ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    FEB-2013
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Orasul Kildare si Catedrala Sf. Brigid

    TIPĂREȘTE

    Orasul Kildare a carui nume in limba irlandeaza inseamna " biserica de stejar " este in comitatul cu acelasi nume, in partea de Est a Irlandei. Pentru a ajunge din Dublin in Kildare, ne-am incadrat pe autostrada de centura M50, dupa care pe E20 – N7 – si in final pe M7. Drumul a durat aproximativ o ora.

    Orasul a luat nastere in sec. V e. n. in jurul unei manastiri de calugarite, de la care si-a luat si numele. Caci daca numele orasului inseamna biserica de stejar, la biserica fondata de Sf. Brigid se refera acest lucru. Este cel mai vechi oras din Irlanda. (oras nu asezare locuita).

    In general se stie ca in Irlanda, pana la debarcarea si cucerirea insulei de catre vikingi, nu au existat orase in accceptiunea actuala a cuvantului. Exceptie a facut Kildare, care inca din sec. V e. n., avea o strada pietruita si in toate documentele vremii este mentionat ca oras; vikingii au cucerit, jefuit si incendiat orasul, dupa care l-au abandonat multa vreme. Locuitorii s-au adunat iarasi in jurul manastiirii care ii daduse nastere si l-au refacut. Dupa casteva sute de ani, normanzii au cucerit Irlanda si din nou orasul Kildare a afost cucerit.

    Orasul Kildare a devenit faimos la inceputul sec. XX, pentruca in imediata lui apropiere a fost organizata prima cursa auto din Imperiul Britanic. A fost aleasa aceasta locatie deoarece cursele erau ilegale pe drumurile publice britanice. Traseul avea 84 de km. si doua bucle si prima cursa a facut parte din Cupa Gordon Bennett si a avut loc in iulie 1903.

    In orice poveste despre oras, este pomenita manastirea si pe a ei intemeietoare Sf. Brigite. Brigite a avut ca mama o scalva iar ca tata un druid (preot si intelept din vremea celtilor). In loc sa adopte credinta tatalui, Brigid inca de mica a fost atrasa de crestinism si la varsta adolescentei a plecat de la casa tatalui sau si in localitetea Ardagh, undeva in centrul tarii, a pus bazele primei ei manastiri de calugarite. Cu aspectul placut, cu vorba buna si cu multa munca invatata la ferma tatalui sau, Brigid a reusit sa convinga cateva femei sa i se alature in simplitate si credinta. Munceau cat era siua de lunga si se rugau, iar castritatea era una din virtutiile lor.

    Apoi Brigite cu cateva maicute, au plecat in ceea ce acum este orasul Kildare. Atunci nu era decat o campie fara nici o localitate si in apropierea unui stejat falnic, pe un deal de la marginea Curragh Hence, au ridicat o mica biserica, cu gand sa intemeieze inca o manastire. Biserica au numit-o Cill Dara, biserica de stejar. Asta se intampla cam la 35 de ani dupa ce Sf. Patrick s-a stabilit la Armagh si era in plina actiune de increstinare a irlandezilor.

    In acea vreme, regele din Leinster (o regiune din Irlanda care cuprindea S-Vestul insulei) auzind de Brigite si de cat de mult o iubesc si o apreciaza oamenii, i-a facut o propunere oarecum in batatie de joc. Stiind ca o manastire are nevoie de propriul pamant pe care sa il cultive, pe care sa creasca animalele si sa construiasca o manastire trainica, dar nedorind sa ii acorde un astfel de teren, i-a spus maicutei Brigid ca acolo unde aceasta isi va pune mantia si cat de mult pamant va putea acoperi cu ea, atat va primi in dar de la rege, pentru a intemeia o manastire. Atunci o minune s-a intamplat; mantia ei a acoperit toata valea si campia Curragh (aproximativ 20 kmp.). Uimit de intamplare, regele, si-a tinut promisiunea si din acel moment, oamenii au venit in ajutorul calugaritei si a bisericii ei, cu bani si bunuri, iar in jurul manastirii in foarte scurt timp a luat nastere orasul. Brigid i-a invatat pe oameni credinta crestina, i-a invatat sa munceasca pamantul si sa ingrijeasca animalele si multe alte mestesuguri necesare in gospodarii. Bolnavii si saracii erau primiti cu portile deschise la manastirea ei, iar cu banii donati de catre cei bogati, erau ingrijiti. In manastirea ei, atat timp cat a trait si multe sute de ani dupa aceea, s-a intamplat un lucru unic in Irlanda; stareta a fost mereu o calugarita, o femeie, care a avut in subordinea ei atat calugari cat si calugarite. Practic oricine dorea sa se alature si sa respecte cu sfintenie, toate regulile manastirii, era primit. Manastirea a fost una dintre cele trei cele mai importante fundatii crestine din Irlanda celtica.

    Imediat dupa moartea ei, a fost construita o biserica, din piatra, simpla asa cum si-ar fi dorit, dar rezistanta in fata atacurilor si a vremii.

    Din sec. V de cand s-au petrecut aceste lucruri, biserica (catedrala) si manastirea au fost de cateva ori daramate si refacute. Pentruca mereu s-a banuit ca ascunde comori, biserica a fost pradata de nenumarate ori, cea mai crunta perioada fiind intre 835 și 998 cand a fost jefuita de 16 ori. Se pare ca totusi mare lucru nu era gasit; ori pentru ca averea era bine ascunsa, ori pentruca pur si simplu nu exista.

    Actuala constructie, care este principala mandrie a orasului din punct de vedere spiritual, dateaza din perioada 1875 – 1896 si a avut parte de lucrari de restaurare in 1996. Este o constructie relativ mica, in forma de cruce, ce are in centru un turn patrat. De jur imprejur este delimitata de restul orasului, cu un zid inalt de aproximativ 3 m. din piatra. Tercand pe langa acest zid gros si solid, pe o alee ingusta, am intalnit un rand de case atat de mici, de parca erau din povestile cu pitici. Ma gandesc, ca niste sarmani au avut totusi norocul sa isi faca case chiar langa zidurile manastirii; desi foarte mici, casutele sunt ingrijite si curate.

    Round Tower

    In curtea manastirii este si un turn rotund, din cele tipic irlandeze ce se ridicau in curtile manastirilor, in evul mediu, care erau atat puncte de observatie, cat si locuri de adapost a oamenilor si bunurilor de pret, in timpul atacurilor. Round Tower, Turnul Rotund, este alaturi de Catedrala Sf. Brigid, una din atractiile orasului Kildare. Este unul din cele 20 de turnuri de acet tip, care sunt in zilele noastre in stare buna si pot fi admirate ca si constructii medievale tipice irlandeze. Din cele peste 120 cat se stie ca au fost la un moment dat, doar 20 sunt in picioare si 40 sunt doar ruine. Round Tower este in spatele catedralei intr-un colt al cimitirului si este cel mai inalt turn de acest tip in care se poate urca, al doile ca inaltime din Irlanda; are 32m. Ca orice turn de acest fel, are usa la cativa metri deasupra solului (la 10 m.) si cate va micute ferestre, cate una la fiecare nivel al turnului. Acum pentru turisti, exista o scara metalica exterioara, pe care se ajunge la usa lui. Fata de alte turnuri similare, cel de la Catedrala Sf. Brigid, se termina sus cu creneluri de aparare nu cu un acoperis conic din piatra.

    Monumentul Sf. Brigid Flame

    O dovada in plus a respectului si recunasterii meritelor de care Sf. Brigid se bucura si la 1500 de ani dupa moarte, este si Monumentul Sf. Brigid Flame. Este un monumet din fier forjat care reprezinta o torta aprinsa. Este o continuare a unui simbol care a durat sute de ani in Kilgare si care cerea ca in biserica sa existe mereu o flacara aprinsa. Simbolic, Surorile Brigidine au readus in oras flacara sacra in anul 1993 (de unde au adus-o... nu stiu). Pastrarea focului mereu aprins, intr-o vreme cand nu existau nici chibrite nici brichete, era vital si in toate orasele mari exista macar un templu in care calugarite fecioare, pastrau nestins focul “sacru “, de la care oricine putea aprinde carbuni pe care sa ii duca acasa. Monumentul a fost dezvelit de fostul presedinte al Irlanei, Dna. Mary McAleese in ziua de 1 februarie 2006 (la 1 februarie se serbatoreste Sf. Brigid). Monumentul este in centrul orasului, in Piata Kildare unde se afla si Kildare Town Heritage Centre (Market House).

    Kildare Town Heritage Centre (Market House) este un centru de informare turistica, organizat intr-o casa monument istoric, restaurata in sec. XVIII. Cladirea se afla acum in centru pietei, pe un scoar rotund avand aerul ca este centrul centrului... orasului. Ghid in acest centru este un calugar si eu acolo am aflat toata istoria orasului. In timp ce eram inauntru si pe unul din display-uri se derulau imagini din istoria medievala, de la jumatatea sec. V – pana la invazia normanda, ma uitam de jur imprejur si nu imi venea sa cred, ca o casa oarecare, din acea perioada a ajuns atat de importanta si de cunoascuta in zilele noastre.

    In spatele cladirii este statuia lui Lord Edward Fitzgerald. Tanarul aristocrat irlandez, a murit la cateva zile dupa infrangerea revoltei care in istorie s-a pastrat cu numele de Gibbet Rath Massacre de la 29 mai 1798, la care a participat in calitate de conducator al revolutionarilor. Lord Edward Fitzgerald. avea 34 de ani cand a murit.

    Tot in Piata Kildare, este monumentul ridicat in onaoarea celor peste 350 de barbati care au murit in revolta irlandezilor impotriva britanicilor de la 29 mai 1798.

    O alta atractie a orasului este turnul Castelului Fitzgerald, ramas din sec XII. Castelul din Kildare sau Fitzgerald Castle este cel in care Edward Fitzgerald a locuit pana la moartea sa si era unul din cele mai importante castele strategice din regiune.

    Tot ca si obiective turistice mai sunt demne de vizitat in Kildare, White Abbey (Manastirea Alba) fondata in 1290 de William De Vesci Kildare si care este o manastire de calugarite carmelite si Gri Abbey, fondata de acelasi lord Kildare in 1254 pentru a fi casa calugarilor franciscani. Daca prima manastire mai exista si functioneaza si astazi, din cea de a doua a mai ramas un singur zid, care arata locul unde a fost candva.

    Imprejurimile si orasul Kildare sunt cunoscute in intraga Irlanda, pentru hergheliile si cursele de cai. Mai mult ca in orice alta parte a Irlandei, acest lucru este posibil si usor de facut in Kildare, datorita solului special al regiunii. Este mult mai nisipos si drenarea apei este foarte rapida, intr-o tara in care ploua foarte des.

    Alte atractii ale orasului sunt Irish National Stud, Gradinile Japoneze, Muzeul Calului si

    Kildare Village Outlet Shoping.

    Dupa ce am vizitat atatea locuri si lucruri in Kildare, am incheiat ziua la o mini sedinta de shoping in ultima dar nu si mai putin importanta atractie a orasului.

    Centru comercial, a fost inaugurat in 2006 si cuprinde 58 de magazine intinse pe 11.000 mp. intr-o arhitectura ce aminteste de un mic orasel, unde casele sunt defapt magazinele. Zona beneficiaza de o parcare cu 850 de locuri gratuite, de doua restaurante si de un birou de informatii turistice si comerciale. Acolo am vazut cea mai eleganta statie de autobuz, caci Kildare Village Outlet Shoping este un loc cautat si de locuitorii capitalei care gasesc aici la un loc, doar magazine ale brendurilor de renume mondial si isi pot face cumparaturile intr-o atmosfera mult mai relaxata decat intr-un mall.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 04.04.13 00:06:40
    Validat / Publicat: 04.04.13 07:55:52
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2339 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Kildare - Round Tower din curtea Catedralei Sf. Brigid
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [04.04.13 07:56:23]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [04.04.13 10:22:17]
    »

    @webmaster:

    Te rog sa faci o mica modificare in sensul ca orasul Kildare nu are legatura cu KILKENNY, deci trebuie deschisa o rubrica noua.

    Kildare este in regiunea Leinster comitatul County Kildare.

    Admin
    [04.04.13 10:55:54]
    »

    @Diaura: Din câte văd, Kildare e la mică distanță de Newbridge, oraș ce are propria secțiune pe sait.

    Am mutat, astfel, rubrica "Descoperă Kildare" în secțiunea respectivă, rebotezată "NEWBRIDGE & KILDARE"

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kildare:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057592153549194 sec
    ecranul dvs: 1 x 1