ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O plimbare în Rotterdam

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vreți să știți cum arată programul unei zile dintr-un circuit lung, aproape de finalul său, când obiectivele de bază au fost atinse și când - încărcați cu fotografii și cu impresii proaspete, grăbind spre casă - nu vrem totuși să trecem prin mari orașe sau pe lângă renumite atracții turistice ca acceleratul prin gară? Amintind că fac referire la circuitul "Marea Britanie - 20 zile, autocar" la care am participat anul trecut, prezint în rezumat una dintre zilele petrecute pe continent, după încheierea vizitelor în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

La 24 august 2016, treziți de cu zori, după ce am luat micul dejun la Best Western County House - Brussels am pornit spre Waterloo - locul memorabilei bătălii în care armata lui Napoleon a suferit cea mai grea înfrângere. Am ajuns acolo atât de devreme încât muzeele nici nu se deschiseseră, noi trebuind să mai pierdem ceva timp așteptând. Ce am făcut și ce am văzut la Waterloo am povestit deja. Nu mai revin. Din nou în autocar, din nou la drum, de astă dată înspre nordul capitalei belgiene. Cum nu puteam rata Platoul Haysel cu renumitele sale atracții - Atomium și MiniEuropa, i-am dedicat și lui câteva prețioase momente. Dacă era după mine…, puteam face abstracție de acest obiectiv. Despre Rotterdam - un oraș minunat, în care regret că nu am avut mai mult timp la dispoziție, voi încerca să povestesc în cele ce urmează. N-am rămas în Rotterdam decât două ore, mult prea puțin pentru cel mai mare port european, un oraș modern în care ai dori oricând să te întorci. Dar, cum turistului de circuit îi stă bine cu drumul lung - cu popasuri multe, firește - nu puteam să nu ne abatem la Delft pentru porțelanurile de la Royal Delft Shop, apoi la Haga pentru a vedea The World Peace Flame și - exterior - Tribunalul Internațional. Cu atâtea locuri interesante, cu atâtea obiective de văzut sau de vizitat, se înțelege că noaptea ne-a prins tot în autocar, pe drumul spre Amsterdam care ne aștepta pentru cazare la Park Plaza Hotel - Amsterdam Airport.

Cum suportă fiecare un maraton ca acesta… e problema lui. Când te angajezi la așa ceva trebuie să știi la ce să te aștepți. În ceea ce mă privește, obișnuită cu astfel de călătorii, mă adaptez din mers și chiar dacă mai există anumite aspecte care nu-mi sunt pe plac, păstrez doar amintirile frumoase și… o sumedenie de fotografii. Acesta este motivul pentru care - fără pretenția de a crea un minighid - vreau să spun câteva cuvinte despre Rotterdam, orașul care a reușit să mă fascineze în cele doar două ore în care i-am fost oaspete.

Încă de la intrarea în oraș privirile mi-au fost atrase de clădiri înalte, de șosele foarte bune, dar mai ales de canale cu vaporașe și de numeroase poduri. Autocarul ne-a lăsat undeva, aproape de locul în care brațul râului Nieuwe Maas se rotunjește într-un cot care îmbrățișează o peninsulă brăzdată de drumuri, canale și poduri. Conduși de ghid, am ajuns în Schouwburgerplein - centrul orașului - care nu poate decât să uimească pe cineva care nu a mai fost acolo niciodată. Mai întâi de toate trebuie să spun că Rotterdam, astăzi al zecelea port ca mărime din lume și cel mai mare port de mărfuri al Europei, oraș aflat pe malurile râului Nieuwe Maas, a fost distrus aproape în întregime de bombardamentele germane în timpul celui de-al doilea război mondial. Orașul reconstruit ulterior într-un stil foarte modern, nonconformist, uimește pe vizitatorii care nu vor vedea aici construcții vechi. Îmi face plăcere să menționez ceea ce ne-a spus ghidul în plimbarea noastră în grup și anume că Rotterdam este un oraș înfrățit între altele și cu Constanța, portul românesc de la Marea Neagră.

Pentru că timpul rezervat plimbării în Rotterdam era atât de scurt, abia am așteptat ca ghidul să-și termine pledoaria și să ne indice locul în care urma să ne reîntâlnim pentru a pleca mai departe. Eram lângă Markthal - o mare clădire rezidențială și comercială situată între străzile Binnenrotte, Hoogstraat și Blaak - un complex care găzduiește 228 de apartamente și mii de metri pătrați de spații comerciale și de catering. De asemenea, pe patru etaje, acolo există și o parcare auto - cea mai mare din centrul orașului - despre care ni s-a spus că poate cuprinde peste 1000 de autoturisme.

Markthal - clădirea arcuită, în formă de potcoavă, construită din sticlă și piatră naturală gri - a atras pe majoritatea membrilor grupului nostru mai ales pentru shoping. Nu mă interesau cumpărăturile, așa încât am plecat singură să dau un ocol pieței și apoi, în timpul rămas, să încerc să ajung pe malul râului și la Podul Erasmus.

Înconjurată de clădiri moderne, mi-a atras atenția turla unei biserici. Știam că în Rotterdam nu au supraviețuit războiului clădiri vechi, de aceea edificiul mi-a stârnit curiozitatea. M-am apropiat și am fotografiat Sint-Laurenskerk - biserica protestantă, singura rămășiță a orașului medieval Rotterdam. Acasă m-am documentat și am aflat în plus că biserica inițială a fost construită în perioada 1449-1525 și a fost prima clădire din piatră înălțată în Rotterdam. Puternic avariată în cel de-al doilea război mondial, biserica a intrat în planul de demolare și reconstruire a zonei, dar Regina Wilhelmina s-a opus demolării și a cerut restaurarea ei. După 16 ani (1952-1968) de muncă laborioasă, Sint-Laurenskerk arată bine și... foarte diferit față de construcțiile din jur.

Kijk Kubus - casele cubice înclinate, colorate în galben și gri, multe la număr, își datorează existența ideilor creatoare ale arhitectului Piet Blom. El a înclinat cubul unei case obișnuite la 45 de grade și l-a fixat pe un stâlp. Grupate, lipite unele de altele, aceste îngemănări ciudate de elememte arhitectonice vor să sugereze "un sat în interiorul unui oraș, unde fiecare casă reprezintă un copac, iar toate casele împreună, o pădure."

Cine vrea să le vadă le găsește cu ușurință, ele fiind situate pe strada Overblaak, chiar deasupra stației de metrou Blaak. Sunt 38 de case cubice mici și două mari. Cele mici sunt vândute sau închiriate ca spații de locuit, iar cele mari stau mai mult goale din cauza chiriilor exorbitante pretinse unor firme. Cei care vor să vadă cum arată în interior o astfel de locuință, pot afla că unul dintre aceste apartamente este muzeu, deci poate fi vizitat de oricine. Eu nu am fost acolo, dar din spusele ghidului, apoi din pozele pe care le-am văzut pe internet, pot informa că un astfel de apartament se întinde pe trei etaje cu living și bucătărie deschisă la primul nivel, cu două dormitoare și baie la cel de-al doilea și cu o mansardă piramidală, cu trei fețe, la ultimul nivel. Înclinarea pereților face ca un sfert din suprafața totală a apartamentului să fie de neutilizat.

Am trecut pe sub casele cuburi, chiar am urcat pe scările lor, am ajuns pe terasa unui restaurant situat sub cuburi, cu vedere la Oudehaven, apoi am continuat până la malul râului, lângă Willemsbrug - podul care poartă numele regelui Willem III al Olandei, relativ nou (1981), de culoare roșie, situat în amonte de Podul Erasmus. Voiam să mă apropii cât mai mult de Erasmusbrug - cel mai renumit pod din Rotterdam, de aceea am continuat pe faleza însemnată pe hărți cu numele Boompjeskade, pe lângă Vlaagen Museum - Muzeul steagurilor - o expoziție în aer liber cu nenumărate steaguri arborate pe catarge înalte.

Erasmusbrug - vopsit albastru, cel de-al doilea pod din centrul orașului poartă numele lui Erasmus, un teolog născut în Rotterdam, unul din cei mai însemnați umaniști din perioada Renașterii și Reformei din sec. XV-XVI. Acest pod a fost construit în 1996, iar în primii ani de la finalizarea sa era una dintre cele mai mari atracții ale orașului. Ulterior am aflat că remarcând faptul că podul este excesiv fotografiat, proiectantul său - Ben van Berkel - a solicitat drepturi de autor. Era probabil vremea în care aparatele foto digitale se înmulțiseră peste măsură, iar turiștii care - în zelul lor - fotografiau orice, au fost încântați că pot poza un pod atât de frumos.

Cu ochii pe ceas, intenționam să-mi închei micul circuit solo luând-o la dreapta, pe Schiedamsedijk, până la Maritiem Museum, apoi din nou la dreapta, până la Markthal, locul de întâlnire cu ceilalți.

N-am avut timp să vizitez Maritiem Museum Rotterdam care este un muzeu cu adevărat mare. Fondat în 1874 având ca bază colecția prințului Henry, muzeul adăpostește acum peste 850.000 de obiecte care vorbesc despre cele șase secole de istorie maritimă a Olandei. Fugitiv, am văzut totuși exponatele în aer liber de la muzeu: câteva nave și macarale portuare foarte vechi, dar funcționale și acum, un far, un ponton, remorchere cu abur, barja Hasselter aak Annigje - o navă mai veche de 100 de ani și altele pe care nu le mai rețin. Vizitatorii pot urca pe navele expuse aici și pot studia îndeaproape ceea ce-i interesează, dar... nu era cazul meu. Eu nu aveam nici timp și nici un interes accentuat pentru marină.

Pentru că trecuseră ceasurile amiezei, căldura era în toi, asfaltul încins și eu de asemenea. Îmi doream un fresh de portocale care să-mi redea puterile. L-am găsit de îndată la o terasă din drumul meu. Am plătit și am plecat cu el în paharul de plastic. M-am așezat mai apoi la o masă, la o altă terasă, mai aproape de locul nostru de întâlnire, dar am fost alungată. La acea terasă, atunci, nu era nici un consumator. Am stat la gânduri dacă să vă spun sau nu și acest amănunt, dar până la urmă mi-am zis că poate e bine să știți.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 20.08.17 08:32:37
Validat / Publicat: 20.08.17 09:50:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 5710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Rotterdam - Kijk Kubus, casele cubice înclinate, un simbol al orașului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[20.08.17 09:32:00]
»

@webmaster: Vă rog atașați

https://www.youtube.com/watch?v=e4iAMQS_tbg

Mulțumesc!

webmasterX
[20.08.17 09:47:44]
»

@iulianic: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Mihai18
[20.08.17 14:27:04]
»

Roterdam - o destinație interesantă și reviewul cât și fotografiile nu au cum să nu placă.

Construcțiile din acest oraș, o expresie a genului futurist, impresionează pe oricine. Este reconstruit după al 2-lea război mondial și a fost normal să fie alese concepții arhitecturale moderne, care surprind și încântă turiștii.

Eu nu am vizitat Roterdam, am ales Amsterdam și Haga dar fotografiile postate la acest review îmi permit să fac o comparație între Roterdam și Amsterdam, aceste orașe fiind vizitate de mine de 2 ori, în total 10 zile.

Părerea mea.

Ca să simți cu adevărat că ai fost în Olanda, atunci alege Amsterdam și neapărat o plimbare cu vaporașul pe canalele sale care pentru început îți oferă o imagine de ansamblul a orașului, cu condiția să ai un ghid bun și noi am avut. Lungimea canalelor din Amsterdam este aproximativ egală cu distanța Buc. -Iași și firesc depășește lungimea canalelor din Veneția.

În Amsterdam stilul arhitectural este cel clasic, specific Olandei adevărate, tradiționale.

Aceste argumente despre Amsterdam nu reduc valoarea Roterdamului, ambele sunt frumoase, dar în felul lor și nicidecum asemănătoare. Cred că @ Radu Tudoran ar putea să ne spună mai mult.

Dv. ați scris un review interesant. Prin descrierea orașului ați suplinit ce eu nu am reușit să vizitez și vă mulțumesc.

Costi
[20.08.17 16:38:42]
»

Nu știu dacă, înainte să ajungi la Rotterdam, ai citit review-ul meu, Clădirile ciudate ale Rotterdamului (primul pe AFA despre acest oraș), scris de mine după vizita acolo, în 2009 (dacă l-ai citit, mulțumesc pentru lectură), dar remarc o similitudine pronunțată în ce privește impresia generală asupra orașului.

După părerea mea, adjectivele cele mai potrivite pentru Rotterdam sunt ciudat și nonconformist. Se pare că (întâmplător sau nu) ești de acord cu mine.

Chiar și multe din poze sunt foarte asemănătoare, de exemplu, P19 de la tine și P32 de la mine. Asta înseamnă că, fie avem același mod de a privi lucrurile, fie acestea sunt, cu adevărat, cele mai semnificative și demne de luat în seamă.

Păcat că nu ai avut timp să urci și în Euromast, ai fi avut parte de senzații tari!

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[20.08.17 19:01:05]
»

@iulianic: mă bucur că ai ajuns în Rotterdam, orașul ce pare o bucățică ruptă din Manhattan, eu l-am descris într-un articol mai vechi ca un catalog de vise arhitecturale. Ce-l deosebește categoric de celelalte orașe olandeze e arhitectura uimitoare, îndrazneață, buzunarele clasice rămase, sunt mai ascunse... imediat ce pui piciorul în Rotterdam Centraal, te înghite clădirea nouă a gării deschisă în 2014, cu un acoperiș diagonal și înclinat, ce seamănă cu falca unui rechin. Markthal, e una din cele mai noi piese arhitecturale din centrul orașului, o operă de artă. Creativitatea arhitecturală apare și în alte zone ale orașului, mereu dai de o clădire ciudată, de un pod artistic, de o sculptură trăznită, de o casă unde zici că e imposibil să locuiesti. In cartierul de sud clădirea mea favorită e De Rotterdam, un colos cu trei turnuri, o imagine suprarealistă, vizibilă dinspre podul Erasmus. Muzeul Boymans -van Beuningen din oraș este unul din obiectivele culturale de top ale Olandei, cu multe opere de artă clasice și moderne, desigur e nevoie de mai mult timp pentru a vizita Rotterdamul, un oraș deschis ideilor îndraznețe.

iulianicAUTOR REVIEW
[20.08.17 19:55:57]
»

@Mihai18: Într-adevăr, Rotterdam este o destinație foarte interesantă. Dar, pentru a ajunge în toate zonele lui de interes turistic trebuie să ai la dispoziție mai multe zile. Ceea ce am făcut noi nu se poate numi vizită. Noi ne întorceam dintr-un circuit mai lung, eram în drum spre țară, iar la Rotterdam am făcut doar un popas. Un popas de numai două ore. La Amsterdam am dormit o noapte, apoi am rămas o zi întreagă. Tot puțin pentru o mare capitală, dar am avut timp pentru o plimbare cu vaporașul pe canale, apoi pentru vizite la câteva muzee centrale.

Să fac o comparație între Rotterdam și Amsterdam? Greu! Ambele sunt frumoase în felul lor, ambele au canale și poduri. Arhitectura este cea care le deosebește.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[20.08.17 20:16:59]
»

@Costi: Nu am citit cele două articole atunci când au fost scrise pentru că pe vremea aceea eu nu activam pe AFA. Nu le-am citit nici înainte de a pleca în circuitul de anul trecut pentru că nu am avut atâta timp încât să fac documentare prealabilă și pentru orașele în care doar poposeam.

Astăzi însă le-am citit cu mare plăcere și îți mulțumesc pentru sugestie. Și, da, remarc și eu cu bucurie că împărtășim aceleași impresii despre orașul Rotterdam. De altfel, trebuie să-ți spun că majoritatea colegilor mei de călătorie au fost de părere că Rotterdam este un oraș cum nu e altul. Ciudat, nonconformist, futurist… cum vrem să-i spunem. Spre rușinea mea trebuie să-ți mărturisesc faptul că până a le vedea, nici măcar nu auzisem de casele cubice. Am fost literalmente uluită de asemenea idee. Cum crezi că mă puteam înfunda într-un hipermarket căutând chilipituri când eu aveam numai două ore de stat în acest oraș surprinzător? De aceea am plecat singură la plimbare. Dar ce puteam face în două ore? Doar un pătrățel din toată aria de atracții.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[20.08.17 20:30:19]
»

@mireille: Mulțumesc pentru ecou!

Regret că încă nu am găsit un circuit complet Olanda. Țara aceasta și orașele ei – atât cât am reușit eu să văd până în prezent – are foarte multe de arătat turistului curios. Și când spun asta nu mă refer doar la mori de vânt, canale și poduri, definitorii pentru Olanda, ci și la arhitectura ei atât de diferită – tradițională, dar și ultramodernă – precum și la muzee. Poate că în viitor agențiile turistice românești se vor orienta și spre Olanda ca destinație în sine, sau poate că viitorul îmi va aranja și mie treburile mai bine încât să pot călători pe cont propriu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kmy
[01.09.17 06:40:56]
»

Am fost in Benelux de mai multe ori, dar Roterdamul nu l-am vizitat. Citind impresiile tale si celelalte ecouri am hotarat ca trebuie sa merg neaparat si acolo.

Casele cubice înclinate, colorate în galben și gri m-au impresionat si asta mi-a accentuat hotararea de a bifa si aceste atractii pe lista preferintelor mele.

Multumim pentru review-urile tale bine documentate si interesante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, kmy, Mihai18, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rotterdam şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.27034711837769 sec
    ecranul dvs: 1 x 1