ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Auschvitz - Homo homini lupus

TIPĂREȘTE

Motto

Zadarnic! – Lupta se-nteţeşte,
Şi nu-i alegere de armă.
Sub pumnul grosolan al forţei
Dreptatea celui slab se sfarmă.

Zilele astea, şocat de cele întâmplate în Norvegia, mi-am adus aminte acest aforism al lui Plaut, din titlul review-ului, care dă şi titlul poeziei lui Vlahuţă, pe a cărei primă strofă am ales-o drept motto.

De acelaşi aforism, învăţat la orele de latină din liceu, îmi amintisem şi acum exact un an, când am vizitat ceea ce se numeşte oficial Memorialul şi Muzeul Auschwitz-Birkenau.

Am ajuns aici în circuitul est-european pe care l-am făcut pe cont propriu în iulie-august anul trecut. Memorialul se află la aproximativ 70 km vest de Cracovia, pe drumul spre Wroclaw. De la Cracovia, se poate ajunge aici pe autostrada A4, Cracovia-Wrocław-Görlitz (Germania), de pe care se iese la Chrzanów, sau direct, pe naţionala 44, mult mai lentă, cu multe zone cu linie continuă.

Am plecat dimineaţa din Cracovia şi, într-o oră, am ajuns la Oświęcim numele polonez al localităţii în care se găseşte Memorialul. Între timp, ziua însorită ce părea să dureze, s-a transformat într-una mohorâtă, parcă pentru a ne introduce mai bine în atmosfera locurilor ce urma să le vizităm.

Am parcat în parcarea de la intrare (mai este una peste drum) şi ne-am îndreptat spre intrare. În ciuda vremii ploioase, aici era o mulţime de oameni, cei mai mulţi străini, veniţi în grupuri organizate, dar şi pe cont propriu, judecând după parcarea plină-ochi.

Citisem pe internet că vizitarea muzeului este liberă, dar ajunşi aici am constatat că nu e chiar aşa.

Mai exact, ea este liberă, dar numai după ora 3 p. m. De la ora 8 dimineaţa, ora deschiderii, până la 3 după-amiaza se organizează numai vizite pentru grupuri, care, obligatoriu sunt ghidate, ceea ce implică plata unei taxe. Vizitatorii individuali, cum eram noi, se pot ataşa unui grup ghidat şi, evident, contra-cost, pot vizita Memorialul înainte de ora 3 p. m. , sau o pot face gratuit, după această oră.

La data vizitei noastre (între timp s-a mai schimbat câte ceva, nu foarte mult), preţul unui bilet era de 38 de zloţi (1 zlot aproximativ egal cu 1 leu) şi în preţ erau incluse ghidul, transportul cu autocarul de la Auschwitz I la Auschwitz II (Birkenau) şi vizionarea unui film documentar de vreo 20 de minute, proiectat din jumătate în jumătate de oră, în sala de proiecţie din clădirea de la intrare. La ore fixe, proiecţia este în engleză, iar la "şi 30 min. " este în poloneză.

Între timp, am văzut că preţul a crescut la 40 de zloţi şi el nu mai cuprinde vizionarea documentarului, care se plăteşte separat, 2,5 zloţi.

Este drept, vizitarea fără ghid reduce mult din informaţii şi merită să dai aproximativ 10 € pentru a beneficia de explicaţiile profesioniste oferite de ghid, evident cu condiţia să cunoşti o limbă de circulaţie internaţională (engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă), sau poloneza, ceha, sau slovaca.

Noi, ca francofoni şi francofili declaraţi, am ales să ne alăturăm grupului de francezi care tocmai se pregătea să intre. Pentru a beneficia de explicaţii în condiţii optime, fără a deranja alte grupuri, aici s-a adoptat metoda pe care am mai întâlnit-o, de exemplu, la Alhambra, folosindu-se căşti cuplate la un receptor radio. Selectând un anumit canal, se pot asculta explicaţiile ghidului, chiar dacă nu ne aflăm în imediata apropiere a acestuia.

Despre lagărul de exterminare şi despre crimele naziste, în general, citisem deja foarte mult, văzusem documentare, aşa că ceea cele de aici nu m-a surprins cu nimic, vizita nu a făcut decât să-mi reconfirme lucruri ştiute şi să-mi înprospăteze amintiri estompate despre ceea ce aflasem cândva. Însă pentru cineva mai puţin familiarizat cu subiectul, atrag atenţia că este un şoc puternic, pe care l-am remarcat şi în expresia multora dintre vizitatorii cu care ne-am încrucişat paşii în timpul vizitei. Aşa că, celor care îşi planifică o vizită în acest loc ce aminteşte de fapte oribile ale unora din semenii noştri şi nu prea sunt familiarizaţi cu subiectul, le recomand, în prealabil, o minimă informare, eventual chiar de pe site-ul oficial al Memorialului, precizat mai sus, sau aici, aici, aici, aici şi aici.

Ajunşi la intrarea în lagăr, în timp ce toată lumea îşi verifica sistemul de ascultare, noi am constatat că auzeam explicaţiile ghidului italian şi, în ciuda oricăror încercări, nu am reuşit să recepţionăm vocea ghidei noastre, aşa că grupul a trebuit să ne aştepte câteva minute, până am dat o fugă la clădirea administrativă pentru a schimba dispozitivele de ascultare.

De data aceasta, ele funcţionau corect, astfel că am purces la drum, intrând în lagăr pe celebra poartă, deasupra căreia este scrisă cinica şi celebra şi ea, expresie Arbeit macht frei (Munca te eliberează).

Trecem pe lângă locul rezervat orchestrei lagărului... Parcă îmi răsună în urechi un marş ce însoţea ieşirea şi intrarea în lagăr a grupelor de deţinuţi ce munceau în exterior... Alături este şi locul unde erau lăsate să zacă cadavrele deţinuţilor care încercau să evadeze, drept avertisment pentru cei care ar fi avut aceleaşi intenţii.

Nu am să intru prea mult în detalii legate de vizita propriu-zisă, mai ales că mai există pe site un review, cel al lui cristian_3000 (click aici), care face foarte bine lucrul acesta.

Am să mă limitez doar la o descriere sumară.

Lagărul, organizat pe locul şi structura unei foste cazărmi a armatei poloneze şi "inaugurat" de nazişti în 1940, după ocuparea Poloniei şi anexarea regiunii la teritoriile Germaniei, cuprinde 28 de blocuri de detenţie şi alte câteva corpuri care aveau funcţii administrative. Blocurile, construite din cărămidă, cu trei niveluri, sunt aranjate în trei rânduri paralele, dreptunghiul format fiind înconjurat de un dublu gard de sârmă ghimpată, conectat, la acea vreme, la înaltă tensiune.

Nu toate aceste blocuri sunt vizitabile. Astfel, pentru vizitele organizate în grupuri, traseul cuprinde expoziţia permanentă principală, organizată în corpurile 4,5, 6,7 şi 11, dispuse pe latura de nord a lagărului. În corpurile 4,5, 6 şi 7 sunt expoziţii cu fotografii documentare, fotocopii ale unor documente, obiecte aparţinând prizonierilor (înclusiv păr uman, folosit pentru confecţionarea de pături şi îmbrăcăminte folosită de soldaţii germani care luptau în zone friguroase!), precum şi camere în care erau "cazaţi" prizonierii. Blocul 11, numit Blocul Morţii este locul unui coşmar perfect. Acest bloc era închisoarea lagărului, o închisoare în închisoare, unde, odată ajunşi, prizonierii nu mai aveau scăpare. Închipuiţi-vă celulele în care nu se putea intra decât târâş şi în care prizonierul stătea în întuneric total, iar locul era atât de strâmt, încât nu se putea sta culcat sau şezând... sau celulele unde stăteau prizonierii condamnaţi la moarte prin înfometare...

Între blocurile 10 şi 11 a fost reconstituit Zidul Morţii, locul unde erau executaţi prin împuşcare deţinuţii care primiseră o sentinţă de condamnare la moarte, în special deţinuţii politici polonezi. Tot aici era şi locul în care erau aplicate şi pedepse "mai uşoare": biciuirea, atârnarea la un stâlp de mâinile legate la spate... Zidul este plin de flori şi pietricele. Acestea din urmă sunt puse de evrei, în locuri de reculegere, aşa cum noi şi alţii, punem flori... doar că pietricelele durează mai mult...

În afara expoziţiei principale, mai există şi alte blocuri vizitabile, unde sunt amenajate expoziţii naţionale şi tematice, dar acestea nu sunt incluse în vizita ghidată, ele putând fi vizitate doar în cadrul variantelor de vizite mai ample, oferite de organizatori.

După vizitarea blocurilor amintite, traseul se continuă prin revenirea spre vest, pe cea de-a doua alee dintre blocuri. Aici se face o nouă oprire, în dreptul clădirii în care funcţiona bucătăria lagărului. Spaţiul din faţa acesteia era platoul de adunare, unde se făcea apelul dimineaţa şi seara şi unde deţinuţii erau ţinuţi uneori în poziţie de drepţi, indiferent de vreme, chiar şi timp de 12 ore...

Vizita continuă pe aleea principală, până la limita de vest a lagărului, unde trecem printr-o poartă în gardul electrificat şi ajungem în locul cel mai oribil, la cele două camere de gazare şi crematorii. Ele au fost amenajate în două buncăre folosite anterior drept depozite de muniţii, fiind primele dispozitive puse la punct de nazişti pentru a pune în practică "soluţia finală" (click aici, click aici). Primele experimente de gazare a oamenilor au fost făcute începând cu august 1941, cu Ziklon B, un gaz pe bază de cianură, folosind drept cobai umani prizonierii de război ruşi. Apropo de aceştia, în octombrie 1941 au fost aduşi aproximativ 10.000 de astfel de prizonieri, din care 90% au murit până în martie 1942. Nici în rândul altor categorii de prizonieri rata supravieţuirii nu era mai mare. După rezultatele "pozitive" ale testelor, s-a trecut la gazarea în masă a prizonierilor, trupurile acestora fiind apoi incinerate în cuptoarele construite în aceleaşi buncăre.

Cu trecerea prin camerele de gazare şi a crematoriului se încheie vizita la Auschwitz I.

De aici, ne-am îndreptat spre parcarea din faţa Memorialului, unde ne-am urcat într-unul din autocarele ce fac naveta între Auschwitz I şi Auschiwitz II, pe o distanţă de 3 km.

Auschwitz II, sau Auschwitz-Birkenau este perfecţionarea dusă la extrem a oribilei crime care a avut loc în aceste locuri, aici găsindu-şi tragicul sfârşit aproximativ 90% din victimele din întregul complex Auschwitz, adică aproximativ un milion de oameni. Din parcarea în care ne-a lăsat autocarul, am intrat pe Poarta Morţii şi am fost izbiţi imediat de imensitatea locului. Lagărul este mult mai mare şi era format dintr-un mare număr de barăci de lemn cu diferite destinaţii (majoritatea adăpostind deţinuţi) precum şi din alte construcţii (în total, aproximativ 300), aşa cum se poate vedea pe planul de aici.

Lagărul, de formă dreptunghiulară, cu laturile pe direcţiile (aproximativ) N-S, respectiv E-V, este împărţit în două părţi inegale de calea ferată, perfect dreaptă, pe direcţia E-V. La sudul căii ferate se afla lagărul femeilor, iar la nord cel al bărbaţilor.

Am mers mai întâi să vizităm două barăci din lagărul pentru bărbaţi. Una era o baracă de locuit (dacă se poate spune aşa), cealaltă era baraca latrinelor, singura din tot lagărul. Este de nedescris... poate doar fotografia să vă ajute să vă faceţi o idee. În plus, imaginaţi-vă că cei care aveau nevoie, nu puteau veni aici decât conform unui program strict şi, în niciun caz, în timpul nopţii.

Oripilaţi, ieşim din lagărul bărbaţilor şi pornim de-a lungul căii ferate. Pe la jumătatea acesteia, ajungem la "rampa de descărcare", acel peron unde, după zile întregi de transport în vagoane de vite, fără apă, fără mâncare, fără posibilitatea de a se spăla şi de a merge la toaletă, adunaţi din toate colţurile Europei, cei aduşi aici, coborau, fără cea mai vagă idee despre ororile ce urmau să le trăiască. Erau separaţi, mai întâi, în două grupe: una formată din bărbaţi, cealaltă din femei şi copii. Cursul vieţii fiecăruia era decis de un simplu gest, făcut cu degetul, de ofiţerul SS însărcinat cu trierea, pentru că fiecare din cele două grupe era supusă unui al doilea triaj. Cei slabi şi inapţi de muncă, mergeau direct la sălile de gazare (aproximativ trei sferturi din totalul celor care supravieţuiseră în călătorie), ceilalţi mergeau în lagăr, unde urmau să trăiască o cruntă agonie, pentru ca, în final, marea majoritate să sfârşească tot acolo, epuizaţi, morţi de foame, frig, bătăi, sau diverse boli. În acest loc, unde avea loc trierea, acum se află un vagon rămas drept aducere-aminte a acelor timpuri şi un panou cu o fotografie devenită celebră (cel puţin printre cei care cunosc cât de cât subiectul), în care este surprinsă scena pe care am încercat s-o descriu. Mi-am adus aminte atunci de un film de prin anii '80, cu Meryl Streep în rolul principal. Se numeşte Alegerea Sofiei (click aici), film pe care, dacă aveţi ocazia, vă recomand să-l vedeţi.

Ne continuăm vizita, sub o ploaie măruntă şi deasă, care nu face decât să întărească atmosfera sumbră. La capătul liniei de cale ferată ajungem într-un spaţiu larg, pavat cu piatră cubică, aflat în afara lagărului propriu-zis, deşi aici era o parte esenţială a lui. De o parte şi de alta se aflau crematoriile 2 şi 3, din care se mai păstrează câteva ruine (mai ales din crematoriul 2), ele fiind dinamitate de nazişti, la sfârşitul anului 1944 şi începutul lui 1945.

Crematoriile 3 şi 4 se aflau spre colţul de nord-vest al lagărului, urmele lor fiind mult mai puţin vizibile. Fiecare din cele patru crematorii era prevăzut cu camere unde deţinuţii îşi lăsau toate bunurile personale, după care, aceştia, complet dezbrăcaţi, erau introduşi în camera unde li se spunea că vor face un duş, în realitate aceasta fiind camera de gazare. Cadavrele erau apoi incinerate în cuptoarele crematoriilor, iar cenuşa era aruncată într-un lac din apropiere, sau în apele râului ce curge în apropiere. Fiecare crematoriu avea o capacitate zilnică de peste 1400 de oameni, dar în perioadele de supraîncărcare, cadavrele erau arse şi în gropi descoperite.

În spaţiul pavat de la capătul liniei de cale ferată se ridică în prezent Memorialul Holocaustului, un monument dedicat victimelor uneia dintre cele mai mari orori pe care le-a cunoscut omenirea. Arată precum pietrele puse de evrei pe morminte, sau în locuri sfinte... doar că pietrele sunt uriaşe, precum numărul celor căzuţi pradă unor minţi bolnave. În faţa lui, mai multe plăci, pe care, în diferite limbi (am găsit-o şi pe cea în română), stă scris:

STRIGĂT DE DEZNĂDEJDE ŞI AVERTISMENT PENTRU OMENIRE SĂ FIE PURURI ACEST LOC ÎN CARE HITLERIŞTII AU UCIS APROAPE UN MILION ŞI JUMĂTATE DE BĂRBAŢI, FEMEI ŞI COPII, ÎN PRINCIPAL EVREI DIN DIFERITE ŢĂRI EUROPENE. AUSCHWITZ-BIRKENAU 1940-1945

...

Am parcurs într-o tăcere mormântală drumul înapoi, până la ieşire şi mai departe, cu autocarul, până la clădirea administrativă de la Auschwitz I. Aici ar fi trebuit să vedem şi filmul documentar, dar am renunţat. Ceea ce văzusem, ne era suficient, mai ales că sunt absolut convins că imaginile respective le mai văzusem, poate nu în acelaşi montaj, dar oricum, nu sunt prea multe imagini, naziştii s-au străduit să şteargă urmele cât mai bine şi, în parte, au reuşit. Nu au reuşit însă să şteargă urmele, ar fi fost cu neputinţă, din mintea celor câteva mii de supravieţuitori, toţi martori ai atrocităţilor comise. Ei au fost memoria vie a celor morţi în lagărele de exterminare.

Conform datelor oficiale, numărul celor ucişi la Auschwitz este următorul: evrei - 1,1 millioane, polonezi - 140-150 de mii, ţigani - 23.000, prizonieri de război sovietici - 15.000, alte naţii - 25 de mii, în total, aproximativ 1.300.000 de victime. Şi asta doar la Auschwitz, care a fost cel mai mare lagăr de exterminare. Dar au mai fost şi altele: Chełmno, Bełżec, Majdanek, Sobibor, Treblinka, în Polonia, Buchenwald, Sachsenhausen, Dachau, în Germania, Mauthausen-Gusen, în Austria, şi multe altele (vezi lista completă (?) aici).

Nu mai continui, pentru că ar fi atâtea de spus, că nu ne-ar ajunge o viaţă întreagă. Vreau doar să mai subliniez profesionalismul de care a dat dovadă ghida noastră, care, într-o franceză academică impecabilă, ne-a povestit cu mult suflet despre cele văzute şi ne-a transmis toată emoţia ce i se simţea în glas. Îmi place să cred că şi ceilalţi ghizi de la Memorialul şi Muzeul Auschwitz-Birkenau şi-au păstrat emoţia şi-o lacrimă în colţul ochiului, chiar şi după repetarea, de sute de ori, a unor informaţii transmise vizitatorilor.

În final, permiteţi-mi să mă disociez de colegul de site, cristian_3000, pe care îl apreciez în mod deosebit, în privinţa unui sigur lucru: el nu recomandă deloc vizitarea acestui loc. E drept, chiar oficialii Memorialului recomandă ca vizita să fie făcută numai de persoane în vârstă de peste 14 ani. Da, dar noi, cei maturi, eu cred că ar trebui să vedem cu toţii aceste locuri. Lucruri rele există peste tot şi oricând în lume. Ignorându-le, nu rezolvăm nimic, e mai bine să le cunoaştem, pentru a nu le repeta. De altfel, acest lucru îl exprimă indirect şi cristian_3000 în finalul review-ului lui, citând spusele filozofului Santayana. Or, pentru a ne cunoaşte trecutul, nu trebuie să ocolim zonele sumbre ale acestuia!

Şi, în final, pentru cei care doresc să ajungă cu maşina în acest loc, am să dau coordonatele GPS ale lui: 19,20363 E, 50,0266 N.


[fb]
---
Trimis de Costi in 27.07.11 09:16:59
Validat / Publicat: 27.07.11 10:47:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6883 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P46 Ajunşi aici, noi ne-am întors. Acum mai bine de jumătate de secol, sute de mii de oameni nu au mai făcut-o ...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

14 ecouri scrise, până acum

cristi_an3000
[27.07.11 10:48:12]
»

In primul rand felicitari pt multitudinea de aspecte noi pe care le-ai mentionat, pe langa ceea ce s-a scris deja pe AFA despre acest “obiectiv”.

In al doilea rand, cred ca e o mica neintelegere, in finalul review-ului meu ziceam

Sper ca acest review sa fie util celor care au de gand sa viziteze acest obiectiv. Nu spun ca ar trebui sau nu sa o faca (personal nu regret absolut deloc), doar ca vreau sa-i avertizez ca urmatoarele zile o sa aiba un subiect destul de serios la care sa se gandeasca.

Poate ca n-am fost suficient de clar, dar in nicun caz nu doresc sa reiasa de aici ca nu recomand vizitarea. Dimpotriva, am tinut neaparat sa merg sa-l vad si imi mentin punctual de vedere si acuma: este un “must see”. Chiar si sotia, care nu prea era pregatita pt asa ceva, si a acceptat mai mult din cauza ca nu vroia sa astepte singura in masina cat timp intru eu in tur, la final s-a autofelicitat pentru ca a venit si ea. Cu toate ca unii dintre noi nu sunt pregatiti pentru a asimila unele imagini si informatii care sunt expuse acolo, este un “rau necesar” ca sa zic asa, o lectie pe care oricine trebuie s-o primeasca, macar o data in viata.

cristi_an3000
[27.07.11 11:04:26]
»

***nota: daca te referi la acel Autorul NU ar recomanda aceasta destinatie unui prieten sau unui cunoscut, aceasta este o "facilitate" introdusa pe site dupa ce am scris eu acel review, si acolo se pare ca programul a luat decizia de a pune atentionarea aia pe baza notei date de mine la CADRUL NATURAL (0%). se pare ca in acest caz "computerul" nu a stiut sa anticipeze intentia partii umane, si a interpretat tocmai pe dos (cum era si normal de altfel)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[27.07.11 11:08:27]
»

@cristi_an3000

Mă bucur că ecoul tău mă contrazice, dar să ştii că eu m-am luat după ce scrie chiar la review-ul tău.

Numai dacă dai un scroll, mai jos scrie:

Alte impresii din acest obiectiv:

...

Dincolo de inuman (Jan. 2011) - punctaj satisfactie: 0.00 (scris de cristi_an3000 in 27.01.11) - NU RECOMANDA

Nu ştiu exact, dar cred că precizarea asta este adăugată automat, pentru punctaj satisfacţie sub o anumită valoare.

Cum tu, ca de altfel şi @popescu. borsa ai 0,00 la punctaj, probabil de aici apare această precizare la review-ul tău.

De altfel, nota mea maximă pentru servicii este datorată excelentei organizări a Memorialului, dar şi prestaţiei ghidei.

Deci, mă bucur că suntem de acord

P.S. Când am fost eu, ni s-a spus că fotografiatul în interior este interzis. Pozele făcute de mine au fost făcute "pe furiş", cum, de altfel, făceau şi alţii. Se pare că la tine a fost permisă fotografierea în interior.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[27.07.11 11:12:24]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

--

Confirm ipoteza discutat mai sus: pentru ca facilitatea 'recomanda / nu recomanda' a fost introdusa ulterior scrierii acelui review al lui cristian_3000, programul a luat 'decizia' in conformitate cu media notelor acordate.

Recomandarea din acel articol a fost corectata manual, pe baza celor de mai sus

libertango
[27.07.11 13:16:56]
»

Impresionant articolul, l-am citit cu sufletul la gura... felicitari! Recomand pentru cine nu a vizionat, filmele "La Vita e Bella" si "The Boy in the Striped Pajamas".

pepsi70ro
[27.07.11 13:38:07]
»

Ramane unul dintre principalele must-see propuse, cred ca este in capul listei, sper sa pot ajunge cat mai curand.

Tocmai ce am terminat de vazut Auschwitz, este un film documentar facut chiar de nemti in 2011, terifiant, groaznic, demonstreaza cum erau selectati, gazati si apoi arsi femeile, batranii, copii. Nu vi-l recomand sa-l vedeti cu sotiile.

Felicitari @Costi pentru articol, este deosebit, iar pentru mine foarte util din mai multe puncte de vedere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[27.07.11 14:03:47]
»

Am constatat o mică problemă. În paragraful opt, am scris că 1 leu este egal aproximativ cu un zlot.

Am verificat şi în textul original şi nu greşisem, semnul este acesta, "aproximativ egal".

La copierea în fereastra în care am introdus textul review-ului, nu ştiu de ce, dar acest semn s-a transformat în "mult mai mare".

Fac aici precizarea necesară, pentru ca cei interesaţi să nu fie induşi în eroare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster0
[27.07.11 14:26:21]
»

@Costi, am inlocuit semnul respectiv cu cuvinte. In general, e bine sa nu crezi in semne, dar stiai asta, nu?

CostiAUTOR REVIEW
[27.07.11 14:28:01]
»

@webmaster0

Mulţumesc.

Da, aşa e, nu cred în semne.

Rusalka
[27.07.11 14:46:00]
»

Un rewiev care te indeamna sa iti faci vacanta nu doar la mare sau munte ci si in locuri mai sumbre.

Daca tot s-au recomandat filme asa putea adauga "Amen".

Alina Morar
[27.07.11 22:19:07]
»

Poate voi ajunge si eu candva acolo, eu, desi sunt fata, vreau sa vad.

Eu anul trecut l-am vizitat pe cel din Austria, de la Mauthausen, iar anul acesta am fost la Ebensee.

La Mauthausen recomand a se merge, dar la Ebensee nu e nimic de vazut.

Dupa ce ne-am pierdut o juma' de zi pana l-am gasit... am plecat dezamagiti. Pe acel loc s-au facut case, tot au demolat, se viziteaza doar un cimitir cu multe monumente si din 4 tunele doar unul e amenajat si vizitabil. In rest nu e nimic.

Eu am inteles ca germanii sunt obligati sa viziteze macar un lagar. Am auzit si eu de pe undeva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristi_an3000
[28.07.11 08:05:28]
»

@Costi. Cand am fost noi (ianuarie 2011), toata lumea fotografia destul de mult si nu ne-a spus nimeni absolut nimic. Stiu ca in camera unde e expus parul uman era interzisa fotografierea din cauza fragilitatii exponatului, ca si in anticamera cuptoarelor dar, in rest, era liber.

@Alina, nu cred ca are legatura cu sexul vizitatorului. Sotia nu era incantata sa mearga in concediu (adica relaxare, liniste, veselie, distractie dupa multa munca) intr-un fel de cimitir dar, pana la urma, si-a dat seama ca mai trebuie facute si astfel de calatorii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviadavidescu
[29.07.11 21:21:47]
»

O destinatie turistica de mare profunzime, dar trebuie sa fii extrem de cerebral sa poti vedea cu ochii tai asa ceva. Eu una nu sunt in stare... am trait o experienta asemanatoare la Praga, unde am vazut un muzeu al evreilor deportati din oras... am plecat ingrozitor de marcata de amintirea acelui absurd, ilogic si inuman masacru. Nu pot sa uit sala pe peretii careia erau scrise, in ordine alfabetica, mii de nume de victime... cu varste cuprinse intre 98 de ani si cateva luni.

Desene ale copiilor ucisi dupa ce cu o saptamana inainte cantasera si spusesera poezii in fata reprezentantilor Crucii Rosii Internationale, adusi pentru a li se demonstra "conditiile umane" din lagarele naziste.

Nu pot sa retraiesc acele clipe in care oamenii au coborat sub conditia umana... pur si simplu nu pot...

Sfasietor de real review...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[31.07.11 11:02:53]
»

@all

E bine ca revin astfel de subiecte, e bine sa stim ce-a fost, pentru a nu repeta greselile trecutului. Dupa lagarele naziste, loc in care au disparut de pe pamant peste 6 milioane de oameni, in topul celor mai abominabile crime ale umanitatii, se situeaza masacrul cambodgian al "khmerilor rosii" condusi de atrocele Pol Pot, (3 milioane de victime) si apoi invazia spaniola din America, loc in care a fost exeterminata 95% din populatia aborigena, aceasta fiind folosita ca mana de lucru in minele de aur si argint sau drept hrana pentru cainii conchistadorilor. In lagarele naziste, inventivitatea umana in domeniul macabrului, a atins apogeul. Rata de supravietuire, dupa ce-ai trecut pe sub pancarta "Arbeit macht frei", era de 6 luni. In anii 1940-1945, Polonia, Germania si Austria s-au confruntat cu cele mai friguroase ierni. Oamenii erau chinuiti, apoi ucisi. Unora le era testata rezistanta la durere, slefuindu-li-se dintii cu turbina stomatologica pana la gingii. Altii erau aruncati in bazine cu apa cu gheata sau cu apa fierbinte si se cronometra durata supravietuirii. Altii erau introdusi in camera hiperbarica si se ridica sau cobora presiunea pana la deces. Oamenii devenisera simpli cobai pe care se experimentau efectul diferitelor substante chimice sau a curentului electric. Cantaretii de opera aveau soarta cea mai groaznica, erau obligati sa "dea concerte" in fata nazistilor beti, sezand pe un cuptor incins. Si bine-nteles, tuturor detinutilor li se testa rezistenta la munca excesiva, foame si frig. Cea mai mare bucurie a "ingerului mortii", dr. Mengele, medic sef la lagarului Auscwitz, era, atunci cand descoperea evrei malformati, si ce facea cu ei? ... ii conserva in borcane imense cu formol si ii prezenta intregii lumi, incercand astfel sa dovedeasca ca evreii sunt o natie de degenerati ce nu-si are locul pe pamant. Bine ca apocalipsa n-a durat decat 5 ani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, Costi, dorgo, libertango, liviadavidescu, Rusalka
Alte impresii din această RUBRICĂRemember Auschwitz - Birkenau:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068306922912598 sec
    ecranul dvs: 1 x 1