ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cascada Urlătoarea sau cum e să mergi pe apă

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În comuna Vama Buzăului mai sînt locuri de văzut. De la rezervația Valea Zimbrilor vezi impresii am plecat mai departe spre Cascada Urlătoarea. Nu urlă la fel ca cea din Bușteni dar merită vizitată are câteva caracteristici unice.

Unde se află, cum ajungem?

Dinspre Brașov sau Buzău se circulă pe DN10 până la localitatea Brădet. În dreptul localității dinspre Brașov o luăm la dreapta, dinspre Buzău la stânga. De acolo vom circula încă cca 10 km până la locul care ne indică cascada. Din Brașov sînt 45 km până aici.

Câteva cuvinte și despre Vama Buzăului

Cetatea Crucii ar fi existat din anul 1457, de atunci ar fi o atestare documentară. Cetatea de la trecătoarea Tabla Butii la începutul secolului XVII era o ruină dar a fost reclădită în 1630. În 1658 în timpul asediului tătarilor cetatea a rezistat. În prezent se află din nou în ruine. În 1794 s-a construit biserica catolică, astăzi este o ruină. Biserica ortodoxă s-a construit la începutul secolului XIX și era din lemn. În locul acestuia s-a construit cea actuală din piatră în 1848.

În prezent Vama Buzăului are 1440 locuitori. Altitudinea localității deasupra mării ar fi de 774 m. În proxomitatea comunei se află Masivul Ciucaș. Coordonatele GPS sînt: 45°35′48″N 25°59′36″E.

De vizitat ar fi Cascada Urlătoarea despre care voi povesti în următoarele, biserica ortodoxă, fostul post de grăniceri, ruinele bisericii catolice, ruinele cetății, rezervația de zimbri, un centru de echitație, păstrăvării și o fermă de struți. În comună există indicatoare maro spre aceste locuri.

Despre cascada Urlătoarea

Cascada Urlătoarea este o cascadă mai atipică, ieșită puțin din comun. Zona cascadei formează un semicerc fără vegetație pe partea stângă a văii Urlătoarea iar la partea superioară există un șir de izvoare și apa cascadei iasă din pământ. Travertinul pe alocuri de culoare roșiatică este de așa natură ca apa să se prelingă peste aceste depuneri, iar acestea să fie acoperite complet de o peliculă de apă de doar câțiva milimetri. Mergând în vale mai sus pe malul pârâului Urlătoarea mai este o cascadă dar mai mică și mai puțin spectaculoasă ca aceasta principală.

Legenda cascadei spune că sunetul pe care apa îl scoate în cădere seamănă cu un țipăt iar localnicii spun că aici au trăit pe vremuri vrăjitoare care încă mai bântuie în zonă :)

Iar localnicii spun că apa este foarte curată, că vin până aici cu bidoane să le umple și că ar fi bună apa la diferite boli ale stomacului (nedovedit însă științific)

Vizita noastră

În valea râului Buzău în dreptul văii Urlătoarea s-a amenajat un loc mare de parcare. În jurul locului am văzut 2-3 clădiri, din care pe una am văzut denumirea Pensiunea la Răscruce, câteva cabane private, o păstrăvărie privată unde îți dă o undiță iar peștele prins se va cumpăra (43 lei/kg), și vânzători ambulnți care au venit până aici pentru a oferi produse locale, brânză, etc.

Până la cascadă se va merge pe jos pe un drum forestier însă înschis circulației publice. Pe malul pârâului Urlătoarea sînt multe locuri amenajate pentru picnic, în principiu bănci, mese, coșuri de gunoi, pe alocuri loc pentru grătar și toalete ecologice. La un moment dat unii făceau mici iar mirosul a fost prea îmbietor, iar după vizita cascadei am căutat imediat o mâncătorie :)

Tot traseul este extra-lejer până max. un km ambele cascade. Dar se poate merge mai departe pe vale și admira peisajul din munții Ciucaș. După ce am ajuns la cascadă am admirat-o de pe partea drumului, pe urmă am coborât la râu să trecem podețul. În dreptul podețului găsim informațiile pe un mic panou despre cascadă.

Scrie așa;

Cascada Urlătoarea este un fenomen hidrogeologic-front liniar de izvoare cu depuneri masive de tuf calcaros.

La baza depozitelor de conglomerate cretacic inferioare apar pânzele de apă subterane care alimentează izvoarele (7-9) cu debit și temperatură constantă tot timpul anului.

Am trecut dincolo și am observat fenomenul peliculei de apă și am constatat că mă pot plimba peste tot pe această cascadă că de alunecat nu alunec iar de udat nu mă ud. Aveam o pereche de pantofi sport simpli dar nu m-am udat deloc.

Stânga sus este o stâncă de pe care curge apa altfel ca la o cascadă normală. Ca și comparație această parte a cascadei seamănă cu Cascada Chișătoarea din Moieciu. Ne-am dus până acolo, am admirat de aproape, am filmat, am venit înapoi. Pe urmă ne-am mai plimbat mai sus în vale. La întoarcere am intrat la păstrăvărie să văd cam ce exemplare prind clienții care erau destul de numeroși. În total vizita a durat o oră, scurtă dar frumoasă. Recomand. Rog WM să atașeze la început, mulțumesc.

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 25.10.23 20:47:18
Validat / Publicat: 25.10.23 21:20:18

VIZUALIZĂRI: 396 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Pârâul Urlătoarea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.10.23 21:20:59]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Pușcașu Marin
[26.10.23 09:30:25]
»

@AZE: Uitându-mă la cele două filmulețe puse de tine, constat că Urlătoarea asta... urlă ea, dar urlă cam ca o nevastă care e nemulțuită doar așa... din principiu, doar ca să nu tacă .

Mie de fapt mi se pare că susură. Cred că mi-ar plăcea să trag un pui de somn în apropiere, zgomotul făcut de căderea apei pare chiar relaxant.

Cred că numele i se trage de la vreun bărbat, după vreo 50-60 de ani de căsătorie, cu aceeași femeie, evident . Aia cu legenda vrăjitoarelor a fost întru apărarea respectivei neveste.

ANILUPHONE
[26.10.23 09:45:16]
»

@AZE: Nu știu de ce așteptam articolul ăsta... pentru că după ce am citit despre zimbri, mi-am imaginat că ați fost și la cascadă! Mi-a plăcut cum ai prezentat-o și vă felicit că ați fost acolo!

Cu ani în urmă am fost în zonă destul de des și am văzut cascada în toate anotimpurile... înghețată sau secată, cu debit mare de apă sau mai mic, așa cum am văzut în pozele tale.

Vara trecută a fost cea mai recentă vizită în zonă și am văzut schimbarea în bine a obiectivelor turistice ale zonei... de la amenajări la organizare și inclusiv taxare. Un trenuleț turistic circula de la zimbri până la cascadă! Asta chiar mi-a dat senzația de zonă turistică... de vacanță!!!

În rest numai de bine!

AZEAUTOR REVIEW
[26.10.23 11:29:53]
»

@ghisor: ????

Dacă mă gândesc bine îți găsesc un loc de dormit acolo sus pe lângă pragul acela stâncos cu minicascada din filmarea nr 2. Acolo este și un pic de zonă verde niște brazi, ei acolo se poate trage un pui de somn adevărat

Pușcașu Marin
[26.10.23 11:33:18]
»

@AZE: Ai grijă cu prețul, că-s genius level 3 pe booking

AZEAUTOR REVIEW
[26.10.23 11:34:47]
»

@ANILU: În zona Vama Buzăului sînt mult mai multe de văzut, și dacă punem și drumețiile în calcul vizita se poate trasnforma într-un sejur. Timp să fie.

Noi am fost doar la cele mai importante obiective.

AZEAUTOR REVIEW
[26.10.23 11:36:01]
»

@ghisor: ????

mprofeanuPHONE
[28.10.23 11:54:20]
»

@AZE: Mi-a plăcut ce am citit în articolul tău! Am văzut în filmuleț că ai abordat cascada prin partea dreaptă, ce frumoasă cascadă ai filmat. Și eu când am fost vara aceasta am văzut cascada și bine ai zis este atipică... dar mi s-a parut interesantă, este altceva...

Doar mergând acolo te bucuri de frumusețea ei!

AZEAUTOR REVIEW
[28.10.23 17:58:20]
»

@mprofeanu: Știam că ați fost acolo, cred că dintr-un ecou.

Numai prin partea dreaptă se poate merge la cascadă, acolo este podețul.

Încă din copilărie am fost fascinat pentru cascade dar discutăm despre cascade clasice și care dacă se poate să fie cu debit maxim de apă (de fapt toate cascadele pe care le-am desenat în copilărie (mi-a păstrat mama câteva) au debit de apă peste maxim aproape de inundat localitățile din jur ????

Mulțumesc pentru vizită și vot

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, mprofeanu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vama Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066532850265503 sec
    ecranul dvs: 1 x 1