ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.09.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ohrid... punte intre ani

TIPĂREȘTE URM de aici

La inceput de 2018, o sa va povestesc cate ceva, despre acest minunat oras din Macedonia. Oricum vor fii cuvinte direct la tinta, fara istorisirea in detaliu a obiectivelor, despre, ce, cum, si de ce, fiindca sunt destule articole, foarte complete, adevarate ghiduri despre acest oras. Ideea e alta. Eu sunt foarte extaziat de acest oras, si sper sa trezesc curiozitatea si dorinta, unora de ai face sa viziteze fara nici o urma de teama acest oras.

Dorinta de a vizita Ohridul, o am de ceva ani, dar nu a fost momentul pana acum. Am decis sa imbin utilul cu placutul, si sa merg chiar la sfarsit de an, sa petrec revelionul aici. La sugestia unei cunostinte am ales Hotelul Tino Sveti Stefan, pentru 3 nopti de cazare.

Am plecat din Bucuresti, 4 persoane intr-o masina, pe data de 30 dec. la ora 01 dimineata, pe principiul de 4 soferi, si cand ajungem acolo sa ne cazam, iar apoi sa plecam la vizitat. Vama de la Ruse libera, a urmat plata aferenta vignetei bulgaresti, si ne-am continuat drumul pe itinerariul Pleven-Centura Sofiei-Kyustendil-Vama Gueshevo.

La vama Bulgariei si Macedoniei, nici tipenie de om la ora 6 dimineata, doar vamesii de ambele parti cu ochii carpiti de somn. La iesire nimic deosebit, doar ca la macedoneni, trebuie sa existe cartea verde de la RCA, valabila pe teritoriul lor. Trebuie sa apara bifat Macedonia pe cartea verde, iar asta stiu in urma unor informatii gasite pe net.

De la vama am pornit spre Ohrid, iar in primul oras Kriva Palanka, la prima benzinarie, sa alimentat masina. Plata cu cardul. A fost un mic soc placut, motorina costa 58 dinari (95 eurocenti), iar de exemplu un pachet de tigari PallMall costa 70 dinari (1,16 euro). Cursul zilelor acelea a fost de 6100 dinari, la 100 euro. Eu am schimbat de exemplu la receptia hotelului.

De la benzinarie am continuat drumul pe traseul indicat de gps, mai precis Kumanovo-Centura Skopje-Kichevo-Ohrid. Taxe de drum, au fost doar cele 5 puncte de plata aflate pe o parte de autostrada si centura capitalei, ce au avut o valoare de 50 centi, 50 centi, 2 euro, 1,5 euro, 1 euro, platiti in fise de euro. Merge platit si cu cardul, fara nici o problema. Drumurile bune, pe alocuri peticite, asta si din cauza calitatii slabe ori a vechimii asfaltului. Oricum se circula fara probleme. Un mix de numere auto din toata zona tarilor din balcani se vad pe drumurile lor.

La hotel am ajuns pe la ora 12, dar acolo am realizat ca ei sunt cu o ora in urma noastra. Dupa cazare am plecat la vizitat. Oricum pe perioada celor 3 zile am combinat vizitatul majoritatii obiectivelor cu petrecerea timpul de seara la piscina hotelului.

Primul obiectiv vizitat a fost Golful Oaselor si Castrul Roman, ce se afla impreuna la un loc. Are loc de parcare, iar intrarea a costat 100 dinari (1,63 euro) de persoana. In privinta acestui muzeu, in aer liber ce consta intr-un ansamblu de case de lemn, chirpici si stuf, construite pe piloni asezati pe fundul lacului, iar senzatia e de vis. Oricum e o reconstructie bazata in mare parte in privinta locuintelor, pe supozitiile muzeografilor. Oricum se merita sa faci un exercitiu de imagine, si sa-ti inchipui cum se traia cu mii de ani in urma. Numele vine de la nenumaratele oase de animale gasite pe fundul apei alaturi de resturi de vase de lut. Ca un fapt divers exista si un centru de scuba in incinta muzeului.

In privinta castrului roman, reconstructia a fost una timida, daca e sa fac o comparatie cu singurul vazut de mine, cel de la Zalau, dar oricum ca lucru pozitiv se afla pe o colina, ce ofera o priveliste spectaculoasa a Albaniei, si a Ohridului.

Dupa golf, au urmat obiectivele din Ohrid, in mare parte ele se afla in partea veche a orasului. Noi am parcat masina la bulevardul principal, si am mers la pas catre obiective. Am inceput cu artera pietonala din centrul orasului vechi, unde se intalnesc religiile fata in fata, prin constructia unei moschei si a unei biserici ortodoxe.

Oricum senzatia mea a fost de un mic deja-vu, in privinta acestei artere pietonale, ce iti da usor senzatia ca esti prin Turcia. Acel amalgam de oameni, magazine de haine, perle, dulciuri traditionale turcesti, o mare moschee in reconstructie prin grija guvernului turc, terase iar pe alocuri auzind limba turca.

Mergand ajungi la faleza, de unde poti face calatorii cu vaporasul, noi nu am facut dar, am in plan la urmatoarea vizita. Aici e o piata centrala, cu terase pline de tineret, si tot de aici pleci spre o alta imagine emblematica a Ohridului, mai precis Biserica Sfantului Ioan Evanghelistul. Mergi pe alocuri prin ganguri, intre timp ajungi si la Biserica Sfanta Sofia, un alt obiectiv de vizitat. Oricum eu vorbesc de ele ca merita de vizitat din punct de vedere istoric si arheologic.

Binenteles se pot face tururi organizate si pentru pelerinaj, la biserici si manastirile din zona. Dupa ce treci de Sfanta Sofia continui drumul pe alei in urcare, coborare spre Biserica Sfantului Ioan, iar la un moment dat se merge pe un pod de lemn pe apa, iar in lateral se afla un perete stancos.

Pe acest traseu se gasesc terase, plaje, toalete. Biserica Sfantului Ioan Evanghelistul de altfel se afla situata pe o colina, iar interiorul se poate vizita contra cost, si locatia ofera o panorama de vis a lacului. In ultima zi, am mers cu masina pe o artera laterala a orasului vechi, unde am ajuns intr-o parcare aflata la portile orasului, iar de acolo am plecat pe jos catre cetatea Tarului Samuil.

Am mers pe jos cam 10-15 min, pe un drum in panta, dar se poate ajunge si cu masina. Intrarea in cetate costa 60 dinari. Zidurile cetatii au fost reconstruite foarte profesional, se poate merge pe ele in deplina siguranta, iar de la inaltimea lor ai o panorama totala a orasului, lacului si a imprejurimilor. In interior, mai vedem pe viitor ce se va reface.

De la cetate cobori pe drumul pe care am venit, si poti ajunge la teatrul antic. Un loc frumos, bine conservat, incarcat de istorie. De aici daca vrei, poti sa iei din nou la pas partea veche a orasului, pe micile stradute, pe alocuri cu mici taverne ori magazine cu perle. Pentru noi, aceastea au fost obiectivele vizitate, dar cu ocazia viitoare cand voi revenii, o sa mai am de bifat. Oricum nu credeam ca o sa-mi placa atat de mult acest oras. Am fost placut impresionat de apa lacului, ce era limpede si populata de rate salbatice si lisite.

Un lucru curios ce am observat, in privinta mancarii fast-food, la toate locatiile se vand hamburgeri, iar localnicii se dau in vant dupa ei. Oricum si noi am mancat zi de zi cate unul, la un mic local frecventat de localnici, ascuns printre tarabele localnicilor din piata aflata la inceputul arterei pietonale, din zona veche a orasului.

Ca o idee, recomand din tot sufletul acest oras, ce am inteles ca pe timpul verii e destul de populat de romani, dar in aceasta perioada a anului nou, nu am vazut nici macar o masina de Romania. O sa revin aici!


[fb]
---
Trimis de pacala_pm in 03.01.18 20:39:15
Validat / Publicat: 03.01.18 23:43:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MACEDONIA de NORD. A mai fost în/la: Ohrid-Hotelul Tino Sveti Stefan

VIZUALIZĂRI: 4462 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pacala_pm); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Ziduri cetatea Tarului Samuil
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.01.18 23:42:43]
»

@pacala_pm, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

--

La sugestia unei cunostinte am ales Hotelul Tino Sveti Stefan, pentru 3 nopti de cazare.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

elviramvio
[05.01.18 06:57:56]
»

@pacala_pm:

Un articol cu care nu ne-ai pacalit deloc, ai impletit foarte bine impresiile tale cu informatiile despre zona. Astept articolul despre cazare.

Un an cu multe plimbari frumoase sa ai!

pacala_pmAUTOR REVIEW
[05.01.18 20:33:38]
»

@elviramvio: http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=83892&d=tino-sveti-stefan-hotel-sv-stefan--ohrid

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, pacala_pm
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ohrid:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073084115982056 sec
    ecranul dvs: 1 x 1