ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 nopți
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 29 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 5 MIN

Hotel Bylis Tirana Albania

TIPĂREȘTE

Pentru prima oară în Albania - în tranzit, nu ca destinație principală a concediului nostru.

Spun de la început că am avut o senzație de nesiguranță, de teamă, de alertă permanentă încă de când am intrat pe teritoriul albanez. Și nu știu dacă și-au făcut efectul imaginile rămase în subconștient din filme, poveștile despre mafia albaneză sau reportajele / documentarele despre localnici... ori efectiv m-a indispus foarte tare de agresivitatea țiganilor și cerșetorilor de la semafoare.

Am trecut granița din Muntenegru în Albania așteptând într-o coloană destul de mare. Nu ne-au fost controlate pașapoartele, au notat nr. mașinii și nr. de persoane. Înspre Tirana am întâmpinat probleme cu traficul aglomerat și cu felul agresiv, neatent de a conduce al localnicilor.

Am ajuns spre după-amiază la Hotel Bylis - unde camerele erau rezervate pe un site specializat. După ce văzusem pe traseu, mă bucuram că hotelul se află în centrul capitalei. Da, in centru... pe o străduță lăturalnică, între blocuri cenușii de 4 etaje și case/garaje dărăpănate.

Hotelul nu are loc pentru parcarea auto. Recepționerul ne-a îndrumat spre cea mai apropiată, cu plată, la 150 m de cazare. Am lăsat cu teamă mașinile acolo - deși am văzut că aveau camere de luat vederi (nu mă așteptam să și funcționeze). Am plătit 300 leke / auto / noapte, cu condiția să le luăm a doua zi, până în ora 10. (Le puteam lăsa în continuare, și după ora stabilită, pentru 100 leke/oră).

Check-in - la recepție, la mezaninul hotelului (care avea 2 etaje). Am urcat câteva trepte din lateralul imobilului și am intrat. Afară foarte cald, în hotel - căldură și mai mare și miros închis. Erau pregătite camerele rezervate și totul a mers destul de simplu.

Wi-fi mergea bine. (În Albania netul e mai ieftin decât în Serbia sau Muntenegru, 1 MB = 3,54 EURO).

Pe interior hotelul arăta foarte bine, parcă în contradicție cu tot cartierul și cu toate imaginile pe care le văzusem până atunci prin capitală.

La parter - un bar cu câteva mese în interior și două afară. La mezanin, unde era recepția, se servea și micul dejun. Camerele erau la etajul 1 și la etajul 2.

Familia mea - 2+2 - a optat pentru o cameră mai mare - confort double room - unde am avut un pat matrimonial și o canapea extensibilă, balcon cochet cu vedere la... streașina vecinului și curtea înterioară plină de boscheți a acestuia.

În cameră arăta mult mai bine decât ne așteptam, cearceafuri impecabile, curățenie, spațiu generos, masă cu scaune tapițate, albe, TV, comodă, șifonier, AC, telefon, baie cu cabină de duș, produse de igienă personală și prosoape imaculate. Chiar frumos!

Seara și dimineața ne-am plimbat prin centru, pe lângă Piața Skendenberg. Erau polițiști în intersecții și în apropiere de trecerile de pietoni care dirijau circulația cu paleta. (Nu aveau nici pe departe eleganța și prestanța celor de la noi)

Prețurile sunt ceva mai mici decât în România. Se poate plăti cu leke, cu euro și în magazinele/restaurantele mari cu cardul. Nu am întânit persoane cu care să putem vorbi în engleză.

În Piața Skendenberg - pe una din laturi sunt numeroase restaurante, în mod special pescărești, grecești, o piață agroalimentară, baruri și terase, magazine de suveniruri. Pe celelalte laturi se găsesc instituții importante ale statului (Ministerul Infrastructurii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Banca Națională, Opera, etc) și Muzeul Național de Istorie.

Această piață este, de fapt, un platou imens, bombat (probabil pentru a se scurge apa în părți). Moscheea, turnul cu ceas, statuia imensă - reprezentându-l pe eroul național Gjergj Kastrioti Skënderbeu... toate acestea contrastează cu blocurile cenușii, comuniste și cu mizeria de pe străzile lăturalnice. Ce mi-a plăcut mie personal este faptul că spațiul verde care înconjura piața era unul tematic- cu plante medicinale, cu arbuști și pomi fructiferi. O plimbare pe aceste alei cu miresme de lavandă, busuioc, mentă, rozmarin, sovârv m-a încărcat cu energie pozitivă.

Revenind la detalii despre Hotelul Bylis, ar trebui să spun că este un hotel care merită, totuși, având în vedere raportul calitate/preț. Personalul este foarte amabil, cu zâmbetul pe buze, gata să vină în întâmpinarea nevoilor noastre.

Micul dejun a fost inclus în prețul camerei, tip bufet, constând în: șuncă presată feliată, cașcaval, brânză, oua fierte, produse de patiserie, unt, dulceață, cafea, suc, apă și fructe. Clasic. Curat. Destul.

Am plecat din Tirana cu puțin înainte de prânz, către Macedonia- unde ne opream mai întâi la Lacul Ohrid. La marginea capitalei albaneze am văzut câteva cartiere luxoase - White Houses, Rolling Hills, Long Hill - în apropiere de WAT (World Academy of Tirana).

Dacă mergeți pe acest traseu, spre Elhasan, ar trebui să știți că autostrada nu este finalizată și google maps/waze nu erau la curent cu toate lucrările - așa că ne-am luat după indicatoarele lor. Pentru alte detalii vă aștept în mesaj privat.

Sper să vă fie utile experiențele noastre împărtășite aici și vă doresc

vacanțe frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de silvia tudoran in 22.08.17 08:28:38
Validat / Publicat: 22.08.17 09:48:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA.

VIZUALIZĂRI: 1769 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (silvia tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 imagine din centru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13000 PMA (din 10 voturi)
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 29.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    4 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [22.08.17 09:44:14]
    »

    Mutat în rubrica "Bylis Hotel, TIRANA" (nou-creată pe sait)

    --

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    silvia tudoranAUTOR REVIEW
    [22.08.17 10:37:47]
    »

    @webmasterX: da, da, e f bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [22.08.17 11:22:38]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Costi
    [22.08.17 13:11:52]
    »

    @silvia tudoran:

    Aceeași senzație de insecuritate a avut-o și soția mea, dar s-a adaptat repede, pentru că multe lucruri ne aduceau aminte de cum e pe la noi. Și la noi sunt destule hoteluri sau pensiuni foarte drăguțe și curate, totul până la poartă, că dincolo de gard e plin de gunoaie și praf sau noroi, după anotimp.

    Din păcate nu am apucat să scriu un review despre Tirana, am scris doar despre Hotelul Baron, unde am stat și unde ne-a plăcut foarte mult.

    Oricum, Albania este o experiență ce merită trăită din plin. Sunt convins că nu regreți că ai trecut pe-acolo, dimpotrivă, stând și gândindu-te mai mult, parcă regreți că nu ai stat mai mult. Nu-i așa?

    În rest, aș avea câteva precizări de făcut:

    - moscheea din poza P20 este cea mai importantă moschee din Albania, declarată „monument cultural istoric”. Se numește Xhamia e Et'hem Beut, adică „geamia beiului Ethem”. Ethem era strănepotul lui Soliman Pașa. Interesant este faptul că a scăpat de la distrugere în timpul comunismului, când a fost închisă. Am vizitat-o și în interior, are niște fresce interesante. Așa cum ai făcut poza, aveai Turnul cu ceas, din poza anterioară, în stânga.

    - Clădirea din poza P21, situată tot în marea piață Sheshi Skënderbej, ca și moscheea, este Muzeul Național de Istorie. Fresca datează din epoca comunistă.

    Ai văzut piramida lui Enver Hodja? Sau, mai pe românește, Enver Hogea, așa cum scriu și frații noștri aromâni pe wikipedia în dialectul macedoromân (aromân): roa-rup.wikipedia.org/wiki/Enver_Hogea.

    Călătorii frumoase să ai mereu!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    silvia tudoran

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052160024642944 sec
    ecranul dvs: 1 x 1