85061 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Finlanda

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
23.03.2018
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 7 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Finlanda


Țara fără hoți

Privit dinspre cer, desenul proporţionat al pădurilor ce armonizează graniţa ascuţită a holdelor transilvănene, retrocedate localnicilor în trepte, dă impresia unei expoziţii de secvenţe, când rotative, când pătrate, cu nuanţe galben-verzui, dirijate de lumina soarelui de august. Curând, apare gulerul alb al Carpaţilor cu firicele lucioase de apă şi hăuri alpine la fel de spectaculoase ca şi cele din Munţii Stâncoşi ai Americii. În zonele de turbulenţă masivă, norii parcă îţi alunecă de sub picioare, lăsând în urmă gropi, gata să te trimită într-un abis fără speranţă. Anticii spuneau că a trăi cu picioarele pe pământ înseamnă a avea certitudini. În rest, aer, apă şi multe îndoieli.

Un prim popas la Budapesta. Zâmbetul comercial şi mirosurile rafinate de parfum te aduc în anticamera Europei….

Apropierea de Peninsula Scandinavică, în care oamenii îşi rotesc propriul fus orar până la o medie de 83 de ani de viaţă, cu un Moş Crăciun ce îi lasă pe spiriduşii mitologiei nordice să-şi facă liniştiţi de cap pe deasupra miilor de insule albe sau verzi, încercuite de ape de culoarea cristalului şi pline de păduri neatinse nici măcar de vreun vajnic viking, te încântă şi te inspiră în aceeaşi măsură. Pluteşti, ore în şir, printr-un tunel al propriilor imagini despre o parte a Terrei încă necunoscută nouă, celor îngrădiţi de civilizaţia urbană.

Ajung pe 1 august, ora 18.00, acelaşi timp cu cel de acasă, în aeroportul din Helsinki - o lume cât se poate de reală ce păstrează coregrafia mişcărilor europene, dar cu un tonus mult mai ridicat. Această caracteristică este definitorie pentru toată peninsula nordică. Surprinzător sau nu, finlandezii nu se înscriu în tipologia gigantică a confraţilor scandinavici - au înălţimea medie şi, chiar dacă sunt mai economi în limbaj, îţi oferă informaţii într-o engleză admirabilă. Cât priveşte propria lor limbă, de origine hungro-finică, aceasta păstrează doar intonaţia limbii maghiare. Numărul mare de vocale, însă, te face să trăieşti cu iluzia că surprinzi frânturi de conversaţie în limba română, un fel de amăgire ce te urmăreşte pe toată perioada şederii în Finlanda.

Finlandezii, primii locuitori care ocupau teritoriul nordic de pe lângă Marea Baltică şi o parte din Cercul Arctic, încă de pe vremea romanilor, constituie, fireşte, grosul populaţiei ţării, urmaţi de minoritarii suedezi. ruşi, estonieni sau rromi. În afara rromilor veniţi din România, toleraţi mai uşor decât în alte părţi ale lumii, emigranţii somalezi monopolizează, în media locală, toate relele secolului. Chiar din prima zi aflu că un rrom de origine română a făcut cap de afiş în presă, după ce s-a angajat la un atelier de tinichigerie din Helsinki - un exemplu demn de urmat şi de alţi “căutători de aur” pe care aveam să-i întâlnesc în celelalte două ţări scandinavice.

Voi poposi doar pentru câteva zile în „Ţara fără hoţi”, o ţară în care nivelul civic al finlandezului este atât de ridicat, încât, în mod garantat, orice obiect pierdut pe stradă sau într-un loc public poate fi recuperat la birourile de „Lost Property” (Bunuri personale pierdute), aflate în gări, staţii sau în perimetrele aglomerate ale capitalei. Oare să fie un mit pe cale de dispariţie? Oricum, este vorba despre o stare de normalitate greu de exportat în multe ţări europene. Mă grăbesc să-mi readun forţele și să-mi stabilesc un plan rezonabil pentru a descoperi la pas Helsinki, cu un rucsac și cu un aparat foto.

Se spune că starea de optimism, ca şi fericirea, ridică mult productivitatea economiei şi, implicit, ţările cu un produs naţional brut de fericire crescut au cel mai evoluat nivel de trai. De asemenea, se crede că şi capacitatea de economisire lunară ar spune multe despre prosperitatea unui popor.

Dacă cinstea proverbială şi buna dispoziţie a finlandezilor îţi creează un sentiment reconfortant - o stare de normalitate într-o ţară normală, la urma urmei. Nu acelaşi sentiment îl trăieşti în faţa preţurilor. Cu excepţia mâncării, îmbrăcămintea, costul caselor, al chiriilor sau al vehiculelor nu sunt deloc accesibile turistului care călătoreşte “pe buget”. Pentru finlandezul de rând, însă, cu un salariu mediu de 2000 de euro

pe lună, lucrurile stau mult mai bine. Chiar dacă alocaţia este de doar 150 euro pentru un copil, iar taxa TVA este de 20%, cetăţeanul poate economisi, lunar, aproape jumătate din salariu. Sumele reinvestite nu se impozitează, iar statul ajută populaţia dezavantajată, formată îndeobşte din emigranţi, cu locuinţe confortabile, ajutor social şi şcolarizare gratuită. Cum 30% din forţa activă de muncă e reprezentată de emigranţi, toleranţa este o literă de lege, la fel cum se poate spune despre munca îndârjită sau mersul la saună.

Din 1995, când Finlanda se alătură Comunităţii Europene, subvenţiile au fost îndreptate către agricultură sau către întreprinderile mici şi mijlocii. Aceste măsuri, dirijate de Partidul Social Democrat, ce domină de mulţi ani viaţa politică din această ţară paşnică, au dus nu numai la consolidarea clasei de mijloc, ci şi la crearea celor mai mici diferenţe de salarii din toată Europa. Finlandezii se mai mândresc ca fiind prima ţară din Europa care a garantat dreptul femeii la vot, încă din 1906. Mai mult, doamna Tarja Halonen, o remarcabilă luptătoare pentru drepturile omului, câştigă două mandate prezidenţiale în 2000 şi 2006.

Pe stradă sau în magazinul Stockman, cel mai aproape de omul de condiţie medie, finlandezul te priveşte în ochi şi te salută cu „Hei!”, însoţit de un zâmbet sincer şi deschis. Vine plin de tonus la locul de muncă şi, după tradiţia vikingă, acoperă distanţe mari în concedii. Când aud de România lui Dracula, tinerii se entuziasmează. Unii îşi amintesc de Festivalul Medieval de la Sighişoara, de Sibiu, Braşov, dar şi de ospitalitatea românilor. Mi se spune că litoralul românesc a revenit, acum, în 2012, în actualitate, mai cu seamă prin preţurile promoţionale.

După ce începi să cunoşti finlandezul mai bine, constaţi că, totuşi, duşmanii lor istorici declaraţi sunt suedezii, foştii lor stăpâni de 1.000 de ani, pe care fiecare finlandez doreşte să-i depăşească, cel puţin economic. Aşa cum aveam să aflu, glumele amare pe seama vecinilor fac deliciul petrecerilor, la toate cele trei popoare scandinavice. Într-un bar, un tânăr m-a întrebat cum poţi scufunda o corabie suedeză. Mi-a dat şi răspunsul pe loc: “Punând-o în apă, pur şi simplu”…..

Firma Nokia, prezentă aproape la fiecare clădire mai impunătoare, îţi reaminteşte că este sută la sută finlandeză. Îţi mai spune cum un popor mic, cu idei ingenioase, poate să cucerească o întreagă lume civilizată, într-o eră a comunicării, în care orice întârziere echivalează cu pierderea unui timp istoric.

---
Impresii încărcate de glcitizen in 23.03.2018 16:14:56

Validat / Publicat: 23.03.18 17:29:36


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ȚĂRILE SCANDINAVE.
VIZUALIZĂRI: 949

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  11034 PMA (din 44 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[23.03.18 16:33:46]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[23.03.18 17:40:17]
» mesaj pers

   @webmasterX: Multumesc

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cristina47
[23.03.18 18:28:28]
» mesaj pers

   Citit cu mare placere articolul. Felicitari.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[23.03.18 18:36:56]
» mesaj pers

   @glcitizen:

   Am fost coleg de clasa cu baiatul ambasadorului Finlandei la Bucuresti pe vremea aceea. Karinen se numea. Jurki (Gheorghe) era baiatul. Familia ambasadorului era una asa de simpla beneficiind de privilegiile functiei, dar super ok si comuni. M-au invitat la ei la ambasada, nu aveau nicio fita.

   Iar Jyrki cu care am tinut legatura mult timp s-a angajat la Posta Finlandeza, nu i-a pus nimeni pile pentru un post caldut.

   Este o lume normala in Finlanda, acea normalitate pe care eu mi-as dori dar care nu are cum sa se infiripe in Ro

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3 PMA1 (din 3 voturi)]
- glcitizen
[23.03.18 18:49:38]
» mesaj pers

   @Dan&Ema:

   Multumesc, Dane. Poate le prieste clima, poti sa stii... M-au uimit prin naturalete.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[23.03.18 18:53:26]
» mesaj pers

   @cristina47:

   Multumesc, Cristina. Ma bucur ca sunt apreciate si impresiile de moment, trairile, datele inedite despre popor, cel putin la fel ca si ponturile despre camere, bai, preturi si localuri.

   Fara aceste elemente, greu poti intelege unde te afli.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cristina47
[23.03.18 19:06:44]
» mesaj pers

   @glcitizen: Tocmai elementele de cultura si civilizatie sunt cele pe care le apreciez eu, atunci cand ma duc pe alte meleaguri.

   Si eu as vrea sa ajung in Finlanda, si daca as putea sa prind si noptile albe...

   Vecina mea a fost de vreo cateva ori in Turku, cu serviciul. Si am vazut poze care m-au incantat. Ea a fost in mai multe etape, Academia Romana, mai fiind inca credibila in lumea asta in care hotii ne-au facut o anumita faima romanilor. Si ma refer nu numai la hotii de buzunare, ci la tot felul de hoti, stim noi de care.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2 PMA1 (din 2 voturi)]
- traian.leuca
[23.03.18 19:08:50]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Şi încă nu ai vizitat Finlanda?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[23.03.18 19:36:35]
» mesaj pers

   @cristina47:

   Multumesc pentru ecou. Sper sincer sa-ti placa si mai mult ce vei afla in continuare. Sunt doar la primele ore in Helsinki.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Flaviu
[23.03.18 19:39:55]
» mesaj pers

   Este genul de review care-mi place. Felicitari!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[23.03.18 19:42:24]
» mesaj pers

   @Flaviu:

   Multumesc, Flaviu. Cineva a hotarit deja ca prezinta interes turistic restrîns.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dana2008
[23.03.18 20:09:18]
» mesaj pers

   Foarte frumos povestești, FELICITĂRI!

   Acum cu o altă destinație mai rar umblata de lume, m-ai fermecat!

   Știam de la bunicul soțului meu, care a fost acolo și a rămas mai mult timp în schimb de experiență, ca la închisoare era arborat steagul alb și nu se consuma alcool în public. Infracționalitatea nu exista!

   El a văzut și aurora boreala.

   Interesant articolul ca toate pe care ni le povestești.

   Călătorii plăcute și spor la scris!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2 PMA1 (din 2 voturi)]
- glcitizen
[23.03.18 20:10:50]
» mesaj pers

   @Dana2008:

   Sarut-mâna, Dana.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[23.03.18 20:19:32]
» mesaj pers

   @traian. leuca:

   Am lipsuri multe de gen!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cristina47
[23.03.18 20:26:02]
» mesaj pers

   @glcitizen: Astept cu nerabdare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Testosu'
[24.03.18 07:35:19]
» mesaj pers

   @glcitizen: Cat de fain povestit!

   O adevarata placere sa citesti acest articol. Felicitari!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[24.03.18 10:11:56]
» mesaj pers

   @Testosu : Multumesc sincer.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Costi
[24.03.18 10:37:30]
» mesaj pers

   Ce ți-e și cu ungurii ăștia... Până și în Finlanda au ajuns! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[24.03.18 10:42:26]
» mesaj pers

   Având în vedere modificările DE SUBSANȚĂ ale articolului (titlu, conținut) și conturarea unui subiect turistic

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Finlanda, #CALATORII - FINLANDA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

   --

   @glcitizen: „trăirile turistice” sunt desigur importante (și) pentru noi. Textele trimise (ca reviews! -uri! , la noi, aceasta este obiectul nostru de activitate) trebuie să aibă însă un subiect = o destinație geografică, ”o țintă” bine conturat/ă (precum în cazul de față: FINLANDA); talmeș-balmeșurile, oricât de „literare” le-am putea aprecia, nu pot „ateriza” decât la ”Diverse” (filozofări, avertizări etc)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[24.03.18 11:52:08]
» mesaj pers

   @webmaster: Multumesc.

   No comment.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[24.03.18 12:13:36]
» mesaj pers

   @Costi: Va multumesc. Desigur ca aveti in vedere familia lingvistică hungro-finică, cu toata istoria ei consemnata stiințific.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cristina47
[24.03.18 12:20:37]
» mesaj pers

   @webmaster: O decizie inteleapta! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[24.03.18 18:11:16]
» mesaj pers

   @webmaster:

   Odata revenit la statutul de interes turistic al ecoului-lucru pt care va multumesc-pot sa-mi revendic si punctele aferente pe AFA?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cristina47
[24.03.18 18:18:29]
» mesaj pers

   @glcitizen: :)

   Am vazut multe articole de cateva randuri (minimum de cuvinte) care sunt cotate ca articole de interes editorial crescut. :):):)

   Eu cred ca articolul dumneavoastra le depaseste cu mult.

   Asa ca si eu ii multumesc webmasterului pentru ca a reparat o nedreptate. Si dumneavoastra, felicitari.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[24.03.18 18:46:31]
» mesaj pers

   @cristina47:

   Multumesc pt amabilitate.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[24.03.18 18:47:21]
» mesaj pers

   @glcitizen:

Odata revenit la statutul de interes turistic al ecoului-lucru pt care va multumesc-pot sa-mi revendic si punctele aferente pe AFA?

   Răspunsul este negativ -- programul nu poate decide, în locul userilor, cu ce înlocuiască votul de 1PMA? - cu unul de 450 sau cu unul de 900 PMA?

   Singura soluție ar fi anularea voturilor și refacerea lor, individual, de fiecare votant. Cine dorește, poate solicita anularea în vederea refacerii - de exemplu printr-o sesizare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[24.03.18 22:03:47]
» mesaj pers

   @webmaster: Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[4] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2011] Catedrala luterană, perla albă a lumii luterane - Helsinki -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 23.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952161">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952161"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952161">Şterge vot</a></div><span id="v9952161" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952161)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952161Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e952161MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2011] Catedrala luterană, perla albă a lumii luterane - Helsinki
foto glcitizen [23.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2011] Gara din Helsinki, un monument pentru secolul viitor -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 23.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952162">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952162"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952162">Şterge vot</a></div><span id="v9952162" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952162)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952162Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e952162MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2011] Gara din Helsinki, un monument pentru secolul viitor
foto glcitizen [23.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2011] La Helsinki, primii pași într-o lume civilizată.  -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 23.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952166">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952166"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952166">Şterge vot</a></div><span id="v9952166" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952166)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952166Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e952166MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2011] La Helsinki, primii pași într-o lume civilizată.
foto glcitizen [23.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2011] Un festival de jazz al străzii, în stil belle-epoque, la Helsinki.  -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 23.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952168">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952168"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952168">Şterge vot</a></div><span id="v9952168" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952168)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952168Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e952168MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2011] Un festival de jazz al străzii, în stil belle-epoque, la Helsinki.
foto glcitizen [23.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

[4] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.111124038696 sec