ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2010
DE kmy
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Jilava [IF]
ÎNSCRIS: 08.09.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Pestera Poarta lui Ionele

TIPĂREȘTE

O altă pesteră din salba peşterilor din Parcul Natural Apuseni este Peştera Poarta lui Ionele.

Ca să ajungi la Peştera Poarta lui Ionele laşi drumul ce duce la Pestera Scărişoara, din localitatea Garda, iar la prima intersecţie se virează la dreapta. Exista un indicator ce ne arata că pînă la peşteră ai de parcurs 1, 5 km pe un drum destul de ingust, drum forestier, dar care se asfalta cand am fost noi. Drumul era inchis circulaţiei auto, pentru că erau lucrări în zonă, existînd un indicator cu accesul interzis, dar destui smecheri treceau cu maşini puternice în mare viteză pe lîngă noi. Şi multe dintre ele aveau număr de Bucureşti.

Am lăsat maşinuţa la intrarea pe acel drum şi am luat-o uşor la pas, admirand frumuseţea şi sălbăticia naturii. Acel drum nu duce doar la peşteră ci şi la Cheile Ordancusei.

Admirînd locurile şi pe stanga si pe dreapta nici nu ne-am dat seama cînd am parcurs distanţa de 1, 5 km. Am văzut pe partea stanga un popas amenajat intr-o mica grota din stanca, iar deasupra triumfa falnic tricolorul României. Acest popas este dotat cu banci din lemn, gratar de beton, dar si de alte mese şi banci din piatră. Te poţi relaxa foarte bine aici si face un gratar.

La mică distanţă se poate auzi susurul unui izvor cu apă limpede ca şi clestarul şi rece rece numai bună pentru a-mi potoli setea ce mă cuprinse. După ce mi-am potolit setea am trecut podeţul peste paraul Ordancusei, şi am urcat poteca ce duce la Pestera Poarta lui Ionele, al carei portal impresionant se poate vedea şi din drum.

Soţul nu s-a mai incumetat să urce la această peşteră şi cu puţină teamă in suflet am plecat să o explorez.

Accesul peste apele ce izvorăsc chiar din partea stîngă de la portalul Peşterii Poarta lui Ionele se face mai dificil, deoarece erau doar improvizatii de punţi, in unele locuri chiar am trecut prin apă.

Izvorul îşi trimitea apele la intîlnirea cu pîrîul Ordancusei în mai multe trepte ca nişte adevărate minicascade ce faceau un cot de aproape 90 grade ceea ce-i sporea frumuseţea. Se poate vedea asta în fotografiile ataşate.

Pestera nu este foarte mare, are aproximativ 60 m lungime după aprecierea mea, si se prezinta sub forma unei galerii inalte, lipsita de formatiuni specifice de pestera- stalactite ori stalagmite. Cred că alte galerii despre care se face referire click aici - erau inchise.

În schimb am văzut destui lilieci, şi cum mie-mi este groază de aceste creaturi am luat-o repede din loc.

La această peşteră nu exista ghid, taxa de intrare sau alte alea (negustori ambulanţi)

Este o frumuseţe şi o linişte magnifică.


[fb]
---
Trimis de kmy in 16.08.10 22:29:39

VIZUALIZĂRI: 2233 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 drumul forestier, in curs de asfaltare ce duce la Pestera Poarta lui Ionele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Alina Morar
[16.08.10 22:38:03]
»

Eu stiu ca exista ceva lac subteran in aceasta pestera.

Este foarte frumoasa aceasta zona si intreaga Vale a Ariesului.

bessondm
[17.08.10 08:43:38]
»

Majoritatea pesterilor din Apuseni sunt inca neamenajate, lucru care le face si mai atragatoare, in opinia mea, fie si prin faptul ca-ti confera placerea unei miniexplorari, in conditii de amator, fireste; nici eu nu posed echipament de speolog, dar ii admir din toata inima pe acesti exploratori moderni ai minunatiilor de sub munte.

Am fost in zona, stiu despre ce povestesti, ma bucur ca v-ati simtit bine si v-ati relaxat admirand natura, un pic mai neafectata de activitatea omului (in Apuseni).

kmyAUTOR REVIEW
[17.08.10 09:22:11]
»

@bessondm

mi-e teama ca acel drum forestier care acum e in curs de asfaltare va face din acea zona salbatica un adevarat bulevard. Dupa cum am mai scris mai sus, cu toate ca in zona se lucra, erau basculante, camioane si alte utilaje ce turnau betoane si faceau santuri betonate pe margine, la intrare era un mare semn si o bariera care iterziceau trecerea, masinile circulau nestingherite si in mare viteza.

Mi-ar fi placut ca acea zona sa fie vizitata doar la pas pentru ca din viteza masinii pierzi ce-i mai frumos...mirosul ierbii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pepsi70ro
[17.08.10 09:24:15]
»

Acolo inca n-am ajuns, noroc cu reviewul tau, data viitoare nu mai ratez. Felicitari!

Alina Morar
[17.08.10 09:24:38]
»

Exact asa o sa ajunga si Padisul, dupa ce vor asfalta drumul.

bessondm
[17.08.10 09:25:04]
»

@kmy

Da, eu asa am facut cu ai mei, am mers pe jos pe drumul forestier; am petrecut un concediu in zona in vara 2006. Citindu-te, mi-am adus aminte cu placere de drumetiile facute, sper sa am timp sa scriu si eu zilele astea un review.

Alina Morar
[17.08.10 09:26:17]
»

@pepsi70ro

Sa nu ratezi aceasta zona superba cu atatea pesteri si obiective turistice.

danuta
[17.08.10 13:27:11]
»

Frumoasa prezentare mai ales ca mie imi este frica de pesteri zic pas

aida.alecu*
[17.08.10 20:46:14]
»

Frumoasa prezentare! Cand e vb de pesteri si de lilieci s-ar putea sa fiu mai speriata ca tine! Dar totusi fotografiile par a ma chema si pe mine cu frica cu tot! Daca merg in zona sigur voi reciti acest rw! si poate ma incumet!

Nu ar trebui sa ne plangem ca se fac drumuri asfaltate! Ar trebui sa ne plangem de cum transformam tot in jurul nostru intr-un mare cos de gunoi! Nu drumul in sine va strica zona, ci oamenii needucati care polueaza atat prin deseuri cat si prin prezenta! !

kmyAUTOR REVIEW
[18.08.10 11:30:01]
»

mare dreptate ai, @aida.alecu, multumesc pentru apreciere.

biancuta
[26.08.10 09:05:20]
»

@kmy, nu stiam de aceasta pestera, dar se introduce in lista, chiar daca nu nu are stalactite/stalagmite! Felicitari si pentru curajul de a intra singura in pestera!

ascent
[26.08.10 10:00:40]
»

Anul trecut am fost si noi in Arieseni si am fost in Cheile Ordancusei, bineinteles ca am ajuns si la pestera Poarta lui Ionele. Ce vreau sa te intreb este daca aceasta pestera era marcata in vreun fel. Anul trecut nu era nici un indicator, norocul nostru a fost ca am facut poze langa acel izvor si am descoperit treptele care duceau spre pestera. Apoi, mandri nevoie mare le explicam tuturor care intrebau unde este pestera pe unde sa mearga. Erau multi turisti care stiau de pestera, o cautau, dar nefiind nici un indicator treceau pe langa izvorul acela si scarile care duceau spre pestera. Am scris si eu un review si am pus si niste poze. Le poti vedea aici click aici

Un vot din partea mea pentru faptul ca ai reusit sa vizitezi aceasta pestera! Din ce ne-au spus niste prieteni care au fost acum cativa ani, se puteau vizita mai multe galerii, nu numai cea de la intrare. Poate dupa ce vor termina drumul vor reamenaja si pestera si vor monta si indicatoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, Alina Morar, ascent, bessondm, biancuta, danuta, kmy
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Arieșeni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088006973266602 sec
    ecranul dvs: 1 x 1