82245 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Sremska Mitrovica

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
23.09.2017
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2-

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Sremska Mitrovica, orașul împăraților romani


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Popasul nostru de o noapte la Sremska Mitrovica a fost ales pur și simplu pentru odihnă, fără ca măcar un moment să mă gândesc să caut ceva informații despre localitate. A fost poate cea mai mare greșeală pe care am făcut-o în vacanța mare de anul acesta și care-mi va fi învățătură de minte pentru eventuale vacanțe viitoare. Dar din greșeli înveți de multe ori așa cum înveți câte ceva dacă îți place să răsfoiești istoria umanității.

După ce ne-am cazat la hotel Posejdon despre care v-am povestit aici, am plecat pe malul Savei să vedem orașul. Eram curioși să vedem podul modern de peste acest râu, crezând că doar el este important aici.

Podul Sf. Irineu este o construcție destul de nouă pe care se circulă intens pietonal sau cu bicicleta, între cartierele de pe cele două maluri ale râului Sava. Poartă numele episcopului Irineu de Sirmium care a fost ucis în timpul prigoanei creștinilor pe locurile acestea unde era un pod, podul lui Basent și apoi a fost aruncat în Sava. Am admirat puțin priveliștea și am coborât spre oraș, primul loc la care ne-am oprit pe malul opus fiind bisericuța veche Sf. Ștefan, loc de unde au început și surprizele.

Biserica Sf. Ștefan este prima pe care am înconjurat-o, în interior n-am putut intra fiind bine ferecată. În fața ei un panou informativ ne-a făcut să înțelegem că suntem într-o localitate cu un trecut bogat. Aceasta este una din primele biserici refăcute în sec. XVIII, pe temelie unei biserici paleocreștine și a fost o bună perioadă moschee, pe vremea otomanilor când aici existau 15 moschei și Stremska Mitrovica era complet islamizat. Refăcută, s-a dovedit că sub altar există o cruce de marmură roz și ceva pietre tombale tot roz, din vremea de început a creștinismului. Se consideră, deși încă nu s-a dovedit, că pe acest loc a fost cel mai vechi templu creștin din oraș, la rândul lui ridicat pe una din băile romane. Dacă vom mai poposi în acest oraș, voi încerca să o văd în interior, se spune - am aflat ulterior scormonind pe net - că are picturi ce nu aparțin cultului bizantin, picturi neînregistrate în patrimoniul bisericesc dar deosebit de interesante și fără o explicație creștină. Poate de aceea era atât de zăvorâtă cu grilaje în două rânduri. În fața ei este o cișmea de la care localnicii iau apă. Se spune că apa este trasă chiar din pânza freatică de la adâncimi foarte mari, peste 150 m.

Pe străduțele de la biserică am ajuns rapid în centrul orașului unde răcoarea parcului ne-a făcut să rămânem puțin pe o bancă și să admirăm fântâna în formă de floare, busturile unor cetățeni de frunte ai orașului și mai ales atmosfera aceea de oraș patriarhal după care tânjim în capitală. Am trecut pe la poarta Muzeului Strem, în centru, însă n-am intrat pentru că doream să vedem mai mult din oraș și pentru că eram conștienți că exponatele ne-ar fi reținut toată după amiaza. Se spune că este unul din cele mai valoroase muzee din Serbia, ne-a fost recomandat la plecarea de la hotel dar noi l-am trecut pe lista unui viitor popas. Lângă parc se află o clădire veche cu arhitectură frumoasă, este biblioteca orașului. Am ajuns apoi la biserica unde sunt câteva din moaștele Sf. Dimitrie, una din cele peste 200 de biserici cu acest hram care s-au înființat în Balcani însă una din cele două care cumva își dispută dreptul de a fi prima deținătoare a moaștelor Sf. Dimitrie.

Biserica Sf. Dimitrie de aici nu are măreția celei din Salonic deși ca vechime sunt la fel iar în popor există credința că aici în zonă a fost torturat și ucis Dimitrie și nu la Salonic. Aprobarea pentru construcția ei s-a dat de Imperiul Habsburgic în sec. XVIII după plecarea turcilor. Terminată clădirea avea să fie lucrată pe interior de cei mai renumiți meșteri bisericești sârbi din sec. XIX. Inițial a avut hramul Sf. Ștefan dar după ce numele orașului s-a schimbat, cu ocazia unei resfințiri, biserica a căpătat această protecție a Sf. Dimitrie. Aici am putut intra și face câteva fotografii. Este interesantă, în stilul bisericilor ortodoxe obișnuite.

Palatul Imperial din Sermium nu l-am vizitat. Nu știam de el, nici mie nu-mi venea să cred că tocmai eu, despre acest orășel nu mă documentasem mai mult înainte de vacanță. Am ales orașul ca loc de popas fiind singurul care m-a atras cu al lui Posejdon dar atât și asta m-a costat. Palatul imperial decopertat nu de mult timp dar bine conservat și unul din locurile cu care Stremska Mitrovica vrea să urce rapid pe culmile turismului istoric, l-am văzut mai apoi la hotel pe câteva filmulețe. Din păcate, nici dacă prelungeam sejurul o zi aici nu-l puteam vizita, era un program special interactiv dedicat școlarilor și studenților chiar în acele zile - în ajun de 1 iunie - și deci închis publicului larg. Despre acest loc am citit apoi multe articole. Pentru că nu l-am văzut, vă propun să urmăriți filmulețul pe care rog să-l încarce articolului și puteți trage singuri concluzii, mai ales cei ce ați vizitat de curând mozaicul roman din Constanța și știți bine că Serbia a fost până acum cam 20 de ani într-un război urât.

Orașul Sremska Mitrovica are o istorie deosebit de interesantă. Orășelul de azi a fost cândva o cetate celebră a unuia dintre marile imperii ale lumii antice, Imperiul Roman, poate cel mai mare din partea aceasta a lumii. Căderea cetății romane în mâinile migratoriilor avari și părăsirea locului de populația autohtonă avea să fie asociat de istoricii sec. XX cu începutul căderii uriașului imperiu, a fost primul semn se zice. Cetatea de atunci, așa cum am spus, strălucitoare, se numea Sirmium (apă curgătoare în una din traduceri, numit așa pentru că era de-a lungul râului Sava, Savus în latină) și a fost locul unde dovedit s-au născut ori au avut reședința 9 dintre împărații romani și au trăit alte câteva personalități marcante ale culturii vechi europene.

Este demn de amintit pentru că mulți trecem prin acest loc în goana spre plajele croate că Sirmium a fost declarat de Dioclețian, cu ocazia reformelor imperiului, una din cele 4 capitale ale Imperiului Roman (anul, așa de amorul artei, 294) și că acea colonie Flavia Sirmium a devenit sediul guvernatorului Panoniei Secunda, locul de comandă al marilor comandanți militari și că de aici au plecat armatele să apere Limesul sudic, danubian, împotriva atacurilor barbarilor.

Perioada de maximă bunăstare a orașului a fost partea a doua a sec. III și prima jumătate a sec. IV când o vreme și Dioclețian a ales să aibă aici “birourile” imperiale dar și alți împărați iar drepturile de care se bucurau locuitorii de orice etnie erau deosebite. Atunci aici apar pe lângă palatul imperial și hipodromul, monetăria, multe băi publice, temple, un amfiteatru mare și multe clădiri frumoase ale celor bogați. Ca orice mare oraș al secolelor de început de mileniu, a fost locul unde a înflorit creștinismul dar și martirajul, cu atât mai mult cu cât împărații erau prin preajmă, Dioclețian și ginerele său, crudul împărat Maximilian. În 313 se dă Edictul de la Mediolanum/ Milano (una din cele patru capitale ale provinciilor imperiului create de Dioclețian), de fapt o formă de scrisoare oficială care venea să reamintească un alt edict din 311, ambiguu, cel al altui persecutor de creștini, Galerius, clarificând situația religiei creștine drept religie tolerată cu drepturi depline și căreia să-i fie redate proprietățile și drepturile. (Este deosebit de interesantă această perioadă istorică, lectura ei o consider necesară vremurilor noastre, deci încercați să răsfoiți “Istoria Bizanțului” de Lemerle).

Părăsit de locuitorii speriați de hoardele asiatice, se pare că Sirmim a făcut parte și din regatul francilor lui Carol cel Mare (vă amintiți articolul meu despre Zadar), apoi puțin din țaratul bulgar care instituie aici o formă de conducere a bisericii ortodoxe balcanice, mai apoi perioade scurte din Imperiul Bizantin până în sec. XII când maghiarii se extind și pe aceste locuri apoi, după ce a fost ars din temelii în sec. XIV de către otomani, câteva decenii mai târziu este ocupat de aceștia pentru mai mult de două secole, fapt ce și-a pus definitiv amprenta asupra cetății.

Nu insist asupra altor perioade istorice de după otomani când a fost parte dintr-un despotat sârb, apoi după retragerea otomanlor parte a Imperiului Habsburgic care a ridicat aici multe clădiri militare specifice zonei de frontieră. Doar că aici a fost un gulag cum spun chiar sârbii, în timpul lui Tito, unde multe suflete aveau de pătimit, fapt ce avea să aducă prejudicii și să treacă spre uitare o localitate așa importantă pentru istoria europeană cum este Sremska Mitrovica.

De ce se numește Sremska Mitrovica? Pentru că aici au fost ascunse o vreme moaștele sfântului militar, general de armată Dimitrie, ucis din porunca lui Dioclețian pentru că s-a recunoscut creștin după mamă. Se spune că gladiatorul Nestor, ultimul creștinat de Dimitrie, a fost ucis și el de Dioclețian, din răzbunare pentru că nu s-a lăsat omorât în arenă de Lie, gladiator dușman de creștini și de aceea Nestor este serbat de biserica ortodoxă în octombrie. Când prigoana s-a potolit un conducător de provincie a dispus ridicarea în sec. V a două mari biserici dedicate sfântului unde s-au adus moaște ale acestuia, cea din Salonic și alta mai mică la Sirmium, Srem cum se spunea în limba sârbă, numele orașului devenit după sfânt Sremska Dmitrovica apoi mai simplu Mitrovica (se pronunță Mitrovița), deci Mitrovica de Sermium, nume care apare oficial ca “Civitas Sancti Demetrii” în 1180.

Întorși la hotel am căutat informații pe net despre acest orășel aparent banal. Am aflat că prin sec. XX, nu contează anul, americanii s-au oferit să suporte mutarea întregii populații într-un oraș nou în apropiere și locul să fie decopertat complet pentru că se bănuiește că aici ar fi unul din cele mai mari tezaure arheologice sârbești dar și europene. Sârbii au refuzat dar își caută singuri comorile.

Vă pot recomanda un popas în această localitate pe lângă care treceți pe E70 în drumul spre punctul de frontieră Lipovac din Croația. Distanța de la Belgrad până în oraș este de aprox. 75 km iar de aici până la Lipovac în Croația cam 55 km. Dacă vă cazați la Posejdon - se mănâncă bine aici - râul Sava este chiar la picioarele voastre și, bănuiesc contra unei taxe, puteți pescui dacă aveți o undiță uitată așa din întâmplare prin portbagaj. Asta doar dacă vă plac astfel de locuri simple unde soarele răsare și apune la fel ca la noi acasă dar pare totuși mai fascinant, doar pare. Și în același timp dacă vă plac locurile atât de bogate în istorie.

Webmaster, te rog dacă se poate youtube.com/watch?v=ctujReyxO1w / Carska Palata Sirmium. Mulțumesc.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de elviramvio in 23.09.2017 19:58:47

Validat / Publicat: 23.09.17 21:00:34

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 812


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  56600 PMA (din 42 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de elviramvio? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[23.09.17 20:57:57]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "O zi în Sremska Mitrovica, SREMSKA MITROVICA" (nou-creată pe sait)

   --

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[23.09.17 21:03:44]
» mesaj pers

   @webmasterX:

   Mulțumesc, o seară bună!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[23.09.17 21:11:09]
» mesaj pers

   @elviramvio: Stii cum se spune? "Chelu' -si pune mana in cap" si eu am astfel de nefacute in care pentru anumite locuri nu m-am documentat suficient iar acolo am regretat si am si altele in care m-am documentat binisor dar nu am avut timp si in timp ce citeam despre regretele tale imi reveneau ale mele in minte.

   Cred ca asa este facuta viata noastra si poate ca vom mai ajunge pe acolo vreodata chiar daca acum nu credem.

   Foarte interesante locurile chiar si cat ai prins in text sau imagini.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[23.09.17 21:24:20]
» mesaj pers

   @mishu:

   A fost singurul loc despre care nu am citit nimic înainte de vacanță. Știam câte ceva despre Sirmium dar nici gând să fac legătura cu Sremska Mitrovica. Asta e, mai prinzi și o plasă cu găuri mari. Oricum muzeul orașului e de neratat dacă ajung iar acolo, am văzut mai multe filmulețe seara la hotel și sigur merită un popas. Și au niște preparate de pește, o rachie și o înghețată făcute special să poți înțelege fabuloasele festinuri romane, deci...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Carmen Ion
[23.09.17 23:44:47]
» mesaj pers

   @elviramvio: Foarte interesant orașul și văd că deși nu te-ai documentat în prealabil, ați reușit să vizitați destule locuri.

   Am o nedumerire: făcând comparație între biserica Sf Dimitrie de aici și cea din Salonic, afirmi că au aceeași vechime, pentru ca apoi să menționezi secolul XVIII, când biserica din Salonic, din câte știu, datează din secolul IV.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Zoazore
[24.09.17 08:51:38]
» mesaj pers

   @elviramvio: Știi, câteodată e bine să mai descoperi și fără documentare! |Surprizele sunt mai frumoase! Dacă te-ai fi documentat, te-ai fi ofticat mai mult! Așa, ai văzut câte ceva frumos și ai motiv să te întorci într-un loc simplu, frumos și liniștit!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[24.09.17 09:01:46]
» mesaj pers

   @Carmen Ion:

   Da, ai sezizat bine, este o greșeală de exprimare, trebuia să spun că a fost REconstruită în sec. XVIII, după ce au fost preluați de habsburgi. Pe toate informatiile lor despre oraș, sârbii susțin că otomanii le-au închis toate bisericile creștine, multe au fost transformate în moschei, fapt credibil când cunoști puțin nația (știi că în general turcii acceptau păstrarea religiei și lăcașurilor de cult ale celor ocupați, cu respectarea anumitor reguli. Dacă le încălcau, era prăpăd și sârbii cred că le-au dat prilej otomanilor pentru așa ceva.) Cert este că biserici foarte vechi nu vezi în oraș. Ruinele episcopiei, una din cele mai însemnate din zonă, încă sunt în cercetări. Bis. Sf. Dimitrie are același ctitor dacă pot spune așa, Leontie, care în sec. V a refăcut și pe cea din Salonic.

   De vizitat așa pe dinafară, mai puțin Sf. Dimitrie, nu e greu, toate sunt grupate, chiar și Palatul este în zonă, doar că n-am știut, mea culpa. Pur și simplu am dat peste ele când am luat la pas centrul orașului. Mai au câteva clădiri frumoase, interesante chiar dar eu am avut probleme cu un card iar soțul a făcut doar filme acolo.

   O zi frumoasă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[24.09.17 09:08:36]
» mesaj pers

   @Zoazore:

   Mulțumesc, drăguță mereu. (Ieri am încercat să te sun să transmiți tu ceva grupului dar semnalul meu și pe roșu și pe portocaliu, era leșinat chiar și în mărul din fundul curții unde de obicei respiră bine).

   Drept e că mi-ar fi plăcut să știu dinainte ce-i cu Mitrovica asta, așa nu m-aș fi uitat precum curca când am ajuns în dreptul palatului. Plus că în oraș nici n-am mai deschis netul să ne lămurim, în Serbia costurile sunt ucigătoare. Am aflat ce-am ratat abia la hotel seara.

   Aștept să scrii despre ieri!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Zoazore
[24.09.17 09:36:22]
» mesaj pers

   @elviramvio: Din păcate nu voi scrie, fiindcă n-am făcut poze! Sper, totuși, să scrie cineva!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[24.09.17 09:53:46]
» mesaj pers

   Lucruri noi și interesante pentru mine (de la tine) și un super bonus (de la mine) ! Am fost nr. 20, la voturi.

   Poate la noua mini întâlnire ne vom revedea.

   Să ai o zi frumoasă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[24.09.17 12:35:21]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   ===

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[25.09.17 01:18:35]
» mesaj pers

   @webmaster:

   Mulțumesc. Numai bine îti doresc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[25.09.17 01:21:08]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Mulțam fain!

   Păi mă retrag și eu la zone mai calde spre Ilfov, nu de alta dar să fac economie la lemne că zilele astea am tot ars, așa că poate ne vedem cumva!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- DOINITA
[25.09.17 20:56:19]
» mesaj pers

   Foarte frumos si captivant, ca intotdeauna. O adevarata lectie de istorie, prezentata frumos si cu poze. Eu nu pot decat sa dau un vot...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[25.09.17 21:12:55]
» mesaj pers

   @DOINITA:

   Mulțumesc mult Doinița.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[36] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2017] Podul Sf. Irineu, unește două cartiere ale orașului Sremska Mitrovica. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904303">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904303"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904303">Şterge vot</a></div><span id="v9904303" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904303)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904303Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904303MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2017] Podul Sf. Irineu, unește două cartiere ale orașului Sremska Mitrovica.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2017] Podul Sf. Irineu peste Sava, în partea stângă este plaja orașului și un mic teren de sport. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904306">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904306"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904306">Şterge vot</a></div><span id="v9904306" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904306)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904306Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904306MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2017] Podul Sf. Irineu peste Sava, în partea stângă este plaja orașului și un mic teren de sport.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2017] Podul pietonal Sf. Irineu. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904312">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904312"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904312">Şterge vot</a></div><span id="v9904312" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904312)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904312Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904312MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2017] Podul pietonal Sf. Irineu.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2017] Sava văzută de pe pod. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904314">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904314"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904314">Şterge vot</a></div><span id="v9904314" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904314)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904314Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904314MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2017] Sava văzută de pe pod.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2017] Promenada pe malul râului Sava. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904316">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904316"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904316">Şterge vot</a></div><span id="v9904316" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904316)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904316Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904316MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2017] Promenada pe malul râului Sava.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2017] De-a lungul Savei, locuri de popas. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904317">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904317"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904317">Şterge vot</a></div><span id="v9904317" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904317)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904317Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904317MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2017] De-a lungul Savei, locuri de popas.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2017] Sava, loc de plimbare cu bărcuțele amenajate pentru turiști. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904318">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904318"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904318">Şterge vot</a></div><span id="v9904318" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904318)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904318Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904318MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2017] Sava, loc de plimbare cu bărcuțele amenajate pentru turiști.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2017] Biserica veche Sf. Ștefan -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904319">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904319"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904319">Şterge vot</a></div><span id="v9904319" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904319)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904319Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904319MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2017] Biserica veche Sf. Ștefan
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2017] Intrare în bis. Sf. Ștefan, avea două rânduri de gratii. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904320">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904320"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904320">Şterge vot</a></div><span id="v9904320" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904320)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904320Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904320MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2017] Intrare în bis. Sf. Ștefan, avea două rânduri de gratii.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2017] Pietre tombale paleocreștine din marmură roz găsite sub altar. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904321">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904321"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904321">Şterge vot</a></div><span id="v9904321" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904321)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904321Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904321MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2017] Pietre tombale paleocreștine din marmură roz găsite sub altar.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2017] Fântâna din fața bisericii Sf. Ștefan, apă foarte bună de băut. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904323">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904323"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904323">Şterge vot</a></div><span id="v9904323" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904323)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904323Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904323MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2017] Fântâna din fața bisericii Sf. Ștefan, apă foarte bună de băut.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2017] Bis. Sf. Ștefan -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904324">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904324"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904324">Şterge vot</a></div><span id="v9904324" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904324)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904324Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904324MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2017] Bis. Sf. Ștefan
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2017] Clădire renovată pe malul Savei. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904325">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904325"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904325">Şterge vot</a></div><span id="v9904325" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904325)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904325Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904325MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2017] Clădire renovată pe malul Savei.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2017] La baza podului Sf. Irineu, malul dinspre centrul orașului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904326">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904326"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904326">Şterge vot</a></div><span id="v9904326" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904326)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904326Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904326MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2017] La baza podului Sf. Irineu, malul dinspre centrul orașului.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2017] O clădire unde nu știu ce era în interior. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904327">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904327"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904327">Şterge vot</a></div><span id="v9904327" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904327)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904327Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904327MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2017] O clădire unde nu știu ce era în interior.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2017] -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904328">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904328"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904328">Şterge vot</a></div><span id="v9904328" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904328)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904328Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904328MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2017]
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P18 [MAY-2017] În centrul orașului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904329">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904329"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904329">Şterge vot</a></div><span id="v9904329" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904329)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904329Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904329MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2017] În centrul orașului.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2017] Centrul orașului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904330">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904330"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904330">Şterge vot</a></div><span id="v9904330" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904330)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904330Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904330MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2017] Centrul orașului.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2017] Vitrina unei librării din centru, dicționarul latin ne-a atras atenția. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904331">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904331"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904331">Şterge vot</a></div><span id="v9904331" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904331)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904331Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904331MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2017] Vitrina unei librării din centru, dicționarul latin ne-a atras atenția.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2017] Programul obișnuit al muzeului orașului, Muzeul Srem. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904332">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904332"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904332">Şterge vot</a></div><span id="v9904332" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904332)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904332Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904332MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2017] Programul obișnuit al muzeului orașului, Muzeul Srem.
foto elviramvio [23.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [MAY-2017] Unul din monumentele din oraș, dedicate eroilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904333">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904333"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904333">Şterge vot</a></div><span id="v9904333" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904333)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904333Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904333MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2017] Unul din monumentele din oraș, dedicate eroilor.
foto elviramvio [23.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2017] Bis. Sf. Dimitrie -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904334">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904334"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904334">Şterge vot</a></div><span id="v9904334" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904334)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904334Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904334MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2017] Bis. Sf. Dimitrie
foto elviramvio [23.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAY-2017] Biserica Sf. Dimitrie, exterior, turla era mai ascunsă în pomi. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904335">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904335"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904335">Şterge vot</a></div><span id="v9904335" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904335)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904335Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904335MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2017] Biserica Sf. Dimitrie, exterior, turla era mai ascunsă în pomi.
foto elviramvio [23.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAY-2017] Biserica Sf. Dimitrie -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904336">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904336"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904336">Şterge vot</a></div><span id="v9904336" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904336)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904336Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904336MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAY-2017] Biserica Sf. Dimitrie
foto elviramvio [23.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAY-2017] Bis. Sf. Dimitrie -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904337">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904337"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904337">Şterge vot</a></div><span id="v9904337" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904337)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904337Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904337MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAY-2017] Bis. Sf. Dimitrie
foto elviramvio [23.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [MAY-2017] Bis. Sf. Dimitrie -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904338">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904338"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904338">Şterge vot</a></div><span id="v9904338" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904338)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904338Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904338MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [MAY-2017] Bis. Sf. Dimitrie
foto elviramvio [23.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [MAY-2017] Bis. Sf. Dimitrie -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 23.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904339">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904339"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904339">Şterge vot</a></div><span id="v9904339" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904339)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904339Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904339MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [MAY-2017] Bis. Sf. Dimitrie
foto elviramvio [23.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[36] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.245316982269 sec