#I#D
93120 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Vatra Dornei și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
19.04.2019
DE
Avatar traian.leuca
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Ploiești
înscris/ă în 06.03.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
12 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢIE / RELAXARE
50.0 %
  
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTA MEDIE rez.:
6.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Plânsul tăcut al muntelui


Data trecută am hotărât că acest obiectiv turistic din arealul Vatra Dornei (vezi impresii) merită să aibă un review separat şi în cele ce urmează sper să vă conving de acest lucru. El se află în Parcul Naţional Călimani şi este trecut pe Google Map ca Exploatarea de sulf Gura Haitii (coordonate GPS 47.115877,25.239609). Localnicii îi spun mai pe scurt cariera de sulf şi voi folosi şi eu în descriere această denumire.

Distanţa dintre Vatra Dornei şi carieră este de aproximativ 37 de km. Pentru a ajunge aici se face dreapta din comuna Dorna Arini pe un drum secundar, asfaltat şi în stare destul de bună. După ce trecem printre câteva sate frumoase şi aşezări specifice ţinutului bucovinean, ajungem în Gura Haitii, satul de unde se poate pleca pe cărări de munte în rezervaţie. La ieşirea din sat drumul se ramifică în “V”, cel din stânga fiind cel care duce la cariera de sulf. Chiar la intrare pe acest drum se găseşte o pancartă cu inscripţia Parcul Naţional Călimani.

De aici, pe o distanţă de aproximativ şapte km, parcurgem un drum aflat într-un cadru natural superb. Drumul, paralel cu râul Neagra şi cu un asfalt destul de bun, este străjuit de brazi falnici, iar în zare se zăresc siluetele crestelor montane. Din loc în loc sunt locuri de popas cu multă verdeaţă, unul din ele amenajat cu canapele şi masă pentru picnic.

După ce am parcurs această minunâţie de traseu am ajuns la o barieră şi cum era deschisă am trecut mai departe. La o curbă am fost întâmpinaţi de doi reprezentanţi ai Ocolului Silvic, care ne-au dat bilete de acces în rezervaţie şi pliante turistice cu informaţii despre zonă. Biletele se dau pe persoană şi costă şase lei.

Am mai străbătut, în urcare şi cu ceva curbe, încă aproximativ patru, cinci km şi am ajuns în apropierea celei mai mari halde de steril, semn că în apropiere se află fosta carieră de sulf. În stânga, printre copaci, se văd ceva construcţii civile, iar în dreapta mina, o groapă gălbejită, locul fostei mine. Miroase puternic a sulf şi imaginile sunt dezolante. Pe o distanţă destul de mare faţă de carieră nu se vede nici măcar un arbust sau un fir de iarbă. Ne uităm şi rămânem miraţi, dar şi întristaţi, de uriaşa cicatrice din inima rezervaţiei.

După ce am făcut mai multe fotografii pe marginea imensei gropi de sulf, am urcat cu maşina pe platoul format de halda de steril, un loc cu imagini panoramice superbe asupra munţilor şi văilor bucovinene. De pe acest platou se poate urca, pe un drum forestier, la releul aflat pe cea mai înaltă creastă a Masivului Călimani. Am încercat şi eu să urc, dar drumul foarte îngust nu mi-a plăcut şi m-am întors după doar câteva sute de metri.

La întoarcere am făcut un nou popas pe platoul de lângă mină, timp în care au coborât două maşini ce urcase la releu înainte de sosirea noastră. În dreptul minei ne-am întâlnit cu nişte turişti cehi, care pozau de zor craterul format de exploatare şi împrejurimile. După ce au făcut fotografii, au urcat cu cele două maşini de teren la releu.

Până în anii ’70 pe locul acestei uriaşe”carii”a existat o creastă a munţilor Călimani, Negoiul Românesc. După aceea a apărut în locul lui un uriaş şantier şi un furnicar de oameni. S-au construit platforme industriale, s-au asfaltat drumurile, apoi s-a trecut la felierea muntelui pentru extracţia de sulf. Versanţii muntelui au fost transformaţi în patru halde de steril, pe care s-au amenajat trepte în spirală, pentru a permite circulaţia utilajelor de mare tonaj. Majoritatea dintre ele erau fabricate la Roman şi erau atât de mari încăt la volan te puteai urca doar cu scara.

La începutul exploatării oamenii erau obligaţi să facă naveta pentru a ajunge la carieră şi era destul de greu având în vedere condiţiile meteo specifice zonei montane. Acest impediment s-a rezolvat prin construcţia unei colonii muncitoreşti, la câteva sute de metri de carieră. Într-un timp record a apărut aici un mini-orăşel cu nouă blocuri de locuinţe, centrală termică, clădiri de birouri, magazin alimentar, magazin de confecţii, centrală telefonică, frizerie şi o cantina imensă unde puteau mânca până la 3000 de oameni.

În perioada de vârf a funcţionării carierei lucrau aici în jur de 8000 de oameni în două schimburi şi la “foc continuu”. Condiţiile de lucru erau foarte grele, dar şi recompensele erau pe măsură. Într-o perioadă când în magazinele alimentare de la oraş nu se găsea mai nimic, aici găseai de toate, iar salariile erau de câteva ori mai mari decât la alte mine de suprafaţă.

Mina a fost vizitată în mai multe rânduri de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, care avea amenajată o casă de vacanţă la câteva sute de metri de carieră(astăzi abandonată şi ruinată). După o vizită efectuată iarna şi văzând în ce condiţii grele se lucrează şi gerul tăios de pe munte, a dat ordin ca fiecare miner să beneficieze de o masă caldă pe zi, să primească o şubă călduroasă şi o raţie de lapte.

Deşi se lucra în pierdere, costurile de producţie fiind de trei ori mai mari decât se prevedea, mina a funcţionat aproape 30 de ani. În perioada comunistă, dar şi câţiva ani după revoluţie, administratorii exploatării falsificau cifrele de producţie pentru acoperirea pierderilor. În urma unor studii şi calcule economice expoatarea a fost închisă în 1997. A fost un impact social deosebit de mare, uriaşa forţă de muncă neputând fi absorbită la nivelul judeţului.

Mina a fost închisă, dar împreună cu haldele de steril sunt încă o ameninţare în zonă, în ciuda programului de ecologizare. Cele 200 de hectare steril sunt un pericol pentru mamifere, solul este total infertil, iar apele ce curg prin această zonă sunt sunt total lipsite de viaţă. Autorităţile locale, împreună cu administratorii Parcului Naţional Călimani, fac în continuare eforturi pentru găsirea unor soluţii salvatoare pentru ce a fost odată Negoiul Românesc.

Acesta este povestea tristă a exploatării de sulf din mijlocul rezervaţiei Călimani, ”un rău necesar” făcut într-o perioadă când nu prea se punea preţ pe factorul ecologic.

---
Impresii încărcate de traian.leuca in 19.04.2019 14:37:25

Validat / Publicat: 19.04.19 19:33:03


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 1583


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (traian.leuca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  53300 PMA (din 57 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- nelu73
[21.04.19 09:55:20]
» mesaj pers

   Frumos comentariul, p16 cu „mastodontul'' mi-a adus aminte de o vizită din copilărie când am fost la uzina de la Mârșa județul Sibiu unde se fabricau astfel de mașini grele care erau unicat în Europa. Acuma si localitatea Mârșa arata ca si cariera de sulf si uzina de masini grele nu mai este.Pacat ca multe uzine si fabrici valoroase si care erau profitabile au ajuns la fier vechi. Vacante placute va doresc în continuare!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- traian.leuca CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.04.19 11:04:57]
» mesaj pers

   @nelu73: Da, am avut o bună industrie constructoare de maşini. Dădeam şi la export, dar la un preţ de dumping.

   Mulţumesc pentru vizită!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yolanda
[22.04.19 09:01:03]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Initial m-a frapat titlul articolului, dar dupa ce am citit am înteles durerea lui...

   Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.04.19 10:09:58]
» mesaj pers

   @Yolanda: Şi eu mulţumesc pentru vizită!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.04.19 13:30:28]
» mesaj pers

   Despre gigantica exploatare din Călimani ne-a povestit învățătorul, prin clasa a patra, și încă țin asta minte pentru că ne-a explicat că acolo „s-a mutat un munte din loc”, adică a fost tăiat un vîrf, în schimb a apărut alt vîrf alături. E, cînd auzi de o asemenea ispravă, de mutat munții, la 10 ani, ești impresionat, îți rămîne în creier și îți propui să vezi cîndva grozăvia. Pînă acum, am reușit să o văd numai pe internet.

   Mai e ceva în picioare din orașul fantomă, blocuri, vreun părculeț, ai văzut ceva?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- traian.leuca CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.04.19 13:59:08]
» mesaj pers

   @abancor:

Mai e ceva în picioare din orașul fantomă, blocuri, vreun părculeț, ai văzut ceva?

   În stânga "craterului" mai sunt câteva clădiri civile, dar sunt părăsite şi dezafectate. În rest un munte de steril şi nişte imagini selenare cu craterul din care s-a extras cândva sulf.

   Nimic nu mai aminteşte de forfota care era odată aici. Nu mai găseşti un şurub sau o bucăţică de tablă în perimetrul fostului şantier. Hoţii de fier vechi au furat tot.

   Mulţumesc pentru vizită!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[19] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2018] Traseul spre Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065599">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065599"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065599">Şterge vot</a></div><span id="v91065599" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065599)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065599Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065599MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2018] Traseul spre Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2018] Traseul spre Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065600">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065600"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065600">Şterge vot</a></div><span id="v91065600" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065600)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065600Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065600MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2018] Traseul spre Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2018] Traseul spre Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065601">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065601"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065601">Şterge vot</a></div><span id="v91065601" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065601)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065601Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065601MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2018] Traseul spre Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065602">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065602"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065602">Şterge vot</a></div><span id="v91065602" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065602)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065602Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065602MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065603">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065603"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065603">Şterge vot</a></div><span id="v91065603" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065603)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065603Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065603MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065604">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065604"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065604">Şterge vot</a></div><span id="v91065604" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065604)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065604Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065604MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065605">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065605"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065605">Şterge vot</a></div><span id="v91065605" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065605)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065605Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065605MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065606">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065606"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065606">Şterge vot</a></div><span id="v91065606" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065606)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065606Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065606MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065607">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065607"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065607">Şterge vot</a></div><span id="v91065607" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065607)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065607Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065607MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2018] Imagine din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065608">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065608"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065608">Şterge vot</a></div><span id="v91065608" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065608)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065608Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065608MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2018] Imagine din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065609">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065609"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065609">Şterge vot</a></div><span id="v91065609" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065609)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065609Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065609MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2018] Fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2018] Deasupra carierei de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065610">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065610"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065610">Şterge vot</a></div><span id="v91065610" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065610)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065610Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065610MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2018] Deasupra carierei de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2018] Pe platoul unei halde de steril la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065611">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065611"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065611">Şterge vot</a></div><span id="v91065611" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065611)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065611Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065611MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2018] Pe platoul unei halde de steril la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2018] Pe platoul unei halde de steril la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065612">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065612"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065612">Şterge vot</a></div><span id="v91065612" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065612)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065612Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065612MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2018] Pe platoul unei halde de steril la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2018] Pe platoul unei halde de steril la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065613">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065613"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065613">Şterge vot</a></div><span id="v91065613" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065613)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065613Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065613MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2018] Pe platoul unei halde de steril la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2018] Un manstodont la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1065614">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065614"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065614">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2018] Un manstodont la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

P17 [JUL-2018] Oameni ai muncii la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1065615">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065615"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065615">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2018] Oameni ai muncii la fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

P18 [JUL-2018] Fosta vilă de protocol a lui Ceaşescu (azi ruină) de lângă fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1065616">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065616"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065616">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2018] Fosta vilă de protocol a lui Ceaşescu (azi ruină) de lângă fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

P19 [JUL-2018] Aceste floricele au avut curajul să răsară la nici 300 de metri de o haldă de steril de lângă fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 19.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1065617">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1065617"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1065617">Şterge vot</a></div><span id="v91065617" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1065617)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1065617Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1065617MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2018] Aceste floricele au avut curajul să răsară la nici 300 de metri de o haldă de steril de lângă fosta carieră de sulf din Parcul Naţional Călimani, comuna Şaru Dornei, sat Gura Haitii, jud. Suceava.
foto traian.leuca [19.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

[19] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.121539831161 sec