GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pachetul Roma Pass. În vizită la Vatican
ROMA PASS
Aşa cum v-am povestit, încă de la sosirea de pe aeroport, în gara Termini, am achiziţionat două carduri Roma Pass pt preţul de 30 de euro fiecare, carduri absolut necesare dacă vreţi să vizitaţi Roma şi aveţi la dispoziţie cel puţin trei zile, atât cât sunt valabile cardurile din momentul în care le activaţi; de fapt e impropriu spus cardul Roma Pass, deoarece acesta este un pachet care conţine, pe lângă cardul propriu-zis, o hartă ilustrată a oraşului vechi cu principalele obiective turistice, numerotate, care sunt detaliate pe verso cu adresa şi mijloacele de transport cu care se ajunge la ele (Roma Map) , precum şi două broşuri, una cu lista completă a muzeelor (Roma Pass Guide) şi alta cu evenimentele culturale (Roma News) la care puteţi beneficia de discount.
Cu pachetul Roma Pass, care trebuie completat cu numele şi prenumele utilizatorului, precum şi cu data la care se activează, aveţi gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun din capitala italiană (inclusiv pe cele două linii de metrou), mai puţin pe cele hop-on/hop-off, precum şi la două dintre muzeele Romei (în Vatican nu e valabil!); eu am optat, mulţumită recomandărilor membrilor AFA, pentru Galeria Borghese şi Colosseum&Forul Roman, două dintre cele mai scumpe şi mai căutate obiective din oraş.
În primele două zile ne formasem o idee despre Roma (în special datorită buss-ului hop-on/hop-off), aşa că, pentru ultimele trei zile am stabilit un plan de bătaie foarte bine pus la punct, urmând să profităm la maximum de Roma Pass. Dar socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg din cauza ploii (şi nu numai!), care ne-a sâcâit în permanenţă, în ciuda previziunilor meteo favorabile anunţate cu câteva zile înainte – nu mai vorbim de temperaturile scăzute (8-10 grade în loc de 16-18 câte aşteptam!) care ne-a ,,obligat’’ la o şedinţă de shopping în ziua a 2-a, în gara Termini (până la urmă am făcut afacere pt că am luat haine groase la superpreţ, fiind totuşi în martie!).
Pentru cele 3 zile cu Roma Pass ne propusesem câte un obiectiv important pe zi, ca reper, urmând ca restul programului să-l facem în funcţie de amplasamentul şi durata vizitării acestora, astfel urmând să vedem în prima zi Vaticanul, în a doua zi Galeria Borghese iar în ultima zi Colosseum-ul. Să vedem ce-a ieşit!
VATICANUL
Obiectivul nr. 1 al oricărui turist în Roma, în opinia mea, trebuie să fie Vaticanul, leagănul creştinismului din întreaga lume, o enclavă în capitala Italiei de numai o jumătate de kilometru pătrat, considerat cel mai mic stat (independent) de pe glob - luasem contact cu el cu o zi înainte (la al 2-lea tur hop-on/hop-off) dar am renunţat să-l vizităm datorită ploii dar şi cozii imense şi a controlului de la intrare, care ne-au speriat puţin, aşa că am revenit o zi mai târziu.
De data aceasta am luat metroul până la Ottaviano, cea mai apropiată staţie de metrou de micuţul stat suveran, am mers cca 500 de metri spre sud, pe strada cu acelaşi nume, am traversat Piazza Risorgimento, am trecut pe lângă Muzeele Vaticanului (Musei Vaticani) ajungând în Piazza San Pietro.
Aici am găsit aceeaşi coadă de câteva sute de persoane ca şi în ziua precedentă, numai că nu ploua, aşa că ne-am aşezat cuminţi, aşteptându-ne rândul la controlul vamal, pe care l-am făcut în cca jumătate de oră, după care am mai aşteptat vreo 20 de minute la ghişeul de bilete pt a urca pe cupola Bazilicii Sfântului Petru (Basilica di San Pietro in Vaticano) .
Aici avem 2 alternative: fie să urcăm toată distanţa pe jos pt 5 euro, fie să luăm liftul până la primul nivel (baza cupolei) după care se urcă pe scări cca 320 de trepte pt 7 euro – noi am preferat a 2-a variantă, cu toate că n-am scutit mare lucru din distanţa de parcurs, sau mai bine spus segmentul pe care l-am scutit este cel mai uşor de parcurs din urcuşul pe cupola celei mai mari biserici din lume.
De aici se trece în interiorul bazilicii, pe un balcon în formă de semicerc de unde se poate admira atât parterul şi cupola edificiului de 119 metri înălţime, lungime de 186 metri şi suprafaţă totală de peste 15 000 mp, cât şi picturile şi sculpturile de pe pereţii laterali, balcon unde am zăbovit preţ de vreo 10 minute, după care am plecat mai departe spre vârful cupolei.
De aici a început adevăratul urcuş, despre a cărui dificultate trebuie să recunosc că nu mă documentasem mai deloc, pe nişte scări spiralate foarte înguste, fără locuri de odihnă şi posibilitate de întoarcere (sunt cu sens unic!), care spre vârful cupolei sunt în plan înclinat, luând forma cupolei, scări care nu sunt recomandate persoanelor foarte în vârstă, supraponderale sau suferinde iar doamnelor le recomand încălţăminte comodă şi fără tocuri – vestimentaţia trebuie să fie decentă însă pe tot teritoriul Vaticanului.
În momentul în care am ajuns pe cupolă, am realizat că efortul depus a fost infim faţă de panorama pe care-o aveam în faţă – ne aflam pe ,,acoperişul Romei’’, de unde puteam să admirăm în zare, în toată splendoarea sa, ,,oraşul celor 7 coline’’ printre care şerpuieşte bătrânul Tibru, iar la baza bisericii Grădinile Vaticanului, clădirile administrative ale micuţului stat precum şi Piaţa San Pietro în mijlocul căreia tronează falnic ,,Obeliscul Egiptean’’, încadrat de două fântâni.
După aproape o jumătate de oră de admirat, dar şi de odihnă binevenită (în special pt soţia mea!), am coborât până la baza cupolei, care se află chiar în spatele statuilor Mântuitorului, Sfântului Ioan Botezătorul şi a celor 11 apostoli (cea a Sfântului Petru se află în interior), statui aflate pe frontispiciul faţadei bazilicii; aici se găsesc toalete şi magazine cu suveniruri, care ne-au mai răpit cca 20 minute după care am coborât în interiorul celui mai important lăcaş al catolicismului.
Nu vreau să detaliez despre interiorul bazilicii (unde intrarea este gratis dar ţinuta decentă obligatorie!) deoarece acesta a fost descris cu lux de amănunte şi deosebit de artistic de alţi useri înaintea mea (n-aş fi vrut să dau nume, totuşi impresiile d-nei @mariana.olaru mi se par desăvârşite!), dar nu pot să trec cu vederea Baldachinul Papilor, realizat în bronz de Bernini şi înalt de 29 de metri, Scaunul Sfântului Petru, susţinut de statuile a patru sfinţi, precum şi sculptura ,,Pieta’’ a lui Michelangelo.
După cca încă o oră de vizitat am ieşit din bazilică, am admirat câţiva soldaţi din Garda Elveţiană, cele 284 de colonade aranjate pe 4 rânduri, în vârful cărora se află 140 de sfinţi, după care am mers la recenta noastră cunoştinţă –Caffe San Pietro- unde am servit prânzul.
După prânz ne propusesem să vedem Muzeele Vaticanului dar, neavând rezervare, simpla idee că mai trebuie să stăm la coadă la bilete (să nu mai vorbim de faptul că mai trebuia să parcurgem câţiva kilometri pe jos prin muzee şi asta după ce ai urcat pe cupola bazilicii!) pe de o parte, iar pe de alta teama de a nu avea timpul necesar şi lipsa ghidului, ne-a făcut să renunţăm pt moment la acest obiectiv pt care trebuiesc alocate câteva ore bune - sunt 13 muzee, din câte am înţeles, plus Capela Sixtină a lui Michelangelo, în total vreo 8 km de galerii!
CASTEL SANT’ANGELO
Totuşi, fiind în zonă, nu aveam cum să ratăm Castelul Sant’ Angelo, situat la câteva sute de metri spre est, pe malul drept al Tibrului (la care ajungi pe Via della Conciliazione), castel care mai întâi a fost cunoscut ca Mausoleul lui Hadrian, apoi devenind pe rând parte din zidul oraşului şi fortăreaţă, reşedinţă papală, închisoare militară iar acum un muzeu foarte vizitat de turişti. Un coridor secret face legătura cu Vaticanul iar în vârful castelului se află statuia de bronz a unui înger, despre care legenda spune că ar fi pus capăt epidemiei de ciumă din anul 590, moment în care castelul şi-a schimbat numele.
Mausoleul, o construcţie neagreată de-a lungul timpului de mulţi localnici, fiind considerată un kitsch (are forma unui tort!), este legat de oraşul vechi de un pod, Pont Sant’Angelo (denumirea veche Pons Aelius), pe care găsim nişte statui superbe, adăugate pe perioada Renaşterii. La intrarea pe pod şi în apropierea castelului întâlnim şi statui... însufleţite, gata oricând de o poză contra unei mici donaţii (mai bine decât cerşetorii, evident!), precum şi multe tarabe cu suveniruri. În apropierea castelului am remarcat o altă clădire impunătoare, dar care nu se vizita (nici nu aveam de gând!) – Palazzo di Giustizia.
După vizitarea castelului o pornim cătinel spre hotel, cu opriri în Piazza Venezzia (unde am schimbat buss-ul) şi Piazza Repubblica, de unde am preferat un taxi în detrimentul metroului (datorită oboselii!). Seara, după o scurtă odihnă şi urmărirea live-text a meciului Steaua – Chelsea, am servit cina, ca de obicei până atunci, la restaurantul La Fontana, de peste drum de hotel.
Trimis de marocanu21 in 21.11.13 20:00:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nu pentru ca m-ai nominalizat (de bine !) in cuprinsul review-ului, ci pentru ca asa s-a nimerit, sunt prima care te felicit pentru inspiratia cu care ne-ai prezentat, iar unora le-ai adus aminte de unul dintre obiectivele turistice si de cult cele mai cunoscute si mai frecventate pe pamant. Si tot prima care deschis seria voturilor, care sper sa fie lunga, lunga, rasplatind astfel un review de cea mai buna calitate( din punctul meu de vedere) .
@mariana. olaru: Mulţumesc stimată doamnă, iar eu vă sunt recunoscător pentru faptul că nu ne-aţi avertizat despre dificultatea urcării pe cupolă, căci altfel, la cât suntem de comozi, renunţam!
un vot maxim, felicitari si din partea mea!
O intrebare, daca imi este pemisa.
La unele obiective, de ex la Galeria Borghese este de dorit rezervarea biletului, achizitionarea acestuia in avans. In acest caz, mai este folositor RomaPass? Imi dati un sfat? Daca cumpar on-line bilet cu 2 saptamani inainte, la Galeria Borghese, nu vad cu ce m-ar mai ajuta achizitionarea unui RomaPass, la sosire. Va rog lamuriti-ma,
Va multumesc,
@tirol: Din cate mi-am dat seama nu este necesara achizitionarea prealabila a biletului, ci doar rezervarea sa, iar cand ajungeti acolo beneficiati de una din cele 2 intrari libere ale cardului RomaPass: eu am facut rezervarea telefonic de la receptia hotelului iar acolo am prezentat cardul.
RomaPass va este folositor nu doar pt cele 2 intrari libere la obiective ci va ajuta foarte mult la transportul prin capitala italiana, asa cum am spus, timp de 3 zile, pe toate mijloacele de transport in comun, mai putin pe cele de tip hop/on-hop/off.
Calatorie placuta!
@marocanu21: Va multumesc, sfaturile Dvs ne vor ajuta f mult peste 10 zile.
Permiteti-mi alte doua intrebari.
Ne-am decis ca transferul de la Fiumicino in zona Termini, unde avem rezervat hotelul, sa il facem cu un autobuz TerraVision. Intrebarea este aceea daca RomaPass include gratuitatea si pt acest transport public, aeroport - Termini. In caz afirmativ, vom achizitiona mai intai RomaPass
Validarea acestora unde se face? Direct la autobuz?
Si o ultima intrebare pt azi , ce ne recomandati pt prima dupa-amiaza, ce obiective turistice, tinand cont de faptul ca ajungem la hotel in jurul orei 17.30 si de faptul ca hotelul este langa gara Termini?
Dar pt prima zi? Ce ati alege, avand experienta unui city break reusit in Roma?
Va multumesc!
@tirol: Scuze pt întârziere dar am fost la întâlnirea de la Moieciu!
Autobuzul Teravision nu intră în pachetul RomaPass aşa că nu trebuie să-l cumpăraţi din aeroport unde cred că e chiar mai scump decât în oraş! În schimb puteţi achiziţiona bilete de la ghişeul Teravision dus-întors deoarece beneficiaţi de reducere!
Tot la ghişeu vedeţi care e programul curselor astfel să nu aşteptaţi afară - noi am cam tremurat!
Pt prima după-amiază vă recomand o plimbare prin Piazza Republica care este foarte aproape de Ternini.
Pt prima zi eu am ales călătoria cu un autobuz hop/on-hop/off care te plimbă pe la toate obiectivele importante, dar acesta nu intră în cardul RomaPass. Dacă ai timp puţin atunci e bine să începi cu Vaticanul sau Colosseum şi Forurile deoarece ai mult de mers pe jos sau de urcat şi e bine să fii odihnit!
Călătorie plăcută!
Incep prin a va multumi pt raspuns. Sper ca ati beneficiat de o atmosfera execelenta la intalnire, chiar daca vremea nu a fost foarte placuta. Cum, se pare ca, acelasi ghinion il vom avea si noi in Roma, prognoza meteo nu este incurajatoare.
In linii mari mi-am schitat progarmul pt cele 3 zile, si cu ajutorul Dvs. Program in care, recunosc, nu am inclus si dorinta sotiei de a localiza un outlet sau magazine cu perdele moderne
Cand timpul va va permite, va rog dati-mi amanunte privind localizarea statiei de autobuz Terravision, modul de achizitionare al biletelor, validarea acestora.
Se pot face rezervari de bilete de pe site-ul Terravision, costul unui bilet fiind redus la 4 Euro/calatorie, in schimb ar trebui sa stiu daca pot ajunge la ora fixata, in statia de autobuz.
Avionul aterizeaza la ora 16, iar autobuzul pleaca la 16.40, urmatorul la 17.15. E riscant sa achizitionez bilete pt primul autobuz, nu-i asa?
Cu speranta ca nu am deranjat f mult si ca imi veti permite si alte intrebari, va multumesc din nou
@tirol: Vremea a fost f plăcută la Moieciu iar atmosfera a fost una senzaţională (puteţi să vă convingeţi data viitoare!).
Staţia de autobuz Terravision se află în partea dreaptă cum ieşi din aeroport, la cca 150-200 m distanţă.
Trebuie să ţii cont că aeroportul Fiumicino este unul f mare, avionul poate întârzia, bagajele deasemenea iar la ghişeul Terravision din incinta aeroportului este de regulă aglomeraţie, aşa că, ar fi de preferat pt rezervare al 2-lea autobuz.
Există şi varianta plăţii direct la autobuz, mai rapidă, ce-i drept, dar mai scumpă!
Alegere inspirată!
@marocanu21: Va multumesc din suflet pt toata amabilitatea dvs, pt toate raspunsurile care ma vor ajuta mult in sejurul din Roma
Daca imi mai permiteti sa va cer o parere...
Sunt un pic derutat, daca se justifica achizitionarea de RomaPass, in conditiile in care, ca si Dvs, vom lua bilete pt 2-3 zile la Hop-on Hop-off, transportul se achita separat din/spre aeroport si, nu in ultimul rand, biletele de intrare la muzeele Vaticanului nu sunt incluse in aceste RomaPass.
Dvs cum ati proceda, daca veti vizita din nou Roma?
Parerea Dvs conteaza enorm,
Multumesc. Din nou.
@tirol: Nu trebuie să-mi mulţumeşti de fiecare dată - este menirea AFA de a îndruma pe cei interesaţi iar eu mă bucur că pot să ajut aşa cum şi eu am fost ajutat la rândul meu!
Observ că stai decât 3 zile la Roma, adică atât cât este valabil cardul RomaPass, deci ai putea să renunţi la autobuzul hop/on-hop/off, al cărui bilet este valabil decât o zi - eu am beneficiat de 5 zile şi mi-a prins bine acest autobuz pt a mă familiariza cu traseul şi obiectivele.
În acest caz ar fi de preferat să studiezi foarte bine în prima seară harta cu traseele mijloacelor de transport în comun şi identificarea obiectivelor pe care ţi-ai propus să le vizitezi (hartă pe care o ai în pachetul RomaPass). Ţi-aş recomanda să foloseşti cu precădere mijloacele de suprafaţă (pt că Roma este un oraş de care nu te saturi!) iar numai când legăturile acestora sunt mai complicate pt a ajunge la obiectivul vizat să foloseşti metroul (sau dacă eşti presat de timp!).
Transportul de la şi spre aeroport este separat iar Vaticanul este un stat suveran şi este normal să nu fie valabile cardurile şi biletele emise de Roma.
Dacă mai te interesează ceva îţi stau la dispoziţie, dar fără să te formalizezi, te rog!
@marocanu21: revin, cu permisiunea dvs.
Adevarul este acela ca sunt in incurcatura cu rezervarea pt Galeria Borghese. Pe siteu-ul muzeului nu se accepta rezervari pt perioade mai lungi de 15 min! tosc.it/tickets.htm?affil ... 678&language=en
Pe acest site, rezervarea se face doar cu plata on-line, si cu 4 Euro in plus/bilet.
In acest caz, iar nu intelg cu ce ma ajuta RomaPass, cu atat mai mult cu cat am citit de la alt prieten AFA, ca a ajuns marti in Roma, a sunat la Galeriile Borghese pt rezervare, dar nu mai erau locuri pana saptamana viitoare...
Deci, care este ordinea? Achizitionez RomaPass din Termini? Apoi sun la muzeu? Cum se realizeza rezervarea?
Multumesc,
@tirol: Ma surprinde ca este atat de aglomerat in aceasta perioada! Initial mie mi-a spus receptionerul ca nu este nevoie de rezervare dar am luat plasa - am fost acolo si nu aveau locuri disponibile astfel ca am facut o plimbare in parcul Vila Borghese (ai ce vedea!). apoi seara, cand am revenit la hotel si un alt receptioner, f dragut, mi-a facut rezervarea peste doua zile! Ori am fost eu norocos, ori pt italieni se poate rezerva mai usor!
Asa ca te sfatuiesc sa iei RomaPass din Termini iar cand ajungi la hotel sa rogi receptionerul sa faca o rezervare ,,pe limba lor'', poate ai noroc; daca nu se poate vizita totusi Galeriile Borghese, iti recomand Palatul Barberini, care este la fel de apreciat de iubitorii de arta, numai ca nu este la fel de celebru si amplasat intr-un asemenea cadru superb.
Deci bafta!
@tirol; @marocanu21
Daca-mi permiteti doua idei foarte scurte. Am fost si eu la Galeria Borgheze, cu ceva ani in urma si cred ca am scris despre acea vizita si am pus si un link catre nr. de telefon. e posibil ca sistemul sa se fi schimbat intre timp.
Care-i treaba la Galeria Borghese? Cladirea e ca o vila mai mare, in care gasim colectia de arta (de prima mana) a cardinalului.
E o cladire nu foarte mare, in care nu incap mai mult de vreo 200 de turisti in acelasi timp. De aceea lucreaza cu pachete orare. Baga cate 200 de turisti, la fiecare ora, sau ora jumatate... si le lasa o ora pentru vizita - nu mai tin minte cifrele. Cand se termina acea ora, toti trebuia sa paraseasca incinta si vine alt grup (programat la alta ora).
Cand am fost eu, programarile se faceau gratis... dar doar prin telefon. Sunai, spuneai cum te cheama si la ora care doresti sa vizitezi. E bine sa suni si cu 2 saptamani inainte deoarece, e un obiectiv foarte vizitat.
Daca ai Roma Pass (nu conteaza cand il cumperi) si folosesti una din primele 2 intrari gratis la Galerie, il arati la ghiseu... si-ti da biletul.
Daca esti deja la a 3-a folosire, iti fac o reducere.
E bine de retinut ca Roma Pass-ul ofera primele doua intrari gratis, si de aceea e bine ca acestea doua sa fie cele mai scumpe, sau cele la care cozile sunt cele mai mari. De obicei, primele doua folosite sunt Borghese + Collseum si Forum. Sau Colloseum si Forum + Muzeele Capitoline.
Nu stiu daca au schimbat sistemul de atunci, dar incearca sa gasesti nr. de telefon si fa rezervarea cat mai din timp; apoi te prezinti cu Roma Passul, sau fara.
Revin cu solutia.
Am cautat reviewul meu mai vechi si linkul catre nr. de telefon, si vad ca acum redirectioneaza, pe pagina care ai dat-o si tu, de pe care se pot achizitiona doar bilete online.
Solutia o gasesti pe pagina de FAQ, a roma pass, vezi aici:
"For which museums do reservations have to be made?
For the Borghese Gallery and Palazzo Valentini (Domus Romane), booking is required also for Roma Pass and/or Roma&Più Pass holders. Reservations are not required for any other museums, though it is highly recommended that school or tourist groups make reservations, in order to facilitate entry to museums.
For reservations to the Borghese Gallery and/or Domus Romane/Palazzo Valentini, please call +39 06 32810 (open Monday to Friday, 9:00 am to 6:00 pm – Saturdays, 9:00 am to 1:00 pm). Bookings can be made directly from the visitor’s home country, even if s/he has not yet purchased the Card. Please note: online, it is not possible to make only the reservation without prepaying the ticket. To reserve your time slot you need to call +39 0632810. .
Suna la numarul asta acum si fa-ti rezervarea. Fa-ti un plan ca sa poti ajunge acolo la ora si data stabilita. Daca ratezi ora, nu mai intri.
Dupa aceea achizitionezi Roma Pass... si il prezinti la ghiseul de bilete de acolo. Ai grija sa fie prima sau a doua intrare.
Daca nu ai de gand sa achizitionezi Roma Pass... poti sa-ti cumperi biletul de pe acum online.
Asa ca si marocanu, eu iti recomand achizitionarea Roma Passului, doar din Borgheze si Colloseum isi scoate banii, iar mai apoi ai si transportul gratuit si reducerile la celelalte. Renunta la Hop on - Hop Off. In Roma, "pe josul" e baza. Succes.
@tirol: Imi permite mie timpul domnule sa citez dintrun ecou al @Admin (sper ca nu se supara pe mine):
[Dupa zeci de intrebari si solicitari de informatii pe AFA (mai precis 160) si sute de raspunsuri oferite tie cu altruism de membrii comunitatii vad ca nu ai scris inca nimic despre vreuna din vacantele tale... ]
Se pare ca dumneata iti faci timp din nou doar pentru interesul personal.
Scuze fata de restul celor abonati la acest topic dar acesta este o continuare la topicul deschis in data de 27.06.2013 de @laur75 la CMR Grecia Halkidiki, unde a participat intens si domnul @tyrol.
O seara frumoasa tuturor!
@marocanu21:
@TraianS:
Exista situatii, din pacate nu foarte dese in viata, in care esti pus in situatia de a nu gasi cuvintele potrivite. Atat esti de placut surprins fata de amabilitatea si solicitudinea cu care ti se raspunde la solicitarea unui sfat, incat ti se pare ca un simplu Multumesc este prea putin...
Gestul unui raspuns atat de prompt, faptul ca ati cautat in arhive o solutie la intrebarea mea... m-au impresionat.
Apreciez la adevarata valoare eforurile voastre. Multumesc!
O atmosfera frumoasa, creata de o comunitate pueternica si omogena cum este cea AFA, nu poate fi umbrita de oameni (mir) mici. Pe acestia ii poti intalni peste tot: in trafic, atunci cand te claxoneaza la semafor dupa o milisecunda de culoare verde, in magazine atunci cand ignora cozile, la asociatii de bloc, atunci cand te urmaresc cate zile te-a vizitat o persoana, etc, etc. Chiar daca acestia nu merita prea multa atentie din partea noastra, uneori iti strica ziua.
Pt linistea mea, am recitit regulamentul acestui site. Mi s-a confirmat faptul ca nu exista obligativitatea userilor de a posta impresii. Pe de alta parte, nu este nimeni obligat sa raspunda unei intrebari.
In schimb eu, cititorul, m-am simtit mereu obligat sa felicit si sa acord voturi seniorilor acestei comunitati, membrilor marcanti care au cu adevarat inclinatii literare si iti ofera placerea cititului.
In incheiere, daca am deranjat prea mult cu intrebarile mele, rog prietenii AFA pe care i-am interpelat, sa imi accepte scuzele
Va doresc vacante frumoase!
@tirol: Imbrobodeala asta mieroasa, la mine nu tine domnule. Eu mi-am aratat respectul si recunostinta fata de toti ceilalti membrii prin aportul (zic eu substantial) pe care l-am adus acestei comunitati. Faptul ca dumneata iti permiti sa ma jignesti iti demonstreaza intru totul caracterul.
EU nu am jignit si nu am fost jignita de nimeni pana acum pe AFA.
Nu claxonez la semafor, nu intru in fata la rand dar DA... ma infurie teribil genul de vecin care manareste apometrele, beneficiaza de apa pe care altii, printre care si eu o platesc, dar trece pe langa mine si imi spune mieros "Sarut mana".
Ca si idee... cu un singur click pe nick name-ul fiecaruia se poate vedea amabilitatea si respectul fiecaruia dintre noi fata de comunitate prin contributia adusa.
Probabil dumneata nu cunosti acest aspect pe care, ca sa va citez [comunitatea puternica si omogena AFA] il stie.
Nu exista obligativitate, intradevar, dar frumusetea acestei comunitati sta in a impartasi, a imparti colegilor sfaturi si impresii care le-ar putea fi utile asa cum si noua ne-au fost la un moment dat.
Si daca vreunul din colegi mi-ar fi sesizat micimea, as fi fost probabil sanctionata de ei prin voturi.
O zi frumoasa!
M.M.
@tirol; @mirmicu
Aceste intepaturi nu-si au rostul. Va rog sa incetati!
@mirmicu: Are dreptate webmaster69!
Nu toata lumea este croita la fel - unii sunt generosi, comunicativi, volubili, cu simtul umorului, disponibili tot timpul sa te ajute neconditionat etc, altii introvertiti, egoisti, comozi, irascibili, sarcastici etc iar a treia categorie in opinia mea sunt atipici la prima vedere, adica au trasaturi amestecate, atat calitati cat si defecte (din ultima consider ca fac parte si eu!).
Personal, imi place sa ajut daca pot, dezinteresat, chiar si fara felicitari si voturi maxime (pe care nu le-am vazut pana acum si tare bine mi-ar prinde caci stau cam prost anu' asta! deoarece consider ca acest lucru este (sau ar trebui sa fie!) o trasatura definitorie a membrilor AFA.
@tirol: m-as bucura cand te intorci sa-ti pot citi impresiile sau cel putin sa aflu daca sfaturile mele ti-au fost de folos!
@mirmicu: @tirol: Va invit la urmatoarea intalnire AFA, unde o sa intalniti f multi oameni de foarte buna calitate (adica din prima categorie in viziunea mea!) iar eu o sa fac prezentarile si o sa stau la inceput intre voi la masa!
Cand incepeti sa va pupati, ma retrag! O zi excelenta!
@marocanu21: subtil, generos si la obiect, ca de obicei.
Sunt convins ca sfaturile tale, ca si ale celorlalti prieteni AFA, imi vor fi folositoare.
Cat priveste partea scrisa... nu pot promite inca nimic. Nu stiu in care categorie personala m-ai inclus, dar eu consider ca pt a a asterne pe bloguri sau forumuri impresii de calatorie, sunt necesare cateva conditii.
Cum ar fi: subiectul sa nu fie epuizat, subiectul sa reprezinte un subiect major, de interes pt turisti, scriitorul sa fie inzestrat cu tot ce inseamna arta scrisului
Si, nu in ultimul rand, o conditie importanta o reprezinta si timpul liber necesar pt a scrie.
Daca nu intrunesti macar cateva dintre aceste conditii, este preferabil, in opinia mea, sa ramai un spectator. Fidel si care aplauda in picioare atunci cand gaseste randuri frumos scrise si interesante, dar care apasa pe next atunci cadn gaseste articole scrie submediocru, postate pt contorizare...
Iti doresc o zi placuta!
@tirol: and mirmicu, marcoanu, daca vreti sa continuati discutia, va rog sa va mutati pe forum sau in privat sau aici.
Orice ecou pe alta tema decat cea la care se refera acest review va fi sters, plus, deja am dat avertisment deci voi continua direct cu cartonas!
@tirol: Dupa calculele mele ar fi trebuit sa te intorci de la Roma si m-ar interesa daca ti-au fost bune sfaturile mele!
Si mai mult m-as bucura daca ai scrie cateva randuri despre acest oras care reprezinta un obiectiv major pt turistii romani, un subiect care nu o sa fie epuizat niciodata si pt care e pacat sa nu-ti faci putin timp sa inserezi cateva impresii!
Cat priveste talentul nu trebuie sa-ti faci probleme la debut!
Sunt convins ca vei fi citit cu interes! Cel putin de catre mine!
@marocanu21: nu m-ai uitat si recunosc ca ma maguleste. Ai dreptate, am aterizat asta-noapte, dupa un zbor plin de turbulente atmosferice dar si bahice, avionul fiind plin de euforici aflati in concediu... Ti-am promis, voi scrie câteva randuri, in primul rand de mulțumire pt toti cei care mi-au raspuns, dar si pt a veni in ajutorul celor care isi oresc o prima vizita in orașul muzeu.
Încep cu o recomandare, cea a cazarii pe care am avut-o. Locația este excelenta, vis-a-vis de hub-ul numit Termini, si, foarte important, peste drum de statia autobuzului Terravision, mijlocul de transport cel mai elegant si ieftin de la Fiumicino (8euro/persoana dus întors). Hotelul Afrodite 4× este situat pe via Marsala, oferă un breakfast suedez consistent si o curățenie exemplara.
In cateva cuvinte, voi incerca sa acopar obiectivele turistice atinse in acest city break. In prima după amiaza, ne-am dorit sa surprindem, iluminate arhitectural, Fontana di Trevi si Piazza di Spagnia. Realitatea depășește așteptările, ai senzația ca trăiești un basm. Asta si daca reușești sa ignori vânzătorii asiatici, atat de insistenti.
A 2-a zi am alocat-o vizitarii catedralei si muzeelor Vaticanului. Am ales transportul pana acolo cu metroul, datorita locatiei hotelului. (1.5 eur bilet). Recomand aceasta ordine, in caz contrar existand riscul sa nu mai aveti resurse fizice necesare pt a urca in varful catedralei. Nu intru in amănunte, s-au scris multe randuri interesante despre Vatican. Doresc doar sa confirm faptul ca scaunul sf. Petru realizeza indepliniri. In catedrala, dusi de valul de turiști si de ghizi, ne-am pierdut. Unul de celălalt. Dupa minute bune de cautari si emoții, mi-am gasit sotia langa scaunul Sf. Petru. Cu mâna pe piciorul statuii, se ruga. Sa ne regasim...
Intoarcerea spre hotel am făcut-o oe jos, vizitand si castelul San Angelo
A 2-a zi, ati ghicit, a urmat Colosseum cu Forumul Roman si ne-am încărcat bateriile pe Palatine pt Piazza Venezia si Columna. Seara am ascultat muzica in Piazza Navona si ne-am amuzat cu cateva caricaturi create ad hoc de multi pictori. Spre casa, am trecut prin Campo de Fiori si am regretat. Era ora la care vanzatorii rasturnau pe jos resturi de fructe... Am servit o cina romantica, de fapt o delicioasa lasagna, la La Botte.
Următoarea zi, a fost Pantheon, Bocca dela Verita, din nou Fontana di Trevi si Spanish Stepsy, iar de aici, ne-am plimbat pana târziu in parcul Borghesse. Nu am reușit rezervare la Galeria.
Inchei, prin a-mi cere scuze pt aceste putine randuri, pt posibilile greseli de denumiri obiective, cauzate si de oboseala si de putinul timp avut acum la dispoziție. Vă mulțumesc,
@tirol: Chiar daca ai redat succint observ ca nu-ti lipsesrte harul povestirii! Daca separi impresiile de cazare de cele de calatorie, mai adaugi cateva randuri si (daca se poate!) cateva poze, ar iesi niste review-uri extrem de utile si de savuroase, sunt convins! Succes!
Multumesc si eu c-ai facut in titlu specificatia" Roma Pass" imi pregatesc vacanta pentru 12-19 septembrie si tocmai am achizitionat roma pass si intrarea la vatican de pe internet! si nu prea intelegeam cu Roma Pass cum este, nici acum nu pot spune exact ca stiu noi cei care cumparam inainte de pe internet banuiesc ca odata cu activarea lor vom primi ceea ce ati primit voi harti pliante, etc... oricum multe dintre hotelurile care se afla in apropierea unor monumente sau muzee de vizitat introduc pachete de servicii in valoarea camerei (Slava Domnului) eu am gasit o astfel de oferta in zona Castelului Neuschwanstein-Germania de aici si ideea sa caut un hotel care sa aiba si astfel de pachete si "voila" am gasit! Mare lucru! asta da incurajarea turismului! Vacante Frumoase va doresc!
@RalucaElenaM: Trebuie sa fii atenta ca pachetul sa fie sigilat, astfel incat sa nu lipseasca nimic! Biletul hop-on/hop-off l-am luat de la un chiosk de ziare si nu avea harta! Cred ca tanti aia a vandut-o separat! Concediu placut si sa ne mai spui si noua la intoarcere ce mai e pe-acolo!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 În vizită la Vatican – o mare dorință împlinită — scris în 13.10.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Spiritualitate și istorie — scris în 18.05.22 de ux124904* din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Museul Vatican pe cont propriu — scris în 22.06.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Vaticanul a fumegat si pentru noi odata! — scris în 27.04.20 de mijey din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Ce nu-ți spune nimeni despre Muzeul Vatican — scris în 29.08.18 de RoxanaGRS din IAşI - nu recomandă
- Jan.2018 Catedrala San Pietro văzută altfel — scris în 25.01.18 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Cetatea Vaticanului (II) – Basilica San Pietro — scris în 20.01.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ