83645 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Piața Colosseumului - obiective turistice în zonă

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
18.12.2017
DE
Avatar doinafil
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 12.11.15
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 7 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
1200 euro
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Forumul Roman - episodul 2 - Vacanță la Roma – partea a VI-a


  Urmare de aici

  Înainte de-a relua firul întrerupt în episodul 1 vreau să vă spun că am zărit tot pe partea dreaptă, în spatele „Curiei” și a „Bazilicii Sfinților Luca și Martina”, de lângă ea, un teren care nu știu dacă face parte, sau nu, din ruinele Forumului Roman. El pare că ar face parte de aici și de aceea, am făcut „săpături” să văd despre ce este vorba. Pe el se văd niște fragmente, cu înălțime mică, a ceea ce au fost odată niște ziduri. După ce am consultat acasă o hartă am aflat că locul se cheamă „Largo Romolo e Remo” și, în continuarea lui, spre NV, „Foro di Cezare”. Dacă despre primul nu am aflat nimic, despre al doilea am aflat că Iulius Cezar a fost primul care și-a dorit un program de urbanizare a Romei și că aici a cumpărat terenul pe care și-a dorit să-și marcheze puterea. Astfel, în incinta terenului a ridicat într-o „cella” (sală unde se afla statuia zeului protector) statuia lui Venus, mama lui Enea și strămoșul dinastiei „Iulia”, din care Cezar credea că se trage. Tot aici, în forum, a ridicat și statuia Cleopatrei, din aur, iar pentru sine a comandat o statuie ecvestră, înaltă, impunătoare care să arate măreția și grandoarea împăratului. Din păcate, din acestea toate nu a mai rămas, aproape, nimic. Acum se mai văd spre nord, doar, trei coloane cu capitelurile corintice care susțin un rest de grindă, cred că pot să-i zic așa, frumos ornamentată, care susținea, probabil, plafonul templului. Micile ziduri ce-au rămas și care împrejmuiau spațiul dreptunghiular cumpărat de Cezar, de 160x75m, se mai văd și ele și, se crede că, adăposteau magazine și locuri unde se făcea comerț și schimb de monede.

  Dar să mă întorc acolo unde am rămas, anume în capătul Viei Sacra, unde se înalță măreț și bine conservat Arcul lui Septimius Severus. Acesta a fost ridicat în anul 203 d.Hr, pentru a cinsti seria de victorii repurtate de Septimius Severus (195 și 197-198) și de fiii săi, Caracalla și Geta, împotriva parților (Iranul de astăzi). Acesta organizase o nouă provincie dincolo de Eufrat, Mesopotamia, provincie care mai aparținuse Romei pe timpul lui Traian (98-117 d.Hr), dar care fusese părăsită de Hadrianus (117-138 d.Hr). După moartea lui Septimius Severus fii săi au domnit împreună până în anul 212 când Geta a fost asasinat de Caracalla, pentru a rămâne singur la conducere. Acesta a ordonat ca tot ce amintea de fratele său (inscripții în piatră, imagini sau mențiuni despre el, basoreliefuri cu chipul lui), să fie șterse sau distruse. Arcul este înalt de 23m, cu o lățime de 25m și o adâncime de aprox. 12m. Este format din coloane ce susțin un arc central mai mare și mai înalt și două arce laterale mai mici. Prin fiecare dintre acestea se poate trece și, ca o noutate la vremea aceea, se mai poate trece dintr-o parte în alta pe sub coloanele din mijloc ce susțin fiecare boltă a arcului. În faza lui inițială arcul arăta foarte frumos, și era laborios ornamentat, cu statuile lui Septimius Severus și ale fiilor lui, precum și cu o statuie a Zeiței Victoria. O cvadrigă de bronz, condusă de împărat și de fiii lui, încorona monumentul. Chiar și fără aceste ornamente, arcul pe care-l vedem azi este impresionant și atrage atenția turiștilor.

  Înainte de a spune ce am văzut în partea stângă a Viei Sacra fac o mică divagație și, pentru că de aici se vede, chiar în spatele Arcului, o clădire despre care am citit de curând într-o carte, vreau să spun câteva cuvinte legate de ea. Este vorba de Carcere Marmetine, închisoarea veche, din timpul lui Nero și chiar de dinaintea lui, de care am aflat din cartea „Imposibilele iubiri ale lui Petronius”, de regretatul autor Vintilă Corbul. Aici erau închiși unii dintre prietenii din clasa de jos ai lui Petronius, prieteni dragi lui și, de cele mai multe ori închiși prin abuz, pe care, cu influența ce-o avea în lumea mai marilor vremii, chiar și la Împăratul Nero, îi ajuta să iasă de acolo. Este un sentiment plăcut să vezi cu ochii tăi ceva despre care nu te așteptai să vezi și despre care doar ai citit.

  Acum privirea, vrei-nu vrei, „fuge” spre stânga, chiar lângă „Arcul lui Septimius Severus”și este reținută de Templul lui Saturnus, mai bine zis de ce-a mai rămas din el. Se mai văd, doar, opt coloane zvelte, șase la fațadă și câte una pe laterale, cu capiteluri ionice care susțin ce a mai rămas din presupusul acoperiș al lui. Coloanele rămase făceau parte din platforma de fațadă a templului, cea care ducea la „cella”. A fost ridicat în anul 497 î.Hr, în cinstea zeului Saturn, divinitate agricolă care, conform legendelor, a fost expulzat din Olimp și a venit în Lațium, unde i-a învățat pe localnici să cultive pământul. Roadele pământului au fost simțitor sporite după învățămintele lui, aducând belșug și fiind considerată epoca de aur a acestor ținuturi. Sărbătoarea recoltelor ținea șapte zile și s-a numit de atunci „Saturnalia”. Ea era numai începutul „Saturnaliilor”, care se prelungeau până la solstițiul de iarnă. La „Saturnalia” era sacrificat un porc la templul lui Saturnus, iar senatorii organizau un banchet somptuos, unde oamenii se bucurau și-și adresau urări de fericire. Acele șapte zile, începând cu 17 decembrie, erau prilej de jocuri și veselie, de schimb de cadouri între prieteni, se întrerupeau acțiunile militare, se acordau amnistii și se eliberau sclavi. Eu cred că de-acolo a ajuns până în zilele noastre tradiția „Ignatului”, a tăierii porcului.

  „Templul lui Saturn” a servit de la început ca loc de depozitare a tezaurului Republicii, în subsolul lui. Nu știam că templul are și un subsol și nici că acesta poate fi vizitat. Asta am aflat când am ajuns acasă, întrebându-l pe „prietenul” nostru comun, „Google”. Poate că dacă aș fi știut asta din start, nu aș fi pregetat să vizităm și subsolul templului, mai ales că ne-am fi adăpostit și de ploaia care începuse, și am fi văzut ce este acolo! Lângă tezaur erau păstrate și „legile”, gravate în bronz, decretele senatului și alte documente importante. Tezaurul era gestionat de senat cu asistența cenzorilor și a chestorilor. De-a lungul timpului a fost afectat de vreme și chiar de un incendiu, cel din 283 d.Hr. A fost refăcut după asta între anii 360-380 d.Hr, când au fost refăcute capitelurile ionice din marmură albă, de Thasos. Se crede că în „cella” se afla statuia Zeului Saturn înarmat cu o seceră, executată din lemn tratat.

  Între „Templul lui Septimius Severus” și „Templul lui Saturn” se află Templul lui Vespasianus, ele toate formând vârfurile unui triunghi. Se pare că era unul dintre cele mai frumoase temple din „Forum”. Lucrările la ridicarea lui au început în anul 79 d.Hr, la comanda lui Titus, fiul cel mare și urmașul la tron al lui Vespasianus, în onoarea acestuia, care fusese divinizat. Nu a apucat să-și vadă lucrarea terminată pentru că, după numai doi ani, s-a stins din viață, în anul 81 d.Hr., succesorul lui la tron fiind fratele său, Domițianus. Acesta s-a îngrijit ca și fratele Titus să fie divinizat, prin hotărârea Senatului și, astfel, a putut să termine lucrările la templu și să-l dedice ambilor, atât fratelui cât și tatălui său. Inițial templul avea dimensiunile de 22m lățime și 33m adâncime., o suprafață mai mică decât a vecinilor lui, însă era o bijuterie arhitectonică și artistică. Baza și podiumul erau din marmură albă. Pereții de travertin erau acoperiți atât cu marmură din Italia, cât și cu cea adusă din carierele provinciilor orientale. În interiorul „cellei” erau așezate, de o parte și de alta, statuile celor doi împărați, divinizați. O primă renovare, destul de modestă, a fost făcută în jurul anilor 200-205 d.Hr, de Septimius Severus și de fiul lui, Caracalla. Mult mai târziu, în timpul evului mediu, pe la 1300, monumentul a suferit distrugeri importante când, prin demolări și prin adăugiri de ziduri și turnuri, a devenit o fortăreață, soartă pe care au avut-o multe monumente ale „Forumului Roman” și din restul Romei. Astăzi au mai rămas la vedere doar trei coloane cu capiteluri corintice, dintr-un colț de pronaos, peste care a rămas o bucată de rest de acoperiș. Coloanele sunt din marmură albă și au o înălțime de aprox. 14m.

  Mergând spre ieșirea din „Forum” pe partea dreaptă și, lăsând în spate „Templul lui Saturn”, trecem pe lângă ruinele a ceea ce a fost odată Bazilica Iulia. Ea a fost construită în timpul și la comanda lui Iulius Cezar, în anul 54 î.Hr, fiind, ca și Bazilica Aemilia, despre care am scris în episodul 1, printre cele mai vechi din „Forum”. Dacă din „Bazilica Aemilia” se mai văd azi, cât de cât, ceva ruine, despre „Bazilica Iulia” nu se poate spune decât că au rămas ceva resturi de ruine, și anume o baza de mică înălțime a ceea ce au fost odată niște coloane. Ea a fost o clădire folosită ca scaun al centumvirilor, o curte de jurisdicție civilă, unde magistrații rezolvau litigiile dintre persoane fizice sau dintre acestea și persoanele juridice. În zilele noastre i-am spune mai simplu, Tribunal. Clădirea se întindea pe o suprafață destul de mare, avea 101m lungime și 49m lățime. În anul 9 î.Hr. a fost distrusă de un incendiu, însă a fost reconstruită câțiva ani mai târziu, probabil în era noastră. După căderea Romei, în anul 476 d.Hr, Bazilica Iulia a fost desființată. Am făcut ceva „săpături” pe net., însă nu am aflat de ce este cunoscută azi sub numele de „bazilică” o clădire care era, de fapt, folosită ca tribunal.

  Imediat lângă „Bazilica Iulia” și vecină cu ea, în partea stângă a aleii care le desparte, se află o coloană înaltă de 13,5m, numită Coloana lui Phocas. Este cea mai recentă construcție din Forum, ridicată în anul 608 d.Hr și nu a făcut parte din niciun templu. A fost ridicată în onoarea Împăratului bizantin Phocas, venit în vizită la Roma în prima decadă a anului 600.

  În capătul „Bazilicii Iulia”, în partea ei de S-E se află Templul lui Castor și Pollux, frații gemeni care, în mitologia greacă simbolizau frăția ideală. Legenda spune că s-ar fi născut din împerecherea nelegiuită a lui Zeus, transformat în lebădă, cu frumoasa soție a regelui Tindar, pe nume Leda. Copiii au crescut împreună și au fost instruiți să devină buni luptători. Tot legenda spune că iscusința lor a putut fi arătată la începutul sec. al V-lea î.Hr., când Roma a intrat în război cu alte orașe latine din vecinătate, orașe care-i amenințau libertatea. Confruntarea, tot din legendă aflăm, că a avut loc pe malurile lacului Regillium, în jurul anului 499 sau 496 î.Hr. și că aici romanii au văzut că li se alătură doi cavaleri divini, Castor și Pollux, cu ajutorul cărora devin învingători. Cei doi frați merg, apoi, la Roma, în „Forum”, ca să anunțe victoria poporului roman, adunat acolo. Caii lor asudați au băut apă din izvorul nimfei Juturna, zeița fântânilor. Pe locul acestei apariții divine, în anul 484 î.Hr. fiul dictatorului Postumius, cel care condusese războiul contra latinilor, a ridicat un templu dedicat lui Castor și Pollux, cunoscuți și sub numele de Dioscuri (divinități foarte legate de caii lor, cum au fost cei doi frați).

  Monumentul se ridica pe un postament acoperit cu tuf și travertin, avea laturile de 50 pe 30m și cu scări înguste, din marmură, pe fiecare parte. Avea câte opt coloane corintice la fațadă și câte unsprezece pe fiecare latură lungă, toate din marmură albă. În „cella” se aflau statuile lui Castor și Pollux, considerați drept apărători ai Romei. Din păcate azi nu mai vedem decât trei coloane ce susțin, la partea superioară, un fragment din ceea ce a fost odată acoperișul templului. Templul era simbolul succesului militar al poporului roman și, în fiecare zi de 15 iulie, cavalerii romani comemorau victoria de la Regillium, defilând prin fața templului Dioscurilor. Templul a avut și un rol economic, în subsolul „cellei” fiind adăpostite, într-o cameră numită „ponderarium”, măsurile și greutățile standard de la acea vreme, iar în pronaos se afla o „tablă de măsuri” (lungimi și greutăți). Acestea toate foloseau comercianților de pe Via Sacra. Templul însuși era înconjurat de localuri amenajate pentru bancheri.

  Despre Fântâna zeiței Juturna, cea din care caii asudați ai celor doi frați gemeni s-au adăpat, pot să vă spun că am văzut-o și că se află imediat în fața templului dedicat lor. De pe plăcuța indicatoare aflăm că ea datează din sec. al VI-lea, î.Hr. și că a fost de câteva ori refăcută între sec. II și I î.Hr și, din nou, în perioada imperială. Ce se vede acum este un bazin pătrat de aproape 5 pe 5m, cu o adâncime de cam 2m. Cavitatea este pavată cu dale de marmură, iar în mijlocul bazinului se află un altar dreptunghiular cu o înălțime de aprox 1,7 m. Pe această bază se sprijineau, probabil, statuile de marmură ale lui Castor și Pollux, împreună cu caii lor.

  La aproximativ 4m sud de „Fântâna zeiței Juturna” se află un alt altar, care este construit ca un mic templu. Este Templul zeiței Juturna, care avea o „cella”, în care era, probabil, așezată statuia zeiței Juturna. În fața templului se vede un mic altar care are săpat pe o latură un basorelief, în care este reprezentată Juturna și fratele ei, Turnus.

  Un alt loc foarte cunoscut și apreciat în Forum, pentru valoarea lui istorică, se află în continuarea „Templului lui Castor și Pollux”, spre ieșirea din „Forum”. Este vorba despre Templul zeiței Vesta. Zeița Vesta la romani (sau Hestia, în mitologia greacă), era fiica lui Cronos și a Rheei. Ea a obținut de la Zeus dreptul de a-și păstra virginitatea toată viața, chiar dacă era curtată de Poseidon și chiar de frumosul Apollo. Era protectoarea căminului și simboliza focul sacru, care trebuia menținut aprins mereu în locul în care se afla, pentru că acesta îi dădea zeiței puterea de a păstra integritatea locului unde era așezată statuia, în cazul Romei, în templul dedicat ei în „Forumul Roman”). Primul templu care s-a construit pe la sfârșitul sec. al VI-lea î.Hr, a păstrat forma rotunjită a caselor romane primitive, având numai o structură tradițională, din lemn și ornamentații de ceramică arsă. De-a lungul vremurilor templul a ars de mai multe ori, până în timpul lui Septimius Severus, care îl reconstruiește într-o formă maiestuoasă și numai din marmură. De atunci nu au rezistat în timp decât centrul platformei de bază (podiumul) rotunjit, și câteva coloane din marmură, care au fost refolosite la cea mai recentă reconstrucție, cea din 1930, din timpul guvernării lui Benito Mussolini.

  Pentru menținerea focului sacru mereu aprins erau responsabile „Vestalele”. Acestea erau alese, când împlineau vârsta de 10 ani, din cele mai ilustre familii ale Romei pentru a fi instruite în cunoscutul, la vremea aceea, „Colegiu al Vestalelor”, înființat de Numa Pompilius, al doilea rege al Romei (după legendarul Romulus). Ele trăiau în mânăstirea (colegiul) care era foarte aproape de „Templul Vestei” și care se numea Atriumul Vestalelor, sau „Casa Vestalelor” cum i se mai spune. Încăperile erau dispuse în jurul unei curți rectangulare, cu suprafața de aprox. 70x 18m, care avea trei bazine de apă dreptunghiulare, de dimensiuni diferite, și care era înconjurată de grădini și de un portic.

  Vestalele urmau să slujească zeiței Vesta timp de 30 de ani. În primii zece ani primeau o instruire adecvată, în următorii zece înfăptuiau ceea ce învățaseră, iar în ultimii zece ani trebuia ca ele să instruiască pe fetițele de 10 ani, nou venite în colegiu. Vestalele se mai numeau și „Preotese” și, pentru că slujeau pe cea care obținuse dreptul pe viață la virginitate, jurau să rămână fecioare până la sfârșitul vieții. Dacă își încălcau jurământul dat, erau condamnate la moarte prin îngropare, de vii. Ele se bucurau de mare considerație în Roma, în circuri și amfiteatre, la serbări sau adunări ocupau locurile de onoare, iar cel ce ofensa o vestală era pedepsit cu moartea. Se mai spune că dacă osânditul cu pricina întâlnea, în drumul spre locul de execuție, o Vestală, era iertat și eliberat. Focul sacru ce trebuia întreținut de Vestale era înnoit anual, la fiecare 1 martie și a ars necontenit în Roma antică până la 1 martie 391 d.Hr, când împăratul Teodosiu I-ul a interzis slujbele păgâne în public.

  Vroiam să închei acest lung articol care, poate, v-a pus răbdarea la încercare parcurgându-l, însă, mi-am amintit că nu am spus nimic despre un lucru important și anume despre locul în care, se crede că, a fost îngropată urna cu resturile incinerate ale veneratului împărat Iulius Caesar. Acest loc se află între „Templul lui Castor și Pollux” și „Bazilica Aemilia” (despre care am povestit în episodul 1), în partea dreaptă a Viei Sacra, cu sensul spre ieșire din Forum. Este un rest de încăpere joasă, acoperită parțial, în care am văzut monede pe care unii turiștii le aruncă. Nu știu de ce se face asta, n-am aflat până acum. Pe plăcuța indicatoare de lângă acest loc scrie că aici ar fi fost odată templul ridicat în onoarea lui Cezar, pentru că aici ar fi fost adus trupul celui ucis în ședința senatului, întrunit atunci în „Theatrum Pompeium”, și nu în „Curia” din Forumul Roman. După examinarea care a demonstrat că numai una din cele 23 de lovituri a fost cauzatoare de moarte, trupul lui Cezar a fost pus pe altar și, conform tradiției romane, incinerat. Ulterior în acest loc a stat urna cu cenușa lui.

  Cam atât am reținut după vizita la „Forumul Roman”. Poate că mai sunt lucruri despre care nu am povestit, însă, sper ca cei care vor să meargă acolo să aibă, măcar, un minim de ajutor citind acest review!

  ---
  Impresii încărcate de doinafil in 18.12.2017 21:52:07

  Validat / Publicat: 18.12.17 23:07:15


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ITALIA. A mai fost în/la: în nordul Italiei
  VIZUALIZĂRI: 999


  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  25850 PMA (din 27 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Coordonate GPS: 41.89036200 N, 12.49251000 E - neconfirmate încă
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de doinafil? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
  [19.12.17 08:24:52]
  » mesaj pers

     @doinafil: Felicitări pentru aceste articole extrem de detaliate

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - doinafil
  [19.12.17 10:50:47]
  » mesaj pers

     @Carmen Ion: Mulțumesc frumos! Și eu citesc cu plăcere articolele tale și mi se par la fel (dacă nu chiar mai mult) de detaliate!

     Să aveți sărbători liniștite și cu bucurii în suflet!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mishu
  [24.12.17 13:07:54]
  » mesaj pers

     @doinafil:

  Poate că mai sunt lucruri despre care nu am povestit, însă, sper ca cei care vor să meargă acolo să aibă, măcar, un minim de ajutor citind acest review!
  ma cam indoiesc ca cineva sa fie in satre sa povesteasca mai multe avand in vedere bogatia de informatii oferita, astfel incat daca as merge acolo as tipari articolele tale si m-as folosi de ele la greu.

     Ai facut munca cea mai grea pentru o astfel de calatorie, astfel incat fata de frumusetea lucrurilor prezentate nu pot spune decat: Felicitari, votat cu mare drag.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - doinafil
  [24.12.17 13:44:50]
  » mesaj pers

     @mishu: Mulțumesc frumos, Mihaela, pentru lectură, ecou și vot!

     Este adevărat că am alocat ceva timp documentării și scrierii acestor impresii. De aceea nici nu sunt atât de prolifică cu articole pe sait, cum ești și tu, printre mulți alți colegi de-ai noștri.

     Mă bucur pentru voi, cei cu ușurința scrisului, pentru că povestiți despre mai multe obiective și locuri vizitate, dând ajutor, astfel, celor interesați.

     Să ai sărbători frumoase de Crăciun și Anul Nou!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [21] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [MAY-2017] 1. Arcul lui Septimius Severus. În stânga lui, Templul lui Vespasianus, coloana lui Phocas și, la margine, Templul lui Saturn. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931029">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931029"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931029">Şterge vot</a></div><span id="v9931029" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931029)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931029Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931029MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [MAY-2017] 1. Arcul lui Septimius Severus. În stânga lui, Templul lui Vespasianus, coloana lui Phocas și, la margine, Templul lui Saturn.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [MAY-2017] 2. Templul lui Saturn. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931030">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931030"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931030">Şterge vot</a></div><span id="v9931030" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931030)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931030Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931030MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [MAY-2017] 2. Templul lui Saturn.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [MAY-2017] 3. Cele trei coloane rămase din Templul lui Vespasianus. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931031">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931031"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931031">Şterge vot</a></div><span id="v9931031" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931031)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931031Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931031MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [MAY-2017] 3. Cele trei coloane rămase din Templul lui Vespasianus.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [MAY-2017] 4. Resturi de elemente de construcție în spațiul Bazilicii Iulia. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931032">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931032"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931032">Şterge vot</a></div><span id="v9931032" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931032)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931032Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931032MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [MAY-2017] 4. Resturi de elemente de construcție în spațiul Bazilicii Iulia.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [MAY-2017] 5. Scările ce duceau pe platforma Bazilicii Iulia. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931033">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931033"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931033">Şterge vot</a></div><span id="v9931033" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931033)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931033Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931033MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [MAY-2017] 5. Scările ce duceau pe platforma Bazilicii Iulia.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [MAY-2017] 6. Columna lui Phocas. În spate-dreapta Arcul lui Septimius Severus. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931034">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931034"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931034">Şterge vot</a></div><span id="v9931034" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931034)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931034Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931034MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [MAY-2017] 6. Columna lui Phocas. În spate-dreapta Arcul lui Septimius Severus.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [MAY-2017] 7. Templul lui Castor și Pollux, în spate Arcul lui Septimius Severus și, pe fundal, un colț al clădirii Monumentului Victor Emanuel. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931035">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931035"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931035">Şterge vot</a></div><span id="v9931035" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931035)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931035Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931035MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [MAY-2017] 7. Templul lui Castor și Pollux, în spate Arcul lui Septimius Severus și, pe fundal, un colț al clădirii Monumentului Victor Emanuel.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [MAY-2017] 8. Fântâna zeiței Juturna. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931036">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931036"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931036">Şterge vot</a></div><span id="v9931036" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931036)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931036Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931036MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [MAY-2017] 8. Fântâna zeiței Juturna.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [MAY-2017] 9. Templul zeiței Juturna. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931037">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931037"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931037">Şterge vot</a></div><span id="v9931037" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931037)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931037Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931037MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [MAY-2017] 9. Templul zeiței Juturna.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [MAY-2017] 10. Templul zeței Vesta. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931038">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931038"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931038">Şterge vot</a></div><span id="v9931038" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931038)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931038Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931038MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [MAY-2017] 10. Templul zeței Vesta.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [MAY-2017] 11. Curtea unde era Colegiul-mânăstire de instruire a Vestalelor. În fundal, un colț din Colina Palatină. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931039">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931039"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931039">Şterge vot</a></div><span id="v9931039" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931039)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931039Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931039MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [MAY-2017] 11. Curtea unde era Colegiul-mânăstire de instruire a Vestalelor. În fundal, un colț din Colina Palatină.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [MAY-2017] 12. Aleea Vestalelor. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931040">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931040"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931040">Şterge vot</a></div><span id="v9931040" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931040)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931040Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931040MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [MAY-2017] 12. Aleea Vestalelor.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [MAY-2017] 13. Vestalele și bazinele, privite dinspre Via Sacra. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931041">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931041"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931041">Şterge vot</a></div><span id="v9931041" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931041)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931041Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931041MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [MAY-2017] 13. Vestalele și bazinele, privite dinspre Via Sacra.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [MAY-2017] 14. Bănuți aruncați în locul presupus al urnei cu cenușa lui Iulius Cezar. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931042">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931042"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931042">Şterge vot</a></div><span id="v9931042" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931042)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931042Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931042MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [MAY-2017] 14. Bănuți aruncați în locul presupus al urnei cu cenușa lui Iulius Cezar.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [MAY-2017] 15. Vedere a Colegiului Vestalelor, cu bazinele de apă rămase. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931043">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931043"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931043">Şterge vot</a></div><span id="v9931043" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931043)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931043Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931043MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [MAY-2017] 15. Vedere a Colegiului Vestalelor, cu bazinele de apă rămase.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [MAY-2017] 16. Aici se văd și ruinele din partea dreaptă a Viei Sacra. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931044">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931044"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931044">Şterge vot</a></div><span id="v9931044" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931044)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931044Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931044MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [MAY-2017] 16. Aici se văd și ruinele din partea dreaptă a Viei Sacra.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [MAY-2017] 17. Templul lui Saturn și, în dreapta, cel al lui Vespasianus. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931045">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931045"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931045">Şterge vot</a></div><span id="v9931045" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931045)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931045Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931045MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [MAY-2017] 17. Templul lui Saturn și, în dreapta, cel al lui Vespasianus.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [MAY-2017] 18. Vedere luată de pe Colina Palatină. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931046">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931046"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931046">Şterge vot</a></div><span id="v9931046" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931046)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931046Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931046MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [MAY-2017] 18. Vedere luată de pe Colina Palatină.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [MAY-2017] 19. Vedere de pe colina Palatină. În centru Casa Vestalelor. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931047">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931047"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931047">Şterge vot</a></div><span id="v9931047" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931047)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931047Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931047MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [MAY-2017] 19. Vedere de pe colina Palatină. În centru Casa Vestalelor.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [MAY-2017] 20. La ieșirea din Forum, din nou Arcul lui Titus. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931048">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931048"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931048">Şterge vot</a></div><span id="v9931048" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931048)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931048Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931048MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [MAY-2017] 20. La ieșirea din Forum, din nou Arcul lui Titus.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [MAY-2017] 21. Forumul Roman se află jos, între Colina Palatină și Capitolină. În dreapta se vede Colosseumul. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931049">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931049"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931049">Şterge vot</a></div><span id="v9931049" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931049)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931049Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931049MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [MAY-2017] 21. Forumul Roman se află jos, între Colina Palatină și Capitolină. În dreapta se vede Colosseumul.
  foto doinafil [18.12.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  pagină generată in 0.202199220657 sec