GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin luna martie, cand inca iarna nu ne parasise deplin si dupa ce deja achitasem vacanta pe tarmurile insoritei Elade pentru vara pe care o asteptam, butonand intr-o noapte, gasesc o oferta pe un site... cu vouchere pentru 5 nopti cu MD si transport /avion cu taxele aferente pentru destinatia mentionata mai sus, -Lisabona, moment in care ochii incep sa mi se mareasca nedumiriti, oare o fi o pacaleala, mai era insa ceva timp pana la 1 aprilie... Astept cu nerabdare dimineata, sun la agentia de turism pe la ora 8,30, bineinteles, prea devreme, mai sun pe la ora 10 si ma luminez. Mi se confirma ca este o "promotie", (sunt cam alergica la 'promotiile" noastre, de orice fel), dar inainte de a cumpara voucherele ma duc pana la agentie. sa ma conving. Nu are rost sa va povestesc ca eram hotarata sa trec la repercursiuni daca nu ma convingea agentia. Plec de acolo victorioasa, cumpar voucherele si in aceeasi dupa-amiaza intru in posesia rezervarii hotelului si urma la achitarea totata a sumei sa primesc biletele de avion. Deja o comisesem. Aveam sa vad cum reorganizez "cosul" cheltuielilor de vacanta pe care trebuia sa il mai ajustez pe ici pe colea, prin punctele esentiale... sa-l adaptez noilor cerinte
Am asteptat cu nerabdare plecarea, mai ales ca multi prieteni binevoitori m-au atentionat sa nu am asteptari prea mari. Si totusi m-am pregatit pentru intalnirea cu Lisabona, nu puteam rata intalnirea cu un oras-fabulos capitala al unui mare imperiu al istoriei umanitatii,
Sa ne intoarcem insa la drumul spre hotel. De la aeroport (vezi impresii), pana in zona centrala a orasului unde este situat hotelul sunt cca 7 km. Am luat ca punct de reper Placa Marques de Pombal (Piata Marchizului de Pombal), punctul 0 al capitalei lusitane. Asa dupa cum am povestit in rew. anterior, de la aeroport am plecat cu masina inchiriata, un Fiat Punto, frumos, curat si curajos., doar puneam mana pe el.
De la aeroport zic, am urmat drumul indicat si anume Av. Marechal Craveiro Lopez, spre Campo Grande in zona Placa Maurishno de Alburquerge se intra simplu pe Av. de la Republica, bulevard mare si cunoscut, tracand pe langa Praca de Torros care ne-a scos in Av. Pontes Pereira de Melo. Deja in fata noastra se arata in toata maretia sa Placa Marques de Pombal. Acolo se intersecteaza cartierul Saldanha cu Baixa. Drumul de la aeroport la hotel ar fi trebuit sa dureze cel mult 30 de minute in conditiile de circulatie la ora locala 10,30. Dar de ce sa fie usor cand poate sa fie greu? In loc sa facem scurt in dreapta pe Avenida Antonie Augusto de Aquiar strada pe care se afla hotelul noi tinem sa facem giratoriu pe langa statuia marchizului, ne invartim de cateva ori, oprim, intrebam si ne intoarcem cei 100 de m., ratam din nou intrarea pe strada si ne invartim precum cainele in jurul cozii de vreo 2 ori, asa, ca sa facem putina miscare circulara in jurul piatetei. Scot capul pe geam mai intreb un taximetrist de numele hotelului si imi arata exact strada pe langa care am trecut de cel putin 4 ori. Victorie, la cca 100 m. de capatul strazii pe dreapta, chiar vis-a-vis de statia de metrou Parque se afla hotelul. Cea mai mare descalificare am recunoscut-o pentru ca ni se spusese ca in apropiere este marele mall El Corte Inglese, iar eu nu fusesem in stare se vad acea "mirifica" cladire desi era la 100 de m. in dreapta mea. Drept pentru care spre umila iertare i-am facut in zilele ce au urmat cateva vizite soldate cu ceva modeste "amintiri".
Amplasarea hotelului este la cca 100 m. de Piata Marchizul de Pombal, zona din care pleaca si cele 2 linii de tur de oras cu autocarele turistice dar si un nod mare de intalnire a zeci de strazi razante. Este un important nod al transportului public din oras fiind traversata de 18 linii de autobuz si subteranul este strabatut de 2 linii de metrou. Poti merge pe jos intr-o plimbare de neuitat strabatand Av. de Liberdad prin celebra Piata Rossio si Restauradores, pe langa Elevator de St. Justa pana in Placa de Comercio pe malul raului Tejo. Castelul fortareata San Jorge este la 3,4km. distanta.
Celebra Piata a Marchizului de Pombal, situata intre Av. Liberdad si Parcul Eduard VII face parte din districtul Baixa. Monumentul central al pietei este statuia lui Sebastiao Jose de Carvalho e Melo, primul marchiz de Pombal. Este unul din cele mai cunoscute figuri a oamenilor portughezi de stat. Contributia sa la bunastarea orasului Lisabona a constat in faptul ca a ctitorit si coordonat reconstruirea orasului (indeosebi a districtului Baixa Pombalina) dupa marele cutremur insotit de tsunami si incendii din 1755 care a distrus mare parte din patrimoniul istoric si arhitectural al Lisabonei.
Monumentul ridicat in onoarea marchizului este constituit din statuia din bronz asezata in varful piedestalului. Mana marchizului este asezata pe un leu, ca simbol al puterii. Prin cateva figuri alegorice monumentul intruchipeaza influenta reformelor initiate de marchiz in sistemul de invatamant si in viata agricola a Portugaliei la spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. La baza monumentului sunt amplasate la intamplare niste blocuri de piatra care te trimit cu gandul la cutremurul din 1755. La ridicarea monumentului construit intre 1917 si 1934 au contribuit mai multi arhitecti si sculptori precum Antonio Couto si Francisco Santos.
Parcul Eduard al VII-lea de care am amintit mai sus, care se afla vis-a-vis de hotel a fost construit si gospodarit in onoarea regelului englez cu acelasi nume care a facut o vizita in 1903 la Lisabona pentru a intari alianta dintre cele doua tari. Este construit in dreptunghiuri simetrice, taiate din gard viu, flancate cu alei cu mozaic. Parcul conceput in stil baroc francez incepe in zona joasa de langa statuia Marchizului de care am scris si se intande pana in varful dealului.
Are 3 zone: estufas adica sera calda imbracata in sticla, sera rece, cea originala constructie in fier si lemn si sera dulce mobilata cu cactusi. In partea de est a parcului se afla un pavilion mare dedicat lui Carlos Lopes, atlet castigator la jocurile olimpice de la Los Angeles., precum si un restaurant foarte bun Eleven.
In partea de nord a parcului am gasit o placa comemorativa a Amaliei Rodriquez.
Hotelul Rezidencial Horizonte se afla intr-o cladire inalta de 6 etaje. Receptia si sala de bagaje se afla la demisol. Acolo ne-a intampinat si receptionerul, un domn de moda veche, vorbitor impecabil de limba engleza, tipicar, politicos si amabil.
Liftul clasic pentru o cladire veche ne-a dus la etajul 4 unde am avut repartizata camera. Holurile sunt curate, scarile sunt din lemn, asa cum sta bine unei cladiri vechi.
Camera nu a fost cu vedere spre parc ci spre strazile laterale cu cladiri vechi dar bine intretinute. Dotare; L/C, A/C, tel, frigider, caseta de valori. Dimensiunile camerei rezonabile, geam termopan, draperii, perdele, birou mic si scaun aferent, pat matrimonial cu noptiere, iluminat arhisuficient, un dulap modest pentru haine, parchet bine intretinut. Avantaj: lipsa zgomot.
Baia mica, insa cu cadita, wc, bideu, ghiuveta, feon, consumabile modeste dar suficiente.
Curatenia se facea zilnic, prosoape mari si mici schimbate de cate ori le lasai jos.
Camera nu a avut balcon.
Micul dejun se servea la etajul 1, incepand cu ora 7 pana la ora 10.
Continea: cafea, ceai, lapte, suc, 2-3 feluri de paine (intotdeauna foarte proaspata), cereale, 3 feluri de cascaval, 3 feluri de salam, oua fierte sau ochiuri, 2 feluri de iaurt, unt, gemuri. Suficient
Amabilitatea a fost la ea acasa. Oricarei intrebari adresate am primit raspuns, harti, indicatii asupra iesirilor spre autostrazi.
Hotelul nu are o parcare proprie, dar chiar in cladirea alaturata se afla o parcare etajata in care am lasat de cate ori a fost nevoie masina inchiriata. Tariful maxim pe zi era de 9 Eur, dar se putea plati/ora.
Exista posibilitatea parcarii masinii si in parcarile stradale, dupa ora 19 seara, dar trebuia sa faci ceva cercetari pentru gasirea unui loc de parcare liber.
In apropierea hotelului se afla un magazin cu fructe si legume proaspete, la preturi similare cu preturile noastre, o patiserie si cateva restaurante.
il rog pe web- daca poate sa introduca Amalia Rodriquez cu Fado Portuques sau Lisboa Antiga
multumesc
Trimis de amero in 16.09.12 19:46:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Fatima, Sintra, Cascais, Setubal
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 38.72995500 N, -9.15009400 W - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2016 Un hotel bun pentru cei "plimbăreți" — scris în 09.01.17 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Bun pentru city break! — scris în 31.08.16 de indiralisa_26 din PITEşTI - RECOMANDĂ