ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 26.08.11
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    SEP-2009
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 14

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    70.00%
    Satisfăcător
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    88.33%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Catania in Sicilia – al patrulea port in care am debarcat in croaziera pe Mediterana - prima parte -

    Ilustrație video-muzicală
    pontice mieru
    TIPĂREȘTE

    Catania in Sicilia – al patrulea port in care am debarcat in croaziera pe Mediterana

    - prima parte -

    19.10.2011

    In dimineata zilei de 15 septembrie 2009, la ora 09.00, urma sa ajungem in Sicilia. Daaaaaa…. insula mafiei! Eiii… a mafiei sau nu, este o insula… cel putin altfel.

    Am debarcat in Catania, capitala insulei, un orasel situat pe coasta de est a Siciliei, la foarte mica distanta de Italia propriu-zisa, fiind legata de continent prin curse frecvente si regulate de feribot. Este un oras care are aproape 3000 de ani, datand de pe vremea romanilor, care au lasat aici vestigii ce pot fi vazute si in ziua de azi. Oraselul este situat la poalele vulcanului Etna, unul dintre cei mai activi vulcani: in orice zi se poate vedea fumul care iese din varful muntelui, semn ca vulcanul nu doarme…Este locul unde a vazut lumina zilei compozitorul Vincezo Bellini.

    Aici casele sunt altfel, masinile sunt altfel, oamenii sunt altfel, orasul este altfel…Casele. Catania este un oras vechi. Cu case mari, majestuoase si frumoase. Numai ca, din pacate sunt neingrijite. Pare ca oamenii de acolo sunt scapatati. Ca au fost candva bogati si au putut sa-si faca acele case dar pe care acum, nu le mai pot ingriji si sunt in paragina. Multe, foarte multe astfel de case frumoase au obloanele batute in cuie: cu certitudine nu sunt locuite. Iar casele locuite, multe dintre ele sunt coscovite. Este discrepanta foarte mare: unele case, adevarate palate sunt impecabile. Dar sunt foarte putine din acestea, le numeri pe degete. Si par ostentative. Altele, cele mai numeroase, au tencuiala crapata sau cazuta. Au fost si ele candva, frumoase. Acum pastreaza doar parfumul de altadata…

    Masinile.

    Sunt groaznice! sunt mii!! N-am vazut in viata mea atatea masini pe centimetru patrat ca in Catania! Ai senzatia ca sunt… la dublu! Majoritatea sunt masini de mici dimensiuni. Cred ca este imposibil sa te descurci cu o limuzina in acest oras. Nu am vazut dealtfel, masini de dimensiuni mari. In schimb, scutere: la greu. Acestea merg pe toate benzile, indiferent de sensul benzii. Ele merg toate in acelasi sens: dimineata se duc si seara se intorc!! Milioane!! Cred ca sunt mai multe scutere decat locuitori.

    In autocar fiind, ghida (localnica) ne-a spus ca acolo nu se enerveaza nimeni pe sosea si nu se respecta nicio regula de circulatie. Circulatia este la mica intelegere. Altfel … apar pistoalele, la propriu. Si nimeni nu isi doreste sa aiba de-a face cu un pustiulica agitat cu pistolul in mana. Si ghida noastra a avut dreptate. In sensul in care ne indreptam noi, era ca si cum mergeam doar noi.

    Soferul autocarului, un tip foarte calm, nu s-a enervate deloc, nu s-a grabit… oricum ar fi fost in zadar. Din sens opus, pe toate benzile, veneau zeci de scutere. Conducatorul unuia dintre ele a cazut in fata autocarului, s-a ridicat si a pornit mai departe. Am ramas masca toti.

    Noi am crezut ca a intrat sub rotile autocarului, deoarece pur si simplu a venit pe sens opus, chiar din fata noastra. Dar nu: a cazut, s-a ridicat, a plecat mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

    Oamenii.

    Vorbesc mult. Gesticuleaza. Fac comparatii. Se cred cei mai cei.

    Intr-un fel… tipic italieni. Dar la superlativ. Sicilieni. Mandri.

    Orasul.

    Este murdar, aglomerat, zgomotos si obositor. Dar frumos in acelasi timp, cu toate inconvenientele. Tot timpul sta sub amenintarea ca va disparea sub lava vulcanului care fumega mereu. Poate si de aceea oamenilor nu le pasa atat de mult de ceea ce e in jur: oricand poate sa nu mai fie!

    Orasul este plin de biserici. Foarte frumoase, oricat de mari sau de mici ar fi.

    Apoi este plin de vestigii romane, dintre care Amfiteatrul roman care se gaseste in chiar inima orasului, se pastreaza foarte bine in poluarea fara seaman care exista in acest oras.

    In Piata Stesicoro se afla statuia compozitorului Vincenzo Bellini, nascut in acest oras. Compozitorul este la mare cinste in Catania, casa in care s-a nascut fiind transformata astazi in muzeu. Compozitorul este inmormantat in Domul din Catania, iar cladirea operei din Catania poarta numele ‘Vincenzo Bellini’.

    Am fost in trecere prin Catania, o nebunie de oras.

    Ca sa fac asa… un fel de similitudine: poate cei din Bucuresti s-ar adapta cat de cat la viata, cel putin agitata a acestui orasel. Ardelenii, cu siguranta, NU.

    Asta ca sa va faceti o idée despre nebunia generala a orasului. Si agitatia permanenta a oamenilor. Dar vulcanul, la poalele caruia se gaseste orasul…. Ei bine! Vulcanul este fascinant!

    Va povestesc data viitoare despre vulcan: click aici!


    [fb]
    ---
    Trimis de a.sr* in 19.10.11 23:02:06
    Validat / Publicat: 20.10.11 06:01:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4502 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 aici ajungeam in acea zi
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11249 PMA (din 14 voturi)

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    webmaster15
    [20.10.11 06:01:10]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    santana*
    [20.10.11 08:46:14]
    »

    Am debarcat in Catania, capitala insulei, un orasel situat pe coasta de est a Siciliei, la foarte mica distanta de Italia propriu-zisa, fiind legata de continent prin curse frecvente si regulate de feribot.

    Capitala insulei este Palermo, nu Catania.

    Ca să ajungi din Catania în Italia propriu-zisă nu trebuie să iei feribotul ci să ţii autostrada Catania-Mesina, apoi să treci podul peste strîmtoarea Mesina ce leagă regiunea Calabria de Sicilia, pod care iar nu ştiu dacă este terminat. Construcţia lui a început în 2005. Nu cred că sînt curse de feribot Catania-Calabria. Ceea ce se vede pe mare, feriboatele acelea imense care vin dinspre Grecia se duc la a doua minune a Siciliei după vulcanul Etna, staţiunea „agroturistică” Taormina.

    Oraselul este situat la poalele vulcanului Etna

    Mai de străbătut zeci de kilometri de autostradă pînă la poalele Vulcanului Etna. Vulcanul este fix la jumătatea ditanţei dintre Mesina şi Catania, uşor stînga.

    Vorbesc mult. Gesticuleaza. Fac comparatii. Se cred cei mai cei. Intr-un fel… tipic italieni. Dar la superlativ.

    Să nu îndrăzniţi să-i comparaţi cu italienii! Ei se consideră mai cu moţ, vorbesc limba lor siciliana, iar italiana literară o pocesc niţel. De pildă, 400 se spune în italiană „cuatrocento”. Sicilienii pronunţă „cuatroşento”. Vă aminteşte de ceva?

    Ca sa fac asa… un fel de similitudine: poate cei din Bucuresti s-ar adapta cat de cat la viata, cel putin agitata a acestui orasel. Ardelenii, cu siguranta, NU.

    Eu m-am adaptat din prima secundă la viaţa în Catania! Plajele sînt superbe, oamenii locului extrem de amabili (doar ai văzut cum se conduce pe acolo). Aşa sînt şi pe stradă, nu doar pe şosele. O singură dată ne-am lăsat pe mîna cucoanelor din expediţia noastră şi am eşuat într-un mol, apoi am constatat că nu aveam cu ce ne întoarce de la hotel. Distanţa nu era mare, doar vreo 50 de kilometri de străbătut pe jos. Beat-beat, dar am avut cea mai bună idee! Am sunat la hotel şi s-a rezolvat problema. Au trimis după noi, absolut gratuit, bus-ul hotelului.

    Ar mai fi ceva de adăugat. Să nu vă faceţi de rîs ca mine şi să întrebaţi de protocalele roşii de Sicilia. Acestea nu au apărut încă în insulă, se coc doar în laboratoarele concenrnului Parmalat.

    Singura mare problemă cu Sicilia este următoarea: acela care pune piciorul în insulă se va întoarce bosumflat din Grecia!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
    webmaster13
    [20.10.11 08:49:10]
    »

    Melodia atasata se poate schimba/sterge!

    Flaviu
    [20.10.11 09:35:52]
    »

    Foarte frumos si, mai ales, extrem de util pentru potentialii turisti pe meleagurile siciliene.

    Selectat ecoul lui Santana in arhiva personala de mini-ghiduri AFA.

    Alex_Macedo
    [20.10.11 11:32:51]
    »

    ..... . si de mine..... si un fel de semi-quote

    articol selectat ca MiniGhid Santana

    georgiana
    [20.10.11 12:57:27]
    »

    @Santana,

    ''Singura mare problemă cu Sicilia este următoarea: acela care pune piciorul în insulă se va întoarce bosumflat din Grecia! ''

    Nu prea am inteles fraza de mai sus.

    Adica ar fi bine mai intai sa vezi Grecia si apoi Sicilia?

    santana*
    [20.10.11 13:00:07]
    »

    Este mult mai frumoasa Sicilia, asta vroiam sa zic.

    georgiana
    [20.10.11 13:01:48]
    »

    Depinde cat ai avut tu norocul sa descoperi din Grecia, parerea mea! Este totusi o tara, nu doar o insula, precum Sicilia. O tara care a fost aleasa ca ''leagan al zeilor''...

    a.sr*AUTOR REVIEW
    [20.10.11 19:57:18]
    »

    @ santana

    nu vreau sa intru in polemica cu nimeni aici.

    asadar, am gresit intr-adevar, cand am spus ca este catania capitala insulei: catania este capitala provinciei catania. cu toate ca exista si autostrada despre care vorbesti tu, exista si feriboturile despre care vorbesc eu. este optiunea fiecaruia ce foloseste. si oricat de mare ar fi distanta, tot la poalele vulcanului etna se gaseste acest orasel. stii cum e? fiecare dintre noi percepem lucrurile altfel, prin prisma noastra. si asa si trebuie sa le percepem, diferit, caci altfel ce ar insemna sa fim toti la fel?!

    multumesc oricum pentru rabdarea cu care ai citit ceea ce am scris.

    a.sr*AUTOR REVIEW
    [20.10.11 19:59:36]
    »

    @ webmaster15

    @ webmaster13

    multumiri!!

    cu drag,

    dorgo
    [02.12.11 21:14:18]
    »

    Bucuresti s-ar adapta cat de cat la viata, cel putin agitata a acestui orasel. Ardelenii, cu siguranta, NU.

    dorgo
    [02.12.11 21:25:16]
    »

    @a. sr... orice populatie, inclusiv ardelenii s-ar adapta la orice conditie, daca imprejurarile le-ar cere-o, inclusiv la conditiile vetii din Bucuresti, Napoli sau New York, (sau la conditiile vietii in imponderabilitate) numeroase exemple exista iar anii ce vor veni iti vor demonstra si tie acest lucru... zlnic, omul isi foloseste doa 10% din capacitatile sale intelectuale si ceva mai mult din cele fizice, mai greu e sa traiesti in babilonul din New York si sa te adaptezi intr-un catun aproape pustiu de munte...

    @web 13, unde-ai gasit "Mieru-la-la", a formatiei Pontice, vai cat am cautat-o pentru serialul meu cu Napoli, pana la urma nu l-am gasit decat pe Albano cantand Mieru...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    santana*
    [02.12.11 23:12:31]
    »

    @ dorgo

    Văleleu, muică! Ce problemă găsişi, doctore! Ardeleni versus restul... Ce intrigi ieftine şi penibile faci! Alooooo! Trezirea! E cazu'...

    a.sr*AUTOR REVIEW
    [02.12.11 23:31:54]
    »

    @dorgo:

    cu siguranta filosofia nu a fost, nu este si nu-mi doresc sa fie printre punctele mele tari. asa ca... doar iti multumesc, dar nu pot sa tin pasul cu tine.

    esti mult prea... filosof pentru mine.

    numai bine!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    a.sr*, Alex_Macedo, dorgo, Flaviu, georgiana, santana*
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Catania:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064218997955322 sec
    ecranul dvs: 1 x 1