ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    MAR-2009
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Zimbri de Brasov

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Am asteptat cu nerabdare sosirea lor, speram sa reziste drumului lung pe care il aveau de facut pentru a reveni “acasa”, doar, candva, haladuiau pe meleagurile transilvane… Suntem mandri ca acum fac parte din “fauna brasoveana” si, daca la inceput erau doar 5, acum rezervatia de zimbri din comuna brasoveana Vama Buzaului numara 11 membri si este a patra ca marime de la noi din tara (am mai vazut rezervatii asemanatoare la Vanatori-Neamt si la Hateg in judetul Hunedoara). De anul acesta fiecare zimbru are si un nas care are grija sa ii asigure hrana timp de un an…

    Am ajuns in Valea Zimbrilor primavara trecuta, cand aici inca nu se topise zapada. Era mai rece decat in Brasov si aerul tare ne dadea senzatia ca suntem pe varful unui munte. Rezervatia se gaseste la 50 de kilometri de Brasov, intr-o frumoasa depresiune, aproape de Muntii Ciucasului. Eram pentru prima oara in aceste locuri care si-au pastrat nestirbit intreg farmecul natural. Zona este lipsita de poluare si este la fel de frumos ca la Poiana Marului sau la Bran doar ca aici este mai multa liniste si peisajul este mai salbatic.

    Localnicii ne indruma cu amabilitate, rezervatia se gaseste dupa comuna Vama Buzaului cum vii din Brasov, in satul Acris, pe partea stanga. Se poate insa ajunge si din Buzau. Aflam ca suntem printre primii vizitatori si accesul este liber. Nici un muget nu vesteste prezenta impunatoarelor mamifere. Zimbrii sunt inca timizi, dar par sa se fi obisnuit cu noua locuinta. Un zimbru se plimba alene prin tarc si se uita mirat la noi, incercand parca sa desluseasca scopul vizitei noastre. Intr-un colt, un altul dormiteaza la soare impasibil, fara sa catadicseasca sa ne bage in seama. Putina agitatie este doar in jurul locului de luat masa, unde, fara maniere, unul dintre ei intrase cu picioarele in fanul proaspat.

    Ne continuam plimbarea de-a lungul gardului electrificat, in timp ce nepotelul meu de numai 2 ani ii studia cu deosebit interes: "bivolul" exclamase, amintindu-si, probabil, de cei pe care ii vazuse in satul bunicilor de langa Fagaras. Ne afundam in zapada care pe alocuri nu se topise pentru a ajunge la o imprejmuire unde banuiam ca trebuie sa se mai afle cineva. Aruncam o privire printr-o spartura si mai zarim intr-adevar un zimbru, nu prea vioi. Aflam mai tarziu ca era in carantina si fusese izolat temporar de ceilalti pentru ca provenea dintr-o tara extracomunitara.

    Rezervatia se intinde pe cateva zeci de hectare atat de pasune cat si de padure. Linistea patrunzatoare este intrerupta doar de susurul unui paraias cu apa deosebit de limpede care margineste tarcul. De aici se mai pot face excursii in imprejurimi, la 4 km se gaseste o cascada spectaculoasa, dar poti si sa-ti prelungesti sederea in acest loc patriarhal si sa innoptezi la pensiunile din zona. Rezervatia este o atractie foarte placuta pentru copiii care pot zburda nestingheriti (in afara tarcului, bineinteles...) dar si pentru cei dornici de liniste si care indragesc zonele mai retrase.

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 25.01.10 22:11:23
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3071 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Zimbru bucurandu-se de soarele de primavara
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5300 PMA (din 8 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    dandy_pete*
    [26.01.10 08:48:02]
    »

    Asa e. Judetul Brasov se poate lauda pe drept cu rezervatia de zimbrii de la Vama Buzaului. Datorita consiliului local judetean in sfarsit inca un obiectiv de mare importanta turistica in judet. Bravo lor. S-au gandit foarte bine sa-i aduca in acest cadrul natural de o frumusete aparte, poate vom avea mai multi turisti care vor vizita si rezervatia de zimbrii, nu numai cararile batatorite de munte.

    krondia*AUTOR REVIEW
    [26.01.10 09:56:51]
    »
    blackdark
    [12.03.10 06:47:20]
    »

    Buna Krondia,

    Mi se pare mie sau zimbrii sunt cam anemici, asa am impresia ca sunt slabi. Oricum ai votul meu, eu sunt vegetarian si imi place cand mai scrie cineva si despre animale Am mai gasit ceva despre zimbrii de la brasov pe

    gandul, mai jos dau un copy paste la ce am gasit.

    "O rezervaţie naturală de zimbri se va înfiinţa în localitatea Vama Buzăului din Braşov. Aceasta se va întinde pe 100 de hectare şi va avea patru exemplare de animale de la rezervaţia din Bucşani, urmând ca apoi să mai sosească încă zece din Germania şi Elveţia. Pentru acest proiect, Consiliul Judeţean Braşov va aloca 400. 000 de lei. Zimbrul este o raritate, fiind cel mai greu animal european de uscat şi putând trăi chiar şi 28 de ani în captivitate. Ultimul zimbru din Transilvania a fost ucis în 1790.

    Acum 80 de ani, în întreaga lume mai erau sub 50 de zimbri, toţi în grădini zoologice. Ultimele exemplare din sălbăticie au fost omorâte de braconieri după Primul Război Mondial. De atunci, astfel de animale nu mai pot fi găsite decât în rezervaţii şi în zone protejate din păduri aflate în ţări precum Polonia, Belarus, Lituania, Ucraina, Rusia şi Kârgâzstan".

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krondia*AUTOR REVIEW
    [12.03.10 09:52:18]
    »

    blackdark, eu nu am aceasta impresie, poate ti s-a parut ca sunt slabi pentru ca nu au coama. In prezent in rezervatie sunt 11 zimbri si sunt bine ingrijiti. De Craciun a avut loc un concurs organizat de Consiliul Judetean in urma caruia s-au ales "nasi" pentru fiecare zimbru si care le asigura hrana timp de un an. Si la copii a prins foarte bine proiectul, s-au organizat si in scoli concursuri de desene pe aceasta tema.

    Multumesc pentru vot si poate ne vedem la o mini-intalnire AFA.

    blackdark
    [12.03.10 20:28:03]
    »

    si cum azi dimineata am uitat sa-ti dau votul il dau acuma dupa ce ti-am scris am uitat sa-ti mai dau votul meu, nu cred ca o sa ma crezi, dar pe drum catre bistrita mi-am amintit ca nu ti-am dat vot si mi-am pus memeto la telefon ca sa te votez cand ajung acasa oricum slabi sau grasi tot frumosi sunt zimbrii

    krondia*AUTOR REVIEW
    [12.03.10 21:04:05]
    »

    Multumesc, blackdark! Apreciez gestul tau! Sincera sa fiu nu mi-am dat seama, mai primisem un vot intre timp si nici nu stiu chiar pe de rost toate punctele pentru ca acestea conteaza cel mai putin. Ma simt bine atunci cand cineva considera util ceva ce eu stiu. Inainte sa descopar AFA scriam si pe alte siteuri fara puncte si concursuri. Tu nu scrii nimic? Poate de Bistrita daca tot spuneai ca ai fost pe acolo...

    blackdark
    [12.03.10 22:16:29]
    »

    eu sunt o persoana care citeste mult, ii las pe altii sa scrie, nu stiu cum de-am dat de articolul tau cu zimbrii, cautam ceva despre Malta, vrem sa mergem in mai sau iunie, oricum daca m-as apuca de scris mi-ar trebui ceva foarte mult timp, am fost in multe locuri si mai multe tari, dar cu siguranta dupa ce voi ajunge pe "anfield road" voi scrie, cine stie pana atunci poate voi scrie despre "camp nou" ca de aici am si o gramada de poze, dar momentan sunt suparat pe fotbal, ma omoara cu zilele astia de la steaua

    krondia*AUTOR REVIEW
    [25.03.10 15:33:43]
    »

    Va rog sa adaugati, daca se poate, fondul muzical de mai jos. Multumesc

    http://www.trilulilu.ro/lenmaria1/03617efa40eab2

    webmaster13
    [25.03.10 16:22:25]
    »

    se poate cum sa nu! Auditie placuta!

    krondia*AUTOR REVIEW
    [16.11.10 22:16:59]
    »

    În week-end am revenit, după un an jumătate, în rezervaţie, pentru a vedea ce mai fac zimbrii. Am fost plăcut surprinsă să număr 11 exemplare, printre care şi un pui care zburda fără nicio grijă. Zimbrii sunt în stare bună, se vede că sunt bine hrăniţi. Alături de ei păşteau liniştiţi şi un căprior şi o ciută care, deloc timizi, stăteau chiar lângă gard. Din păcate animalele nu se pot atinge, gardul este protejat electric şi a trebuit să ne mulţumim să le admirăm de la distanţă. Deşi credeam că vom fi singuri, am descoperit la faţa locului un grup numeros de tineri care îşi testau camerele digitale, astfel încât zimbrii au avut parte şi de o şedinţă foto profesionistă.

    Nici acum nu se percepe taxă de vizitare, nu ne-a întâmpinat şi nu ne-a însoţit nimeni în rezervaţie astfel încât ne-am putut plimba nestingheriţi. Zona este la fel de curată, coşuri de gunoi şi pentru fumători la tot pasul, în apropiere sunt şi balansoare din lemn. Cei mai mulţi zimbri erau grupaţi în apropierea unui pâlc de copaci, destul de departe de gard aşa că ne-am hotărât să mergem şi pe latura opusă, unde începe rezervaţia. După ce am aşteptat câteva minute bune, răbdarea ne-a fost răsplătită şi un prim zimbru şi-a făcut apariţia, îndreptându-se încet spre noi. Imediat apoi a mai apărut unul şi apoi încă unul. Nu păreau deloc deranjaţi de prezenţa noastră, ne-au privit cu indiferenţă în timp ce unii păşteau iar alţii îşi încercau coarnele pe crengile din iarbă, aduse probabil în acest scop.

    Rezervaţia mi-a lăsat din nou o impresie bună, mă bucur că putem admira aceste animale impunătoare şi la Braşov dar cred că trebuie făcut mai mult pentru promovarea zonei şi a obiectivului. Mi-ar fi plăcut să existe un chioşc cu mici nimicuri personalizate, vederi, orice ar putea scoate în evidenţă acest loc frumos şi care să aducă şi o mică sursă de venit întrucât întreţinerea animalelor este destul de costisitoare.

    Pentru că ştiam de data trecută de existenţa unei cascade impresionante în apropiere, am plecat să o căutăm. Aceasta nu este semnalizată şi am găsit-o doar după ce am întrebat un localnic. De la rezervaţie se merge tot înainte pe şosea, aproximativ 5 km până în Vama Buzăului până se ajunge la un pod. Mai departe drumul nu este asfaltat, dar trebuie mers tot înainte. După o jumătate de kilometru drumul se bifurca, se merge tot inainte si se trece peste alt pod. Drumul este forestier dar este practicabil cu maşina. După un timp apare şi indicatorul spre cascada Urlătoarele. Am lăsat maşina în apropiere şi am mers mai departe pe jos. În zonă sunt amenajate locuri de grătar, nu într-o stare foarte bună dar am înţeles că vara sunt la mare trecere. Peisajul este frumos, puţin mai rece pe măsură ce te apropii de cascadă, comparabil cu traseul de la Dâmbul Morii spre canionul Şapte Scări, dar mai sălbatic.

    Cascada este, într-adevăr, inedită. Firişoare subţiri de apă se preling pe un perete calcaros, reunindu-se apoi într-o perdea subţire de apă. Debitul nu era prea mare acum, probabil pentru că nu a mai plouat, dar fenomenul în sine este interesant. Cei dornici de aventură se pot căţăra pe stâncă şi chiar se pot strecura sub cascadă, dar asta vara când simţi mai mare nevoia să te răcoreşti… La puţin timp şi-a făcut apariţia şi grupul de fotografi amatori şi apoi şi alţi turişti, semn că zona „Urlătoarelor” este, totuşi, destul de cunoscută.

    Eu am să revin şi la vară, să explorez mai mult această zonă care îşi păstrează, încă, frumuseţea arhaică, departe de praful şi gălăgia din oraş.

    Admin
    [14.10.12 20:53:47]
    »

    Mutat, la reorganizare, in rubrica "Rezervatia de zimbri de la Vama Buzaului" (nou-creata, intre timp, pe site)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dandy_pete*, krondia*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vama Buzăului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069944143295288 sec
    ecranul dvs: 1 x 1