GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pestera Poarta lui Ionele si Pestera Scarisoara
Pasarea Colibri - Vis de primavara
Am decis sa pun aceste obiective alaturi pentru ca se pot combina in aceiasi excursie, daca pleci de dimineata la ghetar pe drumul de intoarcere poti sa te abati si la pestera Poarta lui Ionele. Noi am facut-o intr-o primavara in anul 2006.
Din satul Garda de Sus pe sensul de mers spre Campeni se face un drum la stanga, in perioada in care am fost noi acolo drumul nu era in intregime asfaltat dar era practicabil. Am aflat ca nici acum nu este asfaltat. in fine dupa vreo patru km pe un drum de tara pietruit ajungem la un han sau birt ce o fi acolo, bem o bere un suc si ne informam. nenea de acolo zice ca putem urca pana sus, pe atunci eram cu batrana dacie, pe un drum forestier sau putem merge pe jos pe o poteca prin padure si in aproximativ doua ore ajungem la pestera. fiind niste impatimiti ai drumetiilor nu am stat pe ganduri si am luat-o la picior dupa ce am lasat ceva bacsis la consumatie si l-am rugat pe nenea ala sa se mai uite la masina. Cu toate ca pestera se afla la peste 1100 de metri altitudine drumul prin padure nu este foarte abrupt si a fost o placere sa ne dezmortim dupa sezonul de iarna. zona apusenilor este o gura de rai si drumul, de aproape doua ore, a fost o desfatare. dupa ce am trecut pe langa niste catune foarte pitoresti am intrat pe un drum forestier care ne-a dus pana sus la pestera pe marcajul cu cruce rosie, parca.
Cand am ajuns sus era deja acolo un grup masiv de turist unguri asa ca am asteptat pana am coborat ei, stand de vorba la o cana de ceai cu paznicul de acolo. zona este rezervatie stiintifica si este imprejmuita si pazita. ne-am achitat taxa (cred ca atunci era 50000 de lei) am primit informatiile necesare si la revenirea grupului de unguri am coborat si noi singurei spre pestera. Pestera este impropriu spus pentru ca aceasta este mai degraba o grota care adaposteste cel mai mare ghetar din Romania. Accesul se face printr-un aven de vreo 50 m adancime iar coborarea se face pe niste scari metalice alunecoase. Cu fiecare scara coborata simti ca intri intr-un frigider si oricat de cald ar fi sus, acolo jos nu sun mai mult de 2- 3 grade asa ca ceva gros de imbracat este necesar. Ultima portiune a scarilor este mai abrupta si cu gheata iar simti ca mainile ti se lipesc de bara rece de fier.
Pestera nu are galerii complicate si este de fapt o mare incapere cu mai multe portiuni distincte cum ar fi zona numita biserica sau galeria Maxim Pop. Se pot vedea diferite formatiuni glaciare precum si imensul bloc de gheata care formeaza ghetarul. Acesta este o minune a naturii format in era glaciara si este al doilea ca marime din Europa, asta poate explica si afluxul extraordinar de turisti straini care vin aici anual, cu toate problemele de a ajunge in zona. Deci pentru cei care se asteapta sa vada o pestera cu galerii si diverse formatiuni carstice va fi o surpriza asa ca vor trebui sa se reorienteze spre pesterile adevarate cum sunt cele de la Comarnic sau Meziad.
Drumul de intoarcere a fost la fel de placut si am luat pranzul la masina. La plecare am aflat ca mai exista o pestera Poarta lui Ionele in zona. Pe drumul de intoarcere spre Garda se face un drum la stanga unde exista si un indicator si dupa vreo doi km de drum foarte rau dar intr-o zona spectaculoasa ajungem la pestera. Dincolo de parau se gaseste un popas cu bancute si loc de gratar asa ca este un loc ideal pentru a lua masa si ai la indemana si o apa minunat de curata si de rece pentru a te racori. Am urcat pe poteca scurta care duce la un impresionant portal, cum vezi prin documentarele despre america de sud, din care iesea un suvoi de apa abundent izvorat chiar din pestera. In scurtul lui drum pana la parau, izvorul face o multime de mici cascade. Pestera nu este amenajata si nu exista nici ghid asa ca nu se poate vizita fara echipament adecvat dar linistea si maretia locului compenseaza aceasta pierdere. Dupa ce veti vede si pozele cred ca nu veti rata aceste obiective in sederea voastra prin zona Arieseni - Garda.
Trimis de petrus95 in 28.10.10 16:24:11
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (petrus95); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
De doua ori am incercat sa ajung la Scarisoara si de doua ori m-a prins o ploie torentiala si am renuntat
La ghetarul de la Scarisoara am fost in citeva rinduri, in diverse etape ale vietii mele. Prima data, in anii de liceu, mi s-a parut ceva spectaculos, magnific... si cu siguranta asa a fost. O data cu trecerea timpului, privind ghetarul, nici o data nu l-am mai vazut asa de frumos ca prima oara. Parca se micea de la vizita la alta. Albul ghetei nu mai era asa de imaculat, parca nori de fum negru se asesazera pe el. O data cu trecerea anilor, mi se parea greu sa si cobor acele multe trepte... dar si mai greu sa revin sus. Ultima data, coborind scarile spre ghetar (undeva prin 2001) am fost foarte dezamagita de tot ce vedeam in jur... pungi si hirti aruncate peste tot, sticle abandonate, resturi de mincare prin preajma... Nici un pic de respect pentru natura, pentru cei ce urmeaza a mai trece pe acolo... Vad din pozele atasate ca lucrurile s-au mai schimbat... ca parca este mai curat... Sper ca privirea mea sa nu ma insele.
Si totusi, ghetarul nostru este unic si merita sa-l vedem!!! Si mai sper sa fie vesnic la fel ca si multe alte frumuseti ale naturii!!!
"sic transit gloria mundi" depinde de noi sa pastram ceea ce avem, se pare ca nu o facem cu prea mare succes. o solutie, pe care o aplic eu, ar fi sa nu mergi de doua ori in acelasi loc. raman intotdeauna cu prima impresie
Foarte frumoase poze, sper sa faca casa buna cu melodia atasata!
Interesanta idee, @petrus 95, de a merge o singura data intr-un loc.
Dar daca prima data nu ai ajuns sa vezi tot ce iti oferea locatia, zona? Dar daca nu ti-a facut o impresie deosebita la prima vedere? Dar daca vrei sa le arati si altora un anume loc in care tu ai mai fost, sa zicem copiilor sau nepotilor? Dar daca gindul si pasii te indreapta catre acelasi loc pentru ca pur si simplu ti-e dor? !!!
In rest sunt de acord cu tine, de noi depinde "sa pastram ceea ce avem". Eu nu las "urme" pe unde merg, tu nu lasi, prieteni de ai nostri fac la fel ca si noi... Si atunci care sunt "ceilalti"? !!!
Super si eu am ajuns pana acolo in primavara insa nu se putea vizita pentru ca drumul pana la pestera era inpracticabil din cauza zapezi, mi-am promis atunci ca ma voi reintoarce in vara insa nu am reusit sa ajung.
multumesc webmaster nu se putea mai bine
hlli intotdeauna e bine sa lasi putin nedescoperit poate de dragul misterului poate din dorinta de a lasa putin spatiu imaginatiei.
@petrus95, eu am o virsta... si nu prea mai am timp sa las ceva "nedescoperit", cum zici tu. O sa vezi si tu, cum trece de repede timpul dupa 40 de ani, iar dupa 50 de ani... zboara. Asa ca fiecare clipa trebuie exploatata la maxim.
Dar nu am inteles ce ai vrut sa spui cind te-ai exprimat astfel " multumesc webmaster nu se putea mai bine ".
Oare ma "certai" subtil pentru ceva si eu nu am intels?
nicidecum hlli doar multumeam pentru piesa foarte inspirata atasata impresiilor mele.
Pasarea Colibri - Vis de primavara
@petrus95: excelente impresiile tale aupra pesterilor, nu inteleg cum de cei multi care au vizualizat review-ul, nu l-au si punctat, ai deschis niste porti spre niste lumi fantastice, nebanuite, necunoscute... restul, detalii, gasim pe internet... de fapt asta a fost si rolul meu pe acest sait, sa intre-deschid portite si sa semnalez desprea numite locuri mai putin cunoscute ale tarii, iar cine vrea sa intre pe acea poarta de-a binelea, are ocazia s-o faca gratie multimii de informatii pe care azi le gasesti usor... felicitari!...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Apusenii — niciodată destul — scris în 29.10.23 de gojavaler din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Jul.2022 [Târgul de fete de pe Muntele Găina] România, așa cum este ea — scris în 25.07.22 de ADRIANA 88 din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2020 In varful Apusenilor, traseu spre Vf. Curcubata Mare cota 1849 — scris în 14.09.20 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Valea Sighistelului — un paradis salbatic al pesterilor — scris în 11.09.20 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Pătrăhăițești — scris în 12.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Izbucuri de poveste în Apuseni — scris în 30.09.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanța mea în Apuseni (II) — scris în 26.08.19 de gettyy din IASI - RECOMANDĂ