ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biserica Sf. Gheorghe Nou – biserica de la km 0 al Romaniei

TIPĂREȘTE

Trecatorule, care te grabesti sa ajungi la treburile tale, nu ai cum sa treci pe langa acest sfant lacas, fara sa il observi, cantarea psaltica ce se aude in surdina dinspre biserica nu are cum sa te lase indiferent... Mai ales la Sf. Liturghie de duminica, atunci cand „Divina armonie” te strabate pana in cele mai inalte strafunduri!

Situata chiar in plin centru al capitalei, fiind una dintre cele mai vechi din oras, Biserica Sf. Gheorghe Nou reprezinta cea mai importanta ctitorie de acest gen a voievodului martir Constantin Brancoveanu, al carui mormant si sfinte moaste se afla chiar in interiorul acesteia (vezi aici: click aici).

Initial, pe locul actualei biserici, a fost una mai micuta, construita din lemn si bolovani de rau ca temelie, iar din prima jumatate a secolului al XVI-lea s-a inaltat actuala biserica, inceputa in timpul domnitorului Antonie Voievod si terminata in 1707 de Brancoveanu, fiind considerat cel mai bogat lacas monahal (la vremea aceea), cu a sa catapeteasma poleita cu aur si picturile celebrului Parvu Mutu care impodobeau peretii.

In sfanta biserica se gaseste o parte din mana dreapta a Sf. Nicolae al Mirelor Lichiei, in argint si „diamanturi”, daruita bisericii chiar de catre Mihai Viteazul si sotia acestuia, doamna Stanca, in semn de binecuvantare si vesnica inchinare.

In fiecare miercuri din saptamana, racla cu sfintele moaste ale Sf. Nicolae se deschide la cererea cuviosilor, fiind cunoscut faptul ca rugaciunile la sfintele moaste aduc alinare in suferinta, multe minuni facand de-alungul timpului.

Acest Sfant, care la numai 23 de ani si-a vandut intreaga avere pentru a-i ajuta pe cei sarmani si necajiti, a devenit un mare aparator al credintei ortodoxe.

Totodata, aici se afla si icoana facatoare de minuni a Sfintei Cuvioase Paraschiva (1836), dar si sfantul vesmant de la Iasi, in care au fost invesmantate sfintele sale moaste, precum si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. (sec. al XVIII-lea), care implineste rugaciunile celor ce se roaga cu evlavie.

De asemenea, se regaseste sfantul epitaf lucrat de sotia voievodului Brancoveanu la 1720. Acesta, a sfarsit martirizat prin decapitare, in 1707, impreuna cu cei patru fii ai sai, omorat de un sultan turc, pentru ca nu a vrut sa se lepede de credinta in Isus Cristos. Si cel mai dureros lucru a fost ca intai fii sai au fost decapitati in fata lui... Ramasitele sale au fost salvate de sotia acestuia, care le-a adus in aceasta biserica, ultima sa ctitorie, unde a fost inmormantat sub lespedea alba de marmura negravata, pentru a nu se cunoaste acest lucru, dar a gravat pe un vas din argint pe care l-a pus pe mormant.

Hramul bisericii se sarbatoreste in 16 august, sfintii Brancoveni sfarsind chiar de ziua Adormirii Maicii Domnului.

Totodata, se spune ca in 17 iune 1889, in aceasta biserica s-a savarsit slujba de inmormantare a marelui nostru poet Mihai Eminescu.

Biserica a cunoscut multe refaceri in timp, mai intai ea a fost reconstruita dupa modelul unei biserici din insula Halki, apoi, dupa cutremurele din anii 1800, care i-au adus mari stricaciuni, dar si dupa marele incendiu din 1847, s-a refacut dupa planurile arhitectului Xavier Villacrosse Aine, in stil gotic, diferita de forma initiala, in prezent fiind in curs de refacere, restaurare si infrumusetare, dupa modelul original brancovenesc, o parte din pictura terminata stralucind deja prin culoare si plenitudine...

De esti in suferinta sau ai ceva pe suflet sau pur si simplu vrei sa aduci multumire prin rugaciunile tale, zaboveste cateva minute sau poate mai multe la icoanele cele sfinte si la sfintele moaste ca sa primesti alinare si binecuvantare...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 04.06.10 19:39:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16791 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica Sf. Gheorghe Nou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[04.06.10 19:50:42]
»

Cu cat noroc a scapat aceasta biserica de demolarile stim noi cui... E bine ca ai adus-o in atentia trecatorilor si turistilor.

creivean
[04.06.10 19:56:10]
»

Bravo, @magdalena un alt review în nota ta obişnuită, de înaltă ţinută.

Poate că...ar fi timpul să ne întoarcem la cele sfinte, acum în vremurile pe care le trăim.

magdalenaAUTOR REVIEW
[04.06.10 20:05:01]
»

In aceasta biserica se desfasoara si un fel de ritual: de vrei dorinta sa iti fie implinita, mergi in fiecare vineri, timp de sapte saptamani, pune 33 de lumanari in forma de cruce intr-o tavita metalica plina cu nisip, pe care o gasesti acolo, citeste un acatist pe care tot in biserica il primesti si roaga-te pentru problema ta cat timp ard lumanarile. Multe rugaminti au fost ascultate astfel!

Cand am vazut azi in fata intrarii in biserica cum se roaga la icoane credinciosii, cu tavita de nisip in fata, nu stiam ce se intampla... Mi-am luat curajul si am intrebat!

Multumesc pentru aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
webmasterXY*
[04.06.10 20:13:56]
»

La cererea autoarei (şi conform cu regulile) s-au retras PMA standard.

biancuta
[04.06.10 20:19:24]
»

Foarte frumos ai descris aceasta biserica! Deci retinem ziua de miercuri pentru sfintele moaste si ziua de vineri (timp de sase saptamani) pentru crucea de lumanari! Cea de-a doua e mai greu de realizat de catre un turist, dar e de tinut minte, poate... cine stie?

michaela_1961
[05.06.10 00:48:55]
»

Biancuta, Sapte saptamani a scris.

---

F. frumos, mi-a placut mult descrierea bisericii cu toate ritualurile care au loc! Mai ales ca ne aduce aminte ca trebuie sa mai intram din cand in cand (macar) si in biserica.

magdalenaAUTOR REVIEW
[05.06.10 08:33:22]
»

Multumesc @biancuta si @michaela! Uneori nu trebuie decat sa aruncam un ochi in orasul nostru sa vedem cate minuni se ascund in el...

@biancuta, stiam ca in multe biserici se dau acatiste in anumite zile de anumite ori, dar sa vad oamenii care ingenunchiau in fata unei cruci arzande, citind acatiste si inchinandu-se la icoane in acelasi timp, nu am vazut...

babycris42*
[05.06.10 09:14:43]
»

Zilele trecuta cand am fost in Bucuresti, am cautat si eu “ Km 0 “ si cu aceasta ocazie am vazut si biserica. Este foarte frumoasa .

nicolettab*
[05.06.10 13:16:34]
»

Bravo, magdalena, excelente impresii, atat de bine documentate si scrise foarte frumos. un vot de la mine.

Admin
[05.06.10 20:01:10]
»

Mutat la 'Biserici, manastiri, schituri bucurestene', rubrica nou-creata cu scopul de a grupa toate recomandarile despre astfel de obiective din Bucuresti

dandy_pete*
[06.06.10 00:06:09]
»

Si eu am vizitat aceasta frumoasa biserica din buricul capitalei. Este intradevar un locas de cult de mare exceptie.

Iar acest review l-ai scris cu multe amanunte si foarte frumos si pt. asta si eu te punctez cu 400 pma.

Raluca S.
[12.11.21 19:58:31]
»

Buna seara! Confirm cu sufletul deschis ajutorul primit de la Dumnezeu prin ritualul aprinderii celor 33 de lumanari pe care l-am facut de mai multe ori acum mai bine de 20 de ani cand eram studenta si imi placea sa merg la biserica mai ales in Bucuresti deoarece la noi, in provincie toata lumea se cunostea cu toata lumea si aveam impresia ca nu ma pot ruga. Forte frumoasa si adevarata descriere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
babycris42*, biancuta, creivean, dandy_pete*, Diaura*, domidoc, magdalena, michaela_1961, nicolettab*, Raluca S.
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078188896179199 sec
    ecranul dvs: 1 x 1