#I#D
91236 
nu sunteţi logat. - LOGIN
(Alte) Biserici, mănăstiri în zona C. de Argeș

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
29.11.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Fosta mănăstire Tutana – extratereștrii în România?


Plaiurile românești ascund atât de multe locuri superbe, trebuie doar să ai răbdare să le cauți fiindcă ele nu se află chiar la marginea drumurilor principale. De multe ori aceste locuri sunt amplasate în mijlocul unor peisaje naturale deosebite sau, de ce nu, chiar în sânul unor comunități rurale care știu să prețuiască moștenirea trecutului. De câțiva ani citisem despre existența acestui locaș de cult argeșean și despre misterul ce plutește în jurul său, mister amplificat de mass-media de astăzi. Să trecem la prezentarea unei mănăstiri mai puțin cunoscute, dar la fel de prețioasă în salba de ansambluri monahale care au străbătut veacurile până în epoca contemporană – fosta mănăstire Tutana.

Poziționare și acces. Ansamblul fostei mănăstiri este așezat în satul Tutana, comuna Băiculești, județul Argeș, la îmbinarea Gruiurilor Argeșului cu Piemontul Cotmeana, în apropierea râului Argeș. Din DN 7C, mergând spre Curtea de Argeș, în apropierea localității Băiculești se virează stânga peste calea ferată (există atât indicator de localitate cât și cel de monument istoric) și se urmează cursul DJ 704F până în fața lăcașului de cult (6,5 km). Distanțele față de cele mai apropiate orașe sunt: circa 17 km până în Curtea de Argeș și vreo 33 km până în centrul Piteștiului. Locuri de parcare sunt disponibile pe platforma de beton din fața fostei mănăstiri.

Scurte considerații istorice. Începuturile acestei vetre monahale coboară undeva la sfârșitul secolului al XIV-lea și debut de secol al XV-lea, atunci când o mână de sihaștri, probabil veniți de la Cotmeana, s-au așezat în pădurile de pe firul apei Tutanei. Biserica a fost ridicată înainte de anul 1497, data atestării documentare a locașului. Domnul Țării Românești Mihnea al II-lea Turcitul a refăcut biserica, a construit o casă domnească și turnul clopotniță, ispravnic al lucrărilor (un fel de antreprenor modern) fiind banul Mihai, viitorul domn Mihai Viteazul. Pe la 1620 au fost edificate și chiliile, precum și zidul înconjurător de către fiul lui Mihnea Turcitul (după ce Sinan Pașa aruncase în aer o parte din mănăstire în 1595), încheindu-se un ansamblu monastic clasic.

Cutremurele și alte necazuri au generat mai multe restaurări și refaceri; în 1883-1885 edificiul religios este pictat de Costin Petrescu pentru prima dată, pictură restaurată în 1942 și înlocuită total cu o frescă nouă între 1990-2000. Degradarea profundă și problemele structurale au dus la o reparație generală în 1987-1988.

Alexandru Odobescu, însoțit de pictorul Henri Trenk (care realizează aici trei picturi), descrie astfel mănăstirea la 1860: Schitul este bine situate și clădit cu tărie și cu luxul de ornamentație al vechimei.

Cum arată fosta Mănăstire Tutana în 2018?

Am parcurs cei câțiva kilometri printre case frumoase, câteva tradiționale, multe troițe și cruci, un izvor captat la marginea drumului. Șoseaua urcă ușor și fără să ne dăm seama ajungem în fața locașului de cult; parcăm autoturismul și intrăm în curte, poarta fiind descuiată. Deja îmi aruncasem nerăbdător privirea spre biserica roșiatică și fragmentele de zid care sau păstrat împrejurul curții.

Ocolim biserica, pe care o vom admira numai în exterior (era încuiată, bineînțeles) și găsim deasupra ușii icoana de hram: Cuviosul Atanasie de la Athos. Este un sfânt mai puțin cunoscut la noi (ro.orthodoxwiki.org/Atanasie_Athonitul), mai ales ca sfânt protector/patron al unei bisericii, dar Cuviosul Atanasie Atonitul este cel care construiește Mănăstirea Marea Lavră din Muntele Athos, prin unirea mai multor schituri, și stabilește o rânduială monahală sub forma vieții de obște. Sub icoana de hram se află pisania așezată de Mihnea Turcitul la 1582, scrisă în limba slavonă.

Corpul bisericii e zvelt, combinația de zidărie și cărămidă creează o imagine deosebită, ferestre înguste și lungi străpung zidurile edificiului; decorațiunea exterioară e constituită din două registre împărțite de un brâu tip funie împletită, brâu încadrat de șiruri de cărămidă aparentă formând zimți de ferăstrău. Pe absidele laterale se află câte o rozetă de piatră cu model rotund perforat geometric. Un sistem de aerisire-ventilație a zidăriei din partea nordică (canale de cărămidă care comunicau între ele) a fost descoperit în cursul cercetărilor arheologice, sistem care dovedește priceperea meșterilor din epoca medievală.

Din întregul ansamblu mănăstiresc, în afară de biserică, am mai putut vedea doar câteva bucăți de zid pe latura sudică și un fragment mai lung de zid pe latura nordică, măcinat de timp. Un alt element păstrat parțial și care ne-a atras privirea prin masivitate este așa-numitul turn domnesc, de fapt un turn clopotniță din veacul al XVI-lea – posibil și turn de apărare. Se mai poate observa arcada de deasupra solului, posibil gang de acces pe acea vreme, dar și golurile ferestrelor de pe cele patru laturi. Se impun măsuri urgente de conservare deoarece masivul turn nu arată foarte bine.

În căutarea „extratereștrilor” la Mănăstirea Tutana

Incitați de fotografiile postate pe Internet și materialele citite am purces la căutarea cărămizii buclucașe. Pe latura sudică, pe o muchie exterioară, la circa 1,90 m înălțime, descoperim extraterestrul de la Tutana. Un desen schematic, incizat pe cărămida roșie ne pune la încercare imaginația. Pe altă latură se mai află o cărămidă cu semne ciudate incizate pe ea.

Dar să cităm descrierea lui Dan Corneliu Brăneanu din 1993 („Cazul Tutana şi egiptenii în România”, în: Magazinul Parapsihologic, nr. 13/ octombrie-noiembrie 1993), se pare prima apariție în presă a acestui „caz”: Pe cărămida roşie se află incizat – înainte de a fi arsă – un cosmonaut cu o cască dreptunghiulară mare cu vizor, mâini scurte (probabil mecanice), costum cu fermoar circular, cizme şi un aparat de zbor individual amplasat între picioare. Deasupra căştii apar nişte semne, probabil un tip de scriere şi triunghiuri mici alăturate, ca dinţii unui fierăstrău. Alte interpretări nu se pot da acestui desen. Acum după ați citit descrierea, priviți desenul de pe cărămidă – parcă începeți să vedeți un cosmonaut/extraterestru?

Cert este faptul că semnele incizate au fost realizate înainte de arderea cărămizii, „în crud”. Vechimea cărămizii dar și poziționarea originală nu se pot stabili însă cu precizie, biserica trecând prin multe transformări și restaurări. Și în plus, un grup de studenți zeloși au încercat cu dalta și ciocanul să scoată cărămida din zid, deteriorând o parte din desen. O analiză interesantă, dar și fotografii sugestive găsiți în următorul articol: terramirabilis.ro/2017/10 ... rimis-derizoriu. Mi se pare că explicația sugerată în acest material ar putea fi soluția desenului: cărămida ”cu extraterestru” de la Tutana este o reprezentare schematică și naivă a ansamblului monahal. Pare mai aproape de adevăr, nu?

Concluzii. Am descoperit o zonă naturală frumoasă, ruine pitorești, o biserică istorică restaurată și un mister pe jumătate rezolvat. Nu ezitați să vă abateți 30 de minute pe la fosta Mănăstire Tutana dacă vă aflați în apropiere, peisajul e drăguț, istoria e fascinantă.

Alegeri inspirate!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de tata123 in 29.11.2018 09:32:29

Validat / Publicat: 29.11.18 10:00:21


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 331


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  33500 PMA (din 35 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[29.11.18 09:59:47]
» mesaj pers

   Interesantă recomandarea

   Mutat în rubrica "Alte biserici, mănăstiri, CURTEA DE ARGEŞ" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mitica49
[29.11.18 16:29:16]
» mesaj pers

   @tata123: Încă un articol despre un loc inedit, prea puțin cunoscut de lume. Interesantă povestea mănăstirii, ca și cea despre extratereștri. Înclin spre cea de-a doua explicație a desenului de pe cărămidă, parcă este mai plauzibilă. Oricum articolul este o invitație spre vizitarea locurilor descrise aici.

   Felicitări pentru articol!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mihaelavoicu
[29.11.18 19:35:03]
» mesaj pers

   Un superbonus, adunat vot cu vot, pentru o frumoasă mănăstire prezentată cu mult talent și documentație pe măsură.

   Fotografiile sunt grăitoare, iar colțul cu extraterestrul, o adevărată surpriză.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.11.18 14:15:17]
» mesaj pers

   Un bunic era din zonă, dar habar n-aveam de mănăstirea asta, nici de desenul cu pricina. Și e destul de la îndemînă, o poți vizita ușor în cadrul unei excursii.

   Autorii de articole din astea parapsihologice, paraistorice, ozenistice etc. au suspect de ferme certitudini. Mă amuză sentința cum că „altă interpetare nu se poate da desenului”.

   Pare să fie într-adevăr schița mănăstirii. Poate avea chiar scopuri practice, cine știe, o fi mîzgălit-o clientul în discuția cu arhitectul, ca să-i arate cam ce-și dorește :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[30.11.18 21:06:50]
» mesaj pers

   @all: Mulțumesc pentru ecouri și aprecieri. Fosta mănăstire Tutana, actualmente biserică de mir, este unul din acele locuri încărcate de istorie, dar cumva ferite de invazia vizitatorilor. Doar promovarea misterului „extraterestrului” după anii 2000 mai ales, a dus la o cunoaștere ceva mai largă a așezământului religios argeșean.

   Povestea atrage, adevărul e încă învăluit în ceață, cele câteva ipoteze coexistă. Zona geografică înconjurătoare e pitorească și mai ascunde câteva obiective interesante.

   Numai bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2018] Fosta Mănăstire Tutana, Argeș. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036144">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036144"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036144">Şterge vot</a></div><span id="v91036144" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036144)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036144Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036144MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2018] Fosta Mănăstire Tutana, Argeș.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2018] Cărămida cu „extraterestru” - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036145">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036145"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036145">Şterge vot</a></div><span id="v91036145" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036145)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036145Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036145MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2018] Cărămida cu „extraterestru” - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2018] Privire de ansamblu - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036146">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036146"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036146">Şterge vot</a></div><span id="v91036146" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036146)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036146Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036146MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2018] Privire de ansamblu - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [OCT-2018] Fântâna din curtea bisericii - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036147">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036147"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036147">Şterge vot</a></div><span id="v91036147" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036147)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036147Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036147MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2018] Fântâna din curtea bisericii - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2018] Fațada cu frumoase detalii arhitecturale - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036148">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036148"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036148">Şterge vot</a></div><span id="v91036148" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036148)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036148Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036148MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2018] Fațada cu frumoase detalii arhitecturale - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2018] Icoana de hram (Cuviosul Atanasie Atonitul) și pisania - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036149">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036149"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036149">Şterge vot</a></div><span id="v91036149" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036149)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036149Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036149MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2018] Icoana de hram (Cuviosul Atanasie Atonitul) și pisania - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2018] Cărămida misterioasă - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036150">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036150"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036150">Şterge vot</a></div><span id="v91036150" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036150)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036150Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036150MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2018] Cărămida misterioasă - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2018] Biserica fostei Mănăstiri Tutana - vedere de ansamblu; marcat este locul unde se află cărămida cu incizii misterioase. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036151">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036151"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036151">Şterge vot</a></div><span id="v91036151" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036151)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036151Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036151MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2018] Biserica fostei Mănăstiri Tutana - vedere de ansamblu; marcat este locul unde se află cărămida cu incizii misterioase.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2018] Ruine pe latura nordică - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036152">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036152"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036152">Şterge vot</a></div><span id="v91036152" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036152)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036152Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036152MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2018] Ruine pe latura nordică - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2018] Zidul nordic e măcinat de timp și intemperii - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036153">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036153"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036153">Şterge vot</a></div><span id="v91036153" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036153)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036153Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036153MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2018] Zidul nordic e măcinat de timp și intemperii - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [OCT-2018] Turnul clopotniță (turnul domnesc) din secolul al XVI-lea - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036154">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036154"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036154">Şterge vot</a></div><span id="v91036154" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036154)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036154Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036154MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2018] Turnul clopotniță (turnul domnesc) din secolul al XVI-lea - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2018] Turn clopotniță - prim plan. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036155">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036155"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036155">Şterge vot</a></div><span id="v91036155" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036155)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036155Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036155MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2018] Turn clopotniță - prim plan.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2018] Biserica văzută din interiorul turnului clopotniță - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036156">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036156"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036156">Şterge vot</a></div><span id="v91036156" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036156)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036156Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036156MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2018] Biserica văzută din interiorul turnului clopotniță - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2018] Valea râului Tutana în plină toamnă. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036157">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036157"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036157">Şterge vot</a></div><span id="v91036157" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036157)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036157Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036157MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2018] Valea râului Tutana în plină toamnă.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2018] Ziduri și natură - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036158">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036158"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036158">Şterge vot</a></div><span id="v91036158" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036158)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036158Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036158MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2018] Ziduri și natură - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2018] Ziduri și spiritualitate - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036159">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036159"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036159">Şterge vot</a></div><span id="v91036159" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036159)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036159Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036159MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2018] Ziduri și spiritualitate - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2018] Supraviețuind peste veacuri - Mănăstirea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036160">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036160"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036160">Şterge vot</a></div><span id="v91036160" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036160)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036160Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036160MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2018] Supraviețuind peste veacuri - Mănăstirea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2018] În apropierea fostei Mănăstiri Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036161">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036161"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036161">Şterge vot</a></div><span id="v91036161" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036161)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036161Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036161MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2018] În apropierea fostei Mănăstiri Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2018] Valea râului Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036162">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036162"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036162">Şterge vot</a></div><span id="v91036162" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036162)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036162Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036162MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2018] Valea râului Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2018] Toamna în localitatea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036163">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036163"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036163">Şterge vot</a></div><span id="v91036163" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036163)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036163Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036163MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2018] Toamna în localitatea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2018] Un izvor de viață: apa - localitatea Tutana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036164">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036164"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036164">Şterge vot</a></div><span id="v91036164" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036164)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036164Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1036164MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2018] Un izvor de viață: apa - localitatea Tutana.
foto tata123 [29.11.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.119414806366 sec