83547 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Piața Colosseumului - obiective turistice în zonă

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.12.2017
DE
Avatar doinafil
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 12.11.15
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 7 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
1200 euro
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.25
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Forumul Roman - episodul 1 - Vacanță la Roma – partea a VI-a


  Urmare de aici

  După cum am promis în articolul precedent, am să vă spun ce impresie mi-a făcut locul următor vizitat de noi, în luna mai a acestui an, și anume Forumul Roman.

  Pentru că este un loc important al istoriei Romei și pentru că sunt multe vestigiile concentrate aici, am să scriu două părți despre el. Prima va cuprinde ce-am văzut în dreapta Viei Sacra, urmând să povestesc în partea a doua ce am văzut în stânga ei.

  După ce-am coborât de pe Colina Palatină am intrat pe Via Sacra, care „taie” forumul și străbate de la E spre N - NV tot spațiul, în lungul lui.

  Dintre toate locurile vizitate de noi la Roma cel mai greu mi-a fost să fac un rezumat a ceea ce am văzut aici, la „Forumul Roman” (sau Forum Magnum, cum i se mai spunea), deoarece pare a fi (și este, după părerea mea) o colecție dezordonată de ruine a unor foste construcții romane. Acestea ocupă o suprafață relativ paralelipipedică, de aprox. 450x150 m. Pentru că acolo nu era un loc cu broșuri sau pliante din care să aflăm câte ceva, după ce am văzut locul și am făcut pozele de rigoare, ajunsă acasă am făcut ceva săpături pe net și am aflat că:

  Forumul este un adevărat muzeu în aer liber (ca și Colina Palatină, de altfel, despre care am scris în articolul precedent) și cuprinde ruinele a ceea ce a fost odată aici principala piață publică, unde erau monumente și edificii importante. Era centrul activităților politice, religioase, comerciale, festive, juridice. Cu mult, mult înainte de a deveni piață publică a fost un cimitir la marginea unui sat, destinație care, probabil, a dat numele locului, „forum” în latină însemnând „în afară”. Mai târziu a devenit groapa de gunoi a așezărilor sărăcăcioase din zonă, și abia apoi, după alți mulți ani, s-a format o vale mlăștinoasă, între „colina Palatină” și „colina Capitolină”. Această vale a fost secată în sec al VII-lea î. Hr, pentru a face posibilă construirea unui sistem de canalizare numit „Cloaca Maxima”, cu rolul de a colecta scurgerile și a le duce în râul Tibru.

  După realizarea acestui sistem, locul a devenit un spațiu preferat și „ vânat” de vechii romani pentru a se stabili în și prin apropierea lui. Astfel, negustorii și bogații vremii au început să-și construiască magazine și case, spațiul fiind motiv de dispută pentru a fi ocupat. Așa au apărut monumente și temple din ce în ce mai frumoase, iar frenezia construirii a ocupat tot spațiul „Forumului”, el rămânând un punct central simbolic, în ciuda transferării puterii politice către „Colina Palatină”, iar a comerțului către „Mercato Traiano” (Piața lui Traian).

  Primul Arc pe care-l vedem intrând la „Forum” este Arcul lui Constantin. Acesta este impunător, foarte bine păstrat și bogat decorat. Este cel mai aproape de „Colosseum” și nu știu dacă a fost vreodată restaurat. Are 26 m lățime și 21 m înălțime. A fost ridicat în anul 314 d. Hr, la comanda Senatului Romei și dedicat împăratului Constantin, pentru a comemora victoria sa împotriva lui Maxentus, din anul 312 d. Hr, victorie ce a adus pacea în imperiul roman. La ridicarea lui s-au folosit materiale de la alte construcții, o practică des folosită în acele vremuri. Statuile de deasupra bolții centrale, cea mai înaltă a arcului, (mai sunt două bolți ceva mai mici, laterale), sunt luate din „Forul lui Traian” și înfățișează soldați capturați de Romani din armata Dacilor, în timpul războaielor dintre Traian și Decebal. Se văd basoreliefuri atât pe fețele lungi ale arcului cât și pe cele înguste, foarte bine păstrate. Chiar dacă unii nu vor fi de aceeași părere cu a mea, spun că mi se pare mai frumos decorat, mai laborios lucrat decât Arcul de Triumf al Parisului, cel de pe Champs Elysees.

  Lăsăm în spate „Arcul lui Constantin” și mergem de-a lungul străzii „Via Sacra”. În dreapta noastră vedem ce-a mai rămas din Templul lui Venus și Roma, un templu dublu, închinat atât zeiței „Venus Felix” cât și zeiței „Roma Eternă”. Acestea fac parte din ansamblul de ruine care este bine păstrat în acest Forum. Pentru construcția lui a fost nevoie să fie deplasată statuia colosală din bronz a lui Nero, aureolat cu raze de soare, înaltă de 35m, despre care am pomenit în review-ul despre „Colosseum”.

  În comparație cu Colina Palatină, aici sunt ceva mai multe înscrisuri lămuritoare la ruinele rămase. Primul pe care-l vedem mergând în sus, pe Via Sacra este chiar lângă noi, Arcul lui Titus. Acesta a fost ridicat din inițiativa fratelui său, Domițianus, și era menit să amintească de victoria lui Titus asupra revoltei palestiniene. Înaintea lui Titus, războiul contra iudeilor (anul 66 d. Hr), a fost condus cu mână forte de tatăl său, Vespasianus, însă, după moartea lui Nero acesta s-a implicat în luptele pentru ocuparea tronului imperial rămas liber, lăsându-l pe Titus, să continue. Acesta a reușit să înăbușe revolta palestinienilor, distrugând Ierusalimul și simbolul spiritualității lui, Templul. În istoria evreilor acea victorie romană a fost unul dintre cele mai tragice momente, ei pierzându-și definitiv libertatea. Templul lor a fost incendiat și jefuit, toate odoarele sfinte din el au luat calea Romei, pentru a fi mărturie la ceremonia de triumf acordată lui Titus. Pe interiorul arcului este săpat în piatră esențialul victoriei asupra Palestinei, și anume figuri ale purtătorilor de pradă, ostași ce poartă obiectele jefuite din templu, printre care și sfeșnicul cu șapte brațe, executat de Moise.

  Mergem mai sus și trecem pe lângă Basilica Sfintei Francesca Romana, Basilica lui Constantin și Maxentus și Templul lui Romulus . Dintre toate acestea atrage privirile mai ales ultimul, prin forma lui circulară, mai puțin întâlnită în arhitectura veche romană. Templul este, de fapt, o rotondă cu un diametru de aprox. 50m, acoperit de o cupolă și în care se poate intra prin spatele rotondei, care este alipită Bazilicii Sfinților Cosma și Damiano .

  Plăcuța indicatoare din dreptul lui spune că aici ar fi fost înmormântat Divus Romulus, de către tatăl său, împăratul Maxentus, în anul 307 d. Hr, când se presupune că fiul lui ar fi murit, copil fiind. Este impresionantă ușa masivă, originală, din bronz, în două canaturi, care are o culoare verzuie, căpătată prin patina timpului. Aceasta se află între două coloane mai noi de porfir, reutilizate, care susțin ușa grea, veche și, se zice că, încă funcțională, a templului.

  Lângă el, mai sus tot pe dreapta, se distinge prin zveltețe, înălțime și ornament superior Templul lui Antonio și al Faustinei, ruine foarte bine conservate și acestea, față de ruinele din jurul lui. A scăpat de la incendii, jafuri, cutremure și chiar de invidia și furia creștinilor, care au încercat să doboare coloanele din marmură ale porticului. Pe fusurile coloanelor se mai văd și azi urmele de frecare a frânghiilor cu care creștinii au încercat doborârea lor, în evul mediu.

  Împăratul Antonius Pius (138-161 d. Hr) a fost adoptat de către Împăratul Hadrianus (117-138 d. Hr) și i-a succedat la tron, acesta neavând copii naturali. A fost apreciat pentru bunătatea lui, a domnit 23 de ani cu înțelepciune și moderație, într-o perioadă în care Roma a cunoscut o dezvoltare maximă. După moartea soției sale, Faustina (141 d. Hr) pe care a iubit-o, a ridicat-o la rang divin, în ciuda unei conduite scandaloase a acesteia, și i-a construit în Forum un templu impunător. După ce a murit și Antonius, Senatul roman a hotărât să-l sanctifice și să dedice templul celor doi soți imperiali. Astăzi porticul din fața templului are șase coloane la fațadă și câte trei pe laterale, înalte de 17m, la care se poate ajunge urcând vreo 25 de trepte. N-am urcat la el pentru că mai aveam destule de văzut și, ca de obicei timpul (bată-l vina!), ne presa.

  Imediat lângă Templul lui Antoniu și Faustina am văzut, pe o suprafață destul de mare, ruinele a ceea ce a fost cândva Basilica Aemilia. Ca majoritatea monumentelor din Forum ea a suferit multe restaurări și reconstruiri. Ce vedem astăzi sunt ruinele care au aparținut edificiului reconstruit în sec. I d. Hr. S-a numit așa pentru că a fost dată în grija membrilor gintei Aemilia și este singura din epoca romană al cărei plan mai este cunoscut pe teren, ca și al Bazilicii Julia. Ea nu avea atunci nici o funcție religioasă, ca și a altor bazilici, de altfel, ci numai funcții politice și sociale, comerciale sau juridice. Aici se adunau diferite categorii profesionale pentru dezbateri politice sau sociale, era loc propice pentru activități comerciale sau pentru ședințe de judecată, se tratau afaceri și era loc de întâlnire la adăpost de frig sau de căldură, funcție de perioada din an. N-au rămas din tot ce-a fost decât bazele coloanelor bazilicii și ale magazinelor în care se făcea comerț intens, spațiul fiind propice și bancherilor, care se ocupau cu schimbul de bani și cu marile afaceri.

  Tot pe partea dreaptă, lângă ruinele Bazilicii „Aemilia” am văzut o altă construcție, probabil cel mai bine păstrată din Forum, care a fost ceea ce se numea pe atunci Curia. Era sediul celei mai înalte autorități a guvernului republican, Senatul. De aici 300 de senatori aleși pe viață dirijau politica externă, controlau operațiunile militare, elaborau tratate de pace sau decretau măsuri de salvare publică, sau de orice alt fel de larg interes. Prima Curie, care a existat pe aproximativ același loc cu mult înainte, se numea „Curia Hostilia”, și era atribuită lui Tullius Hostilius, cel de-al treilea rege al Romei, dar a ars în anul 52 î. Hr, într-un incendiu. A fost reconstruită în timpul împăratului Iulius Caesar, dar acesta i-a dat o nouă orientare, și anume cu fața către Via Sacra, adică spre centrul Forumului. Din păcate nici aceasta nu a rezistat unui alt incendiu, din anul 283 d. Hr. Ce-am văzut noi este structura Curiei refăcută în anul 284, la un an după incendiu. Mai târziu, în sec. al VII-lea Curia a fost transformată în „Bazilica Sf. Adrian” de către papa Honorius I-ul, iar mult, mult mai târziu, în anul 1937 Benito Musollini a îndepărtat urmele bisericii și a restituit vederii edificiul antic cu o atât de mare încărcătură istorică. Azi zidurile exterioare sunt cele originale, dar sunt triste și fără ornamente dantelate în piatră, fără un aspect atrăgător. Vechile înscrisuri atestă că aici au fost odată statui din alabastru și porți din bronz, că a existat în interiorul vechii Curii o statuie din aur a zeiței Victoria, că pereții erau acoperiți cu basoreliefuri policrome, scaunele senatorilor erau de lemn sculptat, că totul era creat pentru a reflecta puterea Romei.

  În fața Curiei și în capătul Viei Sacra, imediat lângă ea se află Arcul lui Septimius Severus, dar despre acesta voi scrie în partea a doua, după cum am spus la începutul articolului.

  Citeşte şi continuarea aici

  ---
  Impresii încărcate de doinafil in 09.12.2017 19:16:28

  Validat / Publicat: 09.12.17 20:56:11


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ITALIA.
  VIZUALIZĂRI: 1324


  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  29450 PMA (din 31 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Coordonate GPS: 41.89036200 N, 12.49251000 E - neconfirmate încă
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de doinafil? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - DOINITA
  [09.12.17 23:08:50]
  » mesaj pers

     Foarte frumos! Mi-a facut placere sa citesc despre locuri pe care le-am revăzut recent. Votat cu drag!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - doinafil
  [09.12.17 23:51:49]
  » mesaj pers

     @DOINITA: Mulțumesc frumos pentru vizită și vot!

     Sper ca până la Crăciun să scriu și episodul 2, deoarece nu am o ușurință a scrisului, cum au foarte mulți colegi membrii AFA.

     Mă bucur că ai vizitat și tu Forumul!

     Să ai sărbători cu bucurii, alături de cei dragi!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Dan&Ema
  [10.12.17 16:29:38]
  » mesaj pers

     @doinafil:

     Dupa ce vineri am vizitat Collosseumul, Forumul Roman si Colina Palatina, astazi le-am dat inca o data roata de data asta din tramvai si autobuz.

     Acum venim spre casa.

     Grazzie @doinafil si@msnd pentru ghidurile romane publicate aici si care ne-au oferit informatie valoroasa.

     Roma antica este impresionanta, dominata de cruzime, excese si dezmat, parerea mea. La tot pasul intalnesti dovezi ale vietii de acum 2000 de ani de pe aceste meleaguri.

     Numai de bine! 😃

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - doinafil
  [10.12.17 17:39:06]
  » mesaj pers

     @Dan&Ema: Așa e, Dane, cum spui! Roma este impresionantă și a fost dominată de cruzime. În perioada aceea în depărtată nu numai la Roma se petrecea orori, pe care civilizația de azi le repugnă. Citesc acum un roman (în patru volume) „Regii blestemați” de Maurice Drouon. Să vezi și acolo sadism, nu-ți poți imagina câte metode de eliminare a celor indezirabili, că erau regi sau simpli cetățeni.

     Mulțumesc de vizită și vot!

     Am început, deja, să scriu la episodul 2 al forumului.

     Să vă fie de bine plimbarea la Roma și să aveți sărbători cu bucurii și cu belșug, în casă și pe masă!!!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - Dan&Ema
  [10.12.17 17:57:46]
  » mesaj pers

     @doinafil: Multumim la fel!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - elviramvio
  [11.12.17 08:00:04]
  » mesaj pers

     @doinafil:

     Doina, frumos povestit. Știi că aveam în plan toamna asta două capitale, una era Roma, am fost nevoită să anulez așa că mă bucur să citesc articolele voastre. Și dovada că scrieți bine, foarte bine, este Dan care v-a luat de ghid.

     Regii blestemați a fost una din cărțile care m-a vrăjit și înfiorat, mă bucur că-ți place și ție.

     Spor la pregătiri de Crăciun dar mai ales spor la scris aici pe AFA!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - doinafil
  [11.12.17 12:24:37]
  » mesaj pers

     @elviramvio: Mulțumesc mult, Elvira, pentru vizită și aprecieri!

     Vă doresc să ajungeți și voi acolo cât mai curând! Roma toată este un imens muzeu în aer liber (și nu numai ea, bănuiesc că și Florența, Milano și multe alte locuri din Italia pe care, deocamdată, nu le-am vizitat).

     Așa este, cum spui! ”Regii blestemați” este o carte captivantă, din care am aflat cam cum era treaba pe la curțile regilor europeni. Chiar dacă are vreo trei mii de pagini (mai am un volum de citit), nu-mi vine s-o las din mână. Din păcate nu citesc din ea decât înainte de culcare. Cititul este „somniferul” meu, altfel mi-e greu să adorm.

     Îți urez să ai sărbători frumoase și, dacă se poate, fără drumuri prea multe pe la doctori! (cred că știi că mă refer la socrul tău, căruia îi doresc sănătate cum de asemenea, vă doresc și vouă!)

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Dan&Ema
  [11.12.17 14:01:15]
  » mesaj pers

     @elviramvio:

     Daca ai nevoie de ghid roman la Roma, trimit contact pe PM

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mishu
  [11.12.17 21:28:03]
  » mesaj pers

     @doinafil: Un articol ca un goblen, lucrat cu multa migala pentru un rezultat deosebit. Am apreciat intotdeuna minutiozitatea cu care si tu si sotul tau va construiti articolele, caci nu se mai pune vorba doar de scriere, ci de de o constructie adevarata.

     Felicitari, votat cu mare drag.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - elviramvio
  [11.12.17 22:51:47]
  » mesaj pers

     @Dan&Ema:

     Multumesc Dan. Ghidul trebuia sa fie acelasi cu cel avut de tine - cel putin asa cred. Din păcate am anulat călătoria, știi de ce, așa că două - trei luni din anul ce vine nici vorbă să am nevoie. Oricum vorbim cândva să-mi spui părerile tale despre ei căci au rămas pe lista mea.

     O seară liniștită!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - doinafil
  [11.12.17 23:25:38]
  » mesaj pers

     @mishu: Mulțumesc, Mihaela, pentru aprecieri și vot! După cum am mai spus, scriu mai greu tocmai pentru că vreau să fie cât mai ușor de reținut lucrurile pentru cei interesați să ajungă pe acolo.

     Sper să-ți fie bine acolo și să te integrezi cât mai repede în noul colectiv, lucru de care nu mă îndoiesc că se va întâmpla (dacă nu cumva s-a și făcut).

     Îți urez să ai sărbători cu bucurii și sper să ajungi acasă să le petreci cu familia!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [21] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [MAY-2017] 1. Forumul Roman- Vedere panoramică de pe Colina Palatină. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929133">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929133"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929133">Şterge vot</a></div><span id="v9929133" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929133)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929133Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929133MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [MAY-2017] 1. Forumul Roman- Vedere panoramică de pe Colina Palatină.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [MAY-2017] 2. Forumul Roman - Arcul lui Constantin. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929135">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929135"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929135">Şterge vot</a></div><span id="v9929135" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929135)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929135Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929135MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [MAY-2017] 2. Forumul Roman - Arcul lui Constantin.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [MAY-2017] 3. Forumul Roman - Detaliu cu dacii noștri, deasupra arcadei din stânga. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929137">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929137"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929137">Şterge vot</a></div><span id="v9929137" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929137)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929137Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929137MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [MAY-2017] 3. Forumul Roman - Detaliu cu dacii noștri, deasupra arcadei din stânga.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [MAY-2017] 4. Forumul Roman - Detaliu deasupra arcadei din dreapta. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929140">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929140"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929140">Şterge vot</a></div><span id="v9929140" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929140)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929140Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929140MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [MAY-2017] 4. Forumul Roman - Detaliu deasupra arcadei din dreapta.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [MAY-2017] 5. Forumul Roman - Arcul lui Constantin la intrarea spre Via Sacra. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929141">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929141"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929141">Şterge vot</a></div><span id="v9929141" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929141)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929141Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929141MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [MAY-2017] 5. Forumul Roman - Arcul lui Constantin la intrarea spre Via Sacra.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [MAY-2017] 6. Forumul Roman - Arcul lui Titus. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929143">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929143"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929143">Şterge vot</a></div><span id="v9929143" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929143)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929143Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929143MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [MAY-2017] 6. Forumul Roman - Arcul lui Titus.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [MAY-2017] 7. Forumul Roman -Suntem sub Arcul lui Titus. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929145">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929145"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929145">Şterge vot</a></div><span id="v9929145" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929145)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929145Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929145MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [MAY-2017] 7. Forumul Roman -Suntem sub Arcul lui Titus.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [MAY-2017] 8. Forumul Roman - Ruinele Bazilicii Santa Francesca Romana. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929147">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929147"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929147">Şterge vot</a></div><span id="v9929147" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929147)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929147Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929147MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [MAY-2017] 8. Forumul Roman - Ruinele Bazilicii Santa Francesca Romana.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [MAY-2017] 9. Forumul Roman - In spate se vede Arcul lui Titus și pe fundal Colosseumul. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929149">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929149"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929149">Şterge vot</a></div><span id="v9929149" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929149)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929149Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929149MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [MAY-2017] 9. Forumul Roman - In spate se vede Arcul lui Titus și pe fundal Colosseumul.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [MAY-2017] 10. Forumul Roman -Rotonda Templului lui Divus Romulus. În stânga se vede poarta originală, din bronz. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929150">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929150"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929150">Şterge vot</a></div><span id="v9929150" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929150)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929150Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929150MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [MAY-2017] 10. Forumul Roman -Rotonda Templului lui Divus Romulus. În stânga se vede poarta originală, din bronz.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [MAY-2017] 11. Forumul Roman - Templul lui Antonius și al Faustinei. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929152">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929152"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929152">Şterge vot</a></div><span id="v9929152" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929152)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929152Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929152MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [MAY-2017] 11. Forumul Roman - Templul lui Antonius și al Faustinei.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [MAY-2017] 12. Forumul Roman - Cele trei arcade ale Bazilicii Santa Francesca Romana și, în stânga, Templul lui Divus Romulus, cu poarta din bronz. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929154">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929154"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929154">Şterge vot</a></div><span id="v9929154" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929154)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929154Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929154MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [MAY-2017] 12. Forumul Roman - Cele trei arcade ale Bazilicii Santa Francesca Romana și, în stânga, Templul lui Divus Romulus, cu poarta din bronz.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [MAY-2017] 13. Forumul Roman - În dreapta sunt ruinele Bazilicii Aemilia și în centru-spate, Curia, sediul Senatului Roman. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929156">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929156"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929156">Şterge vot</a></div><span id="v9929156" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929156)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929156Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929156MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [MAY-2017] 13. Forumul Roman - În dreapta sunt ruinele Bazilicii Aemilia și în centru-spate, Curia, sediul Senatului Roman.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [MAY-2017] 14. Forumul Roman - vedere de pe Colina Palatină. Se văd ruinele Bazilicii Santa Francesca, ale Templului Divus Romulus și ale Templului lui Antonio și al Faustinei. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929159">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929159"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929159">Şterge vot</a></div><span id="v9929159" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929159)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929159Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929159MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [MAY-2017] 14. Forumul Roman - vedere de pe Colina Palatină. Se văd ruinele Bazilicii Santa Francesca, ale Templului Divus Romulus și ale Templului lui Antonio și al Faustinei.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [MAY-2017] 15. Forumul Roman - Vedere parțială, de pe Colina Palatină. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929160">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929160"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929160">Şterge vot</a></div><span id="v9929160" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929160)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929160Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929160MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [MAY-2017] 15. Forumul Roman - Vedere parțială, de pe Colina Palatină.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [MAY-2017] 16. Forumul Roman - Se văd aici, în centru-spate, ruinele Bazilicii Aemilia. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929162">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929162"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929162">Şterge vot</a></div><span id="v9929162" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929162)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929162Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929162MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [MAY-2017] 16. Forumul Roman - Se văd aici, în centru-spate, ruinele Bazilicii Aemilia.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [MAY-2017] 17. Forumul Roman - Aici se vede că Forumul se află la poalele Colinei Palatine. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929164">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929164"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929164">Şterge vot</a></div><span id="v9929164" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929164)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929164Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929164MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [MAY-2017] 17. Forumul Roman - Aici se vede că Forumul se află la poalele Colinei Palatine.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [MAY-2017] 18. Forumul Roman - Vedere de sus, de pe Palatin. În stânga Curia. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929165">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929165"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929165">Şterge vot</a></div><span id="v9929165" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929165)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929165Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929165MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [MAY-2017] 18. Forumul Roman - Vedere de sus, de pe Palatin. În stânga Curia.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [MAY-2017] 19. Forumul Roman - Vedere de ansamblu. În fundal Monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, de culoare albă. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929166">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929166"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929166">Şterge vot</a></div><span id="v9929166" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929166)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929166Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929166MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [MAY-2017] 19. Forumul Roman - Vedere de ansamblu. În fundal Monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, de culoare albă.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [MAY-2017] 20. Forumul Roman - Dinspre Forum, un colț al Colinei Palatine. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929167">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929167"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929167">Şterge vot</a></div><span id="v9929167" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929167)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929167Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929167MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [MAY-2017] 20. Forumul Roman - Dinspre Forum, un colț al Colinei Palatine.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [MAY-2017] 21. Forumul Roman - Dintr-un alt unghi vedem Templul lui Antonio și al Faustinei și pe cel cu formă rotundă, al lui Divus Romulus. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 09.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av929168">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv929168"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=929168">Şterge vot</a></div><span id="v9929168" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(929168)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f929168Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e929168MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [MAY-2017] 21. Forumul Roman - Dintr-un alt unghi vedem Templul lui Antonio și al Faustinei și pe cel cu formă rotundă, al lui Divus Romulus.
  foto doinafil [09.12.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  pagină generată in 0.158696889877 sec