82957 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Ravenna

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
03.11.2017
DE
Avatar mihaelavoicu
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Ploieşti
înscris/ă în 06.08.17
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 4 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
160 euro
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 3

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Și altfel de mozaicuri


  Urmare de aici

  Ravenna, cea plină de lumină și culoare, de mozaicuri și verdeață a fost gazda Bienalei de Artă mozaicală, în perioada șederii mele acolo. (4-8 oct. a. c.) Monumente deja cunoscute, precum Basilica di San Vitale, Mausoleul di Galla Placidia și altele, sunt cele mai bogate în mozaicuri bizantine și creștine timpurii. Dar și cele mai bine păstrate.

  Când puterea Romei era în declin, în sec. al V-lea, Împăratul Honorius a ridicat Ravenna la rang de capitală a Imperiului Roman de Apus, orașul fiind protejat de mare, dar mai ales de mlaștini. Acest statut l-a păstrat din anul 402, până în 476. În 540 ajunge în stăpânirea Împăratului din Constantinopole, stăpânire care a durat 150 ani. În acest timp orașul a fost împodobit cu biserici, baptisterii și mausolee, cu decorațiuni interioare care au uimit lumea. Biserica Sant Appolinare in Class deține, pe lângă superbele mozaicuri, o colecție unică de sarcofage paleocreștine.

  Am ajuns la Ravenna anul acesta pentru a treia oară (trei ani consecutiv). Cazarea a fost aceeași cu un an în urmă, Hotel Mosaico via Darsena, 9.

  Cursa low cost, București-Bologna, dus-întors a costat 49 euro, cazarea pentru 4 nopți cu mic dejun, 160 euro/persoană... Din Aeroportul Bologna am luat o cursă spre gara Bologna (5 euro/persoană) de unde apoi am luat trenul spre Ravenna. (Biletul de călătorie 15 euro dus/întors). Mult mai economic decât anul trecut când numai un drum a costat 20 euro, dar cursă auto directă.

  Cum ieși din gara Ravenna, în partea stângă se află o trecere subterană care duce în spatele gării, pe esplanada canalului, direct la hotel. Aici primele surprize, primele mozaicuri. Trei băncuțe frumos ornate cu mozaicuri și o ancoră din care se scurge apă... dar apă lucrată în mozaic. Este un omagiu adus celor căzuți în al II-lea război, foști marinari.

  Principalul punct de atracție al orașului este Basilica di San Vitale, începută de ostrogotul Theodoric în anul 521 și terminată de Împăratul Justinian la 547. Aspectul său exterior, ca de altfel la toate celelalte monumente, nu spune nimic referitor la ce ascunde în interior. Mozaicurile sale din sec. al VI-lea, perfect conservate, ce împodobesc pereții absidei, sunt de-a dreptul fantastice.

  Suita Împăratului Justinian și a soției sale Împărăteasa Theodora, amplasate de o latură și alta a absidei, sunt unice. Este singura reprezentare a figurii Împărătesei Theodora a Bizanțului. Scene din vechiul testament, profeți, apostoli și însemne creștine, îngeri, ghirlande, modele care nu se mai repetă, fac deliciul vizitatorilor și nasc întrebarea cum a fost posibil, ca mână de om să facă așa ceva. Nu sunt de lepădat nici mozaicurile de paviment.

  Mausoleul di Galla Placidia, aflat în apropiere, nu-ți spune nimic la prima vedere, însă interiorul însă, este uluitor. Micuța capelă a Gallei Placidia, sora împăratului Honorius și pentru un timp ea însăși Împărăteasă, în numele fiului său, este plină cu mozaicuri, declarate a fi cele mai frumoase din Italia, un spectacol de culori ce-ți taie respirația! Pe cupolă se află simbolul celor patru evangheliști și un cer de noapte împodobit cu 570 stele de aur, lucrate în mozaic. Păstorul cel Bun, Apostolii, decorații florale diverse, totul într-o amețeală de nuanțe și culori. Micul monument precede cu 100 ani Biserica alăturată, San Vitale.

  Orașul este la prima vedere anost, dar pe parcurs își dezvăluie o anume eleganță. La mică distanță se află altă minune, Baptisteriul Neonian, denumit după episcopul Neon, care dintr-o baie romană l-a adus la stadiul de azi. Construcția octogonală a fost ridicată în sec al V-lea, fiind cel mai vechi împodobit cu mozaicuri bizantine. Cupola sa prezintă un Isus jumătate în apă, în timp ce Ioan Botezătorul își face ”treaba”! Rafinamentul întregului ansamblu constă în împletirea culorilor veșmintelor celor 12 apostoli, culori diafane muștar și alb-cenușiu ce se succed robă/hlamidă, într-un dans amețitor. Printre aceștia și Toma!

  După ce ieși din raiul acestor fantastice mozaicuri, neapărat trebuie făcută o pauză.

  Orașul este mic, ușor de străbătut și nu este aglomerat. La fiece pas clădiri frumos ornamentate, multă feronerie, străduțe mici, magazine, cafenele etc. Dar mai ales mozaicuri: magazine-atelier, vitrine cu diverse ornamente în mozaic, până și coșurile de gunoi ornate cu ceva mozaicuri!

  Despre Basilica san Appolinare Nuovo, cea cu două frize laterale, nu sunt cuvinte, altele afară de admirație, decât că sunt amplasate foarte sus privirii. Pe latura stângă, 22 fecioare martire și 26 martiri pe latura dreaptă, mozaicuri de care ești pur și simplu fascinat, au fost lucrate de artiști cu mâini de aur. Fecioarele îmbrăcate la fel, dar nu două ”la fel”, au un gen de ”fotă”ce amintește de costumul nostru românesc. Ele se află în spatele Magilor aducători de daruri către Fecioara Maria cu Pruncul în brațe. Cei 26 bărbați martiri, se îndreaptă spre Isus. În interiorul Biserici se află 24 coloane de marmoră aduse de la Constantinopol, pe unele din ele încă se pot vedea pe capiteluri, monogramele atelierelor care le-au lucrat.

  La Basilica San Appolinare in Class aflată la aprox. 6 Km de centrul orașului se ajunge cu autobuzul 4. Nu este atât de spectaculoasă ca surata sa Nuovo, dar este dedicată patronului spiritual al orașului, Sfântul Apolinaris și impresionează prin stilul arhitectonic elegant, nuanța de verde a mozaicurilor și prin colecția de sarcofage paleocreștine.

  Tot mozaicuri și tot atât de vechi și frumoase aflăm la Baptisteriul Arian, ridicat de Theodoric, cel care și-a stabilit la Ravenna capitala imperiului său, ostrogot, de origine ariană, nordică. Cupola este ornată în sec al V-lea cu mozaicuri de factură creștină, un Isus jumătate în apă în timp ce este botezat și înconjurat cei 12 apostoli.

  Al 7-lea obiectiv aflat sub egida UNESCO, este Capella Arhiepiscopală, din incinta Muzeului Arhiepiscopal, capelă de o frumusețe uluitoare. Lăsând la o parte valorile expuse în acest muzeu (ex. tronul lucrat în fildeș al episcopului Massimiano, cel care îi este alături lui Justinian, în mozaicul din San Vitale) micuța capelă este o perlă. Anticamera sa are un plafon ornat în mozaic ce reprezintă animale de baltă, printre care, din loc în loc o rățușcă cu un picior negru și altul roșu. Nu se cunoaște încă semnificația acestui lucru. Capela în sine este o simfonie de alb. Cei patru îngeri, îmbrăcași în alb își unesc mâinile în direcția divinității, reprezentată de un porumbel (tot alb) Totul pe un fond melanjat de nuanțe pastel modele diferite unul de altul.

  Șapte monumente aflate sub egida UNESCO. Asta ascunde Ravenna, cea care nu-și face publicitate.

  Și câte nu mai sunt în Ravenna! Mausoleul lui Theodoric, format din două structuri mari decagonale, așezat unul deasupra celuilalt, ambele realizate din piatră de Istria, cu un acoperiș de 10 m diametru și o greutate de 300 tone. În camera superioară, un frumos sarcofag din porfir, destul de deteriorat de vremuri și de istorie, se crede că a fost al lui Theodoric. Importanța sa constă în stilul și decorațiunile sale, dar mai ales în faptul că este singurul supraviețuitor al unui mormânt de rege ostrogot. Și asta tot datorită așezării strategice a orașului Ravenna.

  Obiectivul la care ravenezii țin ca la ochii din cap, este Mausoleul poetului Dante Alighieri. Excomunicat de florentini în perioada conflictului dintre regalitate și papalitate, acesta declarându-de de partea regalității, poetul și-a găsit adăpost la Ravenna. Aici a încetat din viață (1321), aici are un mausoleu superb, aici este cu adevărat cinstit, în oraș existând și un teatru ce-i poartă numele. Florentinii și-l revendică permanent, ravenezii nici nu vor să audă. În timpul războiului, pentru ca osemintele sale să nu fie sustrase, au fost ascunse sub un morman de pietre, morman ce se află în curtea cu gard solid din fier a mausoleului. Gardul în sine este o feronerie de excepție. Asiaticii îl fotografiază cm. cu cm. Sarcofagul din marmoră albă este luminat permanent de o candelă.

  De o deosebită valoare se bucură noile descoperiri arheologice aflate în Muzeul Domus dei Tappeti di Pietra sau Casa Antică a Covoarelor din Piatră. descoperite întâmplător în 1993 și deschisă publicului din 2002. La 3 m sub Biserica Sf Eufemia, se găsesc resturile unui palat bizantindin din sec. al VI-lea, cu mare o suprafață de mozaicuri bine conservate. Acestea reprezintă elemente geometrice (unele foarte asemănătoare cu motivele românești), flori, figuri-precum Dansul Genelor, adică a Anotimpurilor.

  Apoi Cripta Risponi, cu mozaicuri vechi, sau Cripta San Francesco din Biserica San Francesco. Sub resturile Palatului lui Theodoric au fost găsite mozaicuri ce sunt adăpostite în Biserica San Giovanni Evangelista.

  Orașul dispune de spații în care sunt amplasate mozaicuri de factură modernă. Artistul plastic Marco Bravura se remarcă prin frumoasa lucrare Ardea Purpurea, aflată în Piazza della Resistenza. O lucrare superbă. Apoi Coloana Jerusalem din fața gării, Banca cu hainele lăsate neglijent, ale unui intelectual a orașului, Stella d Oriente aflată în incinta gării și multele lucrări din Parco della Pace. Nemaipunând în calcul lucrările aflate în Pinacoteca Comunale, pe esplanada căreia tronează niște baloți imenși din paie, lucrați în lamele de sticlă șlefuite, lucrări ce aparțin aceluiași artist plastic Marco Bravura.

  Cu ocazia acestei Bienale, toate instituțiile culturale ale orașului s-au implicat în a expune lucrări plastice moderne. Intrările erau gratuite și festivitățile de deschidere grandioase. Mulțumesc.

  ---
  Impresii încărcate de mihaelavoicu in 03.11.2017 02:23:33

  Validat / Publicat: 03.11.17 08:34:51


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Roma, Florența, Napoli, Milano
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Toată Europa, afară de Portugalia, Albania și Elveția.
  VIZUALIZĂRI: 1595

  Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  28550 PMA (din 30 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de mihaelavoicu? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - webmasterX
  [03.11.17 08:32:38]
  » mesaj pers
  Cazarea a fost aceeași cu un an în urmă, Hotel Mosaico via Darsena, 9.

     Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

  Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

  În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

  Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
  [03.11.17 09:14:14]
  » mesaj pers

     @mihaelavoicu: Un adevărat oraș al mozaicurilor, pe care l-am descoperit mulțumită ție și l-am înscris pe lista de locuri obligatoriu de vizitat în Italia.

     Felicitări pentru review și fotografii!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Rodel
  [03.11.17 11:08:45]
  » mesaj pers

     Frumos oras Ravenna! L-am admirat si eu, la fel cum i-am admirat si celebrele mozaicuri. Multumesc pentru improspatarea memoriei!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Michi
  [03.11.17 11:14:10]
  » mesaj pers

     După două mici reviewuri de încălzire iată un adevărat debut. Din modul documentat în care scrie, din ochiul de adevărat fotograf cu care pozează, intuiesc că mihaelavoicu va deveni un user de valoare AFA. Felicitări şi aşteptăm şi alte postări!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mihaelavoicu
  [03.11.17 12:53:01]
  » mesaj pers

     @Carmen Ion: Mulțumesc mult! Ravenna trebuie văzută, măcar 2 zile.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mihaelavoicu
  [03.11.17 12:57:39]
  » mesaj pers

     @Michi: Mulțumesc, sper să nu mă poticnesc!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - maryka
  [04.11.17 11:04:41]
  » mesaj pers

     Foarte bun articol, iar pozele sunt superbe! felicitări!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mihaelavoicu
  [04.11.17 16:15:09]
  » mesaj pers

     @maryka: Mulțumesc!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - elviramvio
  [06.11.17 07:54:09]
  » mesaj pers

     @mihaelavoicu:

     Foarte bun articol si pozele la fel. Si foarte inspirata Carmen ca l-a incarcat pe fb, l-am remarcat acolo si azi am avut timp sa-l citesc in liniste.

     Vacante frumoase!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mishu
  [06.11.17 11:04:31]
  » mesaj pers

     @mihaelavoicu: Normal, am inceput cu pozele si mi s-au parut superbe si am citit apoi si articolul care ofera o multime de informatii fara a fi insa plictisitor.

     Felicitari, votat cu mare drag.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [31] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P02 [OCT-2017] Basilica di San Vitale, mozaic de paviment. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917600">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917600"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917600">Şterge vot</a></div><span id="v9917600" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917600)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917600Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917600MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [OCT-2017] Basilica di San Vitale, mozaic de paviment.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Absida centrală -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917601">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917601"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917601">Şterge vot</a></div><span id="v9917601" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917601)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917601Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917601MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Absida centrală
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P04 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Absida centrală. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917602">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917602"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917602">Şterge vot</a></div><span id="v9917602" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917602)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917602Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917602MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Absida centrală.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]  P05 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Cupola absidei. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917603">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917603"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917603">Şterge vot</a></div><span id="v9917603" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917603)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917603Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917603MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Cupola absidei.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Suita Împ. Justinian. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917604">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917604"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917604">Şterge vot</a></div><span id="v9917604" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917604)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917604Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917604MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Suita Împ. Justinian.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Suita Împ. Theodora. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917605">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917605"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917605">Şterge vot</a></div><span id="v9917605" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917605)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917605Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917605MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [OCT-2017] Basilica di San Vitale. Suita Împ. Theodora.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [OCT-2017] Mausoleo di Galla Placidia. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917606">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917606"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917606">Şterge vot</a></div><span id="v9917606" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917606)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917606Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917606MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [OCT-2017] Mausoleo di Galla Placidia.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [OCT-2017] Mausoleo di Galla Placidia -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917607">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917607"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917607">Şterge vot</a></div><span id="v9917607" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917607)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917607Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917607MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [OCT-2017] Mausoleo di Galla Placidia
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [OCT-2017] Cupola Baptisteriului Neonian. Botezul lui Isus și cei 12 apostoli. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917608">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917608"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917608">Şterge vot</a></div><span id="v9917608" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917608)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917608Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917608MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [OCT-2017] Cupola Baptisteriului Neonian. Botezul lui Isus și cei 12 apostoli.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [OCT-2017] Baptisteriul Arian. Botezul lui Isus și cei 12 Apostoli. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917609">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917609"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917609">Şterge vot</a></div><span id="v9917609" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917609)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917609Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917609MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [OCT-2017] Baptisteriul Arian. Botezul lui Isus și cei 12 Apostoli.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [OCT-2017] Basilica di San Appolinare Nuovo. Fecioarele martire -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917610">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917610"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917610">Şterge vot</a></div><span id="v9917610" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917610)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917610Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917610MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [OCT-2017] Basilica di San Appolinare Nuovo. Fecioarele martire
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [OCT-2017] Basilica di San Appolinare Nuovo. Fecioarele martire. Îmbrăcate la fel, dar nu două la fel. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917611">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917611"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917611">Şterge vot</a></div><span id="v9917611" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917611)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917611Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917611MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [OCT-2017] Basilica di San Appolinare Nuovo. Fecioarele martire. Îmbrăcate la fel, dar nu două la fel.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [OCT-2017] Basilica di San Appolinare Nuovo. Friza cu cei 26 bărbați martiri. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917612">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917612"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917612">Şterge vot</a></div><span id="v9917612" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917612)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917612Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917612MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [OCT-2017] Basilica di San Appolinare Nuovo. Friza cu cei 26 bărbați martiri.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [OCT-2017] Basilica di San Appolinare in Class. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917613">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917613"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917613">Şterge vot</a></div><span id="v9917613" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917613)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917613Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917613MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [OCT-2017] Basilica di San Appolinare in Class.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [OCT-2017] Anticamera capelei arhiepiscopale. Mozaic cu animale de baltă -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917614">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917614"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917614">Şterge vot</a></div><span id="v9917614" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917614)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917614Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917614MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [OCT-2017] Anticamera capelei arhiepiscopale. Mozaic cu animale de baltă
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [OCT-2017] Cupola din mozaic a Capellei Arhiepiscopale. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917615">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917615"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917615">Şterge vot</a></div><span id="v9917615" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917615)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917615Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917615MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [OCT-2017] Cupola din mozaic a Capellei Arhiepiscopale.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [OCT-2017] Casa covoarelor din piatră. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917616">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917616"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917616">Şterge vot</a></div><span id="v9917616" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917616)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917616Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917616MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [OCT-2017] Casa covoarelor din piatră.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [OCT-2017] Băncuțe din mozaic. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917617">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917617"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917617">Şterge vot</a></div><span id="v9917617" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917617)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917617Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917617MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [OCT-2017] Băncuțe din mozaic.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [OCT-2017] ”Balot de paie”, mozaic din lamele de sticlă, de Marco Bravura, aflat pe esplanade Pinacoteca Comunale. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917618">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917618"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917618">Şterge vot</a></div><span id="v9917618" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917618)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917618Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917618MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [OCT-2017] ”Balot de paie”, mozaic din lamele de sticlă, de Marco Bravura, aflat pe esplanade Pinacoteca Comunale.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [OCT-2017] În memoria marinarilor căzuți în timpul războiului. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917619">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917619"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917619">Şterge vot</a></div><span id="v9917619" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917619)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917619Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917619MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [OCT-2017] În memoria marinarilor căzuți în timpul războiului.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P22 [OCT-2017] Coloana Jerisalem, din fața gării Ravenna. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917620">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917620"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917620">Şterge vot</a></div><span id="v9917620" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917620)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917620Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917620MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P22 [OCT-2017] Coloana Jerisalem, din fața gării Ravenna.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P23 [OCT-2017] Un altfel de mozaic. Pinacoteca Comunale Ravenna. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917621">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917621"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917621">Şterge vot</a></div><span id="v9917621" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917621)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917621Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917621MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P23 [OCT-2017] Un altfel de mozaic. Pinacoteca Comunale Ravenna.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P24 [OCT-2017] ”Ardea Purpurea” de Marco Bravura. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917622">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917622"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917622">Şterge vot</a></div><span id="v9917622" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917622)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917622Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917622MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P24 [OCT-2017] ”Ardea Purpurea” de Marco Bravura.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P25 [OCT-2017] Mozaic aflat în Parco della Pace. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917623">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917623"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917623">Şterge vot</a></div><span id="v9917623" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917623)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917623Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917623MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P25 [OCT-2017] Mozaic aflat în Parco della Pace.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P26 [OCT-2017] Stella d Oriente, aflată în incinta gării Ravenna. Mozaic. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917624">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917624"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917624">Şterge vot</a></div><span id="v9917624" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917624)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917624Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917624MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P26 [OCT-2017] Stella d Oriente, aflată în incinta gării Ravenna. Mozaic.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P27 [OCT-2017] Mozaic dedicat unui istoric ravennez. -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917625">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917625"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917625">Şterge vot</a></div><span id="v9917625" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917625)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917625Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917625MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P27 [OCT-2017] Mozaic dedicat unui istoric ravennez.
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P28 [OCT-2017] Deschiderea Bienalei de artă Mozaicală la Palazzo Rasponi -- foto by <b>mihaelavoicu</b> [uploaded 03.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av917626">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv917626"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=917626">Şterge vot</a></div><span id="v9917626" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(917626)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f917626Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e917626MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P28 [OCT-2017] Deschiderea Bienalei de artă Mozaicală la Palazzo Rasponi
  foto mihaelavoicu [03.11.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [31] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  Website Security Test
  pagină generată in 0.128398895264 sec