#I#D
84602 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă zona Paphos

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
14.02.2018
DE
Avatar Maya_C
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Cluj-Napoca
înscris/ă în 15.02.16
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 5 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 1 -- varsta: 15

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Paphos, capitală europeană şi artă abstractă


Urmare de aici

N-am avut mult timp de zăbovit prin Larnaca. Era o altă zonă care acţiona asupra mea ca un magnet cam la 100 de km distantă. De fapt nu îmi place să stau mult într-un loc. Cele mai reuşite vacanţe mi se par cele din care mă întorc obosită. Inactivitatea, statul la plajă şi un program fix sunt toate ingredientele pe care nu vreau să le folosesc în concediu. Aşa că renunţăm la apartamentul destul de confortabil din Kiti cu intenţia de a ajunge cât mai repede in Paphos. Am mai făcut o oprire de câteva ore la Camel Park, un fel de zoo cu …cămile evident. O să vă vorbesc şi despre el, dar acum ne grabim să ajungem in Paphos.

100 de km pe autostradă au trecut pe nesimţite. Eram porniţi să cercetăm insula cât de în nord putem. La închirierea maşinii, ni s-a atras atenţia că în Ciprul de Nord nu e valabilă asigurarea. Ca turist nu vrei să te implici în problemele lor interne, dar am simţit multă tristete ori de câte ori am adus vorba de zona nord. Uitasem să vă zic că anul trecut Paphos a fost capitala europeana a culturii, a fost gazda unor evenimente culturale cu tema „Pod între continente, punte între culturi”. Pe faleza de la castelul medieval spre Faros Beach erau o mulţime de omuleţi pictaţi, purtători de mesaje unele vesele, optimiste, altele politice, triste sau disperate. Unul dintre ele mi-a provocat o lacrima şi nevoia să aflu mai multe. Help Cyprus şi un cuţit însângerat cu marca Turciei. Îl vedeţi şi voi în imagine. Pe scurt, că doar suntem în vacanţă, istoria e cam aşa. Începutul secolului îi prinde colonie britanică, dar divizaţi în două comunităţi religioase principale care vor deveni nucleele a două „republici”. În timpul primului război mondial insula a fost oferită de britanici, Greciei, un fel de mită pentru a intra în război alături e ei. Grecii refuză, dar o eventuală independentă nu era dorită nici de ciprioţii musulmani, care se temeau de o posibilă uniune cu Grecia. Cipru a devenit republică independentă în 1960 printr-o convenţie negociată de Turcia, Grecia şi Marea Britanie. Intervenţia celor trei state implicate, fiecare cu propriile interese au amplificat sentimentele patriotice şi ura interetnică a ciprioţilor, care nu au fost niciodată consultaţi cu adevărat în problemele constituţionale şi de guvernare. Astfel s-a ajuns la un stat divizat artificial, partea de Nord recunoscută ca stat doar de Turcia, blocată de un embargou comercial, are o economie care stagnează, în timp ce partea de sud, se dezvoltă datorită turismului şi a recunoaşterii internaţionale.

Nu vreau să vă încarc cu mai multe informaţii doar ce e necesar să stiţi. Povesteam cu ceva timp în urmă cu nişte prieteni care fuseseră tot anul trecut în Cipru, au închiriat şi ei maşină, dar au omis sa asculte şi indicaţiile de a nu trece graniţa. Au trecut în Ciprul de Nord şi în mai puţin de 2-3 km au fost opriţi de un echipaj de poliţie care le-a recomandat respectuos sa facă cale întoarsă pentru siguranţa lor. Le-au povestit că au fost cazuri în care cetăţenii au vandalizat maşinile închiriate de turiştii din Cipru de Sud şi că disensiunile dintre ei se răsfrâng asupra tuturor. Recunosc, nu am încercat, dar probabil se poate încheia şi o asigurare valabilă în partea nordică. Nu ştiu nimic de costuri. Nu cred în poveştile auzite cum că cei din nord sunt nişte brute care dau foc la biserici şi vandalizează maşinile turiştilor, dar încerc să respect istoria fiecăruia aşa cum o trăieşte şi cum o percepe. Daca voi vizita partea nordică, sunt sigură că-mi va plăcea la fel de mult, pentru că natura e uimitoare peste tot, iar diferenţele culturale nu fac decât să ne îmbogăţească. Deocamdată recunosc, nu ma simt pregătită să mă confrunt cu baclavale, bazaruri şi all inclusive.

Avem autostradă spre Paphos, drumul e bun, frumos, bine semnalizat, iar condusul pe partea opusă e o provocare grozavă pe care o agreem cu toţii, şi cel mai mult soferul. Noroc cu cutia automată a maşinii. O grija în minus e binevenită. Suntem atenţi la indcatoare, nu de teama că am putea să ne rătăcim, ci mai degrabă să vedem pe unde am putea să ne mai plimbăm. Un indicator spre Aphrodite’s Hills ne trezeşte cheful de explorare. Stabilim să ne întoarcem într-una din zile.

V-am spus că Cipru e invadat de români. În Paphos am gasit un magazin cu produse româneşti. Normal, plin de români. Am intrat de curioşi, dar nu am cumpărat nimic. Aveau pufuleţi, pate Bucegi, loţiuni şi creme Farmec, apă Borsec. Preturi mai mari normal, dar ciudat mi s-a părut că era plin de turişti români. Eu credeam că astfel de magazine sunt pentru cei care traiesc şi muncesc acolo şi le e dor de un gust românesc. Ca turist… ma gândeam că alegi o ţară nouă ca să ai parte de diversitate.

Vă spun acum ce mi-a plăcut mai puţin din ce am văzut. Topul cu locurile prefrate il lasăm pe altă dată.

Nu mi-a plăcut că traseele lor turistice mai ales cele de prin munţi şi păduri nu sunt marcate decât la plecare. După... habar nu ai când şi unde se termină. Te duci până te blochezi în stânci, te rătăceşti în pădure, pe plictiseşti sau abandonezi că ţi se pare că ai deviat de la traseu. Totul depinde de tine.

Cel mai puţin mi-a plăcut la castelul medieval din Paphos. Nu că ar fi fost o ruină… e normal să fie aşa. Dar peste tot erau blocaje care interziceau trecerea, şi era mai spectaculos din afară decât din interior. Nu exista un ghid care să îţi vorbească despre istoria lui, nici plăcuţe cu explicaţii decât foarte sumare. Intrarea costă puţin, undeva la 2 euro de persoană, dar pentru ce am văzut a fost prea mult. Mă aşteptam să aflu ceva, n-am aflat nimic, decât ce am căutat eu pe internet. Are o singură intrare şi câteva ferestre mici. Cladirea principală o reprezintă un turn mare înconjurat de ziduri. Primul nivel îl reperezintă un spaţiu deschis pe centru şi câteva încăperi folosite la un moment dat ca celule pentru prizonieri. Majoritatea erau goale. La al doilea nivel ai parte de o panorama frumoasă şi multe scări blocate.

Jos, într-o celulă de prizonieri era amenajat un spaţiu ce se dorea de prezentare a unei arte abstracte. Un zid de BCA în spate, un covor persan pe jos şi o jantă de maşină legată cu lanţul de peretele de BCA. Artă, nu glumă. Sau poate era o glumă şi eu am crezut că e artă. Probabil reprezenta înlănţuirea voinţei ciprioţilor pe pământ turcesc cu un lanţ grecesc de un perete englezesc… Habar n-am. Poate era doar un şofer care avusese de a face cu hoţii şi îi era teama să nu i se fure roata de la maşina. Recunosc n-am înţeles imaginea artistică a autorului, mai am de învăţat multe, poate sunteţi voi mai pricepuţi. Priviţi poza P09 şi explicaţi-mi şi mie să ştiu ce-am văzut. Clar, am multe lacune în ce priveşte înţelegerea artei abstracte. :D

---
Impresii încărcate de Maya_C in 14.02.2018 12:30:15

Validat / Publicat: 14.02.18 13:04:28


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în CIPRU
VIZUALIZĂRI: 4047


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  33050 PMA (din 35 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Maya_C? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Aurici
[15.02.18 15:18:19]
» mesaj pers

   @Maya_C: Când am fost noi, nu cu atât de mult timp in urmă, în partea dreaptă, cum intrai în castel, era o încăpere unde erau scaune și un monitor unde se derula un film cu istoria castelului și a Ciprului, în general. În articolul meu, Despre Cipru în general, despre Pafos în special (II) - excursiile noastre, poza P04 este sugestivă. Asta a fost un ghid bun pentru noi. Să înțeleg că nu mai era așa ceva acolo?

   Noi ne-am descurcat destul de bine în Munții Trodos. Traseele pe care am mers noi mi s-au părut chiar foarte bine marcate cu indicatoare și panouri informative. Ce nu ne-a plăcut a fost că citeam la începutul câte unui traseu despre fauna și flora pe care o s-o găsim acolo și de fapt nu găseam mai nimic în afară de poteci și peisaj. Dar de lipsa marcajelor nu pot să zic că am suferit.

   Aștept să văd ce ți-a plăcut cel mai mult în Paphos și împrejurimi, sunt curioasă. Mie mi-a plăcut mult de tot acolo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Maya_C
[15.02.18 17:58:49]
» mesaj pers

   @Aurici: sa stii ca era incaperea cu monitor, am vazut ca rula un filmulet scurt dar nu m-a impresionat prea tare. :) nu stiu ce asteptari aveam dar un film care sa ruleze in bucla, mi s-a parut prea impersonal.

   Pe traseele din munti nu neaparat indicatoare si placute informative mi-au lipsit. Probabil sunt obisnuita cu stilul nostru ca la fiecare plimbare pe carari de munte finalitatea e la o bere rece la o cabana, un punct de perspectiva, o cruce... Asa... sa punctezi capatul drumului. Sau un indicator care sa spuna "ai ajuns la 1500 de metri. esti un campion" :)) In Muntii Trodos am avut dispute serioase cu privire la unde se termina traseul. Mie imi place sa ma avant, sa merg mult. dar ai mei insistau ca pe unde vreau eu e nerecomandat turistilor ca e prea riscant. Ce-i drept nu mai erau oameni, dar eu, cu grija, mai puteam inainta... Nu stiu cine a avut dreptate, dar am cedat sa nu le stric cheful. Acuma... dilema mea a ramas. Am ajuns la capat sau nu? :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- mishu
[15.04.18 21:35:54]
» mesaj pers

   @Maya_C: Frumos articol, felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[9] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2017] tablou marca Paphos -- foto by <b>Maya_C</b> [uploaded 14.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944935">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944935"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944935">Şterge vot</a></div><span id="v9944935" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944935)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944935Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944935MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2017] tablou marca Paphos
foto Maya_C [14.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2017] portul, in zona castelului -- foto by <b>Maya_C</b> [uploaded 14.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944936">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944936"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944936">Şterge vot</a></div><span id="v9944936" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944936)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944936Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944936MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2017] portul, in zona castelului
foto Maya_C [14.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2017] spre Paphos -- foto by <b>Maya_C</b> [uploaded 14.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944937">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944937"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944937">Şterge vot</a></div><span id="v9944937" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944937)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944937Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944937MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2017] spre Paphos
foto Maya_C [14.02.18]
# [50 PMA, fara bonus]

#G#2

P04 [JUL-2017] faleza si omuletii cu mesaje -- foto by <b>Maya_C</b> [uploaded 14.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944938">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944938"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944938">Şterge vot</a></div><span id="v9944938" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944938)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944938Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944938MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2017] faleza si omuletii cu mesaje
foto Maya_C [14.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2017] Afrodita, mereu in prim plan -- foto by <b>Maya_C</b> [uploaded 14.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944939">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944939"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944939">Şterge vot</a></div><span id="v9944939" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944939)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944939Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944939MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2017] Afrodita, mereu in prim plan
foto Maya_C [14.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2017] un mesaj incarcat de suferinta -- foto by <b>Maya_C</b> [uploaded 14.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944940">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944940"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944940">Şterge vot</a></div><span id="v9944940" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944940)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944940Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944940MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2017] un mesaj incarcat de suferinta
foto Maya_C [14.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2017] castelul medieval, locul unde se desfăşară multe spectacolo -- foto by <b>Maya_C</b> [uploaded 14.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944941">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944941"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944941">Şterge vot</a></div><span id="v9944941" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944941)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944941Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944941MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2017] castelul medieval, locul unde se desfăşară multe spectacolo
foto Maya_C [14.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2017] interiorul castelului, incaperile mici au fost celule de inchisoare -- foto by <b>Maya_C</b> [uploaded 14.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944942">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944942"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944942">Şterge vot</a></div><span id="v9944942" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944942)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944942Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944942MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2017] interiorul castelului, incaperile mici au fost celule de inchisoare
foto Maya_C [14.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2017] arta abstracta. nu cred ca cere explicatii... sau chiar cere.... :)) -- foto by <b>Maya_C</b> [uploaded 14.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944943">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944943"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944943">Şterge vot</a></div><span id="v9944943" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944943)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944943Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944943MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2017] arta abstracta. nu cred ca cere explicatii... sau chiar cere.... :))
foto Maya_C [14.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

[9] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.100452899933 sec