ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.06.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Complexul Muzeal de Științele Naturii din Galați

TIPĂREȘTE

La începutul lunii mai am profitat de o zi călduroasă și am planificat repejor o ieșire de câteva ore la Galați. Am mai fost acolo și cu alte ocazii, așa că ne-a fost ușor să decidem ce anume dorim să vizităm. Prima și cea mai importantă oprire am făcut-o la Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”, loc pe care l-am mai vizitat și în urmă cu vreo trei ani (impresii aici). Intrarea în complex se află la câteva sute de metri de locul din care luăm bacul pentru a traversa Dunărea, iar parcarea destul de spațioasă era aproape liberă când am sosit noi.

Am trecut rapid pe la casa de bilete (unde am achitat în total 13,5 lei; câte 6 lei/adult și 1,5 lei/copil), apoi am intrat în curtea obiectivului. Ce se poate vizita? Păi, colecția muzeală, acvariul, planetariul, observatorul astronomic, dar și grădina botanică.

Pentru început, ne-am îndreptat către clădirea muzeului, o construcție modernă, amplasată într-o zonă mai înaltă a complexului. Aleea spre muzeu este generoasă, amenajată sub forma unor terase largi, iar din loc în loc apar unele băncuțe pe care noi nu le-am folosit deloc. Eram curioși să vedem ce schimbări au apărut de la precedenta noastră vizită. Referitor la amplasarea secțiilor muzeale, la subsol se află acvariul, la parter există câteva vitrine cu exponate, precum și magazinul de suveniruri, la etajul unu se află expozițiile muzeului, în vreme ce la ultimul etaj sunt găzduite planetariul și observatorul astronomic.

Ce am vizitat noi? Am coborât în primul rând la subsol pentru acvariu. În acel spațiu sunt amplasate mai multe bazine de diferite dimensiuni, iar speciile de pești sunt diverse. Pot fi admirați acolo reprezentanți de seamă ai peștilor precum: sturionii, peștele leu, piranha cu burta roșie, linul, mreana, somnul, crapul, plătica, scalarul și alții. Ne-au plăcut mult sturionii, deși parcă ar avea nevoie de un bazin mai mare. Bazinul din zona centrală găzduiește pești viu colorați, loc numai bun pentru a realiza fotografii frumoase.

La parter nu am zăbovit prea mult. Există o dioramă care prezintă miniexpoziția ”Locuitori ai recifelor de corali”, iar într-o sală din dreapta se putea vizita o expoziție de reptile vii (intrare separată – prețuri: 10 lei/adult și 5 lei/copil).

Etajul unu este nivelul ce găzduiește colecțiile muzeale. Nu departe de scară am observat câteva machete de vapoare care străbăteau mările în secolele trecute; am văzut acolo o fregată din secolul al XVII-lea, o corabie romană din secolul I, un remorcher cu zbaturi de tip Dragoș – secolul al XIX-lea sau o navă comercială tip goeletă din secolul al XVIII-lea. În continuare, am trecut prin dreptul câtorva panouri unde erau expuse fotografii reunite în cadrul expozițiilor ”Postapocaliptic” (de Aurel Constantin Păduraru) sau ”Pasagerele de odinioară” (o expoziție de cartofilie și de fotografie veche, găzduită acolo în intervalul 29 martie - 28 aprilie 2019). Fotografiile din expoziția ”Postapocaliptic” prezentau locuri dezolante precum spitale părăsite sau alte clădiri dărăpănate (multe imagini arătau locuri ca acelea prezentate prin documentarele despre dezastrul de la Cernobâl). Dintre fotografiile cu ”pasagerele de odinioară” mi-a reținut atenția prezentarea navei Malnaș; am lecturat informațiile din josul imaginii și am aflat că nava a fost construită la Giurgiu în anul 1974, a activat pe ruta Galați – Brăila sau prin Delta Dunării, a ajuns la un moment dat la fier vechi, apoi a fost recuperată, restaurată și transformată în vapor-restaurant pe faleza orașului Galați.

Minunății mai mici sau mai mari sunt reunite în cadrul expoziției temporare ”Cochilii, nestemate ale mării” (expoziția se va afla acolo până în data de 27 octombrie 2019). Scoici și cochilii de melci de diferite dimensiuni ne-au reținut atenția pentru câteva minute, așa că veți regăsi o parte dintre exponate printre fotografiile pe care le voi atașa prezentului articol.

O altă expoziție din cadrul muzeului este ”Pe culmile Carpaților” (expoziție temporară până în data de 04 august 2019) . Mai multe diorame prezintă fauna și flora specifice Munților Carpați, iar panourile informative și imaginile câtorva dintre vârfurile cele mai înalte din țara noastră (precum Moldoveanu, Lespezi, Negoiu, Omu sau Peleaga) completează expoziția. Câteva dispozitive electronice oferă informații suplimentare despre animalele prezentate acolo, iar asta nu poate fi decât pe placul celor mai mici dintre vizitatori!

La planetariu și la observatorul astronomic nu am ajuns, în schimb am ieșit din clădirea muzeului și ne-am îndreptat către grădina botanică. Am admirat lalelele multicolore, am vizitat ”Grădina japoneză” și ne-am plimbat printre bujorii înfloriți din apropiere. Verdele crud al primăverii anunța că iarna lungă devenise deja istorie, iar broscuțele țestoase din zona grădinii japoneze pluteau leneșe pe iaz, bucurându-se și ele de soarele generos din acea zi. Ne-am mai plimbat și pe alte alei și peste tot am remarcat faptul că era curățenie și că mulți vizitatori se aflau acolo împreună cu noi. Nu am plecat fără să ne odihnim pe o bancă la umbră și ne-am propus să vizităm acest complex și cu altă ocazie, mai ales că expozițiile din cadrul muzeului se schimbă din când în când.

Programul afișat al Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”: luni, marți – închis; miercuri, joi, vineri – deschis între orele 10.00 și 18.00; sâmbătă și duminică – deschis între orele 10.00 și 19.00. Mai era afișată informația conform căreia ultimul vizitator intră cu 30 de minute înaintea terminării programului de vizitare.

Nu închei acest articol fără să adaug câteva cuvinte despre Parcul Viva, un alt loc pe care l-am vizitat în acea zi și unde puștiul nostru s-a simțit excelent. Micul parc se află pe Bulevardul Marea Unire, lângă faleza orașului, la câteva minute de Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”. Sunt realizate spații de joacă pentru cei mici, teren artificial pentru activități sportive, iar adulții au la dispoziție bănci pentru a se relaxa în timp ce îi supraveghează pe juniori. În acest loc este amenajat și un iaz artificial populat cu pești colorați, care pot fi mai ușor admirați de pe podețele amplasate acolo. Noi ne-am simțit bine și atunci când vom reveni la Galați cu siguranță că vom trece iar prin zonă.

Nu ne-am urcat în mașină până când nu am aruncat câteva priviri spre Dunărea aflată lângă noi, dar și dincolo de bătrânul fluviu, către nordul Dobrogei, o zonă pe care am explorat-o în câteva rânduri (ultima dată în această primăvară – vezi impresii).

Ajuns la final de articol, recomand vizitarea orașului Galați și a Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”! Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 02.06.19 11:05:55
Validat / Publicat: 02.06.19 23:03:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GALAȚI.

VIZUALIZĂRI: 415 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 ”Cochilii, nestemate ale mării” - alte frumoase exponate din cadrul expoziției.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

crismis
[03.06.19 06:52:27]
»

@Crazy_Mouse: Offf, nici măcar eu nu mai am curajul să adresez invitația de a vizita Galațiul!... Zona cu Grădina Botanică și Parcul Viva mai e cum mai e, dar restul orașului arată ca după bombardament! Municipalitatea s-a apucat să sape peste tot, să reabiliteze sistemul de aprovizionare cu apă (asta e bine, dar se pare că e o treabă care-i cam depășește), să betoneze parcuri (asta-i rău, foarte rău!) și Dumnezeu știe ce-or mai avea în gând. Oricum, tot centrul e un șantier și-un praf și-un zgomot...

Să sperăm însă că într-o zi o să avem din nou cu ce să ne lăudăm!...

Mi-ai făcut dor de Grădina Botanică, la vremea asta rozarium-ul trebuie să fie o splendoare!

ungureanica
[03.06.19 09:34:39]
»

Foarte fain articol. Sigur o să vizităm toate aceste locuri dacă ajungem prin zonă. Ne plac toate. O zi faină!

Floryn81AUTOR REVIEW
[04.06.19 13:43:24]
»

@crismis: Eu am lansat totuși această invitație de a vizita orașul Galași măcar pentru o plimbare pe faleza Dunării și pentru o vizită la Complexul Muzeal de Științele Naturii. Nici Biserica fortificată Precista nu trebuie ocolită și uite că am schițat un program pentru o vizită de o zi la Galați! În ceea ce privește lucrările din oraș, este enervant când se întâmplă asta, mai ales dacă locuiești în zonă, dar ca vizitator reconfigurezi traseul în funcție de ce găsești la fața locului. Cu un pic de documentare înainte, pot fi evitate aproape de fiecare dată situațiile mai puțin plăcute.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Vacanțe frumoase în continuare!

@ungureanica: Zona Galațiului este frumoasă, obiectivele merită vizitate dacă veți ajunge prin zonă. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Galațiului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063251972198486 sec
    ecranul dvs: 1 x 1