79824 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Siracuza și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
28.07.2017
DE
Avatar irinad
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Târgoviște
înscris/ă în 02.05.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
60 euro
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: -

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Noto, un oraş sicilian de notorietate barocă


   Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
  Urmare de aici

  Recunosc că înainte de a pleca în Sicilia, nu ştiam mare lucru despre Noto. De fapt, îmi trecuse așa pe la ureche că ar fi celebru pentru îngheţata (gelato) care s-ar produce acolo şi cam atât. Apoi, când am început să mă documentez, am avut una dintre cele mai frumoase surprize descoperind un oraş plin de farmec, cu un centru vechi cu construcţii superbe, de arhitectură barocă, nu degeaba fiind inclus în patrimoniul UNESCO încă din anul 2002, împreună cu alte oraşe din sud-estul Siciliei, formând împreună așa-numitul Val di Noto. Este vorba de Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Palazzolo, Ragusa, Scicli și reprezintă moștenirea arhitecturală barocă fabuloasă a Siciliei. De aceea, ne-am hotărât să-l trecem negreşit pe lista noastră de excursii, mai cu seamă că era, indiscutabil, o destinaţie abordabilă din Catania.

  Cum am ajuns în Noto

  Noto este situat în sud-estul extrem al Siciliei, mai bine spus, aproape de colţul din dreapta, jos, cum te uiţi pe hartă. Distanţa dintre Catania şi Noto este de 90 km, putând fi parcursă, aproape în întregime, pe autostradă. Autobuzele o străbat în două ore, fiindcă drumul trece prin Siracusa unde fac câteva opriri, în Noto neexistând autogară propriu-zisă, ci doar staţie, căci Noto nu era capăt de linie. Autobuzele merg mai departe către Gela. Stația principală de autobuz din Noto este lângă Giardino Pubblico, la est de centru, în partea de sus a Via Principe di Piemonte. Nici programul autobuzelor nu prevedea curse prea multe, nu era prea încărcat, dimpotrivă, aș zice. Biletul a costat 12,30 €/persoană, am plecat la orele 09,30 cu prima cursă şi ne-am întors în Catania cu cel de orele 16,20, considerând că aveam nevoie de câteva ore bune de hoinăreală prin orașul vechi.

  Ce este Noto și povestea sa

  În zilele noastre, Noto este cu indulgență numit oraș, fiind mai degrabă un orășel în care-și duc viața aproximativ 23.000 de locuitori, amplasat pe malul stâng al râului Asinaro. Nu a fost dintotdeauna așa, deoarece așezarea antică Noto, care se numea pe atunci Netium sau, așa cum facem azi referire la acesta, Noto Antica, era la distanță de circa 13 km sud față de cel prezent, fiind mai întâi o colonie greacă sub influența mai marii Siracusa, apoi un oraș roman. Istoria sa coincide în linii mari cu cea a Siciliei, cea mai mare dezvoltare cunoscând-o după anul 866, în perioada arabă, când devenise capitala unuia dintre cele mai mari trei provincii (emirate) în care stăpânitorii arabi împărțiseră insula. În anul 1091 a fost preluat de normazii contelui Roger I, apoi parcursul istoric s-a suprapus, în general, peste cel al insulei.

  Ceea ce i-a schimbat definitiv locul, dar mai ales, înfățișarea orașului Noto, a fost devastatorul cutremur din anul 1693 în urma căruia Noto Antica a fost aproape nimicit, din acesta nemairămânând decât fragmente de coloane ce pot fi admirate și astăzi. Același cutremur s-a făcut vinovat, practic, și de distrugerea părții de est și sud-est a Siciliei, după care a început reconstrucția din temelie a orașelor în stilul arhitectonic baroc, specific epocii respective. Barocul, caracterizat prin forme convexe și concave, iluzii optice, elipse, geometrii complicate și relații între volume de tipuri și mărimi diferite, exagerare emfatică, culori îndrăznețe și multă retorică arhitecturală și simbolică, a oferit umanității clădiri de-o structură inconfundabilă, adevărate opere de artă.

  În cazul lui Noto, autoritățile vremurilor de atunci au decis ca, pentru siguranță având în vedere valea înșelătoare a râului Asinaro, orașul să fie reconstruit de la zero la distanță de cel vechi, proiectat cu grijă pentru funcționalitate și armonie arhitecturală. Cert este că ceea ce a rezultat, este, realmente, o bijuterie arhitectonică realizată de trei aşi în materie: Giovanni Battista Landolina, Rosario Gagliardi şi Vincenzo Sinatra ce au contribuit la transformarea noului Noto într-o capodoperă a barocului sicilian, nu degeaba numită "Grădina de piatră". Cele mai multe dintre clădiri sunt construite dintr-o piatră relativ moale (tuf vulcanic), care, mângâiate de peste trei sute ani de razele strălucitorului soare sicilian, au căpătat o nuanță spendidă, aurie, ca de miere. Ai impresia că timpul a încremenit şi că ai fost transpus într-o lume apusă, căci centrul istoric este alcătuit aproape integral din palate, bazilici și case care, efectiv, îți iau ochii prin aspectul lor minunat.

  Mai există şi Lido di Noto, acea prelungire turistică de coastă, unde se găsesc mai multe locuri de cazare în hoteluri presărate pe prima linie la mare.

  Ce am văzut

  Principala stradă din Noto, acolo unde se găsesc, printre prăvălii, terase, gelaterii, magazine cu lucruri de firmă, cele mai multe dintre monumentele baroce ale oraşului, este Corso Vittorio Emanuele, care seamănă cu un furnicar fiindcă toţi turiştii, fie că au venit de capul lor, fie în grupuri organizate, o parcurg cu frenezie şi dintr-un capăt, şi din celălalt. Este ca un ax central în jurul căruia se învârte viaţa şi din care pornesc, în sus şi în jos, perpendicular străduţe strâmte şi extrem de pitoreşti. Oraşul este dispus în trepte, înălţimea maximă la care este poziţionat oraşul fiind de 170 metri.

  Am pătruns în oraş, respectiv pe Corso Vittorio Emanuele, prin est, pe Porta Reale sau Porta Ferdinandea sau Porta Nazionale, până la care am străbătut Giardino Pubblico, după ce autobuzul ne lăsase în staţia de alături. Porta Reale a fost construită în 1841 pentru a-l întâmpina pe regele Ferdinand al II-lea, oferind o intrare grandioasă în inima oraşului. E bine de ştiut că principala activitate turistică ce se practică în Noto este, pur şi simplu plimbarea pe uliţele pline de farmec ale oraşului, după care o îngheţată delicioasă, făcută aici este mai mult decât o binecuvântare, aşa că hai la drum!

  Prima dată, pe dreapta, ne-a atras atenţia biserica San Francesco d’Assisi al Immacolata realizată de Gagliardi, aflată la capătul unei scări splendide, largă, dar şi lungă, până la care trebuie să-ţi iei avânt serios ca să intri. Fiind prima dintr-o serie de asemenea clădiri, te impresionează numai la gândul câtă artă înmagazinează aceste edificii. Pe interior este la fel de emoţionantă, măreţia te copleşeşte încă de la primii paşi făcuţi la intrare.

  În continuare, pe aceeași parte, captează atenția biserica și mănăstirea neo-clasică Santissimo Salvatore (a Sfântului Mântuitor) care, la etaj, găzduiește Muzeul Civic (Museo Civico) , restaurat de curând, ce conține obiecte preistorice, ceramică veche grecească și statuete dintr-un sanctuar grec dedicat zeiței Demetra.

  Pe partea stângă a Corso Vittorio Emanuele, dincolo de piaţeta din fața mănăstirii Sfântului Mântuitor, se află Chiesa din Santa Chiara, un alt exemplu reușit de baroc sicilian. Acesta se poate mândri cu o sculptură de secol XVI a Madonei cu Pruncul. Ceea ce mi s-a părut deosebit în Noto, a fost că se putea urca în aproape toate domurile bisericilor contra unei taxe modice, de 2-3 euro/persoană, model pe care l-am regăsit și încercat în Catania.

  La scurtă distanță, drept înainte, a doua piață, Piazza Municipio, ne aduce față în față două dintre clădirile emblematice din Noto: pe stânga, Palazzo Ducezio, iar pe dreapta, catedrala San Nicolo, sau mai simplu, Duomo. Palazzo Ducezio găzduiește primăria, iar într-una din sălile de recepție, o așa-numită Sală a Oglinzilor decorată cu fresce superbe.

  Spendida catedrală San Nicolo se ridică cu mult deasupra cotei străzii, cocoțată în capătul unor scări lungi și anevoioase, fiind rodul muncii mai multor arhitecți ce au ridicat-o în mai multe etape. Fațada este mărginită de două turnuri pătrate, decorate cu pilaștri corintici. În 1996, o parte din catedrală s-a prăbușit în urma unui cutremur, însă, în prezent, a fost restaurată complet după mulți ani în care nu s-a putut vizita. Lângă catedrală poate fi găsit și Palatul Vescovile sau Palatul Episcopal, iar pe stânga catedralei, Palazzo Alfano.

  Revenind din nou pe Corso Vittorio Emanuele, ar mai trebui menționată și chiesa di San Carlo a Corso ce dispune de o grațioasă fațadă concavă, de coloane elegante, mai groase la mijloc, realizate în fiecare dintre cele trei stiluri arhitecturale: ionic, doric, corintic. Și aceasta punea la dispoziție contra sumei de 3 €/persoană un urcuș în spirală în cupola sa octogonală ce poate oferi imagini panoramice spectaculoase.

  Spre capătul Corso Vittorio Emanuele, se ajunge la ultima piață, Piazza XVI Maggio, care pune față în față, chiesa di San Domenico și teatrul Vittorio Emanuele, edificiu construit pe la 1842. Aici este și unicul centru de informații turistice din oraș de la care am primit și noi hartă, pliante și indicații. Chiesa di San Domenico, capodoperă a lui Gagliardi, are o fațadă convexă exuberantă, cu nișe și coloane ce creează un context dramatic de lumini și umbre. Este puțin spus frumoasă, este magnifică. Foarte aproape se află Villetta di Ercole, o vilă mică ce are în fața sa o fântână cu o statuie a lui Hercule, despre care se spune că ar fi o lucrare greacă recuperată din ruinele orașului antic Noto, lucru cu care mai mulți istorici nu sunt de acord.

  Odată ce parcurseserăm integral principala arteră a orașului, am urmat sfatul celor de la punctul info și am luat-o în sus, pentru a străbate și cea de-a doua stradă ca importanță a orașului, paralelă cu Corso, pe nume Via Cavour. Aceasta este mărginită pe ambele părți de palate (palazzi) ale familiilor nobile: palazzo Trigona este o construcție barocă cu balcoanele curbate specifice stilului și fresce la interior, pe colț spre stânga, se înalță Palazzo Battaglia, în stil baroc târziu, mai în jos, pe dreapta, se află Palazzo Castelluccio, în stil neoclasic.

  Din loc în loc, Via Cavour este întretăiată de străduțe ce urcă sau coboară creând un aspect medieval, împietrit în timp. Cel mai tipic exemplu ar fi Via Corrado Nicolaci, o străduță îngustă perpendiculară pe cele două artere de seamă ale orașului. În capătul ei de pe Via Cavour, atrage privirile Chiesa di Montevergini, o biserică de o eleganță simplă, impunătoare, cu linii curbe, uimitoare ale fațadei. Mai jos, se află Palazzo Nicolaci sau Palazzo Villadorata, construit pentru sicilianul aristocrat pe nume Nicolaci, într-un stil baroc fantezist. Este cel mai cunoscut edificiu al străzii, mai ales prin balcoanele din fier forjat decorate cu o serie de statuete fantastice de nimfe, lei, cai, alte animale mitice. Se vizitează contra sumei de 4 €/persoană. Ar mai fi și vinoteca Loggia del Mercato, vizavi de palat.

  Via Corrado Nicolaci mai este celebră pentru evenimentul ce se desfășoară aici în luna mai a fiecărui an, este vorba de festivalul L'infiorata di Noto ce se vrea o celebrare a primăverii în care se lucrează la răzoare întregi de flori pe stradă. La decorare se folosesc petale de flori, pământ, uneori boabe și așchii de lemn. În procesul de creație a modelelor și ornare a lor participă întregul oraș, în zilele de vineri și sâmbătă, inclusiv pușcăriașii din Noto au bucata lor de stradă de decorat.

  Și fiindcă a venit vorba de pușcăriașii din Noto, țin să spun că în cutreierările noastre prin oraș, tot urcând pe străduțe în căutarea chiesei del Crocofisso, am dat de închisoare care nu mi s-a părut deloc o clădire fioroasă, dar de destinația căreia mi-am dat seama ușor după grătelele și camerele de luat vederi de la ferestre. Acea parte ”înaltă” a orașului era în proces de restaurare, chiar și pavajul străzilor fiind refăcut. Chiesa del Crocofisso este biserica neterminată din Noto Alta (înaltă), proiect tot al lui Gagliardi, cuprinde multe opere de artă.

  Apoi am luat-o și în partea cealată a orașului, pe strada paralelă cu Corso, dar în jos, care se numește Aurispa și este mult prea nesemnficativă pentru a fi bătută. Pe aceasta singura clădire care iese în evidență este Chiesa di San Carmine, prin liniile sale eliptice. Nu mai vorbesc la câteva case, de un abator de cai, în această zonă carnea de cal fiind consumată în mod curent.

  Concluzie

  Noto s-a dovedit una dintre surprizele cele mai plăcute din Sicilia și reprezintă o atracție turistică de netăgăduit pentru oricine, dar în special pentru iubitorii de artă care ar fi fericiți să-i aprecieze clădirile. Zestrea barocă este foarte prețioasă în această zonă, de aceea ar fi o idee bună s-o aveți în vedere dacă veți ajunge pe-acolo, cu modestie vă spun că am fost bucuroasă că AmFostAcolo, ceea ce vă doresc și vouă!

  Sursă de informare: bestofsicily.com/noto.htm

  Vă rog, atașați următorul videoclip:youtube

  Citeşte şi continuarea aici

  ---
  Impresii încărcate de irinad in 28.07.2017 18:59:04

  Validat / Publicat: 28.07.17 21:13:10


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ITALIA.
  VIZUALIZĂRI: 2583


  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  72200 PMA (din 54 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de irinad? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - webmasterX
  [28.07.17 21:11:42]
  » mesaj pers

     Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

     --

      Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Siracuza și împrejurimile, SIRACUSA" (deja existentă pe sait)

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - webmaster
  [28.07.17 21:30:13]
  » mesaj pers

     @irinad: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

      — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

      Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
  [28.07.17 21:40:57]
  » mesaj pers

     @irinad: Excelent! Și cu asta cred că am spus totul.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [28.07.17 21:44:33]
  » mesaj pers

     @webmaster şi @webmasterX:Mulţumesc frumos!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [28.07.17 21:47:29]
  » mesaj pers

     @Carmen Ion: Mă bucur că ţi-a plăcut Carmen, ştiu că tu ai fost în Noto şi dacă tu mi-ai apreciat articolul înseamnă mult pentru mine.

     O seară frumoasă!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - giuliani
  [28.07.17 22:06:25]
  » mesaj pers

     Anul trecut cand am ales sa impart Sicilia in doua am facut-o din cauza a doua locatii: Cefalu si Val di Noto+Etna+Siracuza -Taormina (care era clar ca-s concentrate in aceeasi zona. Cefalu a fost prima locatie care m-a trimis cu gandul in Sicilia acum vreo 10 ani si tocmai de-aia am ales-o pentru un moment asa de important pentru noi.

     Totusi, Val di Noto e un loc unde vreau neaparat sa ajung si review-ul tau e exceptional. Felicitari!

     PS:Recomand Sicily Unpacked daca nu le-ai vazut :D

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - Michi
  [28.07.17 22:08:05]
  » mesaj pers

     Mi-a plăcut reviewul cu atât mai mult cu cât mi-a adus aminte că am trecut prin Noto în 2010 de Paşte, după ce în Caltagirone asistasem la o procesiune a sfântului Jeronimo. Sicilia a fost debutul meu pe AFA şi deşi am citit şi alte reviewuri despre insulă, ăsta a produs declicul. Din Noto am postat atunci câteva poze dar o imagine actuală mi-a produs acest articol

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
  - irinad
  [28.07.17 22:26:29]
  » mesaj pers

     @giuliani: Mulţumesc mult pentru cuvintele tale frumoase. Îmi amintesc că vacanţa voastră în Sicilia a fost legată de căsătorie, deci opţiunea pentru romanticul Cefalu e de înţeles. Pentru mine Cefalu este, deocamdată, o necunoscută. Însă nici estul sau sud-estul nu sunt zone de lepădat, dimpotrivă oferă atracţii turistice din plin.

     Problema e că Sicilia este o insulă mare, mare ce nu poate fi cuprinsă într-o singură vacanţă.

     Acum sunt şi pe youtube, pe Sicily Unpacked1 şi sunt absolut încântată.

     Vizita ta mi-a făcut plăcere, te mai aştept şi cu alte ocazii... siciliene!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - irinad
  [28.07.17 22:34:19]
  » mesaj pers

     @Michi: Ce mă bucur că v-am nimerit printre cunoscătorii oraşului Noto! Ei, da, dvs. aţi avut şansa să vedeţi mai multe oraşe din Val di Noto şi a fost minunat, noi ne-am limitat fiindcă n-am închiriat maşină şi ne-am deplasat de colo-colo numai cu autobuzele.

     Noto mi-a plăcut şi mie foarte mult, clădirile sale baroce sunt splendide.

     Mulţumesc de vizită, aprecieri şi vot, sunt onorată că mi-aţi călcat pragul!

     O seară bună şi o noapte pe măsură!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - elviramvio
  [28.07.17 22:51:55]
  » mesaj pers

     @irinad:

     Crezi ca pot sa comentez ceva? Nu pot, prea frumos, prea a la Irinad! Felicitari! 😘

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [28.07.17 23:02:06]
  » mesaj pers

     @elviramvio: Mulţumesc mult draga mea, Noto merită şi mai multe felicitări, mai cu seamă că a fost păstrat relativ bine, însă în Italia monumentele se bucură de atenţie sporită şi lesilaţie adecvată. Incomparabil faţă de cum se procedează la noi, dar asta-i altă poveste!

     Seară frumoasă şi weekend plăcut, te invidez dacă pleci la munte, la Argeş, noi nu mai putem ajunge prea curând pe acolo!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - elviramvio
  [28.07.17 23:08:23]
  » mesaj pers

     @irinad:

     Nu ma invidia, n-am plecat, acolo se schimba instalatia electrica! Merg dupa sa fac munca intelectuala, adica sa calculez balansul cozii de matura 🤣

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - DOINITA
  [29.07.17 12:28:47]
  » mesaj pers

     Total necunoscatoare cand vine vorba de Sicilia, dar articolul a fost excelent si poate dupa ce l-am citit voi trece pe lista acest minunat loc. Felicitari!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [29.07.17 13:45:10]
  » mesaj pers

     @DOINITA: Mulţumesc mult, şi pentru mine Sicilia era oarecum necunoscută până să mă hotărăsc s-o abordez. Apoi, cum nu-mi prea place să merg undeva fără să ştiu câte ceva despre acea zonă, am început să mă informez şi, evident, am început s-o îndrăgesc pentru locurile ei minunate.

     Mă bucur tare pentru vizită, ecou, aprecieri, îţi doresc să ai în continuare o vară frumoasă cu călătorii pe măsură!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - Dana2008
  [29.07.17 15:30:49]
  » mesaj pers

     FELICITĂRI pentru articol și fotografiile minunate!

     Votat cu plăcere!

     Călătorii plăcute!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [29.07.17 16:51:40]
  » mesaj pers

     @Dana2008: Mii de mulţumiri, sunt absolut încântată să constat că ţi-au plăcut fotografiile şi review-ul meu despre acest minunat orăşel sicilian!

     La fel şi ţie, călătorii frumoase în continuare!:*

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - maryka
  [30.07.17 11:56:57]
  » mesaj pers

     Ca de obicei, încântată, atât de poze, cât și despre articol. Foarte bun, foarte util, sper doar să ajung și eu acolo să mă plimb pe străduțele acelea frumos colorate, în trepte, să mă ,,pierd” pe lângă bisericile gri, să admir statuetele balcoanelor, nu în ultimul rând să mănânc o gelato, ce mai... vreau și eu... sunt ca un copil ce nu mai are răbdare! :p

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - irinad
  [30.07.17 12:51:09]
  » mesaj pers

     @maryka: Tu mă răsfeţi mereu cu ecouri atât de frumoase, care îmi merg direct la inimă. Însă, cum mi-am dat seama că noi ne asemănăm din multe puncte de vedere şi dacă ţi-a plăcut şi ţie micul Noto după ce te-am plimbat cu mine prin el, nu mai este nevoie să-ţi spun cât de mult l-am îndrăgit eu doar într-o zi.

     Mulţumesc mult, mă bucur de fiecare dată când mă vizitezi!

     Vacanţe frumoase şi călătorii pe măsură îţi doresc!

     :*

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - mishu
  [31.07.17 14:10:50]
  » mesaj pers

     @irinad: Am citit in fuga titlul si am citit asa: "Noto, un sicilian de notorietate barocă" si nu-mi iesea ceva cunoscut deloc, dar mai apoi am citit inca o data titlul si m-am luminat :).

     Este minunat cand ceea ce vezi la fata locului depaseste asteptarile, iar asa cum se vede din articol dar si din poze totul este minunat.

     Felicitari, votat cu mare drag.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - irinad
  [31.07.17 16:18:09]
  » mesaj pers

     @mishu: Păi, ai pierdut tu startul la vot???!!! Nu-mi vine să cred! Glumesc, desigur, însă trebuie să nu fii pe-acasă, că altfel nimeni nu e mai harnic ca tine.

     Stai liniștită, de-ai ști de câte ori mă pripesc și citesc aiurea tot felul de chestii (eu o dau pe sema bătrâneții), dar nu-mi place să recunosc deloc că nu sunt suficient de atentă și fac prostioare.

     Și eu îți răspund cu mare drag (sper fără mare întârziere): mulțumesc mult pentru vizită, ecou, aprecieri, te salut cu la fel de mare drag!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
  - OvidiuB
  [24.04.18 13:59:16]
  » mesaj pers

     entru o panorama frumoasa asupra orasului merita sa urcati in turnul bisericii Chiesa di Montevergini precum si in cel al bisericii Santisima Salvatore E torero belvedere. Am ajuns aici intr-un iunie extrem de calduros in 2012 (un front venit dinspre Sahara, care a a dus inclusive nisip rosu!) si cum eram cazat in Pozzallo in Notto am ajuns spre pranz. Cand am ajuns in pragul bisericii Sentisima Salvatore eram destul de obosit si deshidratat asa inca cand am dat cu ochii de frumusetea interiorului refacut de cativa ani mi s-a taiat rasuflarea. Si vazusem deja Modica, orasul celor 100 de biserici. Superb in sudul Siciliei, si in Noto in mod special mi s-a parut constrastul dintre culoarea nisipie a cladirilor si coloritul fantastic din interiorul bisericilor. Faptul ca sudul a fost ras de cutremurul din 1693 a facut sa zona sa aiba o arhitectura nu doar similara dar si compacta. Bisericile sunt perete-in-perete cu cladirile invecinate asa incat cu ochii in diferitele magazine din strada nici nu-ti dai seama cand poti rata una.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - OvidiuB
  [24.04.18 14:07:22]
  » mesaj pers

     si pentru a vizita orasul de sus sugerez sa urcati scarile din capatul stradutei care ajunge in fata bisericii Santisimo si apoi pe straduta curba. cand ajungeti sus mergeti pana in capat, si in dreptul turnului cu ceas faceti dreapta. veti ajunge drept in piateta cu biserica crucifixului. Da, Noto este un loc special. Ce m-a frapat in sudul Siciliei era mai ales prezenta grupurilor de turisti... italieni. Da. Intotdeauna am surprins placut italienii din nord cu povestile mele despre frumustile din aceasta zona. multi nu ajung pana aici. din pacate.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - irinad
  [24.04.18 18:10:39]
  » mesaj pers

     @OvidiuB: Mulţumesc pentru ecou şi recomandări! Cu ponturile dvs. aţi fi făcut un excelent articol despre Noto, apreciat de iubitorii zonei. Inclusiv pentru mine ar fi fost nişte informaţii importante pe care le-aş fi avut în vedere la vizita mea, ţinând cont că aţi fost acolo în 2012. Asta înseamnă AFA: fiecare extrage ce doreşte din scrierile celorlalţi şi le adaptează propriilor planuri. Când voi revizita Sicilia, voi ţine cont de toate sfaturile dvs. !

     Seară bună!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [35] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [JUN-2017] Porta Reale sau Porta Ferdinandea sau Porta Nazionale -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882020">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882020"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882020">Şterge vot</a></div><span id="v9882020" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882020)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882020Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882020MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [JUN-2017] Porta Reale sau Porta Ferdinandea sau Porta Nazionale
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [JUN-2017] Străduţă din Noto -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882021">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882021"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882021">Şterge vot</a></div><span id="v9882021" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882021)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882021Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882021MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [JUN-2017] Străduţă din Noto
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [JUN-2017] Catedrala San Nicolo sau Duomo din Noto -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882022">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882022"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882022">Şterge vot</a></div><span id="v9882022" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882022)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882022Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882022MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [JUN-2017] Catedrala San Nicolo sau Duomo din Noto
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [JUN-2017] Chiesa San Francesco d’Assisi al Immacolata -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882023">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882023"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882023">Şterge vot</a></div><span id="v9882023" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882023)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882023Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882023MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [JUN-2017] Chiesa San Francesco d’Assisi al Immacolata
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [JUN-2017] Altă străduţă ce urcă -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882024">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882024"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882024">Şterge vot</a></div><span id="v9882024" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882024)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882024Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882024MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [JUN-2017] Altă străduţă ce urcă
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [JUN-2017] Chiesa Santissimo Salvatore (a Sfântului Mântuitor) din Noto -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882025">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882025"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882025">Şterge vot</a></div><span id="v9882025" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882025)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882025Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882025MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [JUN-2017] Chiesa Santissimo Salvatore (a Sfântului Mântuitor) din Noto
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [JUN-2017] Villetta di Ercole -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882026">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882026"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882026">Şterge vot</a></div><span id="v9882026" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882026)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882026Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882026MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [JUN-2017] Villetta di Ercole
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [JUN-2017] Palazzo Ducezio sau Primăria din Noto -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882027">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882027"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882027">Şterge vot</a></div><span id="v9882027" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882027)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882027Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882027MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [JUN-2017] Palazzo Ducezio sau Primăria din Noto
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [JUN-2017] Primăria, văzută dintr-un unghi... -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882028">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882028"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882028">Şterge vot</a></div><span id="v9882028" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882028)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882028Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882028MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [JUN-2017] Primăria, văzută dintr-un unghi...
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [JUN-2017] ... şi tot Primăria din Noto, văzută din alt unghi -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882029">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882029"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882029">Şterge vot</a></div><span id="v9882029" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882029)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882029Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882029MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [JUN-2017] ... şi tot Primăria din Noto, văzută din alt unghi
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [JUN-2017] Pe o astfel de străduţă are loc festivalul L'infiorata di Noto -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882030">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882030"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882030">Şterge vot</a></div><span id="v9882030" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882030)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882030Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882030MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [JUN-2017] Pe o astfel de străduţă are loc festivalul L'infiorata di Noto
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [JUN-2017] Chiesa di San Domenico, vedere frontală -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882031">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882031"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882031">Şterge vot</a></div><span id="v9882031" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882031)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882031Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882031MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [JUN-2017] Chiesa di San Domenico, vedere frontală
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [JUN-2017] Chiesa di San Domenico, văzută din spate -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882032">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882032"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882032">Şterge vot</a></div><span id="v9882032" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882032)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882032Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882032MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [JUN-2017] Chiesa di San Domenico, văzută din spate
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [JUN-2017] Fântâna cu o statuia lui Hercule din faţa Chiesa di San Domenico -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882033">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882033"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882033">Şterge vot</a></div><span id="v9882033" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882033)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882033Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882033MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [JUN-2017] Fântâna cu o statuia lui Hercule din faţa Chiesa di San Domenico
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [JUN-2017] Teatrul din Noto -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882034">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882034"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882034">Şterge vot</a></div><span id="v9882034" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882034)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882034Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882034MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [JUN-2017] Teatrul din Noto
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [JUN-2017] Faţadă a Palazzo Nicolaci cu statuetele celebre de la balcoane -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882035">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882035"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882035">Şterge vot</a></div><span id="v9882035" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882035)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882035Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882035MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [JUN-2017] Faţadă a Palazzo Nicolaci cu statuetele celebre de la balcoane
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [JUN-2017] Via Nicolaci avâna pe stânga Palazzo Nicolaci şi în fundal Chiesa di Montevergini -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882036">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882036"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882036">Şterge vot</a></div><span id="v9882036" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882036)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882036Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882036MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [JUN-2017] Via Nicolaci avâna pe stânga Palazzo Nicolaci şi în fundal Chiesa di Montevergini
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [JUN-2017] Statutetele fantastice de la balcoanele palatelor -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882037">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882037"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882037">Şterge vot</a></div><span id="v9882037" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882037)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882037Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882037MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [JUN-2017] Statutetele fantastice de la balcoanele palatelor
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [JUN-2017] Chiesa di Montevergini -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882038">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882038"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882038">Şterge vot</a></div><span id="v9882038" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882038)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882038Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882038MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [JUN-2017] Chiesa di Montevergini
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [JUN-2017] Via Nicolaci -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882039">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882039"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882039">Şterge vot</a></div><span id="v9882039" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882039)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882039Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882039MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [JUN-2017] Via Nicolaci
  foto irinad [28.07.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P21 [JUN-2017] Stradă ce coboară, perpendiculară pe cele două principale din Noto -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882040">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882040"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882040">Şterge vot</a></div><span id="v9882040" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882040)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882040Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882040MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [JUN-2017] Stradă ce coboară, perpendiculară pe cele două principale din Noto
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P22 [JUN-2017] Chiesa del Crocofisso în zona înaltă, acolo unde se restaurau şi se reparau clădiri şi străzi -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882041">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882041"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882041">Şterge vot</a></div><span id="v9882041" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882041)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882041Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882041MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P22 [JUN-2017] Chiesa del Crocofisso în zona înaltă, acolo unde se restaurau şi se reparau clădiri şi străzi
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P23 [JUN-2017] Loggia del Mercato -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882042">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882042"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882042">Şterge vot</a></div><span id="v9882042" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882042)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882042Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882042MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P23 [JUN-2017] Loggia del Mercato
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P24 [JUN-2017] Palazzo Battaglia -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882043">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882043"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882043">Şterge vot</a></div><span id="v9882043" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882043)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882043Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882043MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P24 [JUN-2017] Palazzo Battaglia
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P25 [JUN-2017] Chiesa di San Carmine -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882044">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882044"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882044">Şterge vot</a></div><span id="v9882044" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882044)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882044Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882044MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P25 [JUN-2017] Chiesa di San Carmine
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P26 [JUN-2017] Muzeul Civic (Museo Civico) din Noto -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882045">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882045"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882045">Şterge vot</a></div><span id="v9882045" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882045)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882045Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882045MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P26 [JUN-2017] Muzeul Civic (Museo Civico) din Noto
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P27 [JUN-2017] Chiesa di San Carlo a Corso -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882046">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882046"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882046">Şterge vot</a></div><span id="v9882046" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882046)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882046Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882046MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P27 [JUN-2017] Chiesa di San Carlo a Corso
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P28 [JUN-2017] La o gelato pe Corso Vittorio Emanuele -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882047">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882047"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882047">Şterge vot</a></div><span id="v9882047" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882047)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882047Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882047MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P28 [JUN-2017] La o gelato pe Corso Vittorio Emanuele
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P29 [JUN-2017] Corso Vittorio Emanuele într-un sens -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882048">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882048"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882048">Şterge vot</a></div><span id="v9882048" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882048)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882048Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882048MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P29 [JUN-2017] Corso Vittorio Emanuele într-un sens
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P30 [JUN-2017] Corso Vittorio Emanuele în celălat sens -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882049">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882049"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882049">Şterge vot</a></div><span id="v9882049" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882049)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882049Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882049MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P30 [JUN-2017] Corso Vittorio Emanuele în celălat sens
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P31 [JUN-2017] Via Cavour din Noto -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882051">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882051"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882051">Şterge vot</a></div><span id="v9882051" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882051)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882051Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882051MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P31 [JUN-2017] Via Cavour din Noto
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P32 [JUN-2017] Tot Via Cavour, în sensul celălalt -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882052">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882052"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882052">Şterge vot</a></div><span id="v9882052" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882052)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882052Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882052MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P32 [JUN-2017] Tot Via Cavour, în sensul celălalt
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P33 [JUN-2017] Palazzo Trigona -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882054">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882054"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882054">Şterge vot</a></div><span id="v9882054" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882054)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882054Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882054MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P33 [JUN-2017] Palazzo Trigona
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P34 [JUN-2017] Era închis, însă atunci când e deschis, sigur comercializau carne de cal -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882056">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882056"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882056">Şterge vot</a></div><span id="v9882056" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882056)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882056Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882056MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P34 [JUN-2017] Era închis, însă atunci când e deschis, sigur comercializau carne de cal
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P35 [JUN-2017] Palazzo Alfano -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 28.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av882060">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv882060"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=882060">Şterge vot</a></div><span id="v9882060" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(882060)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f882060Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e882060MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P35 [JUN-2017] Palazzo Alfano
  foto irinad [28.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [35] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  pagină generată in 0.275667905807 sec