ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Drumeție pe acoperișul Retezatului, Vârful Peleaga 2509m și Vârful Păpușa 2508m, circuit

TIPĂREȘTE URM de aici

Un alt weekend, un alt munte, alte două vârfuri de peste 2.500 metri.

De data aceasta am parcurs un circuit prin Munții Retezat, frumosul masiv din Carpați, muntele cu ochi albaștrii, traseul cu cele mai multe lacuri glaciare și cu cel mai mare lac glaciar din țară, Lacul Bucura, cu o suprafață de 8,90 ha.

Peisajele sunt uluitoare, adevărate tablouri pregătite pentru minunata expoziție a naturii în cinstea celor care trec de barierele efortului susținut și vin să o admire.

Noi ne-am cazat la o pensiune din localitatea Râu de Mori.

Traseul

Circuit – Poiana Pelegii – Lacul Bucura – Vârful Peleaga – Vârful Păpușa – Șaua Pelegii – Poiana Pelegii

Din Râu de Mori am parcurs cu mașina distanța de 47 km până la Poiana Pelegii în aproximativ 1,45h.

Ne-am pornit devreme pentru ca să începem drumeția la ora 8. Era destul de înnorat și voiam să nu ne prindă ploaia pe piscuri.

Prima parte a drumului este asfaltată, iar ultima parte, de 20 km, este un drum forestier, sunt porțiuni cu gropi, poate va trebui să înlocuiți la mașină o bucșă, două…

Atenție! Nici graba nu este bună întotdeauna, pentru că am ajuns la bariera de la intrarea în Parcul Național Retezat, care era închisă cu lacăt.

Programul afișat ne informa că se deschide de la ora 8 – 22 zilnic. În fața noastră mai erau trei mașini care așteptau la barieră, una dinainte de ora 7.

Am început cu toții să mâncăm sendvișurile pentru mic dejun. Eu ca o Afa-istă conștiincioasă am fotografiat tot ce era în jur. Am prins un răsărit superb pe lac, în timp ce așteptam la barieră.

Parcul Național Retezat este primul parc național din România, înfințat în 1935, cu o suprafață de 38.047 ha, informațiile sunt preluate de pe un panou de la intrarea în Parcul Național Retezat.

Taxa de intrare în Parcul Național Retezat este de 15lei/autoturism și de 10 lei/persoană, iar biletul are o valabilitate de 7 zile.

Am ajuns în Poiana Pelegii unde am parcat mașina. Parcarea era deja ocupată în mare măsură de către cei care au campat acolo peste noapte.

Lângă parcarea amenajată este un refugiu și un WC.

Afară erau 5 grade Celsius la ora 8:30 dimineața, când am început urcarea prin pădure, pe lângă pârâul Bucura.

Traseul este marcat cu bandă albastră iar indicatorul ne informează că până la Lacul Bucura, acesta durează 2 ore, dar noi cu pauze dese de odihnă, fotografiat și admirat peisajul, l-am parcurs în circa 1:30h.

Până la Lacul Bucura se urcă constant, dar este un drum accesibil fără a ridica dificultăți parcurgerea acestuia. Primul lac pe care l-am văzut a fost Lacul Lia.

Lângă Lacul Bucura erau campate multe corturi. Am staționat un pic pentru a admira peisajul, am fotografiat și ne-am continuat drumeția.

Lângă cladirea Salvamont Bucura este un izvor de unde ne-am alimentat cu apă.

De aici am urmărit marcajul cu cruce galbenă până la Vârful Peleaga la care am ajuns după 1:30h.

Traseul își sporește dificultatea, devine mai abrupt. De data aceasta se mai adaugă ceva în calea cuceririi Vârfului Peleaga, solul este înlocuit cu stâncile instabile, de forme ascuțite sau plate. Primul impact vizual cu muntele acoperit de lespezi și bucăți imense de stânci te sfidează, nu crezi că ești capabil să urci până la cer călcând doar pe milioanele de bucăți de stâncă, care mai de care mai neprietenoase cu picioarele. Concentrarea este maximă. Ochii văd, pasul următor este hotărât rapid de creier, trebuie doar să te concentrezi să nu îți pierzi echilibrul. Căutam în permaneță două stânci plate pe care să pășesc. O simplă dezechilibrare urmată de o cădere ar fi putut avea consecințe grave, deoarece pe sol sunt stânci cu vârfuri foarte ascuțite.

Fac o mică paranteză, fiindcă vorbim de cădere, de care mi-a fost frică, am experimentat-o la coborârea de la Vârful Păpușa. Am căzut când am pășit pe bucăți sfărâmate de stăncă care s-au răstogolit sub talpă. În cădere am aterizat pe o piatră ascuțită. E așa de ușor să cazi la coborâre... Am pierdut destul de mult timp cu coborârea, am încercat să fim foarte atenți.

Când am ajuns pe Vârful Peleaga 2509 m, cel mai înalt din Masivul Retezat, am trăit o bucurie mare, am reușit! Parcă bucuria este direct proporținală cu efortul depus pentru îndeplinirea ei.

Dar și aici pauza a fost scurtă. Trebuia să ajungem și pe Vârful Păpușa, care se afla vis-a vis de Vf. Peleaga. Când am fost noi acolo, spre Vf. Păpușa nu se vedea absolut nimic, totul era alb. Am avut câteva clipe de panică, cum să merg acolo dacă nu se vede nimic. Soțul meu a spus că el urcă. Mi-am adunat rapid gândurile și l-am urmat. Așa a fost planul de acasă - urcăm pe ambele vârfuri.

Am coborât încet din Vf. Peleaga, cam 30 de minute. Curenții erau foarte mari. Acum vedeam Colții Pelegii cum zgârie cerul, iar în câteva secunde până să-i fotografiez, dispăreau în nori.

Din varful Șeii Pelegii au început să apară alte ochiuri indigo de apă, lacuri de forme și mărimi diferite. Este splendid. Lacurile care se văd în Valea Rea sunt Tăul cu Pietriș, Lacul Mutătorii, Tăurile din Valea Rea, Lacul Mare. Nu am mai văzut atâta frumusețe la un loc - lacuri de o parte și de alta, grohotiș, stânci, hăuri amețitoare, creste de jur împrejur și nori care făceau magie cu peisajul care acum apărea, acum dispărea.

De aici până la Vârful Păpușa am urcat în 30 minute. Curenții erau foarte mari pe creastă. Am făcut poze și am coborât, nu se putea sta acolo. Era rece.

La coborâre prin Șaua Pelegii am urmărit marcajul cu punct albastru, traseul trece prin partea dreaptă a Tăului Peleaga. Noi, ca să scurtăm traseul, am coborât prin partea stângă a lacului Tăul Pelegii. Coborârea este grea, destul de abruptă printre stânci, nu o recomand. Mai întâlnim în cale Tăul Ghimpele.

După ce am ajuns jos, lângă pârâul Peleaga, coborârea a fost lină. Traseul pe lângă apa care curgea la vale cu repeziciune, ne-a oferit bucuria de a admira mini cascade pe cursul acesteia. Marcajul a fost punct albastru până în Poiana Pelegii. Coborârea a durat aproximativ o oră de la Tăul Pelegii până în Poiana Pelegii.

Chiar aproape de campingul din Poiana Pelegii am auzit și văzut două cascade mari, spectaculoase, iar deasupra lor erau altele două mai mici. Nu știu cum se numesc, le-am fotografiat dar nu se observă bine în fotografii datorită vegetației abundente.

Am avut plăcerea de a vedea flori roz de Rhododendron pe traseul nostru.

Pentru că acest traseu este pe lângă apă, nu trebuie să cărați cu voi multă apă de acasă, pentru că vă puteți reumple des recipientele cu apă rece din izvoare sau pârâu.

Singurul animal pe care l-am întâlnit a fost un șoricel care fugea printre stânci.

Lungimea traseului a fost de 13,50 km, diferența de nivel este de 1200 m.

Traseul este unul mediu spre greu la urcare și dificil la coborâre.

Recomandarea

Frumusețea unică a Masivului Retezat cu salba de lacuri de-a lungul traseelor spre piscuri, merită orice efort.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 16.09.19 23:15:15
Validat / Publicat: 17.09.19 08:23:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 1822 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 M-tii Retezat, Lacul Bucura, Rhododendroni infloriti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53200 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.09.19 09:13:58]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-----------

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008AUTOR REVIEW
[17.09.19 09:15:09]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Testosu'
[17.09.19 09:19:33]
»

@Dana2008: Ce fain povestit!

Iar Retezatul este muntele nostru de suflet!

Practic ati mers dupa redeschiderea drumului forestier spre Poiana Pelegii.

Prin acest articol am rememorat fainele drumetii pe care le-am avut in anii anteriori pe cararile Retezatului. Pe Papusa, pe Peleaga, Retezat, pe..., pe...

Vacante faine!

gettyy
[17.09.19 09:42:17]
»

@Dana2008:

Super traseu, @Dana2008!

Te felicit din toată inima că ai

reuşit să-l parcurgi!

Hai că m-ai tinut cu sufletul la gură... ! Asta da, aventură! Muntele ne oferā, cred, cele mai mari satisfactii si ... nu-i deloc o destinatie scumpă !????

Mare, mare grijă la coborâre!

Felicitări pentru articol, pentru traseul parcurs dar, mai ales pentru pozele minunate! Mulțumim!

Bravo!

Dana2008AUTOR REVIEW
[17.09.19 11:49:44]
»

@gettyy: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou, complimente și aprecieri.

De ce ai stat cu sufletul la gură?

În general de ce mi-e frică nu scap... nici la 2500m. Am o fobie de șoareci de când eram mică și îmi ies în cale peste tot. Pe Retezat mă așteptam la ceva mai fioros, dar micuțul șoricel a reușit să mă sperie și să îmi smulgă un țipăt.

Cu căzutul trebuia să se întâmple pentru că am fost prea speriată să nu cumva să cad la coborâre.

Da, ai dreptate, natura este cel mai frumos cadou, gratuit, de care trebuie să ne bucurăm cu toții.

Numai bine! ????????

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.09.19 19:37:06]
»

@Dana2008: Wow! Foarte frumoase peisajele din Parcul Național Retezat! Este o zonă unde nu am ajuns niciodată până în prezent, dar ne dorim să vizităm și noi acest frumos areal! Peisajele sunt fabuloase, iar acest lucru reiese din fotografiile pe care le-ai atașat! Felicitări pentru cele două noi vârfuri de peste 2500 de metri pe care le-ați cucerit!

Numai bine și drumeții cât mai reușite în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[17.09.19 20:45:56]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

A fost al patrulea weekend consecutiv în care am cucerit piscuri incredibil de frumoase. Toate locurile au fost în premieră. Acum am început drumețiile de cucerire a vârfurilor de peste 2500m... cam târziu ne-a picat fisa, dar muntele ne-a cucerit iremediabil. Ne-am făcut planuri cu încă două urcări anul acesta pe înălțimile maxime ale munților. Weekendul acesta nu mergem pe munte pentru că avem niște evenimente. Suntem în formă fizică foarte buna, ne simțim bine, nu facem febră musculară, totul este perfect. Avem nevoie doar de vreme bună.

În Retezat ne vom reîntoarce pentru a parcurge și alte trasee, peisajul este spectaculos acolo, ireal, cu miile de bucăți de stâncă.

Mulțumesc pentru pentru urări.

Vă doresc de asemenea călătorii plăcute!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, gettyy, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07667088508606 sec
    ecranul dvs: 1 x 1