GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lisabona - Printesa lui Tejo
Drumul spre Lisabona a inceput dis de dimineata cu cursa albastra pe care o cunoasteti cu totii. Pe aeroportul din Otopeni, calatori multi, deh... incepea vacanta... Verificarea documentelor se facea la cele 3 porti deschise luate cu asalt de multiiiiiiii. turisti. A durat cam 30 de minute de stat in picioare intr-o multime de oameni, asa incat nu a mai fost timp pentru a ne opri la o cafea pana la imbarcare. Oricum se pierde ceva timp pana ajungi la portile 20-24 rezervate low costurilor si de unde esti preluat bineinteles cu autobuzele vechi, fara AC, pana la scara avionului.
Dupa a calatorie de 4 ore si 40 de minute, fara evenimente, am aterizat pe T2 al aeroportului Portela din Lisabona, nu inainte de a avea senzatia ca avionul avea sa aterizeze chiar in curtea castelului San Jorge., caci orasul se asterne ca un covor pe cele 7 coline, aeroportul fiind la cca 8 km de oras. De sus, orasul este fabulos, o increngatura de strazi care par a se varsa in raul Tejo. Mi s-au parut a fi niste lacrimi imense adunate toate intr-un singur vad.
Orasul respira un farmec deosebit caracteristic celor asezate pe malul raului, in speta Rio Tejo (Tagus) care are mandria de a se varsa in Oceanul Atlantic.
Istoria merge undeva in trecut, se pare ca intemeietori au fost fenicienii., dar legaturi mitologice vorbesc despre Ulise si Calipso, apoi antice cu Iulius Cezar. Orasul a fost anexat atunci provinciei romane Lusitania. Dar batrana doamna, Lisabona a avut legaturi romantice si cu maurii si incepand cu 1147 cu Dom Alfonso Henriques, primul monarh portughez. Dupa 1260 a devenit capitala Regatului Portugalia devenind unul dintre cele mai bogate orase ale Europei in urma unor cuceriri de colonii. A fost afectat in urma cutremurului de pamant urmat de tsunami si incendiu in 1755, fiind distrus aproape integral, in afara cartierului maur Alfama.
In al II-lea razboi mondial a fost zona neutra, deci un punct important prin care se incerca plecarea din Europa a multor imigranti si nu numai.
Acum este o capitala in adevaratul sens al cuvantului cu o asezare strategica de exceptie.
Dar sa ne intoarcem pe aeroport la momentul aterizarii.
Exista 2 terminale, T1 pentru cursele de linie, care sunt atat de multe incat ai senzatia ca nave de invadatori vin sa cucereasca tarmul indepartat al Europei spre Oceanul Atlantic. Pe T2 opereaza cursele low cost cat si zborurile conexe catre Madeira si Azores. Dar nici acest terminal desi mare si aerisit nu este lipsit de activitate, din contra este foarte aglomerat si viu. In timpul aterizarii noastre, in sala de recuperare a bagajelor mai erau 5 curse. Probleme cu bagajele? Nicidecum, sunt 7 benzi de descarcare a acestora, asa incat recuperarea bagajelor s-a facut in timp record, maximum 10 minute. La intoarcere pe Otopeni, desi erau 4 curse sosite in acelasi timp, la cele 3 benzi de bagaje se desfasurau adevarate lupte corp la corp... dar cum orice comparatie sufera... sa uitam.
De la biroul de informatii al aeroportului am primit gratuit o harta a Lisabonei si o harta a Portugaliei.
Intre T1 si T2 exista un autobuz care face legatura si pleaca la fiecare 10 minute, gratuit.
Rezervasem inca din tara de pe un site de resort o masina. Am optat pentru o masina mica, fara GPS (ar fi costat mai mult decat inchirierea masinii), insa cu aer conditionat, fiind luna iunie. Am platit in avans/card in momentul inchirierii cu cca 3 saptamani inainte 18 Eur si restul de 64 Eur, cash la preluarea masinii.
La iesirea dintre portile terminalului ne astepta cu o placheta pe care era scris numele, o reprezentanta din partea firmei de inchiriere. A luat datele de pe carnetul de conducere, am semnat documentele care erau deja facute cu datele pe care le-am transmis din tara, ne-a dat o harta, ne-a insemnat ruta pentru a ajunge la hotel si iesind in fata terminalului un tanar ne-a adus masina. Surpriza a fost foarte frumoasa. Un Fiat Punto aproape nou, 1 an in circulatie cu 14800 km la bord, super curat si bine intretinut, cu jumatate de rezervor de benzina plin.
Pentru predarea masinii, la plecare, am convenit impreuna cu reprezentanta firmei ora de preluare, din fata aeroportului. La ora fixata un reprezentant a venit, a verificat kilometrajul si rezervorul masinii precum si prezentarea masinii in general, dupa care a preluat-o multumindu-ne pentru ca am apelat la serviciile lor.
Referitor la masina inchiriata am remarcat, dar asta numai a doua zi, la deplasarea pe autostrada cand am plecat spre Fatima, ca limita de viteza pe care o atingea masina era de max. 88-90km/ora. Am intrebat si ni s-a spus ca masinile date spre inchiriere sunt reglate/setate in asa fel incat sa nu depaseasca 90 km/ora, astfel incat nici viata pasagerilor si nici firma de inchiriere sa nu suporte riscuri.
Oricum rent a carul este o afacere superprofitabila pentru Portugalia. Majoritatea turistilor veniti din toate colturile lumii si pe care i-am intalnit in Portugalia nu numai in Lisabona profita de preturile mai mult decat rezonabile si facilitatile acestui serviciu. Daca soliciti, masina iti poate fi adusa la hotel sau intr-un alt punct important al orasului, convenit la transmiterea comenzii.
Preturile la benzina erau in luna iunie, incepand cu 1,41-1,45 Eur/l la benzina. Autostrazile sunt extraordinare, de o calitate remarcabila, multe, si chiar pe distante mici intre localitatile turistice, in general pe 3 benzi. /sens. Indicatoare sunt la tot pasul. O singura observatie am la capitolul acesta. Indicatoarele sunt instalate chiar in dreptul localitatilor, asa incat daca nu esti foarte atent, risti sa nu te incadrezi la timp si ratezi iesirea/intrarea. Oricum nu este o mare problema, dinstantele nu sunt foarte mari. Bineinteles aglomeratie mai mare pe autostrazi este dimineata si seara, pe la pranz circulatia este relaxata. Portughezii sunt soferi atenti, se respecta regulile de circulatie, nu am vazut accidente sau masini avariate.
Benzinarii si locuri de repaus sunt suficiente. La benzinarii se pot folosi fara probleme cardurile nu numai pentru alimentare, dar si pentru o gustare sau o cafea.
Parcarile Lisabonei sunt oarecum o problema. Pe parcursul zilei intre 9 si 18,00 parcarile stradale costa intre 0,45-1,14. /Eur. Exista si parcari mari, amenajate in general etajat in care stationarea costa pentru o zi intre 9-13 Eur, depinde de zona. Intre orele 18-9 dimineata poti parca in parcarile stradale, daca gasesti insa loc liber, fara plata. Parcarile amenajate sunt securizate, curate si civilizate., inchise cu bariere de protectie si supravegheate cu camere. Se ridica dupa introducerea jetoanelor in urma achitarii contravalorii parcarii la casele automate.Nu trebuiesc fise potrivite caci si la introducerea bancnotelor vei primi rest.
Transportul public in Lisabona este foarte bine organizat si gospodarit.
Aerobuzul 91 pleaca din fata aeroportului spre centrul orasului cu bilet de 1,75 Eur/calatorie. Tot de la aeroport spre diferite puncte centrale ale orasului mai pleaca autobuzele 5,22,44,45,83.
Pentru plimbarile in Lisabona nu am folosit masina inchiriata caci reteaua de autobuze, metroul acopera toate zonele asa incat am preferat sa nu pierdem timpul cautand locuri de parcare.
Taxiurile sunt nenumarate, au o taxa fixa pentru bagaj de 1,60 Eur, iar dupa ora 21 pana la 6 dimineata costa cu cca 20% mai mult.
Metroul ale 4 linii:
- linia galbena strabate orasul de la nord la sud, plecand din zona Oliveras, in Campo Grande, se intretaie cu linia verde si apoi cu linia rosie in zona Saldanha, adica aproape de punctul 0 al orasului Piata Marchizul de Pombal
- linia rosie strabate orasul din est- zona Oriente pana in centru unde se intretaie cu linia albastra in zona S. Sebastiao
- linia verde pleaca din Campo Grande pana in sud la Cais do Sodre pe malul raului Tejo, aproape de Placa de Comercio, punct esential al turismului
- linia albastra strabate pardea de NV de la Amados este in SE la Santa Apolonia.
Metroul este curat, civilizat si nu foarte aglomerat.
Orasul nu este imens, insa fiind situat pe cele 7 coline, stradutele mici si inguste sunt mai dificil de strabatut. Trotoarele fiind pavate cu piatra cubica bazalt dau o oarecare dificultate la deplasarea cu incaltaminte neadecvata. Poate in contextul acesta am observat ca in magazinele de incaltaminte exista pentru femei sandale si pantofi cu platforma, mult mai mult decat cu tocuri subtiri. Oare asta sa fie explicatia?
Despre oamenii Lisabonei ar trebui sa va spun ca i-am iubit de la prima vedere. Populatia, un amestec de albi, latino-americani, africani este foarte prietenoasa. Oamenii desi impovorati si ei de multiplele probleme care ii framanta in perioada aceasta de criza, sunt totusi politicosi, vorbesc intre ei mult si volubil. Vorbesc mult si la mobil, probabil ca nu este foarte scump.
Poate numai la Bruxelles am mai vazut atat de multi barbati imbracati la costum si cravata, cu infatisare de functionari, curati, frumosi. Femeile, mai ales cele tinere sunt frumoase si zambitoare, amabile si prietenoase, dornice sa iti raspunda, chiar daca nu sunt vorbitoare de limba engleza sau franceza. Oricum a fost o revelatie pentru noi contactul cu limba portugheza vorbita in Lisabona, care mi s-a parut foarte muzicala si apropiata de limba romana, intelegand in parte multe cuvinte ale vocabularului lor.
Nu vreau sa va plictisesc insa pentru ca mi-a placut foarte mult "aerul" Lisabonei as vrea sa va povestesc 2 secvente de viata. Intr-o statie de autobuz, pe langa muzeul de azulejo despre care voi scrie un rew. separat, de unde intentionam sa luam autobuzul spre Placa da Comercio un barbat, trecut de mult de a doua tinerete, ne-a auzit vorbind si a inteles destinatia noastra si fara a il intreba noi nimic, ne-a indicat statia care se afla chiar vis-a-vis.
Acum pentru iubitorii fotbalului, la care nu ma pricep de loc o mica secventa de viata. Intr-o seara in timpul sejurului nostru s-a jucat un meci de fotbal Portugalia-Cehia din campionatul mondial.
Pe la ora 20, oo am vazut cu surprindere ca strazile incep sa se goleasca de localnici, ramanand in mare parte turistii. Am mers sa mancam la restaurantul din apropierea hotelului nostru situat la intersectia bulevardului Liberdad cu Piata Marchizului de Pombal, unde mai mancasem deja de 2 ori si tanarul ospatar, fiul patronului ne remarcase, doar ne incasa in fiecare seara... intrigat find ca noi comandam numai peste. Am stat pe terasa restaurantului si spre surprinderea noastra eram singuri, toti erau in interior unde vizionaul la TV, ce credeti??? meciul... A fost un spectacol superb pentru noi. Nu am vazut trairi atat de intense pe chipurile acelor barbati si femei, caci erau surprinzator de multe, nici in cele mai bune filme. Tot timpul cat a durat meciul, care s-a terminat in favoarea portughezilor s-a trecut de la sentimente contradictorii de frustrare, intelegere, bucurie, pana la extaz. Se imbratiseau si erau atat de mandri de echipa lor incat ma gandeam ce intens puteau trai acele momente la un meci de fotbal cu mare miza. Niste pasionali... Dupa terminarea meciului, la putin timp, strazile au fost invadate de barbati, femei, copii cu steaguri, cantand, bucurandu-se, traind la maxim, cu mandrie. Masinile cu claxoane si steagurile portugheze au iesite pe arterele principale. Ne-am indreptat si noi pasii spre Piata Marchizul de Pombal si am vazut ca politia deja restrictionase circulatia. Timp de 3-4 ore mii de oameni s-au perindat pe strazi, pe bd. Liberdat, cantand, dansand, infasurati in steaguri portugheze.
A fost un spectacol de exuberanta trait la maximum. Nu i-am vazut beti, nu am vazut sticle aruncate, nu am vazut gesturi deplasate. Am trait si noi alaturi de ei o mare bucurie. A doua zi dimineata, am plecat spre Fatima si la benzinarie pe autostrada, un tanar care a alimentat, vazand masina inchiriata ne-a intrebat daca nu cumva suntem cehi si i-am simtit si vazut bucuria si mandria in fata unor straini pentru izbanda lor. Sincer, mi-a parut rau ca soarta nu a avantajat echipa Portugaliei sa castige cupa in finala.
La plecarea din tara ni s-a recomandat mai ales in zona Baixa sa avem grija la posete si buzunare. Nu am avut surprize neplacute nicaieri nici in oras, nici in magazine sau restaurant. Am efectuat plati cash si card.
Timpul fiind foarte scurt din pacate nu am avut timp sa savuram delicatesurile portugheze., oricum am preferat pestele. Langa hotelul in care am fost cazati si despre care am sa scriu un alt rew. se afla un restaurant al carui proprietar, foarte amabil ne invita sa intra. Ospatar era propriul fiu, deoarece restaurantul era o afacere de familie. Clienti avea suficient de multi fata de alte restaurante din zona, asta poate se datora faptului ca era foarte curat, servirea prompta si cu amabilitate.
Am avut de unde alege de fiecare data somon la gratar, fie dorada, fie scrumbii preparate in mod deosebit, usor sarate, fripte pe gratar, cu garnitura de cartofi, lamaie. Un pahar de vin alb sec sau demi era deosebit de aromat si gustos. Cand te asezai la masa, imediat ti se aducea paine calda, 2-3 feluri de branza portugheza, crema de peste, ca antreuri.
In privinta climei as mentiona ca fiind luna iunie am luat in bagaj numai lucruri foarte subtiri. Surpriza a fost ca dimineata si seara temperatura nu depasea 14-18 grade, iar peste zi nu au fost mai mult de 28 grade. Nu am simtit umezeala., iar seara era un vant usor.
Despre shopping - vreau sa mentionez cele 2 mall mari Vasco da Gama, in zona Ocenarium care mi s-a parut obositor si foarte aglomerat, mall Columbo situat in zona Benfica mult mai civilizat, aerisit, cu magazine de top si preturi rezonabile. De asemenea, la iesirea din Lisabona pe podul Vasco da Gama spre Setubal imediat in dreapta in localitatea Montijo este un centru comercial extrem de mare si bine aprovizionat. cu program intre orele 10-21. Bineinteles in apropierea Pietei Marchizul de Pombal se afla in partea de NE a parcului Eduard al VII-lea El Corte Inglese - mall de exceptie cu firme renumite.
Insa cele mai autentice cumparaturi, amintiri sunt bineinteles de facut in zona Baixa, in Alfama sau Bairro Alto. Pe bl. Liberdad sunt foarte multe magazine cu adevarat de firma gen Prada., Gucci dar sincer nu am remarcat "aglomeratie" la intrare.
Despre obiectivele vizitate voi scrie in alt rew. pentru ca Lisabona mi-a placut in mod deosebit fiind incarcata de multa istorie si civilizatie.
il rog pe web-sef cu muzica daca poate introduce eventual Lisboa menina e moca cantat de Carlos do Carmo sau Mariza Chuva cu Meu fado meu
multumesc
Trimis de amero in 15.09.12 20:20:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Fatima, Sintra, Cascais, Setubal
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, in rubrica "Descopera Lisabona" (deja existenta pe site)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
să înţelegem că e doar prima parte a descrierii Lisabonei? căci mai sunt multe de spus...
@vasilica: da, sunt atat de multe obiective deosebit de frumoase si interesante incat trebuie prezentate in parte pentru ca cei ce doresc sa viziteze Lisabona sa fie informati
@amero: ce ma bucur ca te-ai apucat de scris despre Lisabona. Stii ca-ti voi "sorbi" fiecare cuvant. Pentru la anu'
Dorada ca dorada, da' varza aia acra....stai sa sterg tastatura
@amero: Da' unde eram eu cand ati publicat review-ul??? Dormeam in papucei?
Am vizitat si eu Lisabona, o singura data, in vara lui 2001. Nu am poze, insa imi amintesc de turnul de pe malul marii si de stradutele pitoresti, piatonale, din centru, unde diversi tineri ne intrebau "pe sustache": "Vreti ciocolata? " La un moment dat eu chiar voiam, pana mi s-a explicat ca vindeau droguri!!!
Cat despre faza cu fotbalul, offff... ce momente frumoase am trait si eu aici, amestecandu-ma cu fanii nationalei "la roja", cum o numesc ibericii... De 4 ani numai intr-o sarbatoare o tin!
Astept si partea a doua.
@amero:
Mă pregătesc și eu pentru o excursie la Lisabona, biletele le-am luat deja.
Faptul că am citit review tău mi-a adus multe informații în plus.
Am aflat cât este benzina, închiriatul unei mașini, cât de ospitalieri sunt portughezii, dar mă interesează să știu cam ce se manâncă pe acolo, eu sunt pretențioasă tare la mâncare.
Bănuiesc că fiind acolo la ocean sunt mari consumatori de pește și fructe de mare iar eu cu astea nu prea le am.
Mă interesează și prețurile că noi o să stam 10 zile și trebuie să fiu atentă la buget.
Felicitări pentru review.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Weekend prelungit in Lisabona — scris în 25.01.24 de carina_10 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Lisabona şi ȋmprejurimi - informatii practice 2023 — scris în 08.03.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Fado Boema Lisabona, la început de an 2023 — scris în 10.11.23 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Monumento Christo Rei. Dios es Amor — scris în 21.06.24 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Fado Boema Lisabona, la sfârșit de an 2022 — scris în 04.11.23 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Portugalia: Lisabona si imprejurimi — scris în 05.12.22 de florentina02 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Lisabona in Aprilie, 2022 — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ