81107 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Siracuza și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
22.08.2017
DE
Avatar irinad
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Târgoviște
înscris/ă în 02.05.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: -

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Siracusa & Ortigia: în vizită pe însoritele plaiuri ale genialului Arhimede


   Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
  Urmare de aici

  Introducere

  Siracusa e un nume sonor ce ține mai ales de antichitate și de cel mai cunoscut locuitor al său, Arhimede, prezentul său fiind mai palid, în umbra faimei de altădată. Cam aceasta știam eu generic despre Siracusa și cu cât se apropia vremea să plecăm în Sicilia, m-am pus pe documentat, căci era de înțeles că o excursie într-acolo nu trebuie ratată nicidecum. Nici distanța față de Catania nu era prea mare (65 km), autobuzele având plecare din oră în oră și dintr-un sens, și din celălalt, biletul dus-întors costând 9,10 €/persoană. Am ales să plecăm cu o cursă dimineața la orele 08,30, știind că toată ziua ne-o vom petrece în Siracusa, căci aveam ce vedea, întoarcerea lăsând-o cât mai pe seară, după orele 19,00.

  Aveam de gând să vizităm mai întâi Parcul Arheologic Neapolis, cea mai reprezentativă parte cu pietroaie antice din oraş, apoi să trecem în insula Ortigia şi musai să includem şi croaziera cu barca în jurul insulei Ortigia, ultimele două neştiind exact în ce ordine, rămânea de văzut la faţa locului, în funcţie de cum o găseam disponibilă la organizatorii de excursii locale. Citisem aici pe AFA că excursia durează cam o oră și costă cam zece euro/persoană, ceea ce era mai mult decât rezonabil.

  Câte ceva despre Siracusa și Ortigia

  Mai întâi de toate, vă voi spune că Ortigia este o insulă mică, legată de pământul sicilian acum prin două poduri (până acum câţiva ani, prin trei): Ponte Santa Lucia și Ponte Umbertino dar și separată de oraş printr-un canal îngust. Este leagănul civilizației elene din Siracusa, căci aici era în anticihitate așezarea inițială, nucleul în jurul căruia guverna viața siracusană.

  Siracusa antică a fost întemeiată de grecii din Corint în jurul anului 733 Î. C. devenind una dintre marile colonii ale Greciei Mari. A dobândit imediat bogăție și putere, cucerind prin luptă teritorii noi, devenind cel mai puternic oraș din Marea Mediterană. S-a dezvoltat continuu, orașul antic fiind de trei ori mai mare decât cel contemporan, s-au creat edificii și opere de artă însemnate și s-au întemeiat subcolonii. A fost rivala Atenei în timpul războiului peloponesiac, Siracusa respingându-i o puternică armată, iar în timpul domniei lui Dionysos I cel Bătrân, tiranul ce a condus Siracusa o bună perioadă, devenind cel mai puternic dintre oraşele greceşti. Decăderea a început odată cu cucerirea romană în timpul căreia și-a pierdut viața și marele învățat al anticihității, genialul Arhimede, ucis în anul 212 Î. C. de un soldat roman, în timpul asediului Siracusei, pe când era afundat în calcule.

  Cucerită de romani, jefuită de franci, capturată și arsă de arabi, Siracusa şi-a pierdut din importanţă în perioada medievală, niciodată nemaicâștigându-și poziția din lumea antică, ci doar tânjind la strălucirea sa de altădată.

  Siracusa a fost și ea victima marelui cutremur din 1693, cel care a distrus multe orașe din estul Siciliei, și ea face parte din Val di Noto, grupul orașelor refăcute în stil architectonic baroc, drept pentru care este înscrisă în lista patrimoniului cultural UNESCO încă din 2005.

  În prezent, Siracusa este un oraș cu circa 123.000 de locuitori este centrul administrativ și comercial al provinciei cu acelaşi nume, o regiune eminamente agrară în care se practică foarte mult pescuitul şi turismul, un loc unde încă se mai păstrează urmele trecutului, cu care siracusanii se mândresc foarte tare.

  Ce am văzut în Siracusa

  Mai întâi, ne-am îndreptat către Parcul Arheologic Neapolis unde știam că se află situl antic al Siracusei. Acesta nu este foarte mare, așa cum mi s-a părut cel de la Agrigento, însă nici de neglijat, cuprinzând câteva obiective notabile, biletul de intrare costând 10 euro/persoană.

  Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Latomia del Paradiso, relicvă a carierelor de piatră greceşti, numită astfel pentru că amplifică cel mai mic sunet. Se spune că în 413 Î. C. aici și-ar fi găsit sfârșitul 7.000 de prizonieri atenieni. Piatra de la această latomia (carieră) a fost folosită pentru construirea Siracusei. În cadrul acesteia, cea mai cunoscută cavitate este Urechea lui Dionysos (Orecchio di Dionisio), o peşteră artificială, de forma unei urechi umane ce are o acustică excelentă. Se spune că Dionysos avea obiceiul de a-şi închide în acest loc duşmanii, pentru a-i putea auzi ce planuri urzeau împotriva sa. Ar mai fi și Grotta dei Cordari, peșteră ce era folosită de frânghierii greci, umiditatea de aici împiedicând cânepa să se rupă pe măsură ce era răsucită.

  Mormântul lui Arhimede nu se putea vizita, calea către acesta fiind închisă publicului, așa că ne-am îndreptat către teatrul antic grec, construit în secolul al VI-lea Î. C. cu fața la mare, fiind săpat în stânca de calcar a colinelor din Neapolis. A devenit cel mai mare amfiteatru din Sicilia cu o cavea (zona cu scaune) de circa 15.000 de spectatori, chiar și astăzi este folosit pentru spectacole. De altfel, pregătit pentru spectacole l-am găsit și noi, ”împodobit” cu instalații moderne de sunet și lumini, cu cabluri de curent electric peste tot, după părerea mea, nu mai are același farmec.

  Sus, după ultimul rând de scaune, am găsit nymphaeum, grota ce era alimentată cu apă de la un apeduct. În stânga se află Strada Mormintelor, o arteră antică plină cu niște votive și morminte bizantine excavate în piatră ca niște cămăruțe. Mai jos de teatru, din altarul lui Hieron al II-lea n-a mai rămas decât baza construcției, odinioară, monumentală unde erau sacrificate și câte 450 vite dintr-odată, tiranul rege al Siracusei făcând-o în cinstea zeului libertății, Zeus Eleutherios. O surpriză plăcută ne-a făcut amfiteatrul roman pe care l-am găsit aproape de ieșirea din parcul arheologic. Chiar dacă starea lui de conservare nu e una tocmai grozavă, se poate deduce dimensiunea sa considerabilă și că în perioada romană în care a fost edificat, era folosit cu precădere în luptele cu gladiatori sau animale, astăzi fiind una dintre atracțiile majore ale sitului.

  Aproape de ieșire, am intrat și în chiesa San Nicolo dei Cordari, o superbă bazilică ridicată în secolul al XI-lea în stil clasic medieval, astăzi muzeu. Încă de la teatru, se vedea foarte frumos un edificiu-biserică pe cât de neobișnuit, pe atât de interesant, pe lângă care paşii ne-au purtat fără să vrem, este vorba de Sanctuario della Madonna delle Lacrime, despre care am găsit aici, pe sait un articol bun al colegei @mecut.

  Pe urmă, am intenționat să vizităm catacombele San Giovanni situate relativ aproape de muzeul regional de arheologie. Deși nu l-am vizitat, turiştii care ajung în Siracusa, trebuie să ştie că unul dintre cele mai importante muzee de arheologie din sudul Italiei, se află în acest oraş. La catacombe am ajuns exact când închideau (cu lacătul) pentru pauza de la miezul zilei, adică pe la orele 13,00, spunându-ne să revenim peste o oră. N-am mai revenit căci, odată ce ne-am îndreptat către Ortigia, nu ne-am mai întors din drum. În Giardini Pubblici (parc) pe lângă care am trecut, am dat și de câteva coloane aproape de neobservat, atât cât a mai rămas din Foro Siracusano, marea agora din antichitate, ținând-o drept pe Corso Umberto I spre Ortigia.

  Înainte de a trece în Ortigia am cumpărat excursia cu barca de la prima tonetă ce ne-a ieşit în cale, cea de la baza podului Ponte Umbertino. A costat atât cât știam, adică 10 euro/persoană şi fata de la care am cumpărat ne-a spus că croaziera e disponibilă abia la orele 15,30. Ne-am învoit cu gândul că ne vom plimba prin Ortigia cu întrerupere, ne-a mai zis că excursia constă în înconjurul insulei cu barca, nu înainte de a ne plimba la aşa-zisele „peşteri albastre”, cavităţi săpate timp de milioane de ani de mare în stânca țărmului Siciliei, în care trebuia să şi intre, cel puţin într-una.

  Ce am văzut în Ortigia

  Ortigia mi s-a părut sofisticată și rafinată, cu un aer stilat și cosmopolit așa cum mi s-a mai părut, prin excelență, turistică, Ortigia fiind de departe atracția numărul unu. Micuța insulă a fost inima vechii Siracusa pentru aproximativ 2.700 ani, poziția sa ușor de apărat și izvoarele sale cu apă dulce transformând-o într-o fortăreață naturală. Ea este un melanj interesant de ruine antice, scuaruri, biserici, muzee, palate și edificii baroce, multe clădiri fiind transformate în hoteluri mici și cochete gen b&b, terase, cafenele, restaurante, baruri lângă mare, piețe animate, magazine, străduțe strâmte, în Ortigia cred că am văzut cei mai mulți turiști americani din toată Sicilia.

  De cum am pășit pe insulă, în scurtă distanță am dat de vestigiile templului lui Apollo, cel mai vechi templu doric din Sicilia, lângă care se găsește și chiesa San Paolo. Construit în 575 Î. C., acesta a fost primul templu din Sicilia cu colonadă exterioară din piatră. Se păstrează încă două coloane monolitice din gresie.

  Apoi am luat-o un pic la dreapta și am intrat în Piazza Archimede mărginită de Palatul Băncii Sicilia, construit în anul 1928, Palazzo Gargollo şi Muzeul Arkimedeion. În centrul pieței tronează Fontana di Diana, ridicată pe locul unui vechi templu dedicat zeiței Artemis.

  Dar, principala atracție a Ortigiei, cel mai încântător loc de pe insulă este Domul (catedrala) care se află, evident, în Piazza Duomo. Domul este una dintre cele mai spectaculoase clădiri din Sicilia, are o fațadă barocă impresionantă și încorporează în el templul doric închinat zeitei Atena, mai apoi transformat în biserică creștină în secolul al VII-lea. Tot în Piazza Duomo se află și primăria orașului. O stradă des folosită de cei ce ajung în Siracusa, este cea care trece pe lângă catedrală şi ajunge la Fântâna Nimfei Arethusa (una dintre cele mai mari atracţii turistice ale zonei).

  Fonte Arethusa reprezintă prețiosul și originalul izvor al Ortigiei, un fel de heleșteu în care vezi papirus, rațe înotând. Legenda ne spune că Alpheus (fiul lui Oceanus), s-a îndrăgostit iremediabil de nimfa Arethusa (slujitoarea zeiţei Artemis). Arethusa nu-i împărtăşea însă sentimentele şi, pentru a o salva de la insistenţele lui Alpheus, Artemis a transformat-o într-o fântână. Numai că Zeus, nu s-a lăsat nici el mai prejos şi l-a făcut pe Alpheus un râu, permiţându-i astfel să o întâlnească pe Arethusa.

  Fiindcă am întrerupt plimbarea prin Ortigia pentru croaziera în jurul insulei, la întoarcere, am revenit cutreierând pe străduțe, pe străzile mai importante Via Roma și Via della Maestranza, la intersecția cărora poate fi văzut Palazzo Interlandi Pizzuti. Via della Maestranza este plină de magazine și restaurante, dar mai ales de palate baroce ridicate de nobilii din trecut, adesea pe structure mult mai vechi. Am identificat piața de pește, ne-am plimbat și pe pitoreasca promenadă Passeggio Arethusa, am gustat din atmosfera din Piazzeta San Rocco care este centrul vieții de noapte din Ortigia, polul distracției de pe insulă.

  Excursia cu barca

  Am alocat o bună parte din articol excursiei cu barca în jurul Ortigiei, fiindcă am de povestit cea mai aventuroasă experiență de acest gen din viața mea. În această excursie am trăit cele mai stranii și înfricoșătoare senzații de până acum, e drept, acum pare amuzant, dar în nici un caz atunci. De ce? Păi, cred că încântată dintotdeauna peste măsură de plimbările pe mare și dorindu-mi din toată inima să o facem pe aceasta, n-am mai luat în seamă faptul că marea nu fusese deloc liniștită de când veniserăm în Sicilia, și nici în acea zi nu făcea excepție, iar barca despre care era vorba, era una, cu motor ce-i drept, dar micuță, de doar vreo 10-12 persoane capacitate maximă. Ne înființăm la locul arătat, la ora scrisă pe bilet, la 15,30 pentru plecare, întrerupându-ne vizita prin Ortigia și ne abordează o tânără cu zâmbetul pe buze care ne spune că trebuie să mai așteptăm. Ce să facem? , mai așteptăm... 10 minute, apoi încă 10 minute, că mă gândeam să merg să cer banii înapoi, sesizând enervarea evidentă de pe fața soțului. Dar, vine fata și ne indică barca noastră în care în afara barcagiului mai era un cuplu matur (de italieni, după cum aveam să aflu), îl strigă pe barcagiu, acesta se apropie și ne urcăm la indicația acestuia pe partea opusă, pentru a echilibra ambarcațiunea: doi pe-o parte, doi pe cealaltă și el la mijloc, lângă motor.

  Nici nu pornim bine, că barcagiul ne spune “Down! ”, adică să ne lăsăm în jos intenționând să treacă pe sub Ponte Umbertino, pod pe sub care nu încăpea decât ceva la rasul bărcii. Soțul meu, văzând că nu reacționez imediat, strigă și mă trage de mână: culcat! În ultimul moment mă arunc ghemuit lângă rucsac amintindu-mi de zilele triste în care făceam armata o zi pe săptămână în studenție. După ce am ieșit din port, a urmat coșmarul, căci marea era agitată, iar valurile făceau din barca noastră o jucărie care se mișca într-un stil de care nici nu vreau să-mi amintesc. Barcagiul, nimic de zis, foarte priceput, o manevra foarte bine contra curentului, încălecând cu succes fiecare val, dar nici nu putea împiedica bălăbănelile inevitabile date de tangaj. Am început cu exclamații scurte scoase involuntar, apoi am țipat inconștient, am strâns atât de tare bara de metal gen balustradă, că mă mir de unde mai era la locul ei la final. Spaima pusese stăpânire pe mine definitiv în acele momente, aproape că eram terorizată. Soţul meu, mult mai stăpân pe el, ştiind că sunt fricoasă din fire, mă îmbărbăta de zor.

  Noroc că nu mâncasem decât două înghețate toată ziua, că altfel mă mai făceam și de râs vomitând. Barcagiul, de un calm imperturbabil, ca un veritabil lup de mare, nu zicea decât: ”Signora, relax! ”, iar ceilalți doi cred că mai aveau puterea să se și amuze pe seama mea. Apoi urmau dușurile pe care ni le aplicau valurile ce se spărgeau de barcă. Am băgat aparatele și telefoanele cât mai înăuntrul rucsacului, că altfel eram blească și cum dădeam de momente de respiro, le scoteam repede pentru a fura câte o poză.

  Rugăciunile mele adresate în gând Domnului, măicuței sale și chiar mamei mele care de ceva vreme mă privește și ea din cer, erau din ce în ce mai intense, urmate fie de autoapostrofări: ”Cine m-a pus?! , Așa-mi trebuie dacă nu-mi văd de treabă! ”, fie de făgăduințe de tipul: ”Doamne, dacă scap, promit să nu mă mai hazardez niciodată în ceva similar. ”

  Înconjurul insulei presupunea mai întâi să trecem aproape de țărmul Siciliei, pe lângă ”peșterile albastre” și chiar trebuind să intre într-una dintre ele. Văzând că luase direcția spre țărmul stâncos, îndrăznesc să-l rog pe barcagiu, date fiind condițiile de mare ondulată, să nu se apropie și să nu intre pentru a evita o eventuală izbire și, evident, tensiuni și emoții suplimentare. El se învoiește și ca să mă liniștească, zice chipurile: ”Si, signora! ”, dar făcându-și pe ascuns cu ochiul cu ceilalți, inclusiv cu soțul meu (am aflat ulterior), se îndrepta spre cea mai mare cavitate ce se ivea în apropiere. Așa am intrat în cea mai mare peșteră, unde surprinzător era adăpost, iar apa și stâncile aveau niște nuanțe incredibile, aș zice eu, mai degrabă de violet decât de albastru. Acum, desigur nu-mi pare rău că a intrat, dar în acele momente eram speriată tare.

  După ce am ieșit, pe când se pregătea să pornescă în ocolul Ortigiei, barcagiul și-a părăsit locul vremelnic pentru o manevră ce a constat în aducerea din exteriorul către interiorul bărcii a unor sfere mari ca niște baloane, legate de barcă, în scop de protecție. Apoi a făcut pe ghidul arătându-ne clădirile pe lângă care treceam, dându-ne și câteva explicații minime despre ele: Museo del Cinema, chiesa di San Martin, chiesa di Santa Teresa Teresiane, chiesa dello Spirito Santo, Forte Vigliena. Am observat la un moment dat și că se construia în mare cu o tehnică mai ciudată de turnare a betonului. Bineînțeles, a fost mai rău până am ajuns în sudul extrem, până în dreptul Castelului Maniace, o construcție impunătoare și impresionantă, cu rol de apărare inclusiv astăzi. De acolo, curenții erau de partea noastră, navigarea fiind lină și foarte plăcută.

  De partea cealaltă a Ortigiei, am admirat Aquario, Fonte Arethusa și de pe mare, căci abia ce o văzuserăm de-aproape de pe uscat. O mică plajă lângă Fonte Areutsa era plină ochi de doritori de băi de soare și de mare. Apoi au urmat Garda de Coastă pentru ambarcațiuni medii, parcul Foro Siracusano desfășurat de-a lungul coastei și, în fine, am sosit de unde plecaserăm.

  Când am coborât din barcă încă îmi mai tremurau picioarele, i-am mulțumit din toată inima barcagiului abil că ne-a adus teferi și am dat mâna cu el în semn de apreciere și prietenie. Am zâmbit și mi-am cerut scuze pentru comportament, explicând că frica determină exteriorizări ciudate uneori, mi-a zâmbit în semn de înțelegere.

  Concluzie

  Siracusa și Ortigia nu trebuie ratate nicidecum pentru cine vizitează Sicilia, mai cu seamă estul acesteia. Fără doar și poate, croaziera cu barca este și ea un must-do, însă luați aminte să nu pățiți ca mine dacă marea este agitată și aveți rău de mare sau sunteți mai sperioși din fire. Cu toate acestea, pot să spun cu mâna pe inimă că ziua petrecută în Siracusa a fost intensă și plină de adrenalină, că a fost o experiență de care, cu siguranță, îmi voi aminti mereu.

  Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

  youtube

  Citeşte şi continuarea aici

  ---
  Impresii încărcate de irinad in 22.08.2017 17:53:21

  Validat / Publicat: 22.08.17 19:41:59


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ITALIA.
  articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
  VIZUALIZĂRI: 3644


  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38900 PMA (din 41 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de irinad? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - maryka
  [22.08.17 20:06:21]
  » mesaj pers

     Uau, m-am plimbat alături de tine, m-am bucurat alături de tine, iar acum am tremurat alături de tine în barcă, am simțit parcă și emoțiile... Bine că s-a terminat totul cu bine!

     În rest foarte frumos totul, mie îmi plac mult atât „pietrele” cât și „vechiturile” clădirile vechi, ce mai, ați avut o călătorie minunată! Felicitări!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - webmaster
  [22.08.17 20:24:38]
  » mesaj pers

     Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
  [22.08.17 20:26:28]
  » mesaj pers

     @irinad: Excelent review, foto de senzație, bună ideea cu croaziera!

     Ce s-a întâmplat cu al treilea pod, l-au dărâmat? Când am fost eu, era ”în picioare”.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [22.08.17 20:28:19]
  » mesaj pers

     @maryka: Da, Siracusa e un loc de poveste, iar Ortigia parcă şi mai frumoasă. E greu să le cuprinzi pe amândouă în aceeaşi zi, noi am încercat cât mai mult.

     Excursia cu barca a fost o adevărată încercare, acum zâmbesc când scriu, însă atunci eram terifiată. Dacă m-ar mai întreba cineva dacă aş fi în stare s-o mai fac încă o dată, cred că aş spune că aş repeta experienţa, nu neapărat că aş fi prins mai mult curaj între timp, însă nu vreau să rămân cu regretul că n-am încercat, cum mi s-a mai întâmplat în timp cu diverse.

     Mulţumesc pentru vizită, vot, aprecieri, mă bucur că te-am luat cu mine la plimbare!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
  - irinad
  [22.08.17 20:51:13]
  » mesaj pers

     @webmaster: Mulţumesc foarte mult!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [22.08.17 20:57:34]
  » mesaj pers

     @Carmen Ion: Ştiind din articolele voastre că sunt trei poduri între Siracusa şi Ortigia, la faţa locului nu vedeam decât două, deşi am cercetat bine cu privirea. Apoi, studiind harta pe internet, am sesizat tot doar două, însă la un moment dat m-am lămurit citind pe internet că unul dintre poduri a fost demolat în 2016.

     Mulţumesc mult, ştiu că tu, având baza vacanţei tale în Siracusa, poţi judeca altfel review-ul meu. Şi cum ţi-a plăcut, nu pot decât să mă bucur din toată inima!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - elviramvio
  [22.08.17 21:54:43]
  » mesaj pers

     @irinad:

     Promisiunea ta cu hazardatul in ceva similar este ambiguă, sigur n-o vei respecta!! Drept sa-ti spun, nu te supara, m-am amuzat putin, ma si vedeam in locul tau, doar de curand am avut si eu o experienta asemanatoare dar deja este la foste, viitoarele asteapta, nu zic ca nu mai repet.

     Vacanta frumoasa!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [22.08.17 22:12:26]
  » mesaj pers

     @elviramvio: Ştiu, de altfel am recunoscut că aş lua-o de la capăt, însă atunci eram speriată tare şi eram în stare de multe, numai să scap teafără. Am avut senzaţia în anumite momente că mi se va întâmpla ceva, dar s-a terminat cu bine. Acum am puterea să zâmbesc şi să glumesc pe seama întâmplării, în acele momente teama pusese stăpânire pe mine şi-mi cam pierdusem controlul.

     Mi-am revenit destul de repede, ne-am reluat plimbarea prin Ortigia, apoi am trecut în Siracusa încercând să mă detaşez cu totul.

     Mulţumesc pentru urare, cu mare drag ţi-o întorc şi aştept să ne povesteşti despre experienţa asemănătoare!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - mireille
  [23.08.17 06:43:11]
  » mesaj pers

     @irinad: ti-am urmarit cu interes tot serialul, Sicilia nu e de mult timp pe lista mea, mai reflectez... nu prea imi surade o vacanta acolo pe cont propriu, tot caut variante... barca am scos-o de pe lista.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [23.08.17 07:43:49]
  » mesaj pers

     @mireille: Nu trebuie să tai de pe listă excursia cu barca, doar că trebuie avută atenţie să nu fie o zi cu mare agitată. În principiu, aceasta oferă imagini superbe asupra Ortigiei şi al ţărmului sicilian, în plus, ar fi deosebit de romantică.

     Mulţumesc pentru interes, ştiu că ţi-ar plăcea Sicilia, din câte am reuşit să îmi dau seama în privinţa ta. Poate într-un cadru mai organizat, prin agenţie, cu program conturat mai bine, ar fi mai oportun de abordat insula.

     Mă bucur că ai trecut pe la mine, te pup!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Dana2008
  [23.08.17 08:27:45]
  » mesaj pers

     Ce excursie! Foarte frumos povestită! Felicitări pentru articol! Fotografiile sunt superbe!

     Foarte frumoasa excursia atât pe uscat cât și pe apă, adrenalină, ai rămas cu amintiri bine întipărite atât vin minte cât și în sufletul tău înfricoșat.

     Era păcat să nu treceți prin peșteră, cum de altfel ai scris, acolo culorile erau altele, violet, e ceva rar și trebuie să te bucuri de tot ce îți poate oferi destinația de vacanță aleasă... chiar și să treci cu barca printr-o peșteră când marea este agitată. Barcagiul e profesionist, nu?

     Călătorii plăcute, cu sau fara adrenalină!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - krisstinna
  [23.08.17 08:28:56]
  » mesaj pers

     @irinad: Uff, ce aventură!

     S-a furnicat pielea pe mine, parcă eram în barcă și mă stropeau valurile:(

     Eu nu-s fricoasă din fire dar totuși... chiar ați avut parte de ceva emoții, mi-am amintit de Black Pearl din Cipru:(

     Felicitări, ai reușit să îmi transmiți emoția ta, ai redat foarte frumos plimbările voastre.

     :*

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - Yolanda
  [23.08.17 09:48:58]
  » mesaj pers

     O excursie frumoasa, interesanta, un loc încarcat de istorie, monumente, civilizatia romana atragând turistii fascinati de dezvoltarea societatii umane.

     Îmi plac review-urile care pe lânga descrierile tehnice contin si sentimentele, emotiile calatorului rezultând un melanj agreabil de citit.

     Votat cu placere.

     Bon voyage în viitor.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [23.08.17 10:12:24]
  » mesaj pers

     @Dana2008: Sunt bucuroasă că ți-a plăcut excursia mea pe frumoasele plaiuri siracusane, cu tot cu fotografii. Croaziera cu barca a rămas și va rămâne vie în sufletul meu, cu deosebirea că acum pot vorbi, zâmbi și chiar face bășcălie pe seama ei, atunci a fost cu totul altceva.

     Barcagiul era un tip foarte stăpân pe el, profesionist și era singurul care avea vestă de salvare pe el. Nouă nu ne dăduse, însă barca era prevazută cu așa ceva, erau acolo lângă motor mai multe. Tot timpul mi-a dat senzația că știe ce face și s-a dovedit a fi exact așa cum trebuia.

     Firește că a fost un mare câștig vizual pentru noi că a intrat în peșteră, dar și un pic riscant după părerea mea, însă el știa clar ce avea de făcut, dacă ar fi considerat că era cu adevărat periculos, n-o făcea!

     Și ție călătorii frumoase și vacanțe pe măsură!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - irinad
  [23.08.17 10:31:46]
  » mesaj pers

     @krisstinna: Da, o aventură pe cinste, dar știi cum e vorba aceea ”când o cauți... ” De pe uscat nu părea a fi rău în mare, însă trebuia să-mi dau seama că e ceva mai puțin curat la mijloc, după numărul foarte mic de doritori de excursie, în condițiile în care era full de turiști în Siracusa. Eu am dat-o pe seama faptului că și bărcile de excursii erau multe, ora nu prea timpurie.

     Spre deosebire, eu sunt cam fricoasă, însă culmea! , foarte doritoare de croaziere pe mare, căci îmi plac foarte mult. Dar, aceasta m-a ”încercat” cam tare, trebuie să recunosc!

     Mulțumesc de vizită, ecou, vorbe frumoase, te pup!:*

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - irinad
  [23.08.17 10:41:37]
  » mesaj pers

     @Yolanda: Mulțumesc mult pentru aprecieri, vizită, ecou! Eu sunt una dintre persoanele cărora le plac în bună măsură ”pietroaiele” antice, aventura, peisajele frumoase cu munte și mare la un loc dacă se poate, și neapărat plaje frumoase!

     Când știu că merg într-un loc anume, îmi place să aflu dinainte destul de multe lucruri despre acel loc, mai ales când nu am ghid, fiindcă nu-mi place să ajung undeva și să încep să bâjbâi.

     Și eu vă doresc vacanțe minunate să aveți și de aici înainte!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - mishu
  [25.08.17 21:29:16]
  » mesaj pers

     @irinad: Știam ca mai am o restanta așa ca acum am profitat și am citit tot. Foarte frumoasa plimbare, minunate poze, felicitări, votat cu mare drag.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [50] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [JUN-2017] Domul (catedrala) din Siracusa aflată pe insula Ortigia -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893115">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893115"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893115">Şterge vot</a></div><span id="v9893115" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893115)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893115Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893115MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [JUN-2017] Domul (catedrala) din Siracusa aflată pe insula Ortigia
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [JUN-2017] Latomia del Paradiso, Parcul Arheologic Neapolis -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893116">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893116"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893116">Şterge vot</a></div><span id="v9893116" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893116)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893116Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893116MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [JUN-2017] Latomia del Paradiso, Parcul Arheologic Neapolis
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [JUN-2017] Urechea lui Dionysos (Orecchio di Dionisio), Parcul Arheologic Neapolis -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893117">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893117"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893117">Şterge vot</a></div><span id="v9893117" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893117)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893117Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893117MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [JUN-2017] Urechea lui Dionysos (Orecchio di Dionisio), Parcul Arheologic Neapolis
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [JUN-2017] Urechea lui Dionysos, înăuntru -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893118">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893118"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893118">Şterge vot</a></div><span id="v9893118" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893118)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893118Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893118MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [JUN-2017] Urechea lui Dionysos, înăuntru
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [JUN-2017] Bougainvillea la intrare în Parcul Arheologic Neapolis -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893120">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893120"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893120">Şterge vot</a></div><span id="v9893120" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893120)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893120Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893120MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [JUN-2017] Bougainvillea la intrare în Parcul Arheologic Neapolis
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [JUN-2017] Teatrul grec cu faţa către mare -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893123">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893123"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893123">Şterge vot</a></div><span id="v9893123" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893123)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893123Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893123MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [JUN-2017] Teatrul grec cu faţa către mare
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [JUN-2017] Latomia del Paradiso văzută de la Teatrul Grec -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893127">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893127"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893127">Şterge vot</a></div><span id="v9893127" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893127)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893127Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893127MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [JUN-2017] Latomia del Paradiso văzută de la Teatrul Grec
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [JUN-2017] Nymphaeum (Fântâna) mai sus de teatru -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893132">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893132"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893132">Şterge vot</a></div><span id="v9893132" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893132)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893132Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893132MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [JUN-2017] Nymphaeum (Fântâna) mai sus de teatru
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [JUN-2017] De pe podul Umbertino -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893146">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893146"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893146">Şterge vot</a></div><span id="v9893146" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893146)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893146Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893146MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [JUN-2017] De pe podul Umbertino
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [JUN-2017] Ponte Santa Lucia -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893152">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893152"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893152">Şterge vot</a></div><span id="v9893152" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893152)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893152Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893152MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [JUN-2017] Ponte Santa Lucia
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [JUN-2017] Ponte Umbertino pe sub care am trecut cu barca în poziţia ghemuit -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893157">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893157"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893157">Şterge vot</a></div><span id="v9893157" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893157)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893157Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893157MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [JUN-2017] Ponte Umbertino pe sub care am trecut cu barca în poziţia ghemuit
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [JUN-2017] Piazza Archimede mărginită de Palatul Băncii Sicilia, în centrul pieței tronează Fontana di Diana -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893161">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893161"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893161">Şterge vot</a></div><span id="v9893161" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893161)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893161Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893161MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [JUN-2017] Piazza Archimede mărginită de Palatul Băncii Sicilia, în centrul pieței tronează Fontana di Diana
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [JUN-2017] Templul lui Apollo, cel mai vechi templu doric din Sicilia, lângă care se găsește și chiesa San Paolo -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893166">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893166"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893166">Şterge vot</a></div><span id="v9893166" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893166)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893166Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893166MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [JUN-2017] Templul lui Apollo, cel mai vechi templu doric din Sicilia, lângă care se găsește și chiesa San Paolo
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [JUN-2017] Fonte Arethusa cu papirus în mijloc -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893171">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893171"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893171">Şterge vot</a></div><span id="v9893171" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893171)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893171Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893171MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [JUN-2017] Fonte Arethusa cu papirus în mijloc
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [JUN-2017] Piazza Duomo -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893174">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893174"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893174">Şterge vot</a></div><span id="v9893174" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893174)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893174Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893174MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [JUN-2017] Piazza Duomo
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P17 [JUN-2017] Fonte Arethusa avea raţe şi bougainvillea -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893177">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893177"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893177">Şterge vot</a></div><span id="v9893177" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893177)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893177Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893177MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [JUN-2017] Fonte Arethusa avea raţe şi bougainvillea
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [JUN-2017] Municipio (primăria) situată în Piazza Duomo -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893178">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893178"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893178">Şterge vot</a></div><span id="v9893178" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893178)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893178Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893178MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [JUN-2017] Municipio (primăria) situată în Piazza Duomo
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [JUN-2017] Din barcă spre arcurile podului -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893180">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893180"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893180">Şterge vot</a></div><span id="v9893180" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893180)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893180Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893180MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [JUN-2017] Din barcă spre arcurile podului
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [JUN-2017] Din barcă, din poziţia 'culcat' trecând pe sub Ponte Umbertino -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893181">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893181"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893181">Şterge vot</a></div><span id="v9893181" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893181)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893181Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893181MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [JUN-2017] Din barcă, din poziţia "culcat" trecând pe sub Ponte Umbertino
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [JUN-2017] Ortea Palace Luxury Hotel de pe insula Ortigia -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893183">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893183"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893183">Şterge vot</a></div><span id="v9893183" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893183)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893183Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893183MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [JUN-2017] Ortea Palace Luxury Hotel de pe insula Ortigia
  foto irinad [22.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P22 [JUN-2017] Am lăsat în urmă insula Ortigia -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893185">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893185"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893185">Şterge vot</a></div><span id="v9893185" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893185)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893185Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893185MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P22 [JUN-2017] Am lăsat în urmă insula Ortigia
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P23 [JUN-2017] Încep să apară Peşterile Albatre -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893186">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893186"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893186">Şterge vot</a></div><span id="v9893186" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893186)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893186Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893186MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P23 [JUN-2017] Încep să apară Peşterile Albatre
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P24 [JUN-2017] Acolo ar trebui să intre barca noastră -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893187">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893187"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893187">Şterge vot</a></div><span id="v9893187" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893187)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893187Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893187MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P24 [JUN-2017] Acolo ar trebui să intre barca noastră
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P25 [JUN-2017] O barcă mai mare tocmai a ieşit... -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893188">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893188"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893188">Şterge vot</a></div><span id="v9893188" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893188)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893188Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893188MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P25 [JUN-2017] O barcă mai mare tocmai a ieşit...
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P26 [JUN-2017] ... urmăm noi! -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893189">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893189"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893189">Şterge vot</a></div><span id="v9893189" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893189)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893189Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893189MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P26 [JUN-2017] ... urmăm noi!
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P27 [JUN-2017] În peşteră -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893191">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893191"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893191">Şterge vot</a></div><span id="v9893191" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893191)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893191Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893191MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P27 [JUN-2017] În peşteră
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P28 [JUN-2017] Din peşteră către exterior -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893192">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893192"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893192">Şterge vot</a></div><span id="v9893192" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893192)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893192Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893192MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P28 [JUN-2017] Din peşteră către exterior
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P29 [JUN-2017] Ieşim din peşteră -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893193">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893193"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893193">Şterge vot</a></div><span id="v9893193" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893193)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893193Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893193MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P29 [JUN-2017] Ieşim din peşteră
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P30 [JUN-2017] Trecând pe lângă stânci. Companionii italieni foarte atenţi împrejur -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893195">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893195"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893195">Şterge vot</a></div><span id="v9893195" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893195)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893195Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893195MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P30 [JUN-2017] Trecând pe lângă stânci. Companionii italieni foarte atenţi împrejur
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P31 [JUN-2017] Marea agitată pe lângă peşteri -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893196">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893196"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893196">Şterge vot</a></div><span id="v9893196" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893196)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893196Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893196MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P31 [JUN-2017] Marea agitată pe lângă peşteri
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P32 [JUN-2017] În jurul Ortigiei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893197">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893197"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893197">Şterge vot</a></div><span id="v9893197" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893197)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893197Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893197MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P32 [JUN-2017] În jurul Ortigiei
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P33 [JUN-2017] Ocolind stâncile din mare -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893198">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893198"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893198">Şterge vot</a></div><span id="v9893198" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893198)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893198Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893198MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P33 [JUN-2017] Ocolind stâncile din mare
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P34 [JUN-2017] Chiesa dello Spirito Santo de pe insula Ortigia -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893199">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893199"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893199">Şterge vot</a></div><span id="v9893199" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893199)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893199Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893199MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P34 [JUN-2017] Chiesa dello Spirito Santo de pe insula Ortigia
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P35 [JUN-2017] Se construieşte în mare -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893200">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893200"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893200">Şterge vot</a></div><span id="v9893200" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893200)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893200Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893200MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P35 [JUN-2017] Se construieşte în mare
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P36 [JUN-2017] Se coboară direct în mare pe scări -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893201">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893201"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893201">Şterge vot</a></div><span id="v9893201" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893201)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893201Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893201MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P36 [JUN-2017] Se coboară direct în mare pe scări
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P37 [JUN-2017] Bastionul sudic al Palazzo Maniace -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893202">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893202"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893202">Şterge vot</a></div><span id="v9893202" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893202)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893202Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893202MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P37 [JUN-2017] Bastionul sudic al Palazzo Maniace
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P38 [JUN-2017] P lângă Castelul Maniace, de cealaltă parte a insulei Ortigia -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893203">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893203"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893203">Şterge vot</a></div><span id="v9893203" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893203)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893203Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893203MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P38 [JUN-2017] P lângă Castelul Maniace, de cealaltă parte a insulei Ortigia
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P39 [JUN-2017] În dreptul Fonte Arethusa -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893204">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893204"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893204">Şterge vot</a></div><span id="v9893204" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893204)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893204Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893204MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P39 [JUN-2017] În dreptul Fonte Arethusa
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P40 [JUN-2017] Pe lângă Passeggio Arethusa -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893205">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893205"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893205">Şterge vot</a></div><span id="v9893205" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893205)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893205Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893205MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P40 [JUN-2017] Pe lângă Passeggio Arethusa
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P41 [JUN-2017] Caiacişti -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893206">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893206"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893206">Şterge vot</a></div><span id="v9893206" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893206)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893206Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893206MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P41 [JUN-2017] Caiacişti
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P42 [JUN-2017] Palat la intrare în Ortigia -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av893207">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv893207"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=893207">Şterge vot</a></div><span id="v9893207" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(893207)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f893207Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e893207MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P42 [JUN-2017] Palat la intrare în Ortigia
  foto irinad [22.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [50] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  pagină generată in 0.266772985458 sec