ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.08.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 3 zile
prieteni
4 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vama Buzaului - doar pentru iubitorii de natura

TIPĂREȘTE

Vara evitam destinatiile si drumurile aglomerate, dar ne place sa evadam din Bucurestiul canicular in fiecare weekend. Asa ca mereu suntem in cautare de locuri pitoresti, montane, ca sa scapam de canicula urbana, cat mai putin aglomerate si la maxim 3-4 ore de mers cu masina din Bucuresti

Am citit acum vreo 2 ani despre Vama Buzaului, prima data pe un blog de calatorii pe care il urmaresc, apoi un articol intr-un ziar. Desi era pe lista de dorinte, nu s-a intamplat sa ajungem acolo. Pana acum :)

Din Bucuresti ai 3 variante de drum: pe Ploiesti-Valenii de Munte, pe DN 1 Valea PRahovei-Brasov, Sacele sau pe Buzau-Nehoiu; in functie de cat e de aglomerat, aplicatia Waze te indruma si pe niste drumuri laturalnice; ajungi in aproximativ 3.5-4 ore, cu doua popasuri scurte de dezmortire, distanta fiind de aprox 230 km

Vama Buzaului este o comuna formata din 4 sate: Acris, Dalghiu, Vama Buzaului si Buzaiel.

Comuna apartine de jud. Brasov, dar este la limita cu jud. Covasna. Pana in 1918, aici se afla granita dintre Romania Si Austro-Ungaria.

Relieful este pitoresc, montan, cu o altitudine medie de circa 800 m si se afla la poalele muntelui Ciucas

Ce poti face in zona:

1. Rezervatia de zimbri: amplasata in satul Acris, frumos amenajata, cu zimbri, cerbi, caprioare care traiesc pe o suprafata de circa 10 hectare; uriasul tarc este ingradit si prevazut cu gard electric.

Imprejurul lui te poti plimba si admira animalele si poti sa-ti tragi rasuflarea odihnindu-te la masutele, bancile, foisoarele sau balansoarele care sunt amplasate in jurul tarcului. Foarte bine intretinut complexul, cu toalete curate, cateva tarabe cu gustari (crantanele, apa, sucuri, inghetata, clatite, gogosi, dulceturi), bijuterii facute de mana, branzeturi ale producatorilor locale. Copiii mai pot petrece timp in zona la locul de joaca special amenajat sau, contra-cost, la un laser-tag sau plimbandu-se cu un mini-ATV

2. De la pensiunea La Rascruce (unde am avut cazarea), am mers circa 1 km pana la Cascada Urlatoarea: cu acelasi nume ca cea din Bucegi, este de fapt o revarsare pe un versant a catorva izvoare mici.

Particularitatea consta in faptul ca, indiferent de anotimp, izvorasele au aceeasi temperatura si acelasi debit. Fain si ca poti traversa raul pe un podet si poti ajunge practic pe versantul cu caderile de apa. Nefiind debit mare, te poti plimba prin cascada.

Dupa ce am facut cateva poze, ne-am continuat plimbarea pe drumul forestier, de-a lungul raului, inca circa o ora. Fiind vineri, nu era prea multa lume. Am inteles ca in weekend este zona de picnic si gratare si este aglomerat...

Am ramas surprinsa de cat de curata si bine intretinuta este zona: banci si mese pentru picnic din loc in loc, fie pe maul raului, fie la marginea padurii, ba chiar niste oameni care coseau iarba pe malul raului!!! Pareau platiti de primarie, pentru ca purtau tricouri branduite si erau de la o firma de intretinere spatii verzi.

3. Trasee montane catre masivul si varful Ciucas; nu sunt atat de accesibile ca cele dinspre Cheia, sunt mai lungi, asa ca le recomand doar celor antrenati; aici, o idee de traseu: carpati.org/trasee_muntii ... as-165/173.html

4. Am facut o drumetie urcand dealul din spatele pensiunii; am gasit ramasitele a 2 din cele 7 festung-uri (intariri de tipul taberelor militare), am “colonizat” locul cu un bat de care am legat o bandana, ne-am plimbat pe culmea lui, admirand privelistea superba a satelor Dalghiu si Vama Buzaului, ne-am bucurat de liniste, soare si de umbra unor stejari seculari

5. Vizitare pastravaria de langa pensiunea “LA Rascruce” (pe stanga pana ajungi la pensiune); atentie, nu e pastravaria semnalizata la sosea

Acest loc ne-a fost recomandat de gazda noastra; ne-am dus doar sa-l vizitam, insa ne-a placut atat de mult, incat am ramas acolo cam 3 ore.

Locul este nou deschis, in aceasta vara, asa incat nici semnalizat nu este. Investitia este a unui fost medic veterinar care, indragostit fiind de zona, a cumparat terenul, a facut indiguirile si a gandit acest loc ca o oaza de agrement pentru cei care vor sa-si petreaca agreabil cateva ore sau chiar o zi intreaga.

Are 2 lacuri mici populate cu pastravi, in care ai voie sa pescuiesti. Omul iti da undite, momeli, minciog, juvelnic si tot ce-ti trebuie ca sa pescuiesti. Pastravii sunt marisori, intre 300-600 gr bucata. Dupa ce-i prinzi, daca nu vrei sa-i iei, nu-ti da voie sa-i arunci inapoi in lac, ci ii pui intr-un bazinet mai mic. Daca vrei sa-I iei acasa, pretul este de 25 lei/kg.

Poti curata acolo pestele, ba chiar il si poti manca, pentru ca ti se pune la dispozitie si un gratar, ca sa ti-l pregatesti.

Locul este cochet, curat si bine intretinut si poti petrece acolo ceva timp in natura, fara sa te plictisesti; este amenajata o bucatarie rustica in aer liber unde iti poti pregati pestele, ba chiar si o mamaliga (am vazut un ceaun mare), ai la dispozitie vesela, apa curenta si tot ce trebuie. Sunt mai multe mese si bancute pentru servit masa, puse fie la soare, fie la umbra, hamace. Copiii s-au distrat grozav pescuind, jucandu-se cu cainele proprietarului sau jucand darts.

6. Ture cu bicicleta – drumurile asfaltate putin circulate, dar si lungile si pitorestile drumuri forestiere pe langa rau fac din zona o optiune foarte potrivita pentru plimbarile cu bicicleta. Sunt variante nenumarate de trasee pe care le poti adapta, timp suficient si picioare de pedalat sa ai! :)

7. Pastravaria semnalizata din sosea – se afla la 1-1.5 km de pensiunea “LA Rascruce”. Are circa 10 bazine si produce la scara industriala. Aici nu este permis pescuitul, pestele este prins de catre administratorul pastravariei si este vandut la un pret de 22 lei/kg.

8. Drumetie in Poiana Dalghiu: se merge cu masina pana putin dupa pensiunile Vama 54 si Pastel Chalet, pana unde drumul este rupt in urma unei viituri. Se trece raul pe jos, in picioarele goale si se merge pe un drum forestier superb, ca in povesti, marginit de pajisti, de-a lungul raului. Drumul ajunge la un canton Romsilva, care este de fapt o vila care arata foarte bine :). Acolo este Poiana Dalghiu, punct de incepere urcus catre varful Ciucas. Noi am facut stanga, pe langa canton si ne-am continuat drumetia pana am ajuns la inceputul urcusului prin padure. Intr- o poiana frumoasa plina de menta salbatica am facut un popas de gustare si hidratare, apoi ne-am intors. Frumos drum, dar destul de mult expus la soare, asa ca atentie vara: neaparat palarii, maneci lungi si lotiuni de protective solara. Drumul este foarte potrivit si pentru biciclete, diferentele de nivel sunt aproape insesizabile.

Utile:

In zona nu prea gasiti restaurant sau terase; noi ne-am informat si stiam acest lucru, drept pentru care am venit cu cele necesare si ne-am autogospodarit

In zona puteti manca tocmai la Vama 54 sau la Pastel Chalet, care se afla la circa 10 km, in Dalghiu, la capatul unui drum forestier destul de hartopit

Puteti cumpara pastrav de la cele 2 pastravarii de care am amintit mai sus

Sambata si duminica, vizavi de pensiunea “La Rascruce” este un fel terasa mobila, care serveste gratare si ceva mancare gatita, insa nu am aflat daca gatesc doar pentru grupuri organizate anuntate sau sunt acolo in fiecare weekend.

Concluzii:

- Am gasit in zona fix ce ne-am dorit:

- Un loc de incarcare a bateriilor pentru o noua saptamana

- racoarea atat de dorita si cautata in verile urbane (noaptea termometrul cobora pana la 8 grade! :)

- peisaje montane de vis, curate, cu natura in toata splendoarea ei

- lume putina si civilizata

- aer curat, neatins de poluare

- liniste, natura pura

- curatenie, locuri neatinse de “civilizatie”

In plus, zona arata foarte bine, se vede ca autoritatile (chiar daca sunt “rosii”, asa cum mi s-a spus) se preocupa de teritoriile pe care le au in administrare. Inca o dovada a faptului ca omul sfinteste locul, indiferent de ce “coloratura” politica are. Inteleg ca este in curs de derulare si un proiect prin care Vama Buzaului sa fie declarata statiune turistica de interes local

Pe langa asta, oamenii locului sunt foarte gospodari; cat am stat acolo, am vazut doar utilaje agricole in functiune, oameni lucrand pe pajisti si fanete, chiar si in weekend.

Este o destinatie potrivita si pentru sezonul rece; dealurile se transforma usor in derdelusuri, iar plimbari pe drumuri forestiere pooti face in orice sezon. Asta daca poti trece cu vederea faptul ca esti intr-o zona aflata la polul frigului :)

PE site-ul comunei veti gasi informatii mai detaliate, inclusive o harta amanuntita cu trasee de drumetie si ciclism

comunavamabuzaului.ro/turism.html


[fb]
---
Trimis de Chloe in 20.08.18 19:56:50
Validat / Publicat: 20.08.18 20:55:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VAMA BUZĂULUI [BV].

VIZUALIZĂRI: 8321 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 cascada Urlatoarea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[20.08.18 20:55:34]
»

@Chloe:

De la pensiunea La Rascruce (unde am avut cazarea)

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

ChloeAUTOR REVIEW
[20.08.18 20:57:17]
»

@webmaster26: vine curand si recenzia despre cazare

adrianbogdan
[20.08.18 21:08:52]
»

Buna!

Ce surpriza placuta!

In poza P15 este ilustrat locul de joaca montat de noi in toamna trecuta. Ma bucur ca doi pui de AFA-ist sa bucurat de el.

In poza P21 se afla Petrica, cerbul de care m-am indragostit iremediabil.

In ziua in care s-a executat montajul a fost un factor perturbator pentru toata echipa de montaj... pana si mancarea am impartit-o.

crismis
[20.08.18 21:47:34]
»

@Chloe: Super-recomandare! Mulțumim!

webmaster
[21.08.18 09:38:31]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[21.08.18 15:30:21]
»

@Chloe: Superbe meleaguri românești! Arealul geografic în care se află comuna Vama Buzăului a intrat în „vizorul” turiștilor în ultimii vreo 2-3 ani. Au apărut câteva pensiuni, s-au investit bani la Zimbrărie, în marcaje turistice și indicatoare. în același timp, pe rețelele de socializare și bloguri au apărut fotografii, impresii și articole postate de chiar și unele vedete care au adus publicitate locului.

Vama Buzăului nu e (încă) un loc invadat de turiști, dar dorește prin frumusețea peisajelor, aerul curat și mâncarea bună să atragă vizitatori.

Există chiar un Centru de informare turistică în comună; la Târgul de turism din București am primit un material de prezentare de la ei. La această adresă web găsiți materiale informative: comunavamabuzaului.ro/turism.html.

Mulțumim pentru prezentarea zonei și aducerea ei în atenția călătorilor dornici de frumos și relaxare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ChloeAUTOR REVIEW
[21.08.18 17:51:18]
»

@all: multumesc pentru aprecieri si voturi!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Chloe, crismis, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vama Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074522972106934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1