ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Costumelor Populare din Romania – tezaur de modele si culori

Ilustrație video-muzicală
Fărâmiţă Lambru - Sus la munte la Muscel
TIPĂREȘTE

Muzeul s-a nascut din dragostea pentru arta populara a doamnei Marghiolita Constantinescu Rogosan, care a donat statului roman diferite obiecte autentice populare, precum icoane pe sticla si lemn, covoare si textile, obiecte de uz casnic, piese de mobilier si ceramica, dar si costume populare traditionale, act ce s-a finalizat in 2004 prin deschiderea unui muzeu al portului popular, intr-una din salile de la parterul Palatului Parlamentului.

Costumele populare prezentate aici mi-au adus aminte de cele vazute la bunica mea, in familia noastra existand un motiv temeinic pentru care portul popular era prezent, datorita unei verisoare dragi, cantareata de muzica populara, care a castigat locuri importante la « Crizantema de Aur » si a facut parte si din cenaclul Flacara. Poate tocmai de aceea am fost atrasa de acest muzeu si sunt atrasa de arta populara, in general, precum si de manifestarile de acest gen.

Costumele femeiesti pe care le-am vazut se disting prin eleganta si valoare decorativa, originea lor in timp fiind usor de stabilit, influentele modei facandu-se destul de bine vizibile.

Costumele barbatesti sunt mult mai simple, mai conservatoare. De altfel, barbatii, in general, nu prea se omoara cu moda... si acest lucru se observa si in portul traditional popular!

Majoritatea costumelor prezente sunt cele provenite din Muscel si se caracterizeaza prin elemente decorative geometrice si florale. In legatura cu costumele purtate de femeile din Muscel, etnograful Daniela Ligor, precizeaza ca « interesul pentru fastul lui nu este intamplator, daca ne gandim ca mult timp acesta a fost recunoscut ca « port national » purtat la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea si de regina si de doamnele de la curte ».

As putea spune ca aceasta colectie ilustreaza evolutia portului popular de-alungul ultimului secol.

Muzeul Costumelor Populare, aflat in prezent sub tutela Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti, este deschis de marti si pana duminica, intre orele 9-17, iar taxa de intrare este destul de modica: 6 lei/adult si 3 lei/copil. Taxa de fotografiere nu este perceputa. Intrarea in muzeu se face prin str. Izvor nr. 2-4 si reprezinta corpurile A-F din Palatul Parlamentului.

Din pacate, desi este pozitionat strategic si se intra chiar din strada, muzeul nu se bucura de foarte multi vizitatori... Poate ca ar trebui stiut faptul ca muzeul prezinta cea mai bogata colectie de acest gen din Europa (peste 500 de exponate) si se intinde pe o suprafata de 3500 de m. p. , zonele cele mai bine reprezentate fiind Muscel-Arges, Valcea, Dambovita si Teleorman.

Ceea ce lipseste insa si poate ca organizatorii ar trebui sa tina seama de acest lucru, este faptul ca nicaieri nu se ofera amanunte despre costumele respective, in afara de zona de provenienta si secolul de care apartin. Doar foarte putine au informatii despre evenimentele la care erau folosite, cum sunt cele din foisorul central al muzeului in care se specifica faptul ca este vorba de un « alai de nunta ». Am mai intalnit si un costum « de nevasta », sotul meu exprimandu-si dorinta sa ma vada purtandu-l...

Avand in vedere lipsa amanuntelor despre acestea, as incerca sa le prezint succint, asa cum stiu eu din batrani.

Costumul popular femeiesc se compune din ie sau bluza, care este fabricata din panza topita alba si este cusuta cu ata de diferite culori. Cine face parte din generatia mea si a cusut pe « etamina » la scoala, la orele de lucru manual, stie cata migala este necesara pentru a face chiar un model simplu, iar pe panza imi inchipui ca trebuie sa fie si mai dificil. O alta componenta a costumului este fusta, tot din panza topita, decorata in registrul inferior cu modelele prezente pe ie. Fota, valnicul, sortul sau catrinta, care se pune pe fusta, este tesuta din lana si este partea cea mai bogat ornamentata a costumului, cea mai “vie”, brodata vesel cu culori tari, puternice, precum rosul, albastrul sau culoarea aurie. Verisoarei mele i-a luat peste jumatate de an sa imbogateasca o astfel de fota cu paiete, ca sa va dati seama cata munca si efort se depune pentru realizarea unui costum popular. Centura care se pune la brau si marama, naframa sau cununa ori esarfa din borangic, purtata doar de femeile casatorite, reprezinta o alta componenta.

Daca ne gandim si la jumatatea noastra, si in treacat fie spus, ar fi interesant sa il vad si eu pe sotul meu imbracand un costum de « barbat »... , trebuie stiut ca acesta, respectiv costumul popular barbatesc este compus din pantaloni albi de dimie cu sau fara vipusca (banda ingusta verticala cusuta pe laterala piciorului) ma largi sau mai lungi, in functie de zona, camasa alba simpla sau cu model, vesta sau pieptarul (si femeile pot avea veste) si chimirul, varianta centurii la barbati, care este o curea lata sau un brau tesut.

In afara de costume, atat femeile cat si barbatii poarta opinci din piele sau pantofi. Despre opincile femeilor nu cred ca mai are sens sa vorbesc, in ziua de azi pantofii cu toc completeaza cu succes costumul popular femeiesc...

Costumele populare se infrumuseteaza in functie de ocaziile cu care sunt purtate, de varsta, dar si de anotimp, precum si in functie de zona din care provin.

Pentru efortul de care a dat dovada de-alungul timpului, prin imbogatirea patrimoniului national cultural, doamna Marghiolita Constantinescu Rogojan, care este artist plastic, a fost decorata cu Ordinul Naţional Steaua României, în grad de cavaler (decretul 982/2004).

Muzeul poate gazdui si alte expozitii temporare, cum a fost o expozitie de icoane rusesti prezenta anul trecut in decembrie, dupa cum am aflata de la doamna muzeograf prezenta.

O vizita in acest muzeu, intregeste cu succes o incursiune prin Muzeul Satului si sper ca iubitorii artei si portului popular sa isi imbogateasca sufletul cu frumusetea costumelor realizate manual cu atata maiestrie artistica.


[fb]
---
Trimis de magdalena in 31.07.11 11:27:50
Validat / Publicat: 31.07.11 12:32:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12742 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Costumelor Populare din Romania - port popular femeiesc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[31.07.11 11:36:26]
»

As dori acest fond muzical: http://www.trilulilu.ro/Horatiu30/d7eeb30f45a143

Multumesc!

webmaster
[31.07.11 11:49:25]
»

S-a rezolvat.

marina-carmen
[31.07.11 12:51:56]
»

foarte frumos rew tau, dar vezi tu ca in ziua de azi putini mai sunt aceia care apreciaza astfel de lucruri.

aida.alecu*
[01.08.11 16:41:11]
»

F frumos, felicitari! in plus chiar nu stiam de existenta acestui muzeu, iar in zilele calduroase am putea sa ii calcam pragul si sa ne delectam ochiul.

vulpix*
[03.09.11 12:37:20]
»

,,foarte frumos si in acelasi timp deosebit, dar sunt convins ca in timp aceste valori or sa dispara peste hotare acolo unde aprecierea este maxima... !! iar noi ca niste buni " cetateni" o sa ne dorim sa mai gasim prin lazile bunicilor asa piese de rafinament si calitate.

cod_gabriel
[07.04.19 14:25:07]
»

Din păcate, se pare că acest muzeu nu mai există.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, cod_gabriel, magdalena, marina-carmen, vulpix*
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075423955917358 sec
    ecranul dvs: 1 x 1