ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 02.06.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Viena - Palatul Schonbrunn

TIPĂREȘTE URM de aici

După cum am promis, să trecem la obiectivele turistice de vizitat în Viena.

Palatul Schonbrunn

Bineînțeles, cel mai important obiectiv turistic din Viena este Palatul Schonbrunn, palatul de vară al familiei imperiale austriece. Se spune că împărăteasa Maria Tereza a dorit să construiască un palat care să concureze Versailles-ul. Acum, după părerea mea, seamănă un pic cu Versailles, e tot vopsit în galben, are tot un corp central și două aripi laterale, are o sală a oglinzilor și niște grădini superbe. Dar are, bineînțeles, propriul farmec și personalitate.

Pentru a ajunge, folosiți linia de metro U4 până la stația Schonbrunn. De la stația de metrou până la intrarea în palat mergeți cu gloata. Toată lumea merge în aceeași direcție și oricum sunt și indicatoare. Casele de bilete sunt în curtea palatului, într-o clădire separată, cum intrați în curte pe stânga. Sunt vreo 8-10 case cu personal uman și cam tot atâtea automate. La cele cu personal uman, omor. La automate, nu. Sincer n-am înțeles de ce. Automatele sunt super civilizate, vorbesc o grămadă de limbi, engleza obligatoriu, plătești civilizat cu cardul și, cel mai important, nu e coadă, maxim 1-2 persoane la fiecare. Deci, ca sfat, nu vă așezați ca pe vremea împușcatului unde vedeți coada mai mare (că noi românii am rămas cu sechele în acest sens), ci alegeți cu încredere automatele.

La Schonbrunn se vizitează, în afară de palatul propriu-zis, o grămadă de alte obiective: sere, zoo, labirint, Gloriette, oranjeria, grădina privată a prințului Rudolf, muzeul caleștilor, spectacolul de fabricare a ștrudelului (ați citit bine, există și așa ceva). Pentru fiecare se poate lua bilet separat sau există tot soiul de variante de bilete combinate. Pentru detalii privind tipul de bilete și prețul acestora puteți consulta site-ul schoenbrunn.at/en/our-tic ... -tickets-prices

La fiecare dintre atracțiile cu plată sunt case de bilete care vând bilete pentru respectivul obiectiv. Nu știu dacă acestea vând bilete combinate pentru mai multe obiective. Deci dacă vreți bilet pentru zoo, mergeți direct la zoo. De obicei nu e coadă. Marea majoritate a turiștilor se înghesuie la palat.

Dintre toate aceste atracții, obligatoriu de vizitat este palatul propriu-zis. Pentru acesta există două tipuri de bilete: turul scurt (se vizitează 20 de camere) și turul lung (de 40 de camere), diferența între cele două fiind de doar 3 euro. Cel scurt costa în iulie 2017 14,2 euro, cel lung 17,5 euro. Acum, noi ca români, care vrem mereu mult cu bani puțini, evident îl alegem în 9 cazuri din 10 pe cel lung. Deci la automatul de bilete, când vă întreabă ce bilet vreți, alegeți turul lung sau scurt, sau alt bilet combinat după caz. Automatul vă propune o oră de începere a turului. Aceasta este de obicei cu cel puțin o oră peste ora curentă, ca să ai timp să faci poze, să te prinzi pe unde se intră, unde se lasă bagajul etc. Acceptăm ora propusă, introducem cardul, dăm pinul și gata, se tipărește biletul. Dacă ați cumpărat bilet pentru mai multe persoane, vi se va da un singur carton pe care scrie de exemplu 2 Personen, ora de începere a turului, de exemplu 10,55 și poarta de intrare, de exemplu poarta C. Nu vă faceți probleme toate porțile sunt în același loc, una lângă alta (ca la intrarea la metrou), nu e ca la aeroport. Ora e obligatorie, austriecii sunt tot un fel de nemți, deci nu întârziați, că pierdeți biletele.

Intrarea în palat se face pe ușa din partea stângă cum stați cu fața la palat. Vă strecurați cu dibăcie prin marea de asiatici care pozează ca autiștii în toate direcțiile, ca să aibă material de pus pe facebook și intrați în hol. Imediat pe stânga sunt toaletele, pe cea pentru doamne o recunoașteți imediat după coada impresionantă, apoi pe drepta e garderoba, care este gratuită. Garderoba o puteți folosi și dacă doriți de exemplu să vizitați doar grădinile, care sunt gratuite. Puteți lua doar o sticlă de apă și să lăsați aici rucsacurile cu tot harnașamentul, absolut gratuit. După garderobă, cotiți la dreapta și ajungeți la porțile de intrare. După intrare vi se vor da audioguide-uri. Acestea intră în costul biletului și atenție că atât la Schonbrunn, cât și la Hofburg, au audioguide-uri în limba română. Deci, când vă întreabă domnișoara cea drăguță ce limbă doriți, cereți cu încredere limba română. Dacă ați optat pentru turul lung, nu rătăciți biletele imediat după ce ați intrat. După primele 20 de camere, când se încheie turul scurt, vi se vor cere din nou biletele pentru a trece mai departe la următoarele 20. Ca idee, turul lung durează cam o oră, dar nu vă grăbește nimeni, puteți sta și o oră jumătate. Nu voi insista aspra frumuseții palatului, a ornamentelor deosebite, ci vă invit să le descoperiți singuri. Faptul că nu este tur ghidat, ci cu audioguide, are anumite avantaje: permite fiecăruia să meargă în ritmul său, puteți asculta explicația din nou etc.

După vizitarea palatului treceți la grădini. Grădinile se vizitează gratuit. Deci, chiar dacă nu aveți bilet pentru palat, puteți intra liniștiți în grădini. Intrarea în grădini se face prin partea dreaptă cum stați cu fața la palat (exact lângă palat, în dreapta e poarta). Dacă vizitarea palatului durează o oră, vizitarea grădinilor durează 3,4 ore, cât vrea fiecare și cât îl țin picioarele. Pentru a vă ghida în grădini, de la pavilionul unde se vând biletele de intrare se poate lua gratuit o hartă cu grădinile. În grădini, aleile sunt acoperite cu pietriș, deci încălțați-vă cu adidași sau alți pantofi sport închiși, nu sandale, că luați pietricele la șoșoni (am văzut anul ăsta o arăboaică cu sandale cu toc de 10, că doar știa fata că merge la palatul imperial și a vrut probabil să fie elegantă).

Chiar în spatele palatului se întinde grand partere, o grădină splendidă cu aranjamente florale. După aceasta se vede fântâna lui Neptun și chiar în spate pavilionul Gloriette sus pe deal. Se spune că împărătesei Maria Tereza îi plăcea să meargă la Gloriette să admire Viena de la înălțime. Doar că, fiind foarte grasă, nu se deplasa pe jos, ci trebuia să fie cărată cu lectica de către 6 servitori, probabil nu aceeași la dus și la întors, că făceau săracii discopatie. În grădină sunt mai multe obiective de vizitat: pe stânga cum stați cu fața la Gloriette sunt orangeria și grădina privată a prințului Rudolf (chiar în laterala palatului), apoi obeliscul și ruinele romane. Ruinele romane sunt false, nu sunt de pe vremea romanilor, dar Maria Tereza și-a dorit să aibă și ea în grădina palatului așa ceva, probabil ca să fie mai cu moț ca Versailles. În partea dreaptă, cum stați cu fața la Gloriette este grădina de trandafiri, lacul cu nuferi roșii, galbeni și albi și alte obiective care se plătesc separat sau în cadrul unui bilet combinat: labirintul, zoo, sera. Noi n-am vizitat nici unul dintre acestea. Din loc, în loc pe alei sunt fântăni arteziene, statui, am găsit chiar și un ceas solar. Copacii sunt tunși după un șablon anume. Toaletele în grădină arată ca niște chioșcuri verzi, se găsesc la capetele aleilor mari și sunt cu plată (50 de cenți), automate (adică bagi bănuțul și se deschide ușa) și foarte curate.

Există și un fel de trăsură mai mare, cam ca un vagon de trenuleț, care vă plimbă (contra cost evident) prin grădini.

Un obiectiv aparte este fântâna lui Neptun, care este imensă și foarte frumoasă. O perspectivă interesantă asupra palatului o aveți dacă mergeți chiar în spatele fântânii (la coada calului). Se poate obține o poză interesantă a palatului prin perdeaua de apă, dar atenție cum bate vântul, pentru că vă poate umple obiectivul camerei foto cu apă și aveți după aceea ce șterge.

Un alt obiectiv deosebit este pavilionul Gloriette. Vă recomand să urcați dealul până la Gloriette, pentru a avea o perspectivă foarte frumoasă asupra Vienei de la înălțime. Se poate urca chiar și sus, pe pavilion, cu un lift, contra unei taxe. În pavilion există un restaurant cu o terasă frumoasă în spate. Aici am mâncat un Apfel Strudel (ștrudel de mere) cu sos de vanilie foarte bun.

Un pont pentru cei care iubesc ciocolata: pe una din laturile grădinii, lângă sere, chiar la poarta de ieșire în stradă se găsește un magazin Lindt. Aici, dacă sunteți dependenți de ciocolată, așa ca mine, atunci lăsați cardul, portmoneul și alte mijloace de plată pe mâini sigure, altfel riscați serios să le goliți. Deși nu sunt exagerat de scumpe, au atâtea și atâtea sortimente... offf, a trebuit să aleg și n-a fost deloc ușor. Prezentarea este de asemenea de excepție.

Muzeul caleștilor se găsește în afara grădinilor, în partea dreaptă cum stai cu fața la palat. Intrarea se plătește separat. Mie mi s-a părut interesant, n-am văzut niciodată atâtea trăsuri și calești, de diverse mărimi și forme, din diverse epoci. Aici atenție, exponatele sunt protejate cu niște emițătoare de raze infraroșii, ca să nu te apropii și să le atingi. Eu n-am văzut emițătoarele, doar am auzit că s-a declanșat alarma la un moment dat. Om cuminte și instruit am înțepenit acolo unde eram, așteptând să văd ce se întâmplă. Eram puțini vizitatori în muzeu. Până la urmă a venit un paznic care mi-a spus zâmbind (austriecii sunt întotdeauna zâmbitori și drăguți): „Doamnă, faceți vă rog un pas în spate. ” Eu declanșasem alarma, deoarece, chioară fiind, m-am apropiat prea mult ca să văd mai bine. Și nici nu mă dădeam la o parte, nesimțindu-mă cu nimic vinovată. Așa că păstrați distanța.

O atracție mai deosebită la Schonbrunn este o vizită la brutăria regală de la Cafe Residenz (cum stai cu fața la palat este pe laterala stângă). Aici puteți asista la un spectacol în care vedeți cum se fabrică ștrudelul cu mere, cum se întinde foaia, rețete tradiționale etc. și la sfârșit vi se dă și să gustați. Noi n-am fost, mi s-a părut destul de scump și la niciuna dintre vizite nu s-a înscris în timp.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de RoxanaGRS in 13.09.17 13:35:51
Validat / Publicat: 13.09.17 18:41:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA. A mai fost în/la: Salzburg, ZugspitzArena

VIZUALIZĂRI: 7653 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoxanaGRS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Palatul Schonbrunn, încă nu e foarte aglomerat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.09.17 18:41:23]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[13.09.17 19:53:38]
»

@RoxanaGRS:

Gradinile, aleile, grand partere, arhitectura castelului wunderschön!

Superbe. Schönbrunn este emblematic pentru Viena, loc atat de drag si mie.

Articolul tau - wunderschön - minunat!

Apreciat pe merit drept MG. Articol cu detalii si explicatii cu care poti incepe o documentare, continua o vizita si sa folosesti la maximum timpul petrecut la aceasta destinatie.

Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE
[13.09.17 21:44:17]
»

@RoxanaGRS: Mulțumesc pentru remember.

Anul 1993 a fost pentru mine anul vizitei în Viena și împrejurimi, inclusiv Schönbrunn care mi-a plăcut foarte mult și văzând pozele acum îmi amintesc oarecum de grădinile Versailles cu amintiri mult mai proaspete din acest an.Dar amintirile din 1993 sînt la fel de proaspete pentru mine,parcă a fost acum..

Un articol nu ar mai fi posibil acum după 24 de ani, fotografiile ar fi în alb-negru (am găsit doar film alb-negru în magazine înainte de excursie) iar web m-ar spânzura pe loc din cauza vechimii fără avertismente înainte

Felicitări pentru excursie fotografii și articol

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatna
[14.09.17 08:39:35]
»

@RoxanaGRS: Felicitări pentru articol.

Am vizitat palatul Schonbrun în 2014, ne-a plăcut foarte mult.

Noi am intrat pe domeniul castelului prin spate, am ajuns mai întâi la Gloriette. De sus gradinile castelului arătau splendid.

Apoi am coborât și le-am admirat și de aproape.

Palatul este o adevărată bijuterie arhitecturală.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRSAUTOR REVIEW
[14.09.17 10:45:35]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc. Și eu consider Schonbrunn-ul minunat și, chiar dacă nu mai intru în palat (pentru că l-am mai văzut), măcar pentru o plimbare în grădini și un Apfel Strudel cu sos de vanilie la Gloriette tot trec pe acolo. A, și pentru magazinul Lindt bineînțeles. Ce drăguți vienezii că au lăsat parcul la liber...

RoxanaGRSAUTOR REVIEW
[14.09.17 10:49:03]
»

@AZE: Mă bucur că ți-am trezit amintiri plăcute și mulțumesc mult pentru vizită și vot.

La fel și tu mi-ai trezit amintiri plăcute, o mare nostalgie și dor, când am urmărit articolele tale despre excursia la Paris, pe care l-am vizitat demult tare, în 1990, și de atunci îmi tot doresc să revin, dar din păcate e din ce în ce mai dificil. Dar cine știe, când îți dorești ceva mult de tot...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RoxanaGRSAUTOR REVIEW
[14.09.17 10:53:05]
»

@zlatna: Uite, de intrarea din spate dinspre Gloriette nu știam. O știam pe cea de lângă sere, unde e magazinul de ciocolată, că așa l-am descoperit, și bineînțeles pe cea de pe poarta principală.

Într-adevăr perspectiva de sus de la Gloriette este foarte frumoasă. Nu degeaba mergea Maria Tereza acolo .

Mulțumesc pentru vizită și vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[14.09.17 15:32:09]
»

Și mie mi-au lucit ochișorii prin acel Palat și prin parc. Este impresionant!

Felicitări pentru articol, votat cu mare plăcere!

RoxanaGRSAUTOR REVIEW
[14.09.17 15:37:15]
»

@Yersinia pestis: Am uitat să precizez în articol: au și bere la Gloriette și e buuună și recee! Marfă austriacă adevărată. Dar cred că știai...

Halbe în formă de ciubotă în schimb n-au. Mai au de învățat .

Mulțumesc pentru vizită și vot.

mishu
[15.09.17 16:09:23]
»

@RoxanaGRS: Palatul Schonbrunn mi se pare emblematic pentru Viena, astfel incat in 3 din cele 4 vizite ale mele in Viena am ajuns si la acest palat de doua ori vara o data iarna. Prima data am urcat la Gloriette parcurgand tot parcul precum si panta pana acolo pe o caldura semnificativa si cu limba de un cot dar privelistea asupra orasului a facut tot efortul. A doua oara am luat trenuletul, a fost mult mai odihnitor. A treia oara, nu am mai ajuns sus deoarece iarna nu circula trenuletul , in schimb am vazut muzeul calestilor unde apropo si eu am declansat o alarma , si am ajuns si la demonstratia pregatirii placintei cu mere unde am fost si ajutor de bucatar pentru ca m-a luat gura pe dinainte.

Gradina zoologica am vizitat-o iarna si imi inchipui cum este vara.

Este un loc in care poti petrece linistit o zi intreaga fara sa spui ca ai vazut tot.

Felicitari, un articol minunat, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, mishu, RoxanaGRS, Yersinia Pestis, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Schonbrunn:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085810899734497 sec
    ecranul dvs: 1 x 1