ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2012
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    96.67%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Biserica Cașin – biserica in care toate mozaicurile sunt din sticla de Murano.

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Biserica Casin este una din cele mai cunoscute biserici din Bucuresti – multi o cunosc sub numele de Manastirea Casin, nume folost pentru a evita cacofonia - unul din cele mai iubite asezaminte de cult ortodox si mandria multor bucuresteni cand este vorba despre cununii sau botezuri.

    Dar oare cati din cei care trec pe langa ea sau au avut bucuria sa ii treaca macar odata pragul, au avut rabdarea sa ii afle de la unul din preoti istoria.

    Pentruca este o biserica tanara, nu a prins vremurile cu domi si domnite, nu are povesti frumoase - doar una trista - si nu a suferit multe modificari majore. Dar cu toate acestea bucurestenii o iubesc; o iubesc pentru ca este mare, luminoasa, incapatoare si pentru ca este la vedere, nu ascunsa printre blocurile urate si cenusii ridicate in anii comunismului. O iubesc pentruca este o reprezentanta de seama a spiritului crestin din Bucuresti. O iubesc pentruca asa cum este la intersectia catorva bulevarde din Cartierul Domenii, cartier de vile, este semeata si domina cu silueta ei zona respectiva. In jurul ei este un micut parc deschis, iar constructia alba se contureaza frumos printre copaci. Si o mai iubesc pentruca o cununie sau o alta slujba oficata acolo, are parte de vocile calde ale unui cor impresionant (25 – 30 persoane), ce stau asezati in balconul de deasupra intrarii, de unde muzica umple biserica si ajunga la sufeletele celor prezenti.

    Daca bisericile catolice se mandresc cu muzica orgilor, noi ne mandrim cand avem ocazia cu corurile noaste; cu vocile acelor oameni care pleaca din suflet si ajung in suflet.

    Am fost de multe ori in aceasta biserica si spre uimirea mea, la ultima cununie la care am participat, am aflat ca preotul de acolo, "nu vrea nimic " pentru oficierea unirii sfinte intre doi oameni in fata lui Dumnezeu. Dar fiecare face dupa cum il lasa inima si buzunarul. (corul nu este la fel de filantrop si isi vrea darul). Fotografiile facute cu acea ocazie, nu erau potrivite pentru o prezentare, asa ca am revenit in alta zi cand biserica era mult mai libera.

    Manastirea se afla intr-o zona a Bucurestiului care a scapat de demolarile comuniste. Este pe Bdul. Marasesti, aproape de Arcul de Triumf in zona Parcului Domenii. Desi este o biserica relativ tanara, construita in 1937, arhitectul ei, prin stilurile brancovenesc si bizantin pe care le-a combinat, i-a dat acea maretie si frumusete clasica, ce va dainui inca multa vreme de acum incolo. Stilul brancovenesc este cel care i-a asezat coloanele la intrare, iar stilul bizantin i-a dat forma de cruce si o inaltime apreciabila, care la interior se manifesta prin senzatia de spatiu vast, luminos si inaltator.

    Numele ei vine de la o strada din apropiere, ce se numea pana in 1950, Manastirea Casin, referindu-se cea din jud. Bacau, in zona careia in Primul Razboi Mondial s-au purtat lupte crancene. Dupa acest razboi, in zona de nord a capitalei, s-a conturat un nou cartier de locuinte, numit Domenii, cartier de oameni instariti si unde la dorinta lor s-a construit aceasta biserica. Pentru ridicarea ei, au pus ban langa ban, atat locuitorii care au facut donatii cat si Institutul Agronomic (aflat in apropiere) prin reprezentantii sai, profesori de seama ai inceputului de sec. XX. Terenul a fost donat de Primarie, iar arhitectul sef al Patriarhiei Romane, i-a dat contur. Construita pe 800mp, biserica isi inalta turla cea mai mare pana la 50m. Un singur lucru nu imi place la ea; culoarea turlelor; dar poate ca si alegerea asta are vre-o insemnatate pe care eu nu o cunosc.

    Desi la exterior nu are picturi, este alba, simpla, silueta ei nu poate fi trecuta cu vederea. Doar un mozaic mare, vizibil de la mare distanta, ce ii infatiseaza pe ocrotitorii lacasului, Sfintii Mihail si Gavril, impodobeste fatada. Are patru turle mici octogonale si una mare cu mai multe fete. Fiecare fata a turlelor este luminata de cate o fereastra inalta si subtire.

    De jur imprejurul pridvorului, 12 trepte din piatra ridica biserica de la nivelul trotuarului si ii dau un aer monumental. Pridvorul ei este mare, impunator si spatios, sustinut de multe coloane solide. Usile de la intrare sunt placte cu bazoreliefuri din bronz, cu sfintii protectori Arhanghelii Mihail si Gavril si cu Sfintii Petru si Pavel.

    Cum la putin timp dupa constructie, cel de al Doilea Razboi Mondial a zguduit linistea Europei, amenajarea ei a fost oprita vreme de cativa ani. Din fericire nici o bomba nu a avariat-o si imediat dupa incetarea razboiului, lucrarile au fost reluate. Timp de zece ani, s-a lucrat la interiorul ei si putem spune ca mesterii au facut o lucrare minunata. Atunci s-a realizat catapeteasma care este din piatra de alabastru si din marmura (si alabastrul este tot alb) iar icoanele de pe ea sunt mozaicuri. Catapetreasma este acel perete care desparte altarul de restul bisericii. In aceasta perioada, biserica era in plin proces de renovare, dar facut discret, incat activitatea sa nu fie tulburata, mai ales ca era o perioada din an, cand se faceau cununii.

    Partea de sus a peretilor si tavanul erau "la rosu " in plin proces de reamenajare, dar cu siguranta isi astepta pictorii sau alti decoratori, care sa le dea o "pata de culoare ".

    Cu tot ateismul conducatorilor comunisti, biserica a fost doar inchisa (intre anii 1956 – 1960) nu si demolata, iar preotul ei din pacate a fost inchis din nu stiu ce motiv. Dupa redeschiderea din 1960 au fost realizate celelalte mozaicuri din interior. In aceasta biserica, toate mozaicurile sunt din sticla de Murano si din acest motiv este unica in Bucuresti. Mai exista si in alte biserici mozaicuri similare, dar nu atat de multe. Tot dupa redeschidere au fost realizate si lambriurile din marmura care se inalta pana la trei metri deasupra pardoselii, care si ea este din marmura alba si rosie, avand in centru un medalion ce infatiseaza doua pasari. Daca nu gresesc, acesta este simbolul religios care suna cam asa; "sa va iubiti unul pe altul " mentionat in slujbele de cununie. Acest simbol se regaseste si pe una din usil de la intrare.

    In stanga naosului este si un mic si nu prea inalt amvon din marmura.

    Pentruca spatiul interior este generos, la slujbele de cununie ce se desfasoara in aceasta biserica, se obisnuieste sa fie aduse scaune, pe care invitatii sa stea, pentru a vedea toata lumea bine, desfasurarea slujbei, desi nu este un obicei ce tine de traditie la ortodocsi.

    Din 2007, Biserica Casin a fost ridicata la rang de Parasclis Patriarhal. Tot in acest an, biserica a fost dotata si cu trei clopote aduse din Austria (pana atunci nu a avut niciunul) si care sunt montate destul de ciudat, nu in vreun turn-clopotnita, ci la vedere pe biserica...


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 13.02.13 14:06:58
    Validat / Publicat: 13.02.13 17:05:26
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 15454 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 Bucuresti - Biserica Casin
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [13.02.13 22:38:09]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [13.02.13 22:57:13]
    »

    @webmaster13:

    Multumesc.

    Admin
    [13.02.13 23:29:14]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    abancor
    [14.02.13 12:54:58]
    »

    Binevenită menționarea cauzei pentru care biserica e mai degrabă cunoscută sub numele de Mănăstirea Cașin! Cred că e o situație rarisimă, plus că e și aproape suprarealistă: o biserică își ia numele, de fapt porecla, de la o stație de tramvai.

    Bun, exagerez puțin, la început a fost strada Mănăstirea Cașin, de la care și-a luat numele și stația de tramvai. Biserica, în schimb, se numea Domenii, sau Parohia Parc Domenii, sau Parcul Domeniilor Sf. Arhangheli. De mulți ani, cred că de prin anii 50, strada și-a schimbat numele, dar stația de tramvai a rămas la denumirea Mănăstirea Cașin. Pesemne cei responsabili din ITB, și azi din RATB, or fi crezut că denumirea vine de la biserică, altminteri nu îmi dau seama de ce nu au schimbat-o vreme de decenii. Dacă s-ar extinde această practică, am avea încă stația de tramvai Piața Galați sau stația de metrou Leontin Sălăjan.

    Prin urmare, dacă, de atîția ani, nu mai există nicio stradă denumită Mănăstirea Cașin, tot omul care vede numele stației presupune că el se trage de la numele bisericii (cînd de fapt e tocmai invers) și de aici... restul e istorie! Porecla bisericii îi depășește în notorietate numele real.

    Iată cum o plăcuță de stație de tramvai neschimbată la timp a nășit o ditamai biserica.

    Am și o mică cîrcoteală: bulevardul de lîngă biserică este Bd. Mărăști, nu Mărășești. Confuzia e des întălnită, mie îmi sare în ochi pentru că am copilărit lîngă Bd. Mărășești, care e la sud de Piața Unirii, între Parcul Carol (fîntîna zodiac) și zona bisericuței Bucur de pe splai.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [14.02.13 13:39:11]
    »

    @abancor:

    Carcoteala este binevenita si cat se poate de corecta.

    grecudoina
    [15.02.13 11:16:21]
    »

    am vazut atatea in afara tarii si in tara, am trait 20 de ani in Bucuresti, am trecut de atatea ori pe langa aceasta biserica, chiar l-am cununat pe fratele meu in aceasta biserica, dar niciodata nu am stiut, despre cat de valoroasa e. Multumesc, pt acest ecou

    alexa91
    [09.03.13 22:19:13]
    »

    Superb review! Trec aproape în fiecare zi pe lângă această biserică, în drum spre facultate, dar niciodată nu m-am oprit să intru, nici măcar pentru a mă ruga să am succes la vreun examen. Mai auzisem despre acest aspect, că mozaicurile sunt din sticlă de Murano, dar când treceam pe acolo parcă mi se stergea din minte. Luni o să am o fereastră și am să vizitez și eu, mai ales că acum am în spate bagajul de cunoștințe acumulate de la tine! Mulțumesc mult pentru acest minunat articol bine documentat!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [10.03.13 11:38:15]
    »

    @alexa91:

    Multumesc.

    Ca de fiecare data, sunt fericita cand pot fi de folos cu o informatie. Daca pana acum nu ai intrat sa te rogi acolo, inseamna ca alta va fi biserica " ta ". Se spune ca intri in biserica unde ceva nedefinit te atrage, fara a tine cont de maretie sau de faima; acolo unde suftelul tau se simte linistit si unde uiti de toate supararile. Intr-o buna zi o vei intalni. Pana atunci poti intra la Casin sa admiri mozaicurile.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abancor, alexa91, Diaura*, grecudoina
    Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078272104263306 sec
    ecranul dvs: 1 x 1