58719 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Mănăstiri şi biserici buzoiene

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
12.05.2015
DE
Avatar Crazy_Mouse
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Râmnicu Sărat
înscris/ă în 09.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

În vizită la Schitul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (Fosta Mănăstire Berca)


Începutul lunii mai ne-a adus câteva zile libere, chef de plimbare dar și o vreme capricioasă, care ne-a sabotat multe dintre planuri. Totuși, pentru că doream totuși să ieșim puțin din casă, ne-am hotărât să vizităm un obiectiv aflat oarecum în apropiere și unde nu mai ajunsesem până atunci – Fosta Mănăstire Berca, actualmente Schitul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Am trecut de multe ori prin localitatea Berca și am văzut lăcașul de cult cocoțat pe dealul din vecinătatea localității, însă de fiecare dată am zis că vom ajunge acolo data viitoare... Ei bine, iată că a sosit și acea dată viitoare!

Drumul până la acest obiectiv a însemnat pentru noi ruta Râmnicu Sărat – Mărăcineni – Săpoca – Pleșcoi – Berca. Până la Mărăcineni am mers pe DN2-E85, iar acolo, înainte de podul peste râul Buzău, am intrat spre dreapta (pe direcția noastră de mers spre Buzău) pe DJ 203K; din Săpoca am virat stânga pe DJ 203L (noi știm drumul, dar există indicatoare vizibile pentru cei care ajung pentru prima dată pe aceste meleaguri). Ultimii aproximativ 10 kilometri sunt mai dificil de parcurs, deoarece asfaltul ar cam necesita reparații capitale; însă, cu puțină grijă, am ajuns la Berca (la Berca se poate ajunge și din DN 10, urmând indicatoarele, iar drumul este mult mai bun). Ultima jumătate de kilometru am parcurs-o pe un drum pietruit pe care l-am găsit ușor, urmând un indicator spre dreapta din centrul localității. Am ajuns pe platoul unde se află schitul și am oprit mașina pe marginea drumului, înainte de intrarea în curtea obiectivului.

Vizitarea Schitului ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Fosta Mănăstire Berca

Obiectivul este unul dintre vechile lăcașe de cult de pe raza județului Buzău, fiind atestat documentar pentru prima dată încă din secolul al XVII-lea, mai precis din anul 1672. Ceea ce ne-a stârnit curiozitatea încă dinainte de a vizita obiectivul a fost faptul că lăcașul de cult este înconjurat pe două laturi de ruinele unor ziduri vechi, vizibile din depărtare. Așa că imediat ce am pătruns în curte, am privit de jur-împrejur, observând zidurile vechi, un micuț cimitir în stânga intrării, câteva anexe bisericești, iar în centrul curții biserica lăcașului de cult, cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Ne-am îndreptat spre biserica lăcașului de cult, pășind pe aleea cimentată înconjurată de iarbă și straturi de pământ din care câteva floricele anunțau că vara este totuși destul de aproape. Biserica cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” este o construcție în formă de cruce, cu o singură turlă și cu ziduri exterioare simple, nepictate. De fapt, la exterior am remarcat un brâu din piatră asemănător unei funii împletite, amplasat deasupra ferestrelor care au ancadramente de piatră măiestrit șlefuite. În partea inferioară a ferestrelor se poate observa chipul sculptat în piatră al câte unui înger, iar în partea superioară au putut distinge diverse motive vegetale – frunze și flori de piatră cu dimensiuni diferite.

Am ajuns în fața ușii de metal și ne-am întâlnit cu o măicuță care trebăluia de zor în pridvorul bisericii. Din vorbă în vorbă, dumneaei ne-a făcut o scurtă prezentare a lăcașului de cult: ne-a povestit că biserica este o ctitorie a stolnicului Mihalcea Cândescu și a fost ridicată în anul 1694. Înainte de secularizarea averilor mănăstirești din anul 1864, aici a funcționat pentru o perioadă atât școala candidaților la preoție din Buzău, cât și Seminarul Teologic din Buzău. În ceea ce privește existența zidurilor ruinate din jurul bisericii, măicuța ne-a spus că ele au fost ridicate în secolul al XVIII-lea pentru a proteja obiectivul, conferind astfel aspectul de cetate medievală acestui lăcaș de cult; din clopotnița integrată în zidul de apărare se putea observa mare parte din valea Buzăului. Din acest motiv, pentru că reprezenta un punct strategic important, lăcașul de cult a fost bombardat în timpul celui de-al doilea război mondial, iar biserica este singura construcție din vechiul lăcaș de cult ce a reușit să rămână în picioare, deși suferise la rându-i serioase avarii. În urma acestor stricăciuni au fost refăcute integral acoperișul și cupola turlei. În ceea ce privește viața monahală, aceasta a fost întreruptă aici pe timpul comunismului, iar din 2003 a fost reluată, punându-se bazele Schitului ”Sfinții Arhangheli” din Berca.

Am mulțumit măicuței pentru informațiile oferite și am cumpărat două pliante informative din micuțul magazin bisericesc amenajat în pridvor, apoi am vizitat biserica iar excelentul nostru ghid s-a retras, nu înainte de a mai completa că pictura pe care o admirăm aici este opera cunoscutului pictor Pârvu Mutu, datând din anul construirii lăcașului de cult - 1694. Biserica a fost repictată ulterior de Nicolae Teodorescu Pitarul, fost conducător al Școlii de zugravi de la Buzău, iar vechea pictură a lui Pârvu Mutu a fost descoperită o dată cu lucrările de restaurare realizate începând cu anul 2004.

Ceea ce ne-a impresionat imediat ce am intrat în această biserică este portalul dantelat realizat în piatră prin care se pătrunde din pridvor către pronaos. La fel ca și în cazul exteriorului ferestrelor, am putut remarca în dantelăria de piatră a portalului numeroase motive vegetale, iar în partea superioară a acestuia am văzut pisania originală a lăcașului de cult. Frumusețea portalului este completată de ușa sculptată în lemn de stejar. În pronaos am putut admira o pictură reprezentându-i pe pictorul Pârvu Mutu și pe soția acestuia (1694), dar și un tablou votiv care s-a păstrat într-o stare relativ bună, în care este redată familia Cantacuzinilor, rude cu ctitorii. Există și picturi ale unor sfinți, însă acestea prezintă diverse grade de degradare și este evident că pictura ar necesita o restaurare totală care întârzie însă, din lipsa fondurilor necesare.

Un alt aspect care ne-a reținut atenția este faptul că pronaosul este despărțit de naos prin trei arcade semicirculare, susținute de patru piloni din piatră care continuă dantelăria deosebită a ferestrelor și a pridvorului de la intrarea în pronaos. În ceea ce privește pictura de pe catapeteasmă, lucrarea se păstrează în bune condiții și îi aparține lui Nicolae Teodorescu Pitarul.

După ce am studiat cu atenție amănuntele de construcție, ne-am recules pentru câteva clipe și am ieșit afară pentru a aprinde câteva lumănări în locul special amenajat. Soția s-a ocupat de acest aspect, iar eu m-am deplasat către ruinele vechiului zid de apărare a obiectivului. Acestea se află într-un real pericol de prăbușire, fapt pentru care există câteva panouri informative care anunță acest lucru. În partea stângă se mai păstrează o parte din vechiul beci mănăstiresc, iar în partea dreaptă a zidului există câteva spații pe unde m-am putut strecura pentru a admira priveliștea deosebită spre valea râului Buzău. Nu am zăbovit decât pentru câteva fotografii, întrucât o ploaie serioasă apăruse la orizont și amenința să sosească aici din clipă în clipă.

Ne-am îndreptat spre ieșirea din curtea lăcașului de cult, mulțumiți că am fost acolo și am vizitat acest obiectiv unde religia, istoria, arhitectura și pictura se completează armonios, oferind acele clipe de relaxare sufletească necesare oricui din când în când.

Nu voi încheia prezentul review fără a mai aminti faptul că în apropiere puteți vizita Vulcanii Noroioși (aceștia se află la circa 15 kilometri de Berca, vezi impresii), dar și Mănăstirea Rătești, un locaș de cult foarte frumos, dar care a suferit grave avarii în urma unor alunecări de teren (noi am avut șansa să vizităm obiectivul înainte de apariția problemelor; vezi impresii).

Vă doresc numeroase călătorii plăcute în continuare!

---
Impresii încărcate de Crazy_Mouse in 12.05.2015 16:12:06

Validat / Publicat: 12.05.15 17:58:50


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 2442


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Crazy_Mouse); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  36200 PMA (din 39 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- traian.leuca CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.05.15 20:29:22]
» mesaj pers

   Am nimerit votul pentru bonus!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Crazy_Mouse CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.05.15 20:54:59]
» mesaj pers

   @traian. leuca - Mulțumesc! Mă bucur că v-a plăcut obiectivul prezentat!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iuliaen
[12.05.15 22:33:19]
» mesaj pers

   Având origini buzoiene, şi eu am trecut de multe ori prin Berca, dar nu ştiam de existenţa acestei mănăstiri. Aşa că review-ul tău mi-a dat un impuls ca data viitoare să mă abat un pic din drum.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- vali crintea
[16.05.15 17:57:15]
» mesaj pers

   e o inadvertenta in ceea ce priveste atestarea documentara din anul 1672, si anul construirii 1694, dar nu sunt istorisc si raman doar la admiratia rezistentei in timp. As vrea sa ajung cu familia la vulcanii noroiosi si poate ajung si la acest obiectiv!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Crazy_Mouse CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.05.15 21:44:00]
» mesaj pers

   @vali crintea - Lăcașul de cult a funcționat ca așezământ monahal pentru călugări și a fot atestat documentar în 1672 (am reverificat într-unul dintre pliantele cumpărate de aici și anul este corect); se pare că aici a fost construită o mică bisericuță de lemn care s-a deteriorat, astfel că în anul 1694 a fost zidită actuala biserică a lăcașului de cult. Așadar viața monahală de la Berca a existat înainte de anul 1694.

   În ceea ce privește includerea obiectivului pe aceeași listă cu Vulcanii noroioși, acest lucru este pe deplin realizabil, pentru că nu vei devia mult din drum. Oricum vei hotărî, să veniți la vulcani pe vreme frumoasă și fără să fi plouat înainte cu o zi, pentru că altfel e cam dificil cu noroiul.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[27] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2015] Acolo vom ajunge - la Schitul ”Sfinții Arhangheli mihail și Gavriil” din Berca. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616543">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616543"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616543">Şterge vot</a></div><span id="v9616543" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616543)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616543Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616543MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2015] Acolo vom ajunge - la Schitul ”Sfinții Arhangheli mihail și Gavriil” din Berca.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2015] Urmând indicatorul, intrăm pe un drum pietruit care ne va conduce la schit. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616544">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616544"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616544">Şterge vot</a></div><span id="v9616544" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616544)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616544Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616544MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2015] Urmând indicatorul, intrăm pe un drum pietruit care ne va conduce la schit.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2015] Lângă această cruce de piatră am parcat mașina. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616545">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616545"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616545">Şterge vot</a></div><span id="v9616545" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616545)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616545Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616545MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2015] Lângă această cruce de piatră am parcat mașina.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2015] În plan îndepărtat observăm biserica schitului ”Sfinții Arhangheli” din Berca. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616546">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616546"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616546">Şterge vot</a></div><span id="v9616546" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616546)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616546Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616546MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2015] În plan îndepărtat observăm biserica schitului ”Sfinții Arhangheli” din Berca.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2015] Am intrat în curtea obiectivului. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616547">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616547"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616547">Şterge vot</a></div><span id="v9616547" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616547)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616547Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616547MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2015] Am intrat în curtea obiectivului.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2015] După reluarea vieții monahale în anul 2003, aici au fost construite diverse anexe bisericești. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616548">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616548"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616548">Şterge vot</a></div><span id="v9616548" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616548)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616548Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616548MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2015] După reluarea vieții monahale în anul 2003, aici au fost construite diverse anexe bisericești.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2015] Biserica schitului cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în anul 1694, este declarată monument istoric. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616549">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616549"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616549">Şterge vot</a></div><span id="v9616549" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616549)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616549Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616549MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2015] Biserica schitului cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în anul 1694, este declarată monument istoric.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2015] Observăm portalul frumos din piatră aflat la intrarea din pridvor către pronaos. Deasupra se observă pisania originală a lăcașului de cult. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616550">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616550"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616550">Şterge vot</a></div><span id="v9616550" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616550)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616550Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616550MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2015] Observăm portalul frumos din piatră aflat la intrarea din pridvor către pronaos. Deasupra se observă pisania originală a lăcașului de cult.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2015] Frumusețea portalului de la intrarea în pronaos este completată de ușa sculptată în lemn de stejar. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616551">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616551"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616551">Şterge vot</a></div><span id="v9616551" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616551)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616551Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616551MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2015] Frumusețea portalului de la intrarea în pronaos este completată de ușa sculptată în lemn de stejar.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2015] Pronaosul este despărțit de naos prin trei arcade semicirculare, susținute de patru piloni din piatră cu o dantelărie deosebită. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616552">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616552"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616552">Şterge vot</a></div><span id="v9616552" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616552)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616552Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616552MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2015] Pronaosul este despărțit de naos prin trei arcade semicirculare, susținute de patru piloni din piatră cu o dantelărie deosebită.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2015] Interiorul bisericii văzut din alt unghi. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616553">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616553"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616553">Şterge vot</a></div><span id="v9616553" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616553)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616553Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616553MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2015] Interiorul bisericii văzut din alt unghi.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2015] Partea superioară a unui pilon de susținere din interior. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616554">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616554"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616554">Şterge vot</a></div><span id="v9616554" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616554)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616554Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616554MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2015] Partea superioară a unui pilon de susținere din interior.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2015] Observăm aici un tablou votiv în care este redată familia Cantacuzinilor, rude cu ctitorii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616556">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616556"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616556">Şterge vot</a></div><span id="v9616556" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616556)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616556Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616556MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2015] Observăm aici un tablou votiv în care este redată familia Cantacuzinilor, rude cu ctitorii.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2015] Iată-l și pe Pârvu Mutu alături de soție, acest pictor fiind cel care a realizat fresca inițială a bisericii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616558">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616558"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616558">Şterge vot</a></div><span id="v9616558" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616558)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616558Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616558MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2015] Iată-l și pe Pârvu Mutu alături de soție, acest pictor fiind cel care a realizat fresca inițială a bisericii.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2015] Pictura din interiorul bisericii ar avea nevoie de o restaurare totală; din păcate, acest lucru se amână din lipsă de fonduri. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616560">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616560"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616560">Şterge vot</a></div><span id="v9616560" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616560)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616560Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616560MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2015] Pictura din interiorul bisericii ar avea nevoie de o restaurare totală; din păcate, acest lucru se amână din lipsă de fonduri.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2015] Fragmente din pictura interioară a bisericii Schitului ”Sfinții Arhangheli” din Berca. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616561">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616561"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616561">Şterge vot</a></div><span id="v9616561" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616561)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616561Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616561MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2015] Fragmente din pictura interioară a bisericii Schitului ”Sfinții Arhangheli” din Berca.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2015] Cupola turlei este restaurată. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616562">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616562"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616562">Şterge vot</a></div><span id="v9616562" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616562)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616562Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616562MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2015] Cupola turlei este restaurată.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2015] Înainte de a ieși, privim încă o dată pisania originală a lăcașului de cult (1694). -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616563">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616563"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616563">Şterge vot</a></div><span id="v9616563" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616563)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616563Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616563MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2015] Înainte de a ieși, privim încă o dată pisania originală a lăcașului de cult (1694).
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2015] Observăm simplitatea exterioară a bisericii; remarcăm brâul din piatră asemănător unei funii împletite, amplasat deasupra ferestrelor care au ancadramente de piatră măiestrit șlefuite. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616564">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616564"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616564">Şterge vot</a></div><span id="v9616564" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616564)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616564Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616564MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2015] Observăm simplitatea exterioară a bisericii; remarcăm brâul din piatră asemănător unei funii împletite, amplasat deasupra ferestrelor care au ancadramente de piatră măiestrit șlefuite.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2015] Iată și ferestrele încadrate în piatră șlefuită cu motive vegetale. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616565">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616565"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616565">Şterge vot</a></div><span id="v9616565" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616565)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616565Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616565MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2015] Iată și ferestrele încadrate în piatră șlefuită cu motive vegetale.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2015] E momentul să explorăm puțin și ruinele fostelor ziduri de apărare ale obiectivului. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 12.05.15] - <span class="allrVotedi" id="av616566">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv616566"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=616566">Şterge vot</a></div><span id="v9616566" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(616566)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f616566Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e616566MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2015] E momentul să explorăm puțin și ruinele fostelor ziduri de apărare ale obiectivului.
foto Crazy_Mouse [12.05.15]
# [0 PMA, fara bonus]

[27] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.112861871719 sec