniță sub tăietura dreaptă, prăpăstioasă a muntelui Găvanu: o bisericuță de lemn în mijlocul curții, pe de lături câteva chilii vechi, unele-n ruină, în fund, un izvor, de la care pleacă în deal o cărăruie ce duce printre stânci la o cocioabă, adevărată vizuină, unde trăiește singur — de optzeci de ani singur în această pustietate — schimnicul Sofronie. ”

Cei care doresc să viziteze acest lăcaș de cult trebuie să se înarmeze cu multă răbdare și să parcurgă drumul cu un autovehicol cu garda la sol mai înaltă; vremea trebuie să fie neapărat frumoasă și stabilă, o simplă aversă de ploaie putând face aceste drumuri impracticabile. În final, o să atașez câteva fotografii realizate cu ocazia vizitei noastre la Mănăstirea Găvanu.

---
Impresii încărcate de Crazy_Mouse in 10.11.2012 16:51:29

Validat / Publicat: 10.11.12 18:43:33


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 5238

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Crazy_Mouse); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  20000 PMA (din 20 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[10.11.12 18:02:23]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ak-ar de rumÂn
[10.11.12 19:17:54]
» mesaj pers

   Admir și te felicit pentru dăruirea și consecvența cu care ne dezvălui frumusețile Subcarpaților de curbură - plaiuri apropiate sufletului tău, un spațiu cu care te identifici cu atâta dăruire.  

   Mi le faci și mie mai apropiate, trezindu-mi reverii și amintiri ale unor timpuri când pașii, numai pașii, mă purtau, cu altă vigoare, pe drumurile pe care le descrii atât de frumos.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- valimi
[10.11.12 20:25:25]
» mesaj pers

   Si eu la fel, dar nu am un vocabular atat de dezvoltat...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[10.11.12 21:32:13]
» mesaj pers
"Nimeni din cei ce caută traiul tihnit să nu nădăjduiască vreodată la pacea lăuntrică. "

   Sf. Sava - "Patericul Lavrei"

   Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- vadra
[11.11.12 21:09:31]
» mesaj pers

   Imi pare bine ca votul meu a dus la acordarea superbonusului. Articolul merita asa ceva, atat pentru informatiile aduse, cat si pentru stilul scriiturii. Mai mare dragul sa citesti un review cuprinzator si bine structurat. Ma cam saturasem sa citesc "telegrame" din vacantele unora.

   Felicitari.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Crazy_Mouse
[17.11.12 18:00:52]
» mesaj pers

   Mulțumesc tuturor pentru aprecieri! Îmi cer scuze pentru răspunsul întârziat, însă am avut o săptămână aglomerată și nu am avut timp pentru alte activități, decât cele strict legate de serviciu.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[68] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2012] Drumul către Mănăstirea Găvanu trece pe lângă Grunjul de la Mânzălești. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382875">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382875"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382875">Şterge vot</a></div><span id="v9382875" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382875)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382875Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382875MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2012] Drumul către Mănăstirea Găvanu trece pe lângă Grunjul de la Mânzălești.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P02 [OCT-2012] Ne îndreptăm încrezători către Munții Buzăului. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382876">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382876"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382876">Şterge vot</a></div><span id="v9382876" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382876)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382876Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382876MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2012] Ne îndreptăm încrezători către Munții Buzăului.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P03 [OCT-2012] Vegetația îmbracă haina multicoloră a Toamnei. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382877">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382877"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382877">Şterge vot</a></div><span id="v9382877" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382877)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382877Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382877MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2012] Vegetația îmbracă haina multicoloră a Toamnei.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]P04 [OCT-2012] Suntem în satul Jghiab. Drumul cotește către dreapta, după casa cu etaj construită din lemn și apoi urca brusc... Aproape prea brusc pentru mașina noastră. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382878">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382878"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382878">Şterge vot</a></div><span id="v9382878" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382878)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382878Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382878MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2012] Suntem în satul Jghiab. Drumul cotește către dreapta, după casa cu etaj construită din lemn și apoi urca brusc... Aproape prea brusc pentru mașina noastră.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P05 [OCT-2012] Pe aici am urcat destul de greu, în treapta 1 de viteză. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382879">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382879"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382879">Şterge vot</a></div><span id="v9382879" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382879)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382879Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382879MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2012] Pe aici am urcat destul de greu, în treapta 1 de viteză.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P06 [OCT-2012] În satul Cireșu, localnicii ne-au îndrumat pe drumul din dreapta. Indicatoarele lipsesc cu desăvârșire. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382880">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382880"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382880">Şterge vot</a></div><span id="v9382880" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382880)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382880Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382880MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2012] În satul Cireșu, localnicii ne-au îndrumat pe drumul din dreapta. Indicatoarele lipsesc cu desăvârșire.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P07 [OCT-2012] Drumul șerpuiește pe sub poala muntelui. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382881">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382881"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382881">Şterge vot</a></div><span id="v9382881" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382881)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382881Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382881MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2012] Drumul șerpuiește pe sub poala muntelui.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P08 [OCT-2012] Cheile Bicazului sau drumul către Găvanu? Greu de spus... -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382882">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382882"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382882">Şterge vot</a></div><span id="v9382882" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382882)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382882Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382882MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2012] Cheile Bicazului sau drumul către Găvanu? Greu de spus...
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P09 [OCT-2012] O altă intersecție. Spre stânga este drumul către Mănăstirea Găvanu, către dreapta se ajunge la Bisoca, iar înapoi se iese la Grunj, lângă Meledic. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382883">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382883"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382883">Şterge vot</a></div><span id="v9382883" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382883)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382883Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382883MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2012] O altă intersecție. Spre stânga este drumul către Mănăstirea Găvanu, către dreapta se ajunge la Bisoca, iar înapoi se iese la Grunj, lângă Meledic.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P10 [OCT-2012] Până la indicatorul din dreapta se putea ajunge înainte cu mașina. De aici până la Mănăstirea Găvanu, circa 3 kilometri, accesul se făcea pe o potecă. Știind de la localnici că drumul poate fi abordat și cu mașina, am decis să ignorăm al doilea indicator: ”Circulația Publică Interzisă”. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382884">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382884"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382884">Şterge vot</a></div><span id="v9382884" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382884)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382884Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382884MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2012] Până la indicatorul din dreapta se putea ajunge înainte cu mașina. De aici până la Mănăstirea Găvanu, circa 3 kilometri, accesul se făcea pe o potecă. Știind de la localnici că drumul poate fi abordat și cu mașina, am decis să ignorăm al doilea indicator: ”Circulația Publică Interzisă”.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P11 [OCT-2012] Peisajul ne-a lăsat fără cuvinte! -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382885">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382885"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382885">Şterge vot</a></div><span id="v9382885" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382885)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382885Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382885MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2012] Peisajul ne-a lăsat fără cuvinte!
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P12 [OCT-2012] Satele rămân în vale, tot mai departe de noi. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382886">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382886"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382886">Şterge vot</a></div><span id="v9382886" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382886)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382886Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382886MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2012] Satele rămân în vale, tot mai departe de noi.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P13 [OCT-2012] Este timpul pentru o scurtă ședință foto! -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382887">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382887"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382887">Şterge vot</a></div><span id="v9382887" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382887)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382887Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382887MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2012] Este timpul pentru o scurtă ședință foto!
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P14 [OCT-2012] Se părea că arborii se vor prăvăli peste noi în orice moment. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382888">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382888"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382888">Şterge vot</a></div><span id="v9382888" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382888)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382888Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382888MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2012] Se părea că arborii se vor prăvăli peste noi în orice moment.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P15 [OCT-2012] Drumul șerpuiește în continuare pe marginea prăpastiei ce se cască în partea stângă. Mănăstirea Găvanu se află la poalele muntelui din fundalul imaginii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382889">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382889"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382889">Şterge vot</a></div><span id="v9382889" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382889)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382889Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382889MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2012] Drumul șerpuiește în continuare pe marginea prăpastiei ce se cască în partea stângă. Mănăstirea Găvanu se află la poalele muntelui din fundalul imaginii.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P16 [OCT-2012] În urma noastră ultimele așezări omenești rămân tot mai departe. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382890">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382890"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382890">Şterge vot</a></div><span id="v9382890" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382890)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382890Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382890MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2012] În urma noastră ultimele așezări omenești rămân tot mai departe.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P17 [OCT-2012] Ne apropiem de Mănăstirea Găvanu. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382891">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382891"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382891">Şterge vot</a></div><span id="v9382891" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382891)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382891Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382891MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2012] Ne apropiem de Mănăstirea Găvanu.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P18 [OCT-2012] În partea superioară a poienii este construit lăcașul de cult. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382892">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382892"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382892">Şterge vot</a></div><span id="v9382892" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382892)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382892Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382892MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2012] În partea superioară a poienii este construit lăcașul de cult.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P19 [OCT-2012] În mijlocul poienii a existat un lac, ce a secat datorită verilor tot mai secetoase din ultima perioadă. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382893">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382893"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382893">Şterge vot</a></div><span id="v9382893" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382893)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382893Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382893MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2012] În mijlocul poienii a existat un lac, ce a secat datorită verilor tot mai secetoase din ultima perioadă.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P20 [OCT-2012] Prin pădurea din vale am ajuns noi aici. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382894">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382894"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382894">Şterge vot</a></div><span id="v9382894" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382894)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382894Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382894MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2012] Prin pădurea din vale am ajuns noi aici.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P21 [OCT-2012] Mioarele se odihnesc la umbra pădurii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382895">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382895"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382895">Şterge vot</a></div><span id="v9382895" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382895)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382895Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382895MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2012] Mioarele se odihnesc la umbra pădurii.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [OCT-2012] Urcăm drumul prin poiană, în liniște, către mănăstire. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382896">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382896"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382896">Şterge vot</a></div><span id="v9382896" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382896)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382896Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382896MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [OCT-2012] Urcăm drumul prin poiană, în liniște, către mănăstire.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [OCT-2012] Mănăstirea Găvanu se ivește treptat în fața noastră. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382897">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382897"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382897">Şterge vot</a></div><span id="v9382897" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382897)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382897Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382897MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [OCT-2012] Mănăstirea Găvanu se ivește treptat în fața noastră.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [OCT-2012] Aceasta este clopotnița mănăstirii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382898">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382898"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382898">Şterge vot</a></div><span id="v9382898" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382898)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382898Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382898MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [OCT-2012] Aceasta este clopotnița mănăstirii.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [OCT-2012] Paraclisul așezământului monahal cu hramul ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” ridicat după 1990. În continuarea acestei clădiri se află căteva camere pentru oaspeți, trapeza și bucătăria mănăstirii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382899">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382899"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382899">Şterge vot</a></div><span id="v9382899" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382899)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382899Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382899MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [OCT-2012] Paraclisul așezământului monahal cu hramul ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” ridicat după 1990. În continuarea acestei clădiri se află căteva camere pentru oaspeți, trapeza și bucătăria mănăstirii.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [OCT-2012] Chilii și alte anexe gospodărești. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382900">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382900"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382900">Şterge vot</a></div><span id="v9382900" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382900)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382900Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382900MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [OCT-2012] Chilii și alte anexe gospodărești.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [OCT-2012] Biserica Mănăstirii Găvanu, ce poartă hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382901">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382901"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382901">Şterge vot</a></div><span id="v9382901" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382901)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382901Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382901MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [OCT-2012] Biserica Mănăstirii Găvanu, ce poartă hramul ”Adormirea Maicii Domnului”.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [OCT-2012] La exterior sunt plantate straturi de flori multicolore, care se bucură de ultimele zile călduroase de toamnă. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382902">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382902"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382902">Şterge vot</a></div><span id="v9382902" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382902)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382902Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382902MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [OCT-2012] La exterior sunt plantate straturi de flori multicolore, care se bucură de ultimele zile călduroase de toamnă.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [OCT-2012] Ușa din lemn prin care se intră în interiorul bisericii, văzută din apropiere. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382903">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382903"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382903">Şterge vot</a></div><span id="v9382903" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382903)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382903Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382903MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [OCT-2012] Ușa din lemn prin care se intră în interiorul bisericii, văzută din apropiere.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [OCT-2012] Am intrat în Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Găvanu. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382904">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382904"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382904">Şterge vot</a></div><span id="v9382904" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382904)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382904Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382904MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [OCT-2012] Am intrat în Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Găvanu.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [OCT-2012] Pereții conțin icoane pictate pe lemn ale diverșilor sfinți. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 10.11.12] - <span class="allrVotedi" id="av382905">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv382905"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=382905">Şterge vot</a></div><span id="v9382905" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(382905)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f382905Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e382905MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [OCT-2012] Pereții conțin icoane pictate pe lemn ale diverșilor sfinți.
foto Crazy_Mouse [10.11.12]
# [0 PMA, fara bonus]

[68] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.124850034714 sec