97042 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă zona Arieșeni

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
30.09.2019
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 4
+ COPII: 1 -- varsta: 8

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Izbucuri de poveste în Apuseni


Urmare de aici

Apusenii au două geografii: una la suprafață, vizibilă și cercetată, înscrisă pe hărți cu linii, hașuri și culori diferite; și alta, acolo, în adânc, necunoscută dar presupusă, și care adesea o contrazice pe aceea din manuale. Noi am învățat că mai multe izvoare formează un pârâiaș, mai multe pârâiașe dau un pârâu, pâraiele se unesc în râuri, acestea în fluvii care-și poartă apele în mare. În Biharia însă am întâlnit pâraie sorbite brusc în adâncul pământului și râuri izbucnind tot așa de neașteptat de sub o stâncă sau dintr-o peșteră..... Aceste „fenomene carstice” sunt sorburile și izbucurile... (Vinciu Gafița, „Munții necunoscuți”)

Dar ce e acela un izbuc? . O apă curgătoare are drept punct de pornire un izvor; în unele cazuri acest izvor se transformă în „izbuc” – o izbucnire violentă de apă din subteran, ieșire lichidă cu debit permanent sau cu intermitențe. Relieful carstic din Munții Apuseni a favorizat formarea multor izbucuri, unele cunoscute și frecventate de turiști, altele mai puțin cunoscute.

Într-una din zilele petrecute pe meleaguri moțești am inclus o incursiune către un astfel de izbuc, celebru prin culorile sale: Izbucul Tăuz. Punctul de plecare e Pensiunea Iara din Arieșeni (vezi impresii), ne îndreptăm spre Gârda de Sus unde vom vira dreapta pe șoseaua ce merge la Ghețarul Scărișoara.

Acces. Urmând DJ 750 din Gârda de Sus pe mâna stângă spre Peștera Scărișoara la circa 3 km distanță ne despărțim de acest drum tot spre stânga. Continuăm pe șoseaua ce merge spre cătunul Casa de Piatră și peșterile Coiba Mare și Coiba Mică și după vreo 3 kilometri și jumătate covorul asfaltic dispare. Mai avem de parcurs vreo 2,5 kilometri până în locul în care începe traseul; e un drum forestier destul de bun (pe vreme uscată), dar cu pietre colțuroase pe ici-colo. Pe o latură șerpuiește un râu, pe cealaltă valea e străjuită de pereți de stâncă pe câteva porțiuni de drum. În câteva locuri sunt trasate cu vopsea albastră săgeți indicatoare spre acest monument al naturii. Autoturismul se parchează pe marginea drumului, în preajma cărării ce pornește prin pădure, câțiva zeci de metri de drum formând alveole propice parcării.

Traseu turistic. Imediat după ce am ajuns a început o ploaie măruntă, dar insistentă. Am așteptat vreo 40 minute poate se va opri, dar nici gând. Turiștii sosiți înaintea noastră se întorceau destul de uzi și nămoliți. După câteva zeci de minute stropii se opresc, chiar licăre soarele un pic. Pornim pe cărarea indicată de o săgeată roșie de lemn, pe o cărare îngustă. Traseul e marcat cu cerc alb și punct albastru, iar prima parte se desfășoară prin pădure, în coborâre ușoară. Ploaia căzută a creat pasaje cu noroi, rădăcinile și pietrele sunt alunecoase. După 10-12 minute intrăm pe partea a doua a traseului, printre stânci, pietre, o dublă traversare a râului.

Ploaia începe să ne sâcâie din nou și nu se va mai opri decât când ajungem înapoi la autoturism. Traversăm prima punte care este într-o stare acceptabilă, dar alunecoasă din cauza ploii. Ne strecurăm printre rădăcini și pietre, acordăm prioritate altor turiști care se întorceau – alte 12-15 minute. Ar fi deci un traseu de maxim 20-30 minute, dar în condiții de ploaie te miști ceva mai greu. A doua punte care ne-ar duce chiar lângă „lac” nu mai este practicabilă, scândurile și balustrada sunt rupte. Câțiva curajoși intră încălțați prin apa rece, printre stâncile ude pentru a traversa pe malul celălalt. Noi ne oprim pe malul drept de unde se vede destul de bine izbucul-lac.

Izbucul Tăuz este un izvor subteran care captează apele a două pâraie care dispar în adâncurile peșterilor Coiba Mare și Mică, se unesc și după 4 km izbucnesc la suprafață printr-un sifon. Galeria prin care apa țâșnește mai violent ori mai potolit la suprafață are peste 80 m adâncime. Cercetările efectuate de speologi și scafandri nu au reușit să „descifreze” întregul traseu al apei în subteran, încercările repetate soldându-se în 2002 cu decesul unui speolog polonez (amănunte de specialitate găsiți aici: ziarulunirea.ro/foto-expe ... nlandezi-284957).

Noi am găsit oglinda de apă liniștită, fără cercuri create de bulele de apă ieșite cu presiune, parcă era un lac. Din suprafața rotundă de apă pornea vitejește la vale cursul de apă. Izbucul Tăuz e strâns între pereți de piatră și în funcție de lumina solară își schimbă culoarea. Am privit vreo 20 de minute nuanțele de un verde năucitor, chiar strălucitor când ieșea soarele. Ploaia ne-a silit să plecăm mai devreme din acest loc mirific creat de Natură, parcurgând poteca alunecoasă în sens invers.

Izbucul Cotețul Dobreștilor. Pe drumul de întoarcere, la doar 180 de m distanță de intersecția cu DJ 750 spre Ghețarul Scărișoara, un mic indicator-săgeată ne direcționează spre un alt izbuc. Lăsăm autoturismul într-o alveolă pe marginea șoselei, intrăm pe o portiță de lemn și urmăm vreo 50 m poteca care merge spre peretele de stâncă. Apa susură pe partea dreaptă printre pietre îmbrăcate în mușchi.

La baza peretelui de calcar se cască o deschidere de circa 8 m înălțime; ne strecurăm sub arcadă cu mersul piticului și grijă la cap. În fața noastră apare oglinda transparentă, neclintită a izbucului – nici acesta nu e violent și nu izbucnește brusc. Galeria inundată are zeci de metri și se poate explora doar de către specialiști speologi cu echipament adecvat. Apa e limpede și rece ca gheața.

Concluzii. Recomand celor care se îndreaptă spre Peștera Scărișoara să facă o incursiune și la Izbucul Tăuz, în funcție de starea vremii vor vedea un „lac-izbuc” superb. Drumul e pitoresc și accesibil cu autoturismul. Nu uitați echipamentul adecvat de munte și nu lăsați gunoaie în urma voastră. Să respectăm Natura!

Alegeri inspirate!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de tata123 in 30.09.2019 16:16:53

Validat / Publicat: 30.09.19 19:49:41


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 269


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  40700 PMA (din 43 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.10.19 22:55:28]
» mesaj pers

   Pe mine geografia aia necunoscută mă atrage, încît am fost în Apuseni de mai multe ori și mai multe decît în ceilalți munți la un loc. Mi se pare pasionant să încerci să descifrezi cursul unui rîu care pe alocuri curge pe sub pămînt. Citesc cu mare entuziasm descrieri de bazine hidrografice închise care sînt o înșiruire de locuri unde rîul apare și dispare, sau dispare și apare, cum vrei. Evident, de multe ori se poate urmări toată aventura asta și pe teren, în încercarea de a descifra o parte din mister.

   Capriciile astea ale apei, posibile în general numai pe calcare, nasc un relief care pare să nu respecte legile fizicii și care îngreunează orientarea. Urci pe o vale care dispare brusc, pentru că rîul își începe drumul direct de la baza unei stînci, ca la Tăuz, sau, și mai poznaș, cobori de-a lungul unei văi, care, logic, tre să dea în altă vale și în final la „civilizație”, ca să descoperi că dispare brusc, iar rîul nu continuă nicăieri, vizibil, ci dispare fie sub o stîncă, fie ca într-o scurgere de chiuvetă, direct în albie. Iar apariția la zi poate fi mai apoi de fapt tot sub pămînt, dar într-o peșteră.

   Nu mai zic că în interiorul rocii, care este ca un burete, plină de fisuri inundate sau nu, rîurile se comportă ca la suprafață, au loc confluențe și difluențe, dar mai mult au și circulație pe verticală, ba și urcă uneori. De pildă, toate apele din zona Padișului, care dispar în diverse peșteri sau ponoare, se unesc undeva sub munte și ies împreună la zi prin Izbucul Galbenei, alt nume vedetă al hidrografiei turistice din Bihor.

   Unii, mai curioși decît mine, care țin să atingă punctele extreme ale unor asemenea labirinturi înecate ca Tăuzul, probabil din celebrul și concisul motiv: „pentru că există”, plătesc uneori cu viața tentativele de a lămuri petele albe ale unei hărți niciodată definitive. Marile cuceriri geografice rămase de făcut sînt aici, în subterane. Un Everest e posibil oricînd, oriunde.

   Și pe wikipedia sînt rezumate încercările de joncțiune a Tăuzului cu Coiba Mare și șirul de victime dintre temerarii scufundători (pentru cine nu are răbdare să citească articolul din link și vrea un rezumat în 2 minute).

   Forța apei cred că o simți eventual dacă vrei să te scufunzi, dar la suprafață eu nu am văzut izbucuri arteziene. Singurul indiciu al imensității spațiilor inundate este volumul mare de apă care se scurge peste buza izbucului și dimensiunea rîului care se naște astfel.

   Într-adevăr, la suprafață poate atrage frumusețea peisajului. Abia cînd cunoști cîte ceva despre speologie în general și despre izbucul vizitat în special poți trece de la admirație la uimire. Abia informații despre adîncime, dificultatea explorării, volumul de apă, traseul din amonte pot impresiona pe turist.

   Iar, uneori, cum au remarcat alți speologi mai talentați la scris, ne poate impresiona artistic fie și simpla denumire. Cum este izbucul Izbîndiș, probabil cel mai frumos nume din hidrografia țării (cred că la Cristian Lascu am citit ideea asta), sugestiv, concis, metaforic. Cine știe ce înclinații poetice avea localnicul care l-a botezat.

   Chiar că „de poveste”! Cam tot ce ține de speologie e o frumoasă poveste cu temerari care nu rezistă misterului și vor să îl limpezească.

   PS: audiați pe youtube mica compoziție a lui Marțian Negrea - Izbuc (din suita Munții Apuseni), o tarantelă care evocă apele jucăușe ale izvoarelor carstice.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2019] Drumul neasfaltat către cătunul Casa de Piatră și, implicit, către Izbucul Tăuz. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111921">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111921"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111921">Şterge vot</a></div><span id="v91111921" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111921)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111921Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111921MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2019] Drumul neasfaltat către cătunul Casa de Piatră și, implicit, către Izbucul Tăuz.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2019] Punctul în care se parchează autoturismele și indicator către traseu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111922">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111922"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111922">Şterge vot</a></div><span id="v91111922" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111922)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111922Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111922MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2019] Punctul în care se parchează autoturismele și indicator către traseu.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2019] De aici pornește poteca... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111923">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111923"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111923">Şterge vot</a></div><span id="v91111923" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111923)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111923Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111923MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2019] De aici pornește poteca...
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2019] Prima parte a potecii traversează pădurea, în coborâre... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111924">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111924"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111924">Şterge vot</a></div><span id="v91111924" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111924)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111924Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111924MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2019] Prima parte a potecii traversează pădurea, în coborâre...
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2019] Flori în drum spre izbuc. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111925">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111925"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111925">Şterge vot</a></div><span id="v91111925" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111925)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111925Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111925MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2019] Flori în drum spre izbuc.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2019] Poteca prin pădure, e ceva noroi datorită ploii. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111926">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111926"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111926">Şterge vot</a></div><span id="v91111926" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111926)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111926Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111926MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2019] Poteca prin pădure, e ceva noroi datorită ploii.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2019] La ieșire din pădure o porțiune alunecoasă de potecă. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111928">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111928"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111928">Şterge vot</a></div><span id="v91111928" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111928)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111928Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111928MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2019] La ieșire din pădure o porțiune alunecoasă de potecă.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2019] Am ajuns pe malul râului ce vine de la izbuc. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111929">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111929"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111929">Şterge vot</a></div><span id="v91111929" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111929)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111929Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111929MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2019] Am ajuns pe malul râului ce vine de la izbuc.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2019] Prima punte peste râu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111930">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111930"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111930">Şterge vot</a></div><span id="v91111930" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111930)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111930Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111930MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2019] Prima punte peste râu.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2019] Izbucul Tăuz - o oglindă verde de apă. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111931">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111931"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111931">Şterge vot</a></div><span id="v91111931" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111931)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111931Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111931MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2019] Izbucul Tăuz - o oglindă verde de apă.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2019] Din acel „lac” liniștit apa pornește la vale. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111932">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111932"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111932">Şterge vot</a></div><span id="v91111932" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111932)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111932Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111932MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2019] Din acel „lac” liniștit apa pornește la vale.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2019] Cromatică la Izbucul Tăuz. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111933">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111933"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111933">Şterge vot</a></div><span id="v91111933" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111933)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111933Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111933MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2019] Cromatică la Izbucul Tăuz.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2019] Râul ce pornește de la izbuc. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111934">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111934"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111934">Şterge vot</a></div><span id="v91111934" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111934)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111934Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111934MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2019] Râul ce pornește de la izbuc.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2019] Mici „săritoare” pe râu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111935">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111935"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111935">Şterge vot</a></div><span id="v91111935" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111935)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111935Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111935MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2019] Mici „săritoare” pe râu.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2019] Apa și-a făcut loc printre stânci creând cascade și bazine. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111936">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111936"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111936">Şterge vot</a></div><span id="v91111936" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111936)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111936Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111936MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2019] Apa și-a făcut loc printre stânci creând cascade și bazine.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2019] Lângă Izbucul Cotețul Dobreștilor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111937">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111937"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111937">Şterge vot</a></div><span id="v91111937" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111937)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111937Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111937MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2019] Lângă Izbucul Cotețul Dobreștilor.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2019] Pe aici pornim spre Izbucul Cotețul Dobreștilor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111938">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111938"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111938">Şterge vot</a></div><span id="v91111938" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111938)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111938Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111938MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2019] Pe aici pornim spre Izbucul Cotețul Dobreștilor.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2019] Cursul de apă ce iese din peșteră. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111939">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111939"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111939">Şterge vot</a></div><span id="v91111939" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111939)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111939Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111939MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2019] Cursul de apă ce iese din peșteră.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2019] Izbucul Cotețul Dobreștilor - „lacul” transparent din peșteră. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111940">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111940"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111940">Şterge vot</a></div><span id="v91111940" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111940)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111940Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111940MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2019] Izbucul Cotețul Dobreștilor - „lacul” transparent din peșteră.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2019] Oglinda nemișcată a Izbucului Cotețul Dobreștilor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111941">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111941"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111941">Şterge vot</a></div><span id="v91111941" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111941)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111941Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111941MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2019] Oglinda nemișcată a Izbucului Cotețul Dobreștilor.
foto tata123 [30.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [AUG-2019] Apa e limpede și rece, se mai aud din când în când picături care sparg liniștea din peșteră. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1111942">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1111942"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1111942">Şterge vot</a></div><span id="v91111942" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1111942)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1111942Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1111942MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [AUG-2019] Apa e limpede și rece, se mai aud din când în când picături care sparg liniștea din peșteră.
foto tata123 [30.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.104954004288 sec