ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 14 MIN

    Despre Muzeul Vatican, Bazilica Sf. Petru, Palazzo Barberini, Castel San' Angelo

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Desi imi planuisem initial sa merg la Vatican intr-o Joi, cum am zis si aici (click aici), Joi fiind zi frumoasa, am amanat vizita noastra la Vatican pe Vineri.

    Vineri 29 Ianuarie 2010

    Despre Vatican citisem mai multe in vreo doua carti despre Roma si pe internet. Cele mai bune informatii, si ce e mai important, cu articole editate mereu pentru a fi la zi cu ultimele schimbari, le-am gasit pe pagina lui Ron (click aici) Ron e un pensionar american, care s-a mutat la Roma. Ca sa mai faca un banut, face pe ghidul. Lucreaza cu grupuri mici, de cate 4 clienti. Blogul lui despre Roma este foarte interesant. Datorita “meseriei” sale sa zic asa, mai mereu viziteaza muzeele, stie care sunt preturile, orele de deschidere etc. Cine vrea sa mearga la Roma si vrea sa fie cat mai informat e bine sa citesca blogul lui. Sunt multe informatii practice pe care nu le veti gasi in carti, sau altundeva.

    Despre Vatican. In primul rand, cel ce merge prima data la Roma, ar trebui sa stie ca intrarea la Muzeul Vatican, e diferita de intrarea la Bazilica Sf. Petru. La Bazilica Sf. Petru, intrarea e gratis (deoarece e biserica), la Muzeul Vatican pretul normal este de 15 euro. La Sf. Petru, exista coada, deoarece vizitatorii trebuie sa treaca prin sistemul de securitate. Ceva similar cu sistemele folosite in aeroporturi. Coada, desi poate fi mai lunga, in general merge destul de repede. Din ce zice Ron, jumatate de ora e cam maxim, cat ati putea astepta.

    Coada de la Muzeul Vatican.

    Prima Impresie - Muzeul Vatican este o masinarie de facut bani. Scrie si aici pe site pe undeva, ce sume se aduna din Fontana si Trevi. Ganditi-va ca majoritatea celor care vin la Roma, merg si viziteaza si Muzeul Vatican – unde pretul e de 15 euro. Cam ce sume sunt in joc?

    Muzeul Vatican are de a face cu un numar imens de vizitatori, pe care trebuie sa-i “proceseze”, zilnic. Adevarul e ca are si ce le oferi.

    Muzeul e gandit ca o strada cu “sens unic”. Odata ce ai intrat, multimea de poarta dintr-o camera in alta, pana ajungi in Capela Sixtina, care e in celalalt capat al Muzeului, langa Bazilica Sf. Petru. Pentru cei mai multi asta e punctul culminant al calatoriei. De acolo, pe alte trasee, va intoarceti inapoi de unde ati venit.

    Hoardele de vizitatori, sunt dirijate, pe anumite colidoare, prin deschiderea unor trasee si inchiderea altora. De aceea e uneori greu de a face o harta exacta a traseului. Cele mai interesante zone insa, le veti vedea oricum, deoarece sunt mereu deschise.

    Wikipedia spune ca in 2007, au fost 4,310,083 de vizitatori. Ma apuca matematica. Sa presupunem ca 3,000,000 au platit bilet normal, rezulta 45 de milioane de euro, incasari intr-un an. O suma frumoasa, nu?

    Dar sa vorbim despre coada. Aveti aici (click aici) calendarul, in care arata zilele care muzeul e inchis. Intr-o saptamana normala, muzeul e deschis de la 9:00 pana la 18:00, de luni pana sambata. Pana la 16:00 se mai poate intra.

    Duminica, muzeul e inchis.

    Doar in fiecare ultima Duminica a lunii, este muzeul deschis si cu intrare libera. Totusi programul de lucru este mult mai scurt, de la 9:00 pana la 14:00. In aceasta Duminica, se poate intra intre: 9:00 si 12:30.

    Fiind intrarea libera, sa ma duc la muzeu in ultima Duminica a lunii?

    Peste tot unde am citit, toti spun sa evitati aceasta Duminica, daca nu vreti aglomeratie maxima si sa fiti “manati ca vacile” (scuzati expresia, dar asa zice omu) prin muzeu. :)

    In aceasta Duminica, aglomeratia este foarte mare si cozile imense. De multe ori se intampla, ca stati la coada si nu ajungeti la intrare pana la 12:30. Daca ajungeti, veti fi luat de valul de vizitatori si nu prea veti avea ocazia sa admirati operele de arta ale Vaticanului. De asemenea veti fi grabiti spre iesire.

    De ce este ultima Duminica, din fiecare luna cu intrare libera? As specula, dar probabil, muzeul apartinand unei organizatii religioase s-au gandit ca toata lumea ar trebui sa aiba acces si fac un act de caritate. Sa ma duc in aceasta Duminica sa vizitez muzeul? Nu!! Papa, isi plateste si el datoriile fata de cel de sus, dar nu veti avea parte de o experienta placuta.

    Din 2008, noul director al muzeului, Antonio Paolucci, a implementat programul de vizita extins. Daca in 2005, de exemplu, programul era de la 8:45 pana la 15:20, acuma muzeul este deschis pana la 18:00.

    Astfel s-a scapat de celebrele cozi de la Vatican.

    In ce zi este cel mai bine sa vizitati?

    Cele mai bune zile pentru vizita sunt MARTI, JOI si VINERI, in aceasta ordine. E bine sa veniti dupa ora 11:00. Mai mult ca sigur ca nu veti sta decat foarte putin la coada, nu va fi foarte aglomerat inauntru si per total va fi o experienta placuta.

    LUNI, tinde sa fie aglomerat, deoarece Duminica fiind inchis, cei ce sunt veniti pentru cateva zile la Roma, vin sa vada muzeul in aceasta zi. SAMBATA, au obiceiul sa vina multi italieni la muzeu.

    De ce dupa 11:00??

    De multe ori, cei ce nu citesc dinainte, se gandesc ca cel mai bine e sa vina de dimineata. Deoarece muzeul se deschide la 9:00, coada este deja foarte lunga. De asemenea dimineata, vin si cei cu tururile private, care cumpara bilete inainte.

    Sunt doua cozi la intrarea la Muzeul Vatican, cum privesti intrarea, coada din stanga inspre coloanele lui Bernini, este a vizitatorilor obisnuiti; iar coada din dreapta este celor care au rezervat prin tur, cu ghid.

    Cei cu tururile, vin de dimineata, deoarece vor sa termine pana la amiaza si sa-si duc clientii la mancare, pe unde au ei aranjat. Ganditi-va ca acesti oameni fac muzeul Vatican in fiecare zi. Pentru ei este o zi obisnuita de munca, vor sa ajunga cat mai repede la “pauza de masa”. Datorita celor cu tururile, coada inainteaza mai greut de dimineata. Dar in jurul orei 11, deja ar trebui sa fie pe sfarsite.

    Deci sfatul meu: vizitati Muzeul Vatican: intr-o MARTI, JOI sau VINERI, si nu veniti de dimineata. Veniti candva dupa 11:00.

    MIERCURI, cand papa este in oras, are obiceiul sa tina un speech de dimineata. Cand termina, majoritatea celor care au fost sa-l vada pe Papa, au obiceiul sa se indrepte spre muzeu. De asemenea, din motive de securitate va fi inchisa SCURTATURA din Capela Sixtina.

    Sa spunem ca asta a fost ca o introducere. Am sa revin la Vatican. Stiind eu lucrurile care le-am mentionat mai sus, mi-am zis ca am niste ore libere pana la 11:00 si ar fi pacat sa le irosesc. Ne-am trezit mai tarziu in ziua aia, adica la 8:30 :), si nu ne-am grabit cu micul dejun.

    Mai vroiam sa vad o biserica in apropiere si am zis sa facem o plimbarica de dimineata si luam metroul de la Treptele Spaniole. E vorba de biserica:

    CHIESA DI SAN CARLO ALLE QUATTRO FONTANE (click aici)

    Aceasta biserica este capodopera lui Francesco Boromini (click aici). Boromini, contemporan al lui Bernini, este unul dintre cei mai importanti arhitecti baroc. Fatada bisericii, a terminat-o spre sfarsitul vietii. Eu aflasem despre aceasta biserica dintr-un documentar pentru BBC facut de criticul de arta Waldemar Januszczak. Recomand tuturor celor care merg la Roma sa vada acest documentar: “Baroque! - From St Peter's to St Paul's” (click aici)

    Cuvintele cheie pentru SAN CARLO si Boromini: geometrie si arhitectura.

    Din pacate am gasit aceasta biserica inchisa. In coltul din stanga al bisericii, se afla una dintre fantanile “Quattro Fontane” (click aici), este vorba despre aceea infatisand fluviul Tibru.

    Fiecare din aceste fantani este intr-un colt al intersectie. Trotuarele sunt foarte micute si aveti grija la masini cand faceti poze :) Daca nu sunteti atenti puteti trece pe langa aceste fantani, fara sa le observati.

    Cum se ajunge la SAN CARLINO? Eu am venit din spatele bisericii Santa Maria Maggiore, din Piazza dell'Esquilino pe Via delle Quattro Fontane. Se poate ajunge si de la statia de metrou Barberini, sau pornind, de la Treptele Spaniole (de sus) de langa Trinità dei Monti.

    Ar fi prea multe de spus despre fiecare dintre aceste biserici. Mi-ar placea sa mai studiez, luptele dintre bogatele familii ale Romei si competitia acerba dintre artisti. Cine controla biserica, controla poporul. Mai in totate bisericile, avem capelele diferitelor familii si fiecare familie incerca sa angajeze cel mai popular artist al zilei.

    O comparatie stupida (a mea), ar fi cea cu lupta politica de azi …Cine controleaza mijloacele de comunicare-n masa? Mijloacele de comunicare in masa, pentru o populatie majoritar analfabeta erau bisericile – aveam tablouri si avem cazanii. Foloseste toate armele posibile pentru a te impune. Lupta dintre rechini, e mai dura si de multe ori mai putin vizibila :)

    Nu am avut noroc sa vedem interiorul bisericii. Probabil ca deschideau mai tarziu. Facand insa cativa pasi inspre Piazza de Spagnia, am dat peste:

    PALAZZO BARBERINI (click aici)

    Palatul Barberini, contruit de familia Barberini (click aici) e un fel de Galleria Borghese, mai putin vizitat. Ceea ce e pacat. In Palatul Barberini este gazduita “Galeria Nationala de Arta Antica”.

    -Hopa…

    Nu planuiesem sa vizitez aceasta galerie. De fapt ii spusesem sotioarei ca mergem pe jos pana la Treptele Spaniole, ca sa mai dam o tura pe la magazine. Speram sa gasim cateva in varful treptelor (nu doar la baza). Dar daca tot am ajuns aici, ii zic ca si asa avem timp, hai sa dam o tura inauntru sa vedem ce au mai adunat si Barberini astia la viata lor. Nu a vrut sa ma urmeze, in aceasta noua aventura culturala. Degeaba am incercat sa-i explic ca:

    “Orice hartă a voiajului cultural se cuvine să includă şi Galleria Nazionale d’Arte Antica, instalată, de mai bine de jumătate de veac, într-una dintre cele mai somptuoase reşedinţe din Roma. În fapt, instituţia se identifică, am putea afirma, cu însăşi clădirea ce o conţine, pînă într-atît încît titulatura vehiculată a devenit Muzeul Barberini.

    La efectul grandios, pe care primul contact îl produce îndeobşte, participă mai întîi amplasamentul într-un perimetru delimitat de Piazza Barberini, Via delle Quattro Fontane şi Via del Quirinale. Palatul, la distanţă de rumoarea străzii, se dezvăluie pieziş şi dintr-o perspectivă vag descendentă. Printr-o iscusită poziţionare, faţada principală este întoarsă spre apus, într-o desăvîrşită axialitate cu bazilica San Pietro; de pe treptele acesteia, chiar dacă mai redus decît în secolul al XVII-lea, contactul vizual încă se verifică. O asemenea conexiune simbolică se explică prin avatarurile şantierului şi evoluţia sitului, dar mai cu seamă prin contextul politico-religios al momentului, generat de elecţiunea cardinalului Maffeo Barberini, în 1623, ca suveran pontif, sub numele Urban VIII. “ (dupa cum bine zic baietii de la Observator Cultural aici (click aici))

    Ce Maffeo, ce Urban, ce Barberini …nu vroia sa auda. Zice:

    -Te astept aici.

    -Cum adica ma astepti aici? Eu ce fac ma plimb singur prin muzeu? :)

    Probabil ca ne trezisem cu fata la cearsaf... sau cine stie, ca am inceput o certulica ca la usa cortului, la poarta palatului. Ea: nu si nu, eu: da si da!!

    -No, ii zic, mergem si vedem:

    *tatisoarele lui La Fornarina (click aici) de Rafael

    *cateva tablouri de Caravaggio (care mai pleaca la plimbare) – ma interesa in special “Giuditta che taglia la testa a Oloferne” (click aici), dar il mai gasim si pe Narcis si pe Sf. Francis.

    *tavanul baroc pictat de Pietro Berrettini da Cortona – “Triumful Providentei Divine” (click aici) etc.

    *tablouri de El Greco (click aici)

    *tablouri de Guido Reni (click aici) etc

    Ea zice:

    -Nu! Nu merg. Nu mai vreau sa aud de Carvaciu, Boromini, Bernini, Rafalel, Michelangelo, tacsu bunica-su si tot neamu lor, cat traiesc.

    -Bine. Atunci mergem unde vrei tu! Ia-o inainte!

    Pauza.

    -Porneste! :)

    Erau cam inguste strazile.

    In fine, intr-un final am reusit sa o conving si am dat o tura si prin acest muzeu, unde fotografierea este interzisa. Biletul este mult mai ieftin si erau foarte, foarte putini oameni inauntru. Biletul normal e de 5 euro. Cu reducere e 2.50 euro.

    In loc sa vedeti Vaticanul de doua ori, mai bine vedeti acest muzeu, sau Galleria Doria Pamphilja (click aici)

    Tablourile, le schimba mai mereu intre ei. Unele care ar trebui sa fie aici, le duc la Borghese. Unele de la Borghese le aduc aici si tot asa. De asemenea le prezinta prin rotatie, iar unele sunt in excursie pe la alte expozitii. E bine sa va uitati pe internet, dar nu prea tin ei aceste pagini la zi (click aici).

    Dupa ce am terminat cu Palazzo Barberini, am trecut prin Piazza Barberini unde se afla Fantana Tritonului (click aici) facuta de Bernini si am ajuns la Treptele Spaniole, de unde urma sa luam metroul inspre Vatican.

    Sus, este un lift, care coboara la metrou.

    Acuma sa incep sa vorbesc despre Vatican.

    MUZEUL VATICAN.

    Locatie.

    Multi merg la Bazilica Sf. Petru, coborand la statia OTTAVIANO. Daca vreti sa vizititati doar Bazilica, e bine sa coborati la aceasta statie. Daca vreti sa vizitati muzeul e bine sa coborati la statia CIPRO.

    Intrarea Muzeului Vatican, este pe o laterala. Vedeti si acest articol, cu poze care va arata exact drumul:(click aici).

    La CIPRO, cand iesiti afara, in dreapta veti urca pe niste scari. Ajunsi in capatul scarilor, faceti odata dreapta si inca odata dreapta, intorcandu-va 180 de grade, mergand pe langa gardul de fier, exact in directia din care ati urcat. Continuati pe acest drum, pe langa un zid destul de inalt in dreapta voastra, inspre bisericuta pe care o vedeti in zare. Cand ati ajuns langa aceasta biserica (care e la vreo 50-100 de m), trebuie sa traversati drumul si sa mergeti pe langa blocul imbracat cu caramida rosie -3*3 geamuri sunt cu rosu. Langa acel bloc aveti de urcat niste scari... sus deja se vede zidul ce inconjoara Vaticanul.

    In capatul scarilor, faceti stanga inspre intrarea de la muzeu.

    La intrarea de la muzeu, in caz ca e coada, trebuie sa stati la coada care vine din partea stanga. Coada din dreapta e pentru cei cu tururile.

    Dupa ce intrati, si treceti de aparatele cu raze X si va luati biletul. Intrarea la muzeu seamana foarte mult cu un aeroport, iar ghiseele unde se vand biletele, parca ar fi baietii de la pasapoarte. Ideea e sa poata primi cat mai multi oameni, nu? :) Money, money, money …

    Nu uitati ca acum va aflati in alta tara. Welcome to Vatican! Singura tara din lume, in care limba oficiala este Latina si o veti gasi si in meniul la masinile ATM.

    Veti urca pe niste scari rulante la etaj.

    IMPORTANT: dupa ce ati urcat pe scarile rulante, veti da intr-o incapere mai mare, cu geamuri in fata, si un birou de informare exact in stanga. Opriti-va in aceasta camera, nu va grabiti sa faceti stanga cum fac toti ceilalti.

    Deci cum ati ajuns la etaj OPRITI-VA! Analizati locul unde sunteti.

    Undeva in stanga, cum ati urcat, veti vedea o macheta a Vaticanului. In fata, sunt niste geamuri de sticla, cu o usa unde se iese pe o terasa si se pot face poze cu cupola bisericii Sf. Petru care se vede in departare. Pana la ea, veti trece doar prin muzee.

    Cu spatele la scarile pe care ati urcat, daca faceti odata dreapta si mai odata dreapta, 180 de grade, mergeti pe un culoar mic, pe langa scari, ajungeti la scarile in spirala atat de renumite la Vatican. In caz ca vreti ca din Capela Sixtina sa o luati pe scurtatura la Bazilica Sf. Petru, faceti-va acum poze, deoarce nu o veti mai vedea. Sunt si niste magazine de suveniruri pe langa ea.

    Cu spatele la scarile pe care ati urcat, usor spre dreapta si inainte aveti Posta. E o idée buna, sa trimiteti vederi acasa de aici. Sunteti in alta tara, deci veti avea timbre de la Vatican.

    Cu spatele la scari, inainte si la dreapta este PINACOTECA. Aici este colectia de tablouri a Vaticanului. Este o aripa separata, iar dupa ce o vizitati, veti iesi pe unde ati intrat.

    NU FACETI STANGA, pe unde merg majoritatea, FARA SA FI VAZUT MAI INTAI PINACOTECA!!

    Vedeti pagina Vaticanului, pentru a sti ce tablouri gasiti in Pinacoteca si daca vreti sa cititi mai multe despre ele:(click aici)

    Cateva dintre piesele lor forte:

    Caravaggio - Imbalsamarea

    Rafael - Schimbarea la Fata

    Leonardo da Vinci - Sf. Jerome, vedeti pagina Vaticanului pentru lista cu tablouri din fiecare camera si cu cate o scurta descriere.

    In Pinacoteca veti mai gasi si o copie a Pietei. Originalul din Bazilica e in spatele unui geam de sticla.

    Eu din nou am avut probleme cu aparatul de fotografiat. Nu am stiut sa-l reglez sa faca poze bune fara flash. Lumina din Pinacoteca, nu ajuta nici ea prea mult, deci pozele mele sunt de o calitate foarte slaba.

    Dupa ce ati terminat cu PINACOTECA, intorcandu-va in camera cu macheta, cu spatele la scarile de unde ati venit, faceti stanga si incepe turul muzeului, culminand cu Capela Sixtina, in imediata apropiere a Bisericii Sf. Petru.

    Veti trece prima data prin muzeul despre Egipt, unde se afla mumia de 5000 de ani, muzee cu statui din Roma Antica, Grecia Antica, Colidoare cu Statui, Colidor cu Tapiterii, Colidor cu Harti, Camerele Pictate de Rafael, Muzeul de Arta Moderna etc. Intr-un final veti ajunge in Capela Sixtina.

    De pe acest traseu mai importante as mentiona:

    Laocoon - cu aceasta statuie acum 500 de ani a luat nastere Muzeul Vatican.

    Torso din Belvedere

    Apollo Vanand

    Bustul lui Socrate etc.

    S-ar pierde reviewuri intregi, scriind despre fiecare.

    Nu ma pun sa vorbesc nici despre Capela Sixtina – capodopera lui Michelangelo. Am sa vorbesc despre SCURTATURA.

    In Capela Sixtina, intrati printr-o usa in peretele pe care a fost pictata Judecata de Apoi. Cu spatele la Judecata de Apoi (altarul cum ar veni), in capatul celalalt sunt doua usi. Usa care face la stanga, da inapoi in muzeu. Va trebui sa va intoarceti inapoi pana la intrarea muzeului... la scara in spirala, pe care veti cobora pana la iesire. Long Way. Dupa care, va trebui sa mergeti pe langa zidul cetatii, pana sa ajungeti in Piata Bisericii, unde veti sta din nou la coada (daca este) pentru a intra in Bazilica Sf. Petru.

    SCURTATURA: Cu spatele la Judecata de Apoi, este o usa in DREAPTA. Daca mergeti pe aceasta usa, ajungeti exact la Intrarea in Bazilica Sf. Petru, dincoace de coada. Nu o sa mai stati la coada.

    Care-i treaba cu aceasta usa? Este folosita de catre cei care platesc bilet cu ghid si cu tur. In mod normal nu ar trebui folosita de catre ceilalti. Pe usa scrie nu intrati, sau ce scrie, nu mai stiu. In mod normal, ar trebui sa fie un paznic, dar nu o pazeste nimeni. Nu prea le pasa prea tare. Baietii sunt ocupati... sa zica, sa nu fotografiati – cica o companie japoneza a renovat Capela Sixtina, gratis pentru Vatican, la un cost destul de mare pentru ei, dar au toate drepturile asupra imaginilor. Isi scot banii, din vederile si calendarele care se vand.

    Daca folositi aceasta scurtatura, probabil salvati vreo 45 de minute, o ora, de mers.

    Ce pierdeti? Nu prea multe... mai bine zis nu stiu. Sper sa-mi ziceti, cei ce s-au intors. Cred ca la drumul de intoarcere iesi prin Gradinile Vaticanului. Dar nu ma pot pronunta.

    Daca ati luat ghid audio, de la intrare, nu puteti merge pe scurtatura, deoarece trebuie sa-l inapoiati. De asemenea sa nu veniti cu genti mari, sau cu umbrele care nu ar incapea intr-o poseta, deoarece si pe acelea va obliga sa le lasati la intrare.

    Vara …e foarte importanta tinuta. Fara genunchi sau umeri goi. E bine sa fiti imbracatei :)

    Acuma, am ajuns noi in Capela Sixtina, ne-am holbat pe acolo. Gasesc eu usa. Pe usa scrie: “Do not enter”... sau ce scrie. Aveam emotii... m-or mai aresta astia pe aici. Nici inapoi nu vroiam sa ma intorc si sa ocolesc. Era foarte obositor.

    Prindem noi niste locuri pe niste banci de langa usa si stam sa urmarim situatia. A venit un grup, ghida deschide frumos usa …cu vreo 10 dupa ea si trece pe acolo. Gata. Asta e usa noastra.

    Ne-am alaturat si noi grupului si dupa ei. Cobori putin la vale, unde este o ghereta cu un politist in ea, dupa care iesi afara, chiar la intrarea Sf. Petru. Este un magazine de suveniruri si daca mai faci odata dreapta este intrarea sub bazilica, acolo unde sunt mormintele papilor.

    Am facut o tura pe acolo si am intrat apoi in bazilica.

    Nu mai stau sa povestesc …mai zic in poze ce a mai fost. :)

    Dupa St. Peter, am pornit inspre:

    CASTEL SANT'ANGELO (click aici)

    Teoria mea cu o ruta de intrare, alta de iesire functionase. :)

    As mai scrie si despre Castel dar am obosit. Mai scriu pe la poze. Ai si aici de urcat si coborat scari... de slabesti trei kile.

    In vizita era o expozitie cu tablouri de ale lui Van Gogh. Nu-mi amintesc care erau.

    Foarte frumoasa panorama de la castel. E un loc superb pentru a face poze.

    Dupa ce am terminat cu castelul, am mers in Piazza Venetia (autobuzul 40, daca nu ma insel), unde ramasesem dator cu Biserica Gesu si de asemenea Columna lui Traian. Ar fi fost culmea sa fi ajuns la Roma si sa nu fi ajuns langa Columna :)

    Seara la Termini, cerul era negru de pasari. Sunt cativa pomi, acolo in statia de autobuz... de la Termini... plin plin de pasari. O galagie de nedescris. Cred ca erau pasari migratoare.

    Astfel s-a incheiat a treia “full day” la Roma. Am sa scriu mai pe larg in ecouri, daca aveti intrebari si credeti ca as putea sa ajut.

    O vacanta frumoasa! :)

    PS.

    Webmaster, rog sa se ataseze urmatorul clip:

    http://www.youtube.com/watch? v=8ipQF84Xb8M


    [fb]
    ---
    Trimis de TraianS in 07.02.11 15:03:54
    Validat / Publicat: 07.02.11 16:00:24
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 52002 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Am pornit de dimineata din spatele bisericii Santa Maria Maggiore.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    27 ecouri scrise, până acum

    cristi_an3000
    [07.02.11 16:01:32]
    »

    n-ai pomenit nimic de rezervarea online pentru Vatican pe care (desigur) poti sa ti-o faci de acasa. platesti 4 eur in plus, adica 19 in loc de 15, dar nu mai ai treaba cu absolut nicio coada, intri in fatza, indiferent de zi sau ora. rezervarile se pot face aici

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    TraianSAUTOR REVIEW
    [07.02.11 16:28:52]
    »

    Da. Mersi. Nu stiu prea multe despre cumpararea biletelor online. Nu mi-am cumparat bilete online, deoarece pe pagina lor cer o data si o ora exacta. Nu stiam exact ce se intampla daca nu ajung la ora sau data stabilita.

    Dupa ce citisem despre coada de la Vatican, pe pagina lui Ron mi-am dat seama ca as fi dat bani degeaba. M-am dus pe mana americanului si nu am asteptat nici 2 minute la coada. Adica - nu era nici o coada.

    Din cate zice el, sunt si copii care atunci cand stai la coada iti ofera bilete la 19 euro, "Skip the line", dar din cate am inteles eu, este doar o metoda, destul de ingenioasa a Vaticanului de a face un ban in plus. Desigur ca se poate sa nu am dreptate

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    cristi_an3000
    [07.02.11 16:34:06]
    »

    la noi fara acea rezervare online ar fi fost horror. cam asa arata coada in dimineata in care am fost noi. era intr-o sambata din cate-mi amintesc. si mai era si in dreapta, nu doar cat se vede in poza asta.

    TraianSAUTOR REVIEW
    [07.02.11 16:45:47]
    »

    Da. Sambata nu e una dintre zilele recomandate. Probabil, daca nu ai alta solutie, decat sa mergi Sambata e bine sa ai rezervare. Pe la ce ora era coada asta?

    Ron zice la fel..... Dimineata e coada, dar merge destul de repede. Pe la amiaza deja nu mai e coada. Cele mai aglomerate zile sunt Sambata si Luni, deoarece Duminica e inchis iar cei ce vin in Week End, trebuie sa mearga in una dintre aceste zile. De asemenea nu recomanda Miercuri.

    O coada de genul celei din poza ta, merge destul de repede -ai vazut cate ghisee pentru bilete au inauntru.

    Este un calcul pe pagina americanului, dar nu mai stau sa-l caut - ceva de genul 100 de m, in atatea minute. Zice ca are casa chiar langa Vatican si a studiat coada.

    Zile bune pentru vizita: MARTI, JOI, VINERI... dupa ora 11:00. Nu veniti de dimineata.

    De frica acestei cozi, care are renume de pe timpurile cand programul la muzeu era mai scurt, mai toti vin de dimineata. Programul de lucru prelungit e abia din 2008.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    molko*
    [07.02.11 17:02:57]
    »

    cam asa arăta coada si când am fost eu in 2006. Înconjura zidurile Vaticanului. Și vă dau cuvântul meu că nu a durat mai mult de o oră.

    Ellada_sagapo
    [07.02.11 20:11:26]
    »

    Imi amintesc si eu de coada la care am stat! Si acum ma mai dor picioarele! Si sunt cativa ani de atunci.

    Am fost impinsa, ca un berbec ce sunt, si am iesit sifonata si la propriu si la figurat de acolo.

    Data viitoare sigur imi voi alege o zi mai putin aglomerata, ca nici poze clare nu am reusit sa fac in inghesuiala de acolo si nici sa ma bucur. Acum am intrat, acum am iesit, atat de "pe fuga" a fost vizita mea la Vatican.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster15
    [07.02.11 20:41:37]
    »

    Am activat link-urile din review (toate!!!) si am adaugat clipul solicitat. Sprer ca-i ok.

    TraianSAUTOR REVIEW
    [07.02.11 21:32:45]
    »

    Multumesc mult. Daca am pus prea multe, sau le pot activa eu, te rog sa-mi spui, ca sa stiu pe viitor.

    webmaster15
    [07.02.11 21:46:01]
    »

    Multe n-ai pus, daca-l socotesc aici pe @Costi (no offence Costi), iar tu nu le poti activa. Ramane in sarcina noastra (si) asta.

    armina
    [07.02.11 22:22:19]
    »

    Felicitari inca o data, nici ghidurile turistice nu sunt atat de exacte. M-am hotarat, nu mai iau notite, listez tot...

    kathy15
    [24.02.11 15:33:36]
    »

    Bazilica Sf. Petru este deschisa numai dimineata sau toata ziua? Am gasit intr-un ghid turistic ca este deschisa intre orele 7-9 dimineata si mi se pare putin ciudat...

    TraianSAUTOR REVIEW
    [24.02.11 18:23:37]
    »

    Ai aici orele cand e deschis, cand se fac slujbe etc: click aici

    Miercuri, cand papa e in oras uneori face audiente. Trebuie cumparate bilete pentru aceste audiente, eu nu am fost... dar poti gasi mai multe informatii la linkul de mai sus in caz ca vrei sa mergi.

    "Hours:

    St. Peter's Basilica is open daily, Apr-Sep 7:00-19:00;

    Oct-Mar 7:00-18:00

    Treasury Museum: 9:00 - 18:15 (Apr - Sep) 9:00 - 17:15 p. m. (Oct - Mar)

    Grottoes: 7:00-18:00 (Apr - Sep) 7:00-17:00 (Oct - Mar)

    Cupola: 8:00 - 18:00 (Apr - Sep) 8:00 - 16:45 (Oct - Mar)

    Scavi Office: weekdays 9:00 - 17:00"

    Deci e deschisa in fiecare zi, din Aprilie pana-n Septembrie de la 7:00 la 19:00 si din Octombrie pana-n Martie: 7:00-18:00.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    kathy15
    [24.02.11 18:27:31]
    »

    Multumesc pt raspuns

    TraianSAUTOR REVIEW
    [24.02.11 18:41:14]
    »

    Cu placere. Linkul de mai sus, nu e cel oficial al Vaticanului, dar spune acelasi lucru. Linkul oficial al bazilicii pe siteul Vaticanului e asta: click aici

    La mine nu merge in engleza, poate au ei probleme pe site, dar se intelege si-n italiana. E acelasi program. Pentru chestii mai speciale, de ex. vizitarea mormantului Sf. Petru trebuie rezervat din timp si se merge numai cu ghid. Pentru grota cu mormintele Papilor, lift etc. nu trebuie rezervare.

    Bafta

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    nickro
    [13.06.11 19:02:36]
    »

    Traian, merci pt. hintul cu scurtatura (mai vazusem chestia pe RON in Rome, dar cu engleza mea de balta nu eram prea dumirit), o sa incerc sa-l pun in practica pt. ca, fiind si cu copii dupa mine (başca nevasta care cam face, uneori doar, nazuri la muzee dar eu ma stradui sa o aduc pe calea cea buna) scurtam mult din drum. Eu mi-am luat si bilete online, ca mi-era frica de coada. Am ziua de luni pt. Vatican asa ca San Angelo o sa fie inchis, poate ajung in alta zi! Te-ai urcat si pe Viitoriano, merita privelistea?

    Sper sa nu ratez San Carlito, mai ales ca mi-a placut in documentarul BBC (in ce zi e-nchisa, ca informatiile sunt contradictorii pe net si in ghiduri? !) si extrem de aproape sunt si San Andrea del Quirinale si Santa Maria della Vitoria (Bernini)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    TraianSAUTOR REVIEW
    [13.06.11 20:59:54]
    »

    Cred ca pagina oficiala a San Carlino e aici (click aici). Programul e astfel:

    Lunedì - Venerdì:

    10.00 - 13.00 / 15.00 - 18.00

    Sabato:

    10.00-13.00/Pomeriggio: Chiuso

    Domenica:

    12.00-13.00/Pomeriggio: Chiuso (Messa alle 11)

    Toate bisericile care le-ai pomenit sunt foarte aproape una de alta. S-a intamplat ca eu le-am vizitat in zile diferite si venind din locuri diferite. Cred ca e bine sa stii ce vrei sa vizitezi, locatia si perioadele cand le gasesti deschise, iar apoi jonglezi in functie de situatie.

    De exemplu, San Angelo il poti lega cu Piata Navona. Trebuie doar sa treci podul si ajungi la San Angelo. Toate sunt destul de aproape - vezi in functie de ziua respectiva si de cum reusesti sa tii "formatia" motivata

    Despre Vitoriana, da, am urcat cu liftul. Privelistea e frumoasa, dar nu as spune ca e obligatoriu sa-l urci mai ales ca-mi pare cam scump 7 euro de persoana (parca atat am dat). Nu era acoperit de Roma Pass. Sunt mai multe puncte din care ai privelisti minunate, fara sa stai la coada.

    De exemplu de la baza lui Vittorio Emanuele, tot se vede foarte frumos. Urci acolo din Piata din fata Muzeului Capitolin, pornind de la lupoaica. E gratis si se vede super colloseumul.

    De asemenea vederea de sus de la Treptele Spaniole, mai bine zis de oe treptele Trinita dei Monti... din nou e superba si gratis.

    Lucrul care mi-a placut mie de sus de pe Vittorio, a fost acoperisul Panteonului. Nu stiu daca-l poti vedea la fel din alta pozitie.

    Imi pare rau ca nu am vazut San Andrea. Nu stiu de ce mi-a scapat.

    mecut
    [17.06.11 15:31:47]
    »

    @TraianS

    Foarte bun pontul cu iesirea din Capela Sixtina pe usa din dreapta. Am scurtat din drum si am economisit timp. Multumesc!

    Am vizitat Muzeul Vaticanului sambata; la ora 9 dimineata ne-am asezat la coada si intr-o ora am intrat. Initial am crezut ca va dura mai mult, dar a mers incredibil de repede. Multumiri si pentru informatia cu Pinacoteca, ai avut dreptate, o puteam rata cu usurinta (daca nu citeam rw.) si ne lasam dusi de fluxul de turisti. Doar camera cu macheta Vaticanului nu am gasit-o! Sa speram ca o vom gasi la urmatoarea vizita in Roma.

    Inca o data minunate informatiile tale!

    Multumim!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    TraianSAUTOR REVIEW
    [18.06.11 10:22:16]
    »

    Mersi @mecut.

    Ma bucur ca informatiile v-au fost de ajutor.

    Macheta nu e un must see, doar ma foloseam de ea ca reper pentru a indica camera respectiva. Se poate sa o fi mutat baietii de atunci.

    Ma refeream la camera in care dau scarile care vin de la partier. Sigur ati trecut prin aceasta camera cand v-ati intors de la Pinacoteca si ati inceput turul muzeului. Era un Info Desk acolo chiar langa scari, iar in spatele lui era macheta. Tot de acolo se putea ajunge la scara in spirala care e folosita pentru iesire, la posta si la magazinele de suveniruri.

    In caz ca vreti sa cumparati ceva si vreti sa folositi Scurtatura, e bine sa mergeti intai la ele. Mai exista un magazin de suveniruri chiar cum iesi din Capela Sixtina pe scurtatura si vii in fata Bazilicii dar e mai saracacios.

    Astept sa citesc impresiile voastre despre Roma

    Lexa
    [10.10.11 14:59:51]
    »

    Buna,

    Am citit cu interes tot articolul si intr-adevar mi-e de mare ajutor. O sa va adresez totusi o intrebare (poate parea nepotrivita dar vreau sa ma lamuresc cu ceva): stie cineva cat ia un tur complet al muzeului ca timp? De ce va intreb: Noi vom ajunge acolo vinerea la 10.30 ora Italiei. Pana luam trenul, lasat bagaje etc probabil se va face ora 13.00. Basilica eu am vazut-o acum 4 ani (la momentul respectiv nu am intrat si in muzeu nu stiu de ce- poate aveam o presimtire ca ma voi reintoarce la Roma dar prietenii mei nu. Avand in vedere ca in ianuarie e deschisa pana la 18.00 am avea timp sa parcurgem vineri muzeul+ basilica?

    Daca nu, asta e vom sta sambata la coada.

    Merci anticipat!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    TraianSAUTOR REVIEW
    [10.10.11 16:23:57]
    »

    Salut

    Eu as zice ca muzeului trebuie sa-i alocati pe putin 2 ore. Daca mergeti pe scurtatura din Capela Sixtina, salvati mult timp. Cred ca aveti destul timp sa vizitati si Bazilica si mormintele papilor, dar nu cred ca reusiti sa urcati pe cupola. Aici mai tot timpul e coada si ia aproximativ o ora.

    M-am uitat pe pagina Vaticanului (click aici) si vad ca in Septembrie si Octombrie... au zilele de Vineri cu program prelungit prin programul "An Autumn of Art Under the Stars". Poate vor prelungi acest program si-n luna Ianuarie - mai urmariti acea pagina.

    Vedeti si articolul lui NickRo de aici, el a fost mai recent decat mine.

    Depinde mult de cat de repede va miscati, dar eu cred ca este destul timp. E in Ianuarie si e totusi off season si ar trebui sa nu fie foarte aglomerat - numai sa nu fie vreo sarbatoare ceva.

    Bafta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Lexa
    [10.10.11 16:26:34]
    »

    Salut,

    Multumesc in numele meu si al prietenilor .

    De miscat ne miscam repede si oricum voi urmari pagina recomandata de tine.

    Numai bine!

    webmaster77
    [13.10.11 09:33:38]
    »

    Pentru ca review-ul se refera in mare masura la acest obiectiv, a fost mutat la noua rubrica creata pe site - In vizita la Vatican.

    tchelaru
    [23.04.12 19:06:26]
    »

    Salut,

    Imi poate spune si mie cineva cum ar fi mai indicat sau ce ar trebui vazut in 5 zile in roma?

    vom sta in roma de vineri pana miercuri.

    Va multumesc.

    TraianSAUTOR REVIEW
    [23.04.12 21:29:20]
    »

    Salut si bine ai venit pe site.

    Depinde mult ce doresti sa vezi si ce prioritati ai. Sunt multe reviewuri si impresii pe site, citeste-le si vezi ce ti se potriveste cel mai bine. Intra aici: amfostacolo.ro/italia-par ... 7/roma,113,1352 pentru a gasi impresii despre hoteluri, obiective etc. De acolo vezi reviewurile de la rubricile Descopera Roma, Muzeele Romei, In vizita la Vatican etc. Roma are foarte multe de oferit.

    Dupa mine cele importante sunt:

    Muzeul Vatican + Basilica Sf. Petru, Galeria Borghese, Colloseumul + Forul Roman si Muzeele Capitoline; Panteonul si pietele din jur, Bisericile (o adevarata placere) + fantanile... etc.

    Sunt mult mai multe... trebuie sa citesti si sa-ti faci un plan aproximativ pe zile.

    Gasesti foarte multe informatii pe site. Pentru a pune intrebari mai directe si pentru a putea fi vazute de cati mai multi utilizatori poti folosi si rubrica "Ce-mi recomandati?" de pe prima pagina.

    Bafta.

    tchelaru
    [25.04.12 11:33:44]
    »

    @TraianS:

    Salut Traian,

    Am apelat la acest site in ideea de a gasi un raspuns cum ar trebui sa imi planific timpul in Roma mai ales ca nu stau nici f mult timp.

    Am dubii sa ma duc vineri la vatican (aterizez in roma pe la ora 11) sau sa ma duc luni sau marti? Cum sa grpez obiectivele pe zile chestii de genu asta vroiam sa stiu

    Stiu ca sunt f multe de vizitat si nu voi avea timp pt toate dar macar cele mai importante sa le vad. Pt cei care au fost acolo ei stiu cum ar trebui planificat o chestie de acest gen.

    Ms de raspuns

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    tchelaru
    [26.04.12 12:45:09]
    »

    salutare,

    Stie cineva daca pt Villa Borghese iti trebuie rezervare? Am citit undeva ca fara rezervare nu se poate intra

    Tudor

    TraianSAUTOR REVIEW
    [26.04.12 14:55:33]
    »

    Da! Pentru Galeria Borghese iti trebuie rezervare si trebuie sa te prezinti la o ora prestabilita.

    Despre Galeria Borghese am scris aici.

    Eu unul mi-am impartit reviewurile in functie de ce am reusit sa vad - pe zile. Impresiile mele despre Roma le gasesti aici.

    Vezi si impresiile lui NickRo, care a stat 5 zile si a impartit impresiile pe zile - aici.

    Mai sunt multe reviewuri bune pe site, trebuie doar sa cauti si sunt sigur ca vei gasi raspunsurile la majoritatea intrebarilor tale. Vezi impresiile de la Descopera Roma); Muzeele Romei) etc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    armina, Ellada_sagapo, kathy15, Lexa, mecut, molko*, nickro, tchelaru, TraianS
    Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068050861358643 sec
    ecranul dvs: 1 x 1