ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

La Mănăstirea Panormitis

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru că am foarte multe de spus despre Rhodos și despre cele ce am văzut cu ocazia sejurului nostru acolo, voi încerca să axez pe esențial. Deci, fără introduceri și texte mai lungi decât strictul necesar.

Una dintre excursiile opționale pentru care am optat a fost minicroaziera în insula Symi. Am cumpărat excursia de la o agenție locală, achitând cu cardul 23 euro/persoană (mult mai puțin față de oferta agenției partenere), iar în dimineața de luni 27 august 2018 ne-am prezentat în port pentru îmbarcare. La ora 9.30 feryboat-ul era gata să pornească în larg. Nu voi povesti cum a decurs călătoria pentru că asta face obiectul unei alte relatări. Voi spune doar că insula Symi - una dintre insulele Dodecanese - se află la 23 de mile marine în nord-vestul insulei Rhodos și că am făcut o primă escală la Panormitis pentru a vizita mănăstirea închinată Arhanghelului Mihail de Panormitis.

Mănăstirea Panormitis

Mănăstirea Panormitis - una dintre cele mai mari din Dodecanese - găzduiește o icoană miraculoasă a Arhanghelului Mihail, una dintre cele patru icoane miraculoase ale Arhanghelului din Dodecanese. În tot timpul anului, dar în special în ziua sfântului - 8 Noiembrie - credincioșii greci (și nu numai) vin aici în număr foarte mare.

Cei care fac croaziere în jurul insulei, vor vedea multe biserici și mănăstiri dedicate Arhanghelului Mihail. Mănăstirea Panormitis este cea mai importantă de pe insulă și cea de-a doua ca mărime din Dodecanese după Mănăstirea Sf. Ioan din Patmos.

Mănăstirea este amplasată chiar pe țărmul mării, în micul sat Panormitis. Un golf cu o mică plajă de nisip, are o intrare îngustă dincolo de care se deschide într-un port larg. Acolo am debarcat și noi, iar a găsi sfântul lăcaș n-a fost problematic pentru nimeni.

Turla înaltă, deosebit de frumoasă, dar - din păcate - ascunsă de schele, conduce spre intrarea în incintă. De o parte și de alta, construcții albe, nu prea înalte, mărginesc țărmul precum o dantelă. Muntele din spate, împădurit cu pini, face să pară că întreaga viață în Panormitis se desfășoară în port, în jurul golfului.

Mănăstirea, așa cum o vedem astăzi, datează din sec. XVIII, este construită în stil venețian și are - se spune - cel mai înalt turn clopotniță baroc din lume. Cei care doresc, pot găsi imagini pe internet pentru a se convinge cât este de frumos acest turn. Eu am încercat să pătrund cu privirea printre schele, cât mai sus, pentru a distinge varietatea de nuanțe și de decorațiuni care ornamentează turla pe toată înălțimea ei.

Am aflat că cele două rânduri de clădiri situate de o parte și de alta a intrării în mănăstire au fost construite de italieni după cel de-al doilea război mondial. În prezent, aceste clădiri includ apartamente de vacanță care pot fi închiriate de turiștii care vizitează mănăstirea și care doresc să rămână mai mult în Panormitis. În port există și un restaurant cu terasă. Alte facilități nu am reușit să descopăr în puținul timp în care am rămas noi acolo.

Dar, să intrăm! Dincolo de poarta principală a mănăstirii care se află sub turnul clopotniță, curtea interioară te întâmpină cu copaci umbroși și multe plante decorative. Cel mai mult mi-a plăcut însă pavajul - hokhlakia. Este un gen de mozaic realizat cu multă migală și îndemânare, din pietricele albe și negre. Aveam să văd în multe alte locuri din Rhodos asemenea pavaje executate manual, lucrări care duc mai departe tradiția antică a pardoselii mozaicate chiar și în zilele noastre când, a turna beton, este cu mult mai simplu și mai rapid.

Biserica mănăstirii

Biserica se află în stânga curții, apropape de intrare. Bineînțeles, fotografiatul nu este permis. Aș fi avut ocazia să vă prezint una dintre cele mai frumoase picturi interioare vechi. Întreg plafonul, precum și arcadele de susținere ale bolților sunt încărcate cu pictură bine realizată, în culori calde, cu mult auriu. Numeroase candele foarte elaborate, daruri ale credicioșilor, sunt înșiruite în parte superioară, lângă tavan.

Catapeteasma este de asemenea o lucrare de artă. A fost minunat executată în lemn de Dracos Taliadouros, un meșter din Kos. Dar ceea ce atrage cel mai mult este icoana supradimensionată (are 2 metri înălțime) a Sfântului Arhanghel Mihail, sfântul protector al insulei și al marinarilor din întreaga zonă Dodecanese. Este o icoană făcătoare de minuni. Se spune că această icoană a apărut acolo în mod miraculos și, cu toate că s-a încercat mutarea ei în mai multe rânduri, reapărea misterios în același loc. Biserica a fost construită acolo, pe locul unui templu antic dedicat zeului păgân Apollo. Nu se cunoaște data exactă a înălțării bisericii, deși unele surse spun că a fost construită în jurul anului 450 d. Hr. Ceea ce se știe cu certitudine este că biserica a fost renovată în sec. XVIII, moment din care datează înfățișarea actuală. Conform inscripției încastrată în peretele bisericii, în dreapta intrării, restaurarea a fost făcută în 1783 sub conducerea arhitectului Anastasis Karnavas.

Pe ușa îngustă de lângă altar, unul câte unul, credincioșii părăsesc biserica pentru a face loc altor vizitatori. În curte te poți odihni pe bănci, la umbră, sau poți face un tur prin fața chiliilor de la etaj. În curte, la dispoziția vizitatorilor, se afla o masă cu ceea ce noi, românii, numim pomană. Erau două coșuri mari și o tavă cu colivă porționată din care oricine dorea se putea servi. Dacă până la plecarea vaporului timpul îți mai permite, poți vizita unul sau chiar ambele muzee din incinta mănăstirii. Întrarea este 1,5 euro/persoană.

Muzeele mănăstirii

La Mănăstirea Panormitis sunt două muzee. Unul găzduiește artă ecleziastică și abundă de valoroase obiecte bisericești, icoane din argint, epitafuri de proveniență rusească, sfinte potire, machete de nave din aur și argint, precum și nenumărate alte ofrande aduse de credincioși.

Muzeul folcloric găzduiește obiecte tradiționale relevante pentru cultura și pentru îndeletnicirile locuitorilor insulei - pescuit, agricultură și pășunat. Am aflat că în incinta mănăstirii există și o bibliotecă cu manuscrise bizantine și cărți bisericești, de istorie, precum și o galerie cu picturi înfățișând mănăstirea și cele două capele ale sale. De asemenea, la Mănăstirea Panormitis poate fi văzut un memorial al unui fost stareț, a doi călugări și a doi profesori acuzați de spionaj și executați în 1944.

Vizitatori și vizite

Mănăstirea Panormitis are zilnic porțile larg deschise pentru vizitatori. Cea mai mare parte dintre ei vin pe calea apei, cu ambarcațiuni care fac curse din Rhodos. Vă imaginați curtea sfântului lăcaș când dintr-un ferryboat debarcă cel puțin 400 de persoane! La intrarea în biserică se face o coadă mare, în fața icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Arhanghel Mihail se așteaptă în șir ordonat, iar ieșirea se face prin partea opusă fără a avea răgazul să te bucuri prea mult de frumusețile interioare. Pentru a admira pictura murală, doar pentru asta, eu am intrat încă o dată, m-am retras în strană și am rămas minute bune cu privirea îndreptată înspre înalturi.

Așa stând lucrurile, dacă doriți cu adevărat să vă bucurați în pace și liniște de vizita făcută la Mănăstirea Panormitis, dacă timpul vă permite, cel mai bine este să așteptați momentul în care aglomerația nu mai este chiar așa de mare. Dacă doriți să rămâneți peste noapte acolo, aflați că mănăstirea are posibilitatea de a găzdui până la 500 de persoane. Dacă sunteți pe insulă și aveți picioare bune, trebuie să știți că există un drum între mănăstire și orașul Symi. O astfel de călătorie poate dura mai mult de șase ore de mers pe jos sau o oră cu autobuzul local sau cu un scuter închiriat.

În insula Symi sunt și alte biserici închinate Sfântului Arhanghel Mihail: Mănăstirea Roukounioti - cu valoroase picturi datând din sec. XIV, Mănăstirea Kokkimidis - o veche mănăstire bizantină renovată în 1967, Mănăstirea Sotiros și Stavros Polemou, aflate pe coasta de vest a insulei. De altfel, am aflat că majoritatea bisericilor de pe insula Symi sunt dedicate Sfântului Arhanghel Mihail.

Încheiere

N-aș vrea să închei fără a aminti câteva dintre legendele și tradițiile legate de Mănăstirea Panormitis, informații pe care le-am aflat dintr-o cărțulie pe care am achiziționat-o de la pangarul mănăstirii.

Se spune că cei care se roagă la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Arhanghel Mihail de Panormitis, dacă cer ceva, trebuie să ofere altceva în schimb sau măcar să promită. Se mai spune că dacă un credincios uită de promisiunea făcută, sfântul are grijă să-i amintească într-un fel sau altul. Dar, pentru ca nu cumva să uiți, în fața icoanei sfântului sunt patru mături cu coadă. Am observat că - după ce se închină - cei care cunosc tradiția, schițează gestul de a mătura în biserică, prin fața icoanei.

Un miracol care se petrece adesea este acela că Sfântul Arhanghel Mihail de Panormitis nu permite ambarcațiunilor să părăsească portul. Acest fapt a devenit un eveniment frecvent, căpitanii anunțându-i pe pasageri că cineva a uitat promisiunea către sfânt. Odată îndeplinită promisiunea, atunci și numai atunci, motoarele vor porni din nou.

O altă tradiție este cea a trimiterii de sticle cu rugăciuni în interior. Aruncate în mare, multe dintre ele ajung în golf, la Mănăstirea Panormitis. În zilele noastre încă mai sunt credincioși care practică această tradiție. În muzeul mănăstirii pot fi văzute astfel de mesaje. Și nu numai mesaje sosite în sticlă, pe apa mării. Interiorul bisericii este decorat cu nenumărate daruri oferite de pelerinii devotați. La un moment dat s-au adunat atât de multe încât călugării s-au văzut nevoiți să le mute în muzeu.

Concluzie

Așadar, dacă ajungeți în Rhodos, dacă vă hotărâți să faceți o croazieră la Symi, dacă ceea ce am scris aici vă pare cât de cât interesant, nu pregetați să vizitați Mănăstirea Panormitis!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 03.09.18 18:39:19
Validat / Publicat: 03.09.18 20:51:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3644 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Mănăstirea Panormitis - Scara de acces la pridvorul din fața chiliilor de la etaj.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[04.09.18 08:34:35]
»

Foarte frumos! Noi am fost în 2015, am luat excursia din Rodos, doar că am fost și în portul din Symi. Abia apoi am făcut o a doua oprire la mânăstire. Într-adevăr este foarte frumoasă!

Mi-a făcut plăcere să citesc despre locurile vizitate atunci.

Votat cu drag! ????

Michi
[04.09.18 10:11:39]
»

Mi-a făcut plăcere să-mi aduc aminte de insula Symi. Noi, din cele două muzee l-am văzut numai pe cel cu obiecte bisericeşti. După terminarea slujbei şi plecarea credincioşilor am intrat şi în biserică dar tot era înţesată de turişti. Având timp la dispoziţie până la plecarea vaporului am urcat pe străduţele în pantă de unde era o privelişte splendidă spre port şi mare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[04.09.18 10:24:55]
»

@maryka: Mulțumesc! Și mie îmi face plăcere să citesc despre locuri în care am fost cândva și de unde m-am întors cu impresii și cu amintiri frumoase.

Tot din Rhodos am luat și noi excursia pentru că acolo am fost cazați. Excursia a fost de fapt o croazieră la Symi în cadrul căreia mai întâi ne-am oprit în sud, la Panormitis, apoi - după vizitarea mănăstirii - am continuat pe mare până în portul Symi. Am înțeles că această croazieră, cu diferite ambarcațiuni, se face fie cu prima oprire în sud, fie cu prima oprire în nord, în portul Symi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[04.09.18 10:35:17]
»

@Michi: În fața muzeului folcloric cineva împărțea mir credincioșilor. După vizitarea înteriorului bisericii - cu o minunată pictură din punctul meu de vedere - unii vizitatori se odihneau pe bănci, alții se înfruptau din bunătățile oferite de mănăstire, unii se plimbau prin fața chiliilor de la etaj fotografiind curtea de la înălțime, iar alții (asemenea mie) mai intrau o dată în biserică pentru a admira pictura. Mie mi-a plăcut foarte mult și pavajul din curtea interioară. Am regretat că turnul era înveșmântat cu schele, dar cu pozele din albumul cumpărat de la pangar regretul s-a mai ameliorat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, maryka, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCroazieră în insula Symi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.18759179115295 sec
    ecranul dvs: 1 x 1