ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Wellness Tușnad, un SPA “la înălțime”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ce poate fi mai frumos?

Decat, o duminica insorita de sfarsit ruginiu de octombrie, la 700 metri altitudine, in apa termala pana-n gat, inconjurat de ozonul si parfumul brazilor si de maretia muntilor ce strapung albastrul cerului de jur imprejur. E friga afara? Da! Nu sunt mai mult de 15 grade C, chiar daca soarele incepe sa urce alene pe cer. E ora 10,30 dimineata dar apa e calda, are 37 de grade pe la la talpi simti jeturile fierbinti ale adancurilor, sosite de la peste 1000 metri. Ma simt cuprins de placerea unei bai in varf de munte, Wellnes Tusnad e un SPA “la inaltime”. Tusnadul e cel mai putin populat oras in tara dupa “orasele fantoma din Valea Jiului”. Ei si? Nu asta urmarim noi? Liniste, lipsa aglomeratiei, aer curat si caldura? Ne-am saturat de poluare si ambuteiaje.

Unde e situat Wellness-ul?

Welness Tusnad, e un SPA ce a fost dat in functiune de nici 2 ani si se afla langa lacul Ciucas. Pana la SPA poti ajunge in cateva minute cu masina pe un scurt drum ce coboara din soseaua principala ce strabate Tusnadul. Receptionerii de la Hotel Tusnad, amabili, sau tinerii de la centrul turistic de informare, aflat vis-a-vis de Hotel Tusnad, o sa va arate cum ajungeti pana acolo. Parcarea e mare, cred ca incap in ea, mai mult de 50-60 de masini. Tusnadul e la doar 68 Km de Brasov, si e situat pe soseaua (in buna stare) Brasov-Sfantu Gheorghe-Tusnad-Miercurea Ciuc. De la Brasov, pana la Tusnad, drum nu foarte circulat, faceti o ora de mers. Programul complexului Wellness (Wellness=stare de bine) e de la ora 10 la 21 zilnic, mai putin lunea. Intrarea costa 30 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii. Primesti un ceas antiacvatic si o cheita, prosop nu. Ai 3 ore de balaceala la dispozitie. Vestiarele sunt ca peste tot pe la noi pe la SPA-uri, mici si stramte. Nici la Hajduszoboszlo nu sunt mai mari. Dar nu pentru vestiare am venit aici, ci pentru apa termala din bazine.

"Salile cu bazine”

Sunt 4 bazine. Unul este pentru copii, altul pentru inot, si doua sunt cu apa calda sau termala, (pentru relaxare sau terapie) primul are 33 gr. C (bazin cu apa calda) si celalalt, are 37 gr Celsius (bazinul termal). Aceste bazine nu sunt adanci, au sub un metru adancime. Acesta, ultimul, cel termal, are si cel mai mare succes “la public”. Pe la ora 11, din cei aprox. 40 de clienti aflati in complex, la balaceala, jumatate stateau in bazinul termal, care are si niste bancute sub apa si sisteme diverse de jacuzzi. Acest bazin comunica si cu bazinul exterior, aflat in aer liber, de care v-am pomenit si care e unic in tara. Cred eu. Mai cunoasteti cumva, pe undeva, vreun un alt bazin termal aflat la munte? Bazin la care “suprafata pamantului” si-a adus aportul prin aerul ionizat si ozonat, prin verdele brazilor, prin piscurile muntilor, prin albastrul cerului sau razele binefacatoare ale soarelui iar “adancul pamantului”, a contribuit si el, prin apa fierbine care tasneste aici la o tempratura superioara celei a corpului uman, transmitandu-ne acea stare dupa care alearga intreg mapamondul, starea de “wellness”? Adica “starea de bine”?

Aci in acest complex, avem o imbinare armonioasa a mai multor elemente naturale. Pe langa cele amintite, oferite de mama natura, tavanul e si el construit din lemn iar lumina zilei razbate pana langa sezlongul tau. Am mai vazut in Deauville, in Franta, un astfel de SPA, in care acoperisul era transparent si rabatabil, si-n zilele insorite de vara, clientii, puteau sa faca bai de soare stand in interiorul complexului. Aici nu e insa nevoie sa rabati nimic, pentru ca, daca ramai in interior, te poti lasa scaldat de radiatiile calde infrarosii, dar poti sa iesi in bazinul exterior si sa te-ntalnesti cu atat de doritele raze “de bronz”, ultraviolete, (care, nu trec prin sticla acoperisului). Nici peretii laterali ai SPA-ului n-au scapat de bai de lumina. Aceasta intra peste tot prin salile cu piscine si jacuzzi.

Paradoxal, toata aceasta cascada de lumina din SPA-ul din Tusnad, survine dupa ce, cu-o zi inainte, am cautat in Brasov un local mai “deosebit”, am gasit “Festival 39”, superb, dar “full”, (nici o masa libera), “Bibliotheque Pub”, intim si el, sau “Resturantul Nemo”... dar toate scufundate intr-o semiobscuritate, ce oferea o atmosfera intima, fara-ndoiala, dar in care, de-abia zareai cartofii prajiti din farfurie.

Descrierea complexului Wellness

Primul bazin, cel de inot, are cam 25 de metri lungime, 1,20 metri adancime si 24-26 gr. C, e tocmai bun pentru miscare. E pentru inotatori, pentru cei ce doresc sa depuna un oarecare efort fizic, ideal in cura de slabire. Pe perete se afla si-un colac de salvare, dar la o adancime atat de mica a apei, nu cred sa apara probleme. Totusi la Wellness Club Sangeorgiu de Mures si Aqualand Deva, am vazut “supraveghetori”, care au datoria doar de a se plimba toata ziua si a raporta daca ceva nu e in ordine (daca a intrat cineva singur la sauna si n-a mai iesit sau daca vreun copil a cazut in bazinul de adulti, care, chiar si la 1,20 de metri adancime, poate deveni periculos, etc). De jur imprejurul acestui bazin de inot, cel mai bine luminat “natural” dintre toate, sunt multe sezlonguri. Langa aceasta prima sala, se afla sala cu bazinele “calde si supercalde”, aici exista doua bazine mai mici, unul cu apa calda altul cu cu apa termala, si mineralizata (fier, amoniti si azotati). Apa din bazinul termal are o culoare usor laptoasa. Acest bazin comunica cu bazinul in aer liber, printr-ofanta, a carei apa, curios, e limpede ca cristalul, nu e deloc laptoasa, cu toate ca e aceeasi apa termala. In a treia sala exista inca un jacuzzi si un bazin pentru copii. De aici poti urca la etaj unde gasesti un bar si un mic bufet. Toate incaperile ce vi le-am descris, comunica intre ele dar si cu o sala de fitness, cu trei saune, cu un spatiu pentru dusuri, cu grupuri sanitare, cu un cabinet de masaj si cu o salina.

Trei ore de balacela e prea putin. Dupa ele, resimti si o oarecere oboseala De ce? Nu stiu. Poate pentru ca multiplele atractii ale centrului Wellness, te indeamna sa gusti din fiecare, “in galop”, fara a mai avea timp de odihna.

Concluzie.

Sarind peste micile nimicuri, lipsa unui prosop, dulapior mic la vestiar, acest wellness din Tusnad mi se are a fi cel mai “natural” din tara. Omul a intervenit aici putin, construind cladirea si bazinele iar Natura a facut restul, ea a adus apa termala, aerul curat, soarele, lumina, parfumul coniferelor si linistea. Pretul e mic, de 30 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii, dar, 3 ore pe zi, mi se pare a fi insuficient pentru multitudinea de oferte ale centrului, cred ca 4 ore ar fi mai binevenite, e nevoie si de o ora de relaxare intre proceduri.

PS.

Daca pretul pentru cei din afara orasului vi le-am zis, iata si preturile la bilete pentru localnici. Adulti: 15 lei. Pensionari: 10 lei. Copii: 5 lei, copii sub 3 ani-gratis. Abonamente lunare (un singur acces pe zi) (Luni-Vineri): 150 lei.

Ah! De ce nu m-am nascut si eu la Tusnad?


[fb]
---
Trimis de dorgo in 19.10.15 16:49:29
Validat / Publicat: 19.10.15 19:34:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD.

VIZUALIZĂRI: 23900 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Parcarea de langa Wellness Tusnad
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[19.10.15 18:09:10]
»

@Web, te rog clipul, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=re3N9lb8kzw

webmasterX
[19.10.15 18:25:50]
»

@dorgo - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mprofeanu
[19.10.15 19:51:17]
»

Am fost de nu știu câte ori la Tușnad, în copilărie și apoi mai târziu și înainte și după 1990. Ultima dată am stat acum 5 ani când am profitat din plin de tratament, inclusiv mofetă.

Toate potecile le-am parcurs dar cu teamă de urși!

SPA -ul se terminase atunci doar pe afară. Cladirea este recondiționată din o parte din cinematrograful care era demult în stațiune parcă sau are forma lui?

Interesant și de reținut ce ai scris!

Michi
[19.10.15 21:15:53]
»

Felicitări pentru review. Am avut onoarea superbonusului ( mărturisesc că l-am pândit) care ţi-a adus şi binemeritata intrare în lotul privilegiat al CONSULILOR.

dorgoAUTOR REVIEW
[19.10.15 21:27:08]
»

@mprofeanu - E posibil... dupa unele informatii ce le-am gasit pe Intrenet, Wellnes-ul a aparut prin extiinderea Casei de cultura (care cred c-avea si cinematograf), cert e ca apa termala a ajuns prin foraj la suprafata in zona lacului Ciucas, langa cinematograful Oltul, inca din 1977.

dorgoAUTOR REVIEW
[19.10.15 21:34:35]
»

@Michi - Mutumesc mult @Michi, chiar ma intrebam cine-mi va da votul cu pricina. Eu intre timp am plecal la supermarket. Am plecat "Pretor" si m-am intors "Consul"! Maine mai incerc odata figura asta, sa vad daca nu e valabila cumva si pentru "Augustus".

Multumesc tuturor amicilor mei de pe sait, cunoscuti sau necunoscuti ("face to face"), pentru promovarea in functie!

Dan&Ema
[20.10.15 07:02:34]
»

Stimate Consul,

Respectele mele! Ma bucur ca am descoperit pe aceasta cale de SPA-ul din Tusnad. In Tusnad am stat cadva la cort si inca de cateva ori in tranzit sau am mancat de m-am lins pe buze la Hanul Secuiesc despre care am si scris, dar n-am devenit consul cu scrierea mea despre Tusnad. Sunt inca mic si ma inclin cu respect

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.10.15 08:47:40]
»

@dorgo, mi-ar fi plăcut să te întâlnesc, pentru că în perioada 13-16 octombrie am fost şi eu la Băile Tuşnad. Am trecut pe lângă Wellness Tuşnad, n-am intrat, doar m-am plimbat prin împrejurimi.

Frumoase fotografii şi de invidiat desfătarea în apa termală!

Toate cele bune!

dorgoAUTOR REVIEW
[20.10.15 09:10:09]
»

@Dan&Ema - Ave Caesar! dar nu sunt nici eu decat un simplu "moritor" de rand, dar bolnav de "dromomanie si curiozitate", care va saluta si va trimite multumiri si "multi auguri". Welness-ul termal de la Tusnad e relativ nou, s-a deschis in decembrie 2013. Nu demult am mai trecut pe-acolo dar cand am vazut lacul Ciucas gol-golutz (adica nu! erau o gramada de pet-uri goale prin el) si terasele din jur inchise, n-am mai intrat la SPA ci m-am dus atza la Lacul Sf. Ana (unde stiam ca vad ceva frumos) si la baile Balvanyos (de curiozitate ca sa vad daca s-a mai facut ceva pe-acolo, acolo a inceput refacerea pavilioanelor cu izvoare).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[20.10.15 09:14:05]
»

@mariana. olaru - Mi-ar fi placut si mie dar noi am fost asa... pe 17 (sambata) la cetatea Rasnov si la o serbare campeneasca la Saliste iar duminica (18), la baile termale de la Tusnad.

tamar
[25.11.15 14:00:19]
»

@mprofeanu - este intradevar construit in vechiul cinematograf si in vechea sala de dans (discoteca)... un loc plin de amintiri pentru mine...

webmasterX
[25.08.16 11:32:55]
»

Mutat în rubrica "Wellnes Tuşnad, BĂILE TUȘNAD" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

dorgoAUTOR REVIEW
[25.08.16 12:55:26]
»

@webmasterX: Da! E perfect!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo, mariana.olaru, Michi, mprofeanu, tamar
Alte impresii din această RUBRICĂWellnes Tuşnad:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073890209197998 sec
    ecranul dvs: 1 x 1