ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cheile Tarei - O frumuseţe neexplorată şi umedă!

TIPĂREȘTE

Multe ţări ale lumii se mândresc cu impresionante privelişti, acele văi adânci şi înguste sculptate în timp de râuri vijelioase, ce ajung să facă parte din Patrimoniul Mondial Natural.

Mama Natură nu ne-a ocolit şi ne-a oferit Canionul 7 Scări (Masivul Piatra Mare) şi Canionul Mihăileni de lângă Sibiu, în Kazakhstan se află Charyn, Grecia se află pe listă cu Canionul Vikos din Munţii Pindului, Jasper National Park din Australia se laudă cu Canionul Maligne, în Peru se află Canionul Colca, China cu imaginile avatariene ale Wulingyuan-ului, Africa de Sud cu Blyde River Canyon şi lista ar putea continua, ... însă unicul rival al Marelui Canion din Colorado, se află în Muntenegru!

Traseu :

De la Staţiunea Žabljak ( vezi impresii ) am urmat ruta a 20 de kilometri pe Narodnih Heroja (Drumul Naţional Eroii Neamului) către comuna Rasova, de unde începe un drum sinuos şi relativ îngust până la Podul Đurđevića Tara.

Podul Đurđevića Tara :

Continuarea traseului se face datorită grandorii acestui pod ce face posibilă traversarea celor doi versanţi muntoşi.

A fost proiectat de către profesorul inginer Mijat Trojanovic, omagiat cu o placă masivă din granit scrisă cu litere chirilice aurii.

Construit între anii 1938-1940, are o lungime de 365 metri şi o înălţime ameţitoare de 172 metri deasupra râului Tara, în acele vremuri fiind considerat cel mai mare pod de beton din Europa.

Dinspre Žabljak, la intrarea pe pod, mai multe grupuri statuare comemorative evocă luptele mişcării de rezistenţă anti-fascistă, atunci când partizanii lui Tito au dus greul bătăliei de-a lungul râului Tara.

În urma crâncenelor confruntări din cel de-al II-lea Război Mondial, o porţiune de pod (partea dinspre Durmitor Park) a trebuit detonată la un moment dat pentru a stăvili înaintarea forţelor inamice. Reconsolidarea sa, imediat după terminarea conflagraţiei mondiale, a ştirbit din designul iniţial, acesta fiind susţinut de cinci arce gigantice şi o porţiune de cap de pod realizat din piloni clasici fără nici un element decorativ (vezi foto).

Hăul format de construcţie are mare căutare în rândul iubitorilor de bungee jumping , aici unde temerari din toate colţurile Europei îşi dau întâlnire în practicarea sportului extrem. În ultimul timp, amatorii de adrenalină se confruntă cu deciziile Ministerului de Transport, care vor să întrerupă această activitate pentru fluidizarea traficului.

Singura parcare se află vizavi de Restaurantul Most, destul de încăpătoare unde trag autocarele, maşinile, moticicletele sau jeep-urile firmelor de turism zonale pentru a facilita o plimbare off-road.

Este un popas / belvedere, deoarece podul le permite vizitatorilor o variantă pietonală pe ambele sensuri, chiar dacă banda este foarte îngustă, te poţi imortaliza cu imaginea spectaculoasă a Cheilor Tarei.

Ce-i drept, am profitat de pustietatea conjuncturală şi ca atare, cu o însufleţire zburdalnică am filmat, ne-am pozat şi ne-am bucurat de această adevărată bijuterie neşlefuită.

Canionul Tara

Ştiţi că Muntenegru a fost declarat primul stat ecologic din lume? Nici eu nu ştiam până nu am ajuns acolo! :)

Şi evident că-n această catalogare, o ponderă importantă o are acest obiect turistic de prim-plan.

Canionul are o incomparabilă frumuseţe sălbatică, unde descoperim nu numai un mare habitat ornitologic, nu doar păduri virgine de foioase (în partea de jos) sau de stejar, fag şi arţar (atunci când începi să urci), ferigi şi arbuşti sub care te-ai putea adăposti de ploaie ca sub o umbrelă - un tărâm de un verde crud, viu, acompaniat de freamătul râului.

Acolo există mitul tinereţii, unde niciodată copacii nu au căzut de topor, ci doar de bătrâneţe, şoptind spre zări îndepărtate eterna reîntoarcere.

Aici călăul cu caracter odios ce-şi reflectă imaginea pe lanţul drujbei nu-şi poate folosi mânerul violator, fiind neutralizat de muşchiul verde de la baza copacului.

Oare când vom înţelege că fără ei vom pierde nordul raţiunii existenţiale?!

Cheile Tarei sunt dominate de susurul râului cu acelaşi nume, o apă curgătoare ce prin eroziune a format o neasemuită dantelărie în piatră, formând o vale adâncă şi îngustă.

Cu o răbdare milenară rătăceşte prin pădurile de aşteptări şi neîmpliniri, uneori cu nivel constant şi apă de smarald, alteori agitat formând viruri ce se alătură pereţilor verticali. Izvorăşte mofturos în apropiere de Albania şi trece hotarul Bosniei - Herţegovinei prin Gura Susica.

Parcursul celor 140 de kilometri îl indreptăţeşte să fie considerat cel mai lung fluviu din Muntenegru, cu o temperatură maximă a apei de 15 grade. Astfel că, pe anumite porţiuni unde scurgerea este mai domoală, iar nivelul apei este mai scăzut, sunt amenajate plaje cu intrare gratuită, unde se plătesc doar şezlong-urile sau umbrelele de soare.

Canionul care-l formează are o lungime de 80 de kilometri şi o adâncime de 1300 de metri măsuraţi în punctul cel mai de jos, deci vă daţi seama, sper, de spectaculozitatea lui.

În lunile aprilie-mai, când zăpezile se topesc de pe versanţii din Durmitor Park, râul devine sălbatic pentru puţinii locuitori ai satelor şi prilej de experienţe emoţionante împătimiţilor de rafting.

Rafting :

Observ în ultimul timp o adevărată isterie pentru acest gen de sport extrem, ceea ce mă face să detaliez mai mult oportunităţile de practicare a acestuia.

Personal am descoperit doi operatori de turism ce organizează curse de rafting :Tara-Suzaeurope şi Žabljak Turist .

Tara-Suzaeurope cu sediul în Hotelul Enigma 3* situat în inima parcului naţional Durmitor oferă şi posibilităţi de campare, tip tabere (vezi pagină web : tara-suzaeurope.me ). Pentru 35 de euro ai posibilitatea unei aventuri de gradul 2-3 în rafting, după o şedinţă de iniţiere.

Sediul acestui sport cu toate serviciile incluse se află în stânga podului Đurđevića Tara, fiind considerat un Rafting Center - vezi web :miro-tara.com.

Žabljak Turist oferă un program de trei zile de rafting pe Platoul Kosanica situat la 1150 de metri, între zonele testate de specialişti, Sljivansko, Ljutica (cu cel mai puternic debit din Europa - 1000 de litri de apă pe secundă), Zugica, cascada Bajlovica (cea mai adâncă -1300 de metri şi cea frumoasa parte a râului) şi Šćepan.

Aventura se termină cu vizita celor 18 lacuri glaciare din Durmitor Park, printre ele găsindu-se şi Lacul Negru.

Expediţia se întinde pe 80 de kilometri şi include echipament de neopren, vestă de salvare, trei mese pe zi bazate pe produse autohtone şi campare în bungalouri.

De menţionat gradul de dificultate care poate atinge cota 6, însemnând că traseul nu este abordabil din caiac, fiind deosebit de periculos.

De asemenea, programul de mai sus este organizat pentru cel puţin 6 persoane, limita maximă admisă fiind de 24.

Total preţ aventură : 230 de euro /persoană!

Alte sporturi practicabile : paintball în grupuri de câte cinci persoane, echitaţie alături de instructori - toate la preţuri cuprinse între 10-20 de euro.

Haiducul Mićo Gluščević :

Nenumărate balade şi legende locale amintesc de vestitul haiduc Mićo Gluščević, care a trăit în perioada anilor 1795-1862.

Sălăşluind pe aceste impresionante meleaguri, a conceput alături de alţi eroi romantici, principala zonă de rezistenţă antiotomană, faimosul brigant luptând în timpul ocupaţiei păgânilor din secolul al XIX-lea.

Creaţiile epice tradiţionale povestesc în versuri că ar fi fost un desăvârşit mânuitor al armelor şi un foarte bun strateg de natură tactică.

Alături de celelalte plăci comemorative de lângă pod, ca semn de recunoştinţă localnicii l-au omagiat în anul 2012, inscripţionând chipul acestuia pe o marmură neagră durabilă.

Gastronomia :

Apa deosebit de bogată în oxigen, îngăduie libertatea populării cu specii de peşti preţioşi, cum ar fi: păstrăvul sau lostriţa.

Toate aceste variaţiuni piscicole sunt gătite pe un rostilj.

Ce-i mai bun decât un grătar de peşte servit cu cartofi înăbuşiţi sau sfeclă coaptă blitva sa krumpirom ?

Singurul restaurant zonal se numeşte Most (în traducere... Podul) , o unitate de deservire modestă cu preţuri corelate la calitatea serviciilor.

Canioanele oferă unele dintre cele mai impresionante privelisti din lume, ce se alătură cu uşurinţă unui patrimoniu mondial natural.

Unele dintre ele ascund încă multe secrete neelucidate în formaţiunile realizate dramatic de trecerea anilor.

Au apa cea mai pură, chiar cea mai pură apă din lume, convenabilă şi la dispoziţia tuturor.

Cât despre peisaj, altul mai pitoresc nu există!

Vacanţe frumoase!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 24.01.15 16:18:46
Validat / Publicat: 24.01.15 21:33:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.

VIZUALIZĂRI: 4509 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 un tărâm de un verde crud, viu, acompaniat de freamătul râului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[24.01.15 21:46:49]
»

Primul vot!

Suveniruri comestibile?!

Pozele sunt superbe, peisajul fara cuvinte.

Constat ca v-a placut mult sa va plimbati prin fosta Iugoslavie.

Din ce vad si din ce citesc chiar merita sa vizitezi Muntenegru?!

Bravo!

Dan&Ema
[24.01.15 22:16:58]
»

Un review care te invita. Locuri fara egal. Poze superbe. Si o introducere interesanta despre canioanele cu care se mandresc alte tari de pe glob ceea ce imi completeaza cunostintele geografice.

Minunat!

Sper ca dupa acest review sa imi vina inspiratia si sa postez si eu despre un locsor special din tara noastra - un loc 1 intr-un top international - si prea putin cunoscut la noi.

traian.leuca †
[24.01.15 22:25:21]
»

@Dan&Ema - Abia astept sa citesc review-ul despre acest locsor. Sper sa nu fie Cascada Bigar ca fac apoplexie.

adrian_grapa
[24.01.15 22:47:54]
»

@Marian Preda -... ai mare dreptate, podul e ceva deosebit... dar trebuie amintita si posibilitatea de a trece cu tiroliana peste tara (lucru pe care l-am facut anul trecut in iunie)... pleaca de langa restaurant si se opreste viv a vis la camping!! , si mai ales ca la aprox 1km soseaua coboara pana la apa si chiar ai posibilitatea sa"gusti " din tara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[25.01.15 08:28:37]
»

@adrianbogdan -

Îţi mulţumesc pentru toate semnele de apreciere!

Este ultimul articol despre Muntenegru , o ţară pe care să fiu sincer , am vizitat-o în grabă , nefiind pe deplin pregătit turistic . A fost o alegere luată în pripă ,astfel încăt sper ca articolele mele să ajute ,în cele din urmă , la o hotărâre mai concisă din partea dumneavoastră !

Toate cele bune !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[25.01.15 08:37:27]
»

@Dan&Ema -

La fel ca şi colegul şi prietenul Traian Leuca anticipez această destinaţie turistică!

Îţi mulţumesc Dan, şi-mi pare sincer rău că nu ne vom cunoaşte prea curând! Ştim noi de ce!

Zile frumoase!

Dan&Ema
[25.01.15 08:42:54]
»

@Marian Preda: Canionul Tara e intr-adevar un obiectiv magnific care genereaza acel "wow" spre deosebire de Bigar.

Sper ca stimabilul prieten @Traian Leuca sa nu faca totusi apoplexie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[25.01.15 08:55:15]
»

@adrian_grapa -

Într-adevăr am omis despre traseele tiroliene, al căror fire se observă în P18 şi rezistă la o greutate de 16 tone.

Copiii dispun de propriile segmente de tiroliană având o lungime de 80 de metri, în apropierea capului de pod.

Din păcate, nu mai reţin lista de preţuri pentru adulţi/copii afişată în interiorul căbănuţei Žabljak Turist (se observă în P 16), operatorul turistic ce se ocupă cu această aventură pentru cei mai tari de inimă.

Îţi mulţumesc pentru completare şi... te mai aştept!

All the best!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adryana
[25.01.15 10:50:53]
»

foarte bun articol iar pozele sunt minunate. Ce frumuseti, ce inaltimi ametitoare! Nu mai spun ca poza nr 1 o am acasa ca magnet pe frigider.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[25.01.15 12:28:26]
»

@adryana -

Mă bucur pentru vizită şi-ţi mulţumesc,... pentru tot!

Fumuseţile locului sunt greu de descris şi am încercat pe alocuri ,să vă împărtăşesc o parte din aceste meleaguri superbe.

Cât despre suvenirurile care nasc miliarde de tarabe pe întreaga planeta, chiar daca pe verso stă inscriptionat Made in China! , se pare că este element de baza în arsenalul turistului modern!

Cred că o să-i consacru un articol, dedicat acestui fenomen!

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Nasshu
[25.01.15 17:55:49]
»

@Marian Preda - Am fost si eu prin zona!!!

La cit de delataliate sunt informatiile despre Raftingul pe Tara, as fi preferat sa vad si niste poze...

Eu unul nu am avut curaj, m-am multumit cu cititul pe diverse pliante de prezentare, si vizionarea pozelor puse de cei cere s-au incumetat!!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[25.01.15 19:39:01]
»

@Nasshu -

Chiar dacă am scris despre rafting nu înseamnă că îl şi practic!

De asemenea, nu agreez nici bungee jumping-ul sau paraşutismul, cel mult o... tiroliană!

Aşa cum am afirmat şi-n articol, am sesizat pe site multe întrebări despre locuri posibile de practicare a acestui sport extrem, astfel că, m-am gândit să vin în întâmpinarea acestora.

Detaliile prezentate sunt rodul broşurilor achiziţionate de la faţa locului, mai precis din căbănuţa operatorului turistic Žabljak Turist.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster87
[23.08.17 00:56:25]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Parcuri naționale, diverse #" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrian_grapa, adrianbogdan, Dan&Ema, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri și rezervații naționale:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060060024261475 sec
    ecranul dvs: 1 x 1