ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Manastirea Arnota, veche de patru secole

TIPĂREȘTE

Sigur ca despre manastiri ar trebui sa scrie doar cei care cunosc tainele acestor locuri, dar de aceasta data m-am incumetat sa scriu si eu un review mai mult din cauza ca nu exista nici o povestire pe acest site despre acest loc minunat.

Daca va aflati in localitatea Costesti din judetul Valcea si vizitati Manastirea Bistrita, mergeti si pana la Manastirea Arnota, chiar daca drumul nu este unul foarte bun, sunt doar 6 km. De la Manastirea Bistrita se face un drum din piatra care duce spre o exploatare de calcar, iar de acolo si pana la Manastirea Arnota mai aveti de parcurs circa 1,5 km.

Noua ni s-a parut drumul foarte lung, intotdeauna ti se pare drumul lung atunci cand calitatea acestuia lasa de dorit. De aceea, ne-am oprit la exploatarea de calcar si am intrebat cat mai avem de mers. Am fost asigurati ca nu mai este mult si ca greul a trecut. Intr-adevar, dupa putin timp am ajuns la destinatie, am parcat masina in fata manastirii si privelistea ne-a facut sa uitam drumul anevoios pe care a trebuit sa-l parcurgem pana acolo.

Am intrat in curtea manastirii, era slujba, fiind zi de sarbatoare. Am intrat putin in biserica, apoi am aprins lumanari, ne-am incarcat sufletele si trupurile cu energie divina si am facut poze, dar numai in curte pentru ca in interior nu aveam voie.

Manastirea este situata pe culmea muntelui Arnota, masiv format din calcar. Inca din anii 1960 exista aici o exploatare de calcar despre care v-am vorbit, acest calcar extragandu-se prin dinamitarea muntelui. Toate aceste lucruri au facut ca aceasta manastire, cu o vechime de peste patru secole, sa aiba de suferit, peretii au fost fisurati, avand de suferit chiar si picturile si frescele interioare.

Manastirea Arnota a fost atestata documentar prima data la 11 iulie 1636 si a fost ridicata de domnitorul Matei Basarab intre anii 1633-1634, in semn de recunostinta pentru ca a scapat cu viata in urma unei lupte pierdute cu turcii. Si-a schimbat hainele cu un arnaut din oastea sa si de aceea manastirea a primit acest nume.

In pronaosul bisericii se afla doua morminte: al domnitorului Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, ingropat mai intai la Targoviste si adus la Arnota dupa rascoala Seimenilor de catre Mihnea al III-lea si mormantul lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, cazut in luptele de la Turda, inmormantat in 1604 la Alba Iulia, ramasitele lui pamantesti fiind aduse la Arnota in 1648.

Initial a fost manastire de calugari, dar din anul 1999 s-a transformat in manastire de maici. Manastirea are hram Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.

Daca doriti mai multe amanunte, puteti vedea aici click aici


[fb]
---
Trimis de ascent in 15.10.10 00:00:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3682 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Platoul din fata Manastirii Arnota, pe care se aflau un mic cimitir si cateva banci pe care se asezau cei care doreau sa admire privelistea si sa vada de sus Manastirea Bistrita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2800 PMA (din 2 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

dannek
[15.10.10 00:13:51]
»

Nu ti-a fost mila de masina, din cite stiu eu se trece printr-o cariera de piatra!

ascentAUTOR REVIEW
[15.10.10 00:33:03]
»

@dannek - drumul nu este chiar atat de greu, se poate parcurge, dar cu viteza mai mica. Trece pe langa cariera de calcar. Daca mergem intr-o sambata sau duminica, putem evita masinile care cara piatra si fac mult praf...

sandu.53
[15.10.10 08:05:18]
»

din cate stiu manastirea si zona inconjuratoare este foarte frumoasa... inca nu am ajuns in acea zona desi imi tot propun lucrul acesta. astept si fotografiile si pana atunci felicitari si vot nr. 2.

valimi
[15.10.10 08:33:54]
»

Din nou imi exprim regretul ca am trecut prin Costesti fara sa stiu ce locuri minunate sunt de vizitat in zona.

Felicitari, ascent!

magdalena
[15.10.10 08:59:05]
»

Foarte interesanta pozitionarea Manastirii, de care, sincer, nu auzisem! Bine ca ne-ai spus!

hlli
[15.10.10 10:22:31]
»

Si eu am vazut Arnota cu aprox 3 ani in urma. Este un loc de rai, unde parca pluteste in aer pace si liniste pentru sufletul fiecaruia.

Drumul este greoi si parcurgindu-l ma gindeam cu regret ca nu am facut o alegere buna. Masina mea, in vremea aceea, era nou-nouta, o luasem de doua sapatamini, si tare imi mai parea rau de ea... Dar nu se poate sa fi la Bistrita si sa nu urci si pina la Arnota!!! De indata ce am ajuns pe platou, parca se luminase totul in fata mea si parerea de rau pe care o incercasem a trecut cu totul.

Este un loc minunat si indemn sa nu fie ocolit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dartax
[15.10.10 10:55:08]
»

La Arnota se poate ajunge si pe jos, pe o poteca ce pleaca de langa Bistrita, se urca pieptis dar merita...

Despre Arnota se spune ca nu toata lumea care ajunge la Bistrita va ajunge si sus, ci numai cei alesi de divinitate, sunt multi cei care au plecat spre Arnota dar nu au ajuns, din diverse motive, si care incearca de mai multe ori... dar merita!

anadragusin
[15.10.10 11:15:51]
»

Frumoase locuri si frumoase poze. Felicitari cu SB.

ascentAUTOR REVIEW
[15.10.10 11:16:33]
»

@sandu 53, @ magdalena - intr-adevar privelistea este superba. Dupa ce am vizitat manastirea am ramas vreo ora acolo sus, pe platoul din poza 20 si nu ne induram sa plecam.

@valimi - multe locuri ne raman nevizitate atunci cand suntem intr-o vacanta, dar eu zic ca avem in felul acesta un motiv sa ne intoarcem.

@hlli -ai dreptate - este pacat sa ajungi la Manastirea Bistrita si sa nu mai mergi putin si pana la Manastirea Arnota. Peisajele sunt de vis.

@dartax - am auzit si eu legenda asta, pot sa consider ca am avut noroc, nu-i asa? Pe de alta parte, am auzit ca li se indeplinesc dorintele celor care reusesc sa ajunga la Manastirea Arnota...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ascentAUTOR REVIEW
[15.10.10 11:18:36]
»

@anadragusin - multumesc!

alinush_geo
[15.10.10 11:36:01]
»

In pronaosul bisericii se afla doua morminte: al domnitorului Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, ingropat mai intai la Targoviste si adus la Arnota dupa rascoala Seimenilor de catre Mihnea al III-lea si mormantul lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, cazut in luptele de la Turda, inmormantat in 1604 la Alba Iulia, ramasitele lui pamantesti fiind aduse la Arnota in 1648.

Initial a fost manastire de calugari, dar din anul 1999 s-a transformat in manastire de maici.

Acest text l-am regasit pe un alt site (www.valceaturistica.ro). Eu sunt criticata ca scriu prea putin, dar decat sa copiez din alte parti mai bine scriu putin, dar parerile mele.

Webmaster ce e de preferat, copieri dupa alte site-uri sau impresiile noastre?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ascentAUTOR REVIEW
[15.10.10 11:54:03]
»

@alinush_geo - nicidecum nu am copiat de acolo de unde spui. Sigur ca textul la care faci referire contine informatii privitoare la cele doua morminte, dar la manastire se pot cumpara pliante si ele contin aceste informatii. Toate aceste lucruri le-am amintit pe scurt, am facut chiar si o trimitere pentru cei care doresc sa cunoasca mai multe amanunte despre Manastirea Arnota.

Ce ar fi trebuit sa scriu (in opinia ta) "Ca am fost la manastire, mi-a placut, peisaje frumoase... " si atat?

Asta se poate scrie despre orice obiectiv, despre orice pensiune, despre orice hotel sau statiune. Conteaza din punctul meu de vedere sa arati prin ce este deosebit acel loc, in felul acesta cei care citesc povestea ta sa fie atrasi de acel loc, sa inteleaga care au fost motivele pentru care tu consideri ca locul este deosebit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterXY*
[15.10.10 11:54:45]
»

@alinush_geo semnalarea este corecta, dar:

- textul fragmentul semnalat de catre tine se regaseste pe muuult mai multe situri! chiar e greu de depistat unde a fost scris pentru prima oara. Insa e clar ca nu de catre colegul nostru.

- drept urmare, cazul lui este momentan in analiza. Deocamdata ii recomand sa respecte ad-literam regulamentul, ca altfel va trebui sa il aplicam noi;

- iar tie iti mai spun odata: nu esti criticata! ti se dau sfaturi cum sa lucrezi mai eficient. Nu e musai sa le urmezi si nu e cazul sa te necajesti. Daca nu te poti 'rupe' de stilul personal, nu-i nimic. Mergi inainte; oricum, e mai bine decat in exemplul de aici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ascentAUTOR REVIEW
[15.10.10 13:31:35]
»

@webmasterXY

textul se regaseste pe muuult mai multe situri! chiar e greu de depistat unde a fost scris pentru prima oara. Insa e clar ca nu de catre colegul nostru.

Nu as vrea ca toate aceste acuze sa ramana asa. Textul contine date istorice, informatii pe care nu le-am putut copia, ele s-au petrecut si atat. Eu nu am facut decat sa le amintesc. Numele celor inmormantati acolo, precum si datele respective sunt cunoscute si invatate la istorie. Nu trebuie sa cautam pe net si sa copiem.

Cat despre momentul aducerii osemintelor la Manastirea Arnota, acest lucru este prezentat in pliantele oferite de manastire. Sigur ca pentru manastire este o mandrie faptul ca adaposteste aceste oseminte in pronaos si nu are de ce sa nu impartaseasca acest lucru tuturor celor care ii calca pragul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterXY*
[15.10.10 13:45:43]
»

@ascent, exprimarea mea a fost ambigua; imi cer scuze. Am corectat in ecoul de mai sus, in sensul ca nu am vrut sa incriminez tot articolul, ci doar fragmentul citat.

ascentAUTOR REVIEW
[15.10.10 13:51:53]
»

@webmasterXY - ok, multumesc si pentru atat!

Fragmentul a fost citat de @alinush_geo din review-ul meu, nu a fost gasit ad-litteram pe net.

Admin
[15.10.10 15:07:10]
»

prima dat aun raspuns datorat lui alinush_geo:

Eu sunt criticata ca scriu prea putin, dar decat sa copiez din alte parti mai bine scriu putin, dar parerile mele.

Webmaster ce e de preferat, copieri dupa alte site-uri sau impresiile noastre?

fara nicio indoiala, sunt de preferat a) impresii proprii b) completate (eventual si OPTIONAL) cu informatii tehnice din alte surse insa cu respectarea Regulamentului - mai precis cu specificarea explicita a faptului ca acele fragmente au fost preluate din alte surse (eventual de specificat de unde).

--

In ce priveste situatia in sine: din punct de vedere strict formal, ascent NU a respectat Regulamentul - nu a specificat explicit ca anumite pasaje sunt preluate din alte surse, nu a delimitat acele pasaje si nu a specificat sursa.

Insa sincer nu cred ca suntem niste "masini de moderat", care sa aplicam un sablon si sa decidem mecanic. Fragmentele incriminate sunt, totusi, putin seminficative in constructia reveiw-ului si personal nu consider ca se impune retragerea punctelor standard. Astfel ca singura masura aplicata este un avertisment adresat autoarei.

Cred ca esti de acord cu mine, ascent, ca asermenea greseli/scapari nu duc la nimic bun bun si ma astept ca pe viitor sa fii mult mai "conformista" [in ce priveste Regulamentul]. Altfel... in mod cert tratamentul NU va mai fi acelasi.

ascentAUTOR REVIEW
[15.10.10 15:33:14]
»

@webmaster - in fragmentul pe care @alinush_geo l-a citat din review-ul meu se regasesc multe date istorice, nume de domnitori, este normal ca aceste date sa existe si pe internet, dar acest lucru nu inseamna ca am copiat. Pe de alta parte, informatiile respective se regasesc in pliantele oferite de manastire. Repet - fragmentul incriminat nu a fost gasit ad-litteram pe undeva, ci pur si simplu a fost copiat din povestirea mea.

Admin
[15.10.10 16:15:27]
»

Stiu ca e un citat din tine, dar acelasi paragraf, PERFECT IDENTIC - cuvant cu cuvant, in aceeasi succesiune a lor -, se regaseste si pe site-ul indicat de alinush_geo (si probabil si in alte surse) - vezi penultimul aliniat din linkul de mai sus. Sa existe oare o asemenea coincidenta perfecta, virgula cu virgula?? ma leshi?

Evident ca ai copiat - de unde? are mai putin importanta (probabil din pliante, dupa cum lasi sa se inteleaga). Iar incapatanarea de a nega acest lucru iti aduce doar deservici. Parerea mea.

Oricum, "verdictul" a fost dat. Daca esti nemultumita de el, estei invitata sa te alaturi "corului" in formare, pe forum

E ultima mea interventie aici.

ascentAUTOR REVIEW
[15.10.10 16:27:02]
»

@webmaster - repet nu am copiat. Imi pare rau ca intentia mea de a scrie despre aceasta manastire superba ca amplasament a dus la asemenea discutii.

hlli
[15.10.10 20:26:22]
»

Pacat ca un loc care, prin semnificatia lui religioasa, ar fi trebuit sa ne indemne la piosenie, a generat o astfel de disputa.

Iar prezentarea datelor istorice cred ca ne-a fost benefica.

Pe viitor, eu personal, voi lua seama daca voi face referire la un citat.

webmasterX
[16.12.15 10:47:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Arnota [Costești,VL], HOREZU" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinush_geo, anadragusin, ascent, dannek, dartax, hlli, magdalena, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Arnota [Costești, VL]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.25690913200378 sec
    ecranul dvs: 1 x 1