ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 4 nopți
team-building
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 40 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 9 MIN

Riad Safir – O mie şi-una de nopţi... marocane

TIPĂREȘTE

Un alt vis împlinit, o altă dorinţă tăiată de pe lista cu lucruri “De făcut”. În Meknes am stat la Transatlantique prima dată şi la Rif a doua oară. V-am povestit despre ele acum câţiva ani. Nu mi-a plăcut niciunul. Erau frumoase ca şi arhitectură, dar confortul lăsa de dorit. Plus că se aflau în partea nouă a oraşului, deci eu primele două dăţi am văzut oraşul doar din maşină, dimineaţa şi seara. Nu mai ţine, mi-am zis în ianuarie când am aflat că anul ăsta mă întorc la vecinii de la sud. Plus că aveam dorinţa ascunsă (sau declarată, ce mai contează) de a sta la un Riad, tipicul hotel marocan, cu patio şi camere în stil „O mie şi-una de nopţi”... Zis şi făcut. Mai ales că hotelul unde trag omologii mei marocani avea preţuri exorbitante. Aşa încât comunic la senat că anul ăsta îmi caut eu hotel şi adun toate posibilităţile de pe TripAdvisor. Iau legătura cu diverşi, primesc oferte de preţ, şi în cele din urmă, după câteva zile, mă hotărăsc la Riad Safir, o casă de oaspeţi, cum îşi zic ei în franceză, gestionată de un cuplu de francezi, ceea ce m-a şi liniştit oarecum. Nu vreau să fiu rea, dar riadul cel mai recomandat pe siteul respectiv, de exemplu, îmi oferea plata în ultima zi şi doar cash. Cunoşteam din plin economia paralelă din Maroc (ai impresia că nimeni nu plăteşte impozite acolo). Iar eu aveam nevoie de factură. Plus că aveam experienţa unui coleg şi prieten italian, când acum câţiva ani făcuse o rezervare de genul ăsta, fără avans fără nimic şi-n ziua respectivă i s-a spus că nu are rezervare... M-am oprit deci la acest Riad, pentru că preţul era ok (șaptezeci de euro camera dublă cu mic dejun inclus), pentru că se afla la doi paşi de Porte Bab Mansour şi de piaţa El Hedim, centrul nevralgic al medinei, şi pentru că de data asta voiam să iau pulsul oraşului la greu. Mi-a reuşit din plin.

M-am corespondat cu Chantal pe mail, mi-a răspuns la nelămuriri, am şi sunat de câteva ori la telefon, însă mai mereu era plecată în Franţa şi-mi răspundea râzând cunoscuta Dudu (de la articolul cu hammamul). Plata am făcut-o din timp, cer plată integrală pe vremea târgului, pentru că li s-a mai tras şi ţeapă. Mi s-a părut ok, măcar eram sigură că nu voi fi obligată să cer azil marocanilor mei, mai ştii...

Site-ul lor nu e foarte generos, au câteva poze şi detalii. Eu cred că ar mai putea adăuga câte ceva, ar fi în avantajul lor, dar poate nu e cel mai important aspect.

Am avut o mică neînţelegere cu transformarea euro în dirhami pentru că mie mi se dăduse preţul în euro, transferul l-am făcut în euro, dar în contul lor au ajuns dirhami, şi mai puţini la schimb decât ar fi vrut;)... Dar au lăsat drept un discount suplimentar şi a fost ok.

Am ajuns la Meknes pe la opt şi ceva seara, am luat un petit taxi de la gara Al-Amir, încercând să negociez cu taximetristul, pentru că Chantal ne spusese că ne va costa în jur de un euro, iar nenea zbârcit şi ferm nu voia să lase mai jos de trei euro, adică treizeci de dirhami, pentru că, virgulă, era aglomeraţie mare datorită târgului. Aşa că văzând eu că nu e formă, şi sub privirile uşor amuzate ale însoţitorului meu, am urcat, eu în faţă şi el în spate claie peste grămadă cu valizele. Cred că taximetriştii îşi ziceau „Ia uite şi pe nea caisă ăsta, îşi lasă femeia în faţă”... Vreo trei i-au zis în zilele alea că ce femeie tare (-n gură, of course, haha) are... Am făcut haz şi-o să mai facem pe tema asta mult timp de-acum înainte.

Ne lasă nenea în miezul medinei, ştiam că va trebui să mergem pe jos 150 de metri. Erau tăbliţe cu numele riadului care arătau foarte bine unde se află. Şi ia-o nene pe jos, printre tarabe cu fasole verde cu teci enorme, căpşuni frumos mirositoare, îngheţată şi... multe pisici și mulți saci de gunoi. Înainte, apoi la stânga, apoi iar la stânga, de ne gândeam „Oh, Doamne, unde mergem? ” Partea bună e că citisem că după întortocheatele străduţe ai impresia că intri în paradis. Aşa şi a fost. Imediat ne-a întâmpinat Nora, o frumoasă tânără marocancă super amabilă (ca de fapt toţi cei patru angajaţi), şi repede a apărut şi Mourad, băiatul care servea micul dejun în fiecare dimineaţă. Ne-a ajutat să urcăm bagajele în camera de la etajul doi, Safir (pentru că toate au nume) şi am vrut să-i dăm un mic bacşis, pe care nu l-a acceptat! Punct pentru riad. De asemenea, cerem cheia de la camera (ușa din lemn, cu inscrustații superbe și ea) și băiatul ne spune zâmbitor că virgulă camerele nu au chei. Super tare conceptul. De prisos să vă zic că nu am avut niciun fel de probleme. E drept că am păstrat actele importante și ceva bani în seiful din dulap. Dar ideea mi-a plăcut mult, m-am simțit sigură sută la sută, așa cum mă simt și pe străzile Marocului în general...

Eram atât de încântaţi de locaţie că zburam în loc să mergem pe picioare... Ambianţă marocană peste tot, de un bun gust desăvârşit şi o curăţenie de nota zece.

Micul hotel nu are lift. Sunt două case unite; în ultima seară proprietarii au stat cu noi de vorbă la un ceai şi ne-au spus că le-au cumpărat şi reformat pe rând. Frumoasă şi inedită povestea lor – un cuplu de vârsta alor mei aproximativ, poate un pic mai tineri, dar care nu îşi arată vârsta, cunoşteau Marocul de acum 35 de ani, şi în 2007 şi-au luat lumea în cap, au vândut tot în Franţa şi s-au stabilit în Morocco. La vremea când au deschis afacerea existau doar trei riaduri în Meknes. Astăzi sunt 43... Marea majoritate practică o economie paralelă într-o societate unde bacşişul şi mita sunt la ordinea zilei în absolut orice sector. Am putut vedea poze cu procesul reformelor celor două case, au dărâmat și făcut practic totul de la zero.

Camerele sunt aşezate pe două etaje, în jurul a două patios interioare, o frumuseţe de săli unde te puteai relaxa la un ceai sau într-un hamac. Nu ştiam încontro să ne mai uităm. De prisos să vă zic că făceam poze în fiecare zi, cred că am o sută de poze de la acest riad.

Cum ne-a lăsat Mourad singuri să ne acomodăm, cum am început ca disperaţii să facem poze, atât de frumoasă era camera. Suite Safran se numea. Nu foarte mare, dar suficientă la cât am stat în ea. Un pat mare şi tare, noptiere cu veioze... orientale, perne de stat pe jos... ca la arabi, ce să mai, frumos. Surpriza a fost camera de sus, pe care te urcai pe o scară din lemn masiv, şi decorată şi aia... Doamne, ce frumos, ne venea să dormim acolo într-o seară (nu am făcut-o până la urmă).

Cel mai mult mi-au plăcut cele două ferestre care dădeau spre patio de la etaj: veți vedea în poze ce frumusețe de mozaicuri și arhitectiră arabă, o minunăție. Dacă lăsai lumina aprinsă pe dinafară, ferestrele erau luminate atât de frumos că nu-ți venea să închizi ochii. Am încercat eu să surprind splendoarea cu aparatul foto, dar cu siguranță imaginația vă va zugrăvi mult mai bogat tabloul...

Baia – originală cât cuprinde. Duşul şi wc-ul separate, ca mai peste tot la mauri, iar uşa era... o perdea!! Cât am râs când mergeam la baie şi închideam „uşa”... Chiuveta foarte originală, un vas de ceramică tradiţională, iar robinetul din sticlă mi-a plăcut atât de mult încât mi-aș pune și eu unul acasă. Pe jos preșuri asemănătoare cu ale noastre de la țară. Și în duș te simțeai cadână. Pozele vă vor spune mai mult decât o pot face eu.

Pe holurile care mie mi s-au părut întortocheate de la bun început (chiar și în ultima zi mai greșeam drumul spre cameră, dar așa sunt eu...) erau așezate cu gust fel și fel de elemente decorative, îmbinate într-un mod extraordinar. Am fost super încântată când am dat de o carte a lui Eugen Ionescu pe raftul unei mici biblioteci agățate de perete. Mai erau sofale cu perne pe jos, în caz că te lua oboseala la colț de... hol;).

Sala comună, de la parter (de fapt una din ele, cealaltă fiind închisă cât am stat noi acolo), este un mic paradis. O piscină micuță, unde poți intra cu picioarele (nu e adâncă), iar canapele confortabile, pufuri peste tot, un hamac... Acolo mergea wifi perfect și acolo ne serveau cu ceai, suc și prăjituri gratis când ne prindeau. Nota douăzeci, ce să mai. De fapt, în fiecare zi ne întrebau dacă vrem apă, suc, fructe...

Terasa. Unul din punctele forte, deși pentru mine tot complexul este un punct forte. Priveliști splendide în cele patru zări. Acolo am luat micul dejun în fiecare dimineață, servit de același amabil Mourad, acolo am luat cina în ultima seară, o cină de hotel de lux (imediat vă vorbesc și de mâncare), și tot acolo stăteam un pic seara, înconjurați de ambianță orientală la greu și respirând arome luxuriante (oare așa mi se părea? ;)). Pozele vor vorbi, din nou, mai bine ca mine.

Păpica. Cum spuneam, micul dejun, inclus în prețul camerei, excelent. De la omletă (puteai cere orice), lipii, dulcețuri, unt, brânzeturi, fructe aromate, cafea, ceai, sucuri, ba și patiserie... Oricum, nu puteai mânca tot ce ți se punea în față. Mourad ne servea râbdător și amabil, și pe noi și grupul gălăgios de ruși cu care am fost vecini în zilele acelea. Cina se oferă la cerere. Noi am cerut pentru ultima seară, lăsând la aprecierea lor felul de mâncare. O salată marocană delicioasă, dar mai ales cheveux d’ anges, un fel tipic nelipsit la festivități, nunți, etc., cu un fel de fidea făcută în casă si fiartă la vapor timp de câteva ore, de către sora lui Dudu, bucătăreasă desăvârșită. Taginul era plin și enorm, nu am putut mânca nici jumătate... La desert, prăjiturele lor dulci (poate prea dulci...), și la un pahar de vin dus de noi de acasă (acolo nu prea se găsește, iar cel care se găsește e foarte scump), ni s-au alăturat Chantal și Philippe, și uite așa am aflat povestea lor, dar și alte detalii despre viața în Meknes. Cina costă în jur de douăzeci de euro de persoană, dar repet, e de hotel de șase stele;).

Riadul nu are aer condiționat și poate părea un mare dezavantaj pe căldurile alea. Deloc! Nu este nevoie, fiind o clădire foarte răcoroasă, unde ne retrăgeam ca niște regi atunci când zăpușeala ne răpunea.

Un luru mi-e clar după această experiență (în afară de faptul că o voi repeta când voi mai ajunge la Meknes): voi încerca să aleg un riad în orice alt loc din Maroc sau altă țară musulmană, dacă există. Pentru mine senzațiile trăite acolo merită cu prisosință. Chiar te simți sultan sau cadână (după caz);).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de alinaro in 09.09.15 11:55:27
Validat / Publicat: 09.09.15 14:12:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC. A mai fost în/la: Casa, Agadir, Marrakech
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3263 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Superba terasa, cu vedere spre toate colturile orasului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 40.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    17 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [09.09.15 14:13:19]
    »

    @alinaro - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    alinaroAUTOR REVIEW
    [09.09.15 14:17:58]
    »

    @webmasterX - Webmaster, mie îmi apare Riad Safir mai la dreapta pe hartă. În caz că ajută, adresa este:

    Bab Aîssi, Derb Lalla Alamia, Meknès 50000, Maroc

    webmasterX
    [09.09.15 14:38:08]
    »

    @alinaro - rog aruncă o privire peste următorul link amfostacolo.ro/src_google ... p.php?hid=19297.

  • - localizează unitatea de cazare în cauză pe acea hartă (mărește sau micșorează zoom-ul pentru o vizualizare cât mai confortabilă)
  • - fă click pe locul unde e amplasată
    • - dacă click simplu nu funcţionează: fă click-dreapta pe acel loc, apoi alege, din meniul ce va apărea, "Ce se află aici" ("What s here?")
  • »» coordonatele GPS vor apărea într-o mică fereastră sus-stânga;
  • copiază coordonatele și scrie-ni-le te rog aici.
  • alinaroAUTOR REVIEW
    [09.09.15 14:41:16]
    »

    @webmasterX - Să vedem dacă am făcut bine:

    33.893815, -5.564862

    luciaoradea
    [09.09.15 16:30:06]
    »

    Superbă destinație! Felicitări pentru articol! Pozele extraordinare, mai ales cele cu baia... un vis!

    alinaroAUTOR REVIEW
    [09.09.15 16:41:06]
    »

    @luciaoradea - Mulțumesc, Lucia. Să știi că tocmai m-am uitat pe poze acum, nu par a reflecta ceea ce eu am văzut/trăit. Oricum, Riadul acela se bate fără greutate pentru top 5 în clasamentul personal cu hoteluri de tip Radisson.

    Aurici
    [09.09.15 16:47:17]
    »

    @alinaro - Poza cu mormintele care se vad dupa terasa e tare de tot.

    Super destinatie si poze, altceva decat ni se intampla in mod obisnuit.

    Iti doresc sa te mai simti cadana si dupa ce am citit imi doresc si eu.

    alinaroAUTOR REVIEW
    [09.09.15 17:08:40]
    »

    @Aurici - Săru'mâna.

    Curioasă treaba cu mormintele, da. Se vede că și la alte popoare cei mai cu dare de mână aveau voie să-și îngroape morții lângă casă. Eu nici nu-mi dădusem seama în prima zi, deși tot făcusem poze de pe terasă.

    Vă doresc să simțiți pe pielea dvs. chestia cu cadâna. Senzația e superbă, am mai simțit-o, de exemplu, la Palatul Badi din Marakech, la un festival de folclor, și, curios, pe râul lent din Aqua parkul din același oraș (am scris la vremea respectivă dacă-mi aduc bine aminte).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Aurici
    [09.09.15 18:27:12]
    »

    @alinaro - Auoleuuu, Alina, pai ne tutuiam si noi.

    Si la noi in tara se mai ingroapa mortii pe langa casa. Am vazut nu de mult asta prin Apuseni dar si prin Bistrita, prin sate razlete cu 2-3 case pe un deal intreg, unde oamenii nu au de ce sa isi incropeasca un cimitir comun si ingroapa mortul fiecare pe unde poate. Ufff, dar despre ce am gasit si noi sa vorbim!

    Hai mai bine sa-ti mai spun o data ca imi doresc si eu sa ma simt cadana ca prea ne-ai facut curioase.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    alinaroAUTOR REVIEW
    [09.09.15 18:29:31]
    »

    @Aurici - Of course, tutuială fără probleme, dragă Aurici. Revenirea la rutină m-a cam zăpăcit.

    Și chiar așa, mai bine vorbim de cadâne și saraiuri...

    amero
    [09.09.15 18:39:19]
    »

    "Cred că taximetriştii îşi ziceau „Ia uite şi pe nea caisă ăsta, îşi lasă femeia în faţă”... Vreo trei i-au zis în zilele alea că ce femeie tare (-n gură, of course, haha) are... Am făcut haz şi-o să mai facem pe tema asta mult timp de-acum înainte. " Ce mi-a placut, super tare "aspectul". M-am distrat si eu in Istanbul cand la un restaurant am cerut un "rachiu" turcesc, fara apa pentru mine si sotul o apa. S-a uitat ospatarul la mine si apoi l-am vazut razand contrariat cu alti doi colegi uitandu-se insistent la mine... Ce calificativ mi-au dat? . Astept sa citesc aventurile tale din Maroc.

    alinaroAUTOR REVIEW
    [09.09.15 18:47:33]
    »

    @amero - Daaa, chestiile astea socioculturale pe mine mă amuză tare mult. Deși nu se mai miră nici ei așa tare: rolul femeilor este cel care este doar în societate, de ochii lumii. În casă, femeia taie și spânzură. Ca peste tot?!!!?? (dragi domni, nu săriti cu mătura pe mine, este doar o glumă nevinovată).

    luciaoradea
    [09.09.15 23:05:28]
    »

    @Aurici: E macabru, dar mă bag și eu ????. Și în județul Cluj se practica, mai de mult, faza cu îngropaciunea aproape de casă. Mai exact în grădină (dar e o grădină luuunga, care se termină în pădure). Aici mormintele erau pe un deal, lângă pădure, nu lângă casă. Și cred că era un privilegiu, nu neapărat comoditate. În satul despre care vorbesc există și cimitir. O fi privilegiul celor mai înstăriți, cu teren mai mult, de a-si avea mormintele familiei aproape de ei. E un lucru deosebit, nu am mai văzut nicăieri altundeva asta. Legătura pe care o simți cu strămoșii e foarte puternica, și nu te simți deloc rău, nu e ca în cimitir. Crucile erau din lemn, multe au dispărut, au mai rămas doar niște damburi acoperite de iarba si flori de câmp.

    danamandache
    [09.09.15 23:23:23]
    »

    Hei, cadana mea, mi -ai dat o idee minunata de vacanța! Sper ca într- o buna zi sa ajung sa vad si eu Marocul! Frumoasa vacanța, imi era dor de articolele tale!

    Aurici
    [10.09.15 09:01:34]
    »

    @luciaoradea - O fi si un privilegiu dar cand am vazut prima oara si am intrebat mi s-a spus ca nu exista cimitir si intr-adevar mormintele erau cat mai departe de casa, in zona cea mai inalta. Initial am crezut ca sunt troite pe care si le fac oamenii pe langa case.

    Dar chiar ca este macabru. Sa ne gandim mai bine cum ne-am simti ca niste cadane, asa cum ne-a dorit Alina.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    alinaroAUTOR REVIEW
    [10.09.15 10:07:54]
    »

    @danamandache - Să ai o zi frumoasă, așa cum am și eu când citesc astfel de mesaje. Îți doresc să ajungi în Maroc și oriunde vrei tu!

    alinaroAUTOR REVIEW
    [10.09.15 17:32:30]
    »

    Azi, încărcând poze la articolul despre Meknes, mi-am dat seama că aveam două foldere cu poze (una cu cele făcute cu aparatul și alta cu cele făcute cu mobilul). De una din ele uitasem complet, așa că am mai completat cu ceva imagini acum. Sper să vă placă.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, amero, Aurici, danamandache, luciaoradea

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.6223738193512 sec
    ecranul dvs: 1 x 1